2020-05-26 218 浏览
好開心今日響旺角發現新驚喜,本身呢間鋪響旺角都唔太起眼,隔離係茶餐廳同便利店,整個氛圍都好難聯想到樓上有間裝修咁靚咁認真既餐廳。除咗環境舒適之外,野食都係無得頂,所以短期內我有機會約朋友食飯都首選呢間門口打卡位真係好適合影張美美的獨照食物又美觀又高質,價錢中上,但我第一次遇到實物比餐廳照片更多更大份,其實完全抵返條數雞鎚多肉,相隔一米都聞到清新既檸味同雞油香,聞到已經流晒口水,好在仲捉緊一絲理智幫佢影返張相,如果唔係下一秒已經比我地食晒,影唔返我朋友話養生,叫返杯熱玫瑰花茶飲,本身以為佢會好似出面d餐廳咁放個茶包浸啲熱水完事,原來都足晒料唔馬虎🥰唔錯唔錯蟹肉包真係好好味,蟹肉包真係好好味,蟹肉包真係好好味😍😍😍😍😍😍飽入面同飽上面滿滿蟹肉,是幸福的味道本身朋友生日,想叫個疏乎厘做生日蛋糕,但係喺餐牌見到呢個百潔布蛋糕,忽然覺得朋友會好鍾意,所以嗌左。果然朋友見到之後笑到合唔到口,不停影相之後先捨得切嚟食。原來係芒果慕絲蛋糕,賣相好得之餘,味道清新香甜,質地幼滑。
髒髒紫薯鮮奶(沙冰)
好開心今日響旺角發現新驚喜
門口打卡位真係好適合影張美美的獨照

泰式檳檸香烤雞鎚

玫瑰花茶
龍蝦蟹肉包
百潔布蛋糕(連野飲)
2020-05-25
庆祝纪念
生日
髒髒紫薯鮮奶(沙冰)
泰式檳檸香烤雞鎚
玫瑰花茶
龍蝦蟹肉包
百潔布蛋糕(連野飲)
  • 髒髒紫薯鮮奶
  • 龍蝦蟹肉包配薯角
  • 百潔布蛋糕
2020-05-24 59 浏览
彷彿聊聊天喝杯茶,在這個時刻也變得非常奢侈,只望到大家的口罩,彷彿笑臉都減少了,但願疫情快點過吧!忌廉芝士蘑菇釀雞翼,這個不得了,蘑菇芝士是最佳伴侶,配上第三者忌廉,直角三角關係複雜得來又好吃,雞翼的雞尖不能錯過的。炸軟殼蟹牛油果包,軟殼蟹炸得沒有太多油,最怕就是滴油的炸軟殼蟹, 這個是香脆,配上牛油果更帶出鮮味,麵包軟滑可口。竹炭和風班戟配無花果醬,竹炭班戟蛋味香濃,而且密度極高,鬆軟得來帶點結實,無花果醬不太甜而且果味十足。紅心芭樂柚子蜜,芭樂的味道突出,柚子蜜潤喉。味道: 滋味環境: 優雅衛生: 整潔服務: 尚可抵食: 價錢跟質數成正比
紅心芭樂柚子蜜,芭樂的味道突出,柚子蜜潤喉。

味道: 滋味

環境: 優雅
衛生: 整潔
服務: 尚可

抵食: 價錢跟質數成正比
2020-05-20 114 浏览
上星期和朋友來了這裡吃飯,很喜歡這裡的環境,裝修簡約舒服😌我們叫了一個小食,兩個主食和一個甜品share布蕾黑糖珍珠鮮奶用火熗燒過的布蕾帶點焦香,黑糖珍珠味道香濃,再配合濃厚的鮮奶很好喝!泰式檳檸香烤雞搥雞搥烤得剛好外層金黃,雞肉很嫩滑多汁用檳檸作調味味道非常清新可口呢!鵝肝牛油果醬risotto 煎得外脆內軟的鵝肝油香十足和用忌廉汁煮的意大利飯味道很夾,值得一試!炸軟榖蟹牛油果包麪包鬆軟帶牛油香,配上炸得酥香的軟殼蟹非常惹味呢!炸薯角外脆內軟也是很好吃呢!原味梳乎里pancake 這個賣相很可愛哦!Pancake 質感非常鬆軟而且蛋香味濃,甜度適中吃多了也不會膩呢!
上星期和朋友來了這裡吃飯,很喜歡這裡的環境,裝修簡約舒服😌

