OK
2016-07-19 326 浏览
因為怕等位,所以1點半左右去到,餐廳人多,不過不用等位。今次叫了金沙肉餅飯及黃薑油飯。1) 油飯 --- 完全沒有油,到底是好還是不好?也沒有甚麼黃薑味2) 金沙肉餅 --- 金沙 (鹹蛋黃份量足,亦香口,肉餅OK,不會乾,但也不覺有肉汁)3) 餐飲 --- 點了熱檸茶,那個茶,不提也罷。跟自家用茶包沖無疑最後....亦是令我動筆寫食評的原因之前見到不少食評讚湯是老火湯我只想說,我這個味精TESTER,飲左幾啖已有喉乾舌麻耳塞的感覺真的不喝也罷還未試其他肉餅,可能其他會好食,不便在此大力叫人去食...又或是叫人得閒先去食.不過就金沙肉餅而言,大家經過見到不用排隊可以一試
因為怕等位,所以1點半左右去到,餐廳人多,不過不用等位。

今次叫了金沙肉餅飯及黃薑油飯。

最後....亦是令我動筆寫食評的原因

之前見到不少食評讚湯是老火湯
真的不喝也罷

不過就金沙肉餅而言,大家經過見到不用排隊可以一試
2016-07-19
2016-07-17 390 浏览
之前已經有其他媒體介意過呢間專門食「肉餅」嘅餐廳,呢間餐廳總共有33種唔同款式嘅肉餅,有蒸嘅肉餅及有煎嘅肉餅選擇。一坐低,侍應就會放低每人一碗嘅老火湯(雞腳菜湯),碗湯嘅味道好好飲,好有屋企嘅感覺。而今次我哋就食「秘製金沙蛋黃肉餅」同埋「蝦膏蟹蓋肉餅」,兩樣都係蒸嘅,而轉菜飯或者油飯都係額外加$2蚊。大約等左十分鐘左右,肉餅就到啦!相信都係即叫即蒸/煎!兩款嘅肉餅味道都啱啱好,份量都足夠。值得再去試其他款式肉餅!不過,就係冇咖啡奶茶檸茶檸水飲,只有罐裝汽水同支裝果汁。希望遲啲會有咖啡奶茶檸茶檸水選擇。最後環境方面,枱與枱之間都比較狹窄。

秘制金沙蛋黃肉餅

最後環境方面,枱與枱之間都比較狹窄。
2016-07-15
秘制金沙蛋黃肉餅
  • 蝦膏蟹蓋肉餅
2016-07-15 969 浏览
呢間鋪真系一d都唔易搵,地鐵站行過黎真系要有一段距離!今日我叫左原隻新鮮龍蝦肉餅,十分鐘左右就上台,上台果陣真系嘩一聲,成個碗都好full甘,佢d蝦腳唔系裝飾黎有肉食的,個肉餅就多肉少龍蝦,似食肉餅甘,味都不錯既,不過無想像中甘正
原隻新鮮龍蝦肉餅
2016-07-06 5027 浏览
肉餅哥剛開業時和朋友來嘗試過,記得黑松露帆立貝肉餅非常好吃,但當時龍蝦肉餅經常一早售完,對此一直耿耿於懷,今天與朋友行過荃灣所以要來肉餅哥再 encore 一番!餐牌和上次來不一樣,現時肉餅哥沒有再推出小炒菜色,可能人太多和想做得較專,現只有肉餅供應,吃不到薯仔牛柳粒有小小失望但今次終於可以一嘗肉餅哥最驚艶的菜式 - 原隻龍蝦肉餅來到外相已經非常奪目,拿起龍蝦頭真係嘩左一聲,龍蝦膏多到滿瀉首先嘗了一口勁鮮甜的龍蝦膏,之後餘下的膏混入菜飯來與肉餅一起吃肉餅飯份量頗大, 肉餅煎得非常香口,一粒粒的龍蝦肉混入了肉餅中,令肉餅變得爽口彈牙不過蟹鉗雖然啖啖肉,但可能煮太耐另肉質變得不夠鮮甜爽口但整體非常不錯👍🏻值得一試不過個人偏愛黑松露帆立貝肉餅見隔離枱吃金沙肉餅非常滋味,下次來一定要試🙈
但今次終於可以一嘗肉餅哥最驚艶的菜式 - 原隻龍蝦肉餅
首先嘗了一口勁鮮甜的龍蝦膏
,之後餘下的膏混入菜飯來與肉餅一起吃

