2023-07-09 88 浏览
🚩 花圖極緻華系列~~門口一入已經feel到氣派, 餐廳入口係隱藏左嫁, 無職員帶路都係唔識點入! 餐廳分左好多個廳, 裝修高貴而不俗氣. 食物價格係偏進取, 但當你體驗過餐廳環境氛圍, 服務, 食物, 絕對會覺得合理!! 正所謂覺得佢貴唔係佢嘅問題, 係我嘅問題〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈荔枝汁漬荷蘭串茄超輕盈嘅前菜,打開左盛宴嘅序幕荔枝汁昇華左甜味嘅層次串茄清甜無渣,好似18歲肌膚咁水潤🌈酒糟醉雞卷酒味恰到好處,唔會食到絲毫酒嘅苦味雞卷入面卷左木耳同紅蘿蔔增加左爽脆嘅口感雞卷面層有薄薄一層啫喱狀嘅精華, 令入口更加嫩滑🌈爵士湯哈密瓜,花膠,花螺,龍蝦湯, 西式中夾帶中式鮮甜而不膩, 絕對真料實料🌈 花圖和牛寶盒利用和牛片包成盒狀, 淋上微速的醬汁內層包裹豆卜, 沙葛, 軟熟中帶點爽脆的感覺🌈花蜜咕嚕肉好新式嘅做法 – 把鳳梨釀入咕嚕肉當中一口有齊鳳梨嘅清甜, 咕嚕肉嘅酸甜兼外脆內鬆, 口感味道相當豐富🌈豆漿杞子素千層浸時蔬一開始仲擔心豆漿是甜口入口豆漿就好似上湯般, 入口絲滑充滿豆香素千層吸滿湯汁, 生菜亦都係用中間最嫩的部分, 爽.脆.嫩🌈 花圖炒飯飽到扶牆,也覺得超好吃的

