2022-11-09 64 浏览
打卡Check In Taipei😍除咗影得靚之外食物都好高質素 明太子甜不辣煙煙韌韌 明太子醬調製得好好 食落好開胃 而且口感方面帶有微微嘅脆口 呢個整得唔錯👍🏻肉鬆皮蛋蛋餅都係我哋推薦嘅菜式 皮薄餡靚 外面嘅醬汁好好食 裏面嘅皮蛋同埋肉鬆嘅比例都啱啱好 非常juicy😋之後都仲咗鹹蛋黃芋泥球 賣相非常靚 係打卡之選 雖然食落有啲乾 但係整體嘅味道都唔錯🤩呢度嘅牛乳大王係人氣飲品 有好多選擇 叫咗木瓜牛乳同埋宇治抹茶牛乳 好滑好解渴🤤最後甜品當然要叫抹茶奶奶麻糬 抹茶味唔會好重 加埋花生碎一齊食好正🥜-📍臺北棧 (海港城) (尖沙咀)尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
打卡Check In Taipei😍

📍臺北棧 (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
2022-11-08 75 浏览
Check in Taipei 雖然開到尖沙咀一段時間,這次特意找時間去的,吃過中環店幾次覺得挺特別。店舖位於尖沙咀港威商場,以粉紅色配黃色裝修,環境挺大有卡位坐。食物選擇較中環店多,很多也想點來吃🙈。-▪︎紅豆沙牛乳 HKD$548 | 荔枝烏龍茶 HKD$38飲品有很多選擇,由奶類飲品到酒精飲品也有。紅豆沙牛乳賣相吸引,顏色對比分明帶點雲石的賣相。木瓜味道香甜,牛乳味道濃厚🤩。荔枝烏龍茶味道較清新,茶底清香荔枝味道酸酸甜甜。另加了一份黑糖珍珠(+$5),口感煙韌味道少少甜。-▪︎招牌魯肉飯 HKD$68魯肉飯是台灣菜必吃的食物之一,滿滿的魯肉蓋在白飯面上,另有溏心蛋和酸蘿蔔拌著。魯肉份量多肥瘦適中,醬汁味道濃郁,味道不會太咸。魯肉拌飯挺好下飯的,忍不住一口接一口吃😂。-▪︎髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 HKD$88一試愛上的口味所以要再點😆,芋泥粉和鹹蛋黃鋪滿在蛋餅上。熱辣辣的蛋餅味道很香,鴨蛋味道濃郁微咸。芋泥口感軟滑,整體口感豐富又飽肚。-▪︎手工鳳梨酥麻糬蛋撻 HKD$48/個這個用料豐富賣相是長方形的,包括焦糖蛋、麻糬、鳳梨果肉,切開後有麻糬拉絲的效果🤩。蛋撻是曲奇皮較香口,焦糖蛋蛋味重帶點

▪︎招牌魯肉飯 HKD$68
-▪︎髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 HKD$88
一試愛上的口味所以要再點😆,芋泥粉和鹹

