2023-07-03 4354 浏览
約咗屋企人食飯,揀咗我最鍾意嘅日本菜。呢間餐廳除咗有好嘢食,環境都唔錯㗎,有維港景色,屋企人都好滿意👍🏻中華風燒賣壽司 $88賣相得意😍打卡一流。其實係用豆皮包住嘅吞拿魚蓉壽司😋壽司八貫盛合 $298呢個size款式夠晒豐富👍🏻其中我最鍾意吞拿魚壽司同埋穴子壽司😋吞拿魚冇筋,與味濃郁,穴子一整條,啖啖肉,肥美甘香。鹽水紫菜芝士三文魚蟹肉卷 $108三文魚肥美,配上有軟綿creamy芝士嘅紫菜飯卷,再加上鮮嫩嘅蟹肉,口感滑順,味道可口😋松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯 $198甲羅燒除咗有蟹膏、蟹肉、鵪鶉蛋,仲有我最愛嘅海膽😍將佢哋全部倒落去石頭鍋飯度撈勻,熱力將佢哋嘅香味散發晒出嚟,配上飯原有嘅一啲蟹籽同埋魚子,整個味道鮮甜甘香😋黑豚肉醬油鍋 $168醬油鍋味道甜甜鹹鹹,好香,豚肉薄切,一層肉一層油脂,食落唔油膩好爽口😋配上各種蔬菜、粉絲同埋豆腐,吸晒啲湯汁好味。西京銀雪魚$168西京燒水準正常,銀雪魚魚油豐富,魚肉鮮嫩,配上美奶滋更加好食👍🏻手羽 $28/串雞翼燒得皮脆肉嫩,咸香咸香,餸酒一流。

中華風燒賣壽司 $88
賣相得意😍打卡一流。其實係用豆皮包住嘅吞拿魚蓉壽司😋

壽司八貫盛合 $298

鹽水紫菜芝士三文魚蟹肉卷 $108

松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯 $198

黑豚肉醬油鍋 $168

西京銀雪魚$168

手羽 $28/串
雞翼燒得皮脆肉嫩,咸香咸香,餸酒一流。
2023-06-29 223 浏览
今日帶爸媽去食好嘢,揀咗全家人都喜歡嘅日本菜。呢間餐廳位置方便,啱晒我哋。餐廳仲可以睇到180度維港景色,而且坐得舒服。中華燒賣壽司$88造型可愛特別,壽司包成燒賣的樣子,加入了中華元素。吞拿魚蓉加上蟹肉,下面是赤醋壽司飯。壽司8貫盛$298手握壽司size 適中,魚生大塊新鮮,壽司飯同樣是赤醋壽司飯。中拖,牡丹蝦,原條穴子超好味。鹽水紫葉三文魚芝士卷$108紫葉令壽司卷散發一股獨特清香,滑滑肥美三文魚加上creamy芝士,個飯卷咸香得來又清香。西京燒銀雪魚$168銀雪魚燒得好靚,魚皮仲有少少焦脆,魚油豐郁甘香,魚肉滑溜。西京燒醬汁帶甜味,討人歡喜。黑豚肉鍋$168黑豚肉肥瘦適中,紋理好靚,食落唔嚡有肉味,蔬菜豆腐及粉絲吸入甜甜壽喜燒湯汁,不錯。豚肉仲可以沾上芝麻醬食,倍添風味。松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯$198香噴噴石鍋飯加入魚子,松葉蟹肉,海膽同蟹膏拌勻,勁邪惡,冇得輸。每一啖飯都是幸福滋味。手羽(2本)$28點咗兩客,4個人每人一隻,燒雞翼皮脆肉嫩,好juicy, 一啲都唔乾。