🚩 花圖

🌈荔枝汁漬荷蘭串茄
超輕盈嘅前菜,打開左盛宴嘅序幕
荔枝汁昇華左甜味嘅層次
串茄清甜無渣,好似18歲肌膚咁水潤

🌈酒糟醉雞卷
酒味恰到好處,唔會食到絲毫酒嘅苦味
雞卷入面卷左木耳同紅蘿蔔增加左爽脆嘅口感
雞卷面層有薄薄一層啫喱狀嘅精華, 令入口更加嫩滑

🌈爵士湯
哈密瓜,花膠,花螺,龍蝦湯, 西式中夾帶中式
鮮甜而不膩, 絕對真料實料

🌈 花圖和牛寶盒
利用和牛片包成盒狀, 淋上微速的醬汁
內層包裹豆卜, 沙葛, 軟熟中帶點爽脆的感覺

🌈花蜜咕嚕肉
好新式嘅做法 – 把鳳梨釀入咕嚕肉當中

🌈豆漿杞子素千層浸時蔬
一開始仲擔心豆漿是甜口
入口豆漿就好似上湯般, 入口絲滑充滿豆香
素千層吸滿湯汁, 生菜亦都係用中間最嫩的部分, 爽.脆.嫩

🌈 花圖炒飯
飽到扶牆,也覺得超好吃的一個炒飯‼️
炒飯粒粒分明,有鑊氣但不乾
黑松露,和牛粒,鮮蝦,豆角各施各職
如果拍照能把香氣拍下來就好了

🌈紫醉金迷
新鮮即炸紫米糕,配上椰絲砂糖花生碎
就是甜薄撐的味道✨✨

🌈Harbour GCO
🌈Sexy Mama
宜家新餐廳開業,裝修落少啲心機都唔得。花圖係有日經過見到內部好鬼靚而book黎試嘅🤩 餐廳分咗好幾部分,由reception、bar到進膳區都令人目不暇給。lunch係有set可以選擇,但我地就散叫點心飲茶。家鄉欖角蒸排骨 $68金柱醬香蒸鳳爪 $68黑柑酥皮叉燒包 $78可惜相片對唔到焦,但的確比較普通,無乜討論空間麻辣脆皮燒賣 $78 說實話上菜時有被賣相嚇到,唔係好睇到燒賣本尊😂但食落麻香十分過癮,係比較有驚喜嘅一道菜黑松露豚肉炒飯 $168 相對炒飯偽份量合理好多,三個人每人可以食兩碗。黑松露味突出,飯粒分明,上菜時仍是熱騰騰的,不錯😙服務體驗不錯,開張期間星期六日反而有88折,如果想搵個坐得舒服嘅地下飲下茶可以考慮😉

家鄉欖角蒸排骨 $68

金柱醬香蒸鳳爪 $68
黑柑酥皮叉燒包 $78
可惜相片對唔到焦,但的確比較普通,無乜討論空間

麻辣脆皮燒賣 $78

黑松露豚肉炒飯 $168

2023-07-07 220 浏览
今晚去了此處晚膳,現場裝修是金碧輝煌,美輪美奐,全個廳有至少四個夥計在招呼客人,不過只有一位是殷勤招待態度專業,其餘幾位有時左顧右盼,有時低聲傾偈,對顧客的召喚完全看不見,充耳不聞!今晚點了兩位的Testing Menu, 食物質素可算稱心如意,不過服務就確實不敢恭維,最後三道菜,包括了甜品,更是三催四請,等了超過45分鐘還未見,他們還推說今晚有大客光臨,所以廚房煮不切,難道大客就要先處理,我們散客就要怠慢?結果我們等不到甜品就叫埋單!其中一位服務員竟然遞上千多元的帳單,其實每位$1188, 兩位何止此數呢?我們好言告知,他才如夢初醒,另外兩位服務員,拿着我們三催四請都見不到的甜品,三人圍在一起不知所措,唉,確實是一流食物, 九流服務!

2023-07-07
2023-07-05 100 浏览
前排去左尖沙咀食飯入到中菜廳裡面發現有啲懷舊風一坐低就有店員會介紹菜式原來除咗中菜亦有火鍋聽講佢哋原來仲係成個海港城唯一一間火鍋店~!-脆炸韭菜鴨血一入口都冇為意食緊鴨血外脆內嫩,味道鮮美~酒糟醉雞捲雞肉好嫩好滑配上酒糟醬汁味道夠濃郁爵士湯湯底好濃郁花膠嘅鮮味同龍蝦湯完美融合裡面仲有哈蜜瓜同螺頭等材料花圖和牛寶盒A5和牛配上秘製醬汁辣辣哋幾惹味花蜜咕嚕肉同平時食開嘅咕嚕肉唔同呢道咕嚕肉好香脆帶有淡淡嘅甜味豆漿杞子素千層浸時蔬腐皮層層疊疊配上豆漿杞子味道清新紫醉金迷店員介紹話係糖不甩有炸過嘅紫薯、椰絲、花生同糖粉煙韌有咬口飲品我哋就叫咗:Voynich Secret(前)呢杯飲得又睇得不過酒精比較高Pink Shady(後)甜甜哋好香士多啤梨味
前排去左尖沙咀食飯
入到中菜廳裡面發現有啲懷舊風
一坐低就有店員會介紹菜式
原來除咗中菜亦有火鍋
聽講佢哋原來仲係成個海港城唯一一間火鍋店~!
脆炸韭菜鴨血
一入口都冇為意食緊鴨血
外脆內嫩,味道鮮美~

