2019-11-04 202 浏览
跟幾個同事去深水埗睇電腦用品,行街前緊係要醫肚先啦,朋友話要飲奶茶,我就即時諗到波波奶茶,一路行佢就問咩係波波,好好笑😂喺深水埗舊區中,老鳳裝修好突出店內既佈置都好別緻午餐價錢四十幾蚊,都算合理吉列豬扒配手打烏冬豬扒又脆又腍👍🏻烏冬滑又彈焗豬扒飯,大大碟蝦🦐多士鬆脆香口,蝦膠勁多又彈牙老鳳雞亦,其實係滷水汁煮雞亦🤣,不過好入味,又唔會太喊,味道剛好主角就係呢杯波波奶茶啦將奶茶做成奶茶冰,一路飲越飲越香奶茶,又夠滑👍🏻

喺深水埗舊區中,老鳳裝修好突出

店內既佈置都好別緻

午餐價錢四十幾蚊,都算合理

吉列豬扒配手打烏冬
豬扒又脆又腍👍🏻
烏冬滑又彈

焗豬扒飯,大大碟

蝦🦐多士
鬆脆香口,蝦膠勁多又彈牙

主角就係呢杯波波奶茶啦

將奶茶做成奶茶冰,一路飲越飲越香奶茶,又夠滑👍🏻
深水埗有好多平靚正嘅嘢食,而老鳳冰室就絕對係其中一間性價比超高嘅餐廳,一般茶餐廳嘅價錢已經有高級餐廳嘅質素,同埋用料上乘,所以好多時我喺深水埗都會幫襯佢今日中午就去咗食呢個XO醬鮮菠蘿海皇炒飯,嗰啲飯炒到粒粒都蝦仔飯,加上微辣的 XO 醬好香,亦都有唔同的海鮮(有蝦,魷魚,蜆肉),而最正嘅係佢嘅菠蘿唔係罐頭菠蘿,而係用地捫菠蘿,有非常之香甜的菠蘿味!經常走嚟食唔同嘅菜色都好有驚喜,期待下次再嚟試新嘅嘢食!

經常走嚟食唔同嘅菜色都好有驚喜,期待下次再嚟試新嘅嘢食!
2019-05-18
2019-10-20 252 浏览
今天和友人嘗試這間具港式電影風情,位於深水埗的冰室。除了裝修非常配合主題,而且幽默有趣,和友人等餐閒談都有話題。飲品方面,原味波波冰鎮奶茶非常特別,所用的冰並非普通冰,而是用奶茶所制的奶茶冰,即使融了也不會沖淡奶茶的味道。飛仔華田,有如其名,餐廳餐牌的名字都非常有趣和特別,飲品亦配上特質的撲克牌,鬆化可口,令人驚喜的是,撲克牌真的可以吃。懷舊雪糕紅豆冰,除了撲克牌,還有雪糕糯米糍,在紅豆冰上面,簡直值回票價。主食方面,牛腩手打烏冬,牛腩非常入味,而且配合醬料甜甜辣辣的味道令人食過返尋味,烏冬亦非常煙韌。芝士雞排撈丁配牛油厚多士,雞排炸得非常酥脆可口,厚多士咬下去脆脆的而且不乾。焗芝士海鮮保齡球的包沾上醬料簡直是震撼味蕾,海鮮也非常足料。小食方面,黑松露蛋多士簡直是必試小食,從來未想像過多士可以配合慢慢的黑松露蛋是那麼的搭配和特別。雞翼方面亦有各種調料,最後我們挑選了韓式的風味,酸甜辣辣的雞翼,簡直讓人一試再試。
今天和友人嘗試這間具港式電影風情,位於深水埗的冰室。

