2022-12-20 48 浏览
早排同屋企人系尖沙咀行完街行到肚餓,見到呢間餐廳幾多人打卡~裝修又好夢幻,好似畫室一樣❤️沙爹牛肉面(刀削麵)($138):佢個沙嗲味好濃郁~而且佢個面口感好特別不同於平時食到嘅刀削麵~牛肉好入味,仲有蟲草花、豆腐同糖心蛋都好正蟲草花仲有炸過手工鳳梨酥麻薯蛋撻($48 ):呢個蛋撻個人好鐘意~熱辣辣入邊嘅麻薯仲可以拉絲~鳳梨酥酸酸甜甜,蛋撻奶香十足抹茶奶奶麻薯($108):個人覺得中規中矩,抹茶味都幾香飲品:-綠豆沙豆乳 ($48)-珍珠奶茶酒Drunken 🧋 ($108):

抹茶奶奶麻薯($108):個人覺得中規中矩,抹茶味都幾香

飲品:
-綠豆沙豆乳 ($48)
-珍珠奶茶酒Drunken 🧋 ($108):

早幾日喺海港城行街 先知道Check In Taipei喺度開咗分店🇹🇼我係咪太out?係咪得我唔知?一見到諗都唔洗諗就入去 好耐冇食佢哋嘅麻糬啦😛呢度嘅裝修好大好靚 粉色系嘅設計帶點夢幻嘅感覺 好啱我呢啲攬住顆少女心死都唔放嘅中女🫶🏻▪️招牌牛肉麵我哋揀咗手工刀削麵 口感十分煙靭 勁鐘意呢種有咬口嘅麵 另外仲有寛粉絲可以選擇🍜湯底濃郁而不死醎 牛肉有5大片 煮得都好夠稔 配料仲有三片豆腐 同埋蟲草花 加咗蟲草花真係生色十少 口感脆脆地又夠香🥢▫️招牌魯肉飯望落細細碗 食落都幾夠份量啦🍚豬肉肥瘦均勻 切成大小不一嘅粒狀 增加口感 醬汁嘅調味都啱啱好😋▪️明太子甜不辣意料之外咁好食🤤送到上枱熱辣辣 已經聞到明太子濃郁嘅香味 甜不辣炸至金黃食 外面香脆 入面軟糯 味道同口感都層次豐富▫️手工鳳梨酥麻糬蛋撻本身諗住食抹茶麻糬 但見到呢個咁特別而且未食過 就比佢吸引咗🥧最高一層係蛋 中間係麻糬 底層係鳳梨酥餡料 用曲奇餅外層包住 切開見到拉絲效果已經好吸引 食落去蛋味/甜味同鳳梨酥嘅酸味 平均得嚟又互相提升 我同朋友都停唔到口 推介必試👍🏻呢度仲有好多台灣特色飲品 我叫咗杯紅豆沙牛乳 兩者味道平均 唔

▪️招牌牛肉麵
▫️招牌魯肉飯
▪️明太子甜不辣
▫️手工鳳梨酥麻糬蛋撻

呢度仲有好多台灣特色飲品 我叫咗杯紅豆沙牛乳 兩者味道平均 唔會太甜🫘朋友就叫咗一杯[周董] 其實係茶調雞尾酒嚟架 呢款酒味中淡淡滲出菊花茶味 清香口味幾特別🍸
2022-12-20 49 浏览
一直都聽啲friend講呢間Check-in Taipei好好味,今日終於都可以試下啦, 果然名不虛傳,lunch time時間已經排哂長籠啦!擔擔手工餃$78擔擔麵就食得多,擔擔手工餃就第一次食啦!微辣,咸度適中,餃子肉餡非常好味肉鬆皮蛋蛋餅$78呢個真係好味推介!皮蛋配肉鬆本身已經好好味,再包上蛋皮沙律醬,絕配呀!招牌牛肉麵$118牛肉好淋又入味,麵既軟硬度剛剛好,微辣,非常惹味!松露魯肉飯$88香噴噴既松露加上香濃既魯肉飯,食多一碗白飯都仲得呀!手工鳳梨酥麻糬蛋撻$48重點推介!每日都好快賣哂,三重口感,鳳梨,麻糬,蛋糕,食一個真係唔係好夠!芭樂牛乳$52淡淡香味既芭樂係我至愛,無論色澤同味道,都令人感覺好fresh~

