2019-04-16 38 浏览
來到銅鑼灣京都廣場的老鍋,一出升降機門就看見電子許願天燈祈福,不用去九份也可以放天燈。先選天燈的形狀,然後再加上內容。約十多秒後,天燈就在顯示屏上出現。座位約有一半是卡位,枱與枱之間空間足夠。醬料吧的選擇不是太多,只有最基本的豉油、芫茜、蒜泥汁及香醋。沖繩黑糖烏梅汁 ($28)不太甜,既生津又解渴。另外店方也有提供一壼茶。咸蛋黃炸魚皮 ($68)很惹味的火煱配料,沾上湯汁很好吃,也不油膩。鵝肝墨魚丸及黑松露蝦丸 ($48)吃下去的感覺不硬實,似乎是手打的。鵝肝墨魚丸裏面有一小塊鵝肝,墨魚味也不是人工化那種。黑松露蝦丸爽口彈牙,有些蝦的味道。新竹米粉 ($48)新竹米粉份量似乎太大。吸收湯後味道也不錯。可惜和湯底的寬粉重覆,其實可以不點。精選手切牛肩肉($158)牛肩肉被切割成薄身,稍微放入湯內就好快熟透,份量有點少,油脂分佈尚算均勻。湯底點了酸菜白肉鍋,單是湯底的肉和配菜也很豐富,可以叫少一些火鍋料了。大白菜口感頗有特色,不是很多地方能吃到。湯底的豬腩也很爽滑。寬粉條吸收湯底的精華有一陣酸香味。

先選天燈的形狀,然後再加上內容。

約十多秒後,天燈就在顯示屏上出現。

座位約有一半是卡位,枱與枱之間空間足夠。

咸蛋黃炸魚皮 ($68)
很惹味的火煱配料,沾上湯汁很好吃,也不油膩。

鵝肝墨魚丸及黑松露蝦丸 ($48)
吃下去的感覺不硬實,似乎是手打的。
鵝肝墨魚丸裏面有一小塊鵝肝,墨魚味也不是人工化那種。
黑松露蝦丸爽口彈牙,有些蝦的味道。

新竹米粉 ($48)

精選手切牛肩肉($158)

2019-04-01
  • 鹹蛋黃炸魚皮
  • 寬粉條
  • 酸菜白肉鍋
2019-04-16 35 浏览
自從上個月去完台灣食完邊爐,一直都佢念念不忘,尤其係麻辣火鍋加鴨血,今次搵齊飯腳食番個台式火鍋😘😘今時今日,啲台式火鍋店都遍地開花🌼,喺銅鑼灣搵絕對唔係咩難事,難就難在揀間地道既餐廳😳經過朋友各方意見,就揀咗呢間呢食吓啦,因為見佢單單係銅鑼灣都已經開咗兩間,啲人分散咗唔駛等🤣🤣一出lift口就見到個天燈屏幕,都係第一次見到啲咁有心既擺設🤩🤩,而且仲可以揀唔同形狀,都玩咗陣同影吓相先入去食野📸😚正如我地所料,呢度未爆場😝不過都已經都坐咗八成人到,都總算成功入到場嘅🤫坐低首先揀個鍋先,正當我諗住可以重溫舊夢之際,原來有fd喉嚨發炎🥵,所以都係試吓其他煲,為咗佢既健康著想,就叫咗個養生鍋俾佢補吓🥰個鍋充滿各種藥材,有人參,杞子等,未放任何食物之前,真係要試吓佢係咪真材實料🤔首先個湯底非常清甜,而且飲落好滋潤,我個fd都話佢好番唔少😳😳既然係咁,我地都揀番我地既飛佛了,美國特級牛肋肉,呢個肉真係好嫰滑得嚟好有肉味,咬咗陣已經煙消雲散😌亦都叫咗個花雕醉雞件,由於佢起咗骨,所以食落去啖啖肉,而且啲酒味仲留得番住之餘,又唔會太勁😝呢度啲丸類都幾多選擇,而且全部都係手打😋最後揀咗梅菜豬肉丸同蝦丸食,個
自從上個月去完台灣食完邊爐,一直都佢念念不忘,
尤其係麻辣火鍋加鴨血,今次搵齊飯腳食番個台式火鍋😘😘
因為見佢單單係銅鑼灣都已經開咗兩間,啲人分散咗唔駛等🤣🤣
而且仲可以揀唔同形狀,都玩咗陣同影吓相先入去食野📸😚

正如我地所料,呢度未爆場😝
不過都已經都坐咗八成人到,都總算成功入到場嘅🤫

既然係咁,我地都揀番我地既飛佛了,美國特級牛肋肉,
呢個肉真係好嫰滑得嚟好有肉味,咬咗陣已經煙消雲散😌
美國特級牛肋肉

亦都叫咗個花雕醉雞件,由於佢起咗骨,所以食落去啖啖肉,
而且啲酒味仲留得番住之餘,又唔會太勁😝
花雕醉雞件

呢度啲丸類都幾多選擇,而且全部都係手打😋
最後揀咗梅菜豬肉丸同蝦丸食,個🐷肉丸充滿肉汁,再加上梅菜就多一份口感👍🏻
而個蝦丸真係名副其實,好足料,感受每啖都食得出蝦味同爽甜👍🏻👍🏻
蝦丸&梅菜豬肉丸 (各四粒)