2019-10-20 121 浏览
今日同朋友仔去深水埗買野,天氣好熱,去附近搵間餐廳tea下,朋友仔見到基隆街有一間幾特別冰室,於是我哋入去試吓入邊裝修佈置好懷舊,以40至60年代為主看看餐牌,望望牆身,見到「波波奶茶」,好似幾好飲,於是order左幾款小食及波波奶茶雪菜肉絲豬扒上海麵配肉夾饃雪菜肉絲入邊有蝦米,好香口,而豬扒亦鬆化肉夾饃好得意,肉碎有少少辣,配夾包一流波波奶茶,茶味濃郁,杯內面有三粒用奶茶做的波波冰,奶茶唔會因為冰溶化而變得淡味,幾有心思蝦多士炸出黎熱辣辣,多士內的蝦膠很厚身,好彈牙老鳳雞亦,(滷水雞翼)汁味香濃,雞亦夠入味,好食配合價錢及服務,下次再黎encore

入邊裝修佈置好懷舊,以40至60年代為主

雪菜肉絲豬扒上海麵配肉夾饃

雪菜肉絲入邊有蝦米,好香口,而豬扒亦鬆化
肉夾饃好得意,肉碎有少少辣,配夾包一流
蝦多士炸出黎熱辣辣,多士內的蝦膠很厚身,好彈牙
老鳳雞亦,(滷水雞翼)汁味香濃,雞亦夠入味,好食

配合價錢及服務,下次再黎encore
2019-10-18
下午茶
  • 波波奶茶
  • 肉夾饃
又新鮮,又大份,又好味,正啊!比食評D食物同環境吸引,睇中哩間好長時間,前一日打過電話來問下午茶同餐牌其他食物早餐有無的得食,又幾好,早餐都有餐牌其他時間食物9點幾去到,裡面不大,只有大概10張4人台,佈置係想懷舊,但係吾特別,系有部分標語寫得幾吸睛。服務OK,坐低有水,亦馬上問你要乜,但因為我地慢慢睇;野食大概要等5到15分鐘,因為要現做,上枱時候係可以感覺到吾係整定。因為要試野,所以三個人叫4樣野。所以最後要打包,連膠袋都好似紅白籃,好有心思。鮑魚絲火腿麵餐要爽(HK$29)5分- 通常其他餐廳叫哩個餐都會食吾飽,因為只有一兩條好幼的鮑魚火腿絲,哩度真系比較其他餐廳多一倍份量同粗幼,麵底食到最後都吾會太林;仲有個湯吾系普通的清湯,味道一流。香酥雞排米線餐(HK$33)5分- 雞排表面的酥皮好薄同埋係真系酥,吾系只係脆,.米線超滑,湯底同鮑魚絲火腿麵吾同,真系有心。黑松露炒蛋厚多士餐(Hk$32)4分-其他餐廳早餐好難有哩個餐,系厚士,但做得吾夠香,雞蛋是厚厚滑蛋,上面叫左好多黑松露醬,好香。蝦多士(HK$38)3分-好多人推介,連早餐都可以食到,難得。差不多係塔門食的兩倍大,但
又新鮮,又大份,又好味,正啊!

服務OK,坐低有水,亦馬上問你要乜,但因為我地慢慢睇;

鮑魚絲火腿麵餐要爽(HK$29)5分

香酥雞排米線餐(HK$33)5分
鮑魚絲火腿麵吾同,真系有心。

黑松露炒蛋厚多士餐(Hk$32)4分

蝦多士(HK$38)3分
-好多人推介,連早餐都可以食到,難得。差不多係塔門食的兩倍大,但吾同做法,塔門系一只蝦放係一角多士什麼,哩度系好似蝦膠,一層厚厚的和麵包一起炸,但如果真系咁厚蝦膠都吾乜蝦味係有D奇怪。
鮑魚絲火腿麵餐要爽
香酥雞排米線餐
黑松露炒蛋厚多士餐
2019-10-18
$45 (早餐)
鮑魚絲火腿麵餐要爽
香酥雞排米線餐
黑松露炒蛋厚多士餐
  • 香酥雞排米線
  • 鮑魚火腿絲麵
  • 黑松露炒蛋多士
  • 蝦多士
2019-10-14 370 浏览
今日陪老公去深水埗買電腦配件,之前老公已經話想試這間懷舊冰室,但係上次經過實在太多人排隊,所以冇試到,今日難得唔洗排隊,我地就入去懷舊一下,餐廳充滿懷舊特式,價錢亦大眾化。芝士牛肉濃茄湯通粉跟牛乳炒蛋肉醬焗薯泥芝士味香濃,融入濃蕃茄湯底之中更香,通粉用了扭扭粉,非常彈牙。牛乳炒蛋很滑很香。安格斯牛腩撈一丁安格斯牛腩口感軟熟,牛味香濃,牛腩份量超多。套餐加$16可配特飲波波紅豆奶茶原來波波奶茶的波波是指將奶茶雪成波波形狀既奶茶冰,就算冰溶左,奶茶味都唔會變淡,紅豆同奶茶原來亦好夾。懷舊紅豆冰

