香港酒店或餐廳的tea set 普遍都以甜點為主,花樂的西日下午茶餐旱有地提供不同款式的咸點及刺身,再以和果子及小蛋糕襯托,最後香濃牛奶雪糕作結。西式雜莓花茶以香氣四溢,微酸莓味很清新,可加入花蜜水增甜點綴。餐廳景觀開揚,能同時眺望維港海景及1881的雅緻園景。室內裝潢是日式西餐廳的風格,燈光氛圍很有情調。門口旁邊有售賣清酒酒具及清酒的酒柜。晩市酒吧會以清酒為主題有唎酒師駐場,好專業呢~美食小知識:「唎酒師」這個名詞,就等於紅白酒的「侍酒師」,挑選醉適合的清酒去配食,介紹酒的背景等的一個專業。

美食小知識:
2023-05-17 88 浏览
望著維港景色享受下午茶,既開心又寫意😎。這次鼠妹🐿去到北京道1號覓食,去了一家日料店吃下午茶 Tea Set,日式的較少吃到🤭,所以就吸引到去吃啦🙈。-店舖是黑色格調裝修,感覺時尚特別。窗邊卡位可欣賞到景色,半空遠挑維港景色,真的挺美的🥰。另一邊是吧枱位置,嘆著清酒吃日料,也是個不錯的選擇。-▪︎花樂熱氣球 天空之森 HKD$588/2位Tea Set擺盤賣相精美,分別用熱氣球、玻璃盒子及日式小盤放著不同的食物😎。熱氣球放著刺身、日式小盤是咸食、玻璃盒子是甜品。-<熱氣球>上層藍鰭拖羅、油甘魚及日本甜蝦刺身是厚切版本,肉質鮮甜啖啖肉。拖羅較挺香油脂味😚,油甘魚味道鮮甜;甜蝦爽口鮮味。.中層時令海膽:海膽大件新鮮,味道鮮味配青瓜有咬感原個蕃茄伴梅酒啫喱:酸酸甜甜的味道挺開胃.下層香蔥玉子配黑毛豬風乾火腿:口感豐富的組合日本冷豆腐:豆腐質感滑溜😚,配麻醬挺花味的赤身|三文魚壽司:細細件賣相精緻,味道鮮味-<甜品>櫻花水信玄餅:顏色較鮮豔,味道香甜口感豐富日本和菓子:造型精緻特別😍,味道甜而不膩芝麻琵琶蕨餅:口感香甜軟糯,很香芝麻味芝士蛋糕:芝士味道濃郁🤤,質感軟滑細膩法國朱古力榛子蛋糕:朱古

店舖是黑色格調裝修,感覺時尚特別。

-▪︎
花樂熱氣球 天空之森 HKD$588/2位

<熱氣球>

上層
藍鰭拖羅、油甘魚及日本甜蝦

中層
時令海膽:海膽大件新鮮,味道鮮味配青瓜有咬感
原個蕃茄伴梅酒啫喱:酸酸甜甜的味道挺開胃
下層
香蔥玉子配黑毛豬風乾火腿:口感豐富的組合
日本冷豆腐:豆腐質感滑溜😚,配麻醬挺花味的
赤身|三文魚壽司:細細件賣相精緻,味道鮮味

甜品
櫻花水信玄餅:顏色較鮮豔,味道香甜口感豐富
日本和菓子:造型精緻特別😍,味道甜而不膩
芝麻琵琶蕨餅:口感香甜軟糯,很香芝麻味
芝士蛋糕:芝士味道濃郁🤤,質感軟滑細膩
法國朱古力榛子蛋糕:朱古力味道濃郁,口感香滑