中華燒賣壽司$88

壽司8貫盛$298

鹽水紫葉三文魚芝士卷$108

西京燒銀雪魚$168

黑豚肉鍋$168

松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯$198

手羽(2本)$28
2023-06-19 263 浏览
跟朋友在尖沙咀的免稅商店購物,順道到北京道一號的「花樂」食日式料理。餐廳環境優美,座擁海景,感覺高級優雅。食物擺盤十分精美,可謂色香味俱全。頭盤小食點了賣相超級特別的:中華風燒賣壽司 $88用蒸籠盛載的燒賣,賣相親切帶創意,表面上係一粒燒賣,其實是吞拿魚蓉蟹籽壽司,味道跟食慣壽司味道的沒大分別!另一道冷盤點了白身魚薄切配芥末幽庵醬 $138,薄切的白身魚配幽庵醬漬,補足白身魚較淡口的問題,配合魚片本身的鮮味,口感味道出眾。鹽水紫菜芝士三文魚蟹肉卷 $108芝士、紫菜、三文魚,蟹肉都是喜愛的口味,放一起做出來卷物,味道亦能相互配合,出色好味!👍👍牛肉稻庭烏冬 $108湯底合格,烏冬滑溜,飽肚實際!牛肉半熟呈粉紅色,入口嫩滑有肉味 👍👍最後,來客香口的海老野菜天婦羅盛合 $138,兩支主角炸蝦,好睇好食!炸野菜有冬菇、茄子,甜薯、南瓜、秋葵;各有各味道,是滿足的味道 😋😋

餐廳環境優美,座擁海景,感覺高級優雅。

食物擺盤十分精美,可謂色香味俱全。

頭盤小食點了賣相超級特別的:中華風燒賣壽司 $88

鹽水紫菜芝士三文魚蟹肉卷 $108

牛肉稻庭烏冬 $108

2023-06-18 182 浏览
星期五晚約好三五知己食餐好嘅chill番晚,朋友介紹呢間北京道一號嘅居酒屋🏮因為餐廳有大量唎酒師駐場,而且晩市係以清酒主題,有一大個bar同幾個清酒櫃。朋友係酒鬼,可以一路enjoy個晚餐,一路嘆番杯,啱哂佢🍶 我就唔係太好清酒,淺嚐少少就可以,所以主力推介幾款唔錯嘅菜式😇沖繩炸雞🍗($88) - 餐前小食,飲酒我鍾意食d香口炸物打下底先,呢個炸雞香口得黎入面好juicy,調味適中,點沙律醬食好好味😋鹽水紫菜芝士三文魚蟹肉卷🍣($108) - 芝士三文魚卷物係我嘅favourite,忌廉芝士同三文魚非常夾,三文魚厚實,上面再舖左少少蟹肉,成個卷物都好有鮮味🥰牛肉稻庭烏冬🍜($108) - 雖然無特別講牛肉係咩級別,但都食得出係靚野,好嫩滑有少量油脂,牛味特出🙂松葉蟹肉海膽甲羅燒石鍋飯🥘($198) - 呢個真係正!甲羅燒入面勁多蟹膏,勁香濃!驚喜嘅係入面嘅海膽,超鮮味同蟹膏撈埋一齊好夾!石頭鍋好夠熱,飯有少少飯焦,令口感更加脆,成個飯食極都停唔到😋😋😋

<尖沙咀靚景清酒高質日式居酒屋>🤩位於尖沙咀這間新開既日式居酒屋, 可以邊食邊望住維港靚景, 而且更以清酒為主題, 有大量唎酒師駐場, 仲有個又大又靚既清酒吧台, 啱晒喜歡飲酒既你.😎餐廳食物款式選擇多, Order 左<燒賣甲羅燒> {$168}😋 ~ 又靚又好味, 仲有專人幫你燒埋, 啖啖香濃蟹膏. 另外仲有以燒賣造型設計舖滿蟹肉, 正.<鵝肝多士> {$108}😋 ~ 外脆內軟入口即溶, 超香口. 而且伴碟超靚, 啱晒打卡.<黑松露吞拿魚腩芝士卷> {$138}😋 ~ 好香松露香味, 配上滿滿吞拿魚腩, 一啖一口, 入口仲有好香既芝士. Yummy<蟹肉蟹籽沙律> {$78}😋 ~ 超滿滿的鮮蟹肉, 好fresh既沙律, 特別開胃.餐廳仲有多款好味既串燒, 上枱熱辣辣又好味👍整體所有食物好味高質, 有靚景, 仲有駐場唎酒師, 絕對值得回頭再試.🍣餐廳 : 花樂(北京道一號)🥗地址 : 尖沙咀1號8樓801室
<尖沙咀靚景清酒高質日式居酒屋>🤩