擔擔手工餃$78

肉鬆皮蛋蛋餅$78

招牌牛肉麵$118
牛肉好淋又入味,麵既軟硬度剛剛好,微辣,非常惹味!

松露魯肉飯$88
香噴噴既松露加上香濃既魯肉飯,食多一碗白飯都仲得呀!

手工鳳梨酥麻糬蛋撻$48

芭樂牛乳$52
2022-12-06
  • 肉鬆皮蛋蛋餅
  • 手工鳳梨酥麻糬蛋撻
2022-12-20 779 浏览
人氣台式餐廳旗艦店登陸香港。餐廳是以機場候機室作主題,座位舒適,燈光柔和,由好幾位年輕店員提供服務。紅豆沙牛乳48元,是一杯凍飲,牛奶味濃,口感滑,紅豆沙很甜。麻醬涼拌秋葵48元。秋葵有10條,秋葵新鮮,口感爽。麻醬濃味,與秋葵很夾。招牌魯肉飯68元,滷肉惹味但不太咸,肥肉甘香,瘦肉不柴。醬汁份量恰到好處,飯粒軟硬適中。大阪燒海鮮蛋餅128元,賣相美麗,內有大量八爪魚鬚,已被切開一粒粒,八爪魚厚身,有嚼勁,味鮮甜。蟹肉味甜。餅底香口煙韌,含有紫菜、蔬菜、雞蛋和麵粉等。面層加了大阪燒醬汁和沙律醬汁,再舖上鰹魚片,味道層次豐富。抹茶奶奶麻糬108元,麻糬與一般不同,是不含糯米,只採用新鮮牛乳和木薯粉製成,口感幼滑冰凍,再加入抹茶粉,抹茶味清淡。黃豆粉味道很甜。手工鳳梨酥麻薯蛋撻48元,熱辣辣,外層鬆化,內裏有三層,分別是蛋漿、麻糬和鳳梨蓉,蛋漿又滑又甜,麻糬煙韌,鳳梨蓉香甜,口感層次豐富,值得推介。
人氣台式餐廳旗艦店登陸香港。

2022-12-18
2022-12-19 43 浏览
臨近聖誕,又係買定禮物送俾朋友嘅時間,今日嚟到海港城揀禮物,晚飯時間一早預訂左呢間人氣餐廳食飯。餐廳以靚靚粉紅色為主調,充滿少女心,打卡一流。今日天氣好凍,同朋友唔好落叫咗特別多嘢食補充能量。招牌魯肉飯魯肉飯好好味,啲魯肉半肥瘦,好邪惡,但係食落豬油真係好甘香,魯肉加埋汁醬撈埋珍珠米一啖放入口好滿足,食完先再諗減肥。另外,好貼心仲有啲酸蘿蔔去油膩。招牌牛肉麵呢碗牛肉麵勁正,湯底好濃厚,仲有特製嘅牛油,放落湯入邊超香,少少辣。牛腱好入味,炆得好腍,刀削麵口感煙韌QQ。呢碗麵仲有一個好特別嘅地方,就係有好多口感脆脆嘅蟲草花,不得不提隻糖心蛋超好味。肉鬆皮蛋蛋餅呢個蛋餅爆曬餡,裏面超多皮蛋同肉鬆,皮蛋好甘香,蛋餅熱辣辣,口感軟熟又帶點軟糯。蛋餅上邊有啲美乃滋,香甜感覺超正。櫻花蝦烏醋茄子呢個係簡單又好味嘅冷盤,軟滑茄子沾上少少烏醋醬,好醒胃,櫻花蝦令到個茄子更加香。手工鳳梨麻糬蛋撻呢個甜品我哋叫咗後上,蛋撻係即時焗出嚟,熱辣辣。蛋撻係曲奇底,非常鬆脆,蛋撻有三重餡料,最底層係鳳梨蓉,中間係煙靭嘅麻薯,最上層就係香滑嘅蛋漿,甜度剛剛好,非常好吃。紅豆沙牛乳呢個牛乳味道香濃香滑,飲完會覺得皮膚滑

