2020-06-01 140 浏览
以前每逄有咩特別慶祝也會跟朋友來吃台式火鍋,但很久沒有來了,想起酸菜白肉鍋的味道,於是跟友人來再回味這個味道!這間餐廳座位很多,有卡位亦有普通座位。餐牌上也有多款食物可以選擇!酸菜白肉鍋,湯底當然要揀選我最愛的酸菜白肉,這個湯底酸酸甜甜,十分醒胃,加上有不少黑椒在湯中,辣辣地又暖胃。湯中有大量酸菜和白肉,而且還有寬粉,煙煙韌韌,十分美味!夜市炸臭豆腐,係香港都好耐冇食港式臭豆腐了 ,而這裡有台式的臭豆腐,炸到脆卜卜,配上泡菜和甜醬一齊食特別惹味!酒香花雕醉雞件,雞件有好香的花雕酒味,肉質嫩滑而且大件,不會太多骨!精選手切牛肩肉,牛肉油脂分佈平均,厚薄適中,肉質鬆軟而且牛肉味濃!梅菜豬肉丸,好香梅菜的味道,有種吃梅菜蒸肉餅的感覺,幾特別!炸午餐肉,午餐肉炸得脆口,可以即食或放在湯中淥一淥更入味!蜂巢凍豆腐,這款豆腐可吸了湯的味道,酸酸味味十分醒胃!老鍋台灣麵,共有兩款麵,幼麵能很快吸收湯底的味道,口感不會太軟身。而粗麵雖然不是太吸收湯的味道,但湯能掛在麵中,味道更出,麵底煙煙韌韌,口感更豐富!有機會一定會再來,因為這裡的麻辣湯底也不錯呢!
餐牌上也有多款食物可以選擇!
酸菜白肉鍋
夜市炸臭豆腐
酒香花雕醉雞件
精選手切牛肩肉
梅菜豬肉丸
炸午餐肉
炸午餐肉,午餐肉炸得脆口,可以即食或放在湯中淥一淥更入味!
蜂巢凍豆腐
蜂巢凍豆腐,這款豆腐可吸了湯的味道,酸酸味味十分醒胃!
老鍋台灣麵

有機會一定會再來,因為這裡的麻辣湯底也不錯呢!
2020-05-28
酸菜白肉鍋
酒香花雕醉雞件
2020-05-31 17 浏览
咁耐冇去旅行,好掛住台灣嘅火鍋🔥今日去左cwb嘅老鍋食正宗台式火鍋。裡面閒日黎講都幾多人,不過環境大同多位所以都夠坐👌🏻-膠原蛋白美人鍋呢個美人鍋出名足料,有成隻烏雞喺裏面🐔而且仲有好多桃膠,真係骨膠原滿滿啊!仲有其他配料例如粟米、菇菌等。-美國梅花豬肉🐷成日肥牛都悶,今次試下豬肉先,呢個梅花豬肉切得好薄👌🏻而且夠新鮮嫩口,肥瘦均勻,口感唔錯🔥-蝦丸🦐係真係手打嘅蝦丸,食落口感爽口彈牙,有好香鮮蝦味。-老鍋台灣麵個麵好有份量,有白色同綠色夠曬特別,質感有少少似上海面咁,綠色個個好似食到少少綠茶味😋
咁耐冇去旅行,好掛住台灣嘅火鍋🔥
今日去左cwb嘅老鍋食正宗台式火鍋
裡面閒日黎講都幾多人,不過環境大同多位所以都夠坐👌🏻
膠原蛋白美人鍋
呢個美人鍋出名足料,有成隻烏雞喺裏面🐔
美國梅花豬肉🐷
蝦丸🦐
係真係手打嘅蝦丸,食落口感爽口彈牙,有好香鮮蝦味。
2020-05-29 48 浏览
◾️今次要介紹嘅係位於銅鑼灣嘅老鍋台式火鍋,主打用上新鮮食材同湯料嘅台式火鍋。座位寬闊,環境舒適。Taiwanese Hot Pot is located in Causeway Bay, specializes in Taiwanese Hotpot using fresh ingredients. The seats are kept in good distance, that gives a comfortable environment.◽️老饕酸菜白肉鍋 (Pickled Cabbage and Pork Soup) $158酸菜用上醃制東方大白菜,配上豬腩同寬粉條。湯底幾足料,味道以酸菜嘅酸味為主,頗為開胃。The soup has included with pickled cabbage, together with pork belly and vermicelli noodles. The flavour of the soup mainly comes from the sourness of the pickled cabbage, which is quite
◽️

