2022-11-22 58 浏览
🌸精美滋味台灣菜🌸臺北棧🍽想到品嚐精美台式料理?今天我便相約好友到了尖沙咀一間精美台式餐廳「臺北棧」品嚐是日晚餐❗餐廳寬敞,裝修精美有格調,座位寬敞,店員殷勤有禮。我們一行2人點了以下餐點:1️⃣話梅地瓜薯條 $68厚切地瓜薯條即叫即炸,炸得黃金香酥,配搭開胃話梅甜辣醬,越食越上癮!2️⃣髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88以鹹蛋黃脆配搭香甜芋泥製成的台式蛋餅,賣相精美,質感軟糯,鹹甜交融,味道豐盛滋味。3️⃣擔擔牛肉麵 $138以香辣擔擔辣湯配搭香滑彈牙的台式寛粉,份量十足,寬粉晶瑩剔透,質感香滑彈牙,牛肉肉質香嫩,口感鬆化,糖心蛋香嫩幼滑,配搭豐富香辣惹味。4️⃣抹茶奶奶麻糬 $108以台灣淡水獨有配方,不含糯米,探用日本香滑鮮牛乳及木薯粉做成的Q軟麻糬,充滿抺茶甘香,甜而不漏。5️⃣芭樂苦瓜汁 $52以新鮮芭樂配搭新鮮苦瓜汁,味道清新回甘,清怡解膩。總括而言,此餐廳的食物質素不俗,用餐環境寬敞精緻,絕對是尖沙咀一帶台式料理之選❗
🌸精美滋味台灣菜🌸臺北棧🍽

餐廳寬敞,裝修精美有格調,座位寬敞,店員殷勤有禮。

我們一行2人點了以下餐點:

1️⃣話梅地瓜薯條 $68

2️⃣髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88

3️⃣擔擔牛肉麵 $138

4️⃣抹茶奶奶麻糬 $108

5️⃣芭樂苦瓜汁 $52
以新鮮芭樂配搭新鮮苦瓜汁,味道清新回甘,清怡解膩。

2022-11-21
  • 抹茶奶奶麻糬
  • 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
  • 話梅地瓜薯條
台灣係我好喜歡嘅地方之一,疫情後已經有幾年無去過,有時真的好回味台灣的小食,裝修得美美又令人relax 的cafe 早幾日朋友帶路下到了在港威中心的台式cafe,Check in Taipei  裝修以粉紅色&啡色為主調,非常重少女味空間感十足,位和位之間有足夠的空間,私隱度十足 Nordaq 礦泉水 $10一位,無限量添加氣泡水細密氣泡水令人感到好輕爽,氣泡水中的二氧化碳也對促進血液循環、促進腸胃蠕動都有幫助,於炎炎夏日中飲用不僅消暑、還能刺激食慾。而且無卡路里的氣泡水,真的是減重朋友的良伴! 價錢大約$50左右一杯飲料,主食大約一百蚊左右 Menu設計也相當精緻 苦瓜汁大王:鳳梨苦瓜汁$48苦瓜對免疫力有幫助,另外具有清熱消暑、養血益氣、補腎健脾、滋肝明目的效果。 鳳梨中和了苦瓜汁的苦澀味道,入面還有粒粒鳳梨果肉,口感豐富 招牌滷肉飯, 滷肉是我最喜歡的台式料理之一,肥美的豬肉加上香濃的醬汁,超下飯又美味!  滿滿的膠

裝修以粉紅色&啡色為主調,非常重少女味
空間感十足,位和位之間有足夠的空間,私隱度十足

Nordaq 礦泉水 $10一位,無限量添加氣泡水

價錢大約$50左右一杯飲料,主食大約一百蚊左右

Menu設計也相當精緻

苦瓜汁大王:鳳梨苦瓜汁$48

鳳梨中和了苦瓜汁的苦澀味道,入面還有粒粒鳳梨果肉,口感豐富

滿滿的膠質,上面放了只流心蛋

明太子甜不辣~甜不辣即是Tempura的意思~不「甜」也不「辣」,其實是炸魚餅再加上明太子醬汁

炸熟後非常香口,熱力十足,再沾上~粉橘誘人,潤澤滑腴鮮香,味道豐富的明太子醬,非常可口
穢穢鹹蛋黃芋泥蛋餅~是必點的小食!

