2016-05-25 312 浏览
因為經常係荃灣食飯,有日上網見到介紹肉餅哥,當晚即刻去試我叫左流心芝士肉餅,以我認知,唔流心都應該要有芝士,莫講話芝士丫,連芝士味都無。我男人叫左個爽彈黑椒雞腎粒肉餅,無黑椒味,無雞腎粒
因為經常係荃灣食飯,有日上網見到介紹肉餅哥,當晚即刻去試
我男人叫左個爽彈黑椒雞腎粒肉餅,無黑椒味,無雞腎粒
2016-05-24 283 浏览
今日下就去左食肉餅哥本身滿懷希望,我就叫左26號菜浦蝦米煎肉餅($60)朋友就叫左16號糖醋煎肉餅($50)一入去放底左2碗好似水,但好多油冇味既湯之前飯就到了,速度系幾快我地加左錢轉菜飯,但冇菜飯味同白飯原全一樣肉餅肥肉太多,粉都好多,一d都吾好食,太喊,太多味精搞到我飲水飲左成日想試可以去試,但吾好抱甘大期望可一不可再不好
今日下就去左食肉餅哥
本身滿懷希望,我就叫左26號菜浦蝦米煎肉餅($60)
朋友就叫左16號糖醋煎肉餅($50)

一入去放底左2碗好似水,但好多油冇味既湯

之前飯就到了,速度系幾快
我地加左錢轉菜飯,但冇菜飯味同白飯原全一樣

肉餅肥肉太多,粉都好多,一d都吾好食,太喊,太多味精
搞到我飲水飲左成日

想試可以去試,但吾好抱甘大期望

可一不可再
不好
從面書見到朋友極力推介荃灣新店肉餅哥,我本身又好愛食肉餅,呢日出黎做野,就走去食啦!之前見朋食係可以揀撈麵/烏冬,點知咁快就轉左menu,只有白飯,菜飯,油飯幾十款肉餅中我揀左蝦膏蟹殼煎肉餅,真係無揀錯呀!蝦膏本身已經好香,煎過後就更香更出味,睇落好似好細舊,其實好厚,釀入蟹蓋入面係睇唔出。飯揀左菜飯,比較乾身,反而覺得飯份量太少,唔夠送嗮成份肉餅,肉餅屬重口味,就咁食會漏,送飯就一流另外加錢要左罐可樂

另外加錢要左罐可樂

午餐
2016-05-22 262 浏览
今天滿心歡喜去試試 星期日下午人不太多 等1會就可進餐廳 4個人叫了4個口味 肉餅味道一般還ok 肉餅不會硬不會乾 但豬肉太肥 成口肥肉肥油 吃多一兩啖就覺得膩了 不想再吃 也不想再光顧
2016-05-22 278 浏览
其實隊長由細到大都唔鍾意食蒸豬肉餅的,但睇完雜誌既創業版介紹肉餅哥,好似好多款,仲有香口的煎肉餅食,好!即管試下。7點去到都已經好多人等位,不過因為舖頭細,唔坐得耐,都好快有位。如果有決擇障礙就大獲,從十幾廿款中,揀完肉餅,再揀蒸/煎,再揀白飯/油飯/菜飯(油飯/菜飯都要加錢)⋯⋯最後我揀左個中價既煎xo醬帶子肉餅+油飯,肉餅打得夠膠,帶子都多,而且粒粒都有半粒,唔係帶子絲,至於個油飯乾身左少少,但整體都唔錯!雖然叫小炒料理,不過其實都係以肉餅為主,人少少就可以,人多就好迫同無甘多位比你坐。
  • XO醬帶子肉餅
2016-05-22 280 浏览
被「蛋黃哥」的朋友「肉餅哥」的名字所誘惑,這天拉了爸爸去試試午餐~~雖然不是流行人氣位置,但真的不少人慕名而來,約1時多,已有許多人輪候;幸好只是2人同行,不用花多餘時間便直搗黃龍不用特別考慮,試試特色/招牌菜 ——煎潮州肉餅油飯,非常香口~~但除了炸花生外,嚐不出肉餡材料的特色另一道蒸龍蝦肉餅菜飯也見不少蝦肉,個人覺得不過不失(因盛惠$100大元)飯再添上甜豉油的確惹味可能人手不足,例湯也忘了奉上幸好對面的婆婆姨姨好心提點(臨走時聞到她的蟹蓋蝦膏肉餅飯香氣撲鼻得很可以再來的