我們叫了一個小食,兩個主食和一個甜品share

泰式檳檸香烤雞搥
雞搥烤得剛好外層金黃,雞肉很嫩滑多汁
用檳檸作調味味道非常清新可口呢!

鵝肝牛油果醬risotto
煎得外脆內軟的鵝肝油香十足

和用忌廉汁煮的意大利飯味道很夾,值得一試!

炸軟榖蟹牛油果包
麪包鬆軟帶牛油香,配上炸得酥香的軟殼蟹
非常惹味呢!炸薯角外脆內軟也是很好吃呢!

原味梳乎里pancake
這個賣相很可愛哦!

Pancake 質感非常鬆軟而且蛋香味濃,
甜度適中吃多了也不會膩呢!

• 原味梳乎厘
  • 炸軟殼蟹明太子包
  • 布蕾黑糖珍珠鮮奶
2020-05-20 101 浏览
前排上社交平台咁岩碌到呢間餐廳介紹,見到杯髒髒黑糖珍珠鮮奶好吸引,於是拉埋朋友一齊黎試試。下午2點多黎到,啱啱做完午市,入座率是50:50。我同朋友點了一個午餐&下午餐試試,2個餐一樣是有餐湯和餐飲,可以選擇升級再補回差價。(Lunch set)紐西蘭牛肉眼扒配薯菜$128+牛油果桃膠鮮奶(升級+$16) 肉眼扒,7成熟,大大塊,肉質不韌得黎也保留到肉味,而薯角也有調味食落贄非常惹味,推介!飲品方面:牛油果味唔算突出,桃膠份量多再配搭鮮鮮奶,健康之選。(下午茶tea set)泰式大蝦炒飯$88+髒髒黑糖珍珠鮮奶(升級+$14)炒飯有鑊氣,蝦份量也算多,整體不錯。最有驚喜就是髒髒黑糖珍珠鮮奶,港女打卡首選,味道也是不錯,轉餐飲只需補回$14差價,性價比高!

炒飯有鑊氣,蝦份量也算多,整體不錯。

近來Openrice 人氣大熱餐廳之一的《茶聊》,推出了送梳乎厘班戟的優惠,預約1400後在openrice 網上訂座(在1400後惠顧$200),就可以送一客原味梳乎厘班戟(原價$88),吸引了我來一試,由店員帶領入座,提示了我們可以在收銀處先購票落單,之後會有店員把我們的食物送上我們枱上。仍然是午餐時份,選擇兩個主食配兩份餐湯,是日餐湯是磨菇忌廉湯,很多粒粒磨菇碎而湯稠黏香幼滑,先介紹飲品先,午餐可以包括$30(熱)或$32(凍)高山茶,其他飲品就要補差價餐飲就選擇飲台灣高山茶,分別清幽四季春及菲芷,兩者都選擇走糖,前者味道較清淡幽香,後者醇厚馥郁,視乎個人喜好主食方面今日竹炭包已經售罄,轉咗原味包 ,都無所謂啦!它是鐵板鵝肝黑豚肉包($128),包身烤至香脆,黑豚肉肉味濃郁有嚼頭,鵝肝也煎至微脆,甘腴滑溜,有皮薯條更是即炸,脆香熱辣辣,旁邊還有點沙律菜,很爽甜另一款是鮮鮑魚紫蘇汁意粉($108),每啖意粉滲出陣陣香草的香氣,都很掛汁,而且份量十足,內餡有彩椒及野菌炒埋一齊,鮮鮑魚一共兩隻,彈牙煙韌,真是美味一流甜品約等20分鐘,當然要預先通知店員才開始製作,上枱時三件疊起的原味梳