今日天氣好凍,同朋友唔好落叫咗特別多嘢食補充能量。

招牌魯肉飯

櫻花蝦烏醋茄子

手工鳳梨麻糬蛋撻

紅豆沙牛乳
呢個牛乳味道香濃香滑,飲完會覺得皮膚滑滑,加埋幼細嘅紅豆蓉,大人小朋友都喜歡。
2022-12-19 34 浏览
最近海港城開左間台灣野食。。佢嘅環境超有型。。當然我去左啦。。但當然我都有畀佢啲野食吸引到啦😋真心啲野食都好吸引。。打開佢個ᗰEᑎᑌ。。樣樣都好想食。。佢個麵個麵底好似粗嘅粉絲。。口感好好👍🏼👍🏼仲有佢個嗰個水蓮菜。。我覺得要試下。。佢話個菜係日日新鮮直運黎香港。。試左佢係好爽同真係幾鮮下👍🏼👍🏼最後我仲叫左佢嘅鳳梨酥蛋撻。。佢熱辣辣整出嚟。。加埋佢入面有層ᗰOᑕᕼI。。暖粒粒仲煙煙韌韌。。超吸好味😋😋佢晏晝好似無得訂位。。我就開門黎左右到。。都有好多位。。但遲多少少就好ᖴᑌᒪᒪ啦。。..🍟話梅地瓜薯條🧆鹹蛋黃芋泥求🍗三色鹽酥雞🧇糟糟鹹蛋黃芋泥蛋餅🥬蒜泥台灣水蓮🍜擔擔牛肉麵🍚招牌魯肉飯🥚手工鳳梨酥蛋撻..📍 臺北棧 (海港城) (尖沙咀)尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖..@checkintaipeihk..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhon
最近海港城開左間台灣野食。。
佢嘅環境超有型。。當然我去左啦。。
但當然我都有畀佢啲野食吸引到啦😋
真心啲野食都好吸引。。打開佢個ᗰEᑎᑌ。。樣樣都好想食。。
佢個麵個麵底好似粗嘅粉絲。。口感好好👍🏼👍🏼
仲有佢個嗰個水蓮菜。。我覺得要試下。。
佢話個菜係日日新鮮直運黎香港。。
試左佢係好爽同真係幾鮮下👍🏼👍🏼
最後我仲叫左佢嘅鳳梨酥蛋撻。。
佢熱辣辣整出嚟。。加埋佢入面有層ᗰOᑕᕼI。。
暖粒粒仲煙煙韌韌。。超吸好味😋😋
佢晏晝好似無得訂位。。我就開門黎左右到。。
都有好多位。。但遲多少少就好ᖴᑌᒪᒪ啦。。
🍟話梅地瓜薯條
🧆鹹蛋黃芋泥求
🍗三色鹽酥雞
🧇糟糟鹹蛋黃芋泥蛋餅
🥬蒜泥台灣水蓮
🍜擔擔牛肉麵
🍚招牌魯肉飯
🥚手工鳳梨酥蛋撻
📍 臺北棧 (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
@checkintaipeihk
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#checkintaipei#taiwanfood#harbourcity#harbourcityfood#tsimshatsuifood#臺北棧#海洗城#尖沙咀美食#海港城美食
🍟話梅地瓜薯條 🧆鹹蛋黃芋泥求 🍗三色鹽酥雞 🧇糟糟鹹蛋黃芋泥蛋餅 🥬蒜泥台灣水蓮 🍜擔擔牛肉麵 🍚招牌魯肉飯
2022-12-18 41 浏览
被人種華去試了這家台式餐廳。今日又是一個人來所以先試他們的牛肉麵, 因為想試餐廳水準, 亦是因為媽咪愛吃麵, 如果好味下次就帶她來吃。愛辛辣重口味的我點了麻辣牛肉麵,另外要了想念很久的芭樂苦瓜汁。牛肉麵賣相不錯, 牛肉看著就是好味的樣子。不過下次應該會點原味, 因為麻辣有點油膩。湯頭帶甜好喝,牛肉的質素很高, 麵條我選了刀削麵, 有嚼勁, 好味。套餐配了三款小菜,其中有半隻溏心蛋,另外兩款漬物用來清清口也不錯。芭樂苦瓜汁好清香, 不過應該是有加了糖,但總括還是清爽的。其實餐牌上還有很多想試的, 就留待下次吧。