而佢個響鈴係新鮮炸,唔係啲現成貨,好脆口,浸一秒湯再食,都彈到週圍都係🥴🥴
鮮炸響鈴

今次打邊爐我就冇飲汽水,就嗌咗一杯杭菊露,清新解膩,比飲汽水更加好🤓🤓
杭菊露

最後仲叫咗個新竹米粉 ($48) 食,都有成一個大麵碗咁多,大家都夠哂飽🤰🏼🤰🏼,
雖然冇食到鴨血,但呢個養生鍋真係好足料,值得一試👅👅
美國特級牛肋肉
花雕醉雞件
蝦丸&梅菜豬肉丸 (各四粒)
2019-04-16 25 浏览
今次嚟到呢間係台灣嘅過江龍亦都係標榜正宗嘅台式火鍋,小編入到去當然馬上order左一份佢哋推介嘅牛肉,另外亦都帶咗黑松露墨魚滑,亦都order左杯杭菊茶,另外湯底方面小編就order左美人鍋,湯底一嚟到等佢滾之後,小編馬上飲一碗,一飲落去果然清甜,入邊材料有烏雞人蔘等,火鍋配料方面,佢哋推介嘅牛肉10分好味,亦都好新鮮,其餘嘅火鍋配料都好高質,食完再飲一杯清甜嘅杭菊茶,果然係明智之選亦都可以消滯。
  • 鮮炸響鈴
  • 精選手切牛肩肉
  • 杭菊露
  • 美人鍋
常聽說老鍋味道出眾,是夜終能一快朵頤。電梯門一開,迎來的不是美人而是電子天燈,供客人許願,祈求祝福的。老鍋環境優美,有點古色,座位寬敞舒適 🤗🤗美人聚會來個美人鍋,膠原蛋白美人鍋 $228,有原隻烏雞、桃膠南棗、黨參北芪、淮山杞子、圓肉紅棗、粟米冬菇, 材料豐富到一個點……😍😍😍,真材實料,絕無欺場 👏👏桃膠晶瑩剔透,軟硬適中;桂圓甜味濃郁;湯底更是精華所在 😍😍;切記要先飲滋補靚湯再滾其他食物。黑松露蝦丸 $58,創新菜式。鵝肝墨魚丸 $58;墨丸內藏鵝肝。精選手切牛肩肉 $198,雖然雪花不多,但仍然非常腍滑 🖒❤,牛味濃郁。皇室魚肚 $88,以往飲茶都喜歡點棉花雞,就是愛它的軟綿綿的魚肚,可惜不知何時起,綿花綿總是硬膠膠的。今天難得遇到這久違的味道,甚是感動。冰菜 $68,最初接觸冰菜是生食的沙律菜,印象不太好;原來熟食是兩碼子的事,又爽又滑,好食到停不了口。咸蛋炸魚皮 $68,即食咸蛋味較濃,反而喜歡過一過熱湯,頓時油膩感大減,更合胃口。稻庭烏龍麵 $48,放入湯鍋一滾即食。冲繩黑糖烏梅汁 $28,味道十足,濃濃的烏梅酸味,跟黑糖甜味是完美配合 😍😍全部食材質素遠超預期,值得推

老鍋環境優美,有點古色,座位寬敞舒適 🤗🤗

黑松露蝦丸 $58,創新菜式。

鵝肝墨魚丸 $58;墨丸內藏鵝肝。

稻庭烏龍麵 $48,放入湯鍋一滾即食。

全部食材質素遠超預期,值得推介好友,定必再來試試其他的 😄😄
2019-04-15 121 浏览
好友生日,主角今次話想食台式邊爐,於是做下功課先,在OP達人睇到老鍋台式火鍋好似唔錯咁,一致讚成去試下先!餐廳裝潢古色古香,以卡位為主,座位寬闊舒服,場內氣氛都幾好,仲可以俾人放天燈tim呀!餐廳設有電子燈箱,在電腦揀好祝福句語後,箱燈就會出現你想要既天燈,又幾好玩喎,不過醫肚要緊,留返食飽飽先玩!先揀湯底:主角一見到可以養顏,就二話不說揀定左美人鍋 $228呢個美人鍋真心好足料,有成隻烏雞在內,仲有杞子、紅棗、金花火腿桃膠,真係超級補身呀,岩晒我地啲女士們~~個湯底真係好鮮甜,啖啖雞香味,就咁飲啖湯都好正!美國特級牛肋肉 $218呢碟精選手切牛肩肉賣相唔錯,肉色鮮紅,紋路平均,份量還可以。肉味濃郁,肉質鮮嫩,脂肪不多,可以話係入口即溶配埋美人鍋,令味道帶甜,帶點雞鮮味,好味道!一品花雕醉雞件雞件好新鮮,肉質鮮嫩,落落去美人湯底,本身已有濃郁的烏雞味道,雞件沾上左美人湯既味道,令雞件更加鮮甜蝦丸 / 梅菜豬肉丸蝦丸口感爽口彈牙,不過蝦味就唔太濃梅菜豬肉丸真係幾特別,好香梅菜香味另一款必叫之選 - 鮮炸響鈴 即叫即炸,上枱時已感受到果陣熱氣,鐘意就咁食又得,咬落去超脆,鐘意放落湯底度

