星期六同阿媽出咗尖沙咀行街,佢話夜晚唔想煮,所以就搵吓附近有冇嘢啱食。我哋行到去厚福街,見到小店「舊時光石磨腸粉」幾多人排隊,而且見餐牌啲嘢好似幾啱食😍。小店主打外賣🥡,但同時亦提供企位供堂食。喺等候食物期間,我就見到有兩個後生靚女係熟客仔,就算大熱天時都唔介意企喺度食。我哋預三個人開餐,所以總共買咗六樣嘢食,埋單都唔使$200,性價比極高👍。全部食物即叫即整,不過等候時間都好快。秘制牛腩撈石磨粉($48),石磨粉超墜手,原來一盒份量有咁多!我估計石磨粉應該係同陳村粉差唔多,未煮前可以攤開一大片。佢透薄順滑,索汁一流。🐮牛腩雖然唔大件,但亦唔等如碎濕濕,而且肥瘦適中,質感唔嚡,味道唔錯。石磨粉加埋牛腩,感覺有啲似牛河,哈哈。麻辣雞絲撈石磨粉($42),🐔雞有兩種揀,分別係雞絲VS手撕雞,我哋要咗前者,估計雞柳係切開咗一條條後先拎去蒸;而手撕雞就相反,係將雞蒸熟咗先再手撕。不過講到尾麻辣汁先係重點,佢嘅麻辣超級無敵正🌶,辣度同鹹度都好出,食落勁惹味,石磨粉墊底盡吸精華。韮黃鮮蝦腸($25),我認為普通腸粉比起石磨粉份量少啲,即使造型有啲似,都係皺皮,但勉強會見到形狀係一條條。蝦腸用料新鮮
秘制牛腩撈石磨粉
韮黃鮮蝦腸
韮黃鮮蝦腸($25),我認為普通腸粉比起石磨粉份量少啲,即使造型有啲似,都係皺皮,但勉強會見到形狀係一條條。蝦腸用料新鮮,蝦肉爽彈,但佢就無酒樓嗰啲蝦咁大隻🦐。
雞蛋肉碎腸
雞蛋肉碎腸($23),呢款腸粉係小店招牌,雞蛋同肉碎係最大路嘅食材,不過拼埋一齊就成為經典口味。腸粉滲透出微微蛋味🥚,而肉碎就好足料,每啖都食到。
蒸米粉
蒸米粉($30),我哋另外仲嗌咗米粉🍚,見蒸嘅煮法比較少見就想試吓。蒸米粉自身比起乾炒有點失色,因為唔夠乾爽同味道較淡。不過撈埋面頭啲肉碎、雞蛋、菜甫同蔥一齊食,味道即刻有所提升😃。佢嘅菜甫好好味,唔會太酸太鹹,而且仲好有咬口。
麻辣雞腎
麻辣雞腎($28/小),由於呢日係星期六,小店星期日唔開,所以腸粉以外嘅食物賣到七七八八,麻辣小食得返雞腎可以揀😳。雞腎偏細粒,但勝在有好多粒,加上質感爽彈,撈埋麻辣汁同芫荽食係滋味嘅。
總括嚟講,舊時光石磨腸粉嘅出品令人一試愛上😋,我本身唔特別好腸粉,但估唔到而家有少少鍾意咗佢👉🏻👈🏻。呢度嘅石磨粉口感超細滑,比港式小食店食到嘅腸粉薄好多,就算放耐咗都一樣咁好食。另外,小店自家製作嘅麻辣醬汁好啱味蕾,簡直令我欲罷不能🙈。最後簡單總結:小店值得推介!
2021-10-02
10 分钟 (外卖自取)
秘制牛腩撈石磨粉
雞蛋肉碎腸
蒸米粉
麻辣雞腎
2021-10-09 247 浏览
前一排去開尖沙咀,發現呢間小店好受歡迎,所以就決定試一試佢啦😝😝😝😝😝😝😝😝😝麻辣手撕雞撈石磨粉呢碗野好惹味,令人越食越想食,而且配料都好多,食得出係心機之作😍😍😍😍😍😍😍至尊腸呢碟腸粉超級滑,加埋小小嘅特製豉油,味道一流🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰麻辣豬肚豬肚超級入味,而且完全冇內臟嘅味道,清潔得好好,良心小店😋😋😋😋😋😋😋😋😋麻辣金錢肚同樣超級入味,令人又食極唔停口🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