芭樂苦瓜汁好清香, 不過應該是有加了糖,但總括還是清爽的。

其實餐牌上還有很多想試的, 就留待下次吧。
2022-12-15
午餐
  • 麻辣牛肉麵
2022-12-14 48 浏览
同女兒去尖沙咀買聖誕禮物,行到港威商場見一餐廳Check-in Taipei ,裝潢華麗高雅,燈光柔和,主打新派台灣菜,女兒同我都好想試吓!花膠滷肉飯:充滿創意的新派台式滷肉飯, 肥美的豬肉加上香濃的醬汁香嫩可口,滷肉汁入口無油膩感,花膠沾滿醬汁,食落好滑溜,充滿香味及膠質,十分惹味!咖喱起司吉列蝦蛋餅:蛋餅上加了咖哩汁, 入面包咗吉列炸蝦、芝士和醬汁,蛋餅已經切段,可看到內裡所用材料, 芝士還可以拉絲,香脆可口的炸蝦, 再配上軟糯的外皮, 令口感有不同層次享受。擔擔手工餃:餃子餡料飽滿,皮滑餡鮮,特別調製的醬汁味道帶少辣,是紅油抄手Fusion版。紅豆沙沙冰:將紅豆沙打成沙冰,口感比紅豆沙更濃稠,甜度適中!冰涼的口感喝起來很爽!木瓜牛乳:白色加埋橙色,色澤鮮明,選用香甜紅肉木瓜,再加入濃醇牛乳的完美比例,融合出香甜又濃郁的口感。

2022-11-28
2022-12-14 53 浏览
這間位於海港城的台式餐廳,主打多款台式主食及小食,還有多款甜品及地道飲品,滿足未能去台灣旅遊的朋友。平日午市套餐去到3:30,有三款前菜、主菜及飲品。黑糖薑母茶&蜂蜜苦瓜汁凍冰冰飲返杯熱薑茶暖一暖胃;苦瓜汁清甜好味。招牌牛肉手工刀削麵刀削爽口彈牙,牛肉湯底有清甜牛骨香味,牛𦟌炆得又腍又入味,還有些蟲草花舖面。麻婆臭豆腐配魯肉飯臭豆腐確是幾臭,入口有肉香,豆腐吸收了醬汁味道,質感似海綿般帶彈性。魯肉飯味道偏甜,拌飯一流。咖喱起司吉列蝦蛋餅炸蝦香脆彈牙,蛋餅中間夾滿了拉絲芝士,比較飽滯。手工鳳梨酥麻糬蛋撻蛋撻超大件,一件夠兩人分享,蛋漿熱辣辣,中間夾著煙韌麻糬及香甜鳳梨,是必食甜品。