雲呢拿雪糕:質感軟滑香甜,有透心涼的感覺

<咸點>
燒鱈魚乾:口感脆脆的,拌沙律醬較惹味
吉列炸蠔:外脆內軟的口感,蠔肉大隻肉質鮮味
三文魚刺身:色澤紅潤也是厚切,味道鮮味爽口

跟餐附送果茶一壺或飲品兩杯,我們選擇粉紅玫瑰花茶。茶具簡約精美,用來飲茶挺享受的☺️。玫瑰花茶茶味清香,味道不會太濃郁,有蜜糖配著飲,可因喜好而加配😚。

2023-05-11
下午茶
2023-05-15 79 浏览
昨天跟先生去吃下午茶套餐,相比傳統英式下午茶,日式料理配搭是新興選擇,整體賣相與食物質素都不錯,為份量較少,價錢也合理,下次會想試午餐或晚餐,服務態度也不錯,值得一試。
2023-05-12 90 浏览
今次嚟到一間新開無耐嘅日式餐廳,佢唔單止可以望住維港喺度食飯,而且仲有啲勁有特色又可愛嘅嘢食,咁當然單價亦都比較貴,但係可以睇到維港夜景,咩都抵晒😍✏️中華風燒賣壽司:燒賣的樣子的壽司,超級得意,而且點上豉油和芥末後,味道也非常不錯,適合各位鍾意打卡嘅人✏️松葉蟹肉海鮮茶碗蒸:裏面有唔同種類嘅海鮮時三文魚,海膽等等都有✏️紫菜茶漬飯:有得自己淋啲湯上去,成件事好有儀式咁✏️另外我仲叫咗好多唔同嘅串,佢哋味道都好好,當中包括手羽,七味醬油燒雞肉,醬油大蔥雞肉,燒冬菇,秋葵,而有一個串串係紫蘇黑豚肉串,依個紫蘇味偏重,幾有特色。✏️飲品:乳酸烏龍茶,淡淡嘅乳酸味,完全唔會太甜✏️另外,餐廳晩市係以清酒主題,餐廳有大量調酒師駐場,好多酒好吸引!

✏️紫菜茶漬飯:有得自己淋啲湯上去,成件事好有儀式咁
✏️飲品:乳酸烏龍茶,淡淡嘅乳酸味,完全唔會太甜
2023-05-11 68 浏览
🥳真係好開心,早排同好朋友去咗尖沙咀嘅花楽食飯,入到去就見到大大個清酒吧台同埋數個清酒櫃,好似係日本嘅清酒之都咁,另外有大量嘅唎酒師駐場,鍾意清酒嘅朋友,呢度一定係你嘅天堂!👏🏻而且,餐廳裝修真係好Grand,部份座位仲可以睇到靚靚嘅海景,好有feel!呢度主打日本菜,款式精緻多元化,真係豐富到爆!✨六味真蠔($268)✨壽司八貫盛盒($298)✨輕井澤芝士軟殼蟹水菜卷($128)✨鹽水紫菜三文魚蟹肉卷($108)✨辛口屯拿魚他他佐脆皮($128)✨鮮蟹肉蟹籽沙律($78)✨中華風燒麥壽司($88)😋其中有啲菜式令我特別印象深刻,例如六味真蠔同埋壽司八貫盛盒。📸六味真蠔非常igable,有六種唔同嘅調味方式,蠔肉新鮮又肥美,最鐘意柚子伴日本蠔同三杯酢啫喱蠔,清新酸甜好醒胃,仲有蒜蓉焗蠔、芝士焗蠔、岩鹽海膽蠔都各有風味!🌸而壽司八貫盛盒擺到好似藝術品咁靚、包括有中拖羅、油甘魚、深海池魚、日本牡丹蝦、三文魚、赤貝、穴子壽司同迷你蟹肉飯。款款刺身都好新鮮,特別鍾意迷你蟹肉飯,鮮甜美味!🍣如果你鍾意卷物,咁輕井澤芝士軟殼蟹水菜卷同埋鹽水紫菜三文魚蟹肉卷都值得一試!整體配搭新鮮,食落層次豐富!
🥳