用料十足!好看又好食!身為一個芋頭控,看到芋頭就必定會點,而呢度既穢穢鹹蛋黃芋泥蛋餅是我食過的芋泥蛋餅中最出色!

餅皮層次豐富,吃起來非常酥脆,配上綿密的芋泥,甜而不膩
招牌牛肉麵,最精華之處是那一小片牛油!是選用本地兆記牛肉(荃灣朋友一定知道的出名牛肉檔)所提供嘅牛脂肪製成的!把它面加入嚟香辣牛肉湯入面倍感脂香
那只糖心蛋也亮眼

牛肉麵可以揀手工刀削麵或者台灣寬粉絲,我點了手工刀削麵,口感彈牙滑溜
手工鳳梨酥麻薯蛋撻

入面有土鳳梨肉&qq mochi,
味道略甜,有點似食一個大鳳梨酥,兩個人分享也足夠

埋單$493,價值合理,值得再來
2022-11-20 48 浏览
-Ma la spicy beef noodleI’m so in love with the texture of the noodleIt’s extremely thick with pit stripe to absorb the soupChewy but not stiff -Salted egg taro ballIgable dish with bright golden and purple color The taro ball is fried just rightWith a crispy layer filled with taro and salted egg cream paste -Mochi fish cake odenDefinitely my kinda comfort foodThe broth is sweet and full of umami With chewy mochi fish cake and konjac roll warming your stomach -Uji matcha fresh milkI like the ric

-Ma la spicy beef noodle
Chewy but not stiff

-Salted egg taro ball

-Mochi fish cake oden

-Uji matcha fresh milk
I like the rich matcha flavour
Very creamy but not over sweet
2022-11-20 41 浏览
貴就不在話下,飲水都要收$10一枝。服務態度好差,明顯員工做得唔開心,10%服務費貼錢買難受,上甜品個刻話「你哋重有6分鐘」,之後未食完就話出面有人等,跟住嚟手收我對筷子。 食物一般,台灣嘢嚟講太貴不過係海港城就算,純粹食環境俾人打下卡。

2022-11-15 67 浏览
🫔🍜臺北棧🧋🥚絕對係一間打卡既台灣餐廳!知道餐廳係海港城開左唔係好耐,有行過,但今次終於同朋友食飯一齊試下🤭餐廳內係有普通坐位,有包廂,我地三人訂位,坐到包廂🔸咖哩起司吉列蝦蛋餅 $98 - 咖哩味只係有啲醬係蛋餅上畫線,裡面就有好厚既芝士包住吉列蝦,味道係正常,蝦都大條,豪華蛋餅咁🔸玫瑰奶茶 $42🔸珍珠奶茶 $45🔸綠茶牛奶-飲品都幾有驚喜,我會成日覺得餐廳既台式飲品都未必好飲,出面街既手搖好飲啲,但呢度既飲品都唔錯!🔸招牌滷肉飯 $68 - 都幾好,正常,滷肉肥瘦剛好,有滷溏心蛋都做得幾好,我怕全部都係肥肉既滷肉飯,呢度好平均。🔸三色鹽酥雞 $128 - 幾大碟,雞都係有酥脆不膩既口感,都好味!三色就係三個醬汁係碟上,分別係柚子,冬蔭功,黑松露。清新,辣味,濃味都有齊,幾細心。🔸擔擔牛肉麵 $138 - 刀削麵,硬豆腐,蒜蓉,特別係有少少脆既蟲草花,溏心蛋。味道係擔擔味,就無平時食紅燒牛肉麵既藥味湯,都幾惹味!無味精。整體來講,餐廳環境係舒服,整齊。包廂嘅設計令到我哋都好容易傾到計,打卡一流。其實價錢偏貴,我相信都好大原因係地理位置喺海港城。另外,唯一就係門口嘅職員態度有少少唔好
🫔🍜臺北棧🧋🥚

