2018-08-02 55 浏览
新開張既花木日本料理🍣一入店內已經感受到日本特色,餐廳顏色主要係木既顏色。天花板好特別,有幾個繩網陣。座位唔會太逼,坐得舒服,可以安安靜靜咁享受美食。開張期間送前菜3點紅酒蕎頭酸味適中,最適合做前菜超開胃。仲有「魚仔」🤣唔會太濃味。最後仲有一對蟹仔🦀🦀手指公咁細隻好得意。食落脆卜卜咁,但要小心唔好俾d蟹腳仔督親個水。胡麻菠菜油揚沙律 ($88)開胃菜😉一向好鍾意食胡麻醬,估唔到原來菠菜加胡麻醬都幾夾。有花瓣作點綴,令賣相生色不少。男朋友話油揚即係炸豆卜。梅刺身 4點 ($388)有中拖羅,赤貝,平政魚,同真鯛😘每一塊刺身都好新鮮,又肥美。食落口,ummm,好正😋😋食幾塊完全唔夠喉。加上每款只有3塊,同男朋友分唔平均,俾佢搶曬黎食😭刺身賣相亦非常有特色👍碟係由樹木整成的,仲可以見到牛舌岩鹽燒 ($88)牛舌有驚喜,爽口得黎唔會韌,而且幾厚肉,好好味呀😉銀雪魚西京燒 ($188)哇😋銀雪魚魚肉好滑,煎過的魚皮好香,點上千島醬更加好味。推介😍沖繩豚肉炒苦瓜 ($108)男朋友唔食苦瓜,所以成碟由我負責ko佢😂平時屋企人成日煮d好苦既苦瓜,呢碟相對黎講算容易入口,唔會太老太澀。雖然唔係個個接受
新開張既花木日本料理🍣

開張期間送
前菜3點
紅酒蕎頭
酸味適中,最適合做前菜超開胃。
仲有「魚仔」🤣唔會太濃味。

胡麻菠菜油揚沙律 ($88)

刺身 4點 ($388)

牛舌岩鹽燒 ($88)
牛舌有驚喜,爽口得黎唔會韌,而且幾厚肉,好好味呀😉

銀雪魚西京燒 ($188)

沖繩豚肉炒苦瓜 ($108)
男朋友唔食苦瓜,所以成碟由我負責ko佢😂平時屋企人成日煮d好苦既苦瓜,呢碟相對黎講算容易入口,唔會太老太澀。雖然唔係個個接受到,不過聽講苦瓜幾有營養,唔鍾意食苦瓜既朋友可以嘗試下啦😉一啖豚肉加少少炒蛋,連苦瓜一齊食可以中和苦味。

沖繩豚肉野菜炒麵 ($118)
炒麵麵質有彈性,有少少似韓國粉絲咁。一d都唔油膩,配菜同豚肉好惹味。

新張期間送
白玉丸子紅豆蓉配抹茶紅豆餅
白玉丸子食落好煙韌,好好口感。但係丸子本身無味的,要配搭紅豆蓉一齊食,好香紅豆味,亦唔會太甜。
而抹茶紅豆餅就的的骰骰one month size。

見到這間新的日本餐廳剛開張,openrice上好幾個評價都很不錯,新張期間訂位去食還有前菜甜品贈送,子華神講既”有so喎!”,唔執輸和朋友約好第一時間去朝朝聖!在大廈的第三層,一出電梯見到搶眼的花木二字,走進餐廳已感受到濃濃的日本風味。餐廳以木做主色調,給人一種舒服的感覺。1. 這是免費送的前菜! REALLY? 一上枱一見到心情大好! 佳因賣相極精緻極佳,吸引得我覺得自己此刻身處日本,剛浸完溫泉正準備慢慢享用我的懷石料理。 哈哈,想多了,不過這盤前菜確實有驚喜,意料之外,人未食相機已食撐了。 每道菜店員都為我們一一講解清楚每樣食物,真的好像在日本吃懷石料理的感覺。 解構這前菜: 藍小碟上的淮山漬,吃得出鮮醬油和新鮮芝麻的味道,夠開胃!  前面兩片白色的是米漬蘿蔔, 一咬下chok chok聲,清新爽脆鮮甜! 最搶眼的必定是那兩隻炸炸蟹! (吃完一search下才知道是炸澤蟹不是炸炸蟹,是日本居酒屋常有的。銅板大,放入油中炸熟給客人下酒,我又長知識了。)造型可愛,似真又似假,我們一直捨不得放入口中,幫這兩隻小蟹拍了很多close-up寫真。一放入口中其實有點刺口,卜卜脆有點點蟹味。op
”,唔執輸和朋友約好第一時間去朝朝聖!

這是免費送的前菜! REALLY?