▪︎手工鳳梨酥麻糬蛋撻 HKD$48/個

蛋撻是曲奇皮較香口,焦糖蛋蛋味重帶點甜味🤤。麻糬口感煙韌,整體味道酸酸甜甜的。

▪︎伯爵茶凍芋圓 HKD$88
有愛玉及仙草選擇,我們較喜歡吃愛玉😆,質感冰涼口感滑溜溜的。材料有芋圓、黑糖珍珠、花生碎及啫喱,是個口感較豐富的組合🤩。
2022-11-07
2022-11-07 340 浏览
位於海港城既旗艦店,裝修以粉紅色為主調,有多個漸層色打卡位,其中既卡位更設有台灣風景既電子屏幕,設計時尚又有特色🥰 ❀ 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 🍳賣相好靚😍 蛋餅上面灑滿香芋粉及鹹蛋黃碎,入面包住雞蛋及滿滿既芋泥,味道香甜濃郁😝 如果鹹蛋味再突出少少會更加滋味~❀ 招牌魯肉飯 🍚食台灣野點可以唔叫魯肉飯🙈 豬肉煮得軟腍入味,肥瘦肉比例適中,仲有半隻溏心蛋及醃蘿蔔,份量十足☺️❀ 軟殼蟹麻婆豆腐撈麵 🦀原隻炸軟殼蟹鋪面夠晒霸氣✨ 軟殼蟹炸得香脆,蟹肉食落仲好juicy👍🏻 麻婆豆腐撈麵麻辣惹味,撈埋麵食味道好濃郁,會令人食唔停口😍❀ 手工鳳梨酥麻糬蛋撻 🍍有驚喜😍 估唔到上枱原來係咁大舊,撻皮係香脆既曲奇皮,食落熱辣辣,切開會見到入面有三層餡料☺️ 上層係燉蛋,中間夾有拉絲軟糯既麻糬,而下層係鳳梨餡,整體配搭得好好👍🏻❀ 綠豆沙牛乳 🥛❀ 宇治抹茶牛乳 🍵叫咗兩杯牛乳大王系列✨ 綠豆沙甜度啱啱好,配埋牛奶味道更香~而抹茶牛奶味道甘香,抹茶味濃郁

❀ 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 🍳

❀ 招牌魯肉飯 🍚

❀ 軟殼蟹麻婆豆腐撈麵 🦀

❀ 手工鳳梨酥麻糬蛋撻 🍍

❀ 綠豆沙牛乳 🥛
❀ 宇治抹茶牛乳 🍵
#joyfood_尖沙咀臺北棧 (海港城) (尖沙咀)📍尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━佢新開嗰陣星期五夜晚係海港城路過見到裝修幾吸引 跟住就排隊walk-in 最後等咗一個半鐘先入到去🥲 終於可以睇吓各foodie吹捧嘅餐廳係咪真係咁好🤫━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━牛汁滷蘭花干 $58 +10% ▶︎ 蘭花干 即係我地所講嘅豆卜 見到佢嘅組織幾蓬鬆 咬落都有嚼口👌🏻▶︎ 蘭花干入味 滷汁係鹹甜鹹甜嘅 一開始OK不過食吓食吓會覺得有啲鹹 整體黎講無乜驚喜好味指數:●●●◐○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88 +10% (圖3)▶︎ 有芋泥點可以唔揀呢?蛋餅卷住芋泥餡 表面淋咗一層紫薯粉 鹹蛋黃同少少煉奶 ✨▶︎ 芋泥味好出 出到蓋過咗鹹蛋黃嘅味道 淨係分開食鹹蛋黃碎嘅時候先可以食到鹹蛋黃味 我覺得芋泥餡嘅甜度低返啲會好啲 😅▶︎ 蛋餅入面嘅鴨蛋仲有啲流心 我鐘意流心蛋多過全熟蛋 但我覺得呢度嘅流心蛋有啲腥🤏🏻 反而扣分好味指數:●●◐○○━━━━━
#joyfood_尖沙咀
臺北棧 (海港城) (尖沙咀)
📍尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
牛汁滷蘭花干 $58 +10%
好味指數:●●●◐○
牛汁滷蘭花干

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88 +10% (圖3)
好味指數:●●◐○○
髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
麻辣牛肉麵(轉台灣寬粉絲) $148 +10% (圖4)
▶︎ 牛肉同寬粉嘅量都好足 配上面頭嘅蟲草花干都幾新奇 可惜流心蛋有少少煮過咗
▶︎ 味道方面有驚喜🤩 真係有好香嘅麻辣味 會辣舌尖嗰種 加上索曬湯底嘅寬粉絲 食到流曬汗都停唔到😗
好味指數:●●●●◐
麻辣牛肉麵