The soup has included with pickled cabbage, together with pork belly and vermicelli noodles. The flavour of the soup mainly comes from the sourness of the pickled cabbage, which is quite appetizing.
◾️
美國梅花豬肉 (U.S. Pork Collar Butt) $98

梅花豬肉質感較軟熟,脂肪分佈平均,但肉味則相對較淡。
Pork collar butt has a balanced marbling, that gives it a tender texture. However, the taste is not as strong as other parts of pork.
◽️
千張豆葉紙 (Thousand Fold Tofu Sheets) $48

第一次食豆葉紙,感覺似係較薄同硬嘅腐竹,吸收湯底嘅能力好高,所以味道好取決於你叫咩湯底。
It is the first time for us to try a tofu sheet. It tastes like a thinner and stiffer version of yuba. It is really good at absorbing the soup.
◾️
老鍋台灣面 (Laoguo Taiwanese Noodles with Sauce) $58

份量比想像中大,而且有兩款口味嘅台灣面,綠色嘅有淡淡嘅綠茶香,白色嘅有種藥材嘅味道。輕輕煮過後同酸菜鍋嘅酸味都幾襯。
The portion is larger than expected. There are two types of Taiwanese noodles, with the green one tastes like green tea and the white one tastes like some Chinese medicine. After cooking, the taste is quite matched with the sourness of the soup.
◽️
沖繩黑糖烏梅汁 (Okinawa Plum Juice) $28

味道酸甜帶回甘,頗為開胃,火鍋必備嘅飲料。
The plum juice tastes sweet and sour, with an appetizing flavour. It is a perfect beverage for a hotpot meal.
老鍋台式火鍋
Taiwanese Hot Pot
📍銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場2樓
📍2/F, Kyoto Plaza, 491-499 Lockhart Road, Causeway Bay
#fooodninja_hk_causewaybay
#photoninjasis
2020-05-29 34 浏览
因為疫情的關係,已經有一段時間冇打邊爐, 今次就嚟咗銅鑼灣「老鍋」試一試傳統麻辣火鍋。.⭐️老鍋秘製麻辣火鍋 $158辣中帶少少麻, 唔會好似坊間一般麻辣火鍋咁,畀麻味覆蓋味覺。 湯底用料十足,入面仲有鴨血同蜂巢豆腐添!.⭐️嘉美農場雞肉 $78估唔到麻辣火鍋店都會食到本地農場頂級雞肉,肉質嫩滑,份量十足。.⭐️三秒響鈴卷(半份) $48唔似街市買到嘅響鈴,老鍋嘅響鈴卷超級厚身,有咬口,仲索埋麻辣湯底嘅精華,麻辣火鍋必備之選。.⭐️老鍋台灣麵 $58可以配火鍋熱食,又可以冷食, 有兩款麵選擇,兩款都口感彈牙,解辣必備之選。.總括嚟講無論食物同環境都幾好,湯底極力推薦, 麻辣呢有層次, 保證比到驚喜食開麻辣嘅朋友。________________________食物:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️________________________