。)
。一放入口中其實有點刺口,卜卜脆有點點蟹味。

openrice upload相片有限,只好做了拼圖:

2. 菠菜油揚沙津 $88
以為點個沙津又有菜清清的,不過我們錯了,要清的話就不應點油揚。油揚豆腐就是油炸的豆腐,好吃是好吃,味道濃郁不過咸,熱菠菜配上冷豆腐,口感特別,不過一點也不清淡,偏油膩的一道菜,不只是豆腐連菠菜也偏油。

3. 涼瓜炒蛋 $108
不要問我為什麼在日本餐廳要點涼瓜炒蛋,不是我想吃是我朋友想吃的... 涼瓜不會太苦,炒蛋夠嫩滑,不過我還是覺得少少太油膩。

主菜到了!!! 最期待的重點! Sashimi Platter $388,這是四款的叫梅刺身,還有六款的竹 $588 和八款的松 $788可選擇。
四款的梅刺身有拖羅,牡丹蝦,三文魚和赤貝。

擺盤有心思! 金色的板上盛著刺身,閃閃生輝
,令人口水直流。大大隻牡丹蝦成雙成對在中間,一啖咬下去鮮甜肥美,肉質腍身,正! 拖羅極肥入口即化。三文魚大大件鮮甜美味,齒頰留香。赤貝肉質爽厚,鮮味十足! 這一碟吃完大滿足!

5. 燒牛舌 $88
牛舌是半肥瘦軟稔的口感,油香重。厚薄剛剛好,不會薄切切沒口感,肥大肉厚味道濃郁!
這碟最出色的地方在於醬料
!  柚子蘿蔔絲和芥末芥末籽。 點柚子蘿蔔絲較清新可以清一清油膩感,點芥末芥末籽更多層次更惹口。

6. 銀鱈魚西京燒 $188
這碟魚是這裡除魚生外我最推介的一樣!!! 非常好吃!! 別看外表平平無奇就以為和平時吃的魚沒兩樣。這條魚口感細膩,肉質鮮甜嫩滑非常軟綿而魚皮脆口,煎得恰到好處!!!
我吃一口之後馬上醒神,太美味,大推介!! 那味道口感令我念念不忘。吃銀鱈魚西京燒食得多,卻突然在想什麼是西京燒? 查了一查,原來西京燒是一種醬料,一種甜味的京都白味噌,用它再加入酒或味霖拌勻來醃銀鱈魚,原來如此!

6. 沖繩豚肉野菜炒麵 $118
這碟不過不失,紅椒黃椒青椒洋蔥生菜紫菜材料算豐富,賣相不差不過味道普通。 沒什麼大驚喜,略略偏油。

7.  櫻花啫喱凍配糖水
吃到這裡其實已經很飽了,不過這甜品是餐廳送的,賣相很精緻,啫喱凍裡還內藏櫻花。味道較淡,即使加了糖水仍覺淡,是一道可觀性較大的甜品。

埋單每人五百多,這裡的服務一流,笑容滿面,個人覺得魚生質素很不錯
,小菜的就一般般,不過那銀鱈魚西京燒真的要試一試!

見openrice上還沒有menu相片,個人覺得menu很重要! 特地每一頁都影了給大家參考

• 銀鱈魚西京燒
2018-07-31 919 浏览
去親尖沙咀食日本野,行過啲地鋪格格價,成日都覺得無幾千銀都埋唔到單。經過朋友介紹,得知樓上有間唔錯氣氛嘅日本料理,所以就約咗媽媽放工一齊食飯,慰勞下佢辛苦打理家頭細務。由紅磡到天文臺道8號我諗大概有15分鐘路程。上到去,餐廳環境簡潔,以木材裝修為主,樓頂高予人感覺高尚。但打開餐牌細看,價格又絕非天文數字,最後埋單大概HKD1000,用餐期間嘅服務,以及食物美觀同味道總結,我個人覺得算得上物有所值,價錢合理。首先,二人前有一碟頭盤分別有汁煮八爪魚、炸炸蟹 、辣味蒜。賣相美觀,味道同處理手法都挺日式。侍應指炸炸蟹係新鮮即炸,開房式廚房個邊的確放咗一個缸,裡面係細細隻嘅新鮮蟹仔。而汁煮八爪魚,係觸鬚部分切粒再用甜醋汁煮,入口有嚼勁但唔會過韌。其後胡麻菠菜油揚沙律,一款開胃前菜,菠菜帶芝麻醬味,而油揚即是日本油豆腐,味道帶微甜,兩者夾埋一齊食十分匹配。而豚肉炒苦瓜,材料由沖繩出口,所以苦瓜顏色深啲,凹凸紋亦較為明顯,有別於本地苦瓜,苦味無咁濃;而雞蛋使用日本蛋,相對上蛋味濃厚好多,所以一向唔食苦瓜蛋嘅我都接受到。接住梅刺身四點,分別有深海池魚、金木鯛、平政、帆立貝。個人最鐘意池魚,新鮮唔腥肥美

汁煮八爪魚、炸炸蟹、辣味蒜
胡麻菠菜油揚沙律
沖繩豚肉炒苦瓜

接住梅刺身四點,分別有深海池魚、金木鯛、平政、帆立貝。個人最鐘意池魚,新鮮唔腥肥美,口感軟身;而金目鯛由於有炙燒過,所以有微燻嘅味道,入口肉質細膩,油脂適中。平政就鮮味較濃郁,入口比前兩款刺身結實啲且爽口;帆立貝表現較為平常,新鮮肥美帶甜。
梅刺身四點
未幾再泥一盤串燒拼盆,分別有雞翼、雞軟骨、雞心、 牛肉、雞潤、鵪春蛋、大蔥、露旬。相對上較濃味,所以可以渣一啲檸檬汁上面,會無咁油膩。牛肉串燒得相當不俗,面上一層蒜,入口非常濃郁野味,而且熟透程度剛好,肉質有嚼勁但唔會過韌。
串燒拼盆