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
伯爵茶凍芋圓(仙草) $88 +10% (圖 5)
▶︎ 一碗底嘅仙草 加上伯爵茶凍 芋圓 珍珠 綠豆 非常清新不甜膩 啱啱好解到辣😉
▶︎ 店員特登同我地介紹 話自家製嘅伯爵茶凍無添加糖 所以會有少少苦 我同屋企人都覺得的確有茶香味 不錯!其他配料都煮得啱啱好 屬於顏值唔高但味道出色😍
好味指數:●●●●◐
伯爵茶凍芋圓(仙草)

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48 +10% (圖 6,7)
▶︎ 以48蚊黎講 蛋撻唔算太大 不過我都覺得手工製作麻糬蛋撻的確比較困難 可以接受👌🏻
▶︎ 先講塔皮 因為上黎嘅時候好熱辣辣 所以覺得塔皮幾出色 夠鬆化不過有少少偏甜😋
▶︎ 內餡部分 我覺得食起上黎都係鳳梨餡做主導 睇到但食唔太到麻糬嘅口感 而且蛋液嘅味道幾乎冇😅 三者融合得唔太好 我會覺得呢個係一個出色嘅鳳梨酥 不過唔係蛋撻🧐
好味指數:●●●○○

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
紅豆沙牛乳 $58 +10% (圖 8)
▶︎ 整體飲落幾清爽解膩 唔會好甜
▶︎ 紅豆沙同牛乳嘅結合都幾夾😉
好味指數:●●●●○
紅豆沙牛乳

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 5月中(晚餐)
今餐快樂指數😋: ⑧④/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌑🌑
環境: 🟦🟦🟦⬜️⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔅
再訪意願:❤️❤️❤️🤍🤍
每日提醒👉🏻: 嗰陣新開好多人 但係宜家好似就冇咁火爆
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #香港餐廳 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #台北棧 #checkintaipei
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#台灣菜 #台灣餐廳 #牛肉麵 #仙草 #甜品 #芋泥 #蛋餅 #蛋撻
牛汁滷蘭花干
麻辣牛肉麵
伯爵茶凍芋圓(仙草)
紅豆沙牛乳
星期日下午兩點想搵個地方食個飯 而希望搵間唔收coupon既食下 諗住正價有服務去到門口 排左一秒即刻有位 老實講 個位都幾偏僻 我唔係專登睇水牌有咩食專登去搵 真係唔知行左幾年harbour city 都唔行去呢個位入到去 三張卡位吉既 都唔比我地坐 係都再帶我地入去張唔舒服既二人世界檯 窄既 我地拿住好多大袋 好多時 明知人地好忙 好多人等位等等 我地都唔係要迫人換檯呢啲野 好多時你問 人地都唔比 又話等間好忙 所以我都會預你充滿信心 好多人係星期日既兩點幾會衝入來 到時令你做少左生意唔好 算啦 我食完成餐飯 成場都係半滿 只入過兩檯客 仲話打卡餐廳 坐係路中心 窄到袋都就來要孭住食 唔會想打你卡 我只想舒服啲食飯 係唔阻你做生意下個餐牌貴到呢 台灣野來講係blue blood 為免啲人又會話 食唔起唔好食 就睇下係咪禁blue blood啦 唔好講野食先 個落單衰過樓下茶記 全餐飯見到佢著到啡色皮鞋達達聲行到好似cat walk 都難頂 送食物上來pat係你檯面 嘩! 原來over price係呢啲服務度 正😂😂食物 魯肉飯係淡而無味 真係好難做到 麵無咩好好食 麵一碗 你收98

食物 魯肉飯係淡而無味 真係好難做到 麵無咩好好食 麵一碗 你收98碗都仲幫你搵借口比黎交租 好似成130-140 我真係笑左出聲 個蛋卷無特別好唔好
水就唔好講 大把人睇到 你要收就收 都係一買一賣

