2022-12-16 103 浏览
難得去屯門探朋友,順便同媽媽去屯市食埋晚飯,系杯渡站落車一入商場就見到呢間幾吸引既新派中菜餐廳。我地揀左個2人套餐「魚米之聚」,做緊優惠$598,食物幾創新,而且仲好好食,媽媽邊食邊讚!雞樅菌鳳尾蝦蘑菇湯蘑菇蓉湯好香濃,咬到粒粒蘑菇碎,加上爽口既雞樅菌同鳳尾蝦,幾特別。流心皮蛋伴芥末沙律花枝卷芥末沙律花枝卷只有好輕微既芥末,口感似炸春卷。流心皮蛋非常特別,表面放上酸薑蓉同菠蘿蓉,2種鮮艷顏色放落皮蛋上好搶眼,而且味道出奇地夾。泰露筍松露炒帶子用左2個酒杯裝住,一人一份,帶子大大粒,加上黑松露醬都會食到少少帶子鮮味,下面有炒過既露筍同菇菌,炒得幾有鑊氣,幾惹味。養生藥膳酥皮雞最初以為系酒樓食開既脆皮雞,誰不知上到枱有啲驚喜!一大個金黃色既酥皮包住,酥皮表面搽左少少蜜糖,甜甜地,可以浸落藥材湯食,意外地夾。入面系以藥材同酒浸煮過既三黃雞。雞肉煮得非常嫩滑,加左紅棗、粟子、當歸等配料,好岩女士養生,男士補身!嚐聚有米魚用上龍躉起骨切件,炸過外皮再以龍蝦同蝦熬製而成既上湯浸住,好多工序,中間有一個炸過既飯團,可以浸住上湯一齊食。留意返龍躉都會有少少魚骨。杏汁杞子浸豆苗一般都只見用上湯浸菜,呢度

流心皮蛋伴芥末沙律花枝卷

杏汁杞子浸豆苗
一般都只見用上湯浸菜,呢度以杏仁磨碎再煮汁,加上甜甜既杞子,令人容易入口。

薑米蛋白蟹肉炒飯
一人一碗炒飯,有微微既薑味,冬天暖身相當岩食。蟹肉就只有表面幾粒,蟹肉有輕輕煎過,整體以蛋白、翠玉瓜粒黎炒飯。

麻香炸湯丸+雪梨燉桃膠
芝麻湯丸特別炸過再加左啲椰絲增加口感,一般都只系放落糖水內,睇得出廚師肯花心機做多幾步。雪梨燉桃膠夠滋潤,冬天喉嚨比較易乾,食呢個糖水非常適合。

整體都覺得好好,職員服務態度好好同有禮貌,因為我地食得比較慢,叫佢地慢慢上菜,佢地變左我地食完一道再上另一道菜。同職員傾開計先知原來餐廳既廚師以前系酒店做過,難怪食物攞盤禁有心思。

2022-12-15 457 浏览
High quality modern Chinese restaurant@Tuen Mun Town Plaza,Tuen MunMy families and I went to a restaurant called "Gathering" (聚聚) located in Shop 39-42, 1/F, Tuen Mun Town Plaza Phase 2, 1 Tuen Shun Street, Tuen Mun屯門屯順街1號屯門市廣場2期1樓39-42The restaurant is decorated in modern style with metallic folding fans and neon light hanging on the walls.Steamed Sabah Giant Grouper in Spicy Soy Sauce霸皇沙巴仔HKD$188The grouper is filleted..Seasoned with pepper,diced bell pepper and soy sauce .The Grouper fillets

屯門屯順街1號屯門市廣場2期1樓39-42

霸皇沙巴仔
HKD$188

The grouper is filleted.
The Grouper fillets are flaky,moist and delicate

三色花炒珍寶帶子
HKD$168
The scallops are nicely seared!sweet and tender!
With crunchy purple heirloom broccoli,healthy tasty and wholesome!
highly recommended

金銀蒜鳳尾蝦蒸粉皮
HKD$68
Jumbo sized fresh,sweet,bouncy and springy prawns bedded on Chencun Rice Sheets
The Chencun Rice Sheets soaked up all the essence of the prawns and has nice garlicky flavour!
Yum,generous portion ,value for money

Smoked Chicken in Soy Sauce
眼前一亮煙燻雞
HKD$148/Half bird 半隻

The chicken is tender and soft
with a nice smokey flavour

皇牌乳鴿
Deep-fried Pigeon
HKD$48
with crispy golden brown skin
served in a bird nest!

