2020-05-04 147 浏览
旺角是潮流集中地,又係年青人天堂。大大小小食肆,梗有一兩間心水店。友人早前推介過呢間餐廳,今日經過順道試嚇。店名好貼題,一邊閒聊一邊𣈱飲,輕鬆又自在。環境不錯,寛敞有空間感,舒服啊!午市套餐包括主菜,餐湯和指定茶飲。雜菜湯味道濃厚,材料豐富。帆立貝龍蝦汁意大利麵好香!散發著海鮮的味道。龍蝦汁沾滿麵條,濕潤且味濃,好有口感。水果茶茶香清新,大量生果,真材實料!香芒拿破崙餅招牌甜品,非常吸引!芒果比較酸,整體不膩喉,另胃口大增。酥皮酥化,利落的鬆化聲,叫人雀躍。

友人早前推介過呢間餐廳,今日經過順道試嚇。
店名[茶聊]好貼題,一邊閒聊一邊𣈱飲,輕鬆又自在。
環境不錯,寛敞有空間感,舒服啊!

午市套餐包括主菜,餐湯和指定茶飲。

雜菜湯
味道濃厚,材料豐富。

帆立貝龍蝦汁意大利麵

水果茶
茶香清新,大量生果,真材實料!

香芒拿破崙餅
招牌甜品,非常吸引!
2020-05-04
2020-05-03 147 浏览
一行二人、兩個女生,最適合就是去既有甜品又有正餐的茶座。我們最後到了「茶聊」,因為想試試它的梳乎厘。餐廳會替食客量體溫,座位亦有相隔距離。餐廳沒有+1服務費,要到外面出櫃位落單,也有自助區讓客人自助添水等。《南非鮮鮑魚南瓜汁意大利飯 $148》看看Menu被這款南非鮮鮑魚南瓜汁意大利飯所吸引,賣相漂亮,两隻南非鮮鮑魚夠大隻,肉質爽嫩,南瓜汁濃稠度適中,味道香甜,意大利飯口感一流,整體配搭不錯。《檸檬柚子柳橙梳乎厘 $98》餐廳必點的招牌梳乎厘,擺盤漂亮,厚身實在的梳乎厘有三大件,沒有因為打卡相機先食而令其變樣,入口口感依舊。配上檸檬柚子柳橙,很平衡解膩,下次試試其他口味先。*餐廳憑收據10日內消費可享九折優惠*

餐廳會替食客量體溫,座位亦有相隔距離。

《南非鮮鮑魚南瓜汁意大利飯 $148》

《檸檬柚子柳橙梳乎厘 $98》

*餐廳憑收據10日內消費可享九折優惠*
2020-04-27
2020-05-03 307 浏览
環境:👁️不愧為係一間打卡餐廳,呢度都有唔少打卡位,拎起相機隨便影都唔錯。空間方面,枱與枱之間亦都好闊落,如果有幸坐喺啲梳化位,就一定更加舒服。服務:👍中午時間去到,都預咗要排隊,上到去見到有十個八個人,以為要排好耐,但係等下等下其實十五分鐘都入曬,侍應服務都唔錯,定時都會出嚟派餐牌畀等候嘅人先揀定食咩。呢度係半自助服務,諗定咗食咩就去櫃面買飛,之後食物就會送上嚟檯上,所以到埋單嗰陣時都幾方便,唔使再等人嚟埋單。食物:😋自己好鍾意食鵝肝,上到嚟先知道呢度竟然有咁多鵝肝嘅選擇,真係大有驚喜,普通如扒類配搭鵝肝,至鵝肝配意大利飯,去到鵝肝包都任均選擇,價錢仲要好合理,鍾意食鵝肝嘅一定要試。中午嘅時間,叫咗以下幾款食物:鵝肝牛油果醬意大利飯 $138 炸美國有皮薯條 $48 原味梳乎厘 $88 髒髒黑糖珍珠鮮奶 (凍)
環境:👁️

