2018-09-15 33 浏览
香港的日式餐廳選擇多蘿蘿不過要品嚐高質素的刺身料理不是隨便有的想要親民價又能吃到HQ日式料理位於尖沙咀天文臺道8號3樓的花木日式餐廳賣點就是貨真價實又有高質享受而且食材全部由日本即日運送兩位年輕老闆可是花了很多心思可以有私人包廂open area也是空間感超足木筷子雖然比較衛生但是和餐廳小有違和前菜明太子沙律紅酒蕎頭爽脆口感帶點紅酒豐富的味道難以形容北海道澤蟹炸到很香脆而且非常香口香蔥吞拿魚腩蓉薄脆 $128吞拿魚腩蓉是我的最愛吖加上薄脆別有一番風味平成三十花木慶典寶盒 $588完全就是一個九宮格的概念可以先用大葉/紫菜按個人喜好自由配搭材料以卷物的食法用餐再用其他食材來襯托海膽的味道如果擔心不知道應該怎樣配搭才是最好吃的可以詢問一下店員他們會親自介紹最佳吃法包你每一口都能吃到海膽的鮮味牛舌岩鹽燒 $108看了我吃那麼多日料有沒有發現我永遠必點就是牛舌花木這裡厚切的牛舌片燒至僅僅熟保留了很多肉汁調味也剛剛好岩鹽真的是牛舌的最佳拍檔能夠突顯牛味之餘而且還非常美味蒲燒鰻魚 $238超級厚!超級香滿滿的魚脂充斥著整個口腔OMG!沖繩豚肉炒苦瓜 $108之前去沖繩都未來得及吃沖繩名產的苦瓜我很
香港的日式餐廳選擇多蘿蘿

充斥著整個口腔
OMG!

沖繩豚肉炒苦瓜 $108
之前去沖繩都未來得及吃沖繩名產的苦瓜
我很能吃苦瓜,也很愛
越是甘口的,我就認為越好
但TerrGor就很怕啦!
還好花木這裡料理的沖繩苦瓜甘而不苦
豚肉意想不到的甜香又多汁

其實拍了好多照片
可是這裡有限制🚫

買單時差不多$1300
算是親民又高質的享受啦!
  • 前菜
  • 沖繩豚肉炒苦瓜
  • 炸澤蟹
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。花木日本料理.匠心精製與別不同。✰•*˚ ✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 好朋友娘娘「有喜」,一定要賀一賀佢 所以今晚本小姐與娘娘去吃高質日本菜——花木日本料理 花木日本料理格局精細,木質用料盡現優雅和風感 店員身穿精製和服,服務水準高,對食物瞭如指掌 體會到食店對出品的嚴謹認真 吧台位除設新鮮魚生之外,更見生猛小蟹缸 原來與一會送上的精緻小食有關 驚喜歡迎小食 生猛的小蟹香酥可口,配以方粒蟹籽團和滋味養生牛蒡,口感特別 花木海膽杯 濃鮮海洋味,海膽高質,原隻帆立貝超鮮甜! 配上拖羅蓉、三文魚籽點綴 整體口感鮮甜濃滑,CP值高! 磯煮鮑魚 鮑魚肉質鮮嫩彈牙,吸收了湯汁的濃郁香氣,夏日必點! 大蝦無花果生菜沙律 大蝦調味好又彈牙,無花果片極香甜,令生菜沙律更誘惑 推介酒徒們的好味燒物: 牛肉露筍卷——香濃與清甜交融,必點! 雞皮——香脆可口,優質下酒菜 花木卷 甜與鹹的完美結合,炸香的蔥絲最是點精 脆而

雜感女生 好味日記
˚*。花木日本料理.匠心精製與別不同。*˚
✿✿小滋女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

好朋友娘娘「有喜」,一定要賀一賀佢
所以今晚本小姐與娘娘去吃高質日本菜——花木日本料理

花木日本料理格局精細,木質用料盡現優雅和風感
店員身穿精製和服,服務水準高,對食物瞭如指掌

體會到食店對出品的嚴謹認真

吧台位除設新鮮魚生之外,更見生猛小蟹缸
原來與一會送上的精緻小食有關

驚喜歡迎小食

生猛的小蟹香酥可口,配以方粒蟹籽團和滋味養生牛蒡,口感特別

花木海膽杯
濃鮮海洋味,海膽高質,原隻帆立貝超鮮甜!
配上拖羅蓉、三文魚籽點綴
整體口感鮮甜濃滑,CP值高!