磨菇忌廉湯
忌廉蘑菇湯
餐飲就選擇飲台灣高山茶,分別清幽四季春菲芷,兩者都選擇走糖,前者味道較清淡幽香,後者醇厚馥郁,視乎個人喜好

鮮鮑魚紫蘇汁意粉

甜品約等20分鐘,當然要預先通知店員才開始製作,上枱時三件疊起的原味梳乎厘班戟已經夠晒Q彈,鬆軟棉滑,淋上香甜糖漿更加倍滋味,再吃一口碟旁香草雪糕,真是絕配一流。

原味梳乎厘班戟
题外话/补充资料: 注意用餐時間可有90分鐘,最好預先訂座,有機會要排隊等位,服務都好有效率又有禮貌,環境都坐得舒適又不會好迫,值得推介
2020-05-19
磨菇忌廉湯
忌廉蘑菇湯
2020-05-18 99 浏览
原來我不夠浪漫~🤦🏻‍♂️今日瞓晏咗~本來約咗某人係銅鑼灣tea~要改去旺角tea~某人揾埋cafe~ 我略略聽到係黃店~ 一定係我聽錯~🙇🏻‍♂️Anyway~其實食品質素唔錯~味道幾好😜海膽三文魚子多士…真係sashimi多士咁上~我可以話有驚喜~但上檯時感覺有啲好笑😅…因為menu張相係似材料同面包一齊焗過炸軟殼蟹牛油果包~軟殼蟹炸得唔錯~配薯角…薯角每條都有椒鹽~有用心嘅~2道都讚係面包~焗得軟硬&熱度剛好~同材料夾得啱啱好…😋菲芷~(妃子~唔係痱滋) ~即係烏龍茶,飲到茶葉唔太差,但無泡到好濃~可能合大眾合味,btw某人以為係壺上…點知係紙杯…🤣牛油果桃膠鮮奶~奶底濃都飲到牛油果味,某人話點解啲桃膠咁爽…老闆你估我買個啲味…1兩抵半斤🙄比起多數樓上cafe紅衫魚一張只係食雞翼薯條來講~我覺得呢間有heart好多~但埋單300蚊來講~old cake嘅我覺得去酒店飲杯咖啡+件cake…well~👴
原來我不夠浪漫~🤦🏻‍♂️
今日瞓晏咗~本來約咗某人係銅鑼灣tea~要改去旺角tea~

Anyway~
其實食品質素唔錯~味道幾好😜

2道都讚係面包~焗得軟硬&熱度剛好~同材料夾得啱啱好…😋

2020-05-17 74 浏览
點左兩款食物,分別係香草燒羊架配薯菜、炸軟殼蟹明太子沙律。香草燒羊架配薯菜羊架食落乾身不夠軟嫩,不過不帶羶味。另外薯角淋身不脆口,沙律菜感覺唔太新鮮。炸軟殼蟹明太子沙律呢款沙律入面既菜比較新鮮,另外軟殼蟹有辣味,香口脆身,略嫌偏咸。
點左兩款食物,分別係香草燒羊架配薯菜炸軟殼蟹明太子沙律
香草燒羊架配薯菜
香草燒羊架配薯菜
炸軟殼蟹明太子沙律
炸軟殼蟹明太子沙律
2020-05-13
2020-05-16 76 浏览
樓上Cafe我很少去,但最近竟然出現一間網紅樓上Cafe就來試試吧☺️☺️點餐形式是先點餐,之後會有店員送餐,速度很快而且店員10分有禮,環境衛生10分好洗手間很乾淨而且有Wi-Fi由於下午茶嘅關係我同朋友order了一杯紫薯及一杯果茶,還有一客疏乎厘pancake特別推薦果茶,熱的還有果肉,新鮮及清新!疏乎厘pancake 有空氣感,10分綿密必定要試!場內還有其他打卡位,如喜歡拍照一定要來唷!♥️

