2020-04-17 55 浏览
早兩日同朋友去到旺角附近行街朋友推介左我食一間餐廳都幾隱蔽嘅因為響砵蘭街嗰邊一入到去見到面已經好有心思會令人覺得好舒服坐低左之後呢我見到佢有好多不同既意大行飯同意粉而我就因為太耐冇食所以就試咗一個北海道帶子龍蝦汁意大利飯味道實在令我喜出望外雖然意大利飯硬左少少但係整體上好好食帶子有咬口龍蝦汁浸得好均勻跟住叫咗一杯黑糖珍珠奶茶珍珠非常有黑糖味奶茶亦都唔會過甜絕對拍得住我認為最好飲嘅老虎堂極度推薦大家試吓呢間餐廳
早兩日同朋友去到旺角附近行街

極度推薦大家試吓呢間餐廳
北海道帶子龍蝦汁意大利飯
髒髒黑糖珍珠奶茶
2020-04-17 51 浏览
⚠️Discount alert‼️-🥞Soufflé Pancake (free)Look at that fluffy 3-layer pancake!!😍 You would get a free soufflé pancake upon spending of $300 or above🥳-🥛Boba Milk with Cocoa and Brown Sugar $44This is one of the signature photogenic drinks here📸 The “dirty” cocoa were randomly spread on top of the drink and the milk is served with black sugar boba - must-try if you are having a sweet tooth!-🥪Lobster Crab Meat Sandwich $178Another special dish in the house. So much crab meat fillings and lobster insi
⚠️Discount alert‼️
🥞Soufflé Pancake (free)

Another special dish in the house. So much crab meat fillings and lobster inside the roll. The roll was baked with a crispy texture while the inner part remains soft.

🥩U.S. Angus Ribeye $258
Serving size was larger than expected yet the steak was not tender enough.
2020-04-17 62 浏览
各朋友仔,如有機會可以試下,但記得係openrice 訂位,因某個時段會送疏乎厘,之前食過龍蝦包,超好味😋,龍蝦包極推介。今次試「軟壳蟹包」但有點失望,太乾和太咸😖「三文魚枊沙律」煎得甘香,但無驚喜「忌廉芝士雞翼」香脆同多汁😍「紫薯髒髒奶」不太甜,但紫薯味不夠😩⋯疏乎厘雖然是送,幾好味,但如改用楓糖會更好😋
2020-04-16 36 浏览
晚上喺旺角遊蕩,於是同朋友想去茶聊食飯傾吓計。餐廳嘅設計好靚,佢係一樓嘅,一出𨋢入門口就見到雲石地板,轉入去就見到望向街外嘅大玻璃,有個好闊嘅cashier。坐低左之後,睇啱食咩就行出cashier俾錢落單,之後服務員就會送嘢食同飲品過嚟。同朋友夾左一個飯同一份甜品,然後一人嗌左杯嘢飲。食下食下先諗起未影相,所以淨係影咗個甜品同埋自己杯嘢飲。因為本身鍾意食牛油果嘅緣故,覺得呢杯牛油果飲品都幾好飲,唔會好漏,入面有啲好感好似雪耳嘅嘢,幾好食。疏乎你嘅口感好鬆軟,好有飽足感。佢本身有少少甜味,加埋糖漿就更加甜,如果唔鍾意食太甜嘅人可以唔加糖漿就咁食。 餐廳嘅位置比較偏僻,客人唔係好多,食物嘅質素幾高。不過佢嘅嘢食價錢都比較貴,一個飯可能要$100-200,間唔中想食餐好,或者想同朋友坐低舒服傾吓計,呢度係唔錯嘅選擇 。

牛油果

疏乎利

牛油果
2020-04-15 211 浏览
今日同朋友行完街就係附近搵間CAFE食TEA上網搵到呢間既評價唔錯 就過左黎試試但係茶聊既位置有D難搵大家可以沿砵蘭街行 大廈就係嚐樂小館同囍運中間茶聊係以半自助形式落單要自己去CASHIER落但送餐或拎其他餐具都係有STAFF去幫忙的CAFE既座位好闊 坐得好舒服好適合幾個朋友黎嘆個TEA傾下計原味梳乎厘好味指數😋😋😋😋PANCAKE空氣感夠食得到蛋香味 幾好食雪糕都唔hea嫁 睇到有雲尼拿籽髒髒黑糖珍珠鮮奶好味指數😋😋😋因為杯面都係可可粉所以一飲就會變到"髒髒"呢杯黑糖鮮奶奶味夠濃 但黑糖味唔夠入面珍珠亦煙韌 整體都OK四季春芝士奶蓋(凍)好味指數😋😋😋😋呢個係我朋友叫既朋友個芝士奶蓋做得唔錯茶味亦有如果大家去開旺角附近想搵個地方同朋友傾下計我十分推介茶聊👍🏻
但係茶聊既位置有D難搵
食得到蛋香味 幾好食
雪糕都唔hea嫁 睇到有雲尼拿籽
好味指數😋😋😋
因為杯面都係可可粉
所以一飲就會變到"髒髒"
呢杯黑糖鮮奶奶味夠濃 但黑糖味唔夠
入面珍珠亦煙韌 整體都OK
四季春芝士奶蓋(凍)

