2023-01-04 84 浏览
係海港城開左分店,門面裝修十分漂亮有特色,環境好pink pink用左柔和粉色做主調 💞卡位好夢幻,好適合打卡,不過就要book,walk-in好難坐到的🥹櫻花蝦烏醋茄子 $58好出色❤️‍🔥以為係熱嘅,食落口係凍凍地,出乎意料幾好食,超級酸酸甜甜的醬汁每一塊茄子都很惹味有醬汁👍🏻招牌滷肉飯 $68有台灣正宗味,好有台灣味道🤤豬肉偏肥,口感油脂得嚟還接受到,醬汁好夠,啖啖汁,拌飯一齊食好滋味😛髒髒咸蛋黃芋泥蛋餅 $88顏值爆分‼️💯好特別嘅蛋餅加有趣的菜名,撒上了紫色香芋粉💜和咸蛋黃碎🥚,蛋餅十分煙韌配合淡淡的咸蛋香,還夾有口感綿密的芋泥,層次豐富,不過一個人食哂都幾漏🤫手工鳳梨酥麻薯蛋撻 $48值得一試❤️‍🔥有驚喜,厚實的酥皮外脆內軟,好軟熟 有三層😎 入口即化蛋液十分香滑,中間夾了軟糯的麻薯,好煙韌🥹最下面放左鳳梨蓉🍍一絲絲,唔會太甜蘋果苦瓜汁$48本身覺得好苦,太飲落完全唔苦還帶有少甜蘋果果,好得意配搭,值得試試😍📍臺北棧 (海港城) 尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖

櫻花蝦烏醋茄子 $58
每一塊茄子都很惹味有醬汁👍🏻

招牌滷肉飯 $68

髒髒咸蛋黃芋泥蛋餅 $88
顏值爆分‼️💯

手工鳳梨酥麻薯蛋撻 $48

蘋果苦瓜汁$48

📍臺北棧 (海港城)
尖沙咀廣東道5號海港城港威商場2樓2204-6號舖
2023-01-04 77 浏览
臺北棧 Check in Taipei 其實我都食過呢間好幾次 @checkintaipeihk 今次黎係為左佢個期間限定栗子蓉麻薯蛋撻$58不過有少少🤏失望因為栗子蓉少到同冇差唔多🥹個蛋撻你預佢似葡撻嘅味道加左麻糬咁我覺得你可以慳返$58不如叫個奶奶麻糬🤤 佢嘅奶奶麻糬係出色的🤤不過尖沙咀分店得抹茶味想要原味要去返中環~鹹蛋黃芋泥球$78餡料係芋泥加蛋黃 外脆內軟都幾特別🤤招牌牛肉麵$118佢個牛肉麵要成$118但冇計 湯底好味 牛好味 刀削麵好味略嫌牛肉份量真係少得可憐🥺但好味係真🫤紅豆沙牛乳$48平時食甜品我會鍾意食紅豆沙多過綠豆沙但呢杯牛乳 我兩隻味都試過綠豆沙牛乳更勝一籌🤝—————————————-
臺北棧 Check in Taipei

其實我都食過呢間好幾次 @checkintaipeihk
今次黎係為左佢個期間限定

栗子蓉麻薯蛋撻$58
不過有少少🤏失望
因為栗子蓉少到同冇差唔多🥹
個蛋撻你預佢似葡撻嘅味道加左麻糬
咁我覺得你可以慳返$58
想要原味要去返中環~

鹹蛋黃芋泥球$78

—————————————-
  • 招牌牛肉麵
  • 抹茶奶奶麻糬
2022-12-31 64 浏览
今日終於有機會試吓台北棧,次次去到都見到很多人排隊,今日終於唔使排隊,所以就決定入去一試,由於定唔係太肚餓,只係叫了一個蛋餅同埋鳳梨酥。個蛋餅嘅蛋皮都好軟熟,亦都味道不錯,值得一試。至於個鳳梨酥因,一定要熱食同即食。如果再有機會去又唔使排隊,我都會考慮返去再食。