酒糟醉雞捲

腐皮層層疊疊
配上豆漿杞子
味道清新

店員介紹話係糖不甩
有炸過嘅紫薯、椰絲、花生同糖粉
煙韌有咬口

飲品我哋就叫咗:
Voynich Secret(前)
呢杯飲得又睇得
不過酒精比較高

Pink Shady(後)
甜甜哋
好香士多啤梨味
👍🏻 荔枝汁荷蘭串茄小蕃茄已去皮 完美吸收荔枝汁嘅清甜 咬落會爆汁 甜中帶點微酸 非常開胃☺️👍🏻 酒糟醉雞卷餐廳嘅其中一䇑必點菜 醉雞卷非常入味 酒味濃但不會蓋過雞肉嘅味道😙雞肉又滑又嫩 雞卷內藏有黑木耳 增加爽脆口感🐣👍🏻 爵士湯造型別緻 好適口合打卡📸龍蝦湯內有花膠、螺片 全部大大塊 小小一壺湯但收藏著各種鮮味🦞每一啖都好滿足👍🏻 花蜜咕嚕肉咕嚕肉內有芋泥 外層裹有花蜜 自帶脆度🙌🏻而且帶有花香!內裏嘅芋泥綿密且細膩 又有另一種感覺 好特別🙋🏻‍♀️👍🏻 紅粉西施鰈魚柳魚柳肉質非常幼嫩 絕對冇過火 保留到魚汁及鮮味🐟旁邊係嫩滑嘅蒸蛋 配搭上層嘅蒜酥 口感有衝突但味道好融合🙌🏻👍🏻 豆漿杞子素千層浸時菜素千層好有口感 完美吸收濃郁嘅豆漿❣️放在最底嘅時菜最有驚喜 我哋要咗芥蘭 翠綠且保持爽脆 好好味🤤👍🏻 花圖炒飯打開蓋一刻 黑松露味道直衝腦門💪🏻炒飯調味一流 廚師炒到粒粒分明 好乾爽😇入面嘅蝦肉好爽新 正!👍🏻 紫醉金迷作為最後嘅甜品都唔錯 其實係糖不甩嚟嘅😂煎得香脆嘅年糕上落咗煉奶 咁就可以黏滿花生🥜、椰子、芝麻碎🙋🏻‍♀️大滿足注意事項⚠️- 餐廳環境裝潢 感覺高雅舒適 又有不少打卡位
👍🏻 荔枝汁荷蘭串茄

👍🏻 豆漿杞子素千層浸時菜

👍🏻 花圖炒飯

👍🏻 紫醉金迷

注意事項⚠️
- 餐廳環境裝潢 感覺高雅舒適 又有不少打卡位比食客影相📸️
- 餐廳廚師用心製作 擺盤十分精緻
花圖尖沙咀充滿神秘感既fusion中菜館 環境同食物都極高質 服務一流靜靜雞今次同朋友一入到餐廳 就比佢既豪裝驚喜到 而食物亦無令人失望 特別係招牌爵士湯❤️6 course Dinner 頭盤丨三選二脆炸韮菜鴨血荔枝汁漬荷蘭串茄酒糟醉雞卷湯爵士湯底係龍蝦湯 但有哈蜜瓜同螺肉🍈 啖湯極鮮甜 飲完好滿足主菜丨三選二花圖和牛賚盒花蜜咕嚕肉紅粉西施鱳魚柳係左口魚近親 肉質好滑 蒸蛋做底吸晒啲鮮味蔬菜丨二選一豆漿杞子素千層浸時蔬伴水芹香豆漿味好濃 同腐竹千層好夾主食花圖炒飯有牛肉粒 鮮蝦 同黑松露等炒得好有鍋氣 甜品|二選一紫醉金迷宮廷玉璽炸到外脆內軟 外面包着一層椰絲 再點煉奶食非常香口好味😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅☑️☑️💲減荷包指數 💸💸💸💵💵——————————————————店舖資料📍 尖沙咀海港城海洋中心4樓401號舖#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discov