👏🏻

✨六味真蠔($268)
壽司八貫盛盒($298)
✨輕井澤芝士軟殼蟹水菜卷($128)
✨鹽水紫菜三文魚蟹肉卷($108)
✨辛口屯拿魚他他佐脆皮($128)
✨鮮蟹肉蟹籽沙律($78)

✨中華風燒麥壽司($88)

😋

📸

🌸

🍣
2023-05-10 634 浏览
尖沙咀北京道1號樓上都有不少高質餐廳,而這間🇯🇵日本菜餐廳不但環境舒適,還可以望到維港海景。餐廳晚市時段不但有調酒師駐場,還有不少款式的🍶清酒提供,店內有數個巨型酒櫃,好適合三五知己聚餐和情侶慶祝💕.🐮日本燒牛肉石鍋飯 $118食石鍋飯最好就係可以保持溫度,而且還有不少牛肉片,加上溫泉蛋、洋蔥等配料和日本醬汁,撈飯一起吃,真的很不錯。.🍚黑松露和牛炒飯 $168炒飯炒得很有鑊氣,而且粒粒分明,還有不少和牛肉粒,牛味香濃,加上香氣十足的黑松露,更加美味。伴碟還有香脆微甜的的紫薯片,口感十足。.🐠西京銀雪魚 $168銀鱈魚肉質細嫩雪白,用上西京漬醃肉後再燒,味道帶獨得甜味。.🐖日本宮崎厚煙肉黑糖燒 $88用上日本宮崎豬肉,煙肉肥瘦適中,帶啖啖煙薰香。.🦐海老天婦羅 $108天婦羅炸蝦新鮮炸起熱辣辣,外皮夠薄又香脆,蝦肉彈牙鮮味,而且仲有足足五大隻。.👅厚切牛舌 $58牛舌口感彈牙,肉味香濃又多汁。嚟㗎.🐷紫蘇黑豚肉串 $48黑豚肉加上紫蘇葉,不但帶獨特香氣,而且還可減低油膩感。.🐥手羽 $28燒雞翼每次必點,燒得外皮香脆,肉質嫩滑。.🐟鱈魚乾 $58是不錯的餐前小食,口感香脆,