特別推薦果茶,熱的還有果肉,新鮮及清新!
疏乎厘pancake 有空氣感,10分綿密
必定要試!
場內還有其他打卡位,如喜歡拍照一定要來唷!♥️

2020-03-06
2020-05-15 79 浏览
好耐無約朋友食飯啦,甚是掛念。今日終於約到兩個老友去Café食餐飯,呢間係朋友推介嘅,佢話上次嚟過覺得幾好食。地點都算易搵,朗豪坊果邊行段路就搵到。環境幾靚,係女仔會鐘意嚟嘅Café style。我地就點咗2樣嘢,一齊 share。軟殼蟹明太子包:包幾好食,口感豐富。龍蝦鮮鮑魚茄汁天使麵:呢個麵都幾豪華下,又龍蝦又鮑魚,食落果然好鮮美。因為佢呢度啲嘢飲幾出名,所以我地每人都點咗一杯飲品。髒髒紫薯鮮奶沙冰:我就鐘意一切關於紫薯嘅味道,飲落好香滑。髒髒黑糖珍珠鮮奶:呢個係佢地嘅招牌,朋友話都幾好飲超級水果茶:水果好多,好足料。
好耐無約朋友食飯啦,甚是掛念。

今日終於約到兩個老友去Café
食餐飯,呢間係朋友推介嘅,佢話上次嚟過覺得幾好食。

地點都算易搵,朗豪坊果邊行段路就搵到。

環境幾靚,係女仔會鐘意嚟嘅Café style。

我地就點咗2樣嘢,一齊 share。

軟殼蟹明太子包:包幾好食,口感豐富。

因為佢呢度啲嘢飲幾出名,所以我地每人都點咗一杯飲品。

髒髒紫薯鮮奶沙冰:我就鐘意一切關於紫薯嘅味道,飲落好香滑。

髒髒黑糖珍珠鮮奶:呢個係佢地嘅招牌,朋友話都幾好飲

超級水果茶:水果好多,好足料。
2020-05-14
午餐
餐廳位於旺角朗豪坊附近,同朋友行完街想搵個地方一邊食野一傾計就揀左茶聊。茶聊主打芝士奶蓋茶類飲品同西餐輕食既樓上cafe。一入到去 門口就已經係打卡位,等位同時都可以影下相 消磨時間。餐廳係自助付款形式,揀好食物後需要自己走去櫃台落單,免收加一服務費,到時食物會由店員送上 必飲髒髒黑糖珍珠鮮奶髒髒黑糖珍珠鮮奶係茶聊最出名的招牌飲品之一,我都係因為比依杯髒髒黑糖珍珠鮮奶以吸引光顧茶聊圖片與真實一樣 十分吸引,打卡呃like必備飲品面頭鋪滿可可粉 感覺濃郁邪惡,黑糖珍珠煙韌有咬口感 加上鮮奶十分滿足 值得推薦!!!朋友被推介的字眼吸引,面層有燒焦過既焦糖味,下層是鹹芝士忌廉,將兩者混合一起飲 簡直是絕配黑糖珍珠亦都係很煙韌龍蝦汁大蝦意粉龍蝦汁好多又夠入味,意粉唔會煮得太淋身 蝦亦夠爽口這個龍蝦汁大蝦意粉好惹味,而且份量都不算少龍蝦蟹肉包龍蝦蟹肉包龍蝦包經過烘焗,外層酥脆中間軟身,入面再加上大量龍蝦肉蟹肉 餡料絕不孤寒 啖啖肉 鮮味十足龍蝦蟹肉包仲配有薯角沙律,薯角炸得好香脆。整個配搭十分美味,令人念念不忘。這個份量都很飽肚原味梳乎厘梳乎厘有三屠 表面已睇到冇出現塌陷 做得幾好!切開睇到空氣