美人鍋

個湯底真係好鮮甜,啖啖雞香味,就咁飲啖湯都好正!

美國特級牛肋肉 $218
精選手切牛肩肉

肉味濃郁,肉質鮮嫩,脂肪不多,可以話係入口即溶
配埋美人鍋,令味道帶甜,帶點雞鮮味,好味道!

蝦丸 / 梅菜豬肉丸
梅菜豬肉丸

蝦丸口感爽口彈牙,不過蝦味就唔太濃

梅菜豬肉丸真係幾特別,好香梅菜香味

另一款必叫之選 - 鮮炸響鈴
鮮炸響鈴

即叫即炸,上枱時已感受到果陣熱氣,鐘意就咁食又得,咬落去超脆,鐘意放落湯底度錄幾錄先食都得,吸晒啲雞湯味,唔止好味,仲可以冇咁油膩!

台灣水蓮

台灣水蓮真係第一次食,外表爽脆,一條條長長的,所以剪下先食會好啲,烚一陣就食得,口感爽口,幾特別!

總括黎講呢度既鍋底唔錯,食材新鮮,服務幾好,下次一於約多啲朋友仔一齊黎試埋其他鍋底先!
梅菜豬肉丸
2019-04-15 16 浏览
聽朋友講過,老鍋呢間台式火鍋幾正,食完都覺得真心高質!首先,一出𨋢就見到個好靚既打卡位,可以放天燈許願祈福,好似去咗台灣既感覺~座位方面,四個人坐卡位,坐得好舒服,夠晒寬闊~食物方面,係單點既,有四款鍋底選擇,分別係麻辣、酸菜白肉、美人鍋同埋養生鍋我今次揀左好健康既尚膳養生鍋,用左藥材、人參、老雞同豬肉去熬製,所以湯底好清甜得嚟有啲藥材味嘅甘苦,忍唔住飲多幾啖~~蝦丸真係好值得推介,真材實料,好多蝦,又新鮮又彈牙,讚!梅菜豬肉丸幾特別,味道都幾好,夠晒Q彈!鮮炸響鈴同咸蛋炸魚片都係新鮮即炸,上枱仲係熱,夠晒香脆,新鮮滾熱辣~~再淥兩秒就食得,打邊爐既必點!打邊爐點少得食肉呢,呢款美國特級牛肋肉一片片切開,厚薄適中,滾十幾秒就食得,好嫩滑,又有牛味,good! 用醉雞黎打邊爐,滾熟得黎,啲酒味都揮發晒,不過肉質都滑既~我朋友仲order咗一份台灣水蓮,綠色一條條,味道有啲獨特,味道同外型都有啲似蔥咁~最後,食埋個烏龍面,就真係超飽喇~
聽朋友講過,老鍋呢間台式火鍋幾正,食完都覺得真心高質!

首先,一出𨋢就見到個好靚既打卡位,
可以放天燈許願祈福,好似去咗台灣既感覺~

座位方面,四個人坐卡位,坐得好舒服,夠晒寬闊~

所以湯底好清甜得嚟有啲藥材味嘅甘苦,忍唔住飲多幾啖~~

蝦丸真係好值得推介,
真材實料,好多蝦,又新鮮又彈牙,讚!
梅菜豬肉丸幾特別,味道都幾好,夠晒Q彈!

鮮炸響鈴同咸蛋炸魚片都係新鮮即炸,
上枱仲係熱,夠晒香脆,新鮮滾熱辣~~
再淥兩秒就食得,打邊爐既必點!

打邊爐點少得食肉呢,呢款美國特級牛肋肉一片片切開,
厚薄適中,滾十幾秒就食得,好嫩滑,又有牛味,good!

