2024-07-14 200 浏览
人氣韓式炸雞店李家最近開了新副線品牌主打近期大熱的韓式刀削麵餐廳裝修簡單,充滿家庭式韓國傳統小店的感覺用上棕色木質餐桌和餐椅,佈置清雅樸素、舒適又溫馨包括花蛤刀削麵、牛骨湯刀削麵、辣拌刀削麵、豆汁冷麵等海鮮火鍋配刀削麵內有巨形八爪魚、扇貝、蝦、蟹、青口、蜆、翠玉瓜、韮菜、金菇等刀削麵人手製作,份量澎湃!口感彈牙、入口順滑!配搭鮮甜清爽湯頭,好有掛湯力前菜新鮮泡菜免費無限量供應!酸度與辣度適中,口味不會太強烈
餐廳裝修簡單,充滿家庭式韓國傳統小店的感覺
用上棕色木質餐桌和餐椅,佈置清雅樸素、舒適又溫馨
包括花蛤刀削麵、牛骨湯刀削麵、辣拌刀削麵、豆汁冷麵等
海鮮火鍋配刀削麵
前菜新鮮泡菜免費無限量供應!酸度與辣度適中,口味不會太強烈

2024-07-12
海鮮火鍋配刀削麵
突然好想食火鍋系列,就搵到呢間😋餐廳🍴好有韓國裝飾風格,地道親民feel😉一坐底就上左韓國🇰🇷名物泡菜先,酸辣爽口海鮮火鍋🍲 配刀削麵海鮮滿滿當當❤️,勁豐富,好足料!賣相都好吸晴🥰,湯頭好鮮甜,海鮮品種都好多元化,貝類都幾款,再沾上黃芥末加豉油食,更加提鮮,仲有蔬菜墊底,完全索滿海鮮嘅鮮甜精華,超級好食🤤,食到差唔多再落個刀削麵落去煲下,刀削麵麵質q彈嫩口,非常有口感👍🏻❤️❤️
突然好想食火鍋系列,就搵到呢間😋
餐廳🍴好有韓國裝飾風格,地道親民feel😉

一坐底就上左韓國🇰🇷名物泡菜先,酸辣爽口

海鮮火鍋🍲 配刀削麵
1K
喜歡韓國菜嘅朋友🎉🎉人氣韓國自家製刀削麵店,發現推出咗大大煲「海鮮火鍋配刀削麵」!呢個鍋份量十足,可以供二人一齊食。 滿滿的一鍋,上面第一眼就見到原隻八爪魚🐙、蜆、青口、蝦🦐,原來裡面仲有蟹🦀、及大量素菜。 湯底鮮味清新,味道不會太重,飲落好健康,海產新鮮,可以點芥末,醋或韓式辣醬,可令味道更提升! 食到一半,就可以加自家製刀削麵,麵質Q彈有口咬,會愈食愈多。 值得一提,小菜雖然只有泡菜,但味道清爽帶香辣,伴麵食都一流
喜歡韓國菜嘅朋友🎉🎉
人氣韓國自家製刀削麵店,
發現推出咗大大煲「海鮮火鍋配刀削麵」!

呢個鍋份量十足,可以供二人一齊食。
滿滿的一鍋,上面第一眼就見到原隻八爪魚🐙、
蜆、青口、蝦🦐,原來裡面仲有蟹🦀、
及大量素菜。 湯底鮮味清新,味道不會太重,
食到一半,
就可以加自家製刀削麵,麵質Q彈有口咬,
會愈食愈多。
值得一提,小菜雖然只有泡菜,
但味道清爽帶香辣,伴麵食都一流
2024-07-13 431 浏览
🇰🇷銅鑼灣新開韓式主打刀削麵嘅餐廳,仲要係自己手打嘅面添,種類唔多,但基本上韓國人成日食嘅幾款都會有,而且麵量都唔少😍韓國砂鍋牛腱($288)砂鍋上面鋪滿好多牛腱,下面就係金菇同埋蔥,湯底係相對清淡嘅牛骨湯,可以自己加韓國胡椒粉同埋海鹽,推薦大家一定要加胡椒粉,即刻香好多~ 牛腱質地唔錯,煮到有啲骨膠原黏黏地😚辣椒醬係有啲蔥喺入邊,好惹味!炸醬麵 韓國嘅炸醬麵本身以為黑豆味好重,點知係甜醬油嘅味道,加上啲肉粒、薯仔、瓜類同埋最主要嘅洋蔥等配料,再加上佢非常彈牙嘅麵條,仲要冇剪過嘅,跟足韓國做法呢💁🏻‍♀️仲想叫埋佢哋大大粒餃子但係驚太飽忍住咗,下次再試🤪