🐮日本燒牛肉石鍋飯 $118

🍚黑松露和牛炒飯 $168

🐠西京銀雪魚 $168
銀鱈魚肉質細嫩雪白,用上西京漬醃肉後再燒,味道帶獨得甜味。

🐖日本宮崎厚煙肉黑糖燒 $88
用上日本宮崎豬肉,煙肉肥瘦適中,帶啖啖煙薰香。

🦐海老天婦羅 $108

👅厚切牛舌 $58
牛舌口感彈牙,肉味香濃又多汁。嚟㗎
🐷紫蘇黑豚肉串 $48
黑豚肉加上紫蘇葉,不但帶獨特香氣,而且還可減低油膩感。

🐥手羽 $28
燒雞翼每次必點,燒得外皮香脆,肉質嫩滑。

🐟鱈魚乾 $58
是不錯的餐前小食,口感香脆,點上沙律醬更美味。
💕昆布磯煮鮑魚 $108
第一次這樣的磯煮鮑魚,香脆的昆布內夾住一片片鮑魚,都幾特別。

🍰芝士蛋糕 $48
芝士蛋糕口感綿密,芝士味清香。

🍧蘋果雪葩 $58
賣相精美,用上原個蘋果裝着清甜的蘋果雪葩,感覺清新。
2023-05-10 287 浏览
這間位於尖沙咀的居酒屋主打日本料理,店內環境優美舒適,高身的樓底份外寧靜,窗邊更帶欣賞到一帶高樓美景,酒吧擺放各式各樣的酒品,亦有數個酒櫃存放非常專業,價錢定位合理,性價比高。日本燒牛肉石鍋飯 - $118一片片牛肉嫩滑多汁,拌上日本醬油,滑溜的溫泉蛋流出濃濃蛋汁,更有洋蔥、芝麻粒和辣椒絲等等,鬆脆的鍋巴好香口。黑松露和牛炒飯 - $168粒粒分明的炒飯均勻染上蛋色,散發松露飄香,豐溢油花的和牛好軟腍,增添牛肉脂香,更有一片片香甜的紫薯脆片。海老天婦羅 - $108金黃酥脆的天婦羅毫不油膩,咬開長長飽滿的海老爽滑鮮甜又彈牙,蘸上蘿蔔泥和天婦羅汁更濕潤。西京銀雪魚 - $168肉質細膩的銀鱈魚刺少肉多,富含豐富魚脂和營養,燒至表面金黃,帶有淡淡白味噌的甘甜味。日本宮崎厚煙肉黑糖燒 - $88一件件厚切煙肉肥瘦相間,鹹鮮味濃厚略帶香脆和煙燻香,更有一層香甜的黑糖。昆布磯煮鮑魚 - $108兩塊香酥的昆布包裹著,那份甘甜滲入一片片鮑魚中,肉質保持鮮嫩彈牙,又有濃郁醬汁香。厚切牛舌 - $58/1富有彈性且軟嫩多汁。紫蘇黑豚肉串 - $48/1含豐富油花和濃郁肉香的黑豚肉好軟腍,有紫蘇葉獨有的
日本燒牛肉石鍋飯

昆布磯煮鮑魚

昆布磯煮鮑魚 - $108
厚切牛舌 & 紫蘇黑豚肉串

厚切牛舌 - $58/1
富有彈性且軟嫩多汁。
紫蘇黑豚肉串 - $48/1

含豐富油花和濃郁肉香的黑豚肉好軟腍,有紫蘇葉獨有的香氣。
手羽

手羽 - $28/1
皮脆肉嫩的雞翼好多汁,略帶天然海鹽味。
鱈魚乾

鱈魚乾 - $58
一片片好香脆,挑動味蕾。
芝士蛋糕

芝士蛋糕 - $48
綿密濕潤又香濃鬆軟,甜而不膩。
蘋果雪葩

蘋果雪葩 - $58
綿密細膩的雪葩好清爽,富香甜的蘋果果香。
2023-05-10
朋友好犀利搵到間係尖沙咀既靚景高質日本餐廳~~ 餐廳環境好大又寬敞!! 空間感十足最正係邊食飯仲可以邊欣賞維港美景, 感覺超正呀!!!餐廳以清酒為主題, 有大量唎酒師駐場~清酒吧佈置得非常靚, 係道飲酒勁有FEEL好適合鍾意飲清酒既朋友黎交流下呢道仲有超大既酒櫃呢, 內裏有多款清酒選擇, 一定搵到款岩自己~~飾櫃仲有靚靚既清酒杯賣除左環境靚同有氣氛之外, 食物方面仲有超多種類!!!想食既日本食物基本上都可以搵到三文魚腩壽司 $20/件三文魚腩新鮮肥美, 油脂豐富甘香蟹子軍艦 $20/件蟹子份量好多好澎湃!!! 入口清新脆爽, 口感豐富~~~海老野菜天婦羅盛合 $138天婦羅粉漿薄薄的, 外層酥脆~~食材用上新鮮既海老, 海老外皮炸得鬆脆, 蝦頭蝦殼都可以食埋~蝦肉爽口彈牙, 充滿鮮味其他既材料包括鮮冬菇, 茄子, 蟹柳, 蕃薯, 豆等等~~全部食材都好新鮮, 炸完之後仲好juicy西京銀雪魚 $168西京銀雪魚烤至金黃色, 油脂豐富, 口感鮮美, 肉質鮮嫩多汁, 帶有微微既甜味同豐富既咸香味~~沾上沙律醬食味道更有層次日本燒牛肉石鍋飯 $118上口枱已聞到陣陣既石燒香味~石鍋飯配料有燒
朋友好犀利搵到間係尖沙咀既靚景高質日本餐廳~~
餐廳環境好大又寬敞!! 空間感十足

最正係邊食飯仲可以邊欣賞維港美景, 感覺超正呀!!!