磯煮鮑魚

鮑魚肉質鮮嫩彈牙,吸收了湯汁的濃郁香氣,夏日必點!

大蝦無花果生菜沙律

大蝦調味好又彈牙,無花果片極香甜,令生菜沙律更誘惑

推介酒徒們的好味燒物:
牛肉露筍卷——香濃與清甜交融,必點!

雞皮——香脆可口,優質下酒菜

花木卷
甜與鹹的完美結合,炸香的蔥絲最是點精

脆而不油,為此卷帶來香香的口感

軟殼蟹卷
軟殼蟹香脆肉厚,配上軟硬剛好的米飯

香軟與香脆兼得,味道特別出色

玉林蘋果雪葩
好香的蘋果味,雪得結實,慢慢吃,特別清甜refreshing

抹茶雪糕配十勝紅豆
抹茶雪糕茶香與奶香都令人滿意
加上粒粒飽滿的十勝紅豆,味道濃郁,口感香稔幼滑

整體味道一級棒!

是夜是本小姐為娘娘設宴
因為女生之夜,所選菜式都比較溫柔一點
下次與男士同台的話,就可以點更猛烈一些的大菜

小評:

花木日本料理
Hanaki Japanese Restaurant
尖沙咀天文台道8號3樓2號舖
2018-09-13 44 浏览
日本菜,從來都係我既至愛,無論係拉麵,烏冬,壽司,刺身我無一不愛。最重要係日本餐廳既職員多數同日本人差唔多,一樣咁好服務,咁好禮貌。呢間樓上日本菜就滿足哂我對日本菜既期望呢間餐廳營業時間係18:00-01:30,就算放工先黎都可以同朋友促膝長談大大的壽司台可以清楚睇到壽司師傅製作時認真既表情。場內仲有主題TATAMI雅座,裝修費盡心機~多款食物可以供你選擇,而且好多平時都好少係香港見到每台都會送既前菜,分別有明太子,魷魚,炸蟹仔同准山。准山甘甜爽脆。炸蟹仔酥脆,而且都仲食到有少少蟹肉,鮮甜味美。梅刺身(4點)分別係金目鯛,深海池魚,深海魷魚同赤貝。本人從未食過金目鯛,味質鮮嫩,淡淡甘香,而且用火槍燒過魚皮,多左陣煙燻既香氣。三文魚子軍艦,蟹膏軍艦三文魚子粒粒爽脆,咬落去啖啖都係飽滿仲充滿海水味,但不會過咸。蟹膏香甜,同我係日本食既有98%相似,暫時係我係香港食到最似日本食到既蟹膏,食完之後成個口都仲係充斥住蟹既鮮味。酥炸吉列蠔我從本食過咁大隻既吉列蠔。我以為佢只係拉長左去炸,等望落大隻D,但我誤會左佢喇!啖啖都係肉!而且非常JUICY。生蠔既鮮味全部鎖哂係入面。脆炸粉唔會太厚。牛舌岩鹽

多款食物可以供你選擇,而且好多平時都好少係香港見到

刺身(4點)

三文魚子軍艦,蟹膏軍艦

酥炸吉列蠔

牛舌岩鹽燒
一睇到佢咁厚切以為會好UN,但咬落係彈牙但非常易嚼,好香既牛味,鹽唔會過多,剛剛可以帶出牛既鮮味。配以芥末籽綴同加左柚子胡椒既蘿蔔蓉,酸酸甜甜而且有解膩作用

海膽炒飯
大大舊海膽係面已經令人食慾大增,而且每粒飯都清楚見到仲有海膽痴住,真材實料!