🔸玫瑰奶茶 $42🔸珍珠奶茶 $45🔸綠茶牛奶

另外,唯一就係門口嘅職員態度有少少唔好,因為我哋未人齊,佢不斷強調都係食90分鐘,其實歡迎啲嘅態度,唔好趕客咁,我哋會以接受少少。可能只係個別同事。
2022-11-09
庆祝纪念
生日
2022-11-15 539 浏览
Check-in Taipei係海港城開左分店當然去試下啦。見到法國鵝肝牛舌芯湯麵非常特別所以試試。湯麵一端出嚟鵝肝同牛油香氣飄揚,聞到都流曬口水!牛舌芯爽口,台灣寬粉絲麵底掛曬香濃嘅鵝肝牛肉湯汁,加埋溶入湯底嘅自製辣牛油,味道香濃到極,我地都對呢款湯麵讚口不絕~三色鹽酥雞個plating好靚,有柚子、黑松露、冬蔭公三款醬料任君選擇。我係重口味之人,冬蔭公味好有新鮮感,柚子好清新,而黑松露都係配薯條夾d。鹽酥雞炸得酥脆,內裡肉質juicy,難怪夜市名物非他莫屬!想食蛋餅又想食甜品,髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅就係最佳選擇。蛋餅煙韌,包滿芋頭味爆燈又幼滑嘅芋泥蓉,鹹蛋黃唔多但足夠帶出鹹蛋嘅香,加上靚都爆嘅紫色香芋粉,呢個fusion認真睇得又食得。朋友未試過台灣苦瓜汁又想清一清熱所以挑戰蜂蜜苦瓜汁,點知都係接受唔到苦瓜汁陣味,覺得太苦XD 我就fat fat主義,揀左木瓜牛乳,好靚好有層次之餘又滋潤好飲!見隔離檯嘅三杯鴨胸刈包同麻糬好似好吸引,下次嚟再試~Menu-

法國鵝肝牛舌芯湯麵

三色鹽酥雞

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

見隔離檯嘅三杯鴨胸刈包同麻糬好似好吸引,下次嚟再試~

Menu-

2022-09-17
法國鵝肝牛舌芯湯麵
三色鹽酥雞
2022-11-15 57 浏览
位於尖沙咀的台式餐廳,主打新派台灣菜式及創意甜品,餐廳的菜式選擇雖然不算多,但人流卻非常多,因此決定ᵍᵒ & ᵗʳʸᵗʳʸ ˡᵘ~招牌牛肉麵 $118我選了刀削麵,口感十分煙韌,麵條超粗,但略嫌不夠掛湯;碗旁附有一小塊由牛脂肪製成的辣牛油,可按食客喜好放入熱湯,湯底部分超濃郁牛肉味,加上辣牛油,整碗湯充滿牛脂香氣!牛肉軟腍入味,厚而不韌,配有蟲草花及海綿質感的魚片,一口湯底一口牛肉十分好吃,美中不足的只有麵款吧,可能轉為寛粉絲會更合適吧招牌魯肉飯 $68魯肉飯的豬肉偏肥,但台灣正宗的魯肉飯亦大多採用肥膏肥肉部分,因此味道其實很貼近我在台灣吃到的味道!豬肉口感彈牙油脂感香濃,醬汁豐富,拌飯真的很一流!但$68只是一碗魯肉飯來說,實在有點太貴了大阪燒海鮮蛋餅 $128蛋餅雖然份量十足,滿滿的燒汁和木魚絲,而且有大量八爪魚粒和蟹柳絲;但由於真的很日式的做法,因此吃不出蛋香味,不太像台式蛋餅,味道是不錯的,但我個人不太欣賞

