2023-07-09
🚩 花圖極緻華系列~~門口一入已經feel到氣派, 餐廳入口係隱藏左嫁, 無職員帶路都係唔識點入! 餐廳分左好多個廳, 裝修高貴而不俗氣. 食物價格係偏進取, 但當你體驗過餐廳環境氛圍, 服務, 食物, 絕對會覺得合理!! 正所謂覺得佢貴唔係佢嘅問題, 係我嘅問題〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈荔枝汁漬荷蘭串茄超輕盈嘅前菜,打開左盛宴嘅序幕荔枝汁昇華左甜味嘅層次串茄清甜無渣,好似18歲肌膚咁水潤🌈酒糟醉雞卷酒味恰到好處,唔會食到絲毫酒嘅苦味雞卷入面卷左木耳同紅蘿蔔增加左爽脆嘅口感雞卷面層有薄薄一層啫喱狀嘅精華, 令入口更加嫩滑🌈爵士湯哈密瓜,花膠,花螺,龍蝦湯, 西式中夾帶中式鮮甜而不膩, 絕對真料實料🌈 花圖和牛寶盒利用和牛片包成盒狀, 淋上微速的醬汁內層包裹豆卜, 沙葛, 軟熟中帶點爽脆的感覺🌈花蜜咕嚕肉好新式嘅做法 – 把鳳梨釀入咕嚕肉當中一口有齊鳳梨嘅清甜, 咕嚕肉嘅酸甜兼外脆內鬆, 口感味道相當豐富🌈豆漿杞子素千層浸時蔬一開始仲擔心豆漿是甜口入口豆漿就好似上湯般, 入口絲滑充滿豆香素千層吸滿湯汁, 生菜亦都係用中間最嫩的部分, 爽.脆.嫩🌈 花圖炒飯飽到扶牆,也覺得超好吃的
🚩 花圖
🌈荔枝汁漬荷蘭串茄
超輕盈嘅前菜,打開左盛宴嘅序幕
荔枝汁昇華左甜味嘅層次
串茄清甜無渣,好似18歲肌膚咁水潤
🌈酒糟醉雞卷
酒味恰到好處,唔會食到絲毫酒嘅苦味
雞卷入面卷左木耳同紅蘿蔔增加左爽脆嘅口感
雞卷面層有薄薄一層啫喱狀嘅精華, 令入口更加嫩滑
🌈爵士湯
哈密瓜,花膠,花螺,龍蝦湯, 西式中夾帶中式
鮮甜而不膩, 絕對真料實料
🌈 花圖和牛寶盒
利用和牛片包成盒狀, 淋上微速的醬汁
內層包裹豆卜, 沙葛, 軟熟中帶點爽脆的感覺
🌈花蜜咕嚕肉
好新式嘅做法 – 把鳳梨釀入咕嚕肉當中
🌈豆漿杞子素千層浸時蔬
一開始仲擔心豆漿是甜口
入口豆漿就好似上湯般, 入口絲滑充滿豆香
素千層吸滿湯汁, 生菜亦都係用中間最嫩的部分, 爽.脆.嫩
🌈 花圖炒飯
飽到扶牆,也覺得超好吃的一個炒飯‼️
炒飯粒粒分明,有鑊氣但不乾
黑松露,和牛粒,鮮蝦,豆角各施各職
如果拍照能把香氣拍下來就好了
🌈紫醉金迷
新鮮即炸紫米糕,配上椰絲砂糖花生碎
就是甜薄撐的味道✨✨
🌈Harbour GCO