成件事 唔係話你貴 放得係呢個場都由你 禁既價 成半場吉既你都比啲禁既位人坐路口 袋都要放大髀 食物就無咩好收到呢個價 個飯直頭難食 服務差到一個點 成場係服務員 埋單都要四分鐘先叫到人 個啲水既收費就算啦 成個體驗食野唔係話貴就要寫呢啲食評 只係定價比一般台式貴 都明白環交呢個租 見你好辛苦加啲食材入去收到200幾300幾既飯都有 都理解既 但係得黎難食!服務差!位差! 三管齊下 好難做到 所以成日坐唔滿都好合理 呢個月係呢個場食左十餐 有coupon好無coupon好貴過佢好平過佢好 真係諗唔到邊間差過你 服務同中環個間有距離 寫出黎純粹想個管理人或者老闆睇到 唔想半條租都捱唔到 中環正路好多 想讚一讚既係 啲歌揀得好
2022-11-06
2022-11-06 52 浏览
📍Checkin In Taipei近排行過海港城,見到原來checkin taipei開左喺到,裝修都幾特別,同佢哋中環嘅分店唔同,私心覺得呢度靚好多,原來係旗艦店嚟😛👅明太子甜不辣 $78同平時嘅甜不辣唔同,呢個甜不辣係脆口嘅,再加埋上面嘅明太子,鹹鹹辣辣,係另一番風味~咬落去煙煙韌韌,覺得大家應該要試吓呢一種煮法嘅甜不辣🤤👅髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88呢個蛋餅賣相超級靚,裡面既芋泥好滿,芋泥亦都好軟好淋,成個蛋餅肥嘟嘟😚面頭仲有啲鹹蛋黃碎,蛋餅都幾飽肚,兩三個人share黎食都得👅招牌牛肉麵 $118面底可以揀刀削麵或者寬粉絲,今次我揀左寬粉絲,另外碗邊會有一舊辣牛油🧈辣度易入口,大眾都容易接受😎寬粉絲好彈牙,掛湯啲,湯底甜甜地,配料有幾款,魚片感覺好似海綿,牛肉亦都好林,仲有溏心蛋~👅手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48完全係為咗呢舊蛋撻而過嚟,果然冇令我失望😝睇餐牌都唔覺得咁大舊,上到枱係重量級😳蛋撻皮完全係驚喜之作,係我最鍾意嘅曲奇皮,好香牛油味,厚薄適中又唔乾,入面仲有好好咬既麻糬同埋鳳梨果肉,酸酸甜甜,最面頭嘅蛋漿亦都好滑🤩一定要叫黎試!🤩👅木瓜牛乳 $52食台灣餐廳,點可以唔試下
📍Checkin In Taipei

👅明太子甜不辣 $78

👅髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88

👅招牌牛肉麵 $118

👅手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48

👅木瓜牛乳 $52
食台灣餐廳,點可以唔試下木瓜牛乳,呢杯嘅木瓜份量勁多,做到差不多50/50,好飲😋

👅芭樂苦瓜汁 $52
如果接受到苦瓜汁嘅,試吓都無妨,如果怕苦嘅話千祈唔好叫🤪

2022-11-05 130 浏览
之前已經食過中環分店,覺得好好食,今日經過尖沙咀,竟然俾我見到佢有分店,雖然位處港威商場,但係都幾隱敝下,尖沙咀分店以粉紅色為主題,裝修做到好似機場同埋飛機一樣,WOW,估唔到咁耐冇飛,黎呢度即刻有旅行既感覺,真係一間又好食又可以打卡既餐廳。三色鹽酥雞 鹽酥雞外皮粉漿夠薄,炸到酥脆,雞肉嫩滑,咬落去依然好juicy,配有三款醬汁,分別係柚子味,黑松露味同埋冬蔭公味,店員推介由淡味食到濃味,我就最鐘意冬蔭公醬,味道酸酸地好開胃。擔擔牛肉麵 湯底夠哂濃郁,牛肉煮到好軟熟,仲有成8塊咁多,刀削麵夠哂彈牙,食落好有口感,最值得一讚係面頭放左D炸過既蟲草花,食落脆卜卜。招牌魯肉飯 半肥瘦既魯肉好入味,鋪滿成個飯,醬汁亦都好香。宇治抹茶牛乳 抹茶粉夠多,所以飲落夠濃味,而且好香。手工鳳梨酥麻糬蛋撻 呢個絕對係必食推介,係鳳梨酥上加入麻糬同蛋撻,撐皮口感酥脆可口,鳳梨酥用左土鳳梨,咬落有一絲絲鳳梨係口入面,而上面個蛋撻亦夠哂嫩滑。