片刻,沖繩豚肉野菜炒麵到達,三色椒令整體賣相更吸引,入口味道極接近日本風味嘅炒麵。稍微了解過日式家庭炒麵做法,所以得知會使用中濃醬汁調味,食得出炒拉麵帶微酸且甜甜咸咸,再鋪面一絲絲嘅係乾紅椒絲,夾住炒麵食就會有極微辣嘅效果,而少許芝麻再令整體香一啲。想試正宗日色炒麵,覺得呢間做得唔錯,可以一嚐。
沖繩豚肉野菜炒麵

最後以甜品作結,賣相擺放得十分精緻。白玉丸子配紅豆蓉,兩者十分匹配,如果只單單食紅豆蓉會太過甜,一齊食就剛剛好。而綠色十分特出嘅係芒果分子料理,口感有趣,外面一層包住內裡綠色嘅流心餡,入口係芒果口味,香甜帶微酸,整件事十分新奇。
紅豆白玉丸子、芒果分子
紅豆白玉丸子、芒果分子
再總結一次,以上體驗總值大概HKD1000左右落樓,極飽肚。所以與尖沙咀地鋪或銅鑼灣上樓日式料理店嘅價錢相對比下,呢度可以話係相當難得。而且樓上氣氛相當不俗,因此唔洗等周年紀念,個人覺得呢度作平常晚飯都相當可以。
2018-07-31 637 浏览
最近留意到呢度開左新既餐廳,係我中意食既日本野,見到都係好評,做野咁辛苦,係時候要慰勞下自己~ 前菜3款分別有八爪魚,玉子同辣蒜~ 八爪魚鮮味,玉子則印著花木二字,蛋香也頗濃! 菠菜油揚沙律 $88 菠菜爽甜有咬口,夾雜住芝麻同沾上了麻醬,所有幾香芝麻味!! 刺身我地點左4款~ 分別係金目鯛、中拖羅、平靜魚同帆立貝~ 刺身鮮味十足,金目鯛厚身魚香重,肉質細緻鮮美,中拖羅入口即溶,平靜魚爽口,帆立貝則十分鮮甜~!!! 當中就最喜歡帆立貝了~ 之後我地叫左銀雪魚西京燒 $188 味道真的一試難忘!魚肉十分嫩滑但又帶點焦香!!醬汁亦十分惹味~ 燒牛舌 $88 一碟有4片,每一片亦都很厚切,牛舌燒得剛好!趁熱食時十分juicy~!牛味很香同很濃! 他們的擺盤真的很用心呢~ 涼瓜炒蛋 $108 我不愛吃苦瓜,但我覺得佢炒得唔算太苦,仲有D豚肉,冇咁單調~ 和牛炒飯 $288 炒飯上既和牛入口鬆化!炒飯粒粒分明,唔會好乾既,而且啖啖都係牛肉,真幸福! 入面仲有蔬菜配料,味道岩岩好,不錯呢! 紅豆白玉甜品幾有糯米香,仲有一個芒果份子既甜品,輕輕一咬就會食到D芒果漿,很特別呢~

前菜3款
分別有八爪魚,玉子同辣蒜~

八爪魚鮮味,玉子則印著花木二字,蛋香也頗濃!

菠菜油揚沙律 $88

菠菜爽甜有咬口,夾雜住芝麻同沾上了麻醬,所有幾香芝麻味!!

刺身我地點左4款~ 分別係金目鯛、中拖羅、平靜魚同帆立貝~

當中就最喜歡帆立貝了~

之後我地叫左銀雪魚西京燒 $188

燒牛舌 $88

他們的擺盤真的很用心呢~

涼瓜炒蛋 $108

和牛炒飯 $288

入面仲有蔬菜配料,味道岩岩好,不錯呢!

餐牌

花木日本料理
地址:尖沙咀天文台道8號3樓2號舖

2018-07-29 54 浏览
今晚相約了愛友一起來試這一家才開業數天的日本料理,希望會有些驚喜。餐廳地點其實不難找,但如果不是有心預約來吃的話,一般walk-in 是不會跑到這裡來。新餐廳的裝潢不錯,但可能因為老闆都不是日本人,這裡比較有傳統港式日本料理的格局,若果多點日本味道化的裝飾會更好。我倆點了「竹」6點刺身、鵝肝雞翼、芝士牛肉串、燒牛舌、海膽焗蠔,加上新開張送的炸澤蟹前菜和白玉蕨餅甜點,兩個人吃剛剛好。炸澤蟹前菜這是吸引我來的主因。兩隻蟹細小可愛,我們拍了照後就一口就吃掉,一如所料是没什麼味道的。發光魷魚咸香較重,不是人人愛吃。但相比起早幾天其他食評裡,看到的炸澤蟹size 比我的大1倍,而且伴送鮑魚,有點失望。「竹」6點刺身這晚「竹」包含了真鯛、中拖羅、平政、赤貝、甜蝦、池魚。新餐廳的刺身材料新鮮,中拖羅魚油甘香,入口即溶;甜蝦肉鮮,蝦膏惹味;平政是第一次吃的,魚味鮮濃且肉質厚實,令人回味;真鯛薄切,爽滑鮮美,也不能錯過。鵝肝雞翼這個當成燒雞翼吃就好,釀鵝肝比較失色。芝士燒牛肉串没想到它是如金菇牛肉串般的做法。整體好吃,但芝士味略嫌不足,如果能把芝士烤一下至脆就更好。燒牛舌這個感覺上切得比較厚了點,味道還