用醉雞黎打邊爐,滾熟得黎,啲酒味都揮發晒,不過肉質都滑既~

我朋友仲order咗一份台灣水蓮,綠色一條條,
味道有啲獨特,味道同外型都有啲似蔥咁~

最後,食埋個烏龍面,就真係超飽喇~
  • 美國特級牛肋肉
2019-04-14 27 浏览
常常都會和朋友懷念台灣食到的麻辣火鍋!!! 幸好香港係美食之都,喺香港都可以搵到正宗好味的台式麻辣火鍋店! 今次就同朋友黎到老鍋。老鍋位置銅鑼灣崇光附近,好方便呢!餐廳裝修有啲古色古香,都幾舒服,坐位唔逼。醬料區,同台灣一樣,都有提供蒜泥水,正呀,蒜泥水加醋好味道呢!!!餐廳都幾多選擇,本身想點麻辣火鍋的,但有朋友唔舒服,甘就點個個都啱嘅美人鍋喇!上菜前同朋友去左門口位嘅天燈位,可以放電子天燈,而且仲可以自己整唔同款式的電子天燈,都好靚架!!! 小朋友應該好鍾意。🔸美人鍋🔸湯底用上烏雞,桃膠同唔同藥材,火鍋料好多呢!!!有整整一隻烏雞,烏雞肉質嫩滑,唔會鞋,好好味!!! 食完覺得好滋補~湯底鮮甜好味道!! 🔸咸蛋黃炸魚皮🔸好正呀!!!,魚皮沾滿好多咸蛋黃,味道好濃郁,魚片香脆可口,食唔停口!!!🔸美國特級牛肋肉🔸牛肋肉鮮紅肉色,油脂雪花分佈均勻,入口軟嫩,有牛味!🔸餃類拼盤🔸水餃雲吞魚皮餃韭菜餃樣樣齊,最鍾意水餃,大大粒,好好味!🔸台灣水蓮🔸水蓮喺香港火鍋店比較少見,難得見到老鍋有提供,當然要點點回味下。水蓮易熟,唔洗烚好耐,口感爽脆。🔸新竹米粉🔸新竹米粉比較幼細,放落火鍋,索哂啲美人

老鍋位置銅鑼灣崇光附近,好方便呢
!

餐廳裝修有啲古色古香,都幾舒服,坐位唔逼。

!!!

上菜前同朋友去左門口位嘅天燈位,可以放電子天燈

🔸美人鍋🔸
湯底用上烏雞
,桃膠同唔同藥材,火鍋料好多呢!!!

有整整一隻烏雞,烏雞肉質嫩滑
,唔會鞋,好好味!!! 食完覺得好滋補~湯底鮮甜好味道!!

🔸咸蛋黃炸魚皮🔸
好正呀!!!,魚皮沾滿好多咸蛋黃,味道好濃郁,魚片香脆可口
,食唔停口!!!

🔸美國特級牛肋肉🔸
牛肋肉鮮紅肉色,油脂雪花分佈均勻,入口軟嫩
,有牛味!

🔸餃類拼盤🔸
水餃雲吞魚皮餃韭菜餃樣樣齊,最鍾意水餃
,大大粒,好好味!

🔸台灣水蓮🔸

🔸新竹米粉🔸
新竹米粉比較幼細,放落火鍋,索哂啲美人鍋精華,煮耐左都唔會爛,份量都多,而且餐廳好貼心
,俾個火鍋兜煮米粉,非常方便。

🔸杭菊露🔸
打邊爐當然要飲杯冰凍嘅杭菊露清熱氣喇! 杭菊露唔太甜,有菊花味,清肝明目正呀
!!
店員服務好好,會常常加湯,而且主動執碟加茶。
下次一定要約多啲朋友一齊試試佢地嘅麻辣火鍋
!!!
  • 美人鍋
  • 美國特級牛肋肉
2019-04-12 37 浏览
養生鍋湯底主要用人參同藥材、金華火腿、老雞同豬骨煲成,要飲碗湯先!蜂巢豆腐吸收哂所有味道,火鍋配料揀咗精選手切牛肩肉、皇室魚肚、黑松露蝦丸&鵝肝墨魚丸、鹹蛋黃金炸魚皮、台灣水蓮同新竹米粉。首先放皇室魚肚,煲長時間啲更好味,非常美顏喔~精選手切牛肩肉,牛味濃郁,油脂分佈就一般啦。黑松露蝦丸&鵝肝墨魚丸,製造需要心機,黑松露味特岀,墨魚丸裏面有一粒鵝肝,襯墨魚丸唔會搶咗鵝肝咁甘香唔錯!另外炸魚皮都係必食嘅!餐廳就造成鹹蛋黃金炸魚皮,魚皮薄又脆口,加鹹香蛋黃金特別惹味。台灣水蓮原來咁長架😯,有鉸剪俾你剪段,灼十幾秒就夠,好爽口!老鍋台式火鍋 星期一至日: 17:00-01:00地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓電話: 28186678分店: 尖沙咀、銅鑼灣
鹹蛋黃金炸魚皮
黑松露蝦丸&鵝肝墨魚丸
老鍋台式火鍋 星期一至日: 17:00-01:00
地址: 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
電話: 28186678
分店: 尖沙咀、銅鑼灣
鹹蛋黃金炸魚皮
2019-04-11 33 浏览
同朋友聚會 ,最近去過銅鑼灣一間台式火鍋店,進店之後覺得環境頗私隱的,大部份都是卡座,而且背椅的檔廷高,都看不見其他座位上的人,聚餐傾密計氣氛都不錯。 我們這次點的是美人鍋,鍋中有整隻烏雞,其他料也廷多的,一口湯又鮮又甜。 撕食烏雞,肉很嫩滑,味道不錯。朋友點了盤美國特級牛肋肉,肉質味道比較重,口感細厚,不能湯太久,入口鮮嫩,好食。上來的嚮零剛炸起,熱呼呼,又脆又香,我比較喜歡即食。咸蛋魚皮炸得出色,香口夠熱夠脆,滋味十足。我比較喜歡吃丸及餃,各點一個併盤,不會太多又可以吃不同口味。 吃蝦丸倒是有點意外,因為有鮮蝦粒在丸中,非常爽,蝦味濃;梅菜豬肉丸也很真材實料,梅菜也太明顯了吧,鮮而不咸!魚皮餃有夠飽滿,皮薄煙韌,又有肉汁,鮮味。台灣水蓮第一次見識一條條很長很翠綠燙一陣入口很爽,似很纖幼的蘆筍口感 味道更清,特別特別!進來前已經見到,門口有天燈大幕,黑幕下燈紅黃的天燈,非常漂亮,呃like好位置!所以走時也拍了二張照。