招牌魯肉飯

半肥瘦既魯肉好入味,鋪滿成個飯,醬汁亦都好香。

宇治抹茶牛乳
宇治抹茶牛乳

抹茶粉夠多,所以飲落夠濃味,而且好香。

2022-11-04
午餐
2022-11-04 39 浏览
「三色鹽酥雞」伴三種醬汁:黑松露、柚子、冬陰功💫 當中以帶辣的冬陰功最爲驚喜🌶️ 「招牌魯肉飯」看似不大,但足夠飽肚,魯肉肥瘦均匀~芋頭控必點「髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅」💜 添上鹹蛋好感度倍增,據分量及飽肚感可作主食💥 「話梅地瓜薯條」在不知不覺中,就會吃很多😎「手工鳳梨酥🍍麻糬蛋撻」內藏煙靭麻糬,蛋滑不膩😙 要好好地吃「抹茶奶奶麻糬」真的很考功夫,建議用筷子🥢融合黃豆粉和麻糬(好玩d=====( ̄▽ ̄*)b)

2022-11-04 40 浏览
身邊好多朋友試過臺北棧都讚不絕口,今日難得同老公💑一齊放假,佢陪我到尖沙咀🛍血拼順便嚟試下🤩我哋首先叫咗個花膠魯肉飯,🍚平時魯肉飯好多地方都有,不過有花膠咁滋補都係第一次食,花膠份量都幾多👍😚另外叫咗麻醬涼拌秋葵,天氣咁熱好適合食呢個涼拌菜,秋葵新鮮且爽口配上麻醬特別開胃😋仲有叫咗呢個擔擔手工餃,🥟餃子食落餡料飽滿,感覺似擔擔麵加紅油抄手的混合版,幾特別👍😍甜品我哋揀咗🥧手工鳳梨酥麻糬蛋撻,原來係佢哋尖沙咀分店限定推介,鳳梨蓉酸酸甜甜配上一層蛋撻一層麻薯,口感極之豐富餐廳位置方便就腳,💰價錢合理而且食物出色有水準,👏🏻👏🏻性價比高,難怪成為近期人氣之選💯

Finally! 終於都去咗📌Check In Taipei尖沙咀嘅新分店喇😉,坐位多早環店好多,但經常都要排長籠,所以建議如果dinner time,6點就要嚟到啦🕕。淡粉紅mix淡黃色嘅色tone予人柔和溫暖感覺☄,裝修方面仲融合咗唔少台灣元素添☺️~·🐂招牌牛肉麵 HKD$118揀咗刀削麵,口感較煙韌😚,掛湯力亦較高;碗旁邊會附有一小嚿辣牛油😍,其實佢喺牛脂肪整成,隨個人喜好按量放入熱湯🥣,融化後先係精髓所在🤩,成個湯頭都充滿牛脂香氣,之前喺台灣食牛肉麵都有得加㗎!!·🐖招牌魯肉飯 HKD$68魯肉飯嘅豬肉係半肥瘦微偏肥🐖,所以食落會油脂感較重,肥豬肉口感亦較軟Q😚;醬汁則是偏甜嗰種,米飯用咗珍珠米,醬汁味道好好送飯👍🏻;仲有隻半熟滷水蛋🍳好吸睛啊!·🌯肉鬆皮蛋蛋餅 HKD$78見到有皮蛋做餡😍已經決定一定要order,好好食呀真係🥰!肉鬆同皮蛋估唔到都咁夾,香甜肉鬆同軟酥皮蛋,加上軟韌蛋餅,表面仲唧上沙律醬,整個texture、味道、口感都好豐富且多層次🤩,必點呀!·🍍手工鳳梨酥麻糬蛋撻 HKD$48絕對係驚喜之作💓!估唔到佢咁大個,有成隻手掌咁大✋🏻。佢完全係將鳳梨酥🍍

