2020-03-18 67 浏览
最好book定位,因為都幾多人食嗌左個皇牌軟殼蟹牛油果包(明太子汁),仲有薯條沙律配真係食到原隻軟殼蟹!個醬又好味,一啖咬落去超有口感!麵包都有花咗心思,太好味喇其他野都唔錯,係杯茶比較甜,飲糖水咁
最好book定位,因為都幾多人食
嗌左個皇牌軟殼蟹牛油果包(明太子汁),仲有薯條沙律配

其他野都唔錯,係杯茶比較甜,飲糖水
2020-03-18 61 浏览
約咗朋友旺角見,openrice搵嘢食就搵到呢間睇落唔錯,又幾靚嘅café。嚟地鐵站都算幾近,係樓上café。入到去燈光柔和,空間唔大但裝潢幾靚,座位亦都舒適。軟殼蟹明太子包 $128仲送埋大大份薯條,麵包鬆軟乾身,軟殼蟹炸得香脆,一共有兩舊,一齊Share 最方便。薯條都幾好味,有落到調味粉。龍蝦汁大蝦意大利飯 $128意大利粉口感煮得幾好,配上龍蝦汁更鮮美,一口一啖好快食完。茶聊四重奏 $128喱個甜品有四樣嘢,齋係睇都覺得享受。最中意就係細細件又靚嘅甜品,食落就唔會有罪惡感。最鐘意食焦糖燉蛋。價錢適中,味道都唔錯。下次會想試下佢啲飲品。

嚟地鐵站都算幾近,係樓上café。

入到去燈光柔和,空間唔大但裝潢幾靚,座位亦都舒適。

軟殼蟹明太子包 $128

龍蝦汁大蝦意大利飯 $128
意大利粉口感煮得幾好,配上龍蝦汁更鮮美,一口一啖好快食完。

茶聊四重奏 $128

價錢適中,味道都唔錯。下次會想試下佢啲飲品。
下午茶
2020-03-17 61 浏览
呢排都少出街,每次出街都好似走難咁一抽兩袋,想用最短路程返買齊生活所需,行到口渴累了自然想飲杯野,不過大家都知,邊行邊食其實好不衛生,所以最後決定搵個地方好好地除低口罩食少少野,忽然好想食厚Pancake,就想起之前Bookmarked的茶聊! 第一次上黎,裝修好簡約,自己就最鐘意近窗的地方,雖然係高椅都決定坐呢度,椅子附近有個籃子可以用來放隨身物,店裏採取自助購票形式,選好食物到櫃枱下單及付款,食物由店員送上,等食物時仲可以去打卡牆影相呢~ 海膽三文魚子多士 ($88)一客兩件,海膽唔腥幾新鮮,三文魚子略咸,麵包焗到脆卜卜伴以沙律,一人一件拎住食,份量唔大下午茶剛剛好!檸檬柚子柳橙疏乎厘 ($98)三層厚厚的Pancake堆疊起來未食先興奮,彈下彈下十分治癒,疏乎厘質地軟熟,蛋香一般,但勝在火喉剛剛好,不會過熟或太生,配柚子醬雪糕忌廉一齊食,好夾好幸福,製作需時,記得要早30分鐘落單呀!超級水果茶 ($45)呢度最出名係髒髒黑糖珍珠鮮奶,因為我唔飲得奶所以就揀左超級水果茶,最少有6款以上新鮮水果,水果款款都夠清甜,大大杯少甜都好夠味!下午時間,估不到人客都唔少,但整體算靜可以享受

海膽三文魚子多士 ($88)

檸檬柚子柳橙疏乎厘 ($98)

超級水果茶 ($45)