上來的嚮零剛炸起,熱呼呼,又脆又香,我比較喜歡即食。

咸蛋魚皮炸得出色,香口夠熱夠脆,滋味十足。

魚皮餃有夠飽滿,皮薄煙韌,又有肉汁,鮮味。

台灣水蓮第一次見識
一條條很長很翠綠
燙一陣入口很爽,似很纖幼的蘆筍口感 味道更清,特別特別!

2019-04-11 27 浏览
而家打邊爐基本上一年四季都可以,同幾個同事放左工來左老鍋,呢間係旗艦店,地方夠大,卡位坐得舒適,又唔會好嘈一開門就見到有個大型電子許願天燈位,好靚,猶如置身台灣一樣,可以藉此許個願叫左膠原蛋白美人鍋湯底好足料!有杞子,南棗,金華火腿等等其中烏雞有滋陰,行氣活血功效,另外桃膠,含有豐富膠原蛋白,對美顏好有幫助滾起左就每人先品嚐一碗個美人鍋湯先綜合餃類拼盤有齊晒水餃,雲呑,韮菜餃,魚皮餃,可以試晒甘多種味手切安格斯牛小排(小)玫瑰粉色的牛小排,入口滑嫩,鮮甜不油膩,直接食或者沾醬食都各有風味,牛小排的特性是肉質軟滑,味道適中,油香味濃郁梅菜豬肉丸同蝦丸(各半份)呢度既餃類同丸類都有得叫半份(4粒)/1份(8粒)岩晒我地女仕們,想試下但又唔食得多梅菜豬肉丸食落真係好似食緊梅菜蒸肉餅甘,幾有趣三秒響鈴卷即叫即炸,入口酥脆無比,來到仲要熱辣辣,沾湯食可以吸收晒湯既精華咸蛋黃炸魚皮好邪惡丫,又香,又脆,咸蛋黃味可以再重手d台灣水蓮第一次係香港見到有,之前係台灣食過一次,因為水蓮係可以好長,所以餐廳已經預先放低左把較叉俾我地剪斷再煮,甘就可以方便d一品花雕醉雞件酒味濃香,雞肉鮮嫩啖啖肉落完個醉雞,即

叫左膠原蛋白美人鍋湯底
好足料!有杞子,南棗,金華火腿等等
其中烏雞有滋陰,行氣活血功效,
另外桃膠,含有豐富膠原蛋白,對美顏好有幫助
滾起左就每人先品嚐一碗個美人鍋湯先

綜合餃類拼盤
有齊晒水餃,雲呑,韮菜餃,魚皮餃,可以試晒甘多種味

手切安格斯牛小排(小)

梅菜豬肉丸同蝦丸(各半份)
呢度既餃類同丸類都有得叫半份(4粒)/1份(8粒)
岩晒我地女仕們,想試下但又唔食得多
梅菜豬肉丸食落真係好似食緊梅菜蒸肉餅甘,幾有趣