炸澤蟹前菜

「竹」6點刺身

鵝肝雞翼
這個當成燒雞翼吃就好,釀鵝肝比較失色。

芝士燒牛肉串

燒牛舌
這個感覺上切得比較厚了點,味道還好。

海膽焗蠔
我真的没有感覺到海贍味... 反而把一點海鹽調味來吃更可口,這道菜有點失望。

白玉蕨餅
其實我比較想吃水信玄餅,因為只有夏天才有的,是緣份美食.... 這款贈送的白玉蕨餅不過不失,蕨餅口感是比較特別,愛友評價為如果它能再彈牙一點會更好。

整晚服務員都殷勤招待,解說這裡的料理,值得一讚。

訂座時我已知道是只收現金,但没想到這裡還未領有酒牌,郤没有在訂座時告訴我,害我餓了一晚酒,比較失望,服務上絕對需要改善!
2018-07-25
2018-07-28 54 浏览
自問是日本控,對日本菜質素要求亦甚高,所以一直遍尋香港高級日本料理,這次朋友介紹我去尖沙咀新開張的花木,當然樂意陪伴她前去餐廳位於天文臺道八號,是尖沙咀新興蒲點,餐廳臨立,餐廳裝修是沿用傳統和式風格,簡潔而高貴,廚師位置在餐廳最入邊位置前菜兩款漬物分別是淮山漬,米漬蘿蔔,酸酸甜甜,充分發揮開胃作用,炸澤蟹仔雖然細細隻,但極之脆口菠菜油揚沙律日式菠菜配油揚絲,油揚味道有點似炸面筋,一濃一淡的組合,極之匹配刺身梅刺身[4點刺身]牡丹蝦,超級大隻,粗身厚肉,蝦身光亮,新鮮度爆燈,食落肉質鮮甜彈牙,超正帆立貝,帶子肉厚鮮甜,超新鮮平鯖魚,只有頂級日式料理才有這種魚生,魚味有點知三文魚,但鮮甜度係高幾倍,而且油份極高,入口極之滿足中拖羅同樣油脂很高,吞拿魚味濃-和食:串燒拼盤雞翼,表皮燒得香脆,有微焦香味,很香口雞軟骨,雞軟骨夠香口,軟骨夠爽脆雞心,肉質軟熟,調味剛剛好和牛,入口即融,表皮有燒烤味,肉質夠腍鵪鶉旦,蛋白燒得脆口,味道很特別露荀,大蔥夠鮮嫰,燒烤方法烹調,別有一番風味沖繩涼瓜炒蛋,沖繩涼瓜出名甘而不苦,配埋炒滑蛋食簡直最佳配搭壽司2點[中拖+鯖魚]拼海膽蟹肉飯中拖羅壽司,魚肉油份多

餐廳位於天文臺道八號,是尖沙咀新興蒲點,餐廳臨立,

菠菜油揚沙律

刺身

刺身[4點刺身

帆立貝,帶子肉厚鮮甜,超新鮮

中拖羅

同樣油脂很高,吞拿魚味濃

-和食:

串燒拼盤

雞翼,表皮燒得香脆,有微焦香味,很香口

雞軟骨,雞軟骨夠香口,軟骨夠爽脆

雞心,肉質軟熟,調味剛剛好

和牛,入口即融,表皮有燒烤味,肉質夠腍

鵪鶉旦,蛋白燒得脆口,味道很特別

露荀,大蔥夠鮮嫰,燒烤方法烹調,別有一番風味

沖繩涼瓜炒蛋,

沖繩涼瓜出名甘而不苦,配埋炒滑蛋食簡直最佳配搭

壽司2點[中拖+鯖魚]拼海膽蟹肉飯

中拖羅壽司,魚肉油份多到想滴出來,魚味鮮甜而軟滑,好味到無得彈

鯖魚壽司,同樣係頂級,有豐富油脂,魚肉爽口彈牙

海膽蟹肉飯
大大粒海膽鋪面,令人食指大動,海膽味極之鮮甜,質地很creamy,撈埋蟹肉飯食更加惹味,蟹肉飯入邊有好多蟹肉絲 ,食完真係超滿足

-甜品(黑糖水信玄餅)