服務:👍

食物:😋

中午嘅時間,叫咗以下幾款食物:
鵝肝牛油果醬意大利飯 $138

2020-04-30
鵝肝牛油果醬意大利飯
  • 髒髒黑糖珍珠鮮奶
2020-04-29 169 浏览
下午茶時間係旺角想搵個地方舒舒服服坐下都唔容易。咁岩佢又開左新野。就試試佢👍入口都幾隱蔽。上到去個場好大。都算幾多位。估唔到下午茶時間都咁多人。佢有lunch同Tea set。宜家仲做緊優惠。一枱滿$200送梳乎厘pancake。。我叫左兩個Tea Set再轉特飲就岩岩好夠佢D野飲。同普通飲品舖差唔多。選擇都係差唔多。但佢就加小小特別花臣咁。不過估唔到又唔錯。食物主要西式為主。但都算選擇多。鰻魚炒烏冬~一黎到超香。鰻魚配咩都咁好味。不過有小小腥同唔夾熱。可能果度太大冷氣。好快凍蟹肉包配粗薯條~呢個真係麻麻。同似搵個餐包上邊放條炸蝦同罐頭蟹肉上去咁。不過唔係難食既原味梳乎厘pancakes~最好味係佢。軟身。入口舒服。出奇地好味。不過差D Cream。再大舊D雪糕就100奶蓋四季春~奶蓋咸左D。不過都可以接受蜜瓜石榴沙冰~我兩樣材料都好鍾意。所以我比好高分。仲要大大飲。可以慢慢坐。慢慢飲環境:樓底好高。成個場唔會嘈。傾計一流食物:佢選擇多。味道都可以。但有D似自己係屋企整既味道。不過甜品同飲品真係唔錯總括:我覺得佢甜品飲品出色D。我未試過D主菜。但我相信同D Tea set 如出一轍。價
我叫左兩個Tea Set再轉特飲就岩岩好夠
奶蓋四季春~奶蓋咸左D。不過都可以接受
環境:樓底好高。成個場唔會嘈。傾計一流
總括:我覺得佢甜品飲品出色D。我未試過D主菜。但我相信同D Tea set 如出一轍。價錢可以接受率率偏過。但坐得舒服。環境又好。服務都一流。值既
2020-04-28 126 浏览
茶聊行去旺角想食cafe, 來到了「茶聊」,平日也差不多滿座了!2點半來到可以叫lunch set 或者 tea set!最後叫了「帆立貝龍蝦汁意粉」和「紐西蘭肉眼扒配薯菜」,另加錢升級了飲品,分別是「木瓜鮮奶桃膠」同「髒髒黑糖珍珠鮮奶」!午餐送了粟米湯,幾好飲!甜甜地!「帆立貝龍蝦汁意粉」大大碟,份量好多,帆立貝有3大粒,好正!意大利粉煮得十分彈牙,好好食!煮得都好入味!滿口濃烈的龍蝦汁!肉眼扒配上燒汁,叫左7成熟,是剛好的熟度!肉汁鮮嫩多汁,外脆內軟,加上了惹味的燒汁!超好多!也要讚一讚薯角,加了少計salt and pepper, 點少少茄汁!更加分的是熱度,剛炸好的加了100分呀!Drink 都是大推的,打卡必叫,髒髒黑糖珍珠鮮奶,用上日本鮮奶,黑糖也不太甜,珍珠好彈牙!好好飲!
茶聊

午餐送了粟米湯,幾好飲!甜甜地!

