2016-05-08 489 浏览
真。好味!墨汁魷魚煎肉餅:好香。有少少脆雖然價錢略貴,不過物有所值,足料嘅!菜飯一般感覺偏油,但係嚟個唔覺得油。老黃瓜紅蘿白湯:真。冇味精!一定會試埋其他!期待

真。好味!

墨汁魷魚煎肉餅:好香。有少少脆

雖然價錢略貴,不過物有所值,足料嘅!

菜飯一般感覺偏油,但係嚟個唔覺得油。

老黃瓜紅蘿白湯:真。冇味精!

一定會試埋其他!期待

2016-05-06
10 分钟 (外卖自取)
  • 墨汁魷魚煎肉餅👍🏾👍🏾
2016-05-07 535 浏览
早兩晚,明明約好男子組,突然收到女王命令,要去到荃灣哪一間人氣餐廳,品嚐一下那一款【霸王龍蝦肉餅】。好,我忍……誰知,一去到門外大排長龍,於是我立刻致電女王,女皇卻立刻頒下第2度命令,【排隊】………………好……我忍……排隊。時間一分一秒的過, 大約20分鐘後 女王終於到達,而我們也能入座了, 女王萬歲,時間剛剛好……二話不說,女王點了龍蝦肉餅飯,也幫我點了芝士肉餅,龍蝦到來的時候,我也來一個措手不及,嘩 ,那麼的霸氣,原隻龍蝦…… 女王吃的時候,不停說,“有很多的龍蝦肉在餅裡面",“好味”, “正”,“要排隊都底”…… 說了好幾次 就把整個月肉餅吃完了, 我一點也沒有吃過,好,我忍……。我自己吃的流心芝士煎肉餅, 雖然沒有那麼的霸氣,卻肉質鮮嫩, 中間夾著芝士,味道特別,而煎的肉餅亦十分香脆, 不用任何豉油,也能吃完整碗飯,可惜,女王要相機食先,流心效果不出眾,下次一定 要偷走出宮,再到這店,品嚐霸氣龍蝦。

好……我忍……排隊。

2016-04-26
  • 原隻新鮮龍蝦肉餅
2016-05-06 514 浏览
之前經過荃灣已經覺得呢個餐廳好攪笑, 將肉餅玩得出神入化, 淨係賣肉餅都可以做得成生意?到之後見到佢上OPENRICE榜!噫!有料到WOR, 即刻要黎試一試。黎到見到排長龍, 心知不妙, 不過一場黎到, 點都要等啦, 一等, 就等佐45分鍾坐低望下個餐牌!嘩, 好特別WOR, 有龍蝦, 有帶子不特止, 連果醬都可以做肉餅, 真係要俾個服字老細最後我都冇點果醬, 點佐招牌既龍蝦肉餅, 同埋蟹膏肉餅。套餐$58-$98, 包冇味精既例湯, 肉餅, 油飯, 仲有野飲。晚餐來說唔算貴, 而肉餅仲有魏揀煎或蒸, 我就叫佐煎蒸各一啦首先黎既係龍蝦肉餅, 成隻龍蝦上比你, 都幾多蝦肉, 肉餅就冇龍蝦味既, 完全分開, 各有各食咁 之後黎既蟹膏肉餅, 有少少蟹混合佐落肉餅煎, 幾香口, 油飯都煮得好好少, 冇食白飯咁DRY囉總括黎講, $100唔駛可以食到個咁既晚餐, 有湯有飯有野飲, 絕對值得一試!

最後我都冇點果醬, 點佐招牌既龍蝦肉餅, 同埋蟹膏肉餅。

2016-04-09
  • 龍蝦肉餅
2016-05-06 516 浏览
說實在的,肉餅能這麼多款式真不錯,但煮得好吃的店不多,見肉餅哥很多人吃,無記的飲食節目也介紹了,所以我和朋友們便買外賣一起回家吃,大家都叫了煎的芝心肉餅飯,因為是發泡膠盒,加上他們「新鮮」煎起立刻入盒,回到家時盒已融了點,我們將那些邊位都不要便算了, 肉不鮮,生粉多,味精不少,都算了,然而我那肉餅的另一問題是,中心還是非常粉紅啊……唉,我完全沒想到會這樣,完全立刻吐了出來……
2016-05-01
外卖自取
2016-05-06 464 浏览
在電視雜誌效應,3點來到這專食肉餅的爆場店,又真的幾爆埸,過了食飯時間也9成入座率,好彩不用排隊,但去到3點半左右已冇乜人,可能就落埸!小店座位也幾密,店員雖然面冇表情,但對答尚算禮貌!叫了一煎一蒸肉餅,煎肉餅要了人氣龍蝦肉餅+$2轉菜飯,煎肉餅超香囗,肉餅內也有龍蝦肉,肉餅也彈牙,菜飯也好味,飯不油而菜也爽;蒸肉餅要了咸魚肉餅+$2轉油飯,蒸肉餅彈牙口感更出,加上咸魚的咸香,送飯一流;跟餐的湯可以不飲,超普通!