芝士牛肉濃茄湯通粉跟牛乳炒蛋肉醬焗薯泥

芝士牛肉濃茄湯通粉

芝士牛肉濃茄湯通粉跟牛乳炒蛋肉醬焗薯泥

牛乳炒蛋肉醬焗薯泥

安格斯牛腩撈一丁

安格斯牛腩撈一丁

安格斯牛腩口感軟熟,牛味香濃,牛腩份量超多。

套餐加$16可配特飲

波波紅豆奶茶

波波紅豆奶茶

懷舊紅豆冰

懷舊紅豆冰
2019-10-11
2019-10-13 142 浏览
講到潮流出位冰室!😎老鳯冰室認第二應該冇乜人會認第一!👍🏼🤪一入到去裝修格局!😁已經會令到你不停影相!每句句子押韻得來又好笑!😆懷舊蝦多士!🦐瑞士雞翼!🐔芝士豬頸肉撈一丁!🐷肉夾饃!🥙黑松露海皇炒飯!🐟🦐🦀每一道都係招牌!👍🏼飛女可力飲品夠特別!🥤👍🏼最後俾錢埋單既時候櫃枱出現一句《想要我真心,放低八両金!💰》相信每一位客人睇完都會好開心咁放低錢走!💸😆👍🏼#老鳳冰室#深水埗基隆街216號地舖#葵芳榮芳路9號恆景花園恆景商場地下G13號舖

#老鳳冰室
#深水埗基隆街216號地舖
#葵芳榮芳路9號恆景花園恆景商場地下G13號舖
2019-09-26 445 浏览
今日經開深水埗咁就去呢間深水埗排第一既冰室試下啦!去到唔洗等!但環境比想像中迫裝修就真係幾得意!我地嗌咗個 火腿仿鮑片絲通粉跟黑松露炒蛋多士$42加波波冰鎮咖啡少甜加$14唔洗五分鐘就黎啦勁快!個通粉係扭扭粉黎!幾好呀!口感比普通通粉好好多而湯都夠味又大碗!好可惜個黑松露炒蛋可能大家都話好正令我期望太高?我覺得太油而且黑松露遮哂d蛋味個多士就都幾脆既!但就唔覺得好想再食既感覺反而波波冰鎮咖啡就好好飲因為一早睇咗食評話好甜我就嗌少甜!結果好飲呀!!特別加埋個波整碎咗變沙冰咁幾正好嘞到個蝦多士Oh no呢個真心麻麻第一唔熱 擺明整定第二無蝦味....大把地方好食過佢第三蝦膠太硬除咗大份唔覺得好食總括黎講野食ok既但未至於好正(可能我無食佢最正個d 啦我見其他人食套餐賣相好靚)但抵食既個價錢!打卡一流但姐姐態度差黑口黑面呼呼喝喝專登來就唔值經開可以一試既我就未必會再來啦哈哈
今日經開深水埗
咁就去呢間深水埗排第一既冰室試下啦!

去到唔洗等!但環境比想像中迫
裝修就真係幾得意!

我地嗌咗個 火腿仿鮑片絲通粉
跟黑松露炒蛋多士$42
加波波冰鎮咖啡少甜
加$14
唔洗五分鐘就黎啦勁快!