至尊腸
呢碟腸粉超級滑,加埋小小嘅特製豉油,味道一流🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰

麻辣豬肚

麻辣金錢肚
同樣超級入味,令人又食極唔停口🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
2021-10-03 199 浏览
最近尖沙咀厚福街開咗一間腸粉店,除咗有腸粉,仲有蒸餸同石磨粉賣👍🏻。.🔸秘製牛腩撈石磨粉$48牛腩肥瘦適中而且質地軟腍,亦都煮得好入味。牛腩汁撈石磨粉食好夾,都好夠味。石磨粉好香滑,不論做早餐或午餐或下午茶或晚餐都合適。👍🏻.🔸胡麻手撕雞撈石磨粉$45手撕雞口感嫩滑,撈埋芝麻醬一流。芝麻醬份量好夠,石磨粉沾滿芝麻醬好好味。🤤.🔸竹葉蟲草花蒸雞$45雞肉嫩滑又充滿肉汁,醃得夠入味。蟲草花增添口感。.🔸竹葉蓮藕蒸肉餅$42肉餅口感滑,但又唔會太肥。仲有少少爽脆嘅蓮藕。份量又多,好抵食。😆.📍舊時光石磨腸粉 (尖沙咀)尖沙咀厚福街7A號地下C號舖

🔸秘製牛腩撈石磨粉$48

🔸胡麻手撕雞撈石磨粉$45

🔸竹葉蟲草花蒸雞$45
雞肉嫩滑又充滿肉汁,醃得夠入味。蟲草花增添口感。

🔸竹葉蓮藕蒸肉餅$42

📍舊時光石磨腸粉 (尖沙咀)
2021-10-01
5 分钟 (外卖自取)
  • 秘製牛腩撈石磨粉
  • 胡麻手撕雞撈石磨粉
  • 竹葉蟲草花蒸雞
  • 竹葉蓮藕蒸肉餅
2021-10-01 238 浏览
舊時光石磨腸粉 (尖沙咀)尖沙咀厚福街7A號地下C號舖學生哥時代架我,放小息放學最鐘意食街頭小食,特別係打完波勁餓,但又未到屋企開飯時間,拯救左我架胃,亦都食到我咁高大威猛英俊.....下刪一千字腸粉即點即做,米漿厚身唔易夾爛$21 雞蛋腸,好滑呀,個豉油被腸粉吸收後味道簡單卻好食,有雞蛋香。$42 蒸肉餅飯大份飽肚麻辣小食呀,天呀!$28 麻辣雞腎$35 麻辣雞翼尖,個汁辣得惹味,同埋腸粉一齊食妙絕。撈石磨粉,個粉大大塊長身,撈麵架概念,一盒好大盒又重手,$48 牛腩撈,牛腩好腍, 似食牛腩乾撈河粉呢! 而呢求架石磨粉自家製又新鮮, 食落美味多倍$25 瑞士雞翼小時成日叫媽媽整架, 因會個豉油汁甜架, 用來撈白飯好好食。同埋雞翼又吸曬味, 真是回憶返曬來呀!以後"掃街"又會多個CHOICE
舊時光石磨腸粉 (尖沙咀)