水信玄餅幾乎是高級日式料理指定甜品,高貴得黎又美味,玄餅帶微微花香,配埋黑糖醬,夠晒甜蜜

餐廳無論裝潢,環境,招呼以致食物質素都是頂級,我和朋友在此渡過愉快的一晚

2018-07-27 78 浏览
天文臺道8號一整棟大廈內有不少新開的食肆,花木便是其中之一。地方環境舒適,檯與檯之間的空間甚為寬闊,空間感十足。如果人數多的話應可安坐一個開放式的小廂房。店員服務態度殷勤,主動為客人推介餸菜添加茶以及刺身醬油。而我當日去食既前菜有:醬油小魚、炸小蟹、紅酒蕎頭,蕎頭味道酸酸甜甜,正好來開胃。以下特意推介部分一試難忘既菜式:大蝦無花果拌生菜沙律已去殼的鮮蝦經煎香後加少許黑椒和鹽,味道鮮味香口!再配雙色蕃茄、紅蘿蔔、生菜伴麻醬,口感清新。偶爾咬到幾片的無花果乾,咬落煙煙韌韌,味道清甜。整個沙律為味蕾帶來豐富的感受。梅刺身四點當中包括有種刺身,分別有:中吞、深海池魚、牡丹蝦、赤貝。池魚的肉質比中吞稍為結實,有魚脂甘香,即使平常不太愛好魚肉的我,亦推薦大家一試!牡丹蝦刺身,口感厚實,鮮甜味慢慢在舌頭中化開。舞茸茶壺湯茶壺湯的確是指用茶壺呈上來的湯,湯料充足,有一隻如假包換的鮑魚在內,再配舞茸和其他雜菜,湯汁味道清甜,後隨一陣菇菌香氣。沖繩豚肉炒苦瓜沖繩苦瓜沒有苦澀味,不愛吃苦的朋友也可放心大口大口吃,餸菜看似家常便飯,但確實好吃。苦瓜和豚肉經香滑的蛋漿包裹著,瓜肉伴隨蛋香送進口裏,令人停不下口!

店員服務態度殷勤,主動為客人推介餸菜

以下特意推介部分一試難忘既菜式:

大蝦無花果拌生菜沙律

刺身四點

舞茸茶壺湯

沖繩豚肉炒苦瓜

原來有訂檯會有額外是日甜品贈送:白玉丸子配紅豆蓉+黑糖蕨餅+指令水果,並為今天晚餐畫上完美的句點。

By 羅倫斯
2018-07-27 62 浏览
今日去咗一間叫花木嘅日本餐廳,搭入餐廳就聽到好古典嘅伴舞日式音樂,好好feel!餐具很講究這兒以淺木色為主調,走「わびさび」style,正正是我喜歡的路線! 環境已搶晒分!因為飯腳未齊,我四圍去影下相參觀。我在日本佐賀県嬉野温泉 旅館 椎葉山荘時,就第一次見過這名為澤蟹仔既小蟹在雨中打横行,今日又見面了 !BAR檯有一個區域放了即日空運到港既海鮮好醒神呢 !今餐第一樣.... 係前菜,  連前菜都展示得咁認真,這個前菜三道淨睇賣相已經滿分 !好欣賞師傅用上大根片薄而成的燈罩牛蒡漬炸澤蟹仔形態還很像活生生的 , 炸到好夠火喉, 可以全隻吃下 !米漬蘿蔔 ~ 唔會好似黃色果隻醃蘿蔔乾咁重口味,依個帶點清新 。胡蔴菠菜油揚沙律 ($88) ~ 平時油揚多係放入麵豉湯或者用作包著米飯年糕,這兒的油揚係烤烘過再切幼拌作沙律,加入菠菜、菊花和芝麻,出奇的好夾 !沖繩苦瓜炒蛋 $108  ~ 爽中帶甘香 !師傅砌緊刺身拼盆 , 好吸引 ! 過咗一兩分鐘.....原來係我地既ORDER 梅刺身 $388   原來每天這個刺身組合都會略有不同,視乎當日飛機返咩時令海產真鯛 真鯛係醮酸汁同吃 中拖羅

餐具很講究

環境已搶晒分!

因為飯腳未齊,我四圍去影下相參觀。

BAR檯有一個區域放了即日空運到港既海鮮

好醒神呢 !

好欣賞師傅用上大根片薄而成的燈罩

牛蒡漬

炸澤蟹仔

形態還很像活生生的 , 炸到好夠火喉, 可以全隻吃下 !

沖繩苦瓜炒蛋 $108  ~ 爽中帶甘香 !

師傅砌緊刺身拼盆 , 好吸引 !

過咗一兩分鐘.....

原來係我地既ORDER

刺身[四点] $388
  原來每天這個刺身組合都會略有不同,視乎當日飛機返咩時令海產

真鯛

真鯛係醮酸汁同吃

中拖羅

牡丹蝦

赤貝

這個刺身四点未食已經好吸睛,睇得又食得,又靚又鮮甜

串燒拼盤 (共 8本 ) $268

8串不同既串燒由師傅發板, 分別整齊排在木板上展示呢 !

雞中翼(二本)
雞軟骨
雞心
蒜香牛柳串(日本國產)

雞肝
鵪鶉蛋
大蔥 ~ 仲好JUICY

露筍 ~ 鮮嫰

食串燒時,除了灑一點點檸檬汁外,這兒還提供了山胡椒柚子蘿蔔蓉 ~ 味道好香

和風野菜炒麵 $98

~ 平時我唔係咁好麵條 , 但這個勁煙韌彈牙

不過油好像多了一點點.... 不過深明少油又會容易沾鑊和令麵條醬在一起.... 真係好矛盾...

最後.... 就係甜品

水信玄餅 $68 ~ 晶瑩剔透中看到內裡的櫻花

吃到這裡.....這頓色香味俱全既日本料理又完結了....