2020-04-28 106 浏览
疫情都一段時間,真係小了出街食飯。這間餐廳有排隊區,店員比了餐牌先看看有咩食,可能是有訂位,都未決定食咩,好快就可以入座。一入餐廳,一邊是吧位,可以望街境。再入,經過打卡位,就是四人座位,跟哂政府要求。飲品好靚呀,是紫色的火龍果,個名叫火龍果四季春。夠凍,全杯都係火龍果,真係好好飲,皇牌果然係皇牌。唔知除了火龍果,加了咩會咁好飲。忌廉芝士蘑菇釀雞翼,一切開小小,芝士醬就吱哂出嚟,味道好好。輕煎北海道帶子龍蝦汁意大利飯,帶子大大隻,煎香帶子面,切開不是全熟,鮮甜香脆。龍蝦汁味濃,包住哂意大利飯,還加了芝士碎,美味。
疫情都一段時間,真係小了出街食飯。

2020-04-23
2020-04-25 128 浏览
約左朋友去旺角食下午茶,搵到地點方便的茶聊就在旺角朗豪坊附近,餐廳在商業大廈的一樓進店就會看到落地玻璃,加上當日天氣也不錯陽光普照讓用餐環境加分不少茶聊係半自助形式,先到cashier點餐之後侍應就會送餐到你的位置點了明太子大蝦意粉,份量滿滿,大量明太子醬同時也不會太鹹,明太子迷可以一試飲品當然要試髒髒黑糖珍珠鮮奶,表面鋪滿朱古力粉,黑糖珍珠有掛杯效果,適合影相打咭之外味道也不會過甜梳乎厘班戟可以話係每枱必點的甜點😂質地鬆軟,配上雪糕和蜜糖,口味簡單又好食

下午茶
2020-04-25 106 浏览
茶聊今日迫不得已去一去旺角既然出到去就食埋飯先返屋企啦咁難得出去食飯緊係要食好啲久聞呢間cafe 裝修同食物都唔錯於是今日就黎試一試佢-🔅龍蝦蟹肉包 $168個包外脆內軟咬落香口啖啖龍蝦肉大大個包同朋友share 岩曬-🔅魷魚蝦枝春卷 $58雖然係幼幼一條春卷但係用料非常十足餡料滿滿外層炸得酥脆配以沙律同醬汁後唔會太油膩-🔅髒髒黑糖珍珠鮮奶 $44呢杯飲品賣相已經非常吸引絕對係每枱必點之選黑糖鮮奶幼滑唔太甜珍珠煙靭彈牙-🔅髒髒紫薯鮮奶沙冰 $44另一杯必點之選成杯紫色靚到一個點粒粒紫薯超好味沙冰打得幼滑配以鮮奶唔太甜-🔅煙三文魚黑松露炒飯 $88黑松露味道夠香炒飯夠乾身-🔅忌廉磨菇釀雞翼 $78雞翼啖啖肉內餡忌廉磨菇足料好creamy外層好似炸過一樣咁香脆-🔅清幽四季香 $30另外佢熱飲茶品一樣出色茶味清香消滯一流

今日迫不得已去一去旺角

• 髒髒黑糖珍珠鮮奶
  • 髒髒紫薯鮮奶
  • 龍蝦蟹肉包配薯角
2020-04-22 128 浏览
這次光顧的餐廳位於旺角,店內裝修簡潔,燈光柔和,給人一種舒服的感覺,而且非常適合打卡📸餐廳晚上供應西餐,有不同的扒、麵包、西湯、意大利粉、飯、小食、飲品和甜品供選擇,款式很多,而且很有特色👍🏻有一點要提醒大家,當選擇了心儀美食後,要先到櫃檯付款,千祈不要白等啊🤭1️⃣ 軟殼蟹牛油果包(明太子汁)$128法包有微微烤過,口感鬆軟👍🏻軟殼蟹炸得恰到好處,很酥脆和香口🤤而牛油果很好吃,不是很生和很硬的那種👍🏻最後淋上包上的明太子醬汁,除了能化解油膩外,更增添鮮味,所以整體上很有驚喜😋包的旁邊還有一塊炸蟹蓋,內裏有很多蟹膏,好正🤤隨餐還有很多脆薯角和沙津菜,以這個價錢來說,性價比不錯👍🏻-2️⃣ 精選推介(紐西蘭肉眼扒配鵝肝,2隻法國生蠔,凍超級水果茶)$248如果想划算一點,可以點這個套餐,較單點便宜👍🏻肉眼扒約5成熟,肉質嫩滑,牛味很濃😋鵝肝內有一點紅的顏色,外脆內軟,入口即溶🤤生蠔很新鮮,海水味濃厚,帶子肉甜😋最後點的水果茶很足料,有八香果、菠蘿、西瓜、青檸等等,不會很甜,很健康👍🏻