下午時間,估不到人客都唔少,但整體算靜可以享受除口罩下日光同美食都唔錯!
  • 檸檬柚子柳橙疏乎厘 ($98)
  • 海膽三文魚子多士 ($88)
💭炸軟殼蟹明太子包🦀🍞|💰$118呢個包係我哋嚟到呢間餐廳嘅主要目的😛睇到啲人影出嚟好吸引咁~ 如果淨係計個包來講佢個份量算有啲少🦀麵包控認為個包可以大翻少少🤣味道方面佢個明太子醬幾好食辣辣地咁.但係整體來講都幾熱氣因為佢好多薯條同埋本身軟殼蟹都係炸嘢🥴而且好記得沙律菜得兩塊🤣..💭髒髒紫薯鮮奶💜🍠|💰$44突然發現我哋次次叫親嘅紫薯嘢飲都好似伏伏地咁🥺好多時都係得隻色靚但係飲落去勁淡~ 本身諗住叫黑糖鮮奶但係我自己麻麻哋珍珠🥱但係呢杯紫薯鮮奶就真係唔錯😚首先佢個賣相已經好啱打卡✨同埋上面有個奶蓋加埋紫薯一齊飲真係唔錯💜.💭夠薑鮮奶🥛|💰$42我都知呢度飲呢啲咁養生嘅嘢係怪怪地🥴但係我真係好鍾意飲🤍杯野都好夠薑所以飲完個人都暖啲😛...整體來講呢度都幾啱嚟Hea時間(๑・̑◡・̑๑)基本上可以慢慢食慢慢坐~佢唔會趕你走😚 環境方面都幾靚好啱打卡(๑˃̵ᴗ˂̵)
💭炸軟殼蟹明太子包🦀🍞|💰$118
💭髒髒紫薯鮮奶💜🍠|💰$44
💭夠薑鮮奶🥛|💰$42
2020-03-16 52 浏览
今時今日肺炎,好多朋友都好少出街食飯!而返工可以Home Office嘅都Home Office!避得就避🙈但由於已經一段日子係屋企生菇😭所以都想出嚟抖下🤪食下野😁上網搵咗呢間嘢食,見佢都幾特別🤩俾佢個鰻魚包吸引住☺️而且仲有台式飲品!又可以食到台式又可以食到西式野!好吸引!所以忍唔住嚟幫襯😂但七點幾嚟到都要排隊,前面有大概10個人排!而家呢啲時候好少見到嘅情景😅但因為好想食佢個鰻魚包所以都繼續等啦🙈二話不說好快有位坐👍Menu都唔使諗睇就揀咗鰻魚包,但由於佢哋夜晚轉左Menu所以Menu上邊冇鰻魚包但係佢哋都肯照做俾我👍🏼👍🏼👍🏼個鰻魚包無得輸萬裕帶太條厚度適中值得一試之後揀咗個我最愛嘅海膽蟹肉龍蝦汁海膽同龍蝦汁都係我最愛😂所以呢個都係我必選嘅意粉👍🏼飲品方面嗌咗水果茶,水果非常之多,而且茶味好香龍不能錯過嘅水果茶👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
2020-03-15 42 浏览
喺旺角朗豪坊附近,其實都真係好多嘢食,但係最令我驚訝嘅係,呢間茶聊。喺下面望上去都覺得佢個牌幾靚,但係估唔到入到去真係超級超級靚,裝修好精美,員工個個都好醒目好友善,所有嘢都好新淨,連個廁所都好衛生,有晒皂液俾我哋洗手。羅宋餐湯:先睇佢個碟都覺得佢好有心思,亦都黎得好快,order左冇幾耐就到啦,謝謝。煙三文魚黑松露炒飯:呢個係我食過最好食嘅黑松露炒飯,雖然煙三文魚份量適中,一定夠你食,而且係好好食。佢唔單止香,食落口佢啲黑松露同埋三文魚好夾,粒粒炒飯係細心炒過,有蛋包著飯,但也包着蛋嘅感覺,真係我食過咁多最好食嘅炒飯。慢煮精選黑毛豬鞍配薯菜:黑毛豬按分量十足,厚切,肉質豐富,色香味俱全,唔單止份量滿足到我,佢真係好好食,食完之後好滿足。而且佢嘅薯菜都整得好好,佢嘅薯角係好脆口,食落口好豐富好好味,薯仔都揀得好好。髒髒黑糖珍珠奶茶:估唔到出邊3~40蚊杯嘅台式飲品,呢度加十幾蚊就飲得到,仲要外表同出邊一模一樣,飲落口都覺得好好飲,一飲愛上。佢直情係令成個飯生色不少,好好食好好食之後,又有咁好飲嘅嘢,真係一個perfect match。夠薑鮮奶:相信大家飲蘆薈飲品嘅時候,一定飲過粒粒蘆薈