飯再添上甜豉油的確惹味

可能人手不足,例湯也忘了奉上
可以再來的
2016-05-21 5163 浏览
今個月放假次數較多,可以在不同地區食午飯,就像今日去過荃灣,食個午飯。肉餅哥餐廳小炒是荃灣近期新開的餐廳,以肉餅為主打,除了用上豬肉做的肉餅外,還有用上牛肉做的肉餅吧。翻查餐牌,肉餅哥點只做肉餅咁簡單,而是在肉餅上加上小菜類的小炒,令肉餅變得不平凡,使食客除了吃餅之外,還可食到其他小炒菜式吧。麻婆豆腐肉餅飯。在肉餅上加上麻婆豆腐,連同其他的肉餅是新潮的配搭,肉餅翠用上新鮮的半肥瘦豬肉,打好後切成長方形,故有勁嚼口感,而且麻婆豆腐亦具辛辣味道,故與肉餅一起吃,當然有辛辣的味道吧,而豆腐亦有滑溜的口感吧。熱奶茶是今餐的餐飲,奶茶具備了茶香和醇厚的茶味,順滑而澀吧。今餐以肉餅做主題,實是少有,而且平時午餐也很少食到肉餅呢!

今餐以肉餅做主題,實是少有,而且平時午餐也很少食到肉餅呢!
2016-03-24
2016-05-20 256 浏览
今天在荃灣工作,到了晚飯時間還未收工,於是決定先到人氣肉餅店吃個晚飯。人氣店就是人氣店,7:00未到已排隊, 毫不猶豫,我們開始排隊,雖然人很多,大約30分鐘我們便能入座。人氣店分為$58 $68$98的種類,我們點了98元的龍蝦肉餅飯及鮑魚煎肉餅飯。飯一到,我們就知道等是值得的,龍蝦(何其壯觀)啊,兩隻大 龍蝦鉗,加上頭及尾,肉就放在肉餅内,煎的,超香口,並帶肉汁,不用豉油汁也超惹味。 鮑魚肉餅也不遜色,原隻鮑魚放在肉餅上,十分香口, 鮑魚也入味,有咬口。 我們把整個煲仔的飯,全部吃掉, 飯比較硬,一粒一粒的,很喜歡,朋友說大硬, 我卻很喜歡這種較硬的口感。我很少會排隊吃東西,但這一次等了30分鐘,也應為相當值得, 回頭機會相當高。1

鮑魚煎肉餅飯
龍蝦煎肉餅
2016-05-14
鮑魚煎肉餅飯
2016-05-20 4003 浏览
我本身好鍾意食肉餅飯,所以一定會去試肉餅專門店。🌟呢度仲有得唔使加錢轉菜飯或者油飯,我諗住健康啲揀咗菜飯,不過其實菜飯都有啲油,但我覺得有少少油係飯到係會開胃啲好食啲。👍👍👍首先叫咗個龍蝦肉餅飯(轉左菜飯),好大隻好靚影相都好上鏡好靚。最重要係,食落去真係有啖啖龍蝦肉,加埋豬肉幾香,足料龍蝦其實都唔係貴。💯仲叫左個黃金沙肉餅飯(轉左菜飯),啲蛋黃真係炸到金黃色好靚。真係好開心,因為個蛋黃好大個,就算咁大碗飯都可以送得晒。📢📢📢啲蛋黃真係好香脆好好食!本身我都食到已經好飽,但係因為呢個黃金沙蛋黃肉餅飯太惹味啦,我飽都照食咗好多飯落去。😍😍😍仲可以有一碗中湯飲,今次飲嘅係紅蘿蔔瘦肉粟米湯,唔似出面啲餐廳咁多味精,感覺似住家湯幾健康幾好飲,仲好大碗。👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻如果唔係特別大食或者係女仔去食,建議叫兩個飯三個人食都得。