桃之盛夏
今年夏天桃味既野簡直俘虜左我,呢杯桃之盛夏非常對我口味,濃濃桃味配以SODA,唔會過甜,非常清新。

環境又好食物質素又好而且服務都好好!有機會一要再帶屋企人黎食!
幾個月無去日本,好想找回日本既感覺,於是今晚就book左間聽講日本風味好濃既新餐廳 花木。餐廳位於尖沙咀一座幾靚既大廈內,上去既過程舒適,唔洗排隊、同人逼。上到去,一見到門口,已經幾有驚喜,當時呢個reception個位企住一個著住白色和服既短髮女仔,加埋背景既日本古樂,個感覺好似去左日式溫泉旅館咁,誇張d講,我果刻聯想起千與千尋!餐廳內環境好舒服,裝飾簡潔得黎好優雅,位同位之間既空間唔少,背景有古風音樂,氣氛典雅。手機相完全呈現唔到呢度果種氣氛!其實現場好有空間感!係我地揀緊野食時,待應上左新開張限定既贈品,係前菜——明太子、蟹仔,擺盤好精美!前面係明太子,話說其實我係福岡試過食明太子,自此就怕左呢樣福岡名物,因為佢個味太鹹、太奇怪、太腥,於是見到待應話呢個係明太子果時我都有d驚,點知食落,呢個完全唔係我記憶中果種(劣)味!!呢個好好味,比較似蟹子,加埋師傅特別既做法,將佢地整成正方柱粒,再加d醬,成件事打破左我對明太子既想像,原來明太子都可以好好味!後面有隻蟹仔,仲有個架同籃仔,其實個籃仔入面都有一隻蟹仔!係咪好得意,我覺得真係好可愛佢送既前菜其實仲有d酸既蒜片,但上圖無入鏡,味道

手機相完全呈現唔到呢度果種氣氛!
其實現場好有空間感!

佢送既前菜其實仲有d酸既蒜片,但上圖無入鏡,味道酸酸地又鹹鹹地,幾清新,係好好既開胃菜

到主食啦

刺身—6本 588HKD 有中拖羅架,亦有帶子
每款好肥美!

其中最impressive既係帶子!好鮮甜!師傅加左片青檸係底,食落既味道好神奇!好清甜,超好味,友人甚至話食到豆腐味!哈哈
真係唔係平時食到既味。

中拖羅,我地兩個本來都好鐘意食呢種刺身,而呢個都好好味,佢入口起初會無咩特別味,但食食下拖羅既香味就會越黎越濃,超正!!!好幸福既感覺

蝦都好特別,佢真係feel落玻璃d,d肉咬落脆口架!其他既刺身都好味,不過最深刻就係以上三種!

本來想叫特製壽司,因為我地都幾鐘意fusion既壽司,不過職員話今日無啊,所以我地就轉為叫d傳統既壽司食。

三文魚壽司既飯好似係日本傳統壽司店見到既咁,有鼓油沾滿,不用再自行調味了。
唔錯唔錯,睇外形都feel到師傅功架
食落係好味,不過就無特別深刻既印象。

海鰻壽司,一黎已經有d驚喜,好肥美又燒得好靚好香!

食落,嗚哇不得了,呢件好正,覺得係必試,好好味,真係燒得好好味,又多肉,魚味鮮甜,正正正。不過唔好太開心一野吞落口,因為都會有微量既骨(但真係得一兩條),不過都係極幼細既,輕鬆咬碎吞下就可。

串燒,牛肉芝士,都唔錯,牛肉調味幾惹味,入面芝士唔係濃味果種,角色較似增強口感,佢包係牛入面,食落感覺變左吃緊好肥美既牛咁,d芝士好似成為左牛既肥肉,好得意!彌補了牛肉本身唔算勁靚既肉質。