必飲髒髒黑糖珍珠鮮奶

髒髒黑糖珍珠鮮奶

圖片與真實一樣 十分吸引,打卡呃like必備飲品

黑糖珍珠亦都係很煙韌
龍蝦汁大蝦意粉

龍蝦汁好多又夠入味,意粉唔會煮得太淋身 蝦亦夠爽口
這個龍蝦汁大蝦意粉好惹味,而且份量都不算少

龍蝦蟹肉包
龍蝦蟹肉包仲配有薯角沙律,薯角炸得好香脆。
整個配搭十分美味,令人念念不忘。這個份量都很飽肚

原味梳乎厘

梳乎厘有三屠 表面已睇到冇出現塌陷 做得幾好!切開睇到空氣感十足,入口即化,蛋香味重不會過甜 配上蜜糖加上雪糕冷熱交融既效果令層次更加升華。

結果:茶聊既食品非虛有其表,飲品同食物水準保持不錯 食品全部都好適合打卡而且味道也很不錯呢!!!
2020-05-06
髒髒黑糖珍珠鮮奶
原味梳乎厘
下午一時許獨個前往用膳,應該也算是過了繁忙時間吧,但那位接待我的女店員態度真的很一般,但也抱著一試無妨的心態作為一間cafe,意粉的質素是合格的,但飲品所用的杯居然是外賣杯(我是堂食的),而一個午餐也接近一百元(只包一杯普通的茶,如果水果茶要加錢),性價比真心一般加上期間又遇上另一件事,送餐予我的,同樣是那位女店員,她將我的意粉放我的右面,並非正前方,而送來飲品時,所附上飲管的包裝紙是破爛的,她完全沒有為意,我覺得如果我是光顧茶餐廳,我倒沒所謂,但我是光顧cafe,這樣的質素,我覺得不能接受。
2020-05-11 113 浏览
茶聊 龍蝦蟹肉包@ $168呢間cafe一直都幾有人氣,趁之前long weekend黎試下。要先自行去counter落單買左野食先,會有人送到座位,唔洗加一。野食有驚喜,幾有水準。-主角係呢個龍蝦蟹肉包,的確咬落啖啖肉,龍蝦同蟹肉好紮實,肉味鮮甜,唔會有腥味。龍蝦肉大大件,咬落彈牙又爽口,非常新鮮,再加埋蟹肉絲,飛魚籽,令成個包既口感有加乘效果。包經過烘烤下先上碟,外層酥脆,中間麵包就好軟熟,份外滋味。仲有薯角同細份沙律。呢個組合真係不得了-地址:旺角砵蘭街189號1樓
茶聊 龍蝦蟹肉包@ $168

lobster roll

地址:旺角砵蘭街189號1樓
下午茶
lobster roll
2K
2020-05-10 3009 浏览
平日放假,約左好姊妹去茶聊聚舊,update一下大家近況,🎀🖼店內環境舒適悠閒,絕對係同朋友聊天好地方👯‍♀️❤️而且食物賣相同質素都非常好👍🏻😍 ====—====—====—====— 🍝卡邦尼意粉($78) 意粉擺碟精美,卡邦尼質感濃稠,意粉掛汁力強,伴上煙肉、蘑菇和洋蔥,非常美味。 🥪蒲燒鰻魚包($118) 賣相精美的鰻魚包,放上肥美厚肉的蒲燒鰻魚在暖暖的包上,麵包輕輕塗上牛油,再放入炒蛋,非常豐盛。 鰻魚包旁邊還伴上薯條在旁邊,夠曬飽肚。 🥘輕煎北海道帶子龍蝦汁意大利飯($148) 北海道帶子新鮮大隻,輕輕煎至金黃色,入口鮮味嫩滑。意大利飯配上龍蝦汁味道非常濃郁,意大利飯口感剛剛好。 店內招牌飲品是髒髒系列,但一向一嗜奶類飲品的我並沒有選擇,點了同樣是人氣飲品的清新之選 🍉🍁超級水果茶($45) 果肉挺多,果茶味道濃郁豐富,清新又解渴。 🍇葡萄茉莉沙冰($45) 葡萄茉莉沙冰飲落香甜、清新可口,但沙冰感覺不太突出。 🥑牛油果桃膠鮮奶($46) 朋友點的牛油果桃膠鮮奶,食落像吃甜品一樣,滋潤可口,