小店座位也幾密,店員雖然面冇表情,但對答尚算禮貌!

2016-05-02
2016-05-03 544 浏览
以肉餅做主打又唔認真對待呢個少有的主題肉餅煎太乾 裏面又鬆散。叫個金沙肉餅 咸蛋同肉餅可以分開嘅??煎完個肉餅就咁放粒咸蛋黃上去就算...連白飯都極乾身。連菜都無一條。。呀,有,墊肉餅嗰塊生菜囉送嘅例湯又無俾,咁就收我四十幾蚊?仲衰過食茶記!基本野都唔掂 其他可以收埋了媽啊 唔識整就唔好學人整啦 手打肉會禁嘅口感?? 講大話 開玩笑。若果有咁多時間去搞裝修搞宣傳 不如搞番好基本功做好個肉餅先啦。
以肉餅做主打
又唔認真對待呢個少有的主題
肉餅煎太乾 裏面又鬆散。
叫個金沙肉餅 咸蛋同肉餅可以分開嘅??
煎完個肉餅就咁放粒咸蛋黃上去就算...
連白飯都極乾身。
連菜都無一條。。呀,有,墊肉餅嗰塊生菜囉
送嘅例湯又無俾,咁就收我四十幾蚊?
仲衰過食茶記!

基本野都唔掂 其他可以收埋了
媽啊 唔識整就唔好學人整啦
手打肉會禁嘅口感??
講大話 開玩笑。
若果有咁多時間去搞裝修
搞宣傳 不如搞番好基本功做好個肉餅先啦。

外卖自取
2016-05-02 497 浏览
又係忙足成日,睇下個鐘,又九點半,問一問五位戰友,一致決定一齊收工但由於公司喺工廠區,一落樓,四周荒蕪,想揾啖食都冇,連平時食開嘅大排檔都已經落閘,唯有六茂利,行多兩步,揾啖食。真係行多兩步,揾到呢間肉餅哥,望下隻錶都九點九,都尷尬問下侍應佢地收工未,侍應仲舉曬手帶我地入坐。望下個餐牌,有好多聽都未聽過嘅肉餅,同行兩位大叔戰友都係叫返啲傳統野,一個叫咸魚蒸肉餅一個就咸蛋蒸肉餅,而我地四位壯丁緊係試下啲新野啦肉餅黎到,兩位大叔都有啲意外,咸蛋肉餅真係有大大粒蛋黃放喺面,而咸魚肉餅嘅咸魚就足足有兩個五蚊咁大,同埋肉餅亦都份量十足,咬口結實,大叔讚不絕口。我自己就最喜愛嘅龍蝦肉餅同埋黑松露肉餅,龍蝦肉餅真係見到一舊舊龍蝦肉,而黑松露都好足料,陣陣松露香,正吖仲以呢個價錢嘅套餐,簡直喜出望外