另外我地仲叫左燒雞翼鵝肝。最肥嘟嘟個位包住左鵝肝。

雞翼燒得勁好味,個皮好好損

肉質唔錯,不過因為外面好濃味,食到入面既鵝肝好似就唔算好feel到佢鵝肝個味,認真d 留意會feel到少少,但唔留意有機會會當埋雞肉咁食左HAHA。

叫左以上既食物,都啱啱好夠飽,埋單1000蚊,每人500蚊,
整體上都幾好味,伏就一定無,而當中有兩三樣食物屬於勁好味/勁驚喜既level,食埋個環境、氣氛、服務,500蚊都算唔錯既。
  • 海鰻壽司
  • 帶子刺身
2018-09-12 32 浏览
今日同朋友去左尖沙咀食飯,我地都好鐘意食日本菜,上網搵左一間餐廳「花木日本料理」。餐廳人客都好多,大約一半滿座,環境好大好舒服!我地叫左幾款食物試下!大蝦無花果沙律,大蝦煎香非常香口,蝦肉好爽甜,加上香甜無花果和醬汁,非常開胃!之後叫左期間限定既刺身盛,賣相夠哂吸引,我最鐘意食海膽,味濃鮮甜好出色,刺身水準高夠新鮮!之後叫左一個黑松露鰻魚卷,濃香黑松露味,加上燒得極香口既鰻魚,非常吸引!魚香重,魚肉香嫩,極美味!生拆蟹肉海膽雲呑,見到海膽我就心動,雲呑唔油膩,非常滋味,有絲絲清甜蟹肉,非常有趣!叫左燒白鱔和芝士燒牛肉,串燒水準高,醬汁香甜而且入口炭香重,最愛牛肉燒,香嫩多汁!牛舌燒得同樣出色,入口爽口,加上芥末籽,好惹味!最後加左一個牛油果彩虹卷,上枱已經極吸引啦!滿滿牛油果蓉,非常清新!

高級日本料理, 總係驚喜一浪接一浪。因為今日係糧頭, 所以豪一豪佢!(個個香港人都係咁架啦。)餐廳岩岩新開張, 野食應該會更加好味。(我心諗) 裝修就唔講啦, 睇相見到咁囉。枱面個紙鶴形筷子架好靚, 真係想唔小心俾佢飛走。每枱顧客都會奉上, 三道飯前小食。沖繩豚肉炒苦瓜 $108老婆鐘意食苦瓜所以嗌, 因為我無食所以唔評論。佢話煮得好好, 有80分。梅刺身 $388食返啲自己叫既野食, 日本料理嗌刺身是常識吧!有拖羅、金目鯛仲有兩個唔記得名啦.....食啦!仲諗。刺身其實無分好唔好食, 應該話新唔新鮮。魚油好豐富, 脂肪分佈都好平均, 有少少入唔即溶即感覺。因為厚切關係, 口感非常厚實, 鮮味留係口腔入面既感覺令我好滿意。大蝦無花果伴生菜沙律 $128又係熟食又係沙律。串燒併盤八本 $268熱辣辣既串燒, 岩岩好二人份量。比較令我印象深刻既係牛肉同京蔥串燒(可能因為我鐘意食牛掛)。牛肉表面鋪咗蒜同蔥, 零舍惹味。而京蔥就非常新鮮爽脆。張兩樣野同時放入口, 牛肉既惹味再加上蔥既口感, 食到停唔到, 但可惜得幾啖。甜品s(因為係眾數, 所以要加s) 以為會好甜好甜仲有好甜。喜出望外, 尤其

每枱顧客都會奉上, 三道飯前小食。

沖繩豚肉炒苦瓜 $108

刺身 $388

大蝦無花果伴生菜沙律 $128
又係熟食又係沙律。

串燒併盤八本 $268

甜品s(因為係眾數, 所以要加s)
以為會好甜好甜仲有好甜。喜出望外, 尤其係紅豆蓉, 出自紅豆本身既甜味非常香甜絕無加工, 明顯唔係本土貨色。

總結:新開張日本料理, 果然非常有水準。刺身、串燒、甜品, 賣相、味道等都配合得宜。但係食完今餐又到糧尾啦。
2018-09-11 34 浏览
聽朋友介紹尖沙咀天文臺道有間幾好味的日本餐廳,我同男朋友趁放假就專程去試下!一上到餐廳就已經被整個日式裝橫擺設吸引,人唔算多,餐枱好闊落,氣氛相當好。食物方面先係一道前炸細蟹配以凍豆腐作為前菜( 餐廳送架!好驚喜) 。兩隻細蟹炸得好脆,配凍豆腐,搭配非常特別第二道就係壽司十本,整體上魚生和海膽好新鮮,而且佢地壽司所用的飯好特別,當中加了醬汁,黏性更高,口感更好。我地仲叫左份串燒八本。串燒超好味,其中我最鐘意雞軟骨和牛舌8另外,非常堆介鵝肝多士。肥美又香脆,多士邊又有芝麻,更加可口。最後仲有芝士焗蠔。芝士焗得剛剛好,也保留到蠔本身的鮮味總體而言,雖然價錢係貴少少,但味道和環境都100分,絕對值得再黎!