三秒響鈴卷

咸蛋黃炸魚皮
好邪惡丫,又香,又脆,咸蛋黃味可以再重手d

一品花雕醉雞件
酒味濃香,雞肉鮮嫩啖啖肉

落完個醉雞,即刻落反d新竹米粉,吸晒個醉雞湯味,個湯仲愈食愈甜添

2019-04-11 16 浏览
今日同女朋友慶祝一個重要既時刻,由我發板選擇佢鐘意食既餐廳,基於佢喜歡打邊爐,又唔可以同佢去食古天樂帶梁詠琪個種形式既火鍋餐店,經我一番努力既尋找,終於俾我揾到呢間環境與食材都合哂佢心意既優質餐廳!女朋友不停地對我讚賞......下刪五千字!美人鍋顧名思義就係俾美人享用,咁男人都要及時進補,更何況已抱得美人歸...美人鍋採用食材相當豐富,粗略一睇,用原隻烏雞配合左沙參、紅棗、杞子及桃膠等既上乘材料,味道唔會有太濃烈既藥材味,不用擔心食用過後會流鼻水,但又可以溫和地進補,值得一提既係,原隻烏雞吸收左呢個湯既精華,肉質細嫩得黎仲好有雞味添...(女朋友仲急不及待咁飲左兩大碗湯,其實已經好靚女架啦,仲咁鬼貪靚XD)鴨血此鴨血細滑爽口,極之鮮味,放在湯鍋裡久久不會變得粗糙,此店必食推介之一!與其它餐廳既不知明血紅不能夠相提并論,皆因外面多將豬、雞、鴨等血混合而成,味道與口感極差...牛肩肉份量相當充足,就咁睇已經見到牛肉肥瘦均等,色澤亦都十分新鮮,落鍋後油脂緩緩地分解,把握好生熟度就要放其入口,牛氣滿滿的充斥在口中,牛肉裡沒有半條筋,盡顯師傅既刀工,大讚!皇室魚肚十分豐厚的魚肚,有濃厚既魚鮮味

鴨血

牛肩肉

皇室魚肚
十分豐厚的魚肚,有濃厚既魚鮮味,口感柔軟帶半點爽滑,實而不華,抵食!(與其發夢用低廉既價錢食到高級既花膠,倒不如用超值既價錢食到優質既魚肚)

黃金魚皮
超級脆既魚皮,表面鋪滿咸蛋黃,香脆可口,當頭盤小食十分開胃,但千萬唔好掉落鍋裡灼走哂d蛋黃XD

自家手打墨魚丸,香甜彈牙呀,入面仲包有鵝肝,真係食兩粒都唔夠呀

食完一餐美滿既晚餐,女朋友亦都相當滿意,臨走前仲靜雞雞走左去門口唔知做乜,等我埋完單出去一睇,原來此店有個電子天燈,可以俾客人即場許願,又幾鬼過癮...見到我同女朋友個名響個天燈度,唔知佢許左個咩願呢?
2K
2019-04-08 37 浏览
今日約左朋友catch up食飯。一路都好想試台灣好出名既火鍋,係銅鑼灣街頭經過見到台式火鍋好吸引,即刻走入去試下!入到去環境好乾淨又幾靚,門口仲有得放天燈,好得意呀!我地一行4人就叫左個4人套餐,麻辣鍋黎到已經聞到好香,鐘意食麻辣既我地口水都流哂。滾左之後,店員主動幫我地開蓋,都幾貼心~ 入面有好多香料同藥材,仲有鴨血同凍豆腐,入哂味超正!套餐都包左好多野,首先梗係食d熟食先!鹹蛋黃炸魚皮($68)好香鹹蛋黃味,岩岩炸起熱熱地好好味。太餓既關係,我地就淥D快熟既野,呢個鮮炸響鈴($68)店員話係現製鮮炸,好有誠意,都食得出係好味過平時食既響鈴。仲有美國特級牛肋肉($218),好鮮既牛味,但份量唔算多,一人兩至三塊。食肉獸可以就要另外再叫啦!餃類拼盤($98/8粒)係佢地自家整既,有水餃、雲吞、韮菜餃同魚皮餃,我自己就最鐘意韮菜餃~而梅菜豬肉丸($48/4粒)同蝦丸($48/4粒)我就覺得係正常表現,無咩特別啦~可以唔叫~一品花雕醉雞件($88),雞肉都幾新鮮,重點係好嫩滑。份量都幾多,大家個個都食完再食:p台灣水蓮菜($68)要剪開幾part放入去煮,口感都唔錯~而d主食就有寬粉條(

