2020-01-03 176 浏览
I was a bit hungry after touring around the K11 Musea and we happened to arrive at the food court which is called the Food Playground. There were plenty of food to choose from, Chinese cuisine, Japanese, Korean etc. You name it, they have it. However, I felt that seats were not sufficient to accommodate the crowd. I waited and searched for awhile to get a seat. I came across with this HK style cuisine and I saw the baked spaghetti! They gave me a device where it will beep when the food is ready.
I came across with this HK style cuisine and I saw the baked spaghetti! They gave me a device where it will beep when the food is ready. After 20 minutes, I got my food. It’s topped with generous amount of cheese, the chicken chop was pretty tender and the spaghetti was cooked pretty good, not too soggy. In general, it’s pretty decent. Would love to try other food during my next visit.
Baked  spaghetti  with  chicken  chop
下午茶
2019-12-31 201 浏览
這個大型的購物商場真的使人十分纏繞, 我們已經由中午時分開始,沒想到到了晚上的時間還在裏面, 不經不覺又到達了晚餐的時間。我也可以十分肯定的說就是food court 的時間了,全因為真的較便宜,加上選擇又多元化。這次我們選擇了一家冰室, 既有香港的味道,價錢有合理,點選了黑松露炒蛋配牛油多士, 價錢只需30元, 絕對是佳作, 如此豪華的商場內,手上只有30元的話,說真的就是沒有什麼可以做, 但在這裏卻可以吃到香滑美味的炒蛋配搭香濃的黑松露醬, 加上多士香脆可口,外脆內軟的口感,真是美味。

2019-12-27 149 浏览
這次來到這裡找東西食 看到有家冰室食物☺️決定去看看 餐牌上面有很多茶餐廳的經典食物我們點了其中幾份來試試看吧 等大約十分鐘取餐·雞翼撈公仔麵 HKD$42 ·厚切炒蛋三文治 HKD$32·經典菠蘿油 HKD$25·樽裝奶茶 HKD$16食物素質與平常食開的差不多 份量不過不失可接受最喜歡食菠蘿油 菠蘿油配著一大片鮮牛油來食很棒還要是新鮮出爐 令到整體CP值更高 口感很脆身耶☺️樽裝奶茶的味道挻香濃 雖然有點冷但味道不錯呢🤤🤤
這次來到這裡找東西食 看到有家冰室食物☺️

還要是新鮮出爐 令到整體CP值更高 口感很脆身耶☺️
樽裝奶茶的味道挻香濃 雖然有點冷但味道不錯呢🤤🤤

2019-12-12
2019-12-24 182 浏览
K11 Musea除咗有唔同嘅食店,喺B2層更加有一個美食廣場,雲集左唔同地方嘅嘢食,今日就試下呢一個香港人最鍾意嘅冰室先焗肉醬意粉$52份量超大,肉醬超多,分量計絕不欺場。要等大約20分鐘,因為係即焗嘅緣故,上枱嘅時候係非常之熱辣辣沾滿芝士同肉醬嘅意粉,每條都好滑溜鮮茄焗豬扒飯$68有真正嘅蕃茄蓉,配上煎香過嘅厚切豬扒,加上有如溶岩般嘅芝士,每一啖都盡是滋味經典菠蘿油$25菠蘿油脹卜卜,菠蘿皮好脆,連暖暖嘅牛油一齊食,雙重口感瑞士雞翼撈公仔麵 $42公仔麵撈得爽口,瑞士汁嘅味道,越食越想食。雞翼係肉質飽滿嘅大雞翼,好入味同其他冰室一樣,每碟食物都煮得好有水準

焗肉醬意粉$52

沾滿芝士同肉醬嘅意粉,每條都好滑溜

鮮茄焗豬扒飯$68

經典菠蘿油$25

菠蘿油脹卜卜,菠蘿皮好脆,連暖暖嘅牛油一齊食
,雙重口感

瑞士雞翼撈公仔麵 $42

同其他冰室一樣,每碟食物都煮得好有水準

2019-12-24 135 浏览
嚟到尖沙咀呢個新開嘅商場,格調同香港其他商場好唔同,感覺猶如在澳門各大星級酒店嘅商場中。就連今日晚餐嘅呢個Food Court,空間感都特別充足呢個Food Court,中西日韓嘅食品都有,今日就揀咗食呢一間船塢冰室,一試香港嘅地道口味經典菠蘿油$25菠蘿包可以拎返屋企食,但係菠蘿油就一定係堂食最好食。脆卜卜嘅菠蘿皮,配上口感滑溜嘅牛油,入口熱辣辣又軟熟非常瑞士雞髀撈公仔麵$55大大隻嘅瑞士雞髀,肉質嫩滑,瑞士汁嘅份量恰到好處,麵質唔會冧夠彈牙,烹調時間啱啱好船塢芝士白汁海鮮焗飯$58焗得有點微微焦香的芝士,鋪滿整個飯面。芝士混和了白汁,滲入每一啖飯。飯底用粟米同蛋漿炒香,用料亦都豐富,有鮮蝦,青口,由魚同蟹柳等等,份量足,焗到熱辣辣鮮蝦大大隻,質素超乎想像,鮮甜亦都好爽口彈牙呀這家船塢冰室,價錢唔貴,但有真正冰室嘅食物水準,正宗香港人嘅口味

