2019-05-24 313 浏览
What we wanted were all sold out... so, under very limited choices, we ordered fish and chips, french-toast, and deep fried luncheon meat.The fish on our dish was already bigger than the one we saw on the table next to us. Lol... how lucky. We were glad that it tasted good though! Crispy on the outside, silky and smooth inside. The best part was that it's hot! The french-toast english muffin was weird on the other hand... I would still prefer traditional french-toast... Texture of English muffin
Fish and chips & French-toast english muffin w/ honey
The fish on our dish was already bigger than the one we saw on the table next to us. Lol... how lucky. We were glad that it tasted good though! Crispy on the outside, silky and smooth inside. The best part was that it's hot! The french-toast english muffin was weird on the other hand... I would still prefer traditional french-toast... Texture of English muffin just did not match with "French-toast" at all... so weird!
Deep fried luncheon meat
That's a nice snack though. We ordered cheese sauce and truffle sauce on the side as well to go with it. They actually didn't match with luncheon meat, but went well with "chips". Haha.....
Cappuccino
That's a pretty cappuccino by the way. Tasted normal, nothing special. Hmm... it's a chill place, I think I'll visit again. Next time I'll try to come earlier and order something different.
2019-05-13 615 浏览
今日同屋企人黎試新野,因為我同媽咪鐘意食西餐,但爸爸又熱愛港式食物,所以選擇左呢間fushion餐廳。👍忌廉湯牛肉意粉配火腿蛋多士屋企個細路點左常餐,我偷飲左個湯同意粉,湯香濃、意粉爽口。其他正常。👌滑蛋叉燒飯、滑蛋牛肉飯兩者燒汁稍甜,有飯香、蛋滑。👌三文魚沙律配多士三文魚一啲都唔少,賣相一流。但可惜沙律菜一啲都唔新鮮、亦唔夠爽脆。估唔到奶茶勁香。👍牛油果牛扒菠蘿包好食,牛肉juicy配上牛油果香,加上脆甜既菠蘿包,好正!加上自己落既芥末同茄加,仲配上薯片,呢個價錢真係好抵食。🤔 是日午餐 - 茄汁牛尾燴飯我係好鐘諗食呢個飯,無論邊間餐廳,只要有呢個飯,我必點。可惜個汁係茄汁得黎好酸同稀。而且唔係燴飯,而係煎左個牛尾,約個汁淋上去,完全唔係個回事,勁失望😭其實我應該點All Day Breakfast... 因為我唔係食緊佢出名既野。最得意係自己用app點單,減少因溝通出現點錯野既情況,好好玩。

👍忌廉湯牛肉意粉配火腿蛋多士

👌滑蛋叉燒飯、滑蛋牛肉飯
兩者燒汁稍甜,有飯香、蛋滑。

👌三文魚沙律配多士

牛油果牛扒菠蘿包
滑蛋叉燒飯
  • 港式奶茶
2019-05-12 260 浏览
平日見網絡有很多吸睛的all day breakfast索價超過$100, 感覺有點貴。見這間小店比較親民, 賣相不俗, 一於考慮試試。知道小店鄰近公廁, 心裡總有點爭扎, 真的要光顧嗎? 實在很怕公廁會飄來陣陣芳香, 現公廁拆了, 一於入內光顧。店舖設有室外和室內位置, 如果天氣不熱, 坐室外比較chill。室內播著我喜歡的音樂, 慢活無難度。小店以QR code自行點餐, 版面簡單, 圖文並茂, 方便快捷。英式炒蛋配長多士全日早餐 $58點了英式炒蛋配長多士全日早餐, 當中有香腸, 煙肉, 蘑菇, 茄汁豆, 蕃茄和沙律。炒蛋份量不少, 尚算滑。長多士用芝麻包開邊烤至微脆, 如再烤耐一點, 相信更為香脆可口。其他食物味道恰到好處, 感覺不錯。榛子鮮奶咖啡 (熱) 跟餐加$8榛子鮮奶咖啡用公雞碗仔盛載, 頗有特色。咖啡味道濃, 唯質感稍為稀。