花圖

💲減荷包指數 💸💸💸💵💵
——————————————————
店舖資料

📍 尖沙咀海港城海洋中心4樓401號舖

#eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood
2023-07-04 77 浏览
放工去左海港城同朋友一齊食晚飯😌今次預訂左間靚靚餐廳🍴 可以盡情影相打卡📸️終於入到餐廳,我地揀左荔枝汁荷蘭串茄以及酒糟醉雞卷作為頭盤😋,兩款都整得好好味,好期待一陣個主菜🤗跟住餐廳就上左個爵士湯,味道非常濃郁,飲到海鮮嘅鮮味😌主菜就揀左花紋咕嚕肉、紅粉西施碟魚柳、豆漿杞子素千層浸時菜以及花圖炒飯🤗🤗碟碟都整得好出色,不單止賣相靚靚,而且味道都好正🤗每一餐嘅結尾當然係甜品時間😌今次要左紫醉金迷,當然無令我地失望😉味道香甜適中,成為完美嘅一餐

想食中菜,但又唔想去傳統酒樓?呢間咁Fancy嘅高級中菜館一定啱晒你!位於尖沙咀海港城嘅「花圖」,除咗坐擁無敵維多利亞大海景外,餐廳嘅裝潢亦極具氣派感,一邊播著傳統歌曲,一邊進食精緻菜式,讓您恍如置身於80年代!未入餐廳,已被門口的接待處震攝!數十個骰仔嘅百子櫃圍繞著,配搭「俄羅斯輪盤」及孤形設計的特色裝潢,華麗與復古兼備!從那神秘又隱閉嘅小門甫入餐廳,便到充滿特色的酒廊區,吧枱上佈滿甲蟲標本,非常盞鬼!HH仲可以約埋三五知己嚟,點杯Cocktail邊Chill邊欣賞!穿梭不同嘅主題區域後,終於到用餐位置。特色的玻璃餐具,配上Vintage又時尚嘅裝修,絕對值得大家着靚啲去影相留念!今次由前茶到甜品,都係友人精心揀選,款款都係佳作!頭盤荔枝汁漬荷蘭串茄及酒醉雞卷,去皮蕃茄粒配上荔枝汁醃製,相當清新!酒醉雞卷內會包住紅蘿蔔同木耳,食落啖啖酒香,非常爽口!另一必點菜式花圖爵士湯,採用「石敢當」做器皿,非常igable!香濃鮮甜嘅龍蝦湯,盛載住哈密瓜、螺頭、花膠等豐富材料,足料兼好味!主菜方面,花圖和牛寶盒及花蜜咕嚕肉亦相當精彩,和牛粒賣相精緻,食落口感嫩滑,唔講唔知係食緊中餐,相當滋味!花

主菜方面,花圖和牛寶盒及花蜜咕嚕肉亦相當精彩,和牛粒賣相精緻,食落口感嫩滑,唔講唔知係食緊中餐,相當滋味!花蜜咕嚕肉外層有一層蜜糖,咬落超級脆口,有別於一般嘅咕嚕肉,值得一試!

至於豆漿杞子索千層浸時蔬、花圆炒飯及甜品宮廷玉璽同樣出色,味道出乎意料之外,款款菜底都令人回味無窮,推薦大家試試!

頭盤

📷 SONY A7IV
✨ see more ✈️🍽
庆祝纪念
纪念日
  • 花圖爵士湯;花圖和牛寶盒;花蜜咕嚕肉;豆漿杞子索千層浸時蔬;花圆炒飯;宮廷玉璽
由門面接待處,以致酒吧區,再到用餐區,都完全令眼球目不暇給的裝潢,看得出店主用心打造一個五星級的用餐環境,座位寬敞舒適,不在話下,金碧輝煌的佈置也令人充分輕鬆地享受美食。菜譜也頗多選擇,必須要由店員介紹,先來兩杯雞尾酒醒胃,再來兩個頭盆冷吃,都很清新,主菜我們要了和牛盒及鰈魚柳,還有一個千層腐皮豆漿浸菜,湯就是馳名的爵士湯,有厚厚的花膠和彈牙的螺肉片、配上龍蝦湯底,已經令我們一眾讚不絕口,主食再來一個招牌花圖炒飯,有和牛粒、鮮蝦粒、黑松露,連平時不吃飯的朋友,也整碗幹掉了,當然不會缺乏單尾甜品,濃味紅棗糕,實在一絕,其實還有很多菜式,未能一次品嚐曬,所以下次一定要再呼朋喚友來捧場。