夠薑鮮奶:相信大家飲蘆薈飲品嘅時候,一定飲過粒粒蘆薈,除咗佢有得飲,仲有啲嘢咬下,口感好好。呢個鮮奶加咗薑粒,唔單止好䁔,又驅寒,而且有粒粒薑粒係入邊,有得食有得飲,好正㗎。推介!
2020-03-12 5117 浏览
再次到這家咖啡廳是想吃梳乎里(舒芙蕾) 挻喜歡吃😍這次終於把松鼠妹妹與店家的Model Only之翼拍照片~上面還寫著“Model Only”字眼 她是小毛豆很適合拍照收銀機附近有消毒搓手液清毒 店員很快就安排入座了 快快把口罩脫下暫時放鬆一下 然後再看看餐牌選擇吧看到有款新推出食物很有趣耶~ 決定點一份來吃吃才行 ·原味梳乎厘 HKD$88 第二次食這個梳乎里(舒芙蕾) 拿到上來把碟子搖一搖~“動L”的畫面再次呈現眼前 看到感覺溶化了很鬆軟模樣另有鮮果拌碟 不用怕食到滯呢 要熱辣辣食以保持口感口感挻鬆軟而且不會太甜 一份三件可以與朋友分享吃·百潔布蛋糕 HKD$78 這個看到很有趣所以點來吃 因為賣相真的像百潔布🤣無論在任何角度看這份甜品也很像😝 仿真度太高了吧原來是芝士蛋糕🤤 芝士味道挻突出而且挻飽肚的感覺另外還有朱古力(巧克力)雪糕伴碟 還有小蝴蝶拌碟📸·髒髒黑糖珍珠鮮奶 HKD$44賣相很澎湃又邪惡感覺令人又愛又恨 用來打卡挻好呢面頭還鋪滿可可粉🤩 飲品攪拌過之後挻香味道不錯😈黑糖珍珠味道挻香挻煙韌有咬感 這杯飲品挻飽肚感覺·熱牛油果桃膠鮮奶 HKD$46這兩款食品靜靜也喜歡吃
再次到這家咖啡廳是想吃梳乎里(舒芙蕾) 挻喜歡吃😍
這次終於把松鼠妹妹與店家的Model Only之翼拍照片~

收銀機附近有消毒搓手液清毒 店員很快就安排入座了
快快把口罩脫下暫時放鬆一下 然後再看看餐牌選擇吧
看到有款新推出食物很有趣耶~ 決定點一份來吃吃才行

·原味梳乎厘 HKD$88
第二次食這個梳乎里(舒芙蕾) 拿到上來把碟子搖一搖~
“動L”的畫面再次呈現眼前 看到感覺溶化了很鬆軟模樣

百潔布甜蛋糕賣相真的玩味十足 打卡一流和味道不錯
不知道下一次再來這裡吃東西 會否又有新產品推出呢
2020-03-04
2020-03-11 72 浏览
有時候會突然想吃日式疏乎厘厚鬆餅和喝珍珠奶茶,想念那份甜甜的幸福感。於晚飯時段想找個地方可以一口氣吃到麵飯等主食、鬆餅和茶飲,就非茶聊莫屬了!扒虎蝦卡邦尼墨魚意粉要照顧好男友的澱粉胃,先來個意粉。大大的新鮮虎蝦、富嚼勁的墨魚意粉,配上自家製卡邦尼汁,口感層次豐富,很合我的口味。忌廉蘑菇芝士釀雞翼 有驚喜,皮身煎得香脆,雞肉嫩滑,或許加入了芝士和蘑菇的緣故,鹹香味更突出,令人吃不停口。疏乎厘厚鬆餅然後就是我心心念念的疏乎厘。幾乎每枱都至少點了一客!鬆餅充滿空氣感,又厚又鬆軟,而且份量十足。若然你喜歡蛋香,必點原味。髒髒紫薯鮮奶沙冰餐牌上有非常多茶飲選擇, 我經過一番掙扎,才在40 多款茶飲中,點了髒髒紫薯鮮奶沙冰。顏色、賣相、香味也滿分,喝下去是滿滿的紫薯味和奶香,不會只有冰粒。還有軟軟甜甜的紫薯粒粒,紫薯控必點!總括來說,茶聊充滿著年輕氣息的氛圍,食物和飲品給人一種幸福感,是由眼珠到舌尖的小確幸,難怪區內區外人都特意來品嚐,要有排隊一會兒的心理準備啊!