餐廳以清酒為主題, 有大量唎酒師駐場~
清酒吧佈置得非常靚, 係道飲酒勁有FEEL

好適合鍾意飲清酒既朋友黎交流下

~~

飾櫃仲有靚靚既清酒杯賣

除左環境靚同有氣氛之外, 食物方面仲有超多種類!!!
想食既日本食物基本上都可以搵到

三文魚腩壽司 $20/件
三文魚腩新鮮肥美, 油脂豐富甘香

蟹子軍艦 $20/件
蟹子份量好多好澎湃!!! 入口清新脆爽, 口感豐富~~~

海老野菜天婦羅盛合 $138
天婦羅粉漿薄薄的, 外層酥脆~~

蝦肉爽口彈牙, 充滿鮮味

其他既材料包括鮮冬菇, 茄子, 蟹柳, 蕃薯, 豆等等~~
全部食材都好新鮮, 炸完之後仲好juicy

西京銀雪魚 $168
沾上沙律醬食味道更有層次

日本燒牛肉石鍋飯 $118
上口枱已聞到陣陣既石燒香味~
石鍋飯配料有燒牛肉, 洋蔥, 溫泉蛋等....
食既時候將所有材料拌勻, 非常滋味, 口感豐富!!
燒牛肉甘香幼嫩, 口感軟腍~
  • 蟹子軍艦
  • 西京銀雪魚
  • 海老野菜天婦羅盛合
北京道一號作為九龍半島地標,坐擁無敵維港兩岸景色,今次就來到位於8樓、主打日式居酒屋料理的花楽。內裡樓底夠高感覺開揚不侷促,相當有空間感,倘大玻璃窗飽覽海天一色的壯麗維港夜景。餐廳晩市以清酒為主題,有大量唎酒師駐場。酒藏亦是齊全多樣,不時會舉辦美食與清酒配對活動。菜單包括先付、沙律、刺身壽司、卷物、天婦羅揚物、燒物、串燒、一品料理、鍋物、飯麵及甘味等,選擇不勝枚舉。來到居酒屋又怎能錯過燒物呢?!即點即燒,風味十足。日本味淋魚干 $78雞泡魚乾是以味醂醃裝後烘乾,燒得微焦,鮮甜可口,一點也不腥。質地煙煙韌韌甚具咬口,吃時蘸些蛋黃醬,濃滑口感和魚香相互融合。脆炸日本甘薯片配沖繩黑糖 $88有別於平時薯片的酥脆輕巧口感,片片厚切紮實帶咬勁,蕃薯味濃。甘薯片味道天然香甜,結合沖繩黑糖的微微焦香。七味醬油燒雞肉 $38串燒雖然看似是簡單直接的烹調技巧,但其實難在如何控制以高溫烤熟食物又不傷食材。燒香後肉汁都被緊緊鎖住,肉味濃郁,七味醬油甜中帶辣,尤其惹味。喜知次一夜干 $268喜知次生活於日本北海道的寒帶深海,產量稀少,有「海中紅寶石」的美譽,被列為日本三大名魚之一。吃前滴上檸檬汁,不需過多調味