1️⃣ 軟殼蟹牛油果包(明太子汁)$128

2020-04-21 65 浏览
包 全部都係包🌭今日媽媽同親戚放假,叫我帶佢地食好野,而我就帶左佢地去陪我試新野。• 龍蝦蟹肉包 (4/5)有點像日本吃過的luke lobster,味道幾好幾好,餡凍既包包熱,包中夾住龍蝦鉗,上面鋪蟹肉,餡料份量都ok!• 帶子海子包 (2.5/5)以為會係煎帶子,點知係撈左啲沙律汁既刺身黎,鋪係面頭既帶子同海膽都十分滿足,但入面夾住既係得一條好幼好幼既青瓜條。。反差有點太大吧,同埋青瓜都係平既材料夾多一條好似好啲咼🤧。• 鵝肝大啡菇蘋果包 (3/5)面頭既煎鵝肝都香同份量合理啊,但夾係包入面既菇同蘋果又係少得可憐,塊蘋果同菇都係得2-3mm厚,又係好唔平衡地少🤧。味道係好但份量比例太唔平衡。• 燒布蕾黑糖珍珠鮮奶 (3.5/5)最上層個布蕾係奶蓋加層燒焦糖,好味,但試左啖布蕾再飲下層既黑糖珍珠鮮奶就變左無乜味,之後試下飲啖水沖沖個口淨係飲下層,但同樣都係無黑糖味無奶味。• 橙子雲霧 (3/5)應該是橙既水果茶,但大家都一致認同只有橙汁味。• 百香果東方美人 這個我沒試味,但飲果個話都好飲。
包 全部都係包🌭

• 龍蝦蟹肉包 (4/5)
• 帶子海子包 (2.5/5)
• 鵝肝大啡菇蘋果包 (3/5)
• 燒布蕾黑糖珍珠鮮奶 (3.5/5)
• 橙子雲霧 (3/5)
應該是橙既水果茶,但大家都一致認同只有橙汁味。
• 百香果東方美人
這個我沒試味,但飲果個話都好飲。
2020-04-19 89 浏览
早排超多人黎潮聖 聽聞係為左杯髒髒朱古力🌞而家熱潮減退 終於唔洗排隊就食到啦!feel到呢間餐廳係幾用心 每樣成品睇得又食得 環境又坐得舒服 無疑打卡一流📸---------------------------扒虎蝦卡邦尼墨魚意粉 $138本身驚食墨魚意粉會變污糟貓 諗諗下發現 咦 唔係喎 呢個係墨魚意粉 唔係墨魚汁意粉 係唔會整污糟個咀架喎😂個汁係卡邦尼 濃郁得黎唔會太結 配料有芝士又有菇又有煙肉 兩隻虎蝦厚肉爽口🦐幾足料紐西蘭肉眼扒伴鵝肝 (送兩隻生蠔及飲品) $248雖然生蠔細細隻 同埋唔係超新鮮 但尚算無異味肉眼扒印象中好似係嗌左5成熟 塊扒本身唔多油脂 但煎出黎既肉質都唔會過實 切開肉扒呈粉嫩色不帶血水 可惜無乜牛味 同蜜糖芥末醬亦唔係好夾 反而塊鵝肝幾出色 外皮煎得微脆 食落口有好濃烈既甘香🤤另外薯菜都唔馬虎 薯條唔係空心 蔬菜有略略調味再炒🥕🥒消費滿$300送一個•無花果醬竹炭班戟•去食既時候係2月 果時經openrice訂位有食滿$300送pancake既優惠 驚喜位係個pancake竟然唔係迷你版 賣相仲幾靚添 pancake夠鬆軟 夾雜住香蕉都唔會過甜 幾好食 不過
---------------------------
扒虎蝦卡邦尼墨魚意粉 $138
扒虎蝦卡邦尼墨魚意粉