仲以呢個價錢嘅套餐,簡直喜出望外
咸魚蒸肉餅
2016-04-20
咸魚蒸肉餅
2016-04-29 965 浏览
試問,有誰沒有在家中吃過鹹蛋蒸肉餅?出街吃飯,永遠和在家中吃的有分別,今次到來這間肉餅專門店,不知可否尋回一點家的感覺呢?一看見這款鹹蛋肉餅,就知道是不同的,因為媽媽永遠不會用那麼多鹹蛋黃,原來這就是金沙蛋黃,媽媽也不會選擇煎的方法,一定會選擇用蒸的。意想不到的,煎比起蒸,香脆很多, 比起媽媽煮的,大不同, 只能夠膽說一句,各有各好。在一個十分香口的肉餅上,加上熱騰騰的鹹蛋黃醬汁, 惹味,香口,十分出色的配搭,再配合菜飯,回味中。
2016-04-28
  • 煎金沙蛋黃肉餅飯
2016-04-29 1235 浏览
在網上看到有不少傳媒雜誌也有報導過一間位於荃灣的特色肉餅店,其實以前也有介紹過一位於屏山的肉餅店,雖然好吃,但離家實在太遠,而這次難得我家不遠處設店,怎能不前來一試不過想要吃肉餅飯還得要花點時間在門口大排長龍,等了接近半小時才能塞進店內。再看看店內環境,枱櫈排放得密密麻麻的,客量遠比所想的多,但侍應則只有2-3位,所以想要下單同樣需要等一下先看看餐牌,果然一整頁全都是肉餅飯。肉餅飯有分為兩個類別,有基本系列及食好D推介,前者較有特色的就有特色果醬蒸肉餅,桂花蜜糖肉餅,麻婆豆腐肉餅,流心芝士肉餅及京蔥羊肉肉餅等。而食好D系列就更厲害了!有黑松露帆立貝肉餅,原隻新鮮龍蝦肉餅,原隻鮑魚雞粒肉餅及火焰鵝肝肉餅等翻看一下背頁,原來肉餅個還有提供數款特色小炒,不過當然不及肉餅飯般特別。另外,亦有4款小食,當中有一款是鹽酥珍寶巨型雞脾,看到鄰桌也有點了一只,真是相當巨型呢!可惜下單時才知道經已售罄例湯每份肉餅飯勻會附送一碗老火湯,而飲品則需要另叫。當天的例湯是蓮藕煲豬骨,蓮藕煲得夠腍,但老火湯的味道較淡,味道不夠濃郁,感覺需要再多煲一會比較好,所以有點可惜原只新鮮龍蝦肉餅 $98跟友人各自挑了一款肉
例湯
[分數:7/10]

原只新鮮龍蝦肉餅 $98
[分數:8/10]
跟友人各自挑了一款肉餅飯試試,而我就當然選了這裡的招牌貨-原隻新鮮龍蝦肉餅。首先,肉餅可選蒸或煎,而白飯亦可+$2換成菜飯或油飯。而我就不怕熱氣的要了一個原隻新鮮龍蝦香煎肉餅菜飯。雖然等候了接近半小時才等到這個龍蝦肉餅,但類賣相果然令人有驚喜,大大只龍蝦頭及尾間是一大件的煎肉餅。不過不知怎的缺少了兩只蝦鉗作點綴,變得有點失色
原隻新鮮龍蝦肉餅 $98
[分數:8/10]

肉餅表面帶點焦黃脆面,蠻香口的,當中發現到有點半透白色的碎粒,原來就是龍蝦肉了,帶嚼感的龍蝦肉為肉餅增添了幾分口感,而且味道還蠻鮮味的。再試一口菜飯,菜粒份量十足,每口也有著大量菜粒,雖然知道其實油份甚多,但看到大量白飯內混合了大量蔬菜,還是給人一種健康的感覺
火焰鵝肝肉餅 $98
[分數:6.5/10]

友人就選了鵝肝蒸肉餅油飯,跟我的有頗大分別。若論賣相,我的明顯吸引多了。鵝肝只有薄薄的兩片,肉餅呈長方狀,但用蒸的方法口感實在太腍了,不知是否跟混入了鵝肝有關,可惜鵝肝味亦不算突出。至於油飯,口感帶微黏,帶少許香味,口感上還是菜飯比較豐富

肉餅哥小炒料理 (荃灣)
荃灣聯仁街28號康睦庭園地下3號舖
以上消費:$ 196
味道:7/10
環境:7/10
服務:6.5/10
衛生:7/10
抵食:7/10

2016-04-28 829 浏览
肉餅哥小炒料理叫左秘製金沙蛋煎肉餅油飯,好似好特別 蛋黃成個上,成碟金黃的,汁已經漿住d肉餅,肉餅有彈性,應該撻到起膠先蒸,好鮮嫩肉味甘香,撈飯一流。飯係油飯,冇油膩的感覺,同肉餅一起食,有汁送飯,好味
肉餅哥小炒料理