2016-04-13
  • 原隻新鮮龍蝦肉餅
  • 黃金沙肉餅飯
知道有呢間野都係一次無意之中行過見到...所以搵左晚決定去試試,原本打算收工去自家飯堂"銀龍",但突然諗起呢間,所以行過去look吓多唔多人,去到見到唔係太人就拎左張飛,等都幾個字就有位,地方唔大,坐得唔係太舒服(算吧,食物好食冇問題),叫左兩個肉飯,一個11號同13號(好似桂花蜜糖肉飯同蓮藕肉餅),一坐底就一人一紙杯例湯,湯味道ok!之後黎左兩個肉餅(煎),肉餅個size本人覺得太細,比去酒樓叫個d中頭肉餅飯大少少,兩個肉餅一個要左個白飯,另一個要左個油飯,油飯味道可以,唔油,但略為乾身少少,而肉餅既味道尚算可以,只係比平時食開個d普餅特別左d! 唯一唔好好佢太油,肉餅size太細...講真,$58蚊呢個價錢,相對個set既份糧係貴..!試過後真係未必有下次!
2016-05-18
2016-05-18 230 浏览
今日黎到好高分既肉餅哥,預左佢會勁多人架啦,6:45黎到已經要等20個 拎完飛就走圍行一陣再番黎啦,45分鐘之後終於入到去啦~勁多唔同種類既肉餅~ 真係佩服佢咁有創意,將呢樣每個家庭都煮過既菜玩到咁出神入化 原隻新鮮龍蝦肉餅 ($98)你睇下佢幾霸氣,真係原隻龍蝦咁上架,肉餅有得揀蒸或者煎,龍蝦呢個揀左蒸,$98有成隻龍蝦俾你仲想點 真係自己去街市買都唔只! 肉餅食得出係手打過既,唔會淋淋咁,有咬口,龍蝦都夠新鮮,話晒間鋪咁近街市,要拎新鮮貨話都無咁易啦 蝦膏蟹蓋肉餅 ($58 + $10)今次呢個揀左煎既肉餅,呀~唔記得講,其實飯加左$10之後就有得揀架啦,呢個揀左油飯,另外有菜飯,油飯唔算好香,個蝦膏肉餅就好正啦!由於呢個肉餅係用煎既,蝦膏既香味就更加出,肉餅將整個蟹蓋填得滿滿的 每個飯都會連一碗無味精湯,以呢個價錢,俾到呢個質素,真係抵佢成功
拎完飛就走圍行一陣再番黎啦,45分鐘之後終於入到去啦~

原隻新鮮龍蝦肉餅 ($98)
龍蝦都夠新鮮,話晒間鋪咁近街市,要拎新鮮貨話都無咁易啦
蝦膏蟹蓋肉餅 ($58 + $10)

2016-04-09
2016-05-17 272 浏览
秘制金沙蛋黃肉餅, Lunch set $58因為已經有金沙蛋黃,所以冇轉做油飯當減輕少少罪惡感金沙蛋黃做得好好, 個種油香就連而家打緊字都記得!如果D飯可以多少少就好, 因為太好送飯, 到最後係要淨食肉餅下次有機會會試火焰鵝肝肉餅, 愈高危嘅食物愈係好味, 好似係真理,除非唔係
秘制金沙蛋黃肉餅, Lunch set $58
因為已經有金沙蛋黃,所以冇轉做油飯當減輕少少罪惡感
秘制金沙蛋黃肉餅
金沙蛋黃做得好好, 個種油香就連而家打緊字都記得!