2023-07-03 107 浏览
🌹 #尖沙咀 #花圖又到每月一次嘅紀念日,又有藉口食好嘢🤭 今次我揾咗間好特別嘅餐廳,佢係一個fusion中菜廳,但亦有cocktail、mocktail呢類西式酒類🍹 亦都有得打邊爐😳 重點係佢個裝修真係超靚超打卡😍!🐥 酒糟醉雞卷 ($118)雞卷好大份好多😍 除咗雞肉滑嫩之外,裏面仲卷住木耳、蘿蔔、海帶,加點口感同爽脆,加上淡淡酒香好夾👍🏻🧆 脆炸韮菜鴨血 ($128)鴨血做法好特別但又出奇地好配合! 外層係脆口、鹹香嘅炸皮,裏面係煙韌彈牙嘅鴨血,好得意😚 🍲 花圖爵士湯 ($228/位)爵士湯用咗超有氣派嘅石獅盅裝,裏面有花膠、螺片等名貴食材,非常滋補,煲到好甜好好飲,係我今晚最愛嘅菜式😍 🐮 花圖和牛寶盒 ($168/位)和牛寶盒係用和牛包裹起各種素食,外層鹹香嘅和牛,配上內裏少少辣口,非常開胃🤤🐠 紅粉西施鱳魚柳 ($348)白滑嘅魚魚配上蒸水蛋,再加上脆脆嘅tooppings,口感豐富又好味😋🥬 豆漿杞子素干層浸時蔬 ($148)豆漿浸蔬菜原來都幾襯! 感覺清新健康又有埋蛋白質等,一次過滿足你嘅營養需求😌!🍛 花圖炒飯 ($358)花圖招牌炒飯有好香嘅黑松露味,裏面仲有好
🌹 #尖沙咀 #花圖

🐥 酒糟醉雞卷 ($118)

🧆 脆炸韮菜鴨血 ($128)

🍲 花圖爵士湯 ($228/位)

🐮 花圖和牛寶盒 ($168/位)

🐠 紅粉西施鱳魚柳 ($348)

🥬 豆漿杞子素干層浸時蔬 ($148)