) 。兩隻細蟹炸得好脆,配凍豆腐,搭配非常特別

我地仲叫左份串燒八本。串燒超好味,其中我最鐘意雞軟骨和牛舌

最後仲有芝士焗蠔。芝士焗得剛剛好,也保留到蠔本身的鮮味

2018-09-11 33 浏览
店家上菜速度其實很快, 環境十分COZY !胡麻菠菜油揚沙律, 胡麻菠菜口感脆脆有咬勁, 口感極佳,胡麻醬也香蟹膏軍艦壽司蟹膏, 蟹膏放得滿滿, 蟹膏的香氣濃郁, 令人難忘哦燒白鱔, 呷 一 口 , 醬汁鮮 甜 , 不 膩 不 腥, 鹹香嫩甜,多汁可口, 忍 着 燙 熱 咬 下 , 皮 咔 一 聲 裂 開 , 軟 綿 的 肉 , 還 帶 着 黏 牙 的 煙 韌 , 每 啖 都 有 雙 重 口 感手羽先皮酥鹹香,不管道不道地,肉嫩多汁值得一試蘆筍, 外皮薄酥,蘆筍多汁金黃酥脆的海老天婦羅超好吃, 尤其點了抹茶粉, 把天婦羅的味道提升上更高層次!
店家上菜速度其實很快, 環境十分COZY !

手羽先皮酥鹹香,不管道不道地,肉嫩多汁值得一試

蘆筍, 外皮薄酥,蘆筍多汁

又到左一年一度既紀念日到來,老公特意挑選了這間位於尖沙咀天文台道上樓既一間日本料理餐廳食飯慶祝😍😍😍呢到環境優美、地方雅緻、寬敞舒適明亮,裝潢🉐️十分有風格入到去我地揀選左吧台位置坐下,因為老公話想望下d師傅整壽司🍣既模樣之後侍應就為我們奉上茶及menu,望望menu見到樣樣都好吸引、真係十五十六唔知點邊款好,就交由老公話事了Menu有多款食品提供,唔知食咩好亦可叫師傅推介首先送上就係擺放得十分有藝術氣息既前菜前菜係餐廳免費提供的🤗🤗🤗🤭🤭🤭雖然係免費,但制作絕不馬虎,不只賣相一流,食品仲要係好食既前菜有三個部分:有溫室凍藩茄、紅酒🍷蕎頭、同埋炸好左既澤蟹仔。先講講個凍藩茄,入口鮮甜美味,再加上胡麻醬既點聚,口感一流。紅酒蕎頭&澤蟹仔都係初次嚐試,感覺新穎尤其是澤蟹仔真係炸得好香脆,咬落去卜卜聲!!雖然有點兒殘忍,剛入來時仲見到佢地係個金魚缸到行黎行去,現在就被我們吃下去了但真的是不能錯過的食品!!享用完前菜接著就到各類刺身出場啦師傳在上刺身時,都會為我們逐一介紹,非常專業👍🏻刺身一睇就知非常新鮮,不論係平政魚、拖羅、牡丹蝦......入口都完全唔會有腥味!!部份魚刺身油脂豐富、入囗即溶

Menu有多款食品提供,唔知食咩好亦可叫師傅推介

首先送上就係擺放得十分有藝術氣息既前菜

前菜係餐廳免費提供的🤗🤗🤗🤭🤭🤭
雖然係免費,但制作絕不馬虎,不只賣相一流,食品仲要係好食既
但真的是不能錯過的食品!!

