2018-08-12 77 浏览
Tiger sugar has been a craze of hit recently. To kill time on Island area that afternoon, I lined up for the signature brown sugar boba milk with cream mousse ($30). It took 35 minutes from lining up to picking up the drinks. It only took 15 minutes from lining up to making an order but it took 25 minutes to wait for the production because quite a number of people ordered more than 4 drinks. The special part is that the bottom of the drinks (the bubble) is warm and the brown sugar made the tiger

The special part is that the bottom of the drinks (the bubble) is warm and the brown sugar made the tiger pattern. Shake it for a balanced temperature and enjoy. I am not a big fan of very sweet drinks so this is not really my cup of (bubble) tea when sweetness cannot be adjusted because of the specific formula.

Verdict: Not bad but I would rather visit til the craze thus queue fades.
2018-08-08
2018-08-12 6881 浏览
「老虎」遇上「幸福」,變成了幸福的老虎,皆因有同鄉來挑機打擂枱,開正隔離,不再孤單,不約而同聯手成功吞沒整條渣甸街,各擁一片天空。「老虎」全部系賣奶/茶類飲品,唔似「幸福」五顏繽紛,仲賣埋汽水+果汁。相對來講「老虎」專一d。「幸福」就多元化。一「老虎」杯型高身d,「幸福」圓肥d,視覺上「 老虎」比較大杯,不過就比「幸福」多冰。可能杯型關係,「老虎」冲撞出的花紋拖尾比較長,層次比較分明,叫做老虎紋。而「幸福」杯矮矮圓圓比較可愛,叫做幸福紋。我系咁理解。兩個都系咁靚。而攪均之後我覺得「幸福」比較靚,可能系黑糖比較多的原故。至於「老虎」的特色,要數虎虎生風厚鮮奶(波霸+珍珠)即系大小size的珍珠,呢個系比較特別的地方,大的波霸咬落特別Q彈,小的珍珠就黑糖味比較濃。搭配在一起,「老虎」好得意!而「幸福」就系珍珠均勻痴住黑糖,同佢手炒不停翻黑糖有關。珍珠比較軟身,冇「老虎」Q彈,但黑糖味突出,勁香!兩者各有優點!幸福的老虎,老虎,老虎如果你問我下次來探「老虎」還是品「幸福」,我會答,既然來到,何不飲晒兩邊,咁先至同老虎一樣咁幸福❤️

兩者各有優點!

幸福的老虎,老虎,老虎
2018-08-11
2018-08-12 86 浏览
老虎堂,係台灣都只係短短1年左右嘅時間,就已經紅到來香港,到底係咪真係咁好飲啊?他係台灣都要排成個鐘喎,他係香港都開左幾個月啦,應該無咁多人排嫁啦,今日就來試下你排到去買野果道都排左半個鐘左右,不過其實買完好快就拿到杯野其實我覺得果d乜虎紋呢,真係for你打卡用嘅,單純係靚嫁姐,講番杯野飲啦,一入口就覺得甜左d嘅,不過奶味都好重,加上厚奶霜,成杯野都會比較滑,珍珠都好有黑糖味,軟硬度都幾好,唔會太硬太軟如果唔洗排咁耐其實都ok嘅,不過30蚊有dd貴

排到去買野果道都排左半個鐘左右,不過其實買完好快就拿到杯野

如果唔洗排咁耐其實都ok嘅,不過30蚊有dd貴
2018-08-12 66 浏览
珍珠鮮奶熱潮都一排啦終於終於試到老虎堂🐯🥛波霸厚鮮奶$30 個鮮奶真係好jeng😆好好好奶滑又香😋加埋黑糖更加香 暖暖地既黑糖同珍珠不過個珍珠就無咩咬口同味可能試大細珍珠都有既 口感會更佳🧐不過涷左飲到尾就無咩味今次排左大約30-40mins 注意哦⚠️甜度無得選擇主打係 波霸厚鮮奶$30 (大珍珠)and 虎虎生風厚鮮奶$30 (大珍珠加細珍珠)分別在於個珍珠,一杯只係大珍珠,另一杯就兩個都有💁🏻‍♂️
珍珠鮮奶熱潮都一排啦

可能試大細珍珠都有既 口感會更佳🧐
不過涷左飲到尾就無咩味
今次排左大約30-40mins
注意哦⚠️甜度無得選擇
主打係 波霸厚鮮奶$30 (大珍珠)
and 虎虎生風厚鮮奶$30 (大珍珠加細珍珠)
分別在於個珍珠,一杯只係大珍珠,
另一杯就兩個都有💁🏻‍♂️
2018-08-11 144 浏览
作為台式飲品愛好者,一定要試試最近Facebook / instagram 都成日見到既黑糖鮮奶!但成日經過都排長龍,次次都有心冇力。今日可能落雨同埋又12點前,人少左好多,機會來啦飛雲🤣🤣🤣 前後排隊連等拎 只係用左15分鐘就到手啦!我叫左虎虎生風厚鮮奶,一次過有齊波霸同珍珠,2種唔同既口感!但係冇得揀甜度同冰因爲本身黑糖係熱同冇加額外既糖入去。我覺得係...好食既。不過我本身習慣飲無糖既珍珠鮮奶茶,對我來講 以飲品角度略甜 但我覺得佢似甜品多過飲品,所以係好好味呀!