餐廳仲有多款好味既串燒, 上枱熱辣辣又好味👍

🍣餐廳 : 花樂(北京道一號)
🥗地址 : 尖沙咀1號8樓801室

2023-06-08
  • 燒賣甲羅燒
服務到位,食物同環境都ok,部分料理如茶碗蒸、茶壺湯及刺身用料幾足幾豐盛,價錢以每道菜單一計唔算貴,menu多選擇性豐儉由人,算係性價比高,一不小心就會點多了,每樣都想試一下。 清酒煮蜆:清酒煮蜆酒味唔算太濃,蜆肉新鮮無沙,略為鮮甜,芹菜過多。 輕井澤芝士軟殼蟹水菜卷:薄切牛油果片配上魚子醬,有淡淡魚子醬咸香味,牛油果香滑,水菜爽脆,軟殼蟹酥脆,配上芝士及沙律醬整體感覺很creamy。 白身魚薄造配芥末幽奄醬:芥末味唔重,幽奄醬香口。 茗荷黑松露吞拿魚手卷:黑松露香味幾重幾突出,吞拿魚蓉鮮美,飯卷內有菜同芝士,無輕井澤果款咁好食。 昆布磯煮鮑魚呢道菜好唔好食🤔有點難過,佢細隻及切得太薄,食唔返鮑魚甜味同口感彈牙的感覺,捨長取短。昆布味唔係太入到鮑魚處。令人驚訝成枱3個人無人食得出佢個醬料係咩味,唔咸唔甜唔辣唔苦唔酸的味道,佢有淡淡的味道,忍唔住問店員,結果店員答案驚人,竟然是柚子?!😱似嗎…食唔出柚子味啊。另外,食完之後同其他朋友講開呢間呢道菜,佢同我講海苔可能係住鮑魚黎食😨Nani..不會是真吧?! 店員無講…我地打開方法錯誤….

清酒煮蜆:
清酒煮蜆酒味唔算太濃,蜆肉新鮮無沙,略為鮮甜,芹菜過多。

輕井澤芝士軟殼蟹水菜卷:

白身魚薄造配芥末幽奄醬:
芥末味唔重,幽奄醬香口。

茗荷黑松露吞拿魚手卷:

昆布磯煮鮑魚
另外,食完之後同其他朋友講開呢間呢道菜,佢同我講海苔可能係住鮑魚黎食😨Nani..不會是真吧?! 店員無講…我地打開方法錯誤….以為底及表面昆布是裝飾只食左鮑魚….😂

松九點刺身盛合:
整。體新鮮亦算豐盛,有海膽、拖羅、元貝、蝦、赤貝、魷魚、油金魚、三文魚、白身魚。元貝size算大微甜但肉身比較硬。魷魚加紫菜爽脆彈口鮮甜。油金魚肥美。

松葉蟹肉海解茶碗蒸:
全晚的vip,材料豐富,有海膽、元貝、蜆、魚糕、蟹肉、三文魚魚子加上高湯蛋汁,滿嘴香口感,蛋內還加上數片鮮百合片增加蛋醬鮮甜度。

中華風燒賣壽司
講真幾岩影相打卡,吞拿魚蓉蟹肉幾夾,不過塊燒賣皮就唔多好食。

松葉蟹肉海膽炒飯:
海膽味濃厚,炒飯粒粒分明,份量算係多,加上蟹肉粒,再配上三文魚子。

海鮮葉壺湯:
以茶壺🫖湯添加到小茶杯處,雖然佢都係打卡菜,但佢用料一點都唔馬虎,湯料有蝦、蜆、元貝、鮑魚、三文魚、魚糕,湯鮮甜有回金味。

三文魚茶漬飯:
非傳統手法的茶漬飯,佢以日本新派手法,使用日式高湯dashi混合茶粉,但今次可能真係失左手,湯味同茶味都較為稀,食唔出佢高湯究竟用左咩調味,只有大量芫荽及芹菜味,茶味湯品被蓋過了。
本身高湯dashi是為了提高佢茶漬飯同三文魚鮮味,正常應該使用鯷魚或昆布提味。
飯粒上雖然洒了一些炸粒,但份量唔算多,增加唔到佢口感,如果使用飯焦應該更能增加口感。
三文魚肉經過香煎,有魚油香,可惜去左魚皮無左煎脆魚皮的口感。
芝麻放左晌茶壺湯入面沉晒晌壺底,自行加茶一般加到八成滿,根本倒唔係幾到芝麻出黎,建議晒晌飯處效果更好。