$42 蒸肉餅飯大份飽肚

以後"掃街"又會多個CHOICE
位於尖沙咀厚福街後,以傳統的石磨腸粉作主打的小店。舖位面積很細少,只有一小張枱是供食客立食,所以都是主力外賣。腸粉全部即叫即做,而且有千變萬化的配搭。除了腸粉之外,還有竹筒蒸飯及小食。小食:魚肉燒賣燒賣剛蒸好,熱熱的,不過不失;辣椒醬才是精華,麻麻辣辣很過癮。腸粉系列:蒸米粉(肉碎/雞蛋/菜脯)蒸米粉,雖然沒有炒的那麼香及惹味,但較健康、清淡。加入菜脯、蔥花及肉片一併蒸熟。肉片非常腍滑,那股豬肉香慢慢滲進米粉裡。米粉乾身,不會黏在一起或是稠在一起。調味則是以醬汁來出味的。撈石磨粉系列:麻辣手撕雞撈石磨粉石磨腸粉寬闊大塊,不易斷開,做到了皮薄,煙韌彈性的口感。質感非常細滑,食材足料,覆蓋著腸粉的是滿滿的手撕雞、芫茜蔥,尤其是那手撕雞很入味。醬汁方面,豉油鹹中帶甜,除了豉油外,還可以選擇辣度,不過米香反而比那辣汁及豉油掩蓋了。自家鮮磨豆漿:黑豆漿飲品就只有豆漿的選擇。豆漿也是自家製的,帶濃香大豆香,微微的甜度,十分解渴。
小食:魚肉燒賣

腸粉系列:蒸米粉(肉碎/雞蛋/菜脯)

撈石磨粉系列:麻辣手撕雞撈石磨粉

石磨腸粉寬闊大塊,不易斷開,做到了皮薄,煙韌彈性的口感。
自家鮮磨豆漿:黑豆漿

厚福街向來小食店林立,而舊時光石磨腸粉正正就位於比較隱蔽的小巷中,店內環境一目了然,以外賣為主並沒有提供座位。顧名思義小店固然是主打石磨腸粉,除此之外亦有香港較為罕見的撈石磨粉系列,以及各款私房菜飯盒、小食和豆漿。薑汁豬潤雞蛋腸 ($28) 腸粉口感軟滑之餘並不會過分糜爛,陣陣米香加上蛋香令味道毫不單調,而且豬潤質感亦夠爽脆。至尊雞蛋腸 ($33) 餡料包括牛肉、肉片及鮮蝦最為豐富,鮮蝦體形較細但牛肉肉質爽滑毫不乾韌。麻辣手撕雞撈石磨粉 ($45) 可自由選擇辣度並會配上芫荽及蔥,石磨粉質感與腸粉如出一轍,面層舖滿手撕雞份量十足,而石磨粉更盡吸辣油辛香惹味。

薑汁豬潤雞蛋腸

至尊雞蛋腸

薑汁豬潤雞蛋腸
至尊雞蛋腸
2021-09-08 100 浏览
上網見到呢間小店有好多好評,今日咁啱經過尖沙咀,加上一向都好鍾意食腸粉,所以就嚟試吓。呢度嘅款式都相當之多,最後選擇左雞蛋肉碎腸同胡麻手撕雞撈石磨粉。全部都係即點即做嘅,返到屋企仲熱辣辣,肉碎腸入面係好似平時我哋食嘅山竹牛肉頭,好多料,加咗豉油同埋辣椒油,食落去別有一番風味,加上份量好多,其實一個人的話點一道菜已經好夠了。胡麻手撕雞撈石磨粉10分出色,石磨粉完全吸收晒胡麻醬,手撕雞嫩滑,配上大量蔥花,成件事係好夾,石磨粉係超級超級滑同埋薄,每一啖食落去都覺得好香,真係食到停唔到口!另外加配黑豆漿,豆漿味道唔算好濃郁,但係有好香嘅豆味,唔會過甜,我估計應該係自家製的。瑞士雞中翼好大隻,好入味,而且雞肉完全唔乾,食落去好Juicy!呢間小店真係好有驚喜,而且性價比好高,下次會想試佢嘅麻辣手撕雞石磨粉,我相信都應該好好食😍😍😍😍