2018-08-10
2018-08-11 68 浏览

2018-08-10
2018-08-10 91 浏览
黑糖珍奶可說是風靡香港,不論本地薑或過江龍,要是賣台飲,必定是主打黑糖珍奶!如何叫好的黑糖珍奶?在我而言,黑糖絕對是主角,它味道要出,但不可過分蓋過其他奶味,同時飲到尾還有其餘韻,咁先叫世界級黑糖珍奶!而飲左咁多杯,最強始終是過江龍—老虎堂🐯左面那杯是虎虎生威,右邊這杯是波霸鮮奶。厚厚的鮮奶,配上黑糖珍珠,我最欣賞佢是那突出的黑糖味道,它不是甜,是沉實慢滲的,飲到最後,你口腔還留著一陣陣黑糖的焦烤香氣,好正不單是這樣,珍珠粒粒煙韌,仲要粒粒珍珠都有黑糖味,唔係嚼口香糖黎沒味的東西,兩杯分別是虎虎生威是大細珍珠兩溝,波霸只有大珍珠。我認為虎虎生威口感上較豐富,咀嚼下會較多層次,但兩者味道同樣出色。曾聽過有foodies說老虎堂難飲是因為它用機製黑糖,非手炒黑糖。老實說,別說笑吧!我認為你地可以說老虎🐯道德缺失於謊言,但因為咁而話佢難飲,未免太偏激...咁樣,同話可樂難飲冇分別... 不管佢是天然或是人造,我相信只要你飲過,你會知佢是數一數二出色的黑糖珍奶(在香港)。
2018-08-10 96 浏览
老虎堂 呢個名一直俾我身邊朋友話 幾咁好飲一定要試 仲要預at least 1 個鐘頭去排隊聽到都有d怕怕因為有公司team building event在銅鑼灣玩所以順利成章 可以一試老虎堂五點去到已經有20 個派我前面但天氣真的好熱好焗 不過 排左10 mins就到我我就盡我力買左共4 杯 買俾埋d partner反正都係排 都左4 杯波霸厚鮮奶(奶霜) 見到入面都有6 個工作人員做野一人一個step落order-->貼sticker-->放珍珠-->整糖紋落冰-->落飲料-->叫號數井井有條 所以5-6mins就已經到我手la個樣好靚 d黑糖紋都好清晰可惜去到地鐵出口等人時已經沉底 第一下吸 好甜因為我未攪混 之後就好d lad珍珠 不過不失d奶都好重奶味因為尾聲 我只飲到奶味無晒黑糖味我覺得還好 我今次都係慕名而來咁多人買未必會想再排 但可以一試
老虎堂 呢個名

但天氣真的好熱好焗

不過 排左10 mins就到我
我就盡我力買左共4 杯 買俾埋d partner
反正都係排
都左4 杯波霸厚鮮奶(奶霜)

見到入面都有6 個工作人員做野

無晒黑糖味

我覺得還好 我今次都係慕名而來
咁多人買未必會想再排 但可以一試

2018-08-09 206 浏览
近期最熱門既黑糖鮮奶店非老虎堂莫屬,由開店以來一直大排長龍。🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️老虎堂開業那天我都有黎排隊,不過排了十分鐘就走左,因為條隊完全無郁過,據說當日最少要排一個半小時才能買到飲品。😨本來想等熱潮過後再黎飲,不過相信這股熱潮仲會維持一斷長時間,所以經過銅鑼灣時就再次去排隊。去到已經見到人龍比起剛開店時少,加上平日的關係,最後排了半小時就成功拿到飲品。✌️✌️我嗌了一杯虎虎生風厚鮮奶🐯🥛1️⃣虎虎生風代表有波霸同珍珠,波霸大大粒,入口好煙韌,而珍珠的口感同西米比較相近,細細粒,不過都好煙韌。👍2️⃣由於老虎堂唔可以選擇甜度及冰量的關係,所以入口時,黑糖味好出🤤相反鮮奶味就比較少。飲到最後,冰塊全部溶化,杯野飲變得無咁甜,但我反而更喜歡冰塊溶化後的味道。🤔