鳳梨酥
皮蛋,肉鬆蛋餅
鳳梨酥
皮蛋,肉鬆蛋餅
想吃海港城這家台灣菜很久了‼️最近終於有時間打卡✅啦漸變粉色➕黃色的裝修實在顏值賽高關鍵是開在海港城這種地方居然不太貴沒想到開業這麼久人氣還是這麼旺🔥建議提前預約喔~【手工鳳梨酥麻薯蛋撻💰48】麻薯➕蛋撻➕鳳梨酥,這三個元素拼在一起,誰都會愛呀【大阪燒海鮮蛋餅💰128】這個一定要點!本場最佳!配料超多:章魚腿、蟹柳、紫菜、木魚絲、椰菜絲、蛋黃醬、大阪燒醬汁,口味層次豐富【明太子甜不辣💰78】還挺驚喜的一道菜,甜不辣的做法和常見的不太一樣,口感糯嘰嘰的,配合明太子,幾分鐘全都炫完了【咸蛋黃芋泥球💰78】甜咸口感,不太膩【松露鹵肉飯💰88】每次見到黑松露三個字我都是必點😂,如果鹵肉再多一點就更好啦
想吃海港城這家台灣菜很久了‼️
最近終於有時間打卡✅啦
漸變粉色➕黃色的裝修實在顏值賽高
關鍵是開在海港城這種地方居然不太貴
沒想到開業這麼久人氣還是這麼旺🔥
建議提前預約喔~

【咸蛋黃芋泥球💰78】甜咸口感,不太膩

2022-12-28 68 浏览
三年又三年,等台灣開放自由行等到來回地獄又折返人間。Bookmark左 Check-in-Taipei都好一段時間,今日終於醒起要去食。魯肉飯、蛋餅、綠豆沙冰、苦瓜汁等標誌性食物通通都有價錢當然是台灣幾倍,但一解相思之苦總是好的。鳳梨苦瓜汁本來就是吃得苦的人,加上了鳳梨中和,苦味更低,健康清爽!鮮鳳梨梳打滿滿的鳳梨纖維,香甜解渴!招牌魯肉飯很大碗,我還是喜歡台灣一小碗的飯量,這碗可供2-3人 Share飯粒偏濕潤,肉塊很多,入口香甜油潤。肉鬆皮蛋蛋餅「嗯,好好味」每吃一口我都忍唔住讚一次。蛋餅片捲著滿滿的肉鬆和皮蛋,加上美奶滋,入口香甜,一口包含香、甜、甘,豐富飽足。三色鹽酥雞沾醬有冬陰功醬、柚子醬及黑松露醬,冬陰功比我想像中辛辣,黑松露醬濃郁惹味,我最喜歡的是柚子醬,香甜蜜潤,感覺中和熱氣。抹茶奶奶麻糬當年千里迢迢冒大風大雨到淡水吃這個甜品,嫩滑細膩,如嬰兒皮膚般吹彈可破,入口涼涼的,抹茶味也突出,必須一試!台灣呀,何時可日才可自由再訪?
三年又三年,等台灣開放自由行等到來回地獄又折返人間。
今日終於醒起要去食。
魯肉飯、蛋餅、綠豆沙冰、苦瓜汁等標誌性食物通通都有
價錢當然是台灣幾倍,但一解相思之苦總是好的。
鳳梨苦瓜汁
本來就是吃得苦的人,加上了鳳梨中和,苦味更低,
健康清爽!
鮮鳳梨梳打
滿滿的鳳梨纖維,香甜解渴!
招牌魯肉飯
飯粒偏濕潤,肉塊很多,入口香甜油潤。
肉鬆皮蛋蛋餅
「嗯,好好味」
每吃一口我都忍唔住讚一次。
蛋餅片捲著滿滿的肉鬆和皮蛋,加上美奶滋,
入口香甜,一口包含香、甜、甘,豐富飽足。
三色鹽酥雞
沾醬有冬陰功醬、柚子醬及黑松露醬,
冬陰功比我想像中辛辣,黑松露醬濃郁惹味,
我最喜歡的是柚子醬,香甜蜜潤,感覺中和熱氣。
抹茶奶奶麻糬
當年千里迢迢冒大風大雨到淡水吃這個甜品
嫩滑細膩,如嬰兒皮膚般吹彈可破,入口涼涼的,抹茶味也突出,
必須一試!