Longevity Peach Bun
原隻壽桃包
HKD$18
Lotus paste filling
Chinese version birthday cake!
  • Steamed Phoenix-Tail Prawns with Garlic & Chencun Rice Sheets 金銀蒜鳳尾蝦蒸粉皮
  • Steamed Sabah Giant Grouper in Spicy Soy Sauce 霸皇沙巴仔
  • Stir-fried Jumbo Scallops with Assorted Broccoli 三色花炒珍寶帶子
2022-12-15 101 浏览
最近係屋企附近新開左間新派嘅中菜「聚聚 Gathering」,咁近屋企當然要去試吓啦😋隨時會變成小編嘅長期飯堂架嘛😝環境非常舒適 同埋 寬敞!人客亦相當之多,但好快就已經安排到入座,過程十分之流暢👍魚米之聚套餐 $598/2位流心雙色皮蛋伴芥末沙律花枝卷脆卜卜嘅花枝卷配上芥末沙律汁,仲有皮蛋配上酸薑蓉同埋菠蘿蓉,非常之開胃,味道亦十分之夾!😋雞樅菌鳳尾蝦蘑菇湯蘑菇味道非常濃郁,飲落仲有好多菇粒,又香又有口感🤤泰露筍松露炒帶子帶子配上黑松露,味道濃之餘又唔會搶左帶子嘅鮮味😋鮮露筍亦爽脆,食落好有口感☺️嚐聚有米魚呢個配搭小編從未見過,非常之創新,師骨,食落啖啖肉😋再配上龍蝦🦞 同 蝦🦐湯底,鮮味十足🤤而中間配埋炸飯團🍙,有飯焦 仲可以吸收湯嘅精華!正😋養生藥膳酥皮雞一上到枱見到一大個黃金酥皮,真係十分之驚嘆!打開酥皮之後陣陣嘅藥膳香味即刻湧出!非常香,食落隻雞亦十分嫩滑😋杏汁杞子浸豆苗豆苗非常嫩!配上杏汁杞子亦相當夾!😋薑米蛋白蟹肉炒飯又有蛋白嘅香味,食落又有蟹肉嘅鮮味,再加埋薑,冬天食落非常暖身😊麻香炸湯丸+雪梨燉桃膠最後到甜品,湯丸外脆內軟!再加上非常滋潤嘅雪梨🍐同 桃膠,十分之滿足😊

魚米之聚套餐 $598/2位

雞樅菌鳳尾蝦蘑菇湯

蘑菇味道非常濃郁,飲落仲有好多菇粒,又香又有口感🤤

豆苗非常嫩!配上杏汁杞子亦相當夾!😋

2022-12-15 98 浏览
主打新派中菜嘅聚聚最近喺屯門開左分店裝修華麗之餘食物都好有新意今次就試左魚米之聚套餐而家仲做緊優惠價$598/2位可以一次過試下佢幾道主打菜式流心雙色皮蛋伴芥末沙律花枝卷花枝卷炸到好香脆配埋芥末沙律汁食酸酸辣辣好開胃至於皮蛋除咗流心之外面頭仲配左酸薑蓉同菠蘿🍍蓉味道好夾又夠特別雞樅菌鳳尾蝦蘑菇湯蘑菇味相當特出飲落仲帶有少少菇粒香濃之餘仲好有咬口泰露筍松露炒帶子炒得好有穫氣配上少少黑材露醬好惹味帶子生熟度亦拿捏得剛剛好露筍鮮嫩翠綠入口爽脆清甜又無渣嚐聚有米魚好特別嘅一道菜式師傅好有心機將成條魚起左骨魚片好滑唔會過熟而且浸住蝦湯更加帶出左魚嘅鮮味另外再配左一個炸飯團切開沾上湯一齊食有飯焦香之餘仲可以吸引收哂蝦湯嘅精華食到停唔到口養生藥膳酥皮雞一上枱就忍唔住嘩咗一聲酥皮焗到金黃色勁大個超靚藥膳湯底用咗川芎、紅棗同栗子熬製而成藥材味相當突出香味撲鼻用帶有少少香甜味嘅酥皮點埋啲湯一齊食真係一絕至於雞嘅份量好多而且好入味肉質亦都保持到好嫩滑絕對值得一試杏汁杞子浸豆苗杏汁味好濃郁配上豆苗感覺勁新穎係冬天滋潤之選薑米蛋白蟹肉炒飯每食一啖都有淡淡薑嘅香味啱晒呢個咁凍嘅天氣又驅寒又暖胃🥰甜品仲有麻香炸湯丸
主打新派中菜嘅聚聚最近喺屯門開左分店