🍛 花圖炒飯 ($358)
花圖招牌炒飯有好香嘅黑松露味,裏面仲有好多鮮蝦🥰 好香好味🥳

🫘 宮廷玉璽 ($78)
「宮廷玉璽」即係紅棗糕,煙煙韌韌,而且係就算飽咗都唔怕濟嘅輕盈甜點🥰

🥂 Mocktail
我哋叫咗兩杯冇酒精嘅飲品,Mr AL係比較清新嘅香茅薄荷青蘋果汁,Sexy Mama係用熱情果同火龍果做嘅fruit punch🥰
#尖沙咀美食 #打卡餐廳
2023-06-28
20230623🌦️⚡Friday🌹🎂今個月生日月😁滿心歡喜選擇一間心儀食府😋 希望越大失望越大🤦‍♀️(1)有一位態度殷勤資深服務員放低餐牌,朋友選擇員餸菜後, 這位資深服務員攞走所有餐牌, 因為我想睇有什麼飲品, 所以要求放低Drinks menu, 之後這位資深服務員沒有問過我什麼需要就攞走 Drinks menu🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️(2)有服務員見到已經用餐後餸菜碟唔識攞走,要本人提出之後再行過嚟之後收走🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️(3)之前位資深服務員經常會行過嚟斟水及收碟,可能這位服務員落場, 現在無服務員幫顧客斟水🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️(4)水壺無水打開水蓋,大約10分鐘後,都無人見到,我要示意之後有人去加水🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️(5)朋友定枱時,要求上甜品時加 上Happy Birthday, 但係無做🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️(6)之後有一位服務員用一隻細碟,碟上放半粒士多啤梨插上一枝蠟燭及Happy Birthday 牌🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️我朋友見到狀況之後有投訴,另一位應該高級服務員穿著西裝外套攞著黑色碟(見圖),碟上放了一件朱古力側邊有半粒士多啤梨插上蠟燭及Happy Birthday 牌,我當
20230623🌦️⚡Friday🌹
(6)之後有一位服務員用一隻細碟,碟上放半粒士多啤梨插上一枝蠟燭及Happy Birthday 牌🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️我朋友見到狀況之後有投訴,另一位應該高級服務員穿著西裝外套攞著黑色碟(見圖),碟上放了一件朱古力側邊有半粒士多啤梨插上蠟燭及Happy Birthday 牌,我當時說聲多謝,因為這位高級服務員正在點蠟燭,之後我都再講聲多謝,但係這位 高級服務全程目無表情亦沒有回應🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️
(7)我與朋友未走,服務員就收走檯上檯燈,之後服務員的動作,已經比你感覺我要清場,因為我地坐到最入部分,行到出面仲有一圍檯未走🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️
📌請「花圖」正是以上問題
花圖爵士湯
芝麻糊椰汁忌廉配桔仔酥
庆祝纪念
生日
2023-07-01 52 浏览
這裏是一間裝修豪華的菜館而且吃到的東西都可以見到廚師的功架非常豪華酒糟醉雞捲淨係見到賣相已經嘆為觀止 原來雞卷可以這樣的做法 表面仍然是雞皮 關係,裏面已經包含了其他餡料 這樣的一種餐前小食 除了味覺的酒味濃郁 軟硬適中 仍然有鮮雞嘅味道視覺上 是看得到的華麗荔枝汁漬荷蘭串茄看看面頭的金箔 豪華 看看大大粒的小蕃茄 可愛,而且鮮味一口口吃下去 令你開一開胃 準備迎接豪華晚餐一爵士湯龍蝦湯底 花膠響螺淨係見到這八個字 已經知道10分美味百分豪華 飲落去真係金雕玉砌而且賣相可愛 石獅子的湯碗淨係影相都影5分鐘花圓和牛寶盒表面好似係普通牛肉餸菜原來除了是和牛之外 裏面有些芽菜等等一經介紹原來係水煮牛肉的變奏版本別出心裁 大力推薦花蜜咕嚕肉外型美麗 入口一個入口即溶 豬肉味濃郁而且表面甜美 色香味俱全 大人細路都啱食豆漿杞子素千層浸時蔬豆漿湯底一流 數千層豆腐味突出而且芥蘭菜 可以煮得如此入味 盡顯廚師工夫花圖炒飯美麗的飯碗 打開內有乾坤 黑松露點綴 香氣撲鼻而且還有蝦仁叉燒蠔油等等炒一個靚飯回味無窮 紫醉金迷紫薯麵筋差成一個一個小餅 表面椰絲芝麻花生砂糖淨係見到這個配搭 喜歡吃甜品嘅人又點會
這裏是一間裝修豪華的菜館
而且吃到的東西都可以見到廚師的功架
非常豪華