砂鍋牛腱

韓國砂鍋牛腱($288)
炸醬麵

炸醬麵

仲想叫埋佢哋大大粒餃子但係驚太飽忍住咗,下次再試🤪
  • 砂鍋牛腱
2024-07-11 127 浏览
之前中午喺度食過刀削麵,今晚同朋友再黎呢度encore🤭我地2個人點左個海鮮火鍋配刀削麵齊齊share 海鮮鍋實物同圖片一樣,海鮮份量超足,最吸晴係有原隻大八爪魚🐙鍋裡面有好多蜆、青口、扇貝、蝦、蟹,基本上咩海事都有😆仲要好新鮮,啲蝦係可以好完整咁剝出黎食到中段,就將刀削麵放入湯煮,刀削麵口感彈牙, 即使煮過一段時間都唔會煮爛👍飲埋個海鮮湯底,勁鮮甜😋😋雖然成個鍋好大份,一定超出2人份量, 但好味到海鮮配料同湯底都食晒飲晒😜
之前中午喺度食過刀削麵,今晚同朋友再黎呢度encore🤭
我地2個人點左個海鮮火鍋配刀削麵齊齊share

>>韓式炸雞不嬲都好味,原來刀削麵都咁正<<>>兩個人食勁飽,海鮮係新鮮<<\\\\\\\ 好味又多➕正常價🟰 回訪率80% 🥢 ///////間嘢好似韓國啲小店咁樸素,純粹見佢係李家集團先試下,淨係點咗個海鮮火鍋配刀削麵,估唔到海味十足!各式海鮮應有盡有,有蜆、蝦子、八爪魚、蟹肉等,大快朵頤~幾意外原來芥末醬x豉油用嚟點海鮮幾好味,令整體口感更加鮮美~ 😆而且那刀削麵 texture 實在太正,筋道十足,彷彿啱啱係麵攤上撈起咁,打完邊爐係超鮮甜海鮮湯底淥呢個刀削麵超正!BtW泡菜都可以添咗幾轉,好抵~🏷️$388 (2人份超飽)============================================================

>>韓式炸雞不嬲都好味,原來刀削麵都咁正<<
>>兩個人食勁飽,海鮮係新鮮<<

🏷️$388 (2人份超飽)

2024-07-07 107 浏览
試咗依家喺銅鑼灣嘅刀削麵,好好食呀~!見到好多人都外賣啦,包括KeeTa ,foodpanda我同朋友喺度堂食~叫咗個海鮮火鍋配刀削麵,份量超大!入面有好多海鮮,包括八爪魚,蜆,青口,蟹,蝦同埋元貝!八爪魚超級大隻,係成隻上~成個手心咁大!好抵食呀!蜆嘅數量都好多,我同朋友食咗20至30 隻都有喎~!每一隻都幾多肉😆😆😆而且青口都好多❤️而蟹就好鮮甜🤩我飲埋個湯因為吸晒啲海鮮嘅味!店員同我哋講刀削麵可以後上~我哋等海鮮食得7788😆上埋刀削麵❤️❤️刀削麵上嚟嘅時候仲冒着熱嘅煙~咬落去好彈牙!後尾先知原來呢一間都係李家集團嘅~之前食過佢嘅炸雞,好好食!呢個集團睇嚟普遍出品都高質~🤩🤩🤩
試咗依家喺銅鑼灣嘅刀削麵,好好食呀~!

見到好多人都外賣啦,包括KeeTa ,foodpanda

我同朋友喺度堂食~叫咗個海鮮火鍋配刀削麵,份量超大!

入面有好多海鮮,包括八爪魚,蜆,青口,蟹,蝦同埋元貝!

2024-07-07 80 浏览
夜晚收工同同事嚟銅鑼灣搵食,見到呢間韓國餐廳好乾淨企理,走入嚟試吓,估唔到好驚喜。我地叫左一個海鮮火鍋配刀削麵,超級大份抵食。首先是火鍋本身,湯底清澈透亮,飄散著海鮮的鮮甜氣息。鍋中浮著各式新鮮的海產,從肥美的蝦到鮮甜嘅八爪魚,仲有青口、帶子、蜆,每一樣都散發著誘人的香氣。而作為配菜的手工刀削麵更是大放異彩。麵條筆直修長,質地彈牙,在火鍋湯汁的浸泡下散發出麵條特有的Q彈口感。每一口都是麵條與湯汁完美結合的完美體驗。