紐西蘭肉眼扒伴鵝肝 (送兩隻生蠔及飲品) $248
雖然生蠔細細隻 同埋唔係超新鮮 但尚算無異味
生蠔(跟餐送)
紐西蘭肉眼扒伴鵝肝

消費滿$300送一個•無花果醬竹炭班戟•
去食既時候係2月 果時經openrice訂位有食滿$300送pancake既優惠 驚喜位係個pancake竟然唔係迷你版 賣相仲幾靚添 pancake夠鬆軟 夾雜住香蕉都唔會過甜 幾好食 不過就唔係幾覺有無花果醬既存在 似雜果竹炭班戟多啲😂
竹炭班戟
飲品方面嗌左杯火龍果四季春$42同熱既大吉嶺$30 竟然自動免左貴啲果杯既價錢(肉眼扒餐送) 即係淨係比$30🤩
火龍果四季春係紅火龍果肉同四季春打勻既沙冰 部分甜味來自火龍果 茶香慢慢溢出
大吉嶺茶底偏濃 同紅茶相似但無澀味 入口順滑 想飲純茶既可以嗌無糖
扒虎蝦卡邦尼墨魚意粉
紐西蘭肉眼扒伴鵝肝
竹炭班戟
2020-04-18 91 浏览
主打#髒髒 Cafe ———————————————🥤髒髒黑糖珍珠奶茶 ($44)黎間夜晚真係超級多人排隊 佢有好多主打髒髒嘅甜品同飲品全部都好hit好岩打卡用座位都闊落 座得舒服 今次我地都試咗圖入面嘅髒髒黑糖珍珠奶茶上面鋪滿曬朱古力🍫粉 好澎拜好邪惡 黑糖珍珠都做得有咬口 黑糖味濃 不過都係珍煮丹出色D🙈奶茶底就普通 無咩茶味同埋偏甜 奶味超重所以飲品味道就比較普通反而下次好想試佢地個百潔布甜品🤣🤣———————————茶聊 旺角砵蘭街189號1樓#igfoodtaste西式#igfoodtastecafe#igfoodtaste旺角#topcitybiteshk#bestfoodhongkong
主打#髒髒 Cafe ———————————————
🥤髒髒黑糖珍珠奶茶 ($44)

黎間夜晚真係超級多人排隊

#igfoodtaste旺角
#topcitybiteshk
#bestfoodhongkong
2020-04-18 79 浏览
這間位於旺角cafe店!店舖在於樓上舖!地方都算幾大!裝修方面都好有特式!格局擺設都好吸引!用來打咭必選!.食物方面:.鮮茄帆立貝意大利飯!味道唔錯!帆立貝好新鲜!味道鮮甜!口感好正!意大利飯軟硬適中!真係唔錯!.原味梳乎厘味道恰恰好!梳乎厘好鬆軟!食入口口感唔錯加入小小蜜糖就夠!再加埋雪糕或忌廉會更加好味!.飲品方面:.芝芝草莓甜度恰恰好!芝士味好香好滑!草莓味道好重!整杯飲品飲入口我覺得味道恰恰好!稀结道中!.木瓜桃膠鮮奶賣相好吸引!味道十分之唔錯!第一淡飲入口好滑!甜度恰恰好!木瓜滋潤皮膚!桃膠都差唔多又滋陰!兩者對腸胃又有幫助!非常對身體有好處!.至於價錢方面一般價錢!都唔算貴!食物又有水準!我覺得可以接受!