享用完前菜接著就到各類刺身出場啦

牛肉露筍卷$58
燒雞腎$38
串燒都燒得剛剛好,咬落去唔會覺得韌,肉質鬆軟,雞腎則食落爽口。

酥炸軟殼蟹$148
軟殼蟹炸得十分香脆可口,食得出原全唔厚粉,仲要食落去啖啖肉同埋有好多膏係裏面

海膽醬芝士焗蠔(六本)$228
焗蠔面層鋪滿芝士及海膽醬,入口滋味萬分,蠔既份量又夠晒肥美大隻,食落非常有口感

築地精選壽司🍣8本 $328
食埋呢盤壽司我地已經好飽了,非常滿足

壽司係師傅話事的,一邊食既時候師傅會一邊同客人傾下計,了解下客人既喜好,從而揀選一些當日較為新鮮既食材給客人享用。

最後餐廳還會為客人送上精緻甜品🍮
超好的
甜點亦十分美味!!
豆腐奶凍整得十分香滑,又唔會太甜本人至愛!
水信玄餅賣相一流,內裏還有花瓣在,加上黑蜜糖漿享用食落清甜!!
而抹茶蕨餅咬落去煙煙韌韌,抹茶味濃郁,口感一流!!仲有個抹茶奶凍,食落甜甜地同豆腐奶凍一樣整得好滑溜

總括黎講呢到性價比高,不但食材新鮮美味,師傅及服務員有禮,對客人既提問全部有問必答,同客人有傾有講,氣氛一流!!值得一讚

我們下次必定會再度光臨
2018-09-09
庆祝纪念
纪念日
今晚跟朋友吃日本菜,找到一間位於尖沙咀的花木。店內裝潢簡潔,充滿和式風格。大蝦無花果伴生菜沙律,大蝦爽脆,無花果配上醋汁,甜甜口感很新鮮。和牛炒飯,飯粒炒得均勻而且算乾身。和牛內層仍保持鮮嫩。梅刺身 (四點) 單是外觀經已相當吸睛。當中包括鱸魚、甜蝦、拖羅及今季常見的平靜魚。肉質鮮甜,好味道。串燒拼盤八本包括大蔥、牛柳粒、雞軟骨及雞肝。 燒出來的火喉剛剛好,種類亦多而且難得有機會吃燒雞肝。細緻到伴碟的蘿蔔蓉,柚子及山胡椒都做得不錯。沖繩豚肉炒苦瓜是朋友的至愛,她不斷的吃。 苦瓜炒得爽脆,而且還苦中帶點甘,而炒蛋確實很滑。幾乎遺忘了主角沖繩豚肉。

和牛炒飯,飯粒炒得均勻而且算乾身。和牛內層仍保持鮮嫩。

細緻到伴碟的蘿蔔蓉,柚子及山胡椒都做得不錯。

2018-08-26
2018-09-08 18 浏览
今晚有個老友生日🎂就去食佢喜歡嘅日本菜,前排聽人講有間新開日本餐廳都唔錯,今次專成去試下,果然冇去錯地方入到去環境都很舒服,很有日式的風格,坐位唔會很迫;而且服務十分周到細心👍🏻前菜新張期內送前菜,櫻花蝦豆腐、醃蘿蔔,十分醒胃😋松刺身$788 首先我們就點了刺身,分別有海膽、拖羅、金目鯛、油甘魚、牡丹蝦等等,各種刺身都新鮮美味,十分可口!串燒拼盤八本$268點左八款的串燒,不分先後串燒有包括有雞軟骨、雞肝、大蔥、雞翼等等,燒得十分不錯入口味道唔會太咸剛剛好!

前菜
新張期內送前菜,櫻花蝦豆腐、醃蘿蔔,十分醒胃😋

刺身$788

串燒拼盤八本$268
2018-09-08 58 浏览
一年一度大日子 緊係要食好好好啲啦同媽媽行完尖咀 去度天文台道睇下有咩好食見到有間叫花木嘅日本料理 上去睇下咩環境先一入門口 侍應們非常有禮貌地打招牌後好快幫我地安排坐位 同埋介紹野食order完就送上免費前菜 好精緻啊之後我地嘅花木精選壽司就黎度啦店員細心地介紹每件壽司 我至愛嘅拖羅入口魚油爆出 充斥住成個口腔 超正重有甜美嘅海膽 重有彈牙嘅赤貝等等 好好食海膽咁鮮甜 我追加左個海膽杯 裡面有埋吞拿魚蓉 魚籽同埋大粒帶子 重有黑松露鰻魚卷同炸天婦羅 兩樣都好有質素食飽重送上甜品 好窩心啊
一年一度大日子 緊係要食好好好啲啦