⭐️老鍋秘製麻辣火鍋 $158

服務:⭐️⭐️⭐️
抵食:⭐️⭐️⭐️
________________________
2020-05-28 717 浏览
因為疫情嘅關係好耐冇去旅行啦,好掛住台灣嘅火鍋,所以約埋朋友一齊嚟食,呢間都幾出名Book咗位好快就可以坐低,因為我同朋友都好鍾意食辣,我哋叫咗台式麻辣鍋個湯底超正呀,有勁多鴨血同蜂巢豆腐大家可以睇到個湯底有幾足料,勁多唔同款式嘅辣椒,花椒同埋好多香料!係愛辣既朋友既天堂如果怕辣嘅朋友可以同佢講小辣,或者可以係一開頭就不走啲辣椒 🌶️因為越食真係會越辣㗎一滾左就瘋狂食佢湯底既鴨血同豆腐! 超正鴨血一定要試, 好滑。豆腐綿密既蜂巢索哂d湯,一咬落去就係個口度爆出黎。我哋另外仲叫咗羊肉卷,鮮蝦雲吞,竹笙,蝦滑同埋台灣麵! 仲有芝士牛肉蝦滑好正啊係鮮手打 好重蝦味好新鮮上面仲有小小幼蝦乾 撈埋落去好吊味之後鮮蝦雲吞又係勁正,食到中間有兩隻原隻既蝦,好彈牙! 同麻辣湯好夾竹笙超大條,索哂d辣汁再食,好過癮!羊肉卷必試,薄薄地好快熟,唔會un。芝士牛肉丸 爆芝, 好濃既芝士味另外都一定要叫杯烏梅汁 酸酸地唔會太甜,解辣一流~另外問店員攞左冰水解下辣, 服務態度都好好。仲幫我地加好多湯先煮個麵,幾貼心。好似返左台灣食火鍋咁。
Book咗位好快就可以坐低,

因為我同朋友都好鍾意食辣,我哋叫咗台式麻辣鍋
個湯底超正呀,有勁多鴨血同蜂巢豆腐
一滾左就瘋狂食佢湯底既鴨血同豆腐! 超正

蝦滑好正啊係鮮手打 好重蝦味好新鮮

上面仲有小小幼蝦乾 撈埋落去好吊味

竹笙超大條,索哂d辣汁再食,好過癮!

羊肉卷必試,薄薄地好快熟,唔會un。
芝士牛肉丸 爆芝, 好濃既芝士味

另外都一定要叫杯烏梅汁 酸酸地唔會太甜,解辣一流~

好似返左台灣食火鍋咁。
  • 老鍋秘製麻辣鍋
  • 涮鍋小羊肉片
2020-05-26 31 浏览
酸菜白肉鍋 ($158)估唔到個鍋已經好多料! 除左酸茶同白肉 有粟米蕃茄 仲有薯粉! 好in un好彈牙😋 個湯都好好味😋😋 未食已經係咁飲個湯叫左涮窩小羊肉片($98) 台灣麵 ($58) 同千張豆葉紙 ($48)因為唔太飽 所以淨係叫左3樣野羊肉好蘇 好正🤣🤣同埋都有幾多塊 兩個人食岩岩好😋而台灣麵就有兩款麵 一款係幼身D 一款係粗身D 我同男朋友一致覺得粗身好味D 可能因為有口感D! 但我地食完先知原來台灣麵係可以就咁食 唔落火鍋食🤣千張豆葉紙好特別!似係未炸既響鈴 好似健康D咁😋
酸菜白肉鍋 ($158)

因為唔太飽 所以淨係叫左3樣野
羊肉好蘇 好正🤣🤣同埋都有幾多塊 兩個人食岩岩好😋
千張豆葉紙好特別!似係未炸既響鈴 好似健康D咁😋
2020-05-25 34 浏览
周不時都想同朋友去打邊爐,可以慢慢食傾下計,終於去左呢間bookmark左好耐既台式火鍋試試。膠原蛋白美人鍋 $228美人鍋有原隻烏雞 ,煮40分鐘左右啲肉就會散開,雞肉好嫩滑,仲有養顏桃膠可以補充膠原蛋白🙈精選手切牛肩肉 $218牛肩肉肉質嫩滑,好重牛味美國梅花豬肉$98薄薄一片食落好淋蜂巢凍豆腐$48打邊爐必叫可以吸哂湯汁好入味蝦丸 $48/半份4粒蝦丸好彈牙好鮮味香菇貢丸$48真材實料幾彈牙唔會好粉唐生菜$48自家鮮做鮮蝦雲吞$48/半份4粒新鮮自家制鮮蝦雲吞大大隻,皮薄餡料多,蝦肉彈牙老鍋台灣麵 $58兩款麵有綠茶味同當歸味,份量超多。綠茶麵條較粗身好爽口,當歸麵條比較幼身較淋身