酒糟醉雞捲

視覺上 是看得到的華麗

看看面頭的金箔 豪華
看看大大粒的小蕃茄 可愛,而且鮮味
一口口吃下去 令你開一開胃 準備迎接豪華晚餐

而且還有蝦仁叉燒蠔油等等炒一個靚飯
回味無窮

紫薯麵筋差成一個一個小餅 表面椰絲芝麻花生砂糖
淨係見到這個配搭 喜歡吃甜品嘅人又點會錯過呢

這裏的裝修非常豪華,好似去到夜上海一樣
還有有品味嘅白光年代歌曲 你都咪話唔似上海舊灘

兩杯飲品
Harbour GCO
Sexy Mama
前者清新美麗 一飲透心涼
後者淨係見到設計已經非常吸引 一口飲下全部都係熱帶水果的味道 冇得頂

下次嚟到尖沙咀行街血拼後 大力推薦 上來吃飯

因為這裏除了晚餐外 還有點心火鍋精美小菜 酒吧
應有盡有

同朋友咁耐無見,一於約去食個晚餐先!我地揀左地點非常方便既海港城- 《花圖》環境靚,食精緻中菜,仲有酒飲~nice👍餐廳一開門便是酒吧位,順帶一提呢度係有不同種類既酒飲ga🥂跟著經過走廊便是我們的座位啦,充滿復古氣派的裝修,很有情調✨脆炸韭菜鴨血 $128酥脆的外皮包裹著小粒鴨血,帶有咸香,好食。酒糟醉雞卷 $118醉雞卷內包著木耳,口感配搭得很好,雞皮上有酒糟汁及杞子作點綴。爵士湯 $228 位賣相精緻的爵士湯,打開帶有陣陣龍蝦香氣,湯好鮮甜,入面仲有花膠同螺片,啖啖湯啖啖享受!超推薦!花圖和牛寶盒 $168 位非常精緻既和牛寶盒,切開入面有d 類似百頁炒沙葛,面頭有d xo 醬,辣辣地配埋半生和牛好食🤤紅粉西施鰈魚柳 $348充滿炸蒜的鰈魚柳,圍著是龍蝦湯蒸蛋,有些少豆豉紅油加添風味,呢個我同朋友都鐘意。豆漿杞子素千層浸時蔬 $148滿滿的豆漿香氣,素千層外脆內軟索哂豆漿汁,當日時蔬是生菜,也是吸滿豆漿呢!花圖炒飯 $358陣陣黑松露香氣的炒飯,有些蝦、帶子,炒得乾身有鑊氣,飯上的顏色令人充滿食慾。紫醉金迷 $58是炸紫米糕伴有椰絲花生碎和練奶,外脆內軟的口感好正。Mocktail
同朋友咁耐無見,一於約去食個晚餐先!
我地揀左地點非常方便既海港城- 《花圖》
環境靚,食精緻中菜,仲有酒飲~nice👍
餐廳一開門便是酒吧位,順帶一提呢度係有不同種類既酒飲ga🥂