👅👅指數:
中華風燒賣壽司:6/10👅👅
松葉蟹肉海膽炒飯:7/10👅👅
海解葉壺湯:6.5/10👅👅
三文魚茶漬飯:4/10👅👅

#foodie #foodies #hkfoodie #尖沙咀美食 #香港美食 #香港日式居酒屋 #香港和食
  • 松葉蟹肉海鮮茶碗蒸
  • 松葉蟹肉海膽炒飯
2023-06-14 153 浏览
假日出街周圍都好多人又熱,都係搵個地方High Tea坐下最實際,見尖沙咀開左花楽,之前係將軍澳食過幾正,今次一試去分店試下,唔想等Book定位最安全。位置係北京道1號十分方便,準時去到,約2:30左右Afternoon Tea時段唔算好多人,但窗口位已經Full晒(之後先發現Book時可以講明要卡位)。餐廳面積頗大樓底高,裝潢高雅有格調,簡約的日式佈置與空間自然融合,落地玻璃窗引入的自然光線感覺柔和,梳化椅坐位闊絡,十分舒適。「花楽熱汽球‧天空の森」下午茶(供應時間14:30-16:30),因為3人,問左職員可唔可以3人,原來都可以,太好了~!粉紅玫瑰花茶,淡淡的玫瑰香味。杏仁焦糖薰紅茶,甜甜地的紅茶。「花楽熱汽球‧天空の森」下午茶,$588(2人份),+$299(1人份)。用熱氣球三層架及甜品玻璃屋盛載,賣相精緻又豐富。鹹點:燒鱈魚乾-口感香脆,呢款小食佐酒一流。吉列炸蠔-都幾大件,外香脆炸蠔肥美。三文魚刺身-厚身又鮮美。香蔥玉子配黑毛豬風乾火腿-玉子軟腍甜甜地風乾火腿鹹香。赤身壽司-拖羅蓉香口。三文魚壽司-三文魚新鮮。日本冷豆腐-幼滑又豆香味。熱氣球三層架。刺身-拖羅及油甘魚刺身
粉紅玫瑰花茶,淡淡的玫瑰香味。
杏仁焦糖薰紅茶,甜甜地的紅茶。
用熱氣球三層架及甜品玻璃屋盛載,賣相精緻又豐富。

鹹點:
燒鱈魚乾-口感香脆,呢款小食佐酒一流。
吉列炸蠔-都幾大件,外香脆炸蠔肥美。
三文魚刺身-厚身又鮮美。
香蔥玉子配黑毛豬風乾火腿-玉子軟腍甜甜地風乾火腿鹹香。
赤身壽司-拖羅蓉香口。
三文魚壽司-三文魚新鮮。
日本冷豆腐-幼滑又豆香味。
熱氣球三層架。
刺身-拖羅及油甘魚刺身,肥厚鮮美,甜蝦鮮甜爽口。
時令海膽-質感細膩,鮮味甘甜。
原個蕃茄伴梅酒啫喱-原個蕃茄入口凍涼酸酸地,梅酒啫喱少許酒味清爽之感,好適合夏日。
甜品玻璃屋:芝麻琵琶蕨餅,口感糯軟。
芝士蛋糕,都幾大件,味道正常水準。
法國朱古力榛子蛋糕,口感軟滑,朱古力榛子味濃郁。
日本和菓子,賣相幾可愛,特別係蘋果及西瓜的造型,口感煙韌軟腍,部份內有豆沙餡,甜度適中。
櫻花水信玄餅,唔覺有櫻花,但有多生果色彩繽紛,口感滑溜微甜。
時令水果,食得方便。
雲呢拿雪糕,夏日炎炎有雪糕食好滿足呢。
1人份的擺盤,甜品以食用花作點綴,賣相精美。