經典菠蘿油$25

瑞士雞髀撈公仔麵$55

船塢芝士白汁海鮮焗飯$58

鮮蝦大大隻,質素超乎想像,鮮甜亦都好爽口彈牙呀

2019-12-20 118 浏览
第一次去哩個K11 Musea新商場,以為全部只有高級餐廳,原來地庫有行親民路線既foot count。冰室大行其道,今日試左間食焗飯既冰室叫船塢冰室,佢地既價錢係尖沙咀心臟地帶黎講簡直係超值。 三重芝士鮮茄焗豬扒飯$68,大量芝士係面鮮茄味濃,豬扒大大件連骨位好食到不得了,加上炒底唔在講。芝士焗肉醬意粉$52,濃濃肉醬加上芝士,第一次食到醬多過意粉既餐廳,誠意十足。 厚切炒蛋三文治$32,炒蛋又滑又香,厚厚飛邊麵包增加左成個口感。

2019-12-19 101 浏览
每當變幻時,人就愛懷緬過去。冰室是七、八十年代的產物。以前去冰室是一件時尚的事,當時吃西餐不是易事也很昂貴,冰室仿西式食品價錢又大眾化,當然成為當時人們追逐潮流之選。冰室不能錯過的菠蘿油,邪惡之選。大口咬下去,冰火交集。喜歡鹹的也可點沙嗲牛肉包。這個蛋治,絕對重量級,蛋香又嫩。叉燒意那些中西合壁的食物猶有風味!但我就覺得瑞士雞翼撈丁更出色!瑞士汁簡直是豉油西餐的佼佼者,這款無論是雞翼還是雞髀都恰到好處,味粉份量適中,麵質彈牙,這款吸食又一碗。再配上一支冰奶茶,難得偷偷閒。此情可待成追憶? 只是當時已惘然。
每當變幻時,人就愛懷緬過去。

冰室不能錯過的菠蘿油,邪惡之選。大口咬下去,冰火交集。

喜歡鹹的也可點沙嗲牛肉包。

這個蛋治,絕對重量級,蛋香又嫩。

再配上一支冰奶茶,難得偷偷閒。

此情可待成追憶? 只是當時已惘然。
2019-12-19 54 浏览
冰室是時下年青年人新興的潮流,常餐的炒蛋多士通粉等都是招牌之選。今次來到這冰室,不是一般的冰室,是在food court的冰室,真是創新的概念!餐牌就是冰室的簡潔風格,選擇不會太多。焗肉醬意粉,名字彷彿已經能聞到香味。肉醬的香,加上拉絲芝士,轉呀轉就轉到嘴裡。除了意粉,焗飯也可見功夫。炒飯底是必須的!白汁芝士海鮮,足料惹味,香噴噴!配杯凍檸茶,解油解膩,爽!另外,還可以優惠價配杯咸檸梳打,這就是food court的好。
餐牌就是冰室的簡潔風格,選擇不會太多。
配杯凍檸茶,解油解膩,爽!

2019-12-13 157 浏览
三個人的午餐,點了一枱冰室美食,好滿足呢。船塢芝士白汁海鮮焗飯配料出奇地豐富,除了魷魚和蝦外,還有一大隻青口,而且芝士白汁味道也不錯。 拿破崙芝士焗雞扒意粉蕃茄醬酸甜開胃,而且吃得出加了不少新鮮蕃茄,配上大大件嫩滑雞扒,雞扒有先煎過,雞皮香脆香口。瑞士雞翼撈公仔麵有很多滷水汁,三隻雞翼都很嫩滑又入味,滷水汁不會死鹹,公仔麵也不會煮得過火,能夠保持彈牙。厚切牛肉炒蛋三文治名副其實,鹹牛肉配炒蛋是一貫的惹味,炒蛋能保持濕潤,令三文治不會太乾身。點了兩杯凍飲分別是凍檸茶和涼粉紅豆冰,凍檸茶檸檬夠多,茶底也不會苦。涼粉紅豆冰非常足料, 朋友已經是第二次再叫,說喜歡它奶味夠濃。

三個人的午餐,點了一枱冰室美食,好滿足呢。

2019-12-11 106 浏览
上星期同朋友行尖沙咀新商場k11,再去樓下food court 睇吓有咩食,見到呢間主打冰室食物嘅餐廳就試下我叫咗個火腿通粉同佢哋推介嘅厚切鹹牛肉滑蛋三文治,味道不俗,通粉軟硬度適中,同埋佢哋嘅湯底唔會好重味精,帶有清甜感覺,另外三文治非常足料,炒蛋份量好多,而且麵包非常鬆軟,好夾朋友叫咗呢個焗芝士肉醬意粉,我偷食咗一啖味道都幾驚喜,意粉軟硬度啱啱好,唔會過乾或者過淋,而且肉醬份量都幾多同埋芝士味好重,我朋友都對呢個意粉表示滿意

2019-12-10 113 浏览
逛一逛新商場,肚餓了便到food court一試,有各式各樣的食物選擇,位置也頗多,今天想吃冰室食品便選了這家!焗肉醬意粉熱乎乎的肉醬配上香濃芝士,意粉也非常入味,挺有水準,份量還很多,二人食都夠!沙嗲牛肉公仔麵冰室不會少的食物,湯底跟平常的有點不一樣,沙嗲偏酸濃,牛肉非常足料。黑松露炒蛋多士炒蛋香滑,烘過的多士配上牛滑,加上濃厚黑松露,想不到在食物廣場都有水準!經典波羅油一看到厚厚的牛油,口水也流了,波羅包較甜,配上咸咸的牛油還挺搭配!