不過蟹鉗雖然啖啖肉,但可能煮太耐另肉質變得不夠鮮甜爽口
但整體非常不錯👍🏻值得一試

不過個人偏愛黑松露帆立貝肉餅

見隔離枱吃金沙肉餅非常滋味,下次來一定要試🙈
  • 黑松露帆立貝肉餅
  • 原隻新鮮龍蝦肉餅
2016-07-05 382 浏览
流心芝士肉餅,聽到這個名字,我這個芝士控,真的滿心歡喜,二話不說,來個煎肉餅,肉餅外面香脆,內裏嫩滑,熱辣辣的芝士,切開後慢慢流出來,而芝士配合肉餅,這個配搭出奇地惹味, 肉餅本身夠味道,不用放下豉油,也能把整碗飯吃下,木瓜雞腳湯出色, 晚餐配凍飲加靚湯七十幾蚊, 好想快啲再食。
2016-06-30
2016-07-03 4151 浏览
肉餅——一道普通不過的家常小菜。從小到大,我對肉餅都沒有太大特別喜好,不論是家中還是餐廳所品嚐過的肉餅款式來去如是,萬變不離其宗,不是土魷蒸肉餅就是鹹蛋蒸肉餅,而且質地總是較為粗糙和乾身,老是給予人一種一成不變的厭惡印象。哥哥卻對肉餅情有獨鍾,平時在家他總是抱怨菜式不合胃口,不喜歡吃飯,假如有肉餅作菜他才會多吃數口飯;之前從網上得知荃灣這間肉餅專門店後,他早已嚷著一定要到訪一嚐,也稱得上是個名乎其實的「肉餅哥」吧。因為正值假期,擔心客人太多需要排隊等位,我們便決定吃過午飯後約二時多才到肉餅哥作下午茶,起初到達時餐廳內仍有不少人在享用午餐,碰巧剛剛有位可以即時入座,慢慢人潮減退便坐得更加舒適了。餐廳內格局簡約,以黑白為主調,牆上的照片滲透出陣陣懷舊風情,就是單純一個舒適的食堂。餐牌中得肉餅飯選擇簡直多如恆河沙數,足足有三十三款,雖然以創新肉餅為招徠,但仍然少不得傳統一點的鹹魚肉餅及土魷肉餅等,不論是想嘗鮮還是忠於傳統,口味都一一迎合。肉餅價格分為$58、$68及$98,連同老火湯一碗,午市時間光顧更送港式飲品一杯。附送的老火湯味道不會過鹹,裡面更有大大件的冬瓜,為食客消消暑。  原隻龍蝦
肉餅——一道普通不過的家常小菜。

老火湯

原隻龍蝦肉餅菜飯 ($100)
原隻龍蝦肉餅飯
早已鎖定目標的我當然點選了最具霸氣的原隻龍蝦肉餅飯,白飯更可以加$2改為菜飯或油飯,甚至加$3轉為出前一丁或加$5轉為芝士撈麵或辛辣麵,自由度極高,不過我始終還是覺得飯與肉餅才是最為配合的天生一對。
原隻龍蝦與超厚的肉餅以鐵鍋奉上,雖然早已在報章雜誌和網上看過千萬次之多,上桌的時候仍然禁不住從心底裡「WOW!」了一聲,賣相極之吸引,令人感到萬分驚艷!
肉餅非常厚身巨型,而底下的飯量更是極多!
龍蝦蝦身已經拆肉加入肉餅,所以不時都會吃到龍蝦粒粒龍蝦肉。
肉餅十分彈牙多汁,好比肉丸或蝦滑,肥膏的份量當然不少,但是比例恰到好處,絕不感到油膩!菜飯的菜粒份量不多,令人意外的是加入了蔥粒令整體非常之香!
另外附上鉗子方便食客替龍蝦鉗拆肉,龍蝦絕非只充當裝飾品的角色,裡面更是啖啖肉!
龍蝦肉雖然稱不上鮮味彈牙,但是龍蝦味道十足,沒有半點雪藏味或霉味,帶陣陣鹹香。
最驚喜的莫過於龍蝦蝦頭中的蝦膏!量多之餘非常濃郁美味呢!