膠原蛋白美人鍋 $228

精選手切牛肩肉 $218
牛肩肉肉質嫩滑,好重牛味

美國梅花豬肉$98

香菇貢丸$48
真材實料幾彈牙唔會好粉

唐生菜$48

自家鮮做鮮蝦雲吞$48/半份4粒
新鮮自家制鮮蝦雲吞大大隻,皮薄餡料多,蝦肉彈牙

老鍋台灣麵 $58
2020-05-24 26 浏览
我們一家都喜歡去台灣旅行,現在都很懷念台灣嘅美食。前晚家人就提議去台式火鍋老鍋食飯。這裏除咗豐富火鍋湯底和配料選擇之外,仲有唔少台灣地道美食同飲品。我們喜歡這裏的冬瓜檸檬,夠清新,是台灣當地嘅口味。另外台灣蒜香腸,我們在打邊爐之前,等待湯底滾時作為小食。香腸非常香口美味,水準好高。大家都爭著吃。店員服務好,會不是主動加湯。我們亦點了唔同嘅火鍋料, 推介特製嘅台灣麵, 麵條爽口彈牙,點醬料做撈麵好好味,而且夠飽肚😍😍❤️

我們喜歡這裏的冬瓜檸檬,夠清新,是台灣當地嘅口味。

2020-05-24 25 浏览
台式火鍋平時較少接觸,好想試下,今晚就嚟到位於京都廣場嘅老鍋火鍋食晚飯。餐廳主打台式食品及鍋底,門前有一大堆天燈布置,好似去咗台灣旅行咁❤️✈️我們一行4人前來,餐廳經理細心地為我們探熱,然後安排座位。4人卡位坐得舒適,員工也有禮貌,令我們食得開心。我選了呢度出名嘅酸菜白肉湯,酸咪咪啱曬我地口味。鍋裡有粟米,蕃茄,鮮菇等材料 ,最底仲有一些透明的寬粉條,淨係食鍋入面嘅材料,都已經好滿足,不用擔心唔夠飽。👍👍配料叫了豚肉片,墨魚丸,餃子等。 最特別嘅係千張豆葉子,好似腐皮咁,薄薄的一塊,淥一淥就食得,好特別❤️❤️

• 老饕酸菜白肉鍋
  • 千張豆葉紙
2020-05-21 27 浏览
已經有好一排沒有食過火鍋,實在係好期待,所以今次雖然只有2位,但都一樣叫了好多食物。大吃一頓。今天是星期3,大量打工仔放工之後,都來到火鍋,大家的火鍋癮都出來了。現在都已經變成SCAN QR code落單,其實係幾好,又方便,而且圖文並備,睇圖亦可。鍋底:酸菜白肉鍋真係好正,比起港式火鍋。酸菜白肉鍋,酸菜好開胃,大大鍋。而且其實裡面都已經有相當多的材料,酸菜之外,還有白肉,栗米,蕃茄,菇類等等。湯底已經相當開胃。因為真係好餓,叫了的配料包括:手切牛肩肉蜂巢豆腐美國梅花豬肉鮮蝦雲吞響鈴蝦丸松葉蟹棒老鍋台灣麵還有兩杯烏梅汁。手切牛肩肉$218 ,一分錢一分貨,新鮮牛肉,一食就知道質素十分好,牛味極濃,而且牛肩爽滑度十足。美國梅花豬肉,鮮蝦雲吞豬肉片煮極都不會過硬,薄薄一片,加上在酸菜之內,好好味道。鮮蝦雲吞,大大粒,足料,食過番尋味。響鈴響鈴要大大推介。平日食既都係包裝好的,但今次應該係鮮製的,上碟時,還是熱架,極脆。估唔到可以咁好食蜂巢豆腐豆腐把湯的精華都吸收了,好好味道。而且蜂巢豆腐比平日豆腐實淨,滾兩滾都未會散。非常適合火鍋。蝦丸及松葉蟹棒超級彈牙蝦丸,而且裡面蝦肉比例高。麵食方面,
已經有好一排沒有食過火鍋
實在係好期待,
所以今次雖然只有2位,但都一樣叫了好多食物。大吃一頓。