謝謝師傅精湛手藝今我不止肚子大滿足,連眼睛也大包眼福 !
2018-07-19
1K
我不是一個好著緊事業發展的女生, 可能害怕面對壓力吧, 或覺得自己才能不夠, 心態上偏向求安穩而不是步步向上, 不過人大了, 發覺有些人生目標, 很需要金錢去支持, 以前想的一套, 夠食夠用就好, 現在已不想這樣, 很需要有多點收入, 去支援自己想做的事。剛巧公司有人事變動, 我被選了去一個有發展的位置, 嘗試著不同以往的工作, 一段時間之後, 終於等到升職了, 實在是很開心的一件事, 於是約了男朋友一起慶祝, 分享我的喜悅!喜歡吃日本料理, 發現這棟商廈有家新開的餐廳, 環境氣派一流, 有很高級的感覺, 憑經驗估計應該不錯, 就算了這間餐廳慶祝。menu設計都好靚, 紫色絲帶綁好, 女生會喜歡, 而擺放筷子的紙鶴造形陶瓷, 更是美得一絕。前菜新張期內送的前菜, 想不到這麼美的, 厚厚的玻璃盛載, 有假燭光伴襯, 小食是銀魚漬、螢光魷魚、紅酒蕎頭, 銀魚漬甜甜的, 這樣吃小魚有豐富鈣質, 螢光魷魚味道比較濃重, 紅酒蕎頭酸酸甜甜很討好, 光是前菜已吃得很開心。沖繩豚肉炒苦瓜$108日本料理吃得多, 但卻不常見到這個菜式, 所以吸引力好大, 一定要叫來試, 沖繩的苦瓜甘而不苦, 它有清熱

沖繩豚肉炒苦瓜$108

日本料理吃得多, 但卻不常見到這個菜式, 所以吸引力好大, 一定要叫來試, 沖繩的苦瓜甘而不苦, 它有清熱作用, 值得一吃, 蛋炒得夠滑, 豚肉意想不到的肉, 甜香又多汁, 美妙。

清酒煮蜆$108

坊間的清酒煮蜆, 湯底多數已蒸發光酒味, 不過這個卻不然, 清酒味好出, 不能喝酒的要小心了, 而蜆隻煮得剛剛好, 沒有太熟, 所以還乖乖的留在殼中沒脫離, 蜆肉特別嫩及鮮, 份量也甚多呢。

清酒煮蜆
銀雪魚西京燒$188

很喜歡吃銀雪魚, 滑滑的, 又多汁, 片片分明, 口感不含糊, 有魚香得來不會腥, 蘸上沙律醬味道更有趣, 它烤得剛剛好, 有燒烤香氣之餘不會太燶。

銀雪魚西京燒
自家製免治雞肉串$38

價錢貼地的一道燒烤品, 擺盤十分精美, 值回票價有餘, 雞肉串胖胖的, 裡面是雞肉和雞軟骨的混合, 軟骨幾大粒, 蘸上蛋黃醬油同吃, 很有風味。
自家製免治雞肉串
燒海蝦$48

簡單的鹽燒, 蝦很鮮及爽, 似是新鮮蝦的貨色而不是雪藏的。

豚肉露筍卷$38

薄薄的豚肉包著爽口的露筍, 是一個絕配的燒烤菜式, 豚肉沾上醬汁, 很香甜, 好夾。

燒海蝦
豚肉露筍卷$
生拆鱈場蟹腳日式雲吞配北海道海膽醬$198

餐廳特別的創作料理, 來到這氣氛不凡的餐廳, 就想吃點特別的東西, 三件大大件的日式雲吞, 先吃放在頂的海膽, 不算太鮮甜, 但也沒怪味, 估計不是北海道的海膽, 那白色的醬汁才是北海道海膽醬, 味道是未嚐過的海膽香味, 以為它混合沙律醬, 卻沒太多沙律醬的酸味。
雲吞皮不算太脆, 感覺沒那麼熱氣, 咬開它後, 見到裡面不少蔬菜絲, 在其中有鱈場蟹腳粒粒, 味道不錯, 旁邊有些新鮮水菜, 也不要錯過。

生拆鱈場蟹腳日式雲吞配北海道海膽醬
鐵板燒沖繩豬扒$188

喜歡這裡的日本料理款式很多, 不只刺身壽司為主, 連鐵板燒都有, 一定要試試, 豚肉燒好了再切成一條條, 吃得很方便, 豚肉入口又嫩又多汁, 軟腍中帶點爽口, 油份充足, 感受到它有一定的邪惡度, 但我喜歡, 醬汁也配合得很好。

鐵板燒沖繩豬扒
和風野菜炒麵$98

說好的野菜炒麵, 似乎贈送了一些豚肉片給我, 不過我們都覺得它有點乾, 苦瓜那豚肉較好吃, 炒麵蠻有彈性, 味道鹹鹹甜甜, 還有紫菜香, 個人偏好吃炒麵多於炒飯, 感覺較特別。