招牌牛肉麵 $118

招牌魯肉飯 $68

大阪燒海鮮蛋餅 $128
2022-11-13 57 浏览
餐廳卡位好靚 好Igable📸雖然佢係主打台式美食不過餐廳嘅裝修就好似cafe咁餐廳以粉色系為主卡位仲好前幻添呀😍🔸招牌魯肉飯 $68🔸招牌牛肉麵 $118🔸髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88🔸明太子甜不辣 $78🔸手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48🔸芋泥牛乳 $55呢間餐廳真係好chill,店員嘅服務都好好,食物款式選擇亦都好多。我哋分別叫咁佢哋嘅招牌魯肉飯同埋招牌牛肉麵。招牌魯肉飯都幾大玩,魯肉嘅份量都幾多,相當有誠意,食落好juicy,肉汁嘅咸度適中,餸飯食一流😋招牌牛肉麵l🍜嘅牛肉係用咗牛𦟌,牛𦟌炆得好淋身,食落牛肉味香濃😋牛肉麵嘅湯底飲得出係用咗藥材去煲,好濃牛味同藥材味,非常惹味。手工刀削麵好好咬口,仲有埋溏心蛋同百葉豆腐片做配料,食完都幾飽肚😆我哋仲叫咗兩款小食,明太子甜不辣一碟有6件,之前去台灣都已經好鍾意食甜不辣㗎啦,估唔到呢間餐廳嘅甜不辣食得返喺台灣食嘅果種風味,再加埋明太子落甜不辣到,惹味得嚟口感軟糯,非常高質🤤髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅就非常有創意,鹹蛋黃同芋泥呢個配搭我都係第一次食,估唔到又幾夾,蛋卷包住滿滿嘅芋泥,一啖食落去真係幸福嘅感覺😍最後我哋仲叫咗佢哋嘅招牌甜品,手工鳳梨酥麻
餐廳卡位好靚 好Igable📸

🔸髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅 $88

🔸明太子甜不辣 $78

🔸手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48

🔸芋泥牛乳 $55

最後我哋仲叫咗佢哋嘅招牌甜品,手工鳳梨酥麻糬蛋撻,睇個名都已經好吸引啦🤣佢嘅撻底鋪咗鳳梨,裡面嘅餡就係蛋漿同麻糬,食落蛋味好香,口感非常豐富,絕對值得一試🤣芋泥牛乳非常香滑,芋頭味香濃,十分高質😋
2022-10-30
2022-11-13 149 浏览
今晚朋友同我食好西,慶祝我生日。喺附近揀咗呢間~特別嘅台灣嘢食試下裝修得幾靚,而且有好多卡位!坐得好舒服,環境、光線顏色都配合得好好!玫瑰奶茶加珍珠:奶茶入面真係有明顯嘅玫瑰花味!好香!而且珍珠好有咬口、唔會過淋!髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅上面有鹹蛋黃淡淡的鹹香,但入邊係甜嘅芋泥,好有層次。芋泥超足料!加埋蛋餅入去好飽肚!招牌牛肉麵溏心蛋+豆腐!牛肉湯好濃!一定要配粉絲!吸引哂湯精華!可以加埋碗邊辣牛油,更香濃!牛肉好淋、好入味!抹茶奶奶麻糬好滑,好濃既奶味!唔會好甜,咁樣食法軟糯嘅麻薯好得意!手工鳳梨酥麻薯蛋撻好有創意,鳳梨酥、麻薯、蛋撻:呢三樣野之前都係獨立個體,加埋出嚟又幾有層次、又幾夾!交通方便,裝修環境舒服,食物精緻有驚喜,都幾有心機諗一d特別野!係好唔錯👍🏻
今晚朋友同我食好西,慶祝我生日。
喺附近揀咗呢間~特別嘅台灣嘢食試下

玫瑰奶茶加珍珠:
玫瑰奶茶加珍珠

抹茶奶奶麻糬
好滑,好濃既奶味!唔會好甜,咁樣食法軟糯嘅麻薯好得意!