鍋底:酸菜白肉鍋

因為真係好餓,叫了的配料包括:

手切牛肩肉
蜂巢豆腐
美國梅花豬肉
鮮蝦雲吞
響鈴
蝦丸
松葉蟹棒
老鍋台灣麵
還有兩杯烏梅汁。

手切牛肩肉
$218 ,一分錢一分貨,新鮮牛肉,一食就知道質素十分好,
牛味極濃,而且牛肩爽滑度十足。

美國梅花豬肉,鮮蝦雲吞
豬肉片煮極都不會過硬,薄薄一片,加上在酸菜之內,好好味道。
鮮蝦雲吞,大大粒,足料,食過番尋味。

響鈴

響鈴要大大推介。平日食既都係包裝好的,
但今次應該係鮮製的,上碟時,還是熱架,極脆。
估唔到可以咁好食

蜂巢豆腐

蝦丸及松葉蟹棒
超級彈牙蝦丸,而且裡面蝦肉比例高。

麵食方面,老鍋台灣麵,兩款麵,可火鍋食又可冷食,而且質感十分好。

烏梅汁真係好合適火鍋
酸酸地,開胃之選,而且不似汽水有汽,每飲一口,會想食更多更多,而且比較清新,吾會太甜太多糖,實在是不錯的選擇。
2020-05-21 639 浏览
喺限聚令之後好耐無出去打邊爐,見今晚朋友生日飯,入留意到喺呢段時間外出食飯,每間餐廳都要做好防疫措施,出去食飯都多左份安心~ 所以決定去老鍋同佢慶祝!店舖內枱與枱之間都分隔得好開,的確比以前更加舒服!一坐低因為天氣太熱就每人叫左一杯杞子杭菊露,好清甜好解渴湯底我哋叫左美人鍋,即刻每人飲一碗湯,感覺好飲好清甜,入面有半隻烏雞、桃膠、冬菇、黨參、紅棗龍眼杞子等等~ 真正係一個養生湯~朋友唔食牛,所以我哋叫左小肥羊,望落去肥瘦分佈均勻,淥熟後聞一聞有好香羊肉味,入口亦有少少羊肉嘅騷味,我哋都覺得好香好淋好多食物都可以叫半份,呢樣做得幾貼心!可以滿足我哋呢啲少人又咩都想試嘅人叫多啲唔同食物試!雲吞有分半份(4粒)同一份(8份),入口蝦好爽皮亦好薄,味道好鮮,其實每人兩粒唔夠,哈哈!但仲想試其他就唔好眼闊肚窄台式火鍋重點係鴨血,我哋去親都幾乎必叫,由於鴨血本身係無味道而又唔爛,所以一開始放晒落湯底,差不多最後食就剛好入味了黑松露蝦丸入口有好香黑松露味道,蝦新鮮就會打得一手好丸,質感爽口彈牙好好味~另外再叫左個台灣麵,餐廳提供冷麵汁係方便呢個麵可以冷熱兩食,冷食係可以即食,熱食就可以掛一掛湯底食,

店舖內枱與枱之間都分隔得好開,的確比以前更加舒服!