2021-08-23 117 浏览
舊時光石磨腸粉 (尖沙咀)尖沙咀厚福街7A號地下C號舖難得來到尖沙咀,當然是捐窿捐罅找美食,這裏有一間店主打是懷舊的石磨粉,石磨粉在香港已經是很難找到,原因是工序多,過程繁複。店面小小,但可以選擇的種類很多,點樣可以企在店面一張小枱上享用。牛腩撈石磨粉$48份量很多,牛腩汁非常美味,當石磨粉吸收了牛腩汁後,很好吃。牛腩的份量也多,牛腩非常淋身,入口鬆化。胡麻雞絲撈石磨粉$45胡麻雞絲很好吃,雞絲肉地嫩滑,石磨份厚薄適中,吸收了胡麻醬,非常好吃。雞絲份量都算多,如果擬一盒石磨粉來說兩個人吃還是可以的。竹葉蓮藕蒸肉餅飯$42我說是蒸肉餅的話,這個可以說是肉餅磚,因為肉餅的份量非常多有如磚頭一般。可以吃到有竹葉的清香,肉餅雲雀蓮藕,蓮藕爽口,肉餅有肉粒和少許肥豬肉粒組成,肥瘦均勻。黑豆漿$10來一次清甜的黑豆漿,就可以成為一頓美味的晚餐。

舊時光石磨腸粉 (尖沙咀)

牛腩撈石磨粉$48

胡麻雞絲撈石磨粉$45

竹葉蓮藕蒸肉餅飯$42

黑豆漿$10
來一次清甜的黑豆漿,就可以成為一頓美味的晚餐。
2021-08-20
2021-08-15 135 浏览
-🔸雞蛋肉碎腸 $23🔸麻辣金錢肚 $45🔸竹葉蟲草花蒸雞飯 $45🔸麻辣手撕雞撈石磨粉 $45🔸黃豆漿/黑豆漿 $15@-喺尖沙咀返工成日搵好嘢食,依間石磨腸粉都係第一次試。叫咗招牌嘅雞蛋肉碎腸粉,即叫即整所以都要等一陣。食落真係好滑,好有米香咊,果然係招牌。再叫咗麻辣金錢肚同手撕雞石磨粉同同事開心share,手撕雞份量好多,而且調味剛剛好,又惹味,不錯啊!最後再飲埋店家自製嘅豆漿,非常滿足呢!
🔸雞蛋肉碎腸 $23
🔸麻辣金錢肚 $45
🔸竹葉蟲草花蒸雞飯 $45
🔸麻辣手撕雞撈石磨粉 $45
🔸黃豆漿/黑豆漿 $15@

喺尖沙咀返工成日搵好嘢食,依間石磨腸粉都係第一次試。

最後再飲埋店家自製嘅豆漿,非常滿足呢!
2021-08-14 101 浏览
一向都好鍾意食石磨腸粉,朋友介紹我試下呢間「舊時光石磨腸粉」,位於尖沙咀厚福街,主打即叫即整手工石磨腸粉。晚餐時間同朋友去買外賣,見到外賣電話響過不停,生意唔錯!招牌雞蛋肉碎腸加菜莆石磨腸粉皮薄餡多,好嫩滑,食落蛋香十足,肉碎醃得入味,配埋菜莆,增加口感,正。手切滑牛腸咬開牛肉份量十足,好足料,腸粉順滑彈牙充滿米香。麻辣雞絲撈石磨粉淡淡麻辣香氣好開胃,雞絲啖啖肉嫩滑唔嚡口,皺皮腸粉皮薄適中好煙韌。竹葉蟲草花蒸雞蟲草花脆嫩爽滑,雞肉又嫩又滑好鮮味。竹葉蓮藕蒸肉餅厚切肉餅好吸晴,肉汁鮮嫩富口感,食落鹹香爽脆。黃/黑豆漿甜度剛好,香濃又幼滑。
一向都好鍾意食石磨腸粉,
朋友介紹我試下呢間
「舊時光石磨腸粉」,
位於尖沙咀厚福街,
主打即叫即整手工石磨腸粉。

晚餐時間同朋友去買外賣,
見到外賣電話響過不停,生意唔錯!