玫瑰奶茶加珍珠
手工鳳梨酥麻薯蛋撻
Check-in TaiPei中環店岩岩開既時候食過一次,印象非常唔錯,可以要過海之後就無機會再食🥲今日去行海港城竟然見到係呢到開左分店!!二話不說即刻去食😆門面裝潢幾有特色,走簡約文青風,採用柔和粉色做主調,整體感覺幾有feel幾舒服😌平日晚飯時間,餐廳接近滿座,好彩岩岩有位我地叫左兩個主食、一個小食、再加碼兩個甜品🤤🤤招牌魯肉飯滿滿既魯肉同魯肉汁,加上溏心蛋非常吸睛👍🏻魯肉夠咸夠香,入口肉汁豐富,肉香滿滿,配飯食一流😋魯肉炆得夠軟腍,肉質滑嫩,而且肥瘦適中食落有肉香亦伴隨豐富油脂香😌溏心蛋睇賣相就知道係滿分之作😆咬落去有淡淡醬油香,微咸,蛋黃口感100分撈飯食係絕配👍🏻招牌牛肉麵我地揀左刀削麵,麵條闊身好彈牙,咬落夠Q夠滑牛肉麵最重要係湯底,飲落係滿滿香料既香咪,甘咸帶甜,原汁原味好好食!配料既牛𦟌炆得夠腍,仲有四大舊份量都幾足旁邊類似油豆腐吸晒湯汁入晒味😋👍🏻多數台灣牛肉麵都微辣,呢到好貼心咁將辣牛油放係碗邊,除左俾唔食得辣既食客有一個選擇亦都俾食得辣既食客可以食到原味同落左辣牛油兩種口味落左辣牛油整體感覺會更加豐富,油脂感令成個味道更豐富,微微既辣度亦令層次更上一層樓❤️肉鬆皮蛋
今日去行海港城竟然見到係呢到開左分店!!二話不說即刻去食😆

平日晚飯時間,餐廳接近滿座,好彩岩岩有位
我地叫左兩個主食、一個小食、再加碼兩個甜品🤤🤤

招牌魯肉飯
滿滿既魯肉同魯肉汁,加上溏心蛋非常吸睛👍🏻
魯肉夠咸夠香,入口肉汁豐富,肉香滿滿,配飯食一流😋
魯肉炆得夠軟腍,肉質滑嫩,而且肥瘦適中
食落有肉香亦伴隨豐富油脂香😌

溏心蛋睇賣相就知道係滿分之作😆
咬落去有淡淡醬油香,微咸,蛋黃口感100分
撈飯食係絕配👍🏻

招牌牛肉麵
我地揀左刀削麵,麵條闊身好彈牙,咬落夠Q夠滑
配料既牛𦟌炆得夠腍,仲有四大舊份量都幾足
旁邊類似油豆腐吸晒湯汁入晒味😋👍🏻

亦都俾食得辣既食客可以食到原味同落左辣牛油兩種口味

肉鬆皮蛋蛋餅
外層皮Q有蛋咁香,配埋茄汁同蛋黃醬更加正😆

內餡係滿滿皮蛋同肉鬆,肉鬆味道夠,食落好鬆軟但唔會乾
皮蛋幾新解,口感爽軟,蛋黃軟糯,呢個配搭第一次食都幾有驚喜👍🏻👍🏻

牛乳大王係食台灣菜必飲😆我揀左木瓜牛乳
滿滿木瓜沙冰飲落好清爽,飲落有木瓜蓉既口感,好refreshing
牛乳好香,奶香味豐富,配埋木瓜既清甜好正👍🏻

伯爵茶凍愛玉芋圓
上到黎我地都呆左,估唔到份量咁多!
綠豆煲得夠綿,食落夠沙
黑珍珠煙煙韌韌,微甜

芋圓同樣Q彈,有淡淡芋頭同埋蕃薯既香
伯爵茶凍爽口軟Q,入口有淡淡伯爵茶香
愛玉質感比一般結實,入口軟糯,有微微檸檬香
配埋牛乳甜湯無論口感同味道都十分豐富👍🏻❤️