原隻鮑魚肉餅飯 ($98)
原隻鮑魚肉餅飯
哥哥沒有改配菜飯,他的原隻鮑魚肉餅飯賣相當然亦不錯,不過我還是認為我的原隻龍蝦肉餅隻更為震撼!
喜愛肉餅的哥哥邊吃邊讚,亦忍不住拿出手機為肉餅飯拍照與朋友分享,平時吃飯不多的他竟然比我還要快便把飯都清光光!
不過他說唯一美中不足的是鮑魚肉質有點太韌,但是整體來說味道依然是一級棒!
原隻龍蝦肉餅飯及原隻鮑魚肉餅飯
雖說是吃過午飯後才兩小時多,本來不算太餓的我們都極速將整鍋肉餅飯吃光,至今想起仍覺得回味無窮,平時沒有特別鍾情肉餅的我也有點迷上了這裡的肉餅。

罐裝忌廉 ($8) 鮮榨石榴汁 ($18)
罐裝忌廉及鮮榨石榴汁
鮮榨石榴汁雖然有加入砂糖,但是當中保留啖啖果肉,而且味道不錯!

從來沒有想過肉餅竟然可以如此多變,千變萬化的肉餅款式正是我下次再訪的原因!很想嘗試一下邪惡的流心芝士肉餅,然而吃過原隻龍蝦肉餅後又難以忘懷想一吃再吃,下次定必又再一次選擇困難症發作了,假如推出原隻龍蝦流心芝士肉餅飯那該有多好!

在我眼中,肉餅再也並非不是土魷蒸肉餅就是鹹蛋蒸肉餅,再也並非質地總是粗糙乾身,再也並非給予人一種一成不變的厭惡印象。

肉餅——一個千變萬化的美食佳餚。
原隻龍蝦肉餅飯
原隻鮑魚肉餅飯
原隻龍蝦肉餅飯及原隻鮑魚肉餅飯
  • 原隻新鮮龍蝦肉餅
2016-07-01 588 浏览
終於有時間到這裡一試,我並沒有點這裏最出名的龍蝦肉餅,反而點了更古怪的果醬肉餅, 甜甜酸酸的果醬加上肉,餅究竟是什麼味道呢?真的估不到,原來果醬加上肉餅,甜甜的,酸酸的,鹹鹹的,味道卻十分配合, 甜甜酸酸混入肉餅中,卻能帶出豬肉的鮮味, 但緊記不要再加豉油,肉餅的肉質也不錯,比起你在普通茶餐廳吃到的,質素高下立見, 肉餅哥不錯, 下次再試其他。ps.忘記替靚湯拍照,這裏的正正就是老火靚湯,必試。
甜甜酸酸的果醬加上肉,餅究竟是什麼味道呢?
ps.忘記替靚湯拍照,這裏的正正就是老火靚湯,必試。
2016-06-29
2016-06-27 464 浏览
難得今日放假, 老婆又做野, 梗係出去偷食啦A_A, 不要誤會, 係出去食好味的食物姐,HAHA前排一直有留意一間肉餅店, 網上有好多媒體瘋傳, 今日放假, 梗係要揀個無禁多人GE時間去啦!3點去到, 都有幾枱人, 好彩唔洗逼=)見到好多人都叫龍蝦肉餅, 但我對海鮮比較敏感, 所以叫左個我最愛吃的咸蛋, 平時都好想吃黃金蝦,但奈何敏感, 只能遠觀. 所以見到個MENU有黃金沙蛋黃肉餅, 即刻就落單啦!肉餅黎之前仲會比碗湯你飲! 節瓜甘筍雞腳, 清熱又去濕,又幾老火wo,正,哈哈!主角出場了, 賣相好吸引, 吃落去仲有陣陣蛋黃味!!真係好野味!不過煎就多左D油, 但有菜去索住都OK下次再encore
3點去到, 都有幾枱人, 好彩唔洗逼=)
所以見到個MENU有黃金沙蛋黃肉餅, 即刻就落單啦!