🥪蒲燒鰻魚包($118)

鰻魚包旁邊還伴上薯條在旁邊,夠曬飽肚。
🥘輕煎北海道帶子龍蝦汁意大利飯($148)

朋友點的牛油果桃膠鮮奶,食落像吃甜品一樣,滋潤可口,配上桃膠加倍養顏。 🥭香芒拿破崙餅($88)

香芒拿破崙餅是店內招牌甜品之一,拿破崙共有三層,上層及每一層均鋪滿忌廉和芒果,食落酥脆可口,忌廉的香滑再配上鮮甜的芒果,非常滿足👍🏻

— 🔸星期一至五🔸 💓午餐包餐湯及高山茶系列熱飲或凍飲

💓另可升級其他飲品需補差價

📌店名:茶聊
📍地址:旺角砵蘭街189號1樓
2020-04-22
2020-05-05 366 浏览
雖然是一間樓上咖啡店 但光臨的人不少 要排隊等位子 但不是等很久餐廳布置精緻 食物賣相很棒 是個打卡好去處我們點了:午餐:炸軟殼蟹明太子包 $118 +香芋紫米奶綠(+$13 差價)- 又香又脆的軟殼蟹 沾上濃香明太子醬 夾在甜甜的烤過的法式奶酥麵包中 鹹味甜味 和口感的配合都很恰當 香芋紫米奶綠 - 紫米放得不少 芋頭牛奶很香很滑 茶味足以讓我覺得奶味和甜味不過重 。甜品:檸檬柚子柳橙疏乎厘 $98- 份量不少 疏乎厘口感很好 鬆軟但不會覺得自己在吃空氣 果漿裡還有一顆顆含柚子/橙汁的小珍珠 很特別。食品好看好吃 不算貴 下次會再來嘗嘗他們的拿破崙餅 :)
餐廳布置精緻 食物賣相很棒 是個打卡好去處

我們點了:

甜品:檸檬柚子柳橙疏乎厘 $98

食品好看好吃 不算貴 下次會再來嘗嘗他們的拿破崙餅 :)

炸軟殼蟹明太子包 配上炸薯角
檸檬柚子柳橙疏乎厘
香芋紫米奶綠
炸軟殼蟹明太子包 配上炸薯角
檸檬柚子柳橙疏乎厘
香芋紫米奶綠
2020-05-05 228 浏览
主打#髒髒 Cafe 🥤🍫———————————————🥤髒髒黑糖珍珠奶茶 ($44)黎間夜晚真係超級多人排隊 佢有好多主打髒髒嘅甜品同飲品全部都好hit好岩打卡用座位都闊落 座得舒服 今次我地都試咗圖入面嘅髒髒黑糖珍珠奶茶上面鋪滿曬朱古力🍫粉 好澎拜好邪惡 黑糖珍珠都做得有咬口 黑糖味濃 不過都係珍煮丹出色D🙈奶茶底就普通 無咩茶味同埋偏甜 奶味超重所以飲品味道就比較普通反而下次好想試佢地個百潔布甜品🤣🤣———————————茶聊 @tearapy_tearapy 旺角砵蘭街189號1樓#igfoodtaste西式#igfoodtastecafe#igfoodtaste旺角#topcitybiteshk#bestfoodhongkong
主打#髒髒 Cafe 🥤🍫———————————————
🥤髒髒黑糖珍珠奶茶 ($44)

黎間夜晚真係超級多人排隊
佢有好多主打髒髒嘅甜品同飲品