焗肉醬意粉

沙嗲牛肉公仔麵

黑松露炒蛋多士

經典波羅油
2019-12-09 94 浏览
同朋友一起吃飯,到K11 Musea Playground吃飯,當然不會只吃一間食店,朋友揀了這間,貪佢似茶餐廳,食物都以茶餐廳做基礎,有一些食物都會比一般茶餐廳高檔。黑松露炒蛋伴牛油多士,賣相吸引,炒蛋炒得很滑,面頭還有一些黑松露,令到炒蛋味道提升不少,牛油多士多士很厚,烘得很香脆,加入牛油份外香口。芝士焗肉醬意粉,芝士味濃,肉醬份量都很多味濃,意粉份量都很多,意粉不會太腍,一個人吃都很夠吃。想吃豬扒飯,但因太飽,故買外賣回家,三重芝士鮮茄焗豬扒飯面頭很多芝士,很香,豬扒肉質鬆軟,用厚切可以令口感倍增。飯不是炒飯,只用上白飯,但因為芝士和鮮茄味已經濃郁,故用白飯已經足夠,不會使味道過濃。這間店的食物份量十足,真係飽肚之選!

芝士焗肉醬意粉

三重芝士鮮茄焗豬扒飯

這間店的食物份量十足,真係飽肚之選!
2019-12-07
芝士焗肉醬意粉
2019-12-06 111 浏览
今天終於有空走走這個新開立的大商場,商場設計別樹一格,燈光稍暗形造了古典高貴的感覺。走著走著肚子餓了便到了地下層的food court,叫food playground.多間特色餐廳進駐了,繞了一個圈後我們選擇了這個充滿香港特色的懷舊冰室。由於餓得發荒,我們一口氣叫了多款食品。首先有涼粉紅豆冰。先為我們解解渴。紅豆煮得夠淋而不爛,配上粒粒涼粉口感層豐富。再來瑞士雞翼撈公仔麵。雞翼醃製時間足夠,充滿瑞士汁味道,可惜只有三隻,不夠和友人平均分配。撈麵不會太鹹,而且汁料足夠不會太乾。之後就是巨型豬扒包。新鮮製作的豬扒包,麵包相當鬆脆,不會太硬,新鮮脆炸豬扒相當厚實,醃味足夠,配上健康蕃茄和蔬菜,完美配搭。之後當然是經典焗豬扒飯。濃濃芝士鋪滿焗飯,配上茄汁伴上炒飯底,份量不少,肚皮撐不下了。最後將蛋治換成外賣,被炒蛋的厚度嚇到了

由於餓得發荒,我們一口氣叫了多款食品。首先有涼粉紅豆冰。
之後就是巨型豬扒包。
最後將蛋治換成外賣,被炒蛋的厚度嚇到了
3K
2019-11-26 164 浏览
K11近期開了Musea K11, 地方大,裝潢豪,比起舊的好逛得多。今天比較清閑,走來逛逛街,順道到Food Playground 食午餐。店舖多選擇,日式,韓式,粥麵,茶餐廳....。久違的紅豆冰勾起我兒時回憶,記得細個時要是有一杯紅豆冰在手,己是非常真貴。紅豆粒粒飽滿,入口綿綿溶化,甜度剛好。厚切咸牛肉蛋三文治有驚喜,厚度足足有兩至三吋,即叫即製,熱呼呼的,蛋香滑嫩口,每啖都有咸牛肉的鹹香,抵食之選。

紅豆粒粒飽滿,入口綿綿溶化,甜度剛好。

2019-11-26
2019-11-21 99 浏览
這天遇著有空去行一陣子新商場順便食晚飯。去到美食廣場選了間叫船塢冰室,其實不懂怎樣讀餐廳名。😂 食冰室當然一定就要點沙嗲牛肉麵啦,紅豆冰啦,和芝士蕃茄焗豬扒飯啦!另外我們再點了瑞士汁雞翼撈公仔麵。哇,不知道是不是太久沒有飲紅豆冰,太久違了,很好喝,紅豆很淋甜甜的。沙嗲牛肉麵比傳統沙嗲牛肉麵的味道有少許不同,這個較傳統偏甜,不過汁味都很香,牛肉份量超多!焗豬扒飯真材實料,豬扒份量超多,面頭鋪滿芝士,再加上蕃茄汁,忍不住食完全份飯。