裡面有埋吞拿魚蓉 魚籽同埋大粒帶子

重有黑松露鰻魚卷同炸天婦羅 兩樣都好有質素

食飽重送上甜品 好窩心啊
2018-09-04 65 浏览
返工咁辛苦,出左糧梗係要食好啲啦於是上網搵了尖沙咀這家食日本菜嘅餐廳環境好寬闊,裝修同擺設都好有日本風。。。。。。。。。。。。。。首先送來一碟免費嘅前菜估唔到前菜都咁精緻絕不馬虎成碟藝術品一樣不捨得吃蟹仔炸得很香脆,驟眼看以為是擺設旁邊還有咸香味很重嘅魷魚。。。。。。。。。。。。。。花木海膽杯▸海膽都算幾鮮甜,份量都算ok,面頭還有三文魚籽,底部有拖羅蓉和帆立貝,整體都好新鮮😊。。。。。。。。。。。。。。花木仲買人特選壽司🍣▸壽司有十件另有卷物和雞蛋糕,壽司飯本身已調味,細細件但不會太鬆散,魚生都好新鮮,特別係🦐,非常鮮甜,而拖羅亦非常肥美,還有件口感頗濕潤嘅雞蛋糕🤤。。。。。。。。。。。。。。清酒煮蜆▸酒味不算好濃,頗清香,蜆肉煮得剛好,而且非常鮮甜,但偶爾有兩三粒有少少沙😂。。。。。。。。。。。。。。銀鱈魚西京燒▸銀鱈魚表面燒得幾香,醬汁味道不太濃,沒有把魚嘅鮮味遮蓋😊。。。。。。。。。。。。。。炎燒六式珍味蠔▸有芝士焗,蒜蓉,清酒,芝士海膽,昆布,天婦羅,每款都各有特色,特別喜歡蒜蓉同芝士,非常惹味,而芝士海膽加了煙肉同紅椒,感覺有點像pizza,幾得意😊。。。。。。。。。。。。
返工咁辛苦,出左糧梗係要食好啲啦
於是上網搵了尖沙咀這家食日本菜嘅餐廳
環境好寬闊,裝修同擺設都好有日本風
首先送來一碟免費嘅前菜
估唔到前菜都咁精緻絕不馬虎
成碟藝術品一樣不捨得吃
蟹仔炸得很香脆,驟眼看以為是擺設
旁邊還有咸香味很重嘅魷魚
花木海膽杯
花木仲買人特選壽司🍣
清酒煮蜆
銀鱈魚西京燒
▸銀鱈魚表面燒得幾香,醬汁味道不太濃,沒有把魚嘅鮮味遮蓋😊
炎燒六式珍味蠔
甜品點了又靚又好吃的水信玄餅
而餐廳送了一道甜品,有豆腐布甸,抺茶欮餅同紅豆白玉
為這頓晚餐劃上完美句號😊
2018-09-01 543 浏览
最愛吃就是日本料理,今次就同朋友去食日本料理吃過夠。餐廳裝修簡潔,以木色為主,座位寛敞舒適,有足夠空間感,完全沒有壓迫感。而且餐枱已傳統日本木藝製成,帶出了日本風格,在這環境下可更投入日本料理風味。前菜温室凍蕃茄十分鮮甜,比一般甜幾倍。再配上胡麻醬,勁開胃。紅酒蕎頭,爽脆口感帶點紅酒,豐富的味道,難以形容!北海道澤蟹,呢個真係第一次食,炸到勁香脆,非常香口!磯煮鮑魚:食落彈牙,好有口感竹刺身「六點」赤身(吞拿魚),平政,中拖,深海池魚,牡丹蝦,活赤貝1.)赤身;魚油豐富,入口溶化2.)平政:夏天既代表,油份重,比油甘魚爽口,兼且有獨特嘅魚味3.)中拖羅,拖羅的紋路漂亮,油脂豐富,吃起來入口即溶,美味非常4.)深海池魚:已是常見的深海池魚,魚味頗濃而油脂充足,魚油豐富肉質肥美新鮮。5.)牡丹蝦:十分大隻,肉質結實而新鮮,吃起來啖啖肉6.)活赤貝:爽口鮮甜,咬下清脆柔嫩這裡與大部份高級日本食店同樣用即磨山葵串燒拼盤八本蒜香牛肉串,雞翼, 雞心,雞軟骨,雞肝,暗春蛋,大蔥,蘆筍!牛肉串,入口嫩滑,牛味濃郁,非常好味。所以呢到的水準不須懷疑,火喉剛好,以海鹽調味。大蝦天婦羅🍤:天婦羅的炸粉不太

最愛吃就是日本料理,今次就同朋友去食日本料理吃過夠。

前菜
温室凍蕃茄十分鮮甜,比一般甜幾倍。再配上胡麻醬,勁開胃。
紅酒蕎頭,爽脆口感帶點紅酒,豐富的味道,難以形容!