餐廳晩市以清酒為主題,有大量唎酒師駐場。

酒藏亦是齊全多樣,不時會舉辦美食與清酒配對活動。

來到居酒屋又怎能錯過燒物呢?!即點即燒,風味十足。

日本味淋魚干 $78

脆炸日本甘薯片配沖繩黑糖 $88

脆炸日本甘薯片配沖繩黑糖

甘薯片味道天然香甜,結合沖繩黑糖的微微焦香。

七味醬油燒雞肉 $38

喜知次一夜干 $268

喜知次一夜干

吃前滴上檸檬汁,不需過多調味,最能表達食材的原汁原味,帶出喜知次獨有的甘甜鮮味。

喜知次一夜干

燒香後魚皮呈現金黃色澤,本身脂肪量極其豐富,肉質細嫩無比,富有白身魚的的清爽鮮甜。

紫蘇葉醬油燒飯團 $38

燒飯團外層烤得焦脆,內部的米飯黏軟,一口咬下去有外脆內軟的互補口感。

紫蘇葉醬油燒飯團
2023-05-08
2023-05-09 81 浏览
我去咗花樂食日本菜式,真係覺得味道一流!特別係佢哋嘅松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯同日本燒牛肉石鍋飯,令我回味無窮。話說返番松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯,先話佢嘅份量真係夠食,啲松葉蟹肉鮮甜彈牙,海膽滑溜入口,再加上燒石鍋煮出嚟嘅米飯,入口香脆有嚼勁,真係一碗飯食得好滿足!不過如果你鐘意牛肉啲話,咁日本燒牛肉石鍋飯一定會係你嘅首選。啲牛肉切得薄薄嘅,煮熟之後入口即溶,加上啲配料同埋特製醬汁,味道更加豐富多樣。而且石鍋飯嘅特點就係煮出來嘅米飯底部會變得微微焦香,真係一碗飯食得太過癮!最後,要提一提壽司啦。話說呢間店嘅壽司選材新鮮,做工精細,每一口都帶有啲微妙嘅風味同口感。啲米飯軟糯,加上啲生魚片滑嫩,真係一款美味又健康嘅小食。總括而言,呢間花樂嘅松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯同日本燒牛肉石鍋飯真係必食之選!

2023-05-08 116 浏览
跟好久不見的閨蜜聚餐,當然要一起嘆下靚靚下午茶。今次選了尖沙咀花楽~來一個日式熱氣球Tea Set。這裏環境優雅🫶🏻設有清酒櫃及清酒吧台,我們坐在靠窗大卡位,還可以看到維港景色,好棒!「花楽熱氣球.天空之森」▫️$588/2人;每天限量供應▫️供應時間:14:30-16:30熱氣球造型的下午茶架,超可愛~配以擺盤美美的各式日料小吃,好令人賞心悅目!🥰除了顏值高,食材用料和口味也很不錯。而熱氣球架上的主要是刺身和咸點,而甜點就會分開放在另一個透明玻璃架。一般是吃完咸點再上甜點。為了想一起打靚卡,我們就叫服務生咸甜一起來喔😄🔶熱氣球刺身有拖羅丶油甘魚丶甜蝦丶海膽。特別喜歡新鮮肥美的拖羅和甘香鮮甜的海膽,而海膽份量💗也不少呢。還有~香蔥玉子配黑毛豬風乾火腿丶三文魚壽司丶赤身壽司丶原個蕃茄伴梅酒啫喱丶日本冷豆腐,好豐富。🔶咸點另外共有3款以長盤盛著。超脆香口的燒鱈魚乾,十分香口。熱辣辣的吉列炸蠔,炸得香脆不膩,還有新鮮三文魚刺身。🔶甜品甜品同樣很美味!其中有充滿日式風情的櫻花水信玄餅丶日本和果子丶芝麻琵琶蕨餅👍🏼煙靭可口。另外有香濃不膩的芝士蛋糕和雲呢拿雪糕。而我最喜歡香甜細滑的焦糖燉蛋蛋糕。Se