不過煎就多左D油, 但有菜去索住都OK

下次再encore
2016-06-23
  • 秘製金沙蛋黃肉餅
係附近返工,同幾位同事lunch食過3次,3次既感覺都覺得佢地質素keep到,之後就無人提議再去肉餅種類真係多,但其實有部份只肉餅併乜乜,肉餅併物物,2餸飯囉即係味道係唔難食既,同衆安街d銀龍,富都有得揮,只係肉餅徧'un",所以味道並唔係賣點,賣點係Gimmick不過最大問題係食完個肉餅成個下午都有種好油膩既感覺,明知出街食野唔健康,但係食到有油膩既感覺咁就少有...咁就食其他野啦不過肉餅午餐連野飲可以收過50蚊,overprice啦熱飲係超細杯座位....銀龍舒服好多

不過肉餅午餐連野飲可以收過50蚊,overprice啦
熱飲係超細杯

座位....銀龍舒服好多

2016-05-31
2016-06-23 422 浏览
之前都食過呢到d肉餅,都幾好食,今日聽同事講,好似多左新野,咪落下去捧下場依舊人生人海,坐低拿拿林叫野食。原來新野係大大炸雞脾配沙律。我自己就不是好鐘意食沙律,所以走了沙律個炸雞脾真係好大件,成塊面咁大食落當然有油,但不是好多油,另外亦有點沙薑味,加上椒鹽,十分野味。據說好像限量供應,要吃趁早

大大炸雞脾
炸雞脾真係好大件,成塊面咁大

2016-06-23
大大炸雞脾
2016-06-19 490 浏览
肉餅哥這間餐廳才新開張不久便吸引一眾"為食鬼"在店前排隊到底普通的肉餅為何有此魅力? 老闆到底對肉餅做了什麼手腳呢?為了解開迷團, 今天便與兩位朋友一嘗究竟看看肉餅裹賣什麼藥------------------------------星期六的人氣食店當然要排隊, 但幸好門口有數張椅子, 以減排隊之苦等了四十分鐘, 終於獲安排入座店裹的空間不算大, 店的中間更排了一整排密集的桌椅, 搭枱是在所難免的了打開餐單, 各式各樣新奇口味的肉餅的確令人花多眼亂、目不暇給選了很久, 我們三個才選好黑椒雞腎粒肉餅、蝦膏蟹蓋肉餅以及受人推崇的原隻龍蝦肉餅肉餅可以隨自己喜好選煎或者蒸, 煎的較香口, 蒸的則比較原汁原味和健康飯方面可以加$2轉菜飯/ 油飯選好後, 店員就放下了三杯"飲品" 原來那是湯, 但只用紙杯上似乎有點欠誠意, 份量也有點少味道方面就只是普通的味精湯, 而且早已裝好, 所以溫度只有點點微溫等了十分鐘左右, 主角就登場了黑椒雞腎粒煎肉餅 (晚餐$68)十分惹味和香口, 煎的很好有厚厚的黑椒味, 亦夾雜了雞腎粒肉質亦十分實淨, 吃得出是手打的蝦膏蟹蓋蒸肉餅 (晚餐$68)蝦膏很重, 整個肉
肉餅哥這間餐廳才新開張不久便吸引一眾"為食鬼"在店前排隊

為了解開迷團, 今天便與兩位朋友一嘗究竟

看看肉餅裹賣什麼藥

等了四十分鐘, 終於獲安排入座

選了很久, 我們三個才選好黑椒雞腎粒肉餅蝦膏蟹蓋肉餅以及受人推崇的原隻龍蝦肉餅

飯方面可以加$2轉菜飯/ 油飯

選好後, 店員就放下了三杯"飲品"

原來那是湯, 但只用紙杯上似乎有點欠誠意, 份量也有點少

等了十分鐘左右, 主角就登場了
黑椒雞腎肉餅
黑椒雞腎粒煎肉餅 (晚餐$68)

十分惹味和香口, 煎的很好

有厚厚的黑椒味, 亦夾雜了雞腎粒

肉質亦十分實淨, 吃得出是手打的
蝦膏蟹蓋肉餅
蝦膏蟹蓋蒸肉餅 (晚餐$68)

蝦膏很重, 整個肉餅完全填滿了蟹蓋的部份

這個是蒸的, 直接吃的話味道有點不夠

建議加點鼓油再吃

然而我不太吃得到蟹的味道

這個肉餅是否只如字面所述只有蟹蓋? 有點擔心他們的蟹蓋會否循環再用
原隻龍蝦肉餅
原隻龍蝦肉餅(晚餐$98)