手工鳳梨酥麻糬蛋撻
見到枱枱都有叫忍唔住都叫左一個黎試!好有驚喜!
望落去係一個長方形蛋撻但內有乾坤😋

外皮係非常鬆脆,食落酥脆同埋濃香牛油味,隨之而來係滿滿蛋香,蛋漿微甜,咬落軟嫩滑
中間係麻糬為蛋撻帶黎軟糯口感
底層係鳳梨蓉🍍,清甜鳳梨有畫龍點睛既感覺👍🏻

呢一晚同老公去左尖沙咀,決定係搵D新餐廳食下🍴係商場行來行去,又唔想食西餐😛行過見到一間裝潢以玫瑰粉色為主既餐廳♥️原來係台灣菜 Check-in Taipei,📍所以決定試下呢!-整個裝潢好trendy, 有必於一般台灣菜既印象🧡環境好闊落,好岩傾下偈,慢慢享受👯‍♀️傾向屬於精緻度較高的台灣菜❤️首先我地點了肉鬆皮蛋蛋餅🤩蛋餅一向係我地最愛,有幾個唔同選擇!第一次試肉鬆皮蛋既組合,加埋配製偏酸既醬汁😋好順口,同好開胃呢✅味道好夾,同埋好好咬,一定要配埋醬汁食!一向唔算好鍾意皮蛋既我,都覺得幾有驚喜‼️-另外老公好想食飯,所以點了松露魯肉飯🍚魯肉飯加上松露,感覺更香口😍同埋飯相對比較硬身,岩我本身好鍾意有口感既食物!🥢份量唔算好多,但如果share 食都唔錯呀❣️-最後點了好期待既三杯片皮鴨肫刈包💡原來係尖沙咀店限定🎈睇到都好想試呀!精緻度十足既刈包,配上片皮鴨,係按自己份量製作🏷好鍾意呢種有少少要自己DIY的餐點🥰而且片皮鴨的數量好足夠每一塊食落油脂剛剛好,啖啖肉🥩加埋蔥絲同刈包本身,好好食呀!雖然呢個價錢唔算好抵,但我覺得好有新鮮感💯share 食都值得試,係特色之選💚💙-飲品方面,我點了
呢一晚同老公去左尖沙咀,決定係搵D新餐廳食下🍴
係商場行來行去,又唔想食西餐😛
行過見到一間裝潢以玫瑰粉色為主既餐廳♥️
整個裝潢好trendy, 有必於一般台灣菜既印象🧡
環境好闊落,好岩傾下偈,慢慢享受👯‍♀️
傾向屬於精緻度較高的台灣菜❤️
首先我地點了肉鬆皮蛋蛋餅🤩
蛋餅一向係我地最愛,有幾個唔同選擇!
第一次試肉鬆皮蛋既組合,加埋配製偏酸既醬汁😋
好順口,同好開胃呢✅
味道好夾,同埋好好咬,一定要配埋醬汁食!
一向唔算好鍾意皮蛋既我,都覺得幾有驚喜‼️
另外老公好想食飯,所以點了松露魯肉飯🍚
魯肉飯加上松露,感覺更香口😍
同埋飯相對比較硬身,岩我本身好鍾意有口感既食物!🥢
份量唔算好多,但如果share 食都唔錯呀❣️
最後點了好期待既三杯片皮鴨肫刈包💡
原來係尖沙咀店限定🎈睇到都好想試呀!
精緻度十足既刈包,配上片皮鴨,係按自己份量製作🏷
好鍾意呢種有少少要自己DIY的餐點🥰
而且片皮鴨的數量好足夠
每一塊食落油脂剛剛好,啖啖肉🥩
加埋蔥絲同刈包本身,好好食呀!
雖然呢個價錢唔算好抵,但我覺得好有新鮮感💯
share 食都值得試,係特色之選💚💙
飲品方面,我點了木瓜牛乳🥛
超足料的一杯,真材實料既木瓜加牛乳🥭
好順口好夾,而且唔會太甜,我仲覺得太大杯同太飽🤪🤪
鍾意飲牛奶的朋友好值得試呀!💖💖
老公點了檸檬冬瓜茶, 係開胃之選!
小清新,相對偏酸,但會好開胃🍋
以台灣菜價錢泥講唔算真係平價,
但食物精緻同環境舒服🎀加上地點好方便✅
好岩同朋友飯聚,可以試下呢!💜
木瓜牛乳
檸檬冬瓜茶
2022-11-06
木瓜牛乳
檸檬冬瓜茶
  • 三杯片皮鴨胸刈包
最近好想食台灣野,好掛住台灣呀,見到海港城有間台北菜一定要試下,食左當去左台灣🤤🤤🤤🤤🤤餐廳設計非常優雅,粉紅加粉藍色調,打咭一流📷酸辣牛肉麵 有刀削麵和粉絲給你選擇,我們揀選了粉絲,好像台灣的東粉一樣,煙韌彈牙,配以正宗台灣麻辣酸辣湯,非常惹味,令人胃口大開。手工鳳梨酥麻糬蛋撻店員說這個是他們勁力推介的甜品,這個配搭非常有特色,麻薯非常煙靭,加入鳳梨增添口感,味道令人十分驚喜。肉鬆皮蛋蛋餅流心皮蛋配肉鬆,用蛋皮包住,配以沙律醬一起食用,味道酸酸甜甜🤤🤤🤤苦瓜汁大王系列- 蜂蜜苦瓜汁苦瓜汁是一本相當健康的手搖飲品,清熱益氣又能降血脂,加了蜂蜜,苦中一點甜,又養顏又健康。玫瑰奶茶杯上有玫瑰的小花瓣,加上純厚奶茶的獨家配方,經典的玫瑰香氣,十分吸睛🌹🌹🌹三色台灣香腸正宗台灣豬肉香腸,炸得好香口, 份量十足大大份,加上炸蒜片更惹味!