個通粉係扭扭粉黎!
幾好呀!
口感比普通通粉好好多

而湯都夠味又大碗!
好可惜
個黑松露炒蛋可能大家都話好正
令我期望太高?
我覺得太油

而且黑松露遮哂d蛋味
個多士就都幾脆既!
但就唔覺得好想再食既感覺

反而波波冰鎮咖啡就好好飲

因為一早睇咗食評話好甜
我就嗌少甜!結果好飲呀!!
特別加埋個波整碎咗變沙冰咁幾正

唔覺得好食

總括黎講
野食ok既但未至於好正
(可能我無食佢最正個d 啦
我見其他人食套餐賣相好靚)
但抵食既個價錢!

打卡一流
我就未必會再來啦哈哈
午餐
波波冰鎮咖啡
2019-09-23 242 浏览
<老鳳冰室 有特色既冰室>👍🏻呢間喺深水埗既老鳳冰室同好舊式既冰室有 d唔同 食物除左有傳統冰室食物 仲會有 d自家製 fusion野 好似農夫包但配海鮮 黑松露炒蛋多士 或者會有一 d特色野飲😃 環境牆身放滿老香港照片 郵封樣既 menu好有個性👍🏻🍴波波冰鎮紅豆奶茶 28 蚊 跟餐16 蚊☕❄呢個波波紅豆奶茶係佢推介 用香奶茶做香冰 整成兩個波波 外表靚之餘就算溶左 奶茶味都唔會減 奶茶味好香滑 甜度適中 紅豆都算煮得軟林 幾香甜 👍🏻整體十分唔錯🍴黑松露蝦球炒蛋多士 58 蚊🍞🥚望落好吸引既多士 一上枱黑松露味都好香 落足料 炒蛋估計有3 隻蛋 好夠香滑 同黑松露好 match 👍🏻 上面有4 隻蝦雖然係雪蝦 🦐但勝左大大隻夠爽口彈牙 底層既多士夠厚身 香脆 🍞盡吸蛋汁都好味🍴bbq燒豬肋骨配薯角 78 蚊🐖🥔78 蚊 set有半條豬肋骨都幾抵食 豬肋骨燒得火喉幾好🔥帶輕微焦香帶 d香脆 基本上 唔點佢既甜酸 bbq醬 個味都好夠 但重口味既朋友可以點埋 而佢既薯角熱辣辣🥔 一咬開薯仔香煙飛哂出黎 佢係比較口感粉身既薯角 點埋茄汁更正😃#薯角 #冰室 #豬肋骨
<老鳳冰室 有特色既冰室>👍🏻

🍴波波冰鎮紅豆奶茶 28 蚊 跟餐16 蚊☕❄

🍴黑松露蝦球炒蛋多士 58 蚊🍞🥚

🍴bbq燒豬肋骨配薯角 78 蚊🐖🥔

#薯角 #冰室 #豬肋骨 #多士 #黑松露 #炒蛋 #紅豆奶茶 #凍奶茶 #豬肋骨
Score 平均分 <7.8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
良記餐廳(老鳳冰室)
深水埗基隆街216 號地鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-09-23
吃個豐富早餐才是good morning!.作為深水埗居民,吃了好幾間茶餐廳的早餐,最愛還是老鳳,雖然定價屬中上,但物有所值!Weekday的十時多,店內還是座無虛席,用上香港懷舊的裝潢,但菜點卻都是創新的,有香港特色之餘不忘作出改良!我點了芝士牛肉濃茄湯通,芝士不是普通的芝士片,是特調芝士醬,用上不同芝士更香濃,(老鳳的芝士撈麵可都是招牌!)湯甜茄味濃,天然蕃茄味,喝下有蕃茄的「沙沙」口感,更有蕃茄及洋蔥粒,很有口感!最欣賞它的通粉(扭扭粉)沒有煮過火,非常彈牙!另加了炒蛋多士,半熟炒蛋非常濕潤,帶牛油香,香濃蛋味,配上牛油厚多士,香脆無比,越邪惡越快樂!再喝杯熱咖啡☕️,心滿意足了!最欣賞老鳳用料高質,把簡單的菜色做好,less is more,才是間好餐廳!
吃個豐富早餐才是good morning

作為深水埗居民,吃了好幾間茶餐廳的早餐,最愛還是老鳳
,雖然定價屬中上,但物有所值!