「花楽熱氣球.天空之森」
▫️$588/2人;每天限量供應
▫️供應時間:14:30-16:30

為了想一起打靚卡,我們就叫服務生咸甜一起來喔😄

🔶熱氣球

🔶咸點

🔶甜品

另外有香濃不膩的芝士蛋糕和雲呢拿雪糕。而我最喜歡香甜細滑的焦糖燉蛋蛋糕。Set還包括了飲品,點了一壺粉紅玫瑰花茶,跟閨蜜一起慢吃嘆茶。

2023-05-04 120 浏览
餐廳面積頗大,日式設計感覺日式和風氣氛,華麗悅目。牛油果軟殼蟹卷:外觀上非常吸引,令我回想起北海道旅行時食,脆嘅軟殼蟹配上軟滑嘅牛油果食,口感好特別螢光魷魚超特別,好有口感,好好吃炸軟殼蟹天婦羅嘅蟹肉非常之鮮甜,南瓜天婦羅炸物, 金黃酥脆一啲都唔油膩, 口感好好,呢個價錢來說性價比非常三文魚腩及油甘魚厚切超級新鮮爽甜, 好似剛剛從大海烹調出嚟一樣, 價錢唔算貴,值得推。大拖羅入口即溶,非常軟淋,食咗令人心情好,好滿足。全部都好新鮮,我會用鮮、甜、甘、爽來形容。胡麻菠菜沙律開胃好味, 胡麻味 超香, 菠菜新鮮, 值得一試整體值 90分以上出色的日本料理
餐廳面積頗大,日式設計感覺日式和風氣氛,華麗悅目。

螢光魷魚超特別,好有口感,好好吃

大拖羅入口即溶,非常軟淋,食咗令人心情好,好滿足。

全部都好新鮮,我會用鮮、甜、甘、爽來形容。

胡麻菠菜沙律

開胃好味, 胡麻味 超香, 菠菜新鮮, 值得一試

整體值 90分以上出色的日本料理
2023-05-01
庆祝纪念
生日
無敵海景加熱氣球日式下午茶時間快來享受一份精緻的甜點,令人非常賞心悅目無論多忙都要有輕鬆時間,好好享受metime這不是普通清一色甜點的下午茶有新鮮集錦刺身、日式和果子和芝士蛋糕我和友人正位於北京道一號18樓的花楽提供每天限量供應的花楽熱氣球天空之森AFTERNOON TEA 兩位客人享用 HK$588 (另有10%服務費)無論外觀和質素都有保證身為刺身控的我我最喜歡吃好新鮮的刺身有最吸引的海膽刺身整體來講是非常濃郁又新鮮壓軸登場是有日本 #油甘魚 和 #藍鯨拖羅我最喜歡其油潤口感有著天然魚油的甘香🐟其次好吃就是鮮味十足的三文魚刺身即使身在香港都吃到這麼優質日本刺身鹹點方面,我最喜歡吃燒鱈魚乾這是我小學最愛吃的鱈魚零食經過燒烤後,更加香濃又惹味我先吃刺身,接著到甜品時間有蔬果造型的 #日本和菓子 非常色彩繽紛如蘋果、茄子、南瓜,小巧可愛讓人感受到日本濃厚的季節感美學內裏的紅豆餡是非常鮮甜外皮又好煙韌最後我吃了一小件法國朱古力榛子蛋糕和長型的芝士蛋糕,口感豐富令我吃每一口都充滿驚喜另一邊喝玫瑰花茶,再看看遠邊的海景瞬間把一切煩惱事都忘記了遠眺望無敵海景😎🌝到了傍晚時間,餐廳更有大量唎酒師
無敵海景加熱氣球日式下午茶時間

快來享受一份精緻的甜點,令人非常賞心悅目
無論多忙都要有輕鬆時間,好好享受metime
這不是普通清一色甜點的下午茶
有新鮮集錦刺身、日式和果子和芝士蛋糕

我和友人正位於北京道一號18樓的花楽
提供每天限量供應的
花楽熱氣球天空之森AFTERNOON TEA
兩位客人享用 HK$588
(另有10%服務費)
無論外觀和質素都有保證