2016-05-13
秘制金沙蛋黃肉餅
2016-05-13 257 浏览
中午到店,座位比较窄,味道不過不失呢个98元的肉饼唔好吃,有阵臭青味呢个58元的肉饼有芝士,芝士普通而且唔多靓还吃了一个58元潮州味道的肉饼,用料無咩新意。总的感觉係煎的比蒸的好吃
中午到店,座位比较窄,味道不過不失
呢个98元的肉饼唔好吃,有阵臭青味
呢个58元的肉饼有芝士,芝士普通而且唔多靓

还吃了一个58元潮州味道的肉饼,用料無咩新意。
总的感觉係煎的比蒸的好吃
2016-05-13
2016-05-13 288 浏览
肉餅飯係我最喜歡的!荃灣對我來說一點也不近!今日經過開所以特登叫老公帶我來吃!位置一點也不方便!來到立即有人拿一碗湯來!一入口覺得無咩特別!好似水!真的不是老火湯!雖然也覺得味精不多!但不好喝!失望!之後叫左個咸蛋黃煎肉餅菜飯!好香但啖啖油!咸蛋黃好實!一般貨!再叫左個潮洲家鄉蒸肉餅菜飯!唔明白點解個潮州肉餅完全無汁!但你可以自己加煲仔飯豉油!凈係賣飯同肉餅既店!理論上要米飯靚要上等、肉餅要新鮮肉才可以成為招牌!平均60蚊不平也不貴!但我仍為可以做得更好!其實我對呢間肉餅好失望!我非常喜歡吃肉餅才去!但完全不是我所想的!
肉餅飯係我最喜歡的!
荃灣對我來說一點也不近!
今日經過開所以特登叫老公帶我來吃!
位置一點也不方便!
來到立即有人拿一碗湯來!
一入口覺得無咩特別!
好似水!
真的不是老火湯!
雖然也覺得味精不多!
但不好喝!
失望!
之後叫左個咸蛋黃煎肉餅菜飯!
好香但啖啖油!
咸蛋黃好實!一般貨!
再叫左個潮洲家鄉蒸肉餅菜飯!
唔明白點解個潮州肉餅完全無汁!
但你可以自己加煲仔飯豉油!
凈係賣飯同肉餅既店!
理論上要米飯靚要上等、肉餅要新鮮肉才可以成為招牌!
平均60蚊不平也不貴!但
我仍為可以做得
更好!其實我對呢間肉餅好失望!我非常喜歡吃肉餅才去!
但完全不是我所想的!
用餐优惠
試食活動
2016-05-11 346 浏览
蒸肉餅這個家常小菜相信係屋企都有食過肉餅既專賣店,都真係好少見依間肉餅哥入面餐牌有33款肉餅揀有特式果醬肉餅、泰式冬陰公汁肉餅、流心芝士肉餅............好多選擇,結果揀住依兩個試住先👄上圖:秘制金沙蛋黃肉餅 $48肉餅好腍,完全唔乾身,入面仲有馬蹄,送飯一流👄下圖:墨汁魷魚肉餅 $48肉餅一樣都係咁腍,有魷魚粒係入面,不過唔算好多粒。佢$48係配埋白飯同例湯既,如果要熱飲加$2另外我都加左$2轉油飯試試佢😌今次真係大滿足下次去開依頭試下佢個流心芝士肉餅先.
蒸肉餅這個家常小菜相信係屋企都有食過
肉餅既專賣店,都真係好少見
依間肉餅哥入面餐牌有33款肉餅揀
好多選擇,結果揀住依兩個試住先
👄上圖:秘制金沙蛋黃肉餅 $48
肉餅好腍,完全唔乾身,入面仲有馬蹄,送飯一流
👄下圖:墨汁魷魚肉餅 $48
肉餅一樣都係咁腍,有魷魚粒係入面,不過唔算好多粒

佢$48係配埋白飯同例湯既,如果要熱飲加$2
另外我都加左$2轉油飯試試佢😌
今次真係大滿足
下次去開依頭試下佢個流心芝士肉餅先.
2016-03-24