🐂招牌牛肉麵 HKD$118

🐖招牌魯肉飯 HKD$68

🌯肉鬆皮蛋蛋餅 HKD$78

見到有皮蛋做餡😍已經決定一定要order,好好食呀真係🥰!

🍍手工鳳梨酥麻糬蛋撻 HKD$48

絕對係驚喜之作💓!估唔到佢咁大個,有成隻手掌咁大✋🏻。

佢完全係將鳳梨酥🍍融合於蛋撻🥚為一體!! 蛋撻皮係牛油皮,香酥之餘仲好香牛油味,而且蛋味好濃,淨係個蛋撻已經好好食☺️;蛋撻內加入咬開係絲絲嘅鳳梨蓉,微甜味道唔會搶咗蛋撻主體嘅味道👍🏻;

最中間仲加入打卡拉絲麻糬😍,成個層次勁豐富,完全顛覆咗我對蛋撻同鳳梨酥嘅想像,原來兩者嘅可塑性可以咁高🤗。
🥛木瓜牛乳 HKD$52

木瓜同牛乳mix埋一齊形造出😻橙白雲石pattern,好靚!! 味道唔會好甜,仲飲到微微木瓜粒粒😚,兩者永遠都係最佳組合。
🍋檸檬冬瓜茶 HKD$38
與木瓜牛乳比較相對較失色,係台灣冬瓜茶古早味😌,味道偏甜的。
📍臺北棧
尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
2022-10-20
  • 肉鬆皮蛋蛋餅
2022-11-02 96 浏览
海港城都有間Check In Taipei 啦🤗店內以粉紅色調為主,仲有打卡嘅卡位~空間感都幾大,座位寬闊,店員都好Nice~🍗三色鹽酥雞 $128超級酥脆嘅鹽酥雞🤩🤩大大隻鹽酥雞外脆內軟,裡面又夠juicy!配上3款醬汁分別為柚子醬、冬陰公醬同黑松露醬。我最鐘意冬陰公醬,味道酸酸味好開胃唔太辣~⭐️呢個必叫啊!!🍖招牌牛肉麵 $188牛𦟌好厚身肉質軟腍,湯底好香牛肉同藥材味道,配上蟲草花、半隻溏心蛋🍳百頁豆腐片~最鐘意佢哋個手工刀削麵!好似有個細三角形咁,質感彈牙煙靭好厚實,食哂呢碗麵超級飽肚🤩碗邊有塊辣牛油,可自行添加至碗中~🥠鹹蛋黃芋泥球 $785粒鹹蛋黃芋泥球,鹹蛋黃喺芋泥球中間,芋泥味道好突出!好重料,食一兩粒都感受到個芋泥感~🍲麻吉燒關東煮 $78台式關東煮~材料有麻吉燒、芋絲及海帶結、湯底喺木魚湯底,配上酸酸哋嘅山海醬🍲麻吉燒份量都幾多~外層魚糕層好彈牙,中間麻糬仔煙煙韌韌,海帶結大大粒好爽口,湯底味道帶甜味幾有趣餐廳有牛乳大王系列及苦瓜汁大王系列!🥛紅豆沙豆乳 $48原來喺無冰嘅凍飲品!紅豆沙唔會太甜,味道剛剛好~仲有得揀牛乳定豆乳添~💧餐廳最特別之處喺有個獨家專利嘅過濾
海港城都有間Check In Taipei 啦🤗

🍗三色鹽酥雞 $128
⭐️呢個必叫啊!!