,都食得出係好味過平時食既響鈴。

而d主食就有寬粉條($48)同稻庭烏龍麵($48),嗜辣一定要叫寬粉條,吸哂麻辣鍋既精華,辣得好過癮呀!稻庭烏龍麵雖然無咁入味,但係彈牙令到佢都唔輸比寬粉條

呢間係一間好有台灣特色既火鍋選擇,除左野食好味,值得一讚係佢地員工服務態度好好(GOOD)!下次黎試埋其他美食
2019-03-27
  • 一品花雕醉雞件
  • 鹹蛋黃炸魚皮
  • 鮮炸響鈴
  • 寬粉條
2019-04-06 67 浏览
許多人都已早早去過台灣,我卻在上年的聖誕節才第一次去,比很多人都遲去,一去便對那兒些生了興趣,不管是那兒的食物、文化等等,都是我喜歡的。時至今日已經過了三個月,仍然對台灣念念不忘,但又未有足夠的金錢去旅遊,只好在香港吃台灣菜來暫時填補心裡的空虛。最令人覺得驚喜的是,一進了門口,有很多的天燈高掛在天花上,令人想起在台灣九份或十份放天燈的治癒感覺,能把用天燈祈福,確是一大美事。環境偌大,人流卻不多,也許指是平日的緣故。首先,鍋底有數款選擇,有麻辣鍋、酸菜牛肉鍋、美人鍋和養生鍋,都是台式的傳統湯底,最後選擇了比較有名的美人鍋。火鍋配料都是那些種類,有牛肉、海鮮、丸類等等。黑松露蝦丸(半份) $58鵝肝墨魚丸(半份) $58先點了黑松露蝦丸和鵝肝墨魚丸,雖然不太大粒,黑松露味十分濃郁,鵝肝墨魚丸則有濃厚的墨魚味,鵝肝味比較欠缺,兩種丸類都很煙韌彈牙,吃火鍋丸類想必是必選的。美人鍋有桃膠(含豐富膠原蛋白)、原隻烏雞(滋陰)、還有杞子和南棗,整個鍋都非常有滋補作用。配料十足,喝進口的感覺自然也不一樣,整個湯底只有很少的油份,一般的湯跟這個實在無法相比,想起了以前祖母會用燉鍋燉湯給我和家人喝,仿佛尋

環境偌大,人流卻不多,也許指是平日的緣故。

黑松露蝦丸(半份) $58
鵝肝墨魚丸(半份) $58

美人鍋有桃膠(含豐富膠原蛋白)、原隻烏雞(滋陰)、還有杞子和南棗,整個鍋都非常有滋補作用。配料十足,喝進口的感覺自然也不一樣,整個湯底只有很少的油份,一般的湯跟這個實在無法相比,想起了以前祖母會用燉鍋燉湯給我和家人喝,仿佛尋回那份味道。
美人鍋

牛肩肉並沒有太明顯的條紋分佈,每一片都被切至薄片,把牛肉放進美人鍋的湯裡,完全吸收了精華,清甜的,牛肉味也突出。而質感則沒有我很期待的軟稔,有點兒硬。
精選手切牛肩肉

脆炸響鈴基本上是火鍋店必有的菜式,每一件都很大件!來到的時候已嗅到它的味道
浸進湯裡至半乾濕的狀態最為理想,把「美人湯」的精華全都吸收,亦不失脆卜卜的口感。
鮮炸響鈴

鹹蛋黃魚皮則比較遜色了,以為會是乾身的一粒粒鹹蛋黃覆蓋在每一件魚皮上,原來只有很少鹹蛋黃,魚皮也油膩,魚皮味則濃厚。
鹹蛋黃魚皮

杭菊露理所當然跟我們在便利店買的菊花茶不一樣,明顯是真正的菊花所調製而成,清香,沒有下很多糖,不會一味死甜。
2019-04-01
2019-04-06 538 浏览
一入到去發現門口有得放天燈😱 當然其實只係打啲字句,然後就會喺螢幕入面嘅天燈顯示咗出嚟#麻辣鍋 ($158)😋好味指數:(7/10)有大中小辣選擇,不過佢冇問我地要咩辣所以我都唔係好知揀咗咩辣🤔🌶一開頭食落去麻辣味唔算特別重,不過後尾就愈食愈辣😶見到個鍋有好多藥材係入面,仲有唔少嘅鴨血同埋凍豆腐😚#精選手切牛肩肉 ($198)😋好味指數:(7.5/10)牛肩肉切得幾薄,食落去幾嫩薄肉味濃😛#一品花雕醉雞件 ($88)😋好味指數:(7.5/10)雞件分量都幾多,淥完之後都好香酒味😚#櫻花蝦滑 ($88)😋好味指數:(7.5/10)上面有一大堆櫻花蝦係上面,呢度嘅蝦滑都幾足料,睇到入面仲有啲蝦係到😙#鵝肝墨魚丸 #黑松露蝦丸😋好味指數:(7/10)$58 4粒🤔啲丸食落去都彈牙,蝦就唔多覺有黑松露味🤔墨魚丸一咬落去入面有好大舊鵝肝😆#鮮炸響鈴 ($68)😋好味指數:(7.5/10)響鈴比平時出面食開嘅輕身, 因為係即炸,所以一嚟到係熱咖,亦好脆😙#寬粉條 ($48)😋好味指數:(7/10)打邊爐特別鍾意食呢隻粉😙貪佢有咬口~#冰菜 ($58)😋好味指數:(7/10)就咁望落去的確好似有啲冰
一入到去發現門口有得放天燈😱