有飯焦香之餘仲可以吸引收哂蝦湯嘅精華
食到停唔到口

一上枱就忍唔住嘩咗一聲
酥皮焗到金黃色勁大個超靚
藥膳湯底用咗川芎、紅棗同栗子熬製而成
藥材味相當突出香味撲鼻

而且睇得出每道菜式師傅都好用心製作
菜式亦好獨特好有驚喜
絕對推薦👍🏻
2022-12-14 113 浏览
聚聚 Gathering (屯門)屯門屯順街1號屯門市廣場2期1樓39-42-尋晚同屋企人去咗屯門市廣場一間新開嘅餐廳試吓,餐廳環境非常唔錯,店員全部都好友善,唔怪之得咁好生意!-魚米之聚套餐 2位用$598-流心雙色皮蛋伴芥末沙律花枝卷皮蛋好野味,花枝卷金黃香脆,夠曬開胃😍-雞樅菌鳯尾蝦蘑菇湯Creamy又夠濃郁,好香🫶🏻仲有爽脆香甜嘅鳳尾蝦👍🏻-泰露筍松露炒帶子松露香氣四溢,帶子大小適中,煎得恰到好處,異常鮮甜🔥-嚐聚有米魚起咗魚肉嘅龍躉好肥美,啖啖肉😍😍-養生藥膳酥皮雞酥皮雞賣相吸引,店員會幫手將酥皮和藥膳雞分開,再將酥皮剪細方便進食,非常貼心🔥呢道菜用左三黃雞、蜜棗、北芪同、栗子製成,完全冇加過水,係原汁原味!-杏汁杞子浸豆苗豆苗份量幾多,好鮮甜~~-薑米蛋白蟹肉炒飯蟹肉份量幾足,炒飯粒粒分明,有鑊氣-麻香炸湯丸+雪梨燉桃膠甜品都有兩款,大滿足🫶🏻
聚聚 Gathering (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場2期1樓39-42
魚米之聚套餐 2位用$598
流心雙色皮蛋伴芥末沙律花枝卷
皮蛋好野味,花枝卷金黃香脆,夠曬開胃😍
雞樅菌鳯尾蝦蘑菇湯
Creamy又夠濃郁,好香🫶🏻仲有爽脆香甜嘅鳳尾蝦👍🏻
泰露筍松露炒帶子
松露香氣四溢,帶子大小適中,煎得恰到好處,異常鮮甜🔥
嚐聚有米魚
起咗魚肉嘅龍躉好肥美,啖啖肉😍😍
杏汁杞子浸豆苗
豆苗份量幾多,好鮮甜~~
薑米蛋白蟹肉炒飯
蟹肉份量幾足,炒飯粒粒分明,有鑊氣
麻香炸湯丸+雪梨燉桃膠
甜品都有兩款,大滿足🫶🏻

2022-12-09 504 浏览
母親大人跟我一樣都是這麼饞嘴,她經常留意着social media看看有甚麼好吃。最近她發現了「聚聚Gathering」的食物非常合她心意後便立刻說要品嚐他們的食物,那我當然二話不說便跟她一起去。來到這餐廳,我才知道它跟一般傳統中式餐廳有相當大的分別,他們走的是新派路線,餐廳不算大,但設計上非常modern又漂亮之餘,還有不少打卡位。 說起打卡,絕對要稱讚餐廳的心思,當我們在點餐的時候,發現店員會跟每一枱客人影即影即有相,好讓他們可以跟親朋戚友留念。Tea Back這杯mocktail用了士多啤梨、檸檬汁和茶調製而成,喝上去充滿士多啤梨味,還甜甜酸酸,非常開胃!Passions Fruit Yakult而這杯就用了熱情果、菠蘿、益力多和茶調製而成,喝上去不單止甜甜酸酸,甜酸味過後還會慢慢感受到每種食材的味道,非常有層次!原隻鮑魚撻鮑魚撻的撻底香口鬆脆又不油膩,加上炒香過又彈牙的杏鮑菇就已經很美味!不過,加了原隻鮑魚後則更為吸引,鮑魚軟腍中帶少少咬口,吃上去還鹹鹹香香,再配以香氣十足又creamy的卡邦尼白酒汁不單止沒有違和感,還配搭得宜!養生藥膳酥皮雞酥皮雞一來到時,店員便細心地幫我們

Tea Back

Passions Fruit Yakult

原隻鮑魚撻

養生藥膳酥皮雞

酥皮雞一來到時,店員便細心地幫我們將酥皮和藥膳雞分開,然後再將酥皮剪成細細件,以方便我們進食!