四季春芝士奶蓋(凍)
好味指數😋😋😋😋
呢個係我朋友叫既
朋友個芝士奶蓋做得唔錯
茶味亦有

如果大家去開旺角附近想搵個地方同朋友傾下計
我十分推介茶聊👍🏻
2020-03-29
2020-04-09 76 浏览
髒髒黑糖珍珠鮮奶 賣相夠澎湃 打卡一流 黑糖珍珠 有咬口 奶茶中規中矩可以比得上專門奶茶店 芝士芒果 同埋 西瓜果汁 (唔記得全名啦)兩杯都係唔錯選擇 睇返個人口味啦 我個人就對 芝士奶蓋有獨特嘅欣賞 所以去到邊見到 都會叫芝士奶蓋嘅飲品😂龍蝦蟹肉包 龍蝦包外層酥脆 入面大量龍蝦肉蟹肉 餡料澎湃 真係啖啖肉 內餡彈牙美味 海鮮味十足 不過我個包無乜嘢醬汁 又小小乾 如果有多小小汁帶出多小小層次就好啦 有小小美中不足 可惜~ 薯角不過不失 成個餐都唔錯 份量夠大北海道帶子龍蝦汁意大利飯 (超級推薦~)意大利飯用龍蝦湯汁熬煮 口感適中煙韌 吃落口 會感受到濃厚著龍蝦香味 帶子新鮮厚身 輕輕封醬兩邊 產生焦糖效應 外脆內軟 簡單好味 配上龍蝦飯真係好夾!三層疏乎厘 (推介)已經唔記得叫乜嘢口味啦 不過你見到佢地好鬆軟有彈性 彈下彈下超治癒 個人認為疏乎厘質地軟熟 有淡淡淡香 微溫 吃完會令人感到幸福 不過配嘅朱古力雪糕 好甜 下次記得轉其他口味嘅雪糕啦紅酒煮梨 由於我地叫左好幾樣餸 全單超過某個金額 (我真係唔記得😂) 舖頭送左紅酒煮梨俾我地 覺得好開心 雪梨 煮得啱啱好 雪梨夠
賣相夠澎湃 打卡一流 黑糖珍珠 有咬口 奶茶中規中矩
可以比得上專門奶茶店

芝士芒果 同埋 西瓜果汁 (唔記得全名啦)

龍蝦蟹肉包

北海道帶子龍蝦汁意大利飯 (超級推薦~)

三層疏乎厘 (推介)

紅酒煮梨
由於我地叫左好幾樣餸 全單超過某個金額 (我真係唔記得😂) 舖頭送左紅酒煮梨俾我地 覺得好開心 雪梨 煮得啱啱好 雪梨夠軟 吸收曬紅酒香 真係好吃 同雲呢拿雪糕配住吃 真係唔錯下吃唔送 我都會嗌

2020-04-09 376 浏览
見到好多人都講佢個龍蝦蟹肉包好正,梗係要嚟試下啦~因為已經訂位,同埋時間介於下午茶同晚餐之間,人都算多嘅,還好嘅係唔係坐入面比較密嘅位,所以幾舒適又唔會話好嘈!半自助形式,要自己出去點餐,由職員送餐!入座有90分鐘時間,會有職員提示你夠時間就要走,離開時都有頗多人等位!❤️😋好味推界😋🍴 龍蝦蟹肉包配薯角($178)見到個包好多料,除咗龍蝦蟹肉外,上面仲有蟹籽,個包唔係好熱,本身expect 個包會香D同埋少少脆,呢個位有D失望,咬落去食到啖啖龍蝦肉同蟹肉,肉質好爽,調味唔錯,如果個包香脆少少會更正!薯角香脆,調味足,幾好!🍴原味梳乎厘(免費)Openrice 訂位優惠送嘅,三層高厚厚嘅梳乎厘,最底層有D扁咗,配雲呢拿雪糕同糖漿;梳乎厘做得唔錯,好輕好鬆軟,入口即化!😶尚可選擇😶🍴扒虎蝦卡邦尼墨魚意粉($138)虎蝦新鮮,卡邦尼都好creamy,醬汁好多個味都okay,包到每條意粉,可惜意粉煮唔到 al dente,淋咗少少!整體okay但又唔係好出色!🍴火龍果四季春($45)大大杯,開頭仲諗自己唔記得咗叫少甜,點知佢係味道偏淡,好多冰,唔太飲到火龍果味,茶味都唔太濃,未至於中伏,會唔會
半自助形式,要自己出去點餐,由職員送餐!