台灣呀,何時可日才可自由再訪?
2022-12-27 58 浏览
台食記收工行海港城晚飯時間經過呢間臺北站,門面裝修感覺都幾有依家好興嘅簡約 奢華風。 望入餐廳入邊門庭若市,好不熱鬧。 咁啱呢個時候個肚打曬鼓,於 是二話不說就入咗去一探究竟。 餐廳裝修風格特別,以淺色做主題,配以淡淡 的粉紅同啡金色金屬材質收邊。 另外大量使用間接照明,令到成件事更加有層 次同埋高級。甫入門左手面,有幾個自成一國獨立空間的“U 形卡位”幾乎可 以叫做半開放式包廂。 四至六人使用空間都非常充裕。 雖然當時餐廳已經九 成滿座,但係我哋只得兩個人都被分配卡位真係非常幸運。野飲方面,我哋冇特別要求指明甜度同埋冰塊,結果出乎意料地唔甜。叫得牛乳大王啲牛 奶果然好滑, 唯一就係可能冰多咗少少,令到可以飲嘅部份唔夠多飲得唔夠暢 快。 啲抹茶味亦都恰到好處,雖然未至於去到成人向抹茶,但一定唔係低 B 抹茶。嚟到正餐部份款式,基本係嗰幾大類牛肉麵,滷肉飯同埋蛋餅。作為台式蛋餅瘋狂 fans 除咗兩個主菜之外,我哋梗係叫咗個蛋餅。 今日嘅選擇 係肉鬆皮蛋蛋餅。蛋餅皮做到嗰種煙靭又唔硬嘅質感, 入邊仲有滿滿嘅肉鬆同埋皮蛋。 雖然外 層嘅醬略嫌有少少太多,但係整體配合加埋一齊嘅味道既邪惡又美
台食記

嚟到正餐部份款式,基本係嗰幾大類牛肉麵,滷肉飯同埋蛋餅。

蛋餅皮做到嗰種煙靭又唔硬嘅質感, 入邊仲有滿滿嘅肉鬆同埋皮蛋。 雖然外 層嘅醬略嫌有少少太多,但係整體配合加埋一齊嘅味道既邪惡又美味。

再嚟小食部份,我哋揀咗明太子甜不辣。 甜不辣呢樣小食睇台灣美食節目見唔 少,但係食就真係未食過。
甜不辣啱啱整起熱辣辣,非常香口好食。外邊脆脆地,入面軟糯煙靭,唔知係 用咩做㗎呢? 明太子醬都非常之鹹香。 其實餐牌上仲有好多其他小食琳琅滿 目,下次返嚟逐一慢慢試。
嚟到主食部份, 我哋揀咗麻辣牛肉麵同埋招牌滷肉飯。

滷肉飯調味非常地道有台灣味, 滷肉係半肥瘦嘅未至於太肥膩,但係亦都唔會 太柴皮。 麻辣牛肉麵揀咗粗身啲嘅刀削麵,麵身非常彈牙有口感,而個麻辣湯 底亦都唔係講笑,起碼有 X 仔中辣。 雖然食到流晒汗,但係非常過癮。
牛腱肉唔單止厚身仲淋滑入味。