當然其實只係打啲字句,然後就會喺螢幕入面嘅天燈顯示咗出嚟

#麻辣鍋 ($158)
😋好味指數:(7/10)
見到個鍋有好多藥材係入面,仲有唔少嘅鴨血同埋凍豆腐😚

#精選手切牛肩肉 ($198)
😋好味指數:(7.5/10)
牛肩肉切得幾薄,食落去幾嫩薄肉味濃😛

#一品花雕醉雞件 ($88)
😋好味指數:(7.5/10)
雞件分量都幾多,淥完之後都好香酒味😚

#櫻花蝦滑 ($88)

#鵝肝墨魚丸 #黑松露蝦丸
$58 4粒🤔

#鮮炸響鈴 ($68)
😋好味指數:(7.5/10)

#寬粉條 ($48)
😋好味指數:(7/10)
打邊爐特別鍾意食呢隻粉😙貪佢有咬口~

#冰菜 ($58)
就咁望落去的確好似有啲冰係菜上面🤔呢隻菜食落比較淋身☺

#皇室魚肚 ($88)
😋好味指數:(7/10)
好吸汁嘅魚肚!! 所以要攤凍少少先好食,唔係一定會辣親條脷😭
雖然已經是三月,春天也差不多來臨,但依然無損我們一班朋友對火鍋的興致。趁著星期五小周末,約了去到銅鑼灣吃過台式火鍋,聚一聚舊。老鍋台式火鍋位於銅鑼灣京都商場,地鐵站出發不用五分鐘就到達,地點十分方便就腳。一開𨋢門便看到這個互動電子天燈板,客人可以隨自己喜歡選擇不同的字句的天燈,十分生動有趣。等待入座時消遣簡直一流。我們一行二人點了以下幾樣配菜一起互相分享。養生鍋(⭐⭐⭐⭐⭐)這裏所有湯底都可以選擇鴛鴦雙拼,價錢以較高者為準。之前試過麻辣配酸菜白肉覺得十分不錯,今天便選擇了這一個加強版的養生鍋。所謂一分錢一分貨,養生鍋用了大大支人參及不同藥材烹調而成,配合火腿,老雞,豬肉等等。喝起來十分清甜,而且有著淡淡的藥材味,但不會覺得口乾。跟一般任食火鍋的味精湯底完全不能比較。精選手切牛肩肉(⭐⭐⭐⭐⭐)火鍋當然要點些肉類,大啖大啖吃才高興。這個牛肩肉一份大約有十五至二十片,大約半分鐘變熟透。吃起來肉質結實,有嚼口。而且脂肪不太多,吃起來十分有牛肉味。一品花雕醉雞件(⭐⭐⭐⭐💢)這個花雕醉雞件份量也不少,大約有十件。雞肉吃起來十分嫩口,而且有著淡淡的花雕味道,但不會覺得苦澀。平時不太好酒的朋友也大

我們一行二人點了以下幾樣配菜一起互相分享。

養生鍋(⭐⭐⭐⭐⭐)
養生鍋

精選手切牛肩肉(⭐⭐⭐⭐⭐)
精選手切牛肩肉

一品花雕醉雞件(⭐⭐⭐⭐💢)
這個花雕醉雞件份量也不少,大約有十件。
一品花雕醉雞件
雞肉吃起來十分嫩口,而且有著淡淡的花雕味道,但不會覺得苦澀。平時不太好酒的朋友也大啖大啖的吃。
一品花雕醉雞件

鵝肝墨魚丸及黑松露蝦丸(⭐⭐⭐⭐💢)
這個鵝肝墨魚丸吃起來十分有趣。墨魚丸彈牙爽口,裏面的鵝肝分量不少,味道濃,十分不錯。另外的蝦丸黑松露味道十分突出。
鵝肝墨魚丸及黑松露蝦丸

咸蛋炸魚皮(⭐⭐⭐⭐⭐)
這個鹹蛋炸魚皮可算是今天的亮點。新鮮剛炸起,吃起來十分脆口,配合鹹蛋醬的鹹香,十分惹味,令人停不了口。建議先齋吃魚皮,才配湯一起吃,兩種食法各有各風味。
咸蛋炸魚皮

冰菜(⭐⭐⭐⭐💢)
為了健康一點,還叫了一籃冰菜。冰菜是非洲產的多肉植物,吃起來爽口,而且有汁,是少見火鍋店的配菜。
冰菜

寛粉條(⭐⭐⭐⭐💢)
最後也叫了個寬條麵,吃點澱粉質才會飽肚。麵條吃起來煙煙韌韌,十分特別。一份48元,份量十分多,兩個人食綽綽有餘。
寛粉條

杭菊露(⭐⭐⭐⭐💢)
另外叫的杭菊露冰凍而且不太甜,打邊爐降火一流。
杭菊露

總括而言,這間餐廳地點十分方便就腳,而且味道也十分不錯,價錢不算太貴。下次經過銅鑼灣也會再來試一試。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
老鍋台式火鍋 銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓

推介菜式: 養生鍋、精選手切牛肩肉、咸蛋炸魚皮

👍🏻特色湯底
👍🏻地點方便