英式炒蛋配長多士全日早餐

英式炒蛋配長多士全日早餐 $58

2019-05-12
英式炒蛋配長多士全日早餐
2019-05-11 203 浏览
大食妹一路有留意開餐廳的習慣,呢間茶咖里其實係大食妹to-eat-list擺咗好耐,一路都好期待,終於有日的起心肝行咗一大段斜路上去西營盤食但係結果仲係。。。<牛油果醬雞肉芝士菠蘿包$68> (好味:3/5) (抵食:3/5)睇個名覺得好吸引,但係食落。。。菠蘿包都唔酥脆,比起冰室買嘅菠蘿包失色 雞肉個份量都夠嘅,但係真係冇咩特別同埋唔夠熱,凍冰冰嘅雞肉真係幾叫人失望薯格都幾好食嘅,醬汁幾特別<蜜糖鬆餅西多士$32> (好味:2/5) (抵食:2.5/5)食完個主食覺得唔多好食,諗住帶個甜品試吓啦平時冇咩見過蜜糖鬆餅西多士呢個甜品,貪得意帶咗個試吓見到個賣相,好啦咁試吓味,啲蜜糖都幾好食嘅,搽上舊鬆餅度,味道就系甜。。。

但係結果仲係。。。
睇個名覺得好吸引,但係食落。。。
菠蘿包都唔酥脆,比起冰室買嘅菠蘿包失色

薯格都幾好食嘅,醬汁幾特別

食完個主食覺得唔多好食,諗住帶個甜品試吓啦
平時冇咩見過蜜糖鬆餅西多士呢個甜品,貪得意帶咗個試吓

見到個賣相,

2019-04-22 338 浏览
成日經過,又看埋食評,終於去試一試。order咗一個all day breakfast 加評論極力推介的叉燒滑旦飯。首先,all day breakast好食,各方面食物都有水準,尤其旦入面加埋芝士。港式奶茶我叫少奶,都做得到少奶,而且無好大陣 蘇(音)味。最後要評是碗叉燒旦飯。我一見到,係吸睛影相。滑旦好滑,但醬汁太甜,好像日式醬汁,加番少少咸的調味,兩者中和番,會好些。重點要講係叉燒,我咁。大個囡未試過食叉燒要用刀叉鋸,鋸開數粒,放入口也是好鞋(音)。 基本上,我用叉叉落去個一下,已感覺到叉燒的硬度。真心講,如果佢叉燒係自家製,麻煩試下用半肥瘦梅頭肉,自己再改良下,比客人食,都要過到自己把口才可。
成日經過,又看埋食評,終於去試一試。

港式奶茶我叫少奶,都做得到少奶,而且無好大陣 蘇(音)味。

2019-04-22
2019-04-09 392 浏览
難得泥到西營盤,緊係要試下特色cafe relax下!!位於巷仔嘅茶咖里,好在巷仔出面有牌,如果唔係都揾唔到今日又好天,就坐左喺露天~餐廳好in, 可scan QR code落單,勁方便!兩個人叫左一個All day Breakfast: 芝士火腿奄列+Pancake, 同一個烤芝士炒蛋火腿多士薄餅,仲加左個小食炸燒賣!!真心正,份量好足,味道剛剛好,芝士半溶成拉芝效果!!燒賣配上黑松露沙律醬又係不得了~慢慢歎好relax好開心

近來比較忙,都有一陣子沒有寫食評,今個假日心血來潮,想和老公試試新的茶餐廳享受早餐,於是去朋友介紹的這間位於西營盤後巷的店,這家茶記有傳統港式美食之餘,亦有西式全日早餐,還有酒牌,可謂中西合璧。 想不到這條後巷,會別有洞天,感覺幾chill 。 這裏點餐是用QR code的,既方便又先進。 小妹點了滑牛通粉套餐( $46 ),牛肉感覺不是太滑且帶點乾,有點失望,而湯則較普通,如果選用忌廉湯效果會更佳,添加了粟米增強口感及甜味,這個加分。 通粉套餐配以自選兩款配菜加多士,小妹選了雙蛋及火腿,用料算是十足,味道雖未能可以有什麽突破,但賣相不錯。 小妹點了港式奶茶,口感濃厚,沒有澀味,茶味香濃。 老公則點了餐肉荷包蛋丁麵( $38 ),兩塊午餐肉厚切且煎得甘香,荷包蛋熟度剛好,看得出店的誠意,不過可惜這道菜亦很難做到味道很突出。 老公點了凍鴛鴦,甜度適中,咖啡和奶茶的味道相映成趣,味道恰到好處,這個很讚! 有點可惜是未能試到這裡的菠蘿包,下次有機會再來吧!