藥膳酥皮雞用了三黃雞,再加上蜜棗、北芪和栗子焗製而成,所以它的湯汁不單止有藥材香和濃郁的雞味,還十分鮮甜!就是因為這個湯汁非常美味,所以絕不能浪費了它,一定要用酥脆得來又甜甜的酥皮醮上湯汁一起吃。真心說句,沒有想過這中西合璧的菜式如此配搭得宜,還令我這個太特別喜歡吃酥皮的人也吃過不停!

雖然湯汁和酥皮非常出色,但請不要遺忘同樣美味的藥膳雞。藥膳雞肥瘦適中,肉質有彈性,吃上去有藥材香味之餘又有雞味,還十分鮮甜!吃過這藥膳雞後,整個人也暖起來,所以非常適合現在漸轉寒冷的天氣吃!

椰皇燉珍寶花膠

𣎴要看這椰皇小小一個,但其實內藏一塊目測大概長過10cm的花膠,除此之外,還有瘦肉、雞腳和雞在內,湯料十分豐富!

喝上去清甜可口,清甜味過後,還有一陣陣椰皇香氣滲出來。喝一口湯,再吃一口厚厚的花膠,這梅花間竹的食法美味得來又討好。母親大人說它還有養顏和清熱潤肺的功效,絕對是女士的恩物!

清酒胡椒蟹

不要以為清酒胡椒蟹就只有以濃郁見稱,但其實師傅把清酒和胡椒的份量調校得非常好!不單止吃得到肉蟹極為鮮甜的味道,鮮甜味之中還有一陣陣清酒和胡椒香慢慢滲出來,絕對是越吃越滋味!而它的肉質爽滑得來有彈性,同時又肥美,所以吃上去啖啖肉又美味!

朱古力心太軟伴楊枝甘露

不要看這甜品少少一份,但楊枝甘露是非常足料,內裏滿滿都是香甜的芒果粒和爽口的碌柚肉,所以吃上去口感好豐富,甜度又適中,一點也沒有heavy的感覺,還非常開胃!

而旁邊的心太軟外層微脆,軟心位置屬於偏濃稠的那一種,所以每吃一口心太軟都充滿濃郁的
朱古力味,加上甜度適中,特別適合我這個朱古力控!

整體上,不論是餐廳環境、服務還是食物,我們都非常滿意!餐廳舒適又漂亮就不用多說,但不得不稱讚他們的服務,店員全都十分有禮貌又殷勤,還十分健談,整晚都跟我們有說有笑,還不時詢問我們對食物的意見。此外,他們的食材非常新鮮,所以食物根本不需要用過份濃郁的調味就已經非常出色,再者食物的配搭上都加了不少西式元素,可見師傅花了很多心思,才做出這麼有創意和驚喜的菜式!
2022-12-05
2022-12-08 179 浏览
星期三平日夜晚同屋企2個老人家去食飯. 2個老人家上星期發現新餐廳就去試下, 然後有幾張cash vouchers 攞咗. 今個星期就想同我去試下未試過嘅菜色. 佢哋仲話上星期問個店員有無話要食夠幾錢先可以用啲vouchers, 呢個要求都好common, 然後店員同佢哋講無限, 食幾多錢都可以用晒去. 大家一心諗,可能新餐廳想吸引多啲人去啦.  老人家都無去特別再睇對佢哋嚟講啲字好細嘅T&C's, 話晒個店員講到咁實牙實齒. 不過畀錢時就知道唔係咁, 而且受到好不禮貌嘅對待, 新舊餐廳咁嘅態度都真係頗為驚訝,用埋vouchers埋單每個人都$200幾落樓...先講講重要要注意嘅事, 新店cash vouchers要滿$250. 免得有其他客人有同樣遭遇.本身成餐都係一般咁, 都無特別覺得好,或唔好, 味道有待改善, 個飯太鹹, 隻雞無乜味, 不過肉質OK. 然後到食完晒啲餸就拜託收碟嘅店員幫忙叫起2個甜品. 個店員離開唔夠10秒, 無端端有另一個店員好odd咁打斷我同屋企人嘅對話, 問我哋仲有無啲咩想要, 老人家回話唔該佢, 我哋叫咗甜品&啱啱已經麻煩咗佢同事叫起. 呢個店員即刻攞我