食物方面:

飲品方面:

2020-04-16
2020-04-18 271 浏览
與朋在外相聚,舒適恰意的地方能讓聚會錦上添花。今次來到位於旺角砵蘭街商廈一樓的「茶聊 TEARAPY」,從地鐵站過去約十分鐘左右。店鋪在設計花了不少心思,能讓食客輕鬆進餐聚聚,是聊天好地方。進店走過等候區便到景觀開揚的水吧及點餐區,一列窗前擺放吧檯,食客可以看著街景用餐,是 Freelancer 或 work from home 的朋友想差差電、換換心情一個不錯的選擇。餐牌也感受到店鋪心思,簡約設計和用餐區北歐風格很配。當日我們來的時間是兩點多,店員細心地給了我們兩份 MEAU選擇,我和友人各點了一份午餐。午餐包括了餐湯、主菜及飲品。餐湯是忌廉磨菇湯,磨菇味道挺香,湯的質感亦剛好,不錯。朋友選了「紐西蘭牛肉眼扒配薯菜」,賣相看起來感覺不錯,友人評價是合附期望呢。我則選了「慢煮精選黑毛豬鞍配飯」,上碟時已聞到汁料香味,豬鞍肉質厚實爽口,而且豬的味道和汁料很配,汁很香但沒有太濃,有驚喜!飲品方面,我選了 MEIJI牛奶系列「髒髒黑糖珍珠鮮奶」,飲品設計有心思,牛奶配上加了啡色糖粉做了髒髒的效果,珍珠略甜而且比較軟身,配上牛奶及糖粉甜度剛好,推介!店鋪訂座優惠送我們「原味梳乎厘」,梳乎厘蛋

忌廉磨菇湯

紐西蘭牛肉眼扒配薯菜

慢煮精選黑毛豬鞍配飯

髒髒黑糖珍珠鮮奶

店鋪訂座優惠送我們「原味梳乎厘」,梳乎厘蛋香味很濃,口感很鬆軟,不錯呢!

原味梳乎厘

總的來說,是一次讓人享受的用餐體驗,和友人吃著喝著談了不少,感受到店鋪想帶出的意義:茶聊、茶寮、茶療。
忌廉磨菇湯
紐西蘭牛肉眼扒配薯菜
慢煮精選黑毛豬鞍配飯
髒髒黑糖珍珠鮮奶
原味梳乎厘
之前已經食過依間餐廳幾次,佢既飲品同包既系列都好高質,每次黎都一定會叫鰻魚玉子包,可惜今次去已經無左😭😭髒髒黑糖珍珠鮮奶($44)賣相好吸引啊!上面鋪上滿滿既可可粉,飲落去珍珠煙韌彈牙,黑糖味道濃郁芝芝草莓($44)芝士奶蓋吾係間間都好飲,奶蓋濃稠度適中,口感順滑,味道帶鹹香,同草莓味道好夾好好飲💕每次黎都必叫!除此之外仲有水果茶同新出既桃膠鮮奶,桃膠好養顏健康,而且好少餐廳有,下次要黎試埋🤤軟殼蟹牛油果包($128)軟殼蟹份量好多,口感香脆,咬落去啖啖肉,配新鮮軟滑既牛油果食依個配搭好夾!麵包有預先塗上牛油再烤焗,食落去外脆內軟,再加上明太子汁口感更加豐富❤️輕煎北海道帶子龍蝦汁意大利飯($148)帶子肉身肥厚,煎得岩岩好,口感彈牙爽口,意大利飯煮得好濕潤粒粒分明,而且吸收哂龍蝦汁既精華好正🥰
髒髒黑糖珍珠鮮奶($44)
芝芝草莓($44)

軟殼蟹牛油果包($128)
輕煎北海道帶子龍蝦汁意大利飯($148)

2020-04-16