想不到這條後巷,會別有洞天,感覺幾chill 。
這裏點餐是用QR code的,既方便又先進。
小妹點了港式奶茶,口感濃厚,沒有澀味,茶味香濃。
有點可惜是未能試到這裡的菠蘿包,下次有機會再來吧!
2019-03-24
$44 (早餐)
2019-03-04 664 浏览
有次係西營盤某間cafe食完野之後行過哩間茶餐廳既路口,有嗰職員派傳單,我先留意到原來短短既後巷仔有間咁靚既茶餐廳形式既咖啡店☕️至此就on list 係我嗰must eat list 度啦今日終於得閒黎啦,好期待哩度既所有野呀,因為我真係好鐘意食蛋,鐘意飲咖啡,鐘意公雞碗所有元素加埋試問我點樣可以唔黎啵我就嗌左嗰芝士奄列pan cake all day breakfast 🥞 配Flat WhiteFat boy就嗌左瑞士雞翼常餐配茶走☕️☕️☕️☕️我欣賞哩度有普通既咖啡奶茶,又有美式既咖啡飲,果然將茶餐廳既元素注入咖啡店度All day breakfast 🥞 好快到左,大大塊芝士奄列啲芝士多到溶係嗰碟邊,好幸福既感覺呀配埋腸仔,煙肉,茄汁豆,沙律🥗,pan cake 🥞 豐富到不得了杯Flat White 實在太好飲啦,啡味重,唔會太過多奶味,又有拉花瑞士雞翼常餐份量一樣大份,有三隻入味既雞翼,配埋大大份既炒蛋,多士,火腿炒蛋好味,好creamy杯茶走又好飲,係好飲既茶底哩度仲有唔小既影相位職員服務態度又好喎,會再黎架我地!💕💕茶走💕💕瑞士雞翼常餐💕💕入味既瑞士雞翼💕💕公雞碗Flat W
有次係西營盤某間cafe食完野之後
所有元素加埋
試問我點樣可以唔黎啵
啲芝士多到溶係嗰碟邊,好幸福既感覺呀
配埋腸仔,煙肉,茄汁豆,沙律🥗,pan cake 🥞
豐富到不得了
炒蛋好味,好creamy
杯茶走又好飲,係好飲既茶底
哩度仲有唔小既影相位
職員服務態度又好喎,會再黎架我地!

💕💕茶走

💕💕瑞士雞翼常餐

💕💕入味既瑞士雞翼

💕💕公雞碗Flat White

💕💕大大份芝士奄列all day breakfast 🥞

2019-03-03 406 浏览
從來冇諗過可以係巷仔有一個咁舒適嘅餐廳,老闆做得好好,食物都幾優質,夥計又好好人,講真我哋街坊都不停去食,何況係慕名而來!佢嘅價錢比高街嘅所有餐廳都平,但係其實食物質素真係唔輸蝕,佢已經係我其中一間飯堂,希望佢長做長有啦
2019-01-27 498 浏览
好鐘意呢個地方呀 😍 雖然佢係一個好唔起眼嘅巷仔入面,但係地方好舒服,啲人又好人,啲嘢食都幾好食。仲可能帶狗仔添呀~睇黎我成日都會黎啦 (已經去咗2次)叉燒炒蛋飯幾好食,啲蛋夠滑,再加埋佢地嘅秘製 豉油汁,好惹味 👍不過另外叫咗個菠蘿包漢堡,有啲怪怪地。唔係好夾。落茄汁又唔係,唔落又好似有啲乾 🙈 呢到仲有普通雞翅/叉燒通粉,好地道 👍 呢啲冰室通粉成日食都唔會厭 😁奶茶同茶走都好飲呀! 大家記住試吓啦。不過我見好多人飲咖啡,唔知係咪都出名呢

菠蘿包漢堡
  • 港式奶茶
  • 叉燒炒滑蛋飯
2019-01-13 554 浏览
平時KY落左堂都好鍾意黎呢間隱世唔顯眼嘅餐廳食lunch😻入面賣唔少西式料理但裝飾就充滿港式風味🍽.叉燒炒滑蛋飯🍳🍲 $48依間叉蛋飯份量對KY黎講啱啱好🍴叉燒唔會太肥或太瘦,滑蛋非常鬆軟應該係加左牛奶🥛一齊炒。最重點係佢種特製蜜汁🤤將滑蛋飯同蜜汁拌均唔會有油膩嘅感覺,反而䶢甜適中😻如果叉燒份量多番啲就會更好😋整體評分:7.0/10.茶咖里 (西環)西環西營盤爹核里4號地舖.
叉燒炒滑蛋飯🍳🍲 $48
整體評分:7.0/10
茶咖里 (西環)
西環西營盤爹核里4號地舖