叫左秘製金沙蛋煎肉餅油飯,好似好特別

2016-04-22 1498 浏览
早幾日媽咪見到報紙 介紹肉餅哥然後我話:"我上次咪同你講左我食左囉,個流心芝士唔流ge"然後今日佢同爸爸lunch hour 去食唔使點等位食完之後打左個電話比我"我地叫左龍蝦肉餅 係幾靚ge影下相呃下都唔錯,不過係對龍蝦腳有肉食下咁,味道普普通通啦。另外食左流心芝士肉餅,我問侍應係咪流心,我話我女黎食唔流的,佢話要問下,然後話蒸比較流,我就要蒸,點知都唔流,失望!埋單我問收銀,她説可能肉餅厚...我話你餐牌係流心芝士,如不流就冇意思啊!呢個肉餅可以改名為(唔係流野肉餅)😂😂"的確!當我第一次食唔流(都係蒸), 係有dd 失望,但我媽問左佢話蒸比較流,結果呢?加上同收銀反映完之後,佢又冇咩話會點點點改善,我媽覺得好差囉媽媽建議: 如果厚就整唔到流心,餐廳推出時冇試過厚度架咩?一係你個名就唔好寫流心,反而有流心效果,客人會surprise會欣賞,但你明明就寫住係流心。如果真係整唔到流心,倒不如芝士放係面等佢半溶仲好啦
早幾日媽咪見到報紙 介紹肉餅哥
然後我話:"我上次咪同你講左我食左囉,個流心芝士唔流ge"

然後今日佢同爸爸lunch hour 去食
唔使點等位
食完之後打左個電話比我
"我地叫左龍蝦肉餅 係幾靚ge
影下相呃下
都唔錯,不過係對龍蝦腳有肉食下咁,味道普普通通啦。
我話你餐牌係流心芝士,如不流就冇意思啊!
呢個肉餅可以改名為(唔係流野肉餅)😂😂"

2016-04-21 1435 浏览
多款口味選擇!味道尚算出色!不過因為油炸嘅關係(我選擇了煎),上碟仲好多油,亦因為肉餅用攪拌機攪得太爛!咬落完全冇口感!失敗!若然能改善口感,分數將會大大提升!可以一試,但冇回頭的衝動!

可以一試,但冇回頭的衝動!

• 四川麻辣肉餅
2016-04-21 1340 浏览
1️⃣流心芝士肉餅配白飯 午$58/晚$68大眾醉愛芝士配上肉餅🧀芝士係平時一塊塊個隻,食落都頗濃👅肉餓雖説是人手剁,但食落口感吾強,肉吾夠彈牙2️⃣爆香京葱羊肉肉餅配白飯 午$58/晚$68評分: 6.5/10羊肉吾算酥😛混入肉餅內,令肉餅食落口感豐富左3️⃣泰式冬陰公肉餅配白飯 午$48/晚$58評分: 6/10有人覺得好古怪,我就覺得幾得意😈個味就濃左d油左d,但係辣辣酸酸地又幾惹味👍🏻但都真係幾重口味4️⃣鵝肝肉餅配白飯 $98評分: 5/10面頭有鵝肝外,肉餅內有鵝肝粒😎但自己感覺都幾分離下😅肉還肉,肝還肝😅但個combination係幾得意既5️⃣總結店家肉餅款式都幾多,仲有wasabi沙律醬味,龍蝦味,桂花蜜糖等。但肉餅方面確有改進空間喔
流心芝士肉餅配白飯
流心芝士肉餅配白飯
1️⃣流心芝士肉餅配白飯 午$58/晚$68

爆香京葱羊肉肉餅配白飯
2️⃣爆香京葱羊肉肉餅配白飯 午$58/晚$68
評分: 6.5/10
羊肉吾算酥😛混入肉餅內,令肉餅食落口感豐富左
泰式冬陰公肉餅配白飯
評分: 5/10

5️⃣總結
2016-04-01
2016-04-20 1212 浏览
食左一次無下次,服務質素極差,肉餅又咸,湯唔夠熱,出餐程序混亂,侍應唔係送錯餐就落錯單。凍飲個杯細到......D冰多到......睇左報紙介紹仲專登搭車去食,極後悔。
2016-04-20 1268 浏览
之前見雜誌介紹龍蝦肉餅的確吸睛,但午市來到,感覺叫龍蝦肉餅好像較為重口味一點。所以最後選了另一推介:秘制金沙蛋黃肉餅飯$48轉油飯+$2午餐奉送埋老火湯另+$2有熱飲。當日飲既老火湯好似係紅蘿蔔豬展,煲得唔錯,好潤!主角到啦!肉餅上既金沙蛋黃醬好香,同一般食到既黃金蝦既Sauce差不多味!肉餅外面煎得好脆,裡面見到肉汁,唔乾,肉餅亦做得頗厚身,食哂成個的確係溜!但有時食下不同口味既肉餅的確係別有一番風味!

所以最後選了另一推介:秘制金沙蛋黃肉餅飯$48轉油飯+$2