和風野菜炒麵

甜品

本來我們想點選兩款甜品, 店員很貼心的提示, 餐廳新張期內有甜品送, 建議我們可以取消以免重複, 這甜品每人一盤確是很足夠, 有軟甜的紅豆蓉, 白豆, 和一件抹茶蕨餅, 雖然蕨餅只得一件, 但它質素非常好, 幾乎入口即溶, 很有日本吃到的風味, 白玉本身沒什麼味, 吃其煙靭口感, 和紅豆蓉一起吃就最好了。
抹茶蕨餅
一定要讚的是, 這裡的碟子和擺盤都十分精美, 有著日本人一絲不苟, 注重細節的態度, 及對美的追求。店員十分有禮, 將每位客人當作是貴賓, 符合到這裡的價錢和氣派, 只是當我們問到有關食物的問題時, 例如創作壽司是什麼, 用什麼食物原材做, 便答不出所以然來, 這點有待改善, 要明白客人或許是有些食物不能吃的, 又或者是我或她的溝通問題吧。
食物方面都很滿意, 感覺全部都很用心, 也很對味, 是一間想一吃再吃的日本料理店。
清酒煮蜆
鐵板燒沖繩豬扒
和風野菜炒麵
抹茶蕨餅
2018-07-26 490 浏览
新開的日本餐廳花木,走中高檔路線,是一間刺身居酒屋,裝潢時尚寬敞,雅緻舒適。 特色是築地即送原條鮮魚,在壽司吧枱上可見陳列。 同時可見一群生猛小澤蟹,超級可愛,可惜很快就會成為席上菜。 強項是美輪美奐的造型及調味出色的醬汁。 我們兩人今晚點了六款,先送上免費餐前小吃。 餐前小吃三款 汁煮八爪魚、納味蒜頭及炸澤蟹仔。 汁煮八爪魚非常腍嫩入味,滋味無比。 納味蒜頭想比想像中討好,完全沒有蒜頭的霸氣怪味,反而酸酸甜甜幾好味。 炸軟殼蟹仔是不敗之作,生前及煮熟之後的澤蟹樣子同樣生猛,一口一只,非常香脆。 無花果大蝦沙律  餐廳招牌之一的無花果大蝦沙律,醬汁調味酸甜平衡,配合新鮮無花果及預先煎香的大蝦,既鮮甜又有蒜香,愈食愈開胃。 看清楚沙律材料非常多元化,真的好,心水推薦! 時令飛機魚刺身-綫鯛  每日新鮮築地直送鮮魚今晩有五款,我們依照建議選了綫鯛,屬於相對經濟的類別,細心配備蘿蔔蓉、山椒及柚子汁。 味清甜,但肉欠點彈性,並非期望中的優質。 沖繩豚肉炒苦瓜  如小菜一碟,炒蛋滑溜,沖繩豚肉有咬口,苦瓜味道不太甘,尤其是配合滑蛋及豚肉同吃,有點甘的予盾層次感覺不俗。

築地即送原條鮮魚
特色是築地即送原條鮮魚,在壽司吧枱上可見陳列。

生猛小澤蟹
同時可見一群生猛小澤蟹,超級可愛,可惜很快就會成為席上菜。

強項是美輪美奐的造型及調味出色的醬汁。

我們兩人今晚點了六款,先送上免費餐前小吃。

餐前小吃三款
汁煮八爪魚、納味蒜頭及炸澤蟹仔。

汁煮八爪魚
汁煮八爪魚非常腍嫩入味,滋味無比。

納味蒜頭

炸澤蟹

無花果大蝦沙律
看清楚沙律材料非常多元化,真的好,心水推薦!

時令飛機魚刺身-綫鯛
味清甜,但肉欠點彈性,並非期望中的優質。

串燒拼盤八本
這個組合如數家珍,有雞翼、雞心、雞腎、雞肝、蒜香特級和牛、大蒜、蘆筍及鵪鶉蛋,香惹味豐。

蒜香特級和牛
當中我最欣賞蒜香特級和牛,肉質香嫩,味道辛香。

串燒雞心
串燒雞肝
此外少吃到如此厚切的雞心及滋味的雞肝。

串燒鵪鶉蛋
大蒜及蘆筍燒得不乾,鵪鶉蛋嫩滑好吃。

沖繩豚肉野菜炒麵
最後一款飽肚的,炒得相當有鑊氣,而且味道豐富,沖繩豚肉真有肉香,調味出色,野菜麵條全部都很惹味。

甜點

甜點
贈送自家製甜點,非常日本式的甜紅豆、煙韌白丸子及抹茶奶凍。

雅緻裝潢及舒適環境,商務會議、宴客或靜靜整地傾吓計都非常適合,服務態度良好,食物賞心悅目,味道都唔錯。
2018-07-22
汁煮八爪魚
納味蒜頭
炸澤蟹
蒜香特級和牛
串燒雞心
串燒雞肝
2018-07-25 222 浏览
今晚同表弟去食晚飯,咁耐無見就緊係要食好少少啦呢間新開餐廳,所以試下新野先我地去到太早,所以未算有太多人,不過環境好大,坐得好舒適,台同台之間一d都唔逼沖繩豚肉炒苦瓜: 苦瓜處理得好好,一d都唔苦,而豚肉偏瘦,好食呢個前菜好精緻,好似一幅畫咁,辣蒜一d都唔辣口,食落去酸酸地好開胃玉子好大舊,有輕微甜甜地,唔錯好得意嘅蟹仔,開頭我以為係裝飾,但原來係可以食架,炸到好脆口胡麻菠菜油揚沙律: 呢個沙律食落去好清新,健康!少少胡麻味已經好足夠,值得一試,好味梅刺身: 極度新鮮!!真係唔識形容,一定要食!串燒拼盤八本: 豐富,雞翼同牛肉好岀色,但其實其餘的串燒都好好食!一d都唔油,而且燒到剛好,唔會過火沖繩豚肉野菜炒麵: 份量好多,因為配菜多嘅關係,口感好豐富,麵食落去似係拉麵,好好食芒果分子料理甜品,綠色個舊野睇落去真係一d都唔似係芒果,但食落去芒果味好重,好得意
今晚同表弟去食晚飯,咁耐無見就緊係要食好少少啦

呢間新開餐廳,所以試下新野先

呢個前菜好精緻,好似一幅畫咁
,辣蒜一d都唔辣口,食落去酸酸地好開胃

玉子好大舊,有輕微甜甜地,唔錯

刺身: 極度新鮮!!真係唔識形容,一定要食!