北海道澤蟹,呢個真係第一次食,炸到勁香脆,非常香口!

磯煮鮑魚:食落彈牙,好有口感

刺身「六點」
赤身(吞拿魚),平政,中拖,深海池魚,
牡丹蝦,活赤貝
1.)赤身;魚油豐富,入口溶化
5.)牡丹蝦:十分大隻,肉質結實而新鮮,吃起來啖啖肉
6.)活赤貝:爽口鮮甜,咬下清脆柔嫩

這裡與大部份高級日本食店同樣用即磨山葵

串燒拼盤八本
牛肉串,入口嫩滑,牛味濃郁,非常好味。
所以呢到的水準不須懷疑,火喉剛好,以海鹽調味。

大蝦天婦羅🍤:天婦羅的炸粉不太厚,而且時間控制得宜,不會炸得太耐,吃得出本身的鮮味。當中首推大蝦天婦羅,肉質彈牙而且蝦味十足,是一般雪藏蝦做不到的。

還有驚喜😍
原來預早預約的客人都會送上精緻甜品
每日都會不同的,
今日送上的是
白玉丸子,食落好煙韌,不會太甜,
綠茶蕨餅,睇個樣以為會好苦,綠茶味重,好味。
紅豆蓉,冇平時嘅日本紅豆蓉咁超甜。
朋友之前提過有佢公司附近有間新開嘅日本料理餐廳,於是今日放工要去尖沙咀買嘢,所以便打電話去試下今晚有枱去試下。呢間日本料理位於天文台道一幢頗新嘅商廈3樓,裝修木飾為主,門口有地下有日式石春路,頗有特色。今晚係星期四,食客唔算好多,一去到服務員就帶我哋坐響一個有梳化嘅4人枱,然後立即上茶及遞上menu。過咗一陣,經理主動過嚟打招呼及問我哋今日有冇想乜同鍾意做乜可以介紹返,我見餐廳有個壽司吧枱,前面放咗d鮮魚,於是叫經理介紹下。佢話佢哋d海產係喺日本築地魚市場每日直送,晚上六點到餐廳。由於我同老公都鍾意食魚,於是就叫佢推介一款,經理問我哋二人嘅囗味,例如鍾意食「冧」d定實身d嘅口感,又推介一魚二食(刺身加鹽燒),於是今次我哋揀咗「愛女」魚試下。落單後,服務員就送免費上餐前小食,賣相十分精緻,味道亦不錯。跟住係十件壽司拼盤,味道十分鮮甜,仲有我超愛嘅Otoro壽司。再嚟就係今晚嘅重頭戲 - 愛女魚刺身,愛女魚肉質鮮味,而且師傅刀功十分好,每件利身都切得好薄,排得好靚。之後就到鹽燒愛女魚,師傅將魚一邊起肉做刺身,另一邊鹽燒,所以燒完上菜仍十分美觀。平時我會覺得唔新鮮嘅魚先會煮或燒熟食,但今次試

之後就到鹽燒愛女魚,師傅將魚一邊起肉做刺身,另一邊鹽燒,所以燒完上菜仍十分美觀。平時我會覺得唔新鮮嘅魚先會煮或燒熟食,但今次試過後完全改觀,原來咁新鮮嘅魚燒咗係會更好食,更鮮味。

最後上嘅係串燒拼盤8串,水準ok,肉質鮮味唔會好硬好乾,特別鍾意鋪滿蒜蓉嘅牛肉粒。

食完後我哋無諗過仲有免費甜品送,賣相亦相當精美。

今晚埋單只係$1,266,一條愛女魚二食都只係$480,以食日本料理嚟講真係超值
2018-08-23