招牌雞蛋肉碎腸加菜莆

石磨腸粉皮薄餡多,好嫩滑,
食落蛋香十足,肉碎醃得入味,
配埋菜莆,增加口感,正。

手切滑牛腸
咬開牛肉份量十足,好足料,
腸粉順滑彈牙充滿米香。

麻辣雞絲撈石磨粉
淡淡麻辣香氣好開胃,
雞絲啖啖肉嫩滑唔嚡口,
皺皮腸粉皮薄適中好煙韌。

竹葉蟲草花蒸雞
蟲草花脆嫩爽滑,
雞肉又嫩又滑好鮮味。

竹葉蓮藕蒸肉餅
厚切肉餅好吸晴,
肉汁鮮嫩富口感,
食落鹹香爽脆。

黃/黑豆漿
甜度剛好,香濃又幼滑。

2021-08-12
外卖自取
原來尖沙咀都有石磨腸粉食!呢間店舖位置唔顯眼,不過都值得一去!整體質素唔錯,尤其腸粉超好味👍🏻👍🏻😋!📌麻辣金錢肚🐮$45大 調味超級香濃,惹味‼️麻辣夠香,有啲黑醋的香香酸酸,金錢肚份量夠多‼️📌胡麻手撕雞撈石磨粉🐔$45必叫‼️‼️‼️‼️極好食‼️醬汁和雞肉份量絕不手軟,好多,撈埋一齊好正‼️📌酸菜滷肉腸粉🐷 $38石磨腸粉相當細滑,酸菜滷肉分量超多,好夠香!好濃!📌竹葉蟲草花蒸雞飯🐔$45蟲草花蒸雞補身,帶有竹葉香,配合白飯好飽肚!📌蠔油生菜🥬$12生菜新鮮很爽脆,叫返碟菜,夠晒健康!📌魚肉燒賣🐟$15大有9粒,味道唔錯,經典香港地道小食😋!加埋豉油辣油正呀!

📌麻辣金錢肚🐮$45大

📌胡麻手撕雞撈石磨粉🐔$45

📌酸菜滷肉腸粉🐷 $38
石磨腸粉相當細滑,酸菜滷肉分量超多,好夠香!好濃!

📌竹葉蟲草花蒸雞飯🐔$45
蟲草花蒸雞補身,帶有竹葉香,配合白飯好飽肚!

📌蠔油生菜🥬$12
生菜新鮮很爽脆,叫返碟菜,夠晒健康!

📌魚肉燒賣🐟$15大
有9粒,味道唔錯,經典香港地道小食😋!加埋豉油辣油正呀!

2021-08-08 65 浏览
尖沙咀外賣腸粉今天 跟幾位同事吃午餐 吃不飽下午茶時間注定要吃吃 小食有同事說不想老是吃 魚蛋燒賣有人便提意吃腸粉較健康於是光顧了這家位於厚福街的這家腸粉小店分別叫了 韭菜鮮蝦腸粉加配瑞士雞翼跟豆漿及麻醬手撕雞配石磨腸粉鮮蝦腸 蝦鮮甜彈牙十分新鮮腸粉皮亦很薄但有麵粉的香味瑞士雞翼很入味雞肉亦嫩滑石磨腸粉麻醬很開胃,也很有麻香很會配手撕雞把醬,雞跟腸粉撈均一嘗甚是美味,多重享受跟餐加配的豆漿沒太甜,但有豆香適合注重健康的人
尖沙咀外賣腸粉