一坐低因為天氣太熱就每人叫左一杯杞子杭菊露,好清甜好解渴

另外再叫左個台灣麵,餐廳提供冷麵汁係方便呢個麵可以冷熱兩食,冷食係可以即食,熱食就可以掛一掛湯底食,兩種質感入口都係爽口既不錯~

2020-05-19 33 浏览
受到疫情同限聚令影響無約朋友一齊出黎見面食飯好耐喇,仲有我超掛住嘅打邊爐。靠住香港人嘅齊心終於有咗好轉,於是趁住呢個機會約朋友圍爐,今日我地就黎咗銅鑼灣嘅老鍋。一出lift就設有消毒酒精,仲有消毒地毯消毒一下鞋底,非常細心,疫症未完全停止蔓延,大家都要小心為上呀。作為麻辣火鍋嘅愛好者當然都係叫返麻辣湯底啦,湯底裡面嘅鴨血同豆腐都非常入味好食。美國梅花豬肉質新鮮,蝦丸爽口彈牙,台灣麵有兩個,可以熱食或當冷麵食,店員提醒過唔洗淥太耐,唔係好快淋身,麵條幼身吸收曬湯嘅精華,值得一試。
2020-05-13
  • 200
因為武漢肺炎,大家都無得去旅行住,唯有食返個台式火鍋懷愐下。———————————————————老鍋秘製麻辣鍋 $158第一次食怕太辣所以點左小辣,湯底辣中帶麻,唔會嗆喉,算係辣得幾舒服既一種,湯底入面仲有唔少鴨血同蜂巢豆腐🥰。———————————————————鹽酥一口豆腐 $48太餓所以點個小食食住先。外層炸皮夠薄,豆腐嫩滑豆味重🤩,而且唔會炸到油腍腍,外酥內軟,推薦✨。————————————————————美國安格斯雪花肥牛 $188淥幾秒就食得,雪花分布都幾靚。雖然肉質偏瘦,但牛味非常濃郁👍🏻。————————————————————黑松露蝦丸(半份) $58蝦丸用料新鮮🦐,口感爽彈,帶淡淡黑松露香。————————————————————鮮做極品水餃(半份) $48其實即係鮮蝦雲吞😁,蝦仁爽口彈牙,雲吞皮薄索汁一流,豬肉餡夠惹味,推薦✨。————————————————————三秒響鈴卷(半份) $48食麻辣鍋點可以唔叫響鈴,完美咁索哂麻辣鍋既精華🌶。雖然感覺上唔係即炸,但入口都幾酥脆🤓。————————————————————王子麵 $38台式火鍋既代表之一🇹🇼,見到
因為武漢肺炎,大家都無得去旅行住,
唯有食返個台式火鍋懷愐下。