脆炸韭菜鴨血 $128
酥脆的外皮包裹著小粒鴨血,帶有咸香,好食。
炸韭菜豬紅

豆漿杞子素千層浸時蔬 $148
豆腐杞子素千層浸時蔬

花圖炒飯 $358

紫醉金迷 $58
是炸紫米糕伴有椰絲花生碎和練奶,外脆內軟的口感好正。

Mocktail: Sexy Mama
我自己嗌左呢杯🤣有菠蘿汁、熱情果同埋火龍果梳打,我自己就好鐘意菠蘿味飲品,呢杯岩哂我。

Cocktail: Voynich Secret
朋友點左呢杯好特別,因為一開頭要煙薰整杯飲品,其後再飲用。

食評總結:地點非常便利,復古感滿滿的氛圍令整個用餐過程非常享受,食物質素很好,用料都很豐富👍👍
炸韭菜豬紅
豆腐杞子素千層浸時蔬
紫醉金迷
傍晚來到尖沙咀海港城海洋中心,在美麗夕陽映照海洋的景色旁,找到了今晚約會的餐廳「花圖」。走過高貴而有氣派的接待處,我們被帶領從暗門設計中走進餐廳,立即被餐廳的設計和氣氛所吸引,餐廳分了不同區域,帶點神秘感,裝修復活風格感覺像花樣年華的年代,最喜歡是我們用餐的區域,半圓型SOFA設計特別也很適合拍照。Voynich SecretVoynich是餐廳店名,這杯就是它的signature cocktail,骷髏骨酒杯加上即場的煙薰效果,打卡一流,它的味道有淡淡蘋果、接骨木花、檸檬,酒味頗重,微薰效果。荔枝汁漬荷蘭串茄這道輕食作爲餐前點心,令人垂涎欲滴,肉質鮮嫩的荷蘭茄子已脫去了外皮,荔枝汁的甜美完美地融入串茄中,作為前菜酸甜清新的口感十分適合。酒糟醉雞卷雞卷在烹調的過程中加入了米酒糟,適當的酒香豐富了層次,卷起的雞肉配上蔬菜在中間,還有飽滿的杞子帶出滋補的意味,有點藥膳料理感。爵士湯龍蝦湯熬出橙色的湯底,材料非常豐富,有響螺、豬肉排、哈密瓜、還有大大片花膠,養顏之選,感覺中西合壁。花圖和牛寶盒看外表以為是整塊牛肉,打開一看原來是用心製作的和牛寶盒,用上澳洲和牛片包著豆乾和瓜粒,醬汁帶辛辣,意

Voynich Secret

花圖和牛寶盒
看外表以為是整塊牛肉,打開一看原來是用心製作的和牛寶盒,用上澳洲和牛片包著豆乾和瓜粒,醬汁帶辛辣,意想不到有這味道,也蠻新奇的,這樣製作比起吃整塊牛肉輕盈不膩。

紅粉西施鰈魚柳
鰈魚柳經過嚴格的挑選和處理,入口非常柔軟,擁有細緻的肉質,滑滑嫩嫩及其魚香有點像銀雪魚。底下的是滑蛋,滑與滑之間,想不到和魚肉十分夾,滑蛋也有淡淡龍蝦香味,加上一些炸蒜增加口感。

花圖炒飯
每人一碗炒飯,炒到剛好不會太濕太乾,也頗有鑊氣,簡單的材料有牛肉、蝦仁、雞蛋和蔥花,已可拼湊出美味,加上黑松露是畫龍點睛之作。

紫醉金迷
有點像台灣的小吃白糖粿,外層薄脆,中間煙韌有紫薯味,還有煉奶、花生、椰絲,感覺很配合餐廳的懷舊主題,小小的也不會很heavy。

最後參觀了它的洗手間,懷舊裝修非常用心和特別,還播放著舊歌,時空交錯的感覺。總括來說,非常享受這一晚的用餐體驗,服務十分細緻周到,食物精緻又高質,環境優雅舒適,吃完飯還可以去海傍逛逛,欣賞維港美麗的夜景,度過這完美的一夜。
平日晚上也要訂位,大堂酒吧區佈置美輪美奐,侍應帶領我們進入一個內廳,也已高朋滿座,而且又有另一特色的包廂雅座佈置,氣氛一流,他們殷勤地招呼又介紹菜式後推薦了這個餐單。雖然價錢也頗貼近高檔酒店,但裝潢佈置也是值得的,就照他的推介,先要了兩杯頗清新的水果酒(啤梨和蜜桃)醒醒胃,等待品嚐今晚的佳餚,先來兩頭盆,金泊荔枝汁車厘茄和醉雞卷,真的無介紹錯,已完全打開味蕾,突然見到個骷顱頭骨湯盅,原來是著名的大片花膠、厚肉螺片龍蝦湯,超"正”。到主菜當然是撚手和牛寶盒和鰈魚片伴滑豆腐,簡直好食到離譜,另一個清新的腐皮浸唐生菜,來一個平衡,可惜那個招牌黑松露伴鮮蝦和牛粒炒飯,又再帶來另一高潮,最後一度濃味紅棗糕甜品,簡直Perfect Ending。