來到甜品部份,其實餐廳都有提供好幾款有創意,睇落又好食嘅甜品。但係畢竟呢度最主打嘅就係手工鳳梨酥蛋撻。 所以喺為容量有限嘅情況底下, 唯有先試招牌留返其他下次再試。實物同圖片嘅還原度,簡直係 100%
2022-12-12
2022-12-27 1130 浏览
櫻花蝦烏醋茄子蝦乾勁鮮味,茄子皮煮完都仲係紫色,但唔油膩。烏醋好正,有醬油膏嘅感覺,唔酸,好香,唔知點樣整哈哈牛汁滷蘭花筋,似係豆卜,中間切開好多刀,橫切面好多空間,滷到勁入味!咬落仲有少少花椒香,第一次食呢樣野蜂蜜苦瓜汁,最近乾燥比人話係熱氣,要養生,但苦瓜好苦係千年不變嘅事實。。。加咗蜂蜜都好苦招牌牛肉麵,轉咗寬薯粉,走辣油。湯少少藥膳味,唔會好咸但顏色好深,薯粉都浸到啡咗。虫草花脆脆幾有驚喜,平時都會係煮埋一齊,但佢呢個係增加咗口感嘅對比。薯粉唔使點咬就斷,而家有埋蟲草花脆脆成件事多咗趣味。牛腱厚切仲好大塊!皮蛋肉鬆蛋餅,奢侈至極,每啖都係皮蛋同肉鬆!唔係價錢問題,係平時食皮蛋肉鬆一定配豆腐,啲皮蛋仲要慳住食,好大啖豆腐先食少少皮蛋吊味,咁樣食啖啖都係皮蛋,有少少想哭手工鳳梨酥麻糬蛋撻,嚇親原來好大舊,差d叫咗每人一舊,拎上手仲要好重添!真材實料到不得了,每件重量應該有四舊正常鳳梨酥咁重!橫切面好靚,好清楚有三層:蛋撻,麻薯,土鳳梨酥。癲,唔係太漏但微微heavy, 4人share先食得晒!

櫻花蝦烏醋茄子

咬落仲有少少花椒香,第一次食呢樣野

皮蛋肉鬆蛋餅,奢侈至極,每啖都係皮蛋同肉鬆!唔係價錢問題,

2022-12-26 50 浏览
朋友介紹(係佢幾鐘意的餐廳)吾洗等都有位餐廳有限時個半小時內裡坐位都多仲要座得好舒服招牌牛肉麵麵底有2款選擇(台灣寬粉絲/ 手工刀削麵)我哋選左刀削麵蟲草花蓋過左牛肉湯底松露魯肉飯食吾到有松露味髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅幾特別的蛋餅皮吾夠煙韌芋泥餡料吾會好甜熱白桃綠茶綠豆沙牛乳估吾到牛乳同綠豆沙可以甘夾
朋友介紹(係佢幾鐘意的餐廳)
吾洗等都有位
餐廳有限時個半小時
內裡坐位都多
仲要座得好舒服

招牌牛肉麵
麵底有2款選擇(台灣寬粉絲/ 手工刀削麵)
我哋選左刀削麵

綠豆沙牛乳
估吾到牛乳同綠豆沙可以甘夾

2022-12-21
2022-12-26 55 浏览
這間臺北棧在九龍尖沙咀開了分店,朋友相約一起去吃牛肉麵。這裡裝修得很有時代感,好像進入一條時光隧道,一排卡坐位呈現圓拱形。牆身有柔和燈光好舒服。「肉鬆皮蛋蛋餅」小食肉鬆皮蛋蛋餅,鮮嫩雞蛋餅包著滿滿鬆脆肉鬆和流心皮蛋,這款台灣小食很久沒有吃過了。「三色鹽酥雞」鹽酥雞炸得非常之乾身,吃下很鬆脆雞肉仍然是多汁鮮嫩的,而三款醬汁很有特色,雞熱辣辣炸得酥脆,最特別有三款口味的醬汁甜、酸、辣都有齊。「招牌牛肉麵」我點選台灣寬粉絲,因為吃牛肉麵個湯底好重要,師傅特別餚製香濃湯底,令吃每一啖粉絲都可以吸收到湯的精華,而牛肉也很講究每一片厚薄適中,客人吃的時候唔需要太難咬開,牛肉肉質非常嫩腍,還有他們選用了本地「兆記牛肉 提供的牛脂肪製成「辣牛油」。牛油放進熱湯頭即融化把湯麵加入輕微香辣及蓋滿牛脂香。「招牌魯肉飯」這個也是不可不吃的,魯肉飯的精髓在於魯肉和醬汁之間的平行,兩者配合相當重要因為太多汁沒有魯肉的話配上白飯一起吃就會太稀,如果剛好的可以每一啖都可以有齊甜香多汁的魯肉和白飯,這就是出色的魯肉飯啦!「手工鳳梨酥麻糬蛋撻」到甜品時間,鳳梨酥麻糬蛋撻外層牛油皮很鬆脆,切開中間有幾層餡料,中間一層是煙煙