下午茶賣相精緻,食物味道不俗,鹹點有刺身及炸物、甜點有和菓子及蛋糕等、又有冷盤、水果及雪糕,滿足又豐富,坐得舒適,服務態度幾好有禮貌,價格合理。

同將軍澳店的下午茶相比各有千秋,層架賣相不同,甜點上差不多,鹹點上各有特色。

下次有機試下午餐。
下午茶
2023-06-13 128 浏览
成班fd 食飯話想食野飲下酒搵到北京道1 號既花樂晚市以清酒為主題又有大量唎酒師駐場想飲咩酒都有~就咁睇依個清酒吧台位就知正~右手面仲有個海景,一邊嘆酒一邊嘆景輕燒平目魚邊黑松露沙律(柚子醬)平目魚好鮮甜配埋黑松露味係另一種味道層次~沙律菜夠爽,柚子醬味道酸酸甜甜好夾!估唔到沙律都已經咁好食輕井澤芝士軟殼蟹水菜卷面頭係牛油果,入面包住既軟殼蟹好脆口水菜原來係好爽!水菜爽,軟殼蟹脆,芝士軟三種口感味道三者都發揮都好好,唔會搶味三文魚腩壽司刺身厚度岩岩好,壽司飯已經有汁所以已經好夠味~海老野菜天婦羅盛合熱辣辣炸起~炸漿唔會厚蝦外脆內軟,仲彈牙添!薯仔味道好粉好好食!安格斯牛肉鍋一見到d 牛既脂肪比例就知係我鐘意個種滾一陣再沾蛋汁真係超好食!本身壽喜燒汁唔會太鹹太甜,岩岩好雜菜滾完吸哂味,正!手羽明太子手羽厚切牛舌黑豚肉串串燒我地都點左幾款~燒到脆哂,調味岩岩好最推介手羽~~
成班fd 食飯話想食野飲下酒

搵到北京道1 號既花樂
晚市以清酒為主題
又有大量唎酒師駐場
想飲咩酒都有~

就咁睇依個清酒吧台位就知正~
右手面仲有個海景,一邊嘆酒一邊嘆景

輕燒平目魚邊黑松露沙律(柚子醬)
平目魚好鮮甜配埋黑松露味係另一種味道層次~
沙律菜夠爽,柚子醬味道酸酸甜甜好夾!
估唔到沙律都已經咁好食

輕井澤芝士軟殼蟹水菜卷
面頭係牛油果,入面包住既軟殼蟹好脆口
水菜原來係好爽!
水菜爽,軟殼蟹脆,芝士軟三種口感
味道三者都發揮都好好,唔會搶味

三文魚腩壽司
刺身厚度岩岩好,壽司飯已經有汁
所以已經好夠味~

海老野菜天婦羅盛合
熱辣辣炸起~炸漿唔會厚
蝦外脆內軟,仲彈牙添!

薯仔味道好粉好好食!

安格斯牛肉鍋
一見到d 牛既脂肪比例就知係我鐘意個種
滾一陣再沾蛋汁真係超好食!

本身壽喜燒汁唔會太鹹太甜,岩岩好
雜菜滾完吸哂味,正!

手羽
明太子手羽
厚切牛舌
黑豚肉串

串燒我地都點左幾款~
燒到脆哂,調味岩岩好
最推介手羽~~

2023-06-06
2023-06-12 114 浏览
維港景色好View之《花楽》今日又去食好西,2個女人lady talk食日本野,餐廳有卡位可以望到維港景色,如果早少少黃昏人坐,仲可以睇到日光到晚上既維港夜景,好好View,餐廳晩市以清酒主,仲有大量唎酒師駐場,中意飲既朋友可以一試,吧枱幾靚,三五知己可以傾下計,餐廳職員有部份係講英文既多,裝修偏高級,坐位舒服,沙甸魚秋葵魚生沙律 $98:津律菜幾新鮮,用沙甸魚苗壓成餅,做法特別,食落脈卜卜,配埋柚子汁好開胃,三文魚刺身(4切) $78:厚切啖啖肉,十分新鮮,日本南瓜天婦羅(6本) $78:皮薄十分脈,南瓜好甜,茗荷黑松露吞拿魚腩芝士卷 $138:黑松露好香,吞拿魚腩好多,十分足料,安格斯牛肉鍋 $198:牛肉有好多片,而且好多大塊,好香牛味,配菜都十分多,十分推介,呢個價錢唔算貴,食物質素不錯,職員十分nice,下次可以再試其他!
維港景色好View之《花楽》

三文魚刺身(4切) $78:厚切啖啖肉,十分新鮮,

日本南瓜天婦羅(6本) $78:皮薄十分脈,南瓜好甜,

2023-06-05
2023-06-10 134 浏览
超級推薦食甲羅燒員工會幫手攪拌燒賣感覺好特別一開始以為係紙包,原來食得!海葡萄口感都好正配上麵包個高級感真係一流天婦羅🍤d衣厚度剛剛好好脆口~ 朋友話炸蠔都唔錯!佢個紫蘇葉包海膽的天婦羅都建議食一個人可以食曬四個!另外我好喜歡串燒牛舌、雞軟骨都好好味🤤顧住食唔記得影相個塔塔芒果刺身配搭一流奢侈感十足!!喜歡打卡不容錯過!佢普通野飲蘇打個d建議可以沖濃d,後期真係冰水咁呢間可以飲調酒~日本清酒都好飲
超級推薦食甲羅燒
員工會幫手攪拌
燒賣感覺好特別
一開始以為係紙包,原來食得!
海葡萄口感都好正
配上麵包個高級感真係一流
甲羅燒

天婦羅🍤d衣厚度剛剛好
好脆口~ 朋友話炸蠔都唔錯!