🍖招牌牛肉麵 $188
招牌牛肉麵

碗邊有塊辣牛油,可自行添加至碗中~

🥠鹹蛋黃芋泥球 $78

🍲麻吉燒關東煮 $78

麻吉燒關東煮

餐廳有牛乳大王系列及苦瓜汁大王系列!
🥛紅豆沙豆乳 $48

紅豆沙豆乳

💧餐廳最特別之處喺有個獨家專利嘅過濾淨化自來水,有效去除雜質及異味,同時保留天然鹽分及礦物質,有礦泉水同氣泡水選擇,每位HKD$10可以無限添水~✨
2022-11-01 330 浏览
👉🏻麻辣牛肉麵 (台灣寬粉)🍜牛肉麵可以揀手工刀削麵或者寬粉,見好少牛肉麵係可以配寬粉就叫咗嚟試吓。牛肉麵大概二三小辣,牛肉有三大塊,唔會太鞋太靭,加上寬粉吸左個湯都幾辣下,但個辣又越食越好食,越食越惹味,啱晒鍾意食辣嘅朋友仔🔥👉🏻招牌魯肉飯🍚魯肉份量唔夠多,連啲汁都唔夠撈飯,好可惜😖但魯肉都勝在夠肥,食落口都有少少融👍🏻👉🏻大阪燒海鮮蛋餅🥚一開始見到好fusion 好得意所以叫左,入面有好多大章魚粒,大蟹柳條,加上大阪燒醬汁同埋啲木魚,個味道又幾好食👍🏻👉🏻三杯鴨胸刈包🍞鴨胸份量都唔少,但一開始以為個鴨胸係已經用三杯醬汁醃,點知係分開上,依個有少少失望。反而個刈包比較少,得三舊,側邊仲有啲青瓜同埋京蔥配埋一齊食,加埋一齊食確又係幾唔錯嘅🙊👉🏻三色鹽酥雞個鹽酥雞大概有九件,件件都好大舊。好欣賞個雞隔咗一陣食,但仲係好脆。個雞配咗三款唔同醬,分別係黑松露、檸檬同埋芝士,三個味都幾好食🐥佢啲食物係幾好食,但相比起嘢飲就遜色少少,有啲失望🥴👉🏻奶茶妹妹醉了(烏龍茶cocktail)👉🏻伯爵帥哥 (伯爵茶cocktail)👉🏻觀音兵 (鐵觀音茶cocktail)基本上係飲得出酒味,但又飲唔出係
👉🏻麻辣牛肉麵 (台灣寬粉)🍜

👉🏻招牌魯肉飯🍚

👉🏻大阪燒海鮮蛋餅🥚

👉🏻三杯鴨胸刈包🍞

👉🏻三色鹽酥雞

佢啲食物係幾好食,但相比起嘢飲就遜色少少,有啲失望🥴
👉🏻奶茶妹妹醉了(烏龍茶cocktail)
👉🏻伯爵帥哥 (伯爵茶cocktail)
👉🏻觀音兵 (鐵觀音茶cocktail)
基本上係飲得出酒味,但又飲唔出係咩茶味🤔反而覺得飲緊檸檬茶咁,唔覺得好特別,三杯之中反而係烏龍茶最得意最好飲