扒虎蝦卡邦尼墨魚意粉

• 髒髒紫薯鮮奶
  • 忌廉蘑菇芝士釀雞翼
  • 扒虎蝦卡邦尼墨魚意粉
2020-03-11 58 浏览
好多朋友都推介茶聊今次終於到我試啦透過OpenRice訂位消費滿$200就送原味梳乎厘叫咗個Tea set 龍蝦蟹肉包同lunch set 鐵板鵝肝黑豚包嘢飲就叫咗火龍果四季春同埋髒髒黑糖珍珠鮮奶先上餐湯(羅宋湯)再上主食龍蝦蟹肉包足料啖啖肉鵝肝黑豚包黑豚嫩滑多汁配搭鵝肝味道好夾原味梳乎厘粉感較重但配搭雲尼拿雪糕同糖漿食落都唔錯髒髒黑糖珍珠鮮奶唔太甜珍珠有咬口環境都幾適合傾偈上菜速度都快服務態度都唔錯下次想試埋其他菜式
好多朋友都推介茶聊
今次終於到我試啦
透過OpenRice訂位
消費滿$200就送原味梳乎厘
叫咗個Tea set 龍蝦蟹肉包
同lunch set 鐵板鵝肝黑豚包
嘢飲就叫咗火龍果四季春
同埋髒髒黑糖珍珠鮮奶
先上餐湯(羅宋湯)
再上主食

用餐优惠
優惠券
  • 髒髒黑糖珍珠鮮奶
  • 龍蝦蟹肉包配薯角
😅今日放假,太得閒,同朋友口部運動🤪,揀左去茶聊食下午茶,開心仔🥰🙌🏻地方舒適,適合聊天..蒲燒鰻魚包🐟🧀🥖($118)炙芝士厚肉鰻魚🐟,麵包牛油香濃🧈,夾著嫩嫩炒蛋🍳, 100分組合!而且有脆著角🍟和杯杯沙律🥗,好滿足😋!..帆立貝龍蝦汁意粉🦞🐚🍝($88)龍蝦汁好香濃🦞,意粉嚼勁掛汁,啖啖充滿鮮香!大方配上4隻大號帆立貝🐚,好滿足😋!..木瓜桃膠鮮奶($46)木瓜鮮奶,濃稠綿密,木瓜香甜,桃膠滋補!朋友話:重點係可以豐胸!👀🤣布蕾黑糖珍珠鮮奶($44)第一次飲晒成杯珍珠奶茶!!!珍珠唔會似香口膠,厚厚布蕾奶蓋,好芝味,好正😋!對方光猛舒適,下次同閨蜜會再來🥰👍🏻

地方舒適,適合聊天

蒲燒鰻魚包🐟🧀🥖($118)

帆立貝龍蝦汁意粉🦞🐚🍝($88)

木瓜桃膠鮮奶($46)

布蕾黑糖珍珠鮮奶($44)

對方光猛舒適,下次同閨蜜會再來🥰👍🏻
2020-03-09 59 浏览
以茶配以相聚聊天以茶去治療讓生活感受當下久沒去過茶聊用膳,聽同事提起今日就上去茶聊,讓茶以治療一下這陣子的煩惱。🥣意大利蔬菜湯清香蕃茄洋蔥味,可有助打開午餐胃口。🍴蒲燒鰻魚包 $118我點了一份蒲燒鰻魚包,加以燒香的芝士在鰻魚上,入咬滿嘴魚油同芝香,口感豐盈綿密,內裡是滑漏漏的炒蛋,麵包烤得外香脆內鬆軟,連包大大口咬感覺滿分。🍵大吉嶺紅茶既然是 「茶聊」必然要來杯茶聊一聊,大吉嶺紅茶茶味不太濃,飲到啖啖清鮮茶香,配合少少甜味可為鹹食過後中和味蕾!🍴紐西蘭牛肉眼 $128食肉獸同事就來一客紐西蘭牛肉眼扒,話要据扒先過癮,我都貪心切了一口試試味蕾,蠻不錯👍牛肉味濃且肉嫩中又有嚼勁,下次我都要來一客。🍹大吉柚子咖啡 $13 雖然都有段時間沒有來,餐廳依舊保持得時尚文青光潔舒服。餐牌
以茶配以相聚聊天
以茶去治療讓生活感受當下