本身成餐都係一般咁, 都無特別覺得好,或唔好, 味道有待改善, 個飯太鹹, 隻雞無乜味, 不過肉質OK. 然後到食完晒啲餸就拜託收碟嘅店員幫忙叫起2個甜品. 個店員離開唔夠10秒, 無端端有另一個店員好odd咁打斷我同屋企人嘅對話, 問我哋仲有無啲咩想要, 老人家回話唔該佢, 我哋叫咗甜品&啱啱已經麻煩咗佢同事叫起. 呢個店員即刻攞我哋嘅上菜單check, 話, 係喎..然後又walkie talkie 同佢啲同事溝通. 其實星期三晚, 我哋又叫最尾道菜到食完,都只係一個鐘倒, 同老人家食飯呢個速度真係算快. 呢個店員嘅舉動真係好趕客.

不過都未完, 呢個店員嘅態度都未算差. 到埋單嘅時候, 老人家攞啲cash vouchers出嚟, 然後店員只差其中2張, 少唔耐煩話滿淨價$250,唔計先可以用1張. 咁老人家都唔係話想堅持, 只係想表達番係上星期佢有同事話係無話要用夠幾錢先得. 然後該店員完全無視我哋, 只係用手指tap下個credit card機,示意我哋拍卡埋單. 到畀番張單我哋時都係不發一言, 其實都真係罕有遇到咁無禮嘅對待. 如果店員有禮講句可能有誤會, 其實都已經可以化解呢個情況. 加上如果知道係要滿$250, 我哋只差唔夠$100, 叫多個菜都完全無問題, 因為菜嘅份量真係頗為細.

如果只一心試下新店,真係試一次都好夠皮. 食物唔係特別好食, 服務差到咁, 真係唔會建議人去食.
2022-12-07
2022-11-30 506 浏览
《 又再‧聚聚 》一早入完大西北做左成日野,本身想出番市區先食餐好,但個肚又頂唔順。行左成個屯市都搵到間心儀,見到「聚聚」招牌,即刻諗起早前有試過土瓜灣舊店,印象中出品質素幾好,二話不說帶4個同事入左去食。「酥炸海苔桶蠔」- 用呢款小食打響頭焗,本身對桶蠔情有獨鍾,食落去卜卜脆,桶蠔亦有鮮味,唔細隻亦啖啖肉,海苔味再重啲就更加出色。「脆皮魚肉茄子」- 第一次食魚肉茄子係好似食緊天婦羅咁,好有新鮮感,口感亦好酥脆,點埋汁又有番魚肉茄子原有既口味!「千島炸蝦皇」-原條大蝦,香脆可口,炸嘅火喉剛剛好!「黑松露櫻花蝦鳳尾蝦炒滑蛋」- 名符其實一份都有約5-6隻蝦,好足料,不過滑蛋就有d過老,再多啲黑松露味道應該會更好。「焦糖菠蘿咕嚕肉」- 咕嚕肉係我最鍾意小菜,酸甜適中、外脆內軟,配埋半條烤焦糖菠蘿,真係口味同賣相都加左分!\「霸皇沙巴仔」- 原來師傅將原條沙巴,起左骨,切成魚片再砌番原條魚嘅型態,配埋花椒、辣豉酒、陳村粉同其他配料,真係嫩滑得嚟又食得出師傅嘅心機!「家鄉窩蛋銀針粉」- 第一次食炒嘅銀針粉,配埋窩蛋,原來係咁好食!「嚐聚酸菜魚」- 好足料,亦都有好多塊無骨魚片,美中不足嘅係唔夠
《 又再‧聚聚 》

酥炸海苔桶蠔

脆皮魚肉茄子

千島炸蝦皇

「千島炸蝦皇」-原條大蝦,香脆可口,炸嘅火喉剛剛好!

黑松露櫻花蝦鳳尾蝦炒滑蛋

焦糖菠蘿咕嚕肉

霸皇沙巴仔

家鄉窩蛋銀針粉

嚐聚酸菜魚

「嚐聚酸菜魚」- 好足料,亦都有好多塊無骨魚片,美中不足嘅係唔夠酸同辣。

椒麻鮮菌翡翠苗

「椒麻鮮菌翡翠苗」- 正常口味,用嚟中和番成餐肥膩都幾唔錯。

想讚下店員嘅服務,幫我地不斷換碟同加水,另外店內都多打卡位仲有霓虹燈,啱晒我呢啲相機人!
屯市有左呢間中菜,確實係多左個好嘅選擇!
2022-11-25
  • 脆皮魚肉茄子