❤️
😋好味推界😋
🍴 龍蝦蟹肉包配薯角($178)

龍蝦蟹肉包配薯角

🍴原味梳乎厘(免費)

😶尚可選擇😶
🍴扒虎蝦卡邦尼墨魚意粉($138)

扒虎蝦卡邦尼墨魚意粉

🍴火龍果四季春($45)
大大杯,開頭仲諗自己唔記得咗叫少甜,點知佢係味道偏淡,好多冰,唔太飲到火龍果味,茶味都唔太濃,未至於中伏,會唔會叫做清新得滯唔夠果香茶香呢?🤨

火龍果四季春

龍蝦蟹肉包配薯角
  • 龍蝦蟹肉包
2020-03-29 95 浏览
疫情下,難得約了朋友聚下,選這裏是食評不錯。有點特別的是這裏是自助下單……我們點了推介的蜂巢玫瑰花茶、水果茶、檸檬柚子柳橙梳乎厘、香芒拿破崙和芝士磨菇釀鷄翼; 飲品和甜品份量足,賣相實而不華,頗喜歡玫瑰花茶的微微幽香,再品嘗清談酸甜的梳乎厘,感覺愉悅,另外……意外的是釀鷄翼味道還真不錯!
2020-03-26 106 浏览
之前跟好友來過這裏食下午茶,感覺環境舒適又坐得舒服,除咗有一排落地玻璃很光猛外拍照一流外,這裏的食物也很有水準,一直對龍蝦蟹肉包念念不忘,龍蝦包焗得外層酥脆,質感軟熟,內裏夾著一粒粒爽口彈牙又美味的龍蝦肉,包面灑滿充滿蟹香味的蟹肉,整個組合配搭得天衣無縫,美味得不能抗拒忌廉芝士蘑菇釀雞翼,外皮金黃的雞翼包飯淡淡的芝士和蘑菇,食落嘢味又有層次感,雞翼咬落好juice 大吉嶺紅茶,紅茶味香濃無比,不濃不淡,凍飲清新,熱飲濃郁四季春茶,入口清幽充滿濃郁的茶味,但不濃烈,很喜歡這種茶香,不想喝甜的話,可以點走甜

大吉嶺紅茶,紅茶味香濃無比,不濃不淡,凍飲清新,熱飲濃郁

2020-03-24 118 浏览
同朋友食生日餐,佢推薦食呢間樓上cafe。咁就試下啦,我地一向好鐘意飲台式飲品😝 呢間有齊台式野飲仲要有西餐食添。第一必點係近期好hit既髒髒黑糖珍珠奶茶,真係好好飲,成杯野面頭落既可可粉多到瀉😝😝整得好令,一飲落去有啲朱古力粒同黑糖珍珠、好有口感,珍珠好彈牙,超好飲呀!!我朋友就叫左杯清清地既水果茶,都唔錯,落左好多生果,飲落好清新!個鵝肝拼牛排,個牛排肉味香濃、有咬口,絕對唔係劣質貨,再加試煎鵝肝好正!加上龍蝦天使面,蕃茄汁配得好入味、個龍蝦好足料正!不過天使面就林左啲,如果用意粉口感會更好!整體呢間根上鋪係出色既,必定會要尼!

一間環境優美舒服既restaurant!睇到餐牌覺得lemon柚子梳乎厘係特別所以我地好快決定左叫依個美食!😋主食我地叫左黑松露野菌意粉😛😛價錢中上都要$108 擺店環境同味道都可以,但未到超級好味,只能說不過不失既!另外甜品方面幾得意,不過檸檬柚子略覺太甜啊!個梳乎厘軟淋淋好有蛋奶味好香,濟食加chocolate雪糕🍦都幾唔錯既😚依間店係客人去左cashier叫野食先,再坐低等野食,不過因為都多人食,唔會坐得好耐架!
2020-03-23 69 浏览
之前係朋友FB見過呢間餐廳有個百潔布蛋糕已經想試好耐終於搵到時間可以試下啦呢間餐廳都幾明顯係少女風格, 無論係裝修定食物都係呃LIKE之選我同朋友叫左髒髒黑糖珍珠鮮奶、龍蝦蟹肉包、青咖哩煮青口最後當然有百潔布蛋糕做結尾啦髒髒黑糖珍珠鮮奶真係視覺效果豐富, 飲落都唔錯龍蝦蟹肉包非常飽滿!! 勁多蟹肉!!啖啖滋味~炸薯條都好厚肉, 新鮮熱辣又香脆青咖哩煮青口好大碟~~~每一隻青口都好新鮮, 勁正而百潔布蛋糕真係呃LIKE一流!! 像真度真係超高~蛋糕隔離既泡沫真係做到有明顯檸檬味, 同個百潔布蛋糕真係相映成趣
之前係朋友FB見過呢間餐廳有個百潔布蛋糕已經想試好耐
終於搵到時間可以試下啦