佢個紫蘇葉包海膽的天婦羅都建議食
一個人可以食曬四個!

另外我好喜歡串燒
牛舌、雞軟骨都好好味🤤
顧住食唔記得影相

個塔塔芒果刺身配搭一流
奢侈感十足!!
喜歡打卡不容錯過!

佢普通野飲蘇打個d
建議可以沖濃d,後期真係冰水咁
呢間可以飲調酒~
日本清酒都好飲
甲羅燒
2023-06-09 106 浏览
雖然做左人阿媽但都要去食反個港女Tea先🤭今次就同🐢🍯去左一間位於尖沙咀北京道一號既花樂🌸呢度如果坐窗口位置有個大玻璃望維港海景,又望到文化中心同望到1881,景觀好開揚,我哋嗰日去嘅時候仲好好天,係度high Tea 真係好舒服😌🌸花樂熱氣球 天空之森 $588 for two熱氣球造型好吸引而呢個仲要係日式 Tea Set 好特別😍同平時食開既英式下午茶好唔同熱氣球裡面有刺身 (藍鯨拖羅、油甘魚、日本甜蝦、時令海膽) 刺身好新鮮,仲要係厚切,肉質鮮甜香蔥玉子配黑毛豬風乾火腿、三文魚壽司、赤身壽司、原個蕃茄🍅伴梅酒啫喱(啲啫喱真係好濃郁既梅酒味,配埋蕃茄一齊食,酸酸甜甜好開胃)、日本冷豆腐而甜品方面有櫻花水信玄餅、日本和菓子(整得好精緻,味道唔會太甜,軟軟的好好味)、法國朱古力🍫榛子蛋糕,仲有自家製🍵綠茶雪糕同🍇提子味好重既卷蛋咸點方面有燒鱈魚乾(脆脆地點沙律醬好味)、吉列炸蠔🦪(就算俾我哋影相擺耐左都仲係好鬆脆😂)、三文魚刺身(厚切,鮮甜肥美)飲品方面我地揀左 🫖雲利拿蘋果果粒茶配上靚靚茶具,額外有杯糖漿比我哋決定加唔加,就算唔加糖漿都甜甜地好易入口😌因為好有蘋果既香甜味花樂既晚市
雖然做左人阿媽
但都要去食反個港女Tea先🤭
今次就同🐢🍯去左一間位於尖沙咀北京道一號既花樂🌸

🌸花樂熱氣球 天空之森 $588 for two

熱氣球造型好吸引
而呢個仲要係日式 Tea Set 好特別😍
同平時食開既英式下午茶好唔同

花樂既晚市係以清酒做主題🍶餐廳亦有大量唎酒師駐場😍有機會下次黎要試埋個晩餐😚
2023-05-24
下午茶
2023-06-09 2969 浏览
尖沙咀花楽的熱氣球造型和透明三層架下午茶賣相十分精美,而且有別於一般英式下午茶,鹹點甜點都是日式美點,精緻美味,令人賞心悅目。窗邊座位玻璃窗採光很好,明亮美觀,可以一邊用餐一邊飽覽維港景色。餐桌和椅子面積很大,坐得很舒適。店員十分有禮貌,在這裡享用下午茶十分愜意。餐廳有大量唎酒師駐場,下次要來試他們以清酒為主題的晚餐。花楽熱氣球.天空之森 $588/二人熱氣球藍鰭拖羅 - 魚油脂肪很豐富,入口即化,散發濃郁魚脂香氣,甘甜鮮味油甘魚 - 肉質嫩滑細緻,入口魚油香四溢,很鮮味日本甜蝦 - 鮮甜彈牙又爽口,蝦膏甘香美味時令海膽 - 色澤金黃,濃郁鮮甜,質感柔滑三文魚壽司 - 色澤鮮明,肥美鮮味赤身壽司 - 魚味香濃,用上赤醋飯更提味香蔥玉子配黑毛豬風乾火腿 - 玉子蛋香加上風乾火腿鹹香很搭日本冷豆腐 - 豆腐嫩滑,加上麻醬很清新原個蕃茄伴梅酒啫喱 - 新鮮爽脆,散發淡淡梅酒香氣,酸酸的十分開胃甜品櫻花水信玄餅 - 透明果涷裡面有一些水果粒, 口感清新日本和菓子 - 和菓子是各款生果造型,賣相十分可愛,外皮煙韌,裡面的豆餡順滑而不會過甜芝士蛋糕 - 芝士蛋糕很香滑濃郁法國朱古力榛子蛋糕 - 慕