🥣意大利蔬菜湯
清香蕃茄洋蔥味,可有助打開午餐胃口。

🍴蒲燒鰻魚包 $118

🍵大吉嶺紅茶

🍴紐西蘭牛肉眼 $128
😋

🍹大吉柚子咖啡 $13

雖然都有段時間沒有來,餐廳依舊保持得時尚文青光潔舒服。

餐牌
2020-03-09
  • 蒲燒鰻魚包
2020-03-09 188 浏览
呢間樓上cafe應該唔少人係因為呢兩杯野飲吸引而黎 因為試埋佢地幾個飯 意粉 包都覺得唔太好食同好貴( ・᷄д・᷅ ) 但係我覺得呢兩杯飲品都ok可以一試嘅【髒髒紫薯鮮奶】🍠係沙冰黎紫薯味幾重上面仲有果肉都幾足料 杯邊曬上紫薯粉同有奶蓋 味道唔錯【髒髒黑糖珍珠鮮奶】我應該好耐冇飲黑糖鮮奶但係呢杯唔錯唔會好甜 珍珠煮得岩岩好幾有黑糖味添 飲完真係好飽 杯邊一樣係有曬上粉同奶蓋 做佢地髒髒茶嘅感覺但係總括成間餐廳性價比真係較低𓂃𓈒𓏸
但係總括成間餐廳性價比真係較低𓂃𓈒𓏸
髒髒紫薯鮮奶
2020-03-08 36 浏览
自己一直不是珍珠奶茶的粉絲,閒時亦較少會點。今日朋友極力推薦該店的招牌飲品之一:髒髒黑糖珍珠鮮奶,結果令人喜出望外😂 髒髒黑糖珍珠鮮奶鮮奶、黑糖再加可可粉的配搭很好,喝的時候一定要把它拌勻,那喝起來感覺一點也不會甜!珍珠煙韌適中,而且整杯都是可可粉舖墊,外形確實瞓髒髒的,很適合用來打卡😃值得一試

值得一試

我地一行八人去到茶聊gathering 位置都非常充足 寬敞 大家坐得好舒服午餐價錢好實惠 由$7x-$1xx包野飲份量都好大份 最重要係野飲都好飲好吸精呀後面係牛扒 前面係羊架配薯菜羊架外皮煎得仲脆脆地 個汁係燒汁 好夾 唔會太咸重點係羊架好大舊 好抵食明太子大蝦意粉面條口感適中 好creamy配搭粒粒蟹籽 雞翼個皮燒得好香酥 入面仲係juicy 架髒髒珍珠鮮奶紫薯鮮奶冰沙仲有招牌鮮果茶全部朋友都讚好飲每張台食夠$200仲有soufflé pancake送😍🥰都一樣好味 好鬆軟
我地一行八人去到茶聊gathering

全部朋友都讚好飲

每張台食夠$200仲有soufflé pancake送
😍🥰都一樣好味 好鬆軟
2020-03-06 61 浏览
約左朋友一齊整生日卡 想坐耐啲又有好嘢食+舒服嘅環境 呢間嘢真系一流👍由晚餐main course + 好靚嘅台式飲品 + 甜品 我自己叫左 軟殼蟹牛油果toast 個包軟得黎又烘過所以好外脆內軟 以為食包吾會飽但原來都幾飽 想食light d 會推薦呢個男朋友嗰日叫左個special offer 有紐西蘭扒配鵝肝加兩隻生蠔 以嗰個價錢黎講比一般西餐廳抵食 味道都吾錯 dinner set黎講幾抵玩🤑杯髒髒黑糖珍珠又睇得又好好味😭❤ 本身都好rich加埋啲朱古力(?)粉喺出面更加邪惡 但飲完又冇覺得好濟 想飲清啲嘅可以叫超級水果茶 入面好多種生果 非常fresh&足料! 一路食一路飲好正😆同朋友share梳乎厘配雪糕 系偏有空氣感但又吾會話完全真系食空氣咁 蛋味都幾出 好香 整體我都會recommend! 預備時間會耐啲所以趕嘅最好就吾好嗌喇😛基本上每樣嘢都好好食,想打卡影張靚相都完全冇問題😍 職員全部都好nice 服務都好好😊 系會想再黎嘅cafe😋
由晚餐main course + 好靚嘅台式飲品 + 甜品
  • 原味梳乎厘