平日午市套餐去到3:30,有三款前菜、主菜及飲品。

黑糖薑母茶&蜂蜜苦瓜汁
凍冰冰飲返杯熱薑茶暖一暖胃;苦瓜汁清甜好味。

招牌牛肉手工刀削麵

麻婆臭豆腐配魯肉飯

咖喱起司吉列蝦蛋餅
炸蝦香脆彈牙,蛋餅中間夾滿了拉絲芝士,比較飽滯。

手工鳳梨酥麻糬蛋撻

2022-12-13 39 浏览
今日和朋友來到尖沙咀的臺北棧食台灣菜。餐廳座位舒適,燈光柔和,一班年輕店員都殷勤有禮。招牌牛肉麵,可選粉絲或麵條。啱一人份量,但材料豐富,有半隻蛋,鹵水牛肉及乾菇菌。粉絲是粗條,吸引了濃牛肉湯,爽口彈牙,非常美味。肉鬆皮蛋蛋餅,賣相非常吸引,餅皮內沾上蛋黃,再卷上肉鬆及皮蛋,多重口感好滋味。手工鳳梨酥麻糬蛋撻,集鳳梨酥及蛋撻於一身,中間還夾著麻糬饀,是用心及創意的特色製作,實在是必食之選。以後不用飛到台灣也可食到正宗美味台灣菜啦
今日和朋友來到尖沙咀的臺北棧食台灣菜。
餐廳座位舒適,燈光柔和,一班年輕店員都殷勤有禮。
以後不用飛到台灣也可食到正宗美味台灣菜啦
2022-12-13 38 浏览
終於去左想食好耐嘅餐廳,甜品超正❤️❤️❤️❁ 大阪燒海鮮蛋餅 $128非常推介☺️✨✨✨平時嘅蛋餅係卷埋,呢個大阪燒口味扮足大阪燒圓形⭕️上面有好多木魚絲、八爪魚粒粒,同埋蟹棒。醬汁真係用咗大阪燒醬汁,仲有一層薄薄嘅蛋,整體都好滿意。❁ 松露滷肉飯 $88滷肉飯平時都好好食😃今次仲要加埋我好鍾意嘅松露,味道超級香濃。滷肉肥瘦比例適中,上面仲有幾片醃蘿蔔平衡油膩。❁ 蒜香三色台腸 $68三色台灣腸切片之後用蜜糖炒☺️每一片嘅外層都有蜜糖沾上,台灣腸本身就好好食🤪比較特別就係配上炸過嘅蒜片,蒜味香濃,配埋腸仔一齊食,又係另外一個味道。❁ 芋泥提拉米蘇 $98超級驚喜✨✨✨本身以為好細杯,點知嚟到好大杯,女仔應該夠三個人食。味道方面亦都出色,忌廉勁香牛奶味,中間巨量芋頭蓉,唔會太甜可以中和牛奶忌廉嘅味道。去到最底有酒精浸過嘅lady finger,酒精味道夠晒濃,又唔會苦,呢個甜品真心好完美💜💜💜黑糖薑母鮮奶 $42朋友仔飲嘅,呢個勁好飲,黑糖薑母同鮮奶完全混合,每一啖都好香~蘋果苦瓜 $48平時唔係好多地方有苦瓜汁,呢度都有,所以一定要試吓😇配上蘋果混合之後又唔算好苦,食咗咁多熱氣嘢清清佢。📍 臺北
終於去左想食好耐嘅餐廳,甜品超正❤️❤️❤️