———————————————————
老鍋秘製麻辣鍋 $158
第一次食怕太辣所以點左小辣,

———————————————————
鹽酥一口豆腐 $48
太餓所以點個小食食住先。
外層炸皮夠薄,豆腐嫩滑豆味重🤩,
而且唔會炸到油腍腍,外酥內軟,推薦✨。

美國安格斯雪花肥牛 $188
淥幾秒就食得,雪花分布都幾靚。
雖然肉質偏瘦,但牛味非常濃郁👍🏻。

黑松露蝦丸(半份) $58
蝦丸用料新鮮🦐,口感爽彈,
帶淡淡黑松露香。

鮮做極品水餃(半份) $48
其實即係鮮蝦雲吞😁,蝦仁爽口彈牙,
雲吞皮薄索汁一流,豬肉餡夠惹味,推薦✨。
三秒響鈴卷(半份) $48

王子麵 $38
台式火鍋既代表之一🇹🇼,見到佢就好似去左台灣打邊爐咁。呢道好貼心有埋湯勺,淥一分鐘左右就食得。口感軟腍帶少少脆口,而且非常掛湯🍜,好惹味~~~

黑糖烏梅汁 $28
杞子杭菊露 $28
個人會推薦烏梅汁多啲😉,
因為酸酸甜甜,比較易解辣~
2020-05-18 33 浏览
想來試呢間台式火鍋好耐 朋友之前都有介紹過👹喺香港可以整到好似台灣咁都唔係咁容易 所以黎試吓 呢度嘅裝修首先都幾有台灣風味🏮睇落都好乾淨而且疫情期間 枱同枱相隔嘅距離絕對令到食客安心😌呢度醬料選擇都好多而且唔需要加錢就可以享用🤤呢度餐牌上邊顯示嘅食物都好有道地台灣風味 唔單止有香港平時食開嘅仲有好多喺台灣食到嘅 例如係臭豆腐甜不辣之類👹仲有台灣直送添我哋叫咗一杯冬瓜茶同埋一杯杞子菊花蜜😚兩杯嘅味道都唔會過甜或者唔正宗 有種透心涼同埋解膩嘅感覺 非常適合打binlo時飲😺呢度唔單止啲嘢食特色而且連個煲都好有特色好正宗👍🏾我哋叫咗個酸菜白肉鍋 一嚟到就見到超足料🤤而且湯底濃郁 啲肉一啲都唔會孤寒俾你 而且超大舊又入味 仲有粟米蕃茄酸菜等等🤡煲底竟然暗藏驚喜😍有薯粉食落吸晒湯底嘅味道 而且又唔會太冧 每啖都好似飲咗好多湯咁😛我哋叫咗魚肉小湯包😌呢個係必食 外型有啲似小籠包 但係咬落彈牙而且入邊仲好足料同埋有湯汁 超juicy😚之後叫咗個涮鍋小羊肉片🎃由於次次打邊爐都係食牛今次就試吓羊肉 因為每一片都切得好細所以好容易熟同埋唔會韌同埋「蘇」 而且肥瘦分明👾另外仲有千張豆葉紙😼呢個用嚟吸湯汁一流

呢度醬料選擇都好多而且唔需要加錢就可以享用🤤

另外仲有千張豆葉紙😼呢個用嚟吸湯汁一流 豆味又重 值得一試😍

2020-05-17 456 浏览
最近掛住台灣嘅打邊爐,就決定同家人試試這間主打台式養身鍋嘅小店☺️店內裝修都幾古式,門口仲有電子天燈,大家可以許下願😊坐位都好闊落👍🏻🤓打邊爐湯底好重要💕打開餐牌有唔少養身湯底❤️我地揀左酸菜白肉鍋😍鍋入面有幾多酸菜,冬菇,粟米🌽,仲有爽爽嘅五花肉片。店員好細心咁幫忙放寬粉。寬粉熟左之後,入口好Q,吸左酸酸地嘅湯汁,好入味👍🏻😆好開胃💕配埋五花一齊食好正😋我地叫左幾款打邊爐配料。美國梅花豬肉食落好嫩,同五花有唔同嘅口感☺️唔會有雪氣味😆鵝肝墨魚丸😋係即刻包嘅,墨魚丸好彈牙,咬落去有熱熱綿綿嘅鵝肝係入面。鮮蝦雲吞,係自家制。入面有豬肉包住大大嘅蝦仁😌,勁大粒,唔算厚皮🤓三秒響鈴卷,我地數左3秒即係夾返上黎,響鈴吸左濃濃嘅湯汁,但又保留到少少脆嘅口感🤓好好味❤️老鍋台灣麵(冷/熱食)有綠茶味同當歸味。可以點冷面汁一齊食,食落有蕎麥面嘅感覺😍冰冰涼涼,好消暑😋熱食可以用熱湯煮一煮🤗我地仲叫左清熱一流嘅杞子杭菊😍
坐位都好闊落👍🏻🤓

我地叫左幾款打邊爐配料。

美國梅花豬肉食落好嫩,同五花有唔同嘅口感☺️唔會有雪氣味😆

我地仲叫左清熱一流嘅杞子杭菊😍