但有麵粉的香味

瑞士雞翼很入味
雞肉亦嫩滑

石磨腸粉
麻醬很開胃,也很有麻香
很會配手撕雞
把醬,雞跟腸粉撈均
一嘗
甚是美味,多重享受

跟餐加配的豆漿
沒太甜,但有豆香
適合注重健康的人
2021-08-06 64 浏览
香港早前掀起一股石磨粉腸熱潮,今日在尖沙咀厚福街見到一檔。.麻辣雞絲撈石磨粉、麻辣手撕雞撈石磨粉 - 有驚喜!原本覺得要$40幾有少少貴,但見到實物後覺得物超所值!手撕雞超級足量,滿滿大大塊雞肉鋪滿一地,雞肉嫩滑;手撕雞同樣有好多,加上芫荽食非常惹味。底下的是石磨粉,盡吸麻辣汁,意想不到地好食,是會食上癮的。雞蛋肉碎腸、芫荽腸 - 粗粗柔實很有質感,這正正就是舊時光時,我回鄉下食到的石磨腸粉!最經典的配搭就是雞蛋肉碎,肉碎放得都不少,一份腸粉可以當一餐了。當然喜歡芫荽的人,也不可以錯過芫荽腸啦。.除了腸粉,也有蒸飯及小食。竹葉蓮藕蒸肉餅飯抵食,$42跟餐$3/$5送豆漿。蓮藕肉餅厚身啖啖肉,又食到爽爽地的蓮藕。現場食應該是竹筒裝的,外賣裏見到有荷葉,有淡淡的草木香,傳統中式的味精。.豆漿是自家磨制的,特別香濃幼滑有黃豆味,一大支$15,純正自然。.小小的店,真心有驚喜。
香港早前掀起一股石磨粉腸熱潮,今日在尖沙咀厚福街見到一檔。

除了腸粉,也有蒸飯及小食。

小小的店,真心有驚喜。
店鋪:舊時光石磨腸粉 (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街7A號地下C號舖呢間開咗一年半嘅舊時光石磨腸粉 ,主打即叫即整嘅手工腸粉,老闆將自己細個嗰陣食到嘅腸粉味道帶去今時今日,希望年紀大嘅人能夠回味當年,而年輕嘅人就品嚐到昔日風味😋招牌雞蛋肉碎腸 $23話明喺招牌緊係要試吓啦,我就加多咗隻雞蛋(+$3)同粟米(+$3),老闆試過唔同嘅組合,最後腸粉用咗兩種唔同質地嘅米去整,亦成為咗餐廳嘅秘方㊙️,腸粉食落口順滑綿綿,透過薄薄嘅腸粉皮清楚見到裏面豐富嘅餡料,粟米增加咗腸粉嘅口感🌽,牛肉碎同雞蛋就帶嚟更多口味,一個人食一份都夠飽可以當一餐😂,值得一試酸菜滷肉撈石磨粉 $48一諗到酸菜同滷肉雞配搭,就覺得係超酸同埋超鹹嘅組合🙈,點知第一啖放入口就帶嚟驚喜🤩,酸菜同滷肉嘅味就唔濃,入口好舒服,份量仲唔少,滷肉切成條狀,食落更加有口感😌。原來老闆調味過好多次先得出依家比較健康同唔濃嘅比例,希望迎合返香港人嘅口味,石磨粉比腸粉厚身彈牙,出面都比較少機會可以食到,幾特別😎黑豆漿 $12純黑豆製嘅豆漿比一般黃豆豆漿營養價值更高,豆香依然濃厚,客人可以自己揀甜度,滿足到每個人唔同嘅口味👍
店鋪:舊時光石磨腸粉 (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街7A號地下C號舖

呢間開咗一年半嘅舊時光石磨腸粉 ,
希望年紀大嘅人能夠回味當年,而年輕嘅人就品嚐到昔日風味😋

招牌雞蛋肉碎腸 $23

酸菜滷肉撈石磨粉 $48

黑豆漿 $12
2021-07-31
10 分钟 (外卖自取)
2021-08-02 65 浏览
見到石磨腸粉就勾起童時回憶,比起一條條滑溜溜嘅腸粉,我對皺皮嘅石磨腸粉更有興趣~~舊時光石磨腸粉開係尖沙咀一條小巷,但人流不斷穿梭,好多人買外賣,我今日都嚟度回味一下~~由於係食晚餐,一於叫套餐,配多兩款小食~我見到有撈石磨粉,比較特別~秘制牛腩撈石磨粉,牛腩份量多,石磨粉幾爽彈,米香濃郁~手撕雞石磨粉,雞絲嫩滑,腸粉皺皮,索汁十足~~撈雞絲口感正~雞蛋肉碎腸,係最傳統嘅味道,腸粉又薄又滑,簡單又好味,雞蛋香味十足~

秘制牛腩撈石磨粉,牛腩份量多,石磨粉幾爽彈,米香濃郁~