花楽熱氣球.天空之森 $588/二人
花楽熱氣球.天空之森

熱氣球

油甘魚 - 肉質嫩滑細緻,入口魚油香四溢,很鮮味
日本甜蝦 - 鮮甜彈牙又爽口,蝦膏甘香美味

時令海膽 - 色澤金黃,濃郁鮮甜,質感柔滑

三文魚壽司 - 色澤鮮明,肥美鮮味
赤身壽司 - 魚味香濃,用上赤醋飯更提味
香蔥玉子配黑毛豬風乾火腿 - 玉子蛋香加上風乾火腿鹹香很搭
日本冷豆腐 - 豆腐嫩滑,加上麻醬很清新

甜品

櫻花水信玄餅 - 透明果涷裡面有一些水果粒, 口感清新

芝士蛋糕 - 芝士蛋糕很香滑濃郁
法國朱古力榛子蛋糕 - 慕絲柔滑,朱古力榛子味道濃郁

生果 - 有香橙、草莓、蜜瓜,切好一小件吃得很方便

咸點

吉列炸蠔 - 外表炸得酥脆,蠔肉肥美多汁,很鮮甜

三文魚刺身 - 切得厚身,軟糯鮮甜

燒鱈魚乾 - 薄薄的一條,口感香脆,配上蛋黃醬吃很可口

雲利拿蘋果粒茶一壺
香氣芬芳,有陣陣蘋果果香,微酸清香
  • 花楽熱氣球.天空之森
2023-06-09 90 浏览
花楽熱氣球·天空之森🎈HANA RAKU FANTASY AFTERNOON TEA花楽位於北京道一號,觀影開揚,飽覽維港美景,餐廳空間感十足,設有清酒櫃及清酒吧台,裝潢華麗,今次提早預約,預留了窗口打卡位。食物精緻豐富,每款食物擺盤非常精美,餐前有三款咸點小食燒鳕魚乾 香口滋味 吉列炸蠔 外脆廣島蛇肉質鮮甜 三文魚刺身 厚切,油脂分佈平均熱氣球Tea Set賣相相當吸引,ig-table!! 上面放滿華麗的刺身。時令海膽、油甘魚、日本甜蝦、藍鯨拖羅,每款都新鮮味美原個蕃茄伴梅酒啫喱 非常有特色,酸甜開胃,帶岀淡淡酒香高貴玻璃盒內的甜點亦非常吸睛,色彩繽紛,味道亦相當岀色!特別是水果造型的日本和菓子,有嚼勁且內裏釀入紅豆餡,味道不會過甜,mochi迷大愛!櫻花水信玄餅清甜清新、巨峰蛋卷提子味濃,蛋糕軟綿、法國黑朱古力榛子蛋糕,浸岀濃濃朱古力味,最後以抹茶雪糕作結,大滿足! $588/2人,每天限量供應 敬請預定供應時間:14:30-16:30@hanaraku_hk花楽 尖沙咀北京道1號8樓801室***晚市以清酒主,並有大量唎酒師駐場,喜歡清酒既朋友不容錯過喇🍶
花楽熱氣球·天空之森🎈

食物精緻豐富,每款食物擺盤非常精美,餐前有三款咸點小食
燒鳕魚乾 香口滋味
吉列炸蠔 外脆廣島蛇肉質鮮甜
三文魚刺身 厚切,油脂分佈平均

時令海膽、油甘魚、日本甜蝦、藍鯨拖羅,每款都新鮮味美

原個蕃茄伴梅酒啫喱 非常有特色,酸甜開胃,帶岀淡淡酒香

浸岀濃濃朱古力味,最後以抹茶雪糕作結,大滿足!