餐廳設計非常優雅,粉紅加粉藍色調,打咭一流📷

酸辣牛肉麵

苦瓜汁大王系列- 蜂蜜苦瓜汁

玫瑰奶茶

三色台灣香腸

2022-11-10
2022-11-11 202 浏览
「臺北棧」一向主打新派台灣菜式及創意甜品,在尖沙咀開了店。設計走簡約風,以粉色系列作主題。室內環境舒適,還設有私隱度高的卡座位。此店引入瑞典Nordaq環保過濾水系統,以專利過濾器淨化自來水中的雜質及異味,同時能保留天然鹽份及礦物質,客人只需付$10,便可享用礦泉水或氣泡水。❣️ 鹹蛋黃芋泥球 $78鹹蛋黃芋泥球外酥內鬆軟。酥脆的外皮包裹著滿滿的餡料,芋泥微甜鬆軟,入口綿香,加上淡淡鹹味的鹹蛋黃,鹹蛋黃芋泥球酥香可口。❣️ 肉鬆皮蛋蛋餅 $78賣相吸引。蛋餅以蛋香較為濃郁的鴨蛋製成。肉鬆皮蛋蛋餅非常特別,香口的肉鬆和口感軟糯的皮蛋想不到會是這麼合襯。❣️ 招牌牛肉麵 $118招牌牛肉麵湯底濃郁,使用50斤牛骨熬煮而成。碗旁是辣牛油,使用純牛脂肪及15種香料辣椒製作而成。把味帶微辣的辣牛油溶入湯底中,能讓湯頭更顯濃香。厚切的牛肉燜煮得入味,香滑軟腍。吸收了濃郁湯底的百頁豆腐滋味。口感帶彈性兼嚼勁的刀削麵掛上湯汁。還有蛋香十足的半只溏心蛋和蟲草花。整體牛肉味道濃郁,口感豐富。❣️ 招牌魯肉飯 $68帶皮的五花肉,口感軟腍,不感油膩。味道醇香的溏心蛋,配搭甜中帶點鹹味的濃稠醬汁,正好下飯。❣️ 手工鳳
「臺北棧」一向主打新派台灣菜式及創意甜品,在尖沙咀開了店。
❣️ 鹹蛋黃芋泥球 $78
鹹蛋黃芋泥球
鹹蛋黃芋泥球外酥內鬆軟。
❣️ 肉鬆皮蛋蛋餅 $78
肉鬆皮蛋蛋餅
賣相吸引。蛋餅以蛋香較為濃郁的鴨蛋製成。
❣️ 招牌牛肉麵 $118
招牌牛肉麵
厚切的牛肉燜煮得入味,香滑軟腍。
吸收了濃郁湯底的百頁豆腐滋味。
口感帶彈性兼嚼勁的刀削麵掛上湯汁。
❣️ 招牌魯肉飯 $68
❣️ 手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48
創意甜品
這個「手工鳳梨酥麻糬蛋撻」帶來驚喜,以台灣著名的鳳梨酥和香港地道代表食物之一的蛋撻混合而成。
香脆的鳳梨酥撻皮,內裏餡料的第一層是香軟滑溜的蛋, 第二層是軟糯麻糬,底層是鳳梨酥餡。口感豐富,甜而不膩。