「肉鬆皮蛋蛋餅」
「三色鹽酥雞」
「招牌牛肉麵」
「招牌魯肉飯」

「手工鳳梨酥麻糬蛋撻」
甜品時間,鳳梨酥麻糬蛋撻外層牛油皮很鬆脆,切開中間有幾層餡料,中間一層是煙煙韌韌嘅麻糬,頂層是熱辣辣蛋撻面,蛋撻蛋香很濃不會過甜,配合內裡鳳梨餡料的甜度剛好互相中和了。
「紅豆沙牛乳」
這杯飲品幾得意,因為平時飲紅豆冰是有一粒粒紅豆在內,但這杯是張紅豆攪拌成紅豆沙狀再加上牛乳,味道很幼清香甜而豆味喝下更加濃郁。

足足等左3年,終於有機會再飛了✈已同好友訂好機票下個月飛一轉😝所以約佢出黎食飯,傾埋成個行程😝就大家放工地點,就同佢去呢間食店,先感受下飛既感覺,點解? 🤭 因為整間食店裝潢真係好似機艙,可以打卡影相扼LIKE 👍🏻而且食新派台灣菜,啱晒大家口味🤤望完成本餐牌,價錢相當吸引,好抵食👍🏻每人點幾款,咁就可以食多少少😝招牌牛肉麵😋牛肉麵配刀削麵就最夾🤤麵條煙煙韌韌,碗既側邊都會附上一小嚿辣牛油,侍應姐姐提議我地加入湯底,果然味道更突出🤤更加濃郁,而且牛肉夠厚,肉味非常重😋招牌魯肉飯😋食台灣菜必食之選,肥而不膩既鹵肉😋加上鮮甜濃郁既醬汁,配上香味既米飯,每啖都幾黏口😋肉鬆皮蛋蛋餅😋呢個係我既至愛😋肉鬆+皮蛋亦都係我至愛既食材,長長蛋餅好厚身,鮮甜肉鬆加上香濃皮蛋🤤夠晒煙韌,口感非常豐富😋甜品就揀左鹹蛋黃芋泥球😋 每粒都圓碌碌,賣相好靚😍外層脆口,入面就飽滿芋泥和鹹蛋黃餡料,口感鹹鹹甜甜都幾得意🤤手工鳳梨酥麻糬蛋撻😋呢個極力推介😍😍第一次食就有好難忘,鳳梨酥及港式蛋撻混合版,外皮蛋撻皮好酥化,而蛋撻又加入鳳梨蓉,再加入麻糬夠軟糯,一件就滿足多重口感🤤蜂蜜苦瓜汁😋每次去台灣必會在街頭買一杯來飲,
招牌牛肉麵😋
招牌魯肉飯😋
肉鬆皮蛋蛋餅😋
甜品就揀左鹹蛋黃芋泥球😋
手工鳳梨酥麻糬蛋撻😋
蜂蜜苦瓜汁😋每次去台灣必會在街頭買一杯來飲,呢杯苦苦甜甜有助解膩女
宇治抺茶牛乳😋抹茶味道甘醇濃厚,加入牛乳夠香滑🤤
2022-12-19
2022-12-25 40 浏览
太久沒有旅行,很掛住台灣美食,朋友就帶我到位於尖沙咀海港城的Check in Taipei來一解對台灣美食的思念。餐廳環境非常優美,裝修也富有台灣特色,很適合打咭啊!招牌牛肉麵 $118每碗麵都可以選擇台灣寬粉絲或手工刀削麵,我這碗就是台灣寬粉絲了,口感有點像薄身的紅薯粉,口感帶點煙韌,彈牙有嚼勁,幾特別的。湯底濃郁,很重牛肉味,碗邊有一小粒微辣牛油,可根據個人喜好拌入湯底中,紅燒牛肉香味撲鼻,濃醇鮮香,牛肉超級入味不軟爛,非常美味。擔擔牛肉麵 138這碗選擇了刀削麵,刀削麵口感也是煙煙韌韌的,湯底香濃,帶點微辣風味,炸過的蟲草花更顯自身味道,而且口感微脆,很特別,和富有牛肉味的濃湯底超溶合。肉鬆皮蛋蛋餅 $78蛋餅由鴨蛋製作,與雞蛋的分別就是鴨蛋會比較腥,營養價值也比雞蛋高。但是我覺得這家的蛋餅不但沒有腥味,也煎得均勻,不會邊厚邊薄,邊位還帶點香脆,也有蛋香味,而且包裹着的餡料,肉鬆和皮蛋都很足,整個嘴巴都塞滿了。招牌滷肉飯$68滷肉飯保留了一點濕度,加上鮮甜濃郁的滷肉汁,口感剛剛好,不軟又不硬,碎豬肉肥而不膩,滷肉基本的鹹味、醬油的香味、豬肉的油脂、還有豬皮中釋放出的的膠質,讓滷肉