也許期望過高, 吃下去雖然味道不錯, 外相亦都很奪目

但除了龍蝦殼吃不出龍蝦的存在

龍蝦的味完全被肉奪走, 感覺浪費了龍蝦

龍蝦頭的部份完全是空的, 好像被騙了一樣

而且到底是否真的用了原隻龍蝦也有點令人懷疑呢, 畢竟單憑肉眼已可看出肉餅大部份都是肉

整體的味道的確不錯, 但仍有改善空間

由於只是吃個肉餅, 所以這一餐飯很快便吃完了

加上座位狹窄, 外面亦有很多人在排隊

我們吃完後亦不敢多作逗留, 吃完就匆匆離開了

用餐的整體感覺像快餐, 不太適合一班朋友作Gathering

雖然味道有驚喜, 但始終到頭來都是在吃肉餅

假如店家不多嘗試其他食物而單靠肉餅的話

恐怕熱潮過後便難以維持店鋪的人氣了

2016-05-21
黑椒雞腎肉餅
蝦膏蟹蓋肉餅
2016-06-15 428 浏览
上次搭車見到呢間新開既肉餅餐廳出面排長龍,好似好好味咁,所以今日去開荃灣就去試下,7:30去到都係幾多人,排左差唔多30分鐘先有位,入到去感覺好迫,隔離枱既人一郁就撞到,食得比較辛苦。未坐低侍應已經上定2碗列湯,朋友好笑地以為係上一枱客留下,我只可以講侍應好勤快。蝦膏蟹蓋蒸肉餅配白飯:一上黎只見肉餅有少少蟹柳絲,食落唔覺有蝦膏味,可能我叫左蒸肉餅,感覺只係普通既肉餅釀落個蟹蓋上面,味道一般,唔夠咸香。原隻龍蝦蒸肉餅配白飯:龍蝦幾大隻,賣相吸引,龍蝦肉質雖然爽口彈牙,但無咩鮮味,味道還可以。個人覺得價錢唔太值,可能叫返普通既肉餅會好D。
,我只可以講侍應好勤快。

2016-06-11
2016-06-14 439 浏览
食好西,要排隊,就是常識吧!為免要排隊 ,於是我們6點已到達, 不用等位,立即走進去,於面書見到不少龍蝦肉餅飯的霸氣,特地走來一試,果然霸氣,原隻龍蝦肉餅就呈現在我面前。肉餅份量不小, 煎肉餅也十分香口,肉質嫩滑, 一粒粒的龍蝦肉混入肉餅中,爽口彈牙, 蟹鉗的分量也不容忽視,啖啖肉,98元?!?! 夫復何求也!!!
龍蝦煎肉餅
2016-06-13
龍蝦煎肉餅
  • 原隻龍蝦煎肉餅
2016-06-14 379 浏览
前兩日朋友去過話啲野食 Ok 不過啲侍應態度差,我一心諗住食都冇諗咁多,今日就決定去試。本來一心想嚟試野態度差嘅人滿街係,所以唔哩照去。早咗17:30已到門口見未開就只好等,响門口等到17:55有開燈同門已可以開,就想避熱厚面皮問下坐陣先,諗住最多咪到叫得時先叫差果幾分鐘應該比嘅,點知一入去兩個侍應好似未見過人類咁,而且我未講完已經話唔得要一陣先入去,我都冇勉強人地咪走囉... 好衰唔衰我再望入去時見到果兩個男侍應同另一個女侍應做咗一個令我好嬲嘅表情 你覺得未夠鐘唔比我入去坐,我唔怪你,但我覺得唔需要黑面啫,我哩啖氣忍唔落, 寧願白行都會食佢。

2016-06-13 350 浏览
睇面書見好多人食,收早就去睇下,唔洗排隊就入去食下啦餐牌上面有好多款唔同既肉餅,最後我揀左黑松露帆立貝肉餅菜飯,等左20分鐘,終於有得食肉餅好厚,好乾,原全同我心目中既肉餅唔一樣,肉餅入面食到都有帆立貝同黑松露,但比例上應該好少,而個肉餅好似煎得過哂火,又乾又鞋,味道又仲好似咸左d,好似味精落太多,菜飯就唔太差既,都唔會太油,但菜唔算多好似係白飯撈少少菜比你咁,成個肉餅飯就係超級乾,專賣肉餅既鋪頭,肉餅竟然唔好食,真係唔會再去,雖然選擇多,但應該要比d誠意囉,原全係得個樣,比成百蚊去食個肉餅飯,其實得張相見得人,真心覺得佢地應該要改善下肉餅既質素
睇面書見好多人食,收早就去睇下,唔洗排隊就入去食下啦