!最欣賞它的通粉(扭扭粉)沒有煮過火,非常彈牙

芝士牛肉濃茄湯通

另加了炒蛋多士,半熟炒蛋非常濕潤,帶牛油香,香濃蛋味
,配上牛油厚多士,香脆無比,越邪惡越快樂

炒蛋多士

再喝杯熱咖啡☕️,心滿意足了

2019-09-11
$43 (早餐)
芝士牛肉濃茄湯通
炒蛋多士
2019-09-10 314 浏览
Scrambled egg on toast is always one of my favourite food in HK style restaurant🤤🤤 the egg was perfectly made and silky. It went so well with the slightly crispy toast beneath and the truffle on top. The Ovaltine drink was also satisfying with a creative presentation. Appreciate their effort made in creating a vintage environment and special twist of the traditional HK food. I would recommend this restaurant if you are craving for some budget and delicious local food.|黑松露炒蛋多士💰HKD38|飛仔華田💰HKD24
💰HKD38
💰HKD24
2019-09-10 215 浏览
深水埗一向美食多今次專程到訪就為左一嘗風味因為已經有幾個朋友介紹過果然無令我失望芝士豬頸肉撈丁秘製芝士醬 令整個出前一丁味道提升曬 啖啖芝士味 味道十分濃郁豬頸肉肉質鮮嫩 唔會太乾奉送既牛油厚多士 香脆美味 沾上芝士醬更野味滷水汁雞脾肉燥飯雞脾被滷水汁完全覆蓋 每一啖雞肉都好鮮嫩 肉燥味香濃可口 米飯軟硬適中飛仔華田味道香濃 配上奶油 可可米 同啤牌圖案米紙 賣相一流茶味甘香 奶味香滑 正
深水埗一向美食多

肉燥味香濃可口 米飯軟硬適中

味道香濃 配上奶油 可可米 同啤牌圖案米紙 賣相一流

茶味甘香 奶味香滑 正
2019-09-05 146 浏览
又是時候到西九龍做指甲,之前當然相約在指甲的朋友一起午餐,今天由她介紹西九龍必吃懷舊茶餐廳,店內的陳設佈置充滿懷舊風味,窗明几淨的冰室蒲燒鰻魚蛋包飯好大又厚的一件鰻魚,日本人消暑佳品,雞蛋做得非常滑嫩,醬汁不會太多,恰到好處台式肉燥鹽酥一字骨飯非常香脆一字骨,外表炸得乾身,但是內裏肉汁飽滿,肉燥汁做得很結實,非常好下飯蒜香一字骨沙律基於我倆對一字骨的渴求,再點了一個沙律,主角依然是一字骨,極速清空了今天以後我學懂了一樣食物⋯⋯叫做一字骨是非常美味,請饒恕我比較大鄉里,第一次接觸此食物,朋友說要多多帶我到此冰室增廣見聞

蒲燒鰻魚蛋包飯

台式肉燥鹽酥一字骨飯

蒜香一字骨沙律

2019-09-04
午餐
  • 一字骨
2019-08-24 130 浏览
今日去了深水埗行街,順便找些吃的。碰巧遇上老鳳冰室不用等位,便與友人一同入去試一試。我們差不多2點到達,可以點下午茶。叫了兩份下午茶:黑松露芝士火腿奄列和越南春卷;飲品就點了雪糕紅豆冰。黑松露芝士火腿奄列:它配上半份多士,食落好飽肚,有芝士味香,有黑松露的味道但又不會蓋住蛋嘅香味。正越南春卷:炸得鬆脆,即炸的。熱辣辣都幾好食。雪糕紅豆冰:有驚喜喎!佢唔似一般嘅紅豆冰咁。裏面嘅雪糕係雪糕糯米糍嚟嘅~加上好多cream;同埋一個用紙做嘅撲克牌,用黎打卡就一流。有興趣嘅朋友都可以黎試吓,價錢都比較經濟實惠。