招牌牛肉麵 $118

擔擔牛肉麵 138

肉鬆皮蛋蛋餅 $78

招牌滷肉飯$68
滷肉飯保留了一點濕度,加上鮮甜濃郁的滷肉汁,口感剛剛好,不軟又不硬,碎豬肉肥而不膩,滷肉基本的鹹味、醬油的香味、豬肉的油脂、還有豬皮中釋放出的的膠質,讓滷肉飯變得更加美味,真的色香味俱全。

芭樂苦瓜汁$52
一杯非常健康的台灣飲料,芭樂苦瓜汁很透心涼,熱量低,纖維高,對身體好處多多,苦瓜汁沒有想像中的苦,可能被芭樂的甜味中和了,清清甜甜的,罪惡感頓時減少了。

珍珠奶茶$45
台灣飲料點少得珍珠奶茶,珍珠口感煙韌,奶和茶的比例平均,味道香濃,不會死甜。
和朋友打卡了海港城一家非常漂亮的餐廳🦄️,環境粉粉嫩嫩的,菜品的顏值也是超高,真的太懂女生的心思了💞 很適合適合約會喔~給大家推薦幾道好吃又好看的菜😋💗手工鳳梨酥麻薯蛋撻🌟🌟🌟🌟🌟這個蛋撻好吃到我哭泣😭 最外層是厚實的酥皮,裡面一共有三層,份量超足!最上面的蛋液非常香滑,入口即化。中間夾了軟糯的麻薯,咬一口會拉絲。最下面鋪上了鳳梨蓉🍍。味道真的絕絕子,我按頭安利你們一定要試這個!!💗髒髒咸蛋黃芋泥蛋餅 🌟🌟🌟🌟🌟全場顏值最高的一道菜,幾乎是每桌必點!蛋餅是用鴨蛋做的,所以特別香~裡面的芋泥口感綿密,還加上煉奶調味,層次豐富。最外層撒上了紫色香芋粉和咸蛋黃碎,顏值爆表!💗軟殼蟹麻婆豆腐撈面 🌟🌟🌟🌟這兩者的搭配我還是第一次見。軟殼蟹好大一個,已經去了殼,外表炸的金黃酥脆,裡面依然鮮美的蟹肉。麻婆豆腐的味道居然意外的正宗,辣度是香港辣😝💗豆沙牛乳 🌟🌟🌟🌟我和朋友分別點了紅豆沙牛乳和綠豆沙牛乳,牛乳的味道很香濃,豆沙處理的也很細緻,幾乎沒有大顆粒。飲品一點都不甜,喝起來很放心!