👉🏻抹茶奶奶麻薯
我係為咗呢個麻糬以黎😆個麻糬的確係好淋,一夾就會散,綠茶味都夠出,加埋黃豆粉撈埋一齊係幾好食👌🏻但又未去到覺得超級無敵好食🙊

👉🏻手工鳳梨酥麻糬蛋撻
反而係依個有驚喜,一開始以為係呢個會好細舊,點知黎到都幾大舊下。麻糬蛋撻上面係燉蛋,中間係麻糬,下面係鳳梨蓉,出面再用蛋撻皮包住。餐廳好貼心咁有返熱,所以食落去嗰時仲係有少少暖暖地,燉蛋加埋可以拉絲嘅軟綿綿麻薯食落超有驚喜🤩🤩🤩下次再去都一定會再嗌,encore 之選👍🏻👍🏻
  • 三杯片皮鴨胸刈包
  • 手工鳳梨酥麻糬蛋撻
  • 麻辣牛肉麵
  • 大阪燒海鮮蛋餅
  • 三色鹽酥雞
2022-11-01 135 浏览
今天放工同朋友尖沙咀行街,途徑海港城,我們行下行下,遠見到間店名好特別,走近看了門口餐牌,是間吃台灣食物餐廳,食物款式吸引同見裝修特別,不如今晚在這間吃,入了去坐,我們叫了原條鰻魚起司玉米蛋餅 上枱鰻魚大條同有厚度,待應會用枝槍在鰻魚身燒一燒,少見特別,燒完鰻魚同起司玉米一起入口,特別香嫩滑同軟霖招牌魯肉飯 大碗,肉粒厚身同爽滑,濃香魯肉味抹茶奶奶麻糬 自己捲粒粒,搽在抹茶粉上,軟綿綿入口好有抹茶香味,口感特别手工鳳梨酥麻糬蛋撻 鳳梨味特別香,蛋撻軟軟地又帶鬆脆脆,少見特色百香果綠茶 (熱) 百香果味濃香,甜度適中

招牌魯肉飯

大碗,肉粒厚身同爽滑,濃香魯肉味
抹茶奶奶麻糬

自己捲粒粒,搽在抹茶粉上,軟綿綿入口好有抹茶香味,口感特别
手工鳳梨酥麻糬蛋撻

鳳梨味特別香,蛋撻軟軟地又帶鬆脆脆,少見特色
百香果綠茶 (熱)

百香果味濃香,甜度適中
2022-10-27
2022-10-31 57 浏览
呢日係購物日,陪人睇野變咗自己買野🙈戰鬥完之後就餓了。醒起呢間新派台灣菜 ,決定跟姊妹們來chill chill Taipei 🥰肉鬆皮蛋蛋餅 $78最快上的一道菜。以為咁快來會凍冰冰,唔知伏唔伏。點知,係熱辣辣,好好食呀😦 唔食皮蛋的我都覺得好食,個皮蛋無港式果隻怪味😃👍🏻鹹蛋黃芋泥球 $78實物跟圖片一樣靚😍 芋泥好厚實,加上鹹蛋黃好邪惡😎 但一點都不膩明太子甜不辣 $78珊豬愛食明太子,點了這個新派甜不辣試試😁😁 明太子醬好香濃,甜不辣好彈牙招牌牛肉麵 $118香香的藥材湯😌 個粉係用冬粉,好爽口彈牙😋 牛肉雖然係用五香牛肉,但係都好嫩滑。仲有D脆脆,應該係蟲草花,好得意招牌魯肉飯 $68諗住叫返啲食台灣菜必點嘅招牌野,不過竟然係最失望 😅 個魯肉飯無乜特別抹茶奶奶麻糬 $108最後要試呢個好似好好玩的甜品🤪好似玩緊之前港孩好鍾意果個魔鬼膠,好黏🤣 其實係好難沾D黃豆粉。玩味指數ok但味道就。。。你哋自己諗
呢日係購物日,陪人睇野變咗自己買野🙈

肉鬆皮蛋蛋餅 $78

抹茶奶奶麻糬 $108
最後要試呢個好似好好玩的甜品🤪
  • 招牌牛肉麵
2022-10-30 38 浏览
海港城港威商場這間台式店,平日很多人排隊的,今日路過有個靚位,馬上入去下午茶兼打卡,必點的是手工鳳梨酥麻薯蛋撻,熱辣辣有蛋香的味道,麻薯煙靭,是有創意的甜品👍另外點了鹹蛋黃芋泥球,麻醬涼拌秋葵;飲品挑選了牛乳大王系列,點了紅豆沙牛乳和綠豆沙沙冰,兩杯都不會太甜☺️整體來說,真係悠閒嘆下午茶的好地方👍
海港城港威商場這間台式店,平日很多人排隊的,