❁ 大阪燒海鮮蛋餅 $128

❁ 松露滷肉飯 $88

❁ 蒜香三色台腸 $68

❁ 芋泥提拉米蘇 $98
芋泥提拉米蘇

黑糖薑母鮮奶 $42

蘋果苦瓜 $48

📍 臺北棧 (海港城) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
芋泥提拉米蘇
  • 大阪燒海鮮蛋餅
2022-12-11 980 浏览
尖沙咀旗艦店的夢幻絕對跟中環店的新派酒吧感覺不同,但兩者皆是打卡check in 地方,皆因除了裝修有特色外,食物也是色香味俱全,每一道菜都絕不馬虎,很細心處理令到菜式變特式🍜招牌牛肉麵(刀削麵)$118這碗麵最特別是辣牛油另上夠細心,有點麻香味;牛肉入味稔身,麵質很特別,滑身得來而煙靭,湯底牛味濃加配料蟲草花/ 豆腐/ 糖心蛋等🐥三色鹽酥雞$128雞熱辣辣炸得酥脆,最特別有三款口味的醬汁;冬陰功醬酸甜不辣 ;柚子醬有甜甜果味;黑松露醬味濃❣️牛汁滷蘭花乾$58滷水豆腐干豆味濃,蜂巢效果好,吸收了所有滷水汁精華,加上蔥花更香口🧡鹹蛋黃芋泥球$78芋泥球粒粒圓潤,外脆內軟,餡料差混了蛋黃加芋泥,呈淺黃色,外加少許蛋黃醬肉🥚肉鬆皮蛋蛋餅$78蛋皮煙靭,裏面的餡料豐富,皮蛋多到漏瀉,肉鬆還脆口,果然是台灣的經典小吃🐝蜂蜜苦瓜汁$48來到一定要試苦瓜汁,皆因台灣的白玉苦瓜出名甘甜多汁,加上蜂蜜美味又生津止渴🍬黑糖薑母鮮奶$42冬天保身之選

🍜招牌牛肉麵(刀削麵)$118

牛汁滷蘭花乾
鹹蛋黃芋泥球
蜂蜜苦瓜汁
2022-12-09 49 浏览
喺中環同尖沙咀都有分店嘅臺北棧開業咁耐都好有人氣🔥今次去到尖沙咀店地方比中環店更加闊落,粉色嘅山洞卡位幾靚😍幾欣賞佢哋嘅餐牌有好多創意嘅fusion台灣菜,令到好多經典菜式更加有特色😙髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅紫薯粉加上滿滿紫色嘅芋泥好吸引🤩蛋餅入面有啲蔥花,但食落以芋泥嘅香甜味為主,再帶少許鹹蛋黃嘅甘香,芋泥控啱晒。招牌魯肉飯熱辣辣嘅魯肉飯總係令人回味,魯肉脂肪分佈適中,調味剛好,飯粒軟熟,加上溏心蛋,簡單滿足👍🏻👍🏻明太子甜不辣甜不辣通常都係配台式甜醬辣醬之類,呢個配明太子又幾特別,煙靭嘅甜不辣加上微辣嘅醬汁都幾好食😋手工鳳梨酥麻糬蛋撻尖沙咀店先有嘅特色甜品😻首創將鳳梨酥融入港式蛋撻,鬆脆帶牛油香嘅撻皮包住滑溜嘅燉蛋、軟糯嘅麻糬同酸酸甜甜嘅鳳梨餡,層次好豐富😗😗不過一件已經好大件飽肚,同朋友share一件就夠啦🤣🤣綠豆沙牛乳、宇治抹茶牛乳飲品都幾多選擇,綠豆沙唔會太甜,抹茶就甘香,味道都唔錯👏🏻人均消費:$220推介指數(10分為滿分):8分

髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

招牌魯肉飯

明太子甜不辣

手工鳳梨酥麻糬蛋撻

綠豆沙牛乳、宇治抹茶牛乳
飲品都幾多選擇,綠豆沙唔會太甜,抹茶就甘香,味道都唔錯👏🏻

人均消費:$220
推介指數(10分為滿分):8分
2022-12-08
  • 手工鳳梨酥麻糬蛋撻
  • 招牌魯肉飯
  • 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
  • 明太子甜不辣
2022-12-08 39 浏览
星期日同仔仔去行海港城,經過見到呢間Check-in Taipei 門口裝修特別原來係台灣店一入去試吓,裝修靚仔座位寬躺又特別,職員細心會一早預備小朋友餐具🙏🏻三色鹽酥雞:碟內有三隻醬料可以俾你選擇喜號,鹽酥雞皮博雞肉嫩滑有水準髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅:呢個芋泥餅有驚喜識落軟林林鹹蛋黃唔會好鹹味道一致,賣相仲唔錯,值得一試招牌牛肉麵:話明招牌牛肉麵一定要試吓啦湯底好濃烈感覺有少少藥材味好健康,牛肉新鮮好味,仲有我最鍾意食糖心蛋招牌魯肉飯:魯肉飯味道非常之唔錯肉碎仲好平均我仔仔最鍾意食😋木瓜牛乳:呢杯牛乳非常之滑再加上有木瓜味道,非常之清新🍹

木瓜牛乳:呢杯牛乳非常之滑再加上有木瓜味道,非常之清新🍹
2022-11-22
2022-12-07 39 浏览
之前一直都bookmark左呢間餐廳好耐,有個YouTube Channel介紹過,台灣人妻話係全香港最正宗嘅台灣牛肉麵,今日放咗工,一於相約朋友過嚟試吓餐廳環境裝修非常之Modern,如果多人黎食嘢,仲有卡位同埋VIP房,裝修用咗粉紅色加上橙黃色,影相打卡真係一流✨招牌牛肉麵$118賣相好吸引,旁邊多一嚿辣牛油🧈,可以增添成碗牛肉麵嘅香味,牛𦟌炆得好淋好入味,有三大塊,仲有半隻糖心蛋和三塊豆腐,豆腐吸晒牛肉麵湯底嘅香味,最特別係面頭嘅蟲草花係炸過,食落好脆口今次我哋揀咗刀削麵,正宗台灣牛肉麵係用刀削麵做麵底,刀削麵煙韌彈牙,牛肉湯底一啲味精都無,湯底帶甜,好好飲✨肉鬆皮蛋蛋餅$78蛋餅係台灣最經典嘅菜式,肉鬆皮蛋同蛋餅係最夾㗎,肉鬆甜甜地,皮蛋晶瑩剔透,蛋黃好creamy,配埋蛋餅上邊嘅沙律醬及醬油膏一齊食,絕對有驚喜✨蒜香台灣三色腸$68分別有蜜糖、黑椒、墨魚汁味,我自己最鍾意食台灣腸仔,腸仔裏面加咗少少肥豬肉,但又唔會好油膩,仲有肉汁好juicy,加埋蒜片一齊食爆香✨櫻花蝦烏醋茄子🍆$48凍食茄子好開胃,茄子吸哂嘅烏醋酸酸甜甜味道,非常醒神,櫻花蝦都好足料,有蝦嘅香味同脆口嘅質感

✨招牌牛肉麵$118

✨肉鬆皮蛋蛋餅$78

✨蒜香台灣三色腸$68

✨櫻花蝦烏醋茄子🍆$48

✨木瓜牛乳$52
飲品層次感非常分明,睇得出真材實料,木瓜嘅份量好多,木瓜味突出,女士養顏必點

✨抺茶奶奶麻薯$108
黎都最期待嘅甜品環節,未入門口之前已經比呢一個麻薯poster吸引咗,麻薯質感煙靭軟濡,非常Q彈,抹茶味🍵香濃,點埋黃豆粉一齊食係最佳嘅配搭

✨手工鳳梨酥麻薯蛋撻$48
係呢一間舖頭最招牌嘅甜品,蛋撻皮係用鳳梨酥皮整成,牛油味好突出,餡料除左蛋漿,仲有麻薯同鳳梨🍍,完美演繹左蛋撻加鳳梨酥嘅配搭,麻薯非常煙靭,鳳梨餡唔會太甜,同蛋漿好match