越南春卷:炸得鬆脆,即炸的。熱辣辣都幾好食。
2019-08-24
下午茶
  • 懷舊雪糕紅豆冰
今日難得被上司指派左黎深水埗做野,咁就緊係唔好錯過機會,試下深水埗既好評茶記啦! 係OpenRice打"深水埗" 三隻字,搜尋結果一出 最多好評既就係佢- 老鳳冰室,無理由唔試下架?!果然聞名不如見面,玩味十足!一入到餐廳 大大個牌上面寫住一行細字「鬼叫你窮啊!頂硬上!」同我依個做到嘔做到像隻狗既打工仔顯得相映成趣。正如之前其他網友既食評所講,佢哋係用生鐵信箱裝menu架!既然有人post 過,我就唔多此一舉又放上相上黎啦! 我地都係集中返係食物度啦!我就叫左個叉燒煎蛋通($29),佢哋有得簡其他野俾你加錢配架!我就簡左個炒蛋多士(加$5),餐飲跟一杯熱咖啡。 諗真啲都覺得自己豬左,個粉已經有蛋, 仲叫多份炒蛋...不過, 一定要讚下佢地塊多士,唔係薄薄一塊潦幾野牛油俾你果啲,而係有返咁上下厚度(起碼半吋),烤得香脆,仲要好有誠意咁將啲牛油搽得均勻。多士黎講, 真係冇得輸!炒蛋既份量亦都算多,但略為過火左啲,入面熟到有D太實啦><(由於太心急食個多士 冇影相就開動左...) 講返個叉燒煎蛋通先,湯底應該係豬骨湯, 而粉係選用大粒粗身既扭扭通粉。叉燒唔太鞋, OK!份量頗
今日難得被上司指派左黎深水埗做野,
咁就緊係唔好錯過機會,
試下深水埗既好評茶記啦!

係OpenRice打"深水埗" 三隻字,
搜尋結果一出 最多好評既就係佢- 老鳳冰室,
無理由唔試下架?!
果然聞名不如見面,玩味十足!
一入到餐廳 大大個牌上面寫住一行細字
「鬼叫你窮啊!頂硬上!」

同我依個做到嘔做到像隻狗既打工仔顯得相映成趣。
正如之前其他網友既食評所講,
佢哋係用生鐵信箱裝menu架!
既然有人post 過,我就唔多此一舉又放上相上黎啦!

我地都係集中返係食物度啦!
我就叫左個叉燒煎蛋通($29),
佢哋有得簡其他野俾你加錢配架!
我就簡左個炒蛋多士(加$5),餐飲跟一杯熱咖啡。

諗真啲都覺得自己豬左,
個粉已經有蛋, 仲叫多份炒蛋...
不過, 一定要讚下佢地塊多士,
唔係薄薄一塊潦幾野牛油俾你果啲,
而係有返咁上下厚度(起碼半吋),烤得香脆,
仲要好有誠意咁將啲牛油搽得均勻。
多士黎講, 真係冇得輸!

炒蛋既份量亦都算多,但略為過火左啲,
入面熟到有D太實啦><
(由於太心急食個多士 冇影相就開動左...)

講返個叉燒煎蛋通先,
湯底應該係豬骨湯, 而粉係選用大粒粗身既扭扭通粉。
叉燒唔太鞋, OK!
份量頗大, 女仔食其實一兜粉都夠曬飽,
所以我都食剩幾多下...

整體黎講, 依度既早餐算好抵食!
大大份量, 合理價錢, 但就唔好要求有5星級既服務。
待應都係上左年紀既姐姐, 態度真係一般般

如果好介意服務態度既朋友, 可能未必令你開心滿意啦!

抵食指數
:4.5 / 5
趣味指數
:4.5 / 5
友好指數
: 2 / 5
叉燒煎蛋通
2019-08-20
$34 (早餐)
叉燒煎蛋通