我同朋友叫左髒髒黑糖珍珠鮮奶、龍蝦蟹肉包、青咖哩煮青口
最後當然有百潔布蛋糕做結尾啦

髒髒黑糖珍珠鮮奶真係視覺效果豐富, 飲落都唔錯
青咖哩煮青口好大碟~~~每一隻青口都好新鮮, 勁正
2020-03-22 80 浏览
好耐無來啦難得放假約朋友來食下Tea之前約朋友都係夜晚來今次試下個tea先平少少之前來親都要排隊疫情期間好多餐廳都少左人雖然今次唔洗排隊不過都幾多人食證明都仲係好有人氣午餐menu☝🏻☝🏻午餐menu👆🏻👆🏻14:30-17:30係Tea TimeTea☝🏻☝🏻☝🏻☝🏻☝🏻☝🏻☝🏻☝🏻☝🏻Tea👆🏻👆🏻👆🏻薯角唔錯明太子蟹肉吉列包蟹肉好鮮🦐好脆食完好飽下因為個包d料超多魷魚🦑蝦枝春卷呢個幾特別好鐘意呢間cafe餐飲送四季春茶有幾款我地分別叫左清幽四季春同菲芷菲芷茶味濃d兩款都好飲日式鰻魚炒烏冬個烏冬炒得勁入味個汁好正白色芝麻好香整體啲嘢食非常之唔錯
好耐無來啦

個汁好正

白色芝麻好香

整體啲嘢食非常之唔錯

2020-03-20 67 浏览
都留意咗呢間cafe一段時間,時不時都見到有人post相去食好味道。今日終於有機會去啦,因為要去旺角攞嘢,所以就約咗個住旺角嘅朋友攞完嘢去食個tea。雖然話係食tea,但係我好肚餓,所以點咗個軟殼蟹牛油果包。朋友就食原味梳乎厘。軟殼蟹牛油果包有2件大大件,啱晒肚餓嘅我。軟殼蟹炸得好脆,每件包有半隻軟殼蟹,好足料。如果俾多D醬料仲好,食嘅時候就更加濕潤。偷吃了朋友嘅梳乎厘一口,味道唔錯,口感鬆軟。整碟份量都唔少,有3件厚厚的,仲有1球雪糕,其實都相當抵食,下次我都要點呢個。

2020-03-19 59 浏览
一直都聽講呢間d嘢飲好好味,同埋成日見到朋友影個百潔布蛋糕menu好似好jeng🤪好想試!😚-🍫髒髒黑糖珍珠鮮奶🥛佢個杯已經夠曬髒😆係鋪滿可可粉嘅奶蓋,由表面飲有啲朱古力味,🍫至於下面就同平時啲黑糖珍珠奶茶一樣味,牛奶同黑糖混合得好好,好夾,啲珍珠得好煙韌軟熟⚫️⚪️一定會再試🥤😚-評分:9/10 價錢:$44-🦞輕煎北海道帶子龍蝦汁意大利飯🍛如果大家同我一樣鍾意食芝士味濃嘅risotto🧀可能就唔會好鍾意呢個意大利飯🇮🇹個意大利飯龍蝦味幾濃🦞但真係唔係好cheesy🥺所以有少少失望。但個帶子真係煎得超好,好香好滑🥳但真係有啲貴😢-評分:7.5/10價錢:$148-🧽髒髒百潔布蛋糕🎂嗌呢個真係純粹貪得意🤯諗住應該打卡同食落應該幾fun🤓百潔布應該係檸檬芝士蛋糕🍋但佢嘅質感比較濕,唔係好似平時d NY Cheesecake/日式芝士蛋糕🍰綠色嗰啲應該係綠茶曲奇餅碎,口感有啲似Oreo👅啲泡係酸酸甜甜嘅cream,真係好似食緊百潔布咁 😰朱古力雪糕入面有d朱古力碎🍫,拼埋食都幾好味😋其實初頭嗰幾啖都覺得唔錯比想像中好味,但食多幾啖就開始覺得有啲奇怪😂但純屬個人睇法同口味😗-評分:6.8/10價
🍫髒髒黑糖珍珠鮮奶🥛
評分:9/10