2022-12-16
難得去屯門探朋友,順便同媽媽去屯市食埋晚飯,系杯渡站落車一入商場就見到呢間幾吸引既新派中菜餐廳。我地揀左個2人套餐「魚米之聚」,做緊優惠$598,食物幾創新,而且仲好好食,媽媽邊食邊讚!雞樅菌鳳尾蝦蘑菇湯蘑菇蓉湯好香濃,咬到粒粒蘑菇碎,加上爽口既雞樅菌同鳳尾蝦,幾特別。流心皮蛋伴芥末沙律花枝卷芥末沙律花枝卷只有好輕微既芥末,口感似炸春卷。流心皮蛋非常特別,表面放上酸薑蓉同菠蘿蓉,2種鮮艷顏色放落皮蛋上好搶眼,而且味道出奇地夾。泰露筍松露炒帶子用左2個酒杯裝住,一人一份,帶子大大粒,加上黑松露醬都會食到少少帶子鮮味,下面有炒過既露筍同菇菌,炒得幾有鑊氣,幾惹味。養生藥膳酥皮雞最初以為系酒樓食開既脆皮雞,誰不知上到枱有啲驚喜!一大個金黃色既酥皮包住,酥皮表面搽左少少蜜糖,甜甜地,可以浸落藥材湯食,意外地夾。入面系以藥材同酒浸煮過既三黃雞。雞肉煮得非常嫩滑,加左紅棗、粟子、當歸等配料,好岩女士養生,男士補身!嚐聚有米魚用上龍躉起骨切件,炸過外皮再以龍蝦同蝦熬製而成既上湯浸住,好多工序,中間有一個炸過既飯團,可以浸住上湯一齊食。留意返龍躉都會有少少魚骨。杏汁杞子浸豆苗一般都只見用上湯浸菜,呢度
雞樅菌鳳尾蝦蘑菇湯
流心皮蛋伴芥末沙律花枝卷
泰露筍松露炒帶子
養生藥膳酥皮雞
嚐聚有米魚
杏汁杞子浸豆苗
一般都只見用上湯浸菜,呢度以杏仁磨碎再煮汁,加上甜甜既杞子,令人容易入口。
薑米蛋白蟹肉炒飯
一人一碗炒飯,有微微既薑味,冬天暖身相當岩食。蟹肉就只有表面幾粒,蟹肉有輕輕煎過,整體以蛋白、翠玉瓜粒黎炒飯。
麻香炸湯丸+雪梨燉桃膠
芝麻湯丸特別炸過再加左啲椰絲增加口感,一般都只系放落糖水內,睇得出廚師肯花心機做多幾步。雪梨燉桃膠夠滋潤,冬天喉嚨比較易乾,食呢個糖水非常適合。
整體都覺得好好,職員服務態度好好同有禮貌,因為我地食得比較慢,叫佢地慢慢上菜,佢地變左我地食完一道再上另一道菜。同職員傾開計先知原來餐廳既廚師以前系酒店做過,難怪食物攞盤禁有心思。