和朋友在銅鑼灣逛街,走著走著就想找東西吃了,剛好看到這家韓式餐廳,餐廳以刀削麵為主打,在香港真的很少見呢,進去試試吧。海鮮火鍋配刀削麵 $388海鮮火鍋的配料有原隻章魚、新鮮蝦、扇貝、蛤蠣、蟹、青口、蔥、翠玉瓜片、金針菇、芽菜、白蘿蔔等,種類豐富,配料份量十足,湯底清甜。店鋪建議海鮮要蘸上黃芥辣醬,並且要加醬油攪拌均勻,醬汁能夠突顯出海鮮的鮮味。吃完海鮮後就將刀削麵放進湯中煮,刀削麵比較粗,口感有彈性,即使煮過一段時間也不會變得軟爛,再加上泡菜一起吃,清爽又美味。無糖可樂 $15

海鮮火鍋配刀削麵 $388

無糖可樂 $15
2024-07-06 62 浏览
好耐冇出銅鑼灣食飯,冇諗到呢度開咗一間韓國餐廳😳😳今次特登過嚟食佢嘅海鮮刀削麵!餐廳職員非常友善,空間感都唔錯,唔會太迫!海鮮刀削麵 $388完全冇諗過會咁大兜😂佢會放個爐喺你前邊自己滾,基本上成個兜入邊都係材料!非常足料!蜆、蝦、原隻八爪魚 🐙、蟹等等!🤤🤤🤤食極都仲有😂😂真係好誇張之後店員就會上刀削麵可以自己隨心放入去煮~~ 刀削麵好彈牙好好食,而且湯底非常好飲!同朋友兩個人都食唔晒🙈🙈

海鮮刀削麵 $388
之後店員就會上刀削麵
可以自己隨心放入去煮~~
刀削麵好彈牙好好食,而且湯底非常好飲!
同朋友兩個人都食唔晒🙈🙈
2024-07-05 47 浏览
下班後跟男友來了的這家韓國菜餐廳,見到他們的清湯海鮮火鍋配刀削麵餐牌賣相不錯,於是就食佢,二人份量$388價錢還算正常~每人一份泡菜前菜,泡菜無異味幾新鮮😆餐點的亮點無疑是那份清新而鮮美的海鮮火鍋。大蝦、原隻八爪魚、青口、元貝以及海蜆,在清澈的湯頭中煮得恰到好處。湯頭清淡充滿海鮮鮮甜味,金針菇和新鮮的瓜片增添了火鍋的口感層次👍🏻而搭配火鍋的自製刀削麵同樣出色。麵條Q彈有勁,吸附著解甜的湯汁,加了辣醬更加好吃😋

每人一份泡菜前菜,泡菜無異味幾新鮮😆

刀削麵就好多人都食過啦,但韓式嘅刀削麵你又食過未?😳今日收工去咗銅鑼灣,見到呢間店裝修都幾有韓國嘅味道,就即管俾個機會佢試吓🙂‍↕️本身諗住散嗌嘅,但為咗同朋友打卡 就嗌咗呢個「海鮮火鍋配刀削麵」share, 係2人份量嚟架,千祈唔好唔小心嗌咗兩份🤣火鍋一上枱,即刻眼前一亮😱咁大隻八爪魚🐙🐙原隻上真係好少見‼️海鮮配料真係多得誇張‼️數唔到有幾多隻青口,蜆肉,帆立貝⋯仲有四隻大蝦🦐真係超足料!而湯底本身係比較清嘅,如果鍾意濃味嘅朋友仔就要自己加芥辣醬,,韓式辣醬,豉油,麻油,鹽等等嘅配料~全部枱面都有齊,可以自由配搭🥰值得一提嘅係,佢哋嘅泡菜都幾好食,冇平時食開嘅咁辣,唔怕食到出晒汗😬自己都添咗兩次~隔籬枱都有叫店員再加🤤