2019-01-01 442 浏览
Visiting Sai Ying Pun and chose this restaurant on Openrice. Their dishes are creative, environment is nice, but the taste is so-so. Fun fact: The shop owners loves Leslie Cheung a lot- you can see his movie posters and artworks everywhere:-)
2018-09-28
2019-01-01 397 浏览
食物美味價錢公道隱身小巷的舒適空間。無論追求的口味還是氛圍,都可以獲得滿足。最值肯定的是,可以感受到店家致力於傳統港式飲食的進化跟精緻化的用心。下午時光在店內吧台邊啜飲奶茶邊看書,更是一大享受。
港式茶餐廳
港式茶餐廳
  • 叉燒滑蛋飯
2018-12-01 651 浏览
很久沒來中西區,一直很喜歡這區的小店,今天早上來到,突然想食all day breakfast, 就找到這間裝修很別緻的小店。和朋友分別點了一個all day breakfast 和茶餐,兩個都很不錯!all day breakfast 的材料很豐富,炒蛋很滑,還有新鮮沙律菜,磨菇,煙肉,香腸,最細心的是連茄汁豆都是暖暖的,食落很舒服。朋友的茶餐本以為很普通,但卻很有驚喜,义燒通粉很入味,通粉的質感帶點爽口的,义燒很淋很好味,湯底也很甜,連多士也很香口。會再來的!

會再來的!
2018-11-27
午餐
2018-11-26 568 浏览
這間餐廳是位於西營盤爹核里。 這條爹核里真的不容易找, 它其實是一條後巷, 在一所公廁的後面。餐廳不算大, 只有十多個座位。 下午茶時間通常不用等位。餐廳的食物款式很多,很特別。首先,點了很多人推介的午餐叉燒炒蛋飯($48)。 炒蛋係唔滑, 醬油是甜甜的, 跟這個飯好夾。 只是叉燒不夠肥美, 有啲鞋口。 這個價錢連飲品 很抵食。另外叫了另一個推介食物,午餐牛油果醬魚柳芝士菠蘿包($68)。 聽個名都知這個包很豐富。 菠蘿包很巨型, 外皮不是很脆的那款。 中間配牛油果, 炸魚柳加芝士, 一啖咬落去, 整個口都被填滿, 多種味道混合在嘴裏面, 很滿足! 旁邊有薯片, 加埋一齊食, 將豐富在提升一層。正!第二次在到這裏, 點了一個是日午餐, 日式芝麻醬雞扒飯($58)。 本來以為芝麻醬是淋在雞扒上, 上菜時才知道芝麻醬士淋在飯上, 很出奇。 但 芝麻醬和熱騰騰的飯就是出奇地夾, 好好味。 雞扒也是要激讚, 外皮香脆, 但雞肉非常軟身。另外點了一個全日早餐, 班尼迪蛋 配鬆餅。 除了班尼迪蛋, 還有香腸,煙肉,蘑菇,茄汁豆和沙律, 超級豐富。 班尼迪蛋做得很好, 流心蛋一切開便流到英式鬆餅上,

餐廳不算大, 只有十多個座位。 下午茶時間通常不用等位。
餐廳的食物款式很多,很特別。

日式芝麻醬雞扒飯

另外點了一個全日早餐, 班尼迪蛋 配鬆餅。 除了班尼迪蛋, 還有香腸,煙肉,蘑菇,茄汁豆和沙律, 超級豐富。 班尼迪蛋做得很好, 流心蛋一切開便流到英式鬆餅上,加上蛋上的芝士,味道很好!
班尼迪蛋 配鬆餅

餐廳食物款式很特別, 而且很便宜, 可以算係物超所值。推介!

臨走時, 見收銀機旁有一些很精美的明信片, 是以水墨畫畫的電影情節 ,職員說是免費, 所以我都攞咗兩張做紀念!
日式芝麻醬雞扒飯
班尼迪蛋 配鬆餅