我最喜歡其油潤口感
有著天然魚油的甘香🐟
其次好吃就是鮮味十足的三文魚刺身
即使身在香港都吃到這麼優質日本刺身

鹹點方面,我最喜歡吃燒鱈魚乾
這是我小學最愛吃的鱈魚零食
經過燒烤後,更加香濃又惹味
我先吃刺身,接著到甜品時間
有蔬果造型的 #日本和菓子
非常色彩繽紛
如蘋果、茄子、南瓜,小巧可愛
讓人感受到日本濃厚的季節感美學
內裏的紅豆餡是非常鮮甜
外皮又好煙韌

最後我吃了一小件法國朱古力榛子蛋糕
和長型的芝士蛋糕,口感豐富
令我吃每一口都充滿驚喜
另一邊喝玫瑰花茶,再看看遠邊的海景
瞬間把一切煩惱事都忘記了

遠眺望無敵海景😎

🌝到了傍晚時間,餐廳更有大量唎酒師駐場🍶
可享用多款清酒呀!

花楽熱氣球天空之森afternoon tea
為食妹👧🏻鍾意嘆下午茶 閨密知我心意❣️ 帶我品嘗以日式為主題的下午茶 🇯🇵餐廳晚市以清酒為主題 有唎酒師駐場 天花版掛上一朵朵巨形白色花🌹 非常吸睛👀🫧花楽熱氣球.天空之森🫧🥢熱氣球🎈🍭拖羅 油甘魚 甜蝦 海膽 刺身肥美鮮甜 海膽味道甘甜😮‍💨🍭壽司 吞拿魚蓉 三文魚 一啖一口 🍭香蔥玉子配黑毛豬火腿🍭原個蕃茄拌梅酒啫喱 蕃茄爽甜多汁 🍭日本冷豆腐 🥢甜品玻璃櫃🍭櫻花水信玄餅 賣相精美 甜度適中🍭日本和菓子 造型栩栩如生 非常可愛😍🍭芝麻蕨餅 🍭芝士蛋糕 口感幼滑🍭朱古力榛子蛋糕 🍭雲呢拿雪糕 🥢咸點🍭燒鱈魚乾 🍭炸蠔 熱辣辣炸起 香脆可口🍭三文魚刺身 粉紅玫瑰花茶🌹🫖🍵用上花花茶具配搭氣球下午茶架 絕配🫶🏻

🫧花楽熱氣球.天空之森🫧

🍭炸蠔 熱辣辣炸起 香脆可口
🍭三文魚刺身

粉紅玫瑰花茶🌹🫖🍵
用上花花茶具配搭氣球下午茶架 絕配🫶🏻
係尖沙咀北海道一號嘅靚海景餐廳 餐廳有位於8樓 有大大嘅落地玻璃 用黎打卡仲可以欣賞香港嘅靚靚海景原來現場仲有唎酒師 即席調配 亦有好多唔同產地清酒 大開眼界得兩個女仔食 叫左一個松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯賣相好吸引 黎呢度就係為左呢個飯蟹肉海膽甲羅燒真係無得輸 上面仲有三文魚籽 份量好夠 撈晒成個飯 每啖飯都有蟹膏 加埋上面嘅流心蛋 口感更濕潤更rich京野菜軟殼蟹米紙沙律卷(柚子醬)口感好豐富 米紙皮帶點煙 包住生菜同軟殼蟹 即使放左一陣軟殼蟹都仍然脆 配埋沙律 清新爽口海膽天婦羅-4本以紫蘇葉包住海膽 外脆內軟厚切牛舌(1本)牛舌厚身得黎好爽口 一咬開即刻食到牛香 完全唔會難咬 好好食 想encore黑豚肉串(1本)做到岩岩熟 肥瘦相間

得兩個女仔食 叫左一個松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯
賣相好吸引 黎呢度就係為左呢個飯

京野菜軟殼蟹米紙沙律卷(柚子醬)

海膽天婦羅-4本
以紫蘇葉包住海膽 外脆內軟

厚切牛舌(1本)
黑豚肉串(1本)
做到岩岩熟 肥瘦相間