2024-06-02 730 浏览
星期日碌Openrice搵晏食,比我見到間新野,睇完menu唔算貴就試試佢🤔12:40pm左右,喺門口見到入面冇客就即刻想縮沙,但係因為唔太貴就比次機會🤐午市套餐$68起免加一,見食評啲人話蜆夠多又好味,咁就唔考慮其他。除左鯷魚湯麵,其他都要+$20,後尾見隔離枱嗌辣拌麵真係得啲麵,好似冇乜餸咁🤔 英文寫with mixed vegetables,但係裝到隔離枱係得大豆芽🤔我地帶旺左間舖,食食下已經8成滿座,有日本人,韓國人,ABC,香港人😂一坐低已經每人一碟泡菜,跟餐有一隻大餃,同一罐汽水/雀檸,可以揀支裝水,但係枱面已經有水比你任斟😂 大餃嘅肉餡好多,每一啖都覺得滿足🥰 泡菜餃有少少辣,完全唔食得辣嘅人請唔好揀😛 蜆有超級多隻,唔會淨係比殼你食,因為甩左嗰啲真係搵得返蜆肉😆 極少量係有沙。圖2係兩個人嘅蜆殼🤭翠肉瓜都唔少,麵量更加係食到你飽飽 (佢冇少麵呢個選擇)🤢 湯底好有蜆味,但係完全唔會覺得咸,味道岩岩好,好難得食完野唔會覺得口渴👍🏻環境方面,佢樓底唔高,坐邊個位都會比個冷氣吹住哂😅總結: 絕對會再食,希望之後仲keep到水準,怕佢蝕住做就減少蜆嘅份量☹️

翠肉瓜都唔少,麵量更加係食到你飽飽 (佢冇少麵呢個選擇)🤢

環境方面,佢樓底唔高,坐邊個位都會比個冷氣吹住哂😅

2024-06-02
2024-05-29 794 浏览
同朋友食個快lunch, 見銅鑼灣開左呢間刀削麵店,就試試啦!店鋪座位唔算多,Menu都係以幾款刀削麵為主。Lunch set: $681. 大豬肉/泡菜豬肉餃子(一隻)揀左大豬肉餃子🥟真心好好好大隻!仲要唔係少少餡果啲,係滿滿都係餡呀!配埋附送既泡菜一齊食,勁惹味!2. 花蛤刀削麵+$20湯底勁鮮甜,有花蛤既鮮味!成碗湯麵份量真心大,有紫菜、翠肉瓜、蛋絲、蔥花、韭菜、仲有…花蛤約兩打!!!!!!!無錯呀!係約兩打呀!!啲花蛤食極都仲有咁!不過有啲花蛤吐沙吐得唔乾淨,會有咬到沙既情況出現。翠肉瓜係厚切呀,都有5、6舊咁多,而且煮得啱啱好,唔會過熟👍🏻👍🏻3. 雀巢檸檬茶/汽水/支裝水一個set計晒就$88,lunch來講有少少貴,不過絕對係物超所值呀

Lunch set: $68

1. 大豬肉/泡菜豬肉餃子(一隻)

2. 花蛤刀削麵+$20

3. 雀巢檸檬茶/汽水/支裝水

花蛤刀削麵
2024-05-28
花蛤刀削麵
2024-05-27 492 浏览
呢排係社交平台 瘋狂見到推介嘅刀削麵而家都開到三間分店 尖沙咀同元朗都有即係港九新界都可以食到😂今次去銅鑼灣分店6:00pm入去一個人都未有到七點開始就已經爆晒棚😮‍💨有五款刀削麵 另外都有餃子煎餅唔算好貴 要加一一坐低店員就會送上泡菜有需要之後可以refill花蛤刀削麵 ($78)一上枱勁大碗!都算幾多花蛤花蛤正常大細 唔算好有鮮味但都食得過 個湯有少少調味 清清地都ok上面有紫菜蛋絲 仲有啲翠玉瓜重點當然係個刀削麵 係黃色嘅似好粗嘅日式拉麵 份量超多食落口好有口感都有啲煙靭係我鍾意嘅麵質!😋牛骨湯刀削麵 ($78)呢個得三塊牛肉 正正常常個湯都幾重牛味 不過個人覺得有啲騷其他配料都一樣 覺得花蛤好食啲😎整體都幾好食 如果唔使等位嘅話都可以試吓~

呢排係社交平台 瘋狂見到推介嘅刀削麵
有五款刀削麵 另外都有餃子煎餅
唔算好貴 要加一
一坐低店員就會送上泡菜
有需要之後可以refill

花蛤刀削麵 ($78)
一上枱勁大碗!都算幾多花蛤
花蛤正常大細 唔算好有鮮味
但都食得過 個湯有少少調味 清清地都ok
上面有紫菜蛋絲 仲有啲翠玉瓜
重點當然係個刀削麵 係黃色嘅
似好粗嘅日式拉麵 份量超多
食落口好有口感都有啲煙靭
係我鍾意嘅麵質!😋

牛骨湯刀削麵 ($78)
呢個得三塊牛肉 正正常常
個湯都幾重牛味 不過個人覺得有啲騷
其他配料都一樣 覺得花蛤好食啲😎

整體都幾好食 如果唔使等位嘅話都可以試吓~