$588/2人,每天限量供應 敬請預定
供應時間:14:30-16:30

@hanaraku_hk
花楽
尖沙咀北京道1號8樓801室
2023-06-08 62 浏览
同好耐無見既一位朋友見面佢推薦我黎呢間可以睇到維港既餐廳唔單止可以睇到靚景餐廳仲有唎酒師駐場,可以幫你推薦合適合你既清酒,提高用餐體驗餐廳仲有好多個清酒櫃同吧台同朋友可以小酌一杯安格斯牛肉鍋牛肉花紋好靚,油脂唔算多但都好重肉味牛肉好嫩滑唔會韌湯底係壽喜燒汁甜甜的仲會比一個蔬菜盤慢慢煮蔬菜同冬粉吸收晒湯汁好好味輕井澤芝士軟殼蟹水菜卷軟殼蟹好酥脆配以柔軟既芝士仲有夾入清爽既水菜成個卷物口感好豐富輕燒平目魚邊黑松露沙律呢個沙律好出色火炙平目魚油脂感好足搭配上黑松露醬既沙律柚子醬酸味中和油脂感
同好耐無見既一位朋友見面
佢推薦我黎呢間可以睇到維港既餐廳
唔單止可以睇到靚景
餐廳仲有好多個清酒櫃同吧台
同朋友可以小酌一杯

安格斯牛肉鍋
牛肉花紋好靚,油脂唔算多但都好重肉味
牛肉好嫩滑唔會韌

搭配上黑松露醬既沙律
柚子醬酸味中和油脂感
  • 安格斯牛肉鍋
2023-06-05 136 浏览
特登去𝐒𝐞𝐭靚個頭💈就係因為要食依個咁靚既熱氣球下午茶🫖同朋友坐到窗邊卡位🛋可以睇埋維港海景🌊~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🎈花樂熱氣球 • 天空之森 ($588/2位) 🎈(供應時間𝟏𝟒:𝟑𝟎 - 𝟏𝟔:𝟑𝟎 • 每日限量供應).▪️熱氣球𝟑層架時令海膽 • 藍鰭拖羅 • 油甘魚 • 日本甜蝦(刺身部份都夠新鮮 • 鮮甜)赤身壽司 • 三文魚壽司🍣 • 日本冷豆腐 • 原個蕃茄伴梅酒啫喱🍅(酸酸甜甜好開胃😝) • 香蔥玉子配黑毛豬風乾火腿🐖.▪️甜品 (另𝟏個六角形𝟑層架)日本和菓子 (勁可愛蔬果造型🥭🍆🍎🎃,食落外皮軟熟帶少少煙韌,包住紅豆蓉餡🫘)芝麻琵琶蕨餅 • 櫻花水信玄餅 • 法國朱古力榛子蛋糕🍫(好鍾意表面層軟朱古力) • 芝士蛋糕🧀(芝士味超濃).▪𝟑款️鹹點小食(小長碟)吉列炸蠔🦪(脆卜卜) • 燒鱈魚乾🎣(香脆帶甜味) • 厚切三文魚刺身🐟.▪Drinks配果茶𝟏壺🫖(花茶 / 水果茶) 或 飲品𝟐杯🥤(汽水 / 果汁 / 精選梅酒)或 可加錢升級咖啡☕️ 或 唎酒師精選清酒🍶而我地就揀左要雲呢拿蘋果果粒茶🍵,連茶具都好靚,店員
特登去𝐒𝐞𝐭靚個頭💈
就係因為要食依個咁靚既熱氣球下午茶🫖
同朋友坐到窗邊卡位🛋可以睇埋維港海景🌊
🎈花樂熱氣球 • 天空之森 ($588/2位) 🎈
(供應時間𝟏𝟒:𝟑𝟎 - 𝟏𝟔:𝟑𝟎 • 每日限量供應)

▪️熱氣球𝟑層架

▪️甜品 (另𝟏個六角形𝟑層架)

▪𝟑款️鹹點小食(小長碟)

▪Drinks
或 可加錢升級咖啡☕️ 或 唎酒師精選清酒🍶
而我地就揀左要雲呢拿蘋果果粒茶🍵,連茶具都好靚,店員仲會主動幫我地加水🫖

最後仲有雪糕埋尾🍨,滿足度𝟏𝟎𝟎%🤰🏻

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺餐廳晩市🌙會係以清酒主題🍶,所以有個又大又靚既清酒吧台🥂,仲會有大量唎酒師駐場👨🏻‍🍳

🔺近門口位置仲有清酒櫃(可零售)🛒