給大家推薦幾道好吃又好看的菜😋

手工鳳梨麻糬蛋撻
軟殼蟹麻婆豆腐撈面
紅豆沙牛乳
2022-12-24 34 浏览
今日同爸爸媽媽行海運買聖誕禮物,經過這家門口就被吸引進來。 裝修雅致,粉紅色系,十分吸引。 很開心被安排到卡座,坐得很舒服。 鹹蛋黃芋泥球 - 圓圓的球加上迷幻紫色,打卡一流,捨不得吃。 鹹蛋黃味重,配芋泥軟軟黏黏的,是我追求的口感。 大阪燒海鮮蛋餅 - 海鮮足料,跟平時大阪燒不同,多了蛋味,薄薄的蠻香脆。 招牌牛肉麵 - 少少辣刺激胃口,最特別是旁邊的牛油,一放下就溶化了,雖然要注重我的膽固醇,但加了才帶出濃濃牛肉麵精髓。 魯肉飯手工鳳梨酥麻糬蛋撻 - 本來我3樣都喜歡吃,鳳梨酥,麻糬,蛋撻。把3樣都加起來又出奇地夾,我尤其喜歡麻糬Q彈加上鳳梨粒粒,入口幾重口感。 來吃台灣菜,當然要點台式飲品:珍珠奶茶 和 木瓜牛乳,兩款都真材實料,瓜肉滿滿的,滿足!
很開心被安排到卡座,坐得很舒服。
魯肉飯
來吃台灣菜,當然要點台式飲品:
珍珠奶茶 和 木瓜牛乳,兩款都真材實料,瓜肉滿滿的,滿足!
2022-12-20 58 浏览
由中環食到尖沙咀,海港城分店對我黎講方便好多😊。芋泥牛乳大王芋頭蓉配上香濃既牛奶,甜度適中,芋頭控絕對不能錯過!招牌肉燥飯一D都唔細碗!肉燥肥瘦恰到好處,仲配左溏心蛋,送飯一流!咖哩吉列蝦蛋餅芝士超拉絲,惹味又飽肚!招牌牛肉麵碗邊配上自製既辣牛油,令成個湯底即刻昇華!牛肉燉到好腍,粉絲沾哂湯既精華,邪惡又美味!伯爵茶芋圓配愛玉配搭新鮮,伯爵茶既茶味夠香濃,芋圓同珍珠好QQ,口感好豐富,加埋清新既檸檬愛玉,回味無窮!約左朋友6點黎到好多位,食到7點已經滿哂座,熱鬧到好似夜市咁,成餐飯聽住回憶滿滿既歌,好想快D飛返轉台灣呀!
由中環食到尖沙咀,海港城分店對我黎講方便好多😊。

芋泥牛乳大王
芋頭蓉配上香濃既牛奶,甜度適中,芋頭控絕對不能錯過!

招牌肉燥飯
一D都唔細碗!肉燥肥瘦恰到好處,仲配左溏心蛋,送飯一流!

咖哩吉列蝦蛋餅
芝士超拉絲,惹味又飽肚!

招牌牛肉麵

伯爵茶芋圓配愛玉
  • 咖哩吉列蝦蛋餅
  • 伯爵茶芋圓
经常跟朋友一起逛的海港城,我居然才发现这里藏着一家颜值超高很适合打卡,并且还很好吃的台湾料理!!!-📌脏脏咸蛋黄芋泥蛋饼💰88必点!真的对芋泥没有抵抗力!而且好好看啊🤩撒上咸蛋黄的蛋饼包裹着软糯芋泥,口感丰富份量很足🥰📌招牌卤肉饭💰68满满的卤肉铺在米饭上🍚,卤肉油光泛滥肥瘦相间一看就知道很好吃,加上溏心蛋拌着米饭一起吃很香不腻📌担担牛肉面💰138香浓的牛肉面,份量很大,红薯粉吸饱了汤汁很入味,牛肉也很大一片,里面还有鱼饼和溏心蛋,最特别的是上面还有微微炸过的虫草花📌明太子甜不辣💰78第一次吃甜不辣,只知道是台湾著名小吃,原来是用鱼虾弄成浆再加淀粉煎制而成。加上明太子酱味道很不错,口感烟韧😋📌宇治抹茶牛乳💰55他们家的牛乳饮品很出色,淡淡的抹茶搭配香浓的牛乳很好喝

📌脏脏咸蛋黄芋泥蛋饼💰88

📌招牌卤肉饭💰68

📌担担牛肉面💰138

📌明太子甜不辣💰78

📌宇治抹茶牛乳💰55
他们家的牛乳饮品很出色,淡淡的抹茶搭配香浓的牛乳很好喝