2018-07-25 37 浏览
尖沙咀嘴開咗新餐廳,今晚朋友生日,我就同佢黎呢度一齊慶祝☺️☺️☺️餐廳環境闊落,空間感很好大,啱晒同朋友傾計,我哋叫咗幾樣嘢食一齊食,款款都好吸引,我哋最鍾意食個刺身,同埋魚😗😗前菜有八爪魚,玉子同埋蒜,幾特別!開放式嘅廚房上面,有一盤日本直送嘅蟹仔^ _ ^菠菜沙律爽脆,不過油咗啲啲牛舌非常之厚肉,勁好食刺身好新鮮,鮮味足,仲有冇咩雪味,勁正!!尤愛吞拿魚!仲有呢個銀鱈魚,多汁美味!呢個係芒果分子甜品,第一次食,好特別

前菜有八爪魚,玉子同埋蒜,幾特別!

開放式嘅廚房上面,有一盤日本直送嘅蟹仔^ _ ^

菠菜沙律爽脆,不過油咗啲啲

牛舌非常之厚肉,勁好食

刺身好新鮮,鮮味足,仲有冇咩雪味,勁正!!尤愛吞拿魚!

仲有呢個銀鱈魚,多汁美味!

呢個係芒果分子甜品,第一次食,好特別
2018-07-25 35 浏览
一直都超鐘意食日本菜既我,又俾我揾到一間環境超級舒服,座位寬敞得黎又充滿和風。師傅同員工既衣著睇落到十分專業😆先講頭盤,有呢個胡麻菠菜油揚沙律 ($88) 菠菜食落冇平時食到既草青味,幾爽口同清新~沖繩豚肉炒苦瓜 ($108) 苦瓜好好食,苦得黎亦到帶到一點甘。加埋滑滑既炒蛋,食落都唔錯刺身真係好新鮮!梅刺身 ($388) 呢度連甜品都好精緻,係水信玄餅!十分滿足既一餐🤤有4款刺身,甜蝦,中拖羅,平正魚同活赤貝。甜蝦係鮮甜到...以為自己飛咗去日本食😂 平正魚第一次試,口感少少爽口,都係好新鮮冇腥味。而最正就係呢幾塊中拖羅,係入口即溶既感覺 ,好冧又冇筋牛舌岩鹽燒 ($88) 牛舌燒到好香,得5粒仔都係唔搭得食🤣 牛舌粒入口好香,好重牛味,亦都好有咬口。旁邊既汁雖然味道不錯,但咩醬都唔點都係另一番風味🤤銀雪魚西京燒 ($188) 肉質好嫩滑,帶微甜,食落幾正,連魚皮都食得,燒到脆一脆,點埋沙律醬就更加正日本和牛炒飯 ($288) 和牛炒飯未去到話好有驚喜。味道係唔錯,飯亦都炒得幾好,但呢個價錢會期望大少少既牛柳粒~ 雖然整體係幾好食🙊呢度連甜品都好精緻,係水信玄餅!十分滿足既一餐🤤

有4款刺身,甜蝦,中拖羅,平正魚同活赤貝。

呢度連甜品都好精緻,係水信玄餅!十分滿足既一餐🤤

2018-07-23 64 浏览
今日去左一間新開業日本餐廳食飯,環境大而且充滿日本傳統味道。木製裝修環境非常懷舊,食飯另有一番風味。先來刺身拼盤,四式刺身是真鯛/池魚/牡丹蝦和帶子,質素非常高的刺身,真鯛白身魚味道較淡,入口有餘韻,魚味清甜清香。池魚爽嫩爽口,魚味較前者突出。牡丹蝦質素最高,入口鮮甜味美,蝦頭有清香濃郁的蝦膏。帶子厚身爽甜,極是滿足。沖繩豚肉苦瓜炒蛋,雞蛋滑溜充滿濃濃蛋香,苦瓜清香。菠菜油揚沙律,喜歡清香清甜的沙律,加上芝麻醬非常開胃。串燒拼盤,每款串燒都充滿炭香味,咸香嫩滑的雞肉,另有多款蔬菜和雞內臓。主菜是沖繩豚肉野菜炒麵,咸香炒麵,麵質彈牙有咬口。甜品是水信玄餅,加上黑糖醬。

甜品是水信玄餅,加上黑糖醬。
2018-07-21 120 浏览
天文台道新開既日本餐廳。。一入到去覺得餐廳裝修好舒服,枱與枱之間都好闊落。。唔會有好逼既感覺。。環境都比較靜。。好適合同朋友傾計。。野食都好新鮮。。壽司吧放左好多唔同既飛機魚。。可以自己慢慢揀。。而且師父會推介咩魚好味同埋可以揀一魚兩食。。可以開一條魚但係有兩個食法。。幾好,咁樣唔會太飽 但係又可以試到唔同口味👍🏻 熟食做得都唔錯。。不過今次點左好少熟食。。下次要再尼試過😍員工既服務都幾好幾有禮貌。。同埋每碟菜上既時候都會介紹下。。下次一定會再幫襯!

下次一定會再幫襯!

飛機魚薄切
松刺身