2021-12-15
前排黎開呢頭食飯就已經留意到呢間泰國菜,今日終於約到閨蜜一齊黎食飯。餐廳裝修同埋環境好唔錯,入門就見到距地噶招牌自助沙律吧,菜品都ok,沙律,當造生果都有,醬料亦都齊備。睇到菜單,距地個SET好唔錯,仲恰逢有折扣優惠添,另外又加左小食拼盤。餐湯冬陰功味道無之前食開噶泰國菜重口味,個人覺得呢個更加適合我,湯底食材都好豐富,大蝦、青口都有,味道十分唔錯。黑松露鮮菌湯真系好濃郁的菇味,有啲似黑松露忌廉湯甘,味道都好OK。初頭以為小食拼盤好細一份,點知上黎都好豐富。泰式鳳爪好大份,醬汁明顯更辣,更顯泰味;蝦餅炸到外松內軟,蝦味夠膿,個人覺得唔錯。春捲內裡豐富,好好味。蜜糖雞翅有少少港式燒烤噶味道添,同以往泰式燒烤味道又有唔同,非常懷念噶味道。其他火腿卷同埋三文魚卷都幾好食。(其實食到宜家都有半飽,點多左菜,減肥再次失敗!)主菜勁大牛扒,配泰式醬汁,真系幾新鮮,味道亦唔錯。大蝦帶子意粉,竟然先融合泰式噶意粉,味道真系十分新奇同埋好食。我覺得有少少新式泰國菜feel。後面仲有甜品添,今餐真系over左啦~下次可能單叫拼盤就足夠了。