🍹 芭樂苦瓜汁 $52
芭樂苦瓜汁
芭樂味道鮮甜,混和帶點點甘味的苦瓜汁,感覺清新健康。
2022-11-03
鹹蛋黃芋泥球
芭樂苦瓜汁
2022-11-10 49 浏览
今日去了一間新開的台式人氣餐廳,裡面有彩色的燈光,令整個環境變得很夢幻。餐廳設有獨立包箱座位,十分寬闊,最適合與閨蜜來暢聚。我們點了:-肉鬆皮蛋蛋餅皮蛋的甘香和香甜的肉鬆做餡料,味道非常夾。蛋餅點埋沙律醬,十分惹味。-招牌滷肉飯滷肉軟腍,醬汁很濃郁,還有溫泉蛋撈埋飯食一流。-招牌牛肉麵選了刀削麵,麵身是粗條,煙韌有口感,裡面有4塊牛𦟌肉炆得軟腍入味,配菜還有蟲草花,豆腐,牛肝菌等,十分豐富。-手工鳳梨酥麻薯蛋撻是蛋撻和鳳梨酥的合體,表面看似蛋撻,中間夾有麻糬,最底層是鳳梨餡,入口鬆脆,味道香濃,很有層次感。餐廳很貼心,加了熱才上枱。-芭樂牛乳有芭樂的果香,味道很清新。

我們點了:
-肉鬆皮蛋蛋餅

-招牌滷肉飯
滷肉軟腍,醬汁很濃郁,還有溫泉蛋撈埋飯食一流。

-招牌牛肉麵

-手工鳳梨酥麻薯蛋撻

-芭樂牛乳
有芭樂的果香,味道很清新。
2022-11-08
  • 手工鳳梨酥麻糬蛋撻
2022-11-09 64 浏览
打卡Check In Taipei😍除咗影得靚之外食物都好高質素 明太子甜不辣煙煙韌韌 明太子醬調製得好好 食落好開胃 而且口感方面帶有微微嘅脆口 呢個整得唔錯👍🏻肉鬆皮蛋蛋餅都係我哋推薦嘅菜式 皮薄餡靚 外面嘅醬汁好好食 裏面嘅皮蛋同埋肉鬆嘅比例都啱啱好 非常juicy😋之後都仲咗鹹蛋黃芋泥球 賣相非常靚 係打卡之選 雖然食落有啲乾 但係整體嘅味道都唔錯🤩呢度嘅牛乳大王係人氣飲品 有好多選擇 叫咗木瓜牛乳同埋宇治抹茶牛乳 好滑好解渴🤤最後甜品當然要叫抹茶奶奶麻糬 抹茶味唔會好重 加埋花生碎一齊食好正🥜-📍臺北棧 (海港城) (尖沙咀)尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
打卡Check In Taipei😍

📍臺北棧 (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