我嗌了一杯虎虎生風厚鮮奶🐯🥛

虎虎生風厚鮮奶

虎虎生風厚鮮奶
2018-08-09 71 浏览
小妹一向都係手調飲品既fans,今次難得黎到銅鑼灣,緊係想試下全城熱話老虎堂啦!其實之前去台灣都見到,但果陣趕時間,就咁就飄過左了,今次點都要試試佢😤去到已經見到條隊排晒長龍,等左40min終於有得既黑糖波霸厚鮮奶,果然老虎紋並非浪得虛名,真係幾多同幾深喎😄拎上手影相時仲有珍珠既微溫係到,好想快d試飲了,第一啖飲落去,黑糖味好重,應該係話,黑糖味太甜了,亦都係重奶味既,2樣加埋好似too heavy😣大家都知黑糖飲品係無得揀甜度既,如果有得揀,我諗我會叫25%糖囉,老虎堂不是我杯茶😣
2018-08-08 70 浏览
最近又掀起一番珍珠奶熱潮,不少台灣奶茶店都紛紛湧入香港。  但講到最紅嘅一定非老虎堂莫屬,開業兩個月人龍依然未減退。每次經過都心思思想試下,無奈不是典型香港人,所以遲遲無去排隊。直至琴日男朋友講咗句:「香港邊度嘅珍珠奶茶最好飲呢?」聽完之後把心一橫去排返杯俾佢飲。今日食完碗榮記精力充沛,就過對面接受耐力考驗。可見星期三下午4pm 人龍情況,難以相像假日會有幾墟撼。(相片已排了一段時間)前前後後排咗45分鐘,買完再等大約10分鐘,眼見大部分人都衝著招牌波霸厚鮮奶而來。波霸厚鮮奶$30一拎上手清晰可見靚靚虎紋,即時影返張相打個卡先。有杯買俾男朋友關係,想叫走冰,然後返屋企放雪櫃。點知老虎堂為保障飲品質素,招牌厚鮮奶不能選擇冰嘅份量同甜度,只有固定調法。不過另一杯就新鮮即飲,可以試真個奶味同珍珠煙靭度。第一啖飲落去已經飲到面層厚厚既鮮奶味,珍珠都好有咬口,果然無令人失望。唔洗排隊都會encore。要再排就算啦,都叫做飲過。
最近又掀起一番珍珠奶熱潮,不少台灣奶茶店都紛紛湧入香港。

今日食完碗榮記精力充沛,就過對面接受耐力考驗。

波霸厚鮮奶$30
一拎上手清晰可見靚靚虎紋,即時影返張相打個卡先。

2018-08-08
60 分钟 (外卖自取)
  • 波霸厚鮮奶
2018-08-08 99 浏览
喺銅鑼灣返工嘅我,每日經過呢到都見到超多人排隊,排到打哂蛇餅,心諗有冇咁好飲啊?啲人點解可以咁瘋狂,點知今日見到竟然得3、4個人排隊,我見有時間就儘管一試,點知咁都要排咗10分鐘,烈日當空,汗流浹背,唉!下個到我就睇定餐牌先夠膽死已經到我,收銀叫我等等,一等又等多10分鐘(已經開始感到中暑),原來排我前面嗰位叫了60杯,所以要截單,嗰刻我想自殺。最後排除萬難終於買到了但坦白講,名大過實,只屬於普通貨色,絕對唔值得咁樣排隊法
下個到我就睇定餐牌先

最後排除萬難終於買到了

但坦白講,名大過實,只屬於普通貨色,絕對唔值得咁樣排隊法
2018-08-08 70 浏览
平日嘅五點幾六點 一會呢間人地話要排一個鐘嘅老虎堂 排隊落單大概用左二十分鐘排隊過程有啲凌亂用咗些少時間去搵邊條係條隊尾我買左杯虎虎生風厚鮮奶 (HKD$30)呢杯係有波霸同珍珠(即係我平時係一般台式飲品鋪頭都會叫嘅混珠) 排完落單就排隊拎野飲條隊阻住人哋隔離鋪頭營業(有待改善安排)大概都係不多於十分鐘所以成個過程三十分鐘內搞掂雖然$30一杯珍珠奶茶有啲貴而如果要排一個鐘真係有啲耐但係佢個奶香味同波霸珍珠質地係暫時其他台式飲品店未做到嘅三十分鐘飲到老虎堂質素好👍🏻
平日嘅五點幾六點
一會呢間人地話要排一個鐘嘅老虎堂
排隊落單大概用左二十分鐘
排隊過程有啲凌亂用咗些少時間去搵邊條係條隊尾

我買左杯虎虎生風厚鮮奶 (HKD$30)
呢杯係有波霸同珍珠
(即係我平時係一般台式飲品鋪頭都會叫嘅混珠)

排完落單就排隊拎野飲
條隊阻住人哋隔離鋪頭營業(有待改善安排)
大概都係不多於十分鐘
所以成個過程三十分鐘內搞掂

雖然$30一杯珍珠奶茶有啲貴
而如果要排一個鐘真係有啲耐
但係佢個奶香味同波霸珍珠質地
係暫時其他台式飲品店未做到嘅

三十分鐘飲到老虎堂質素好👍🏻
2018-07-31
30 分钟 (外卖自取)
由於未試過其他賣黑糖鮮奶既店舖 無辦法作比較今次買左杯 招牌波霸厚鮮奶 珍珠好Q彈 黑糖味濃得黎唔太甜 但係稍微嫌d奶味唔夠重 咁熱既天氣排左30-45mins到 唔係太耐 不至於好飲到要飛 但係味道都唔差既試一次就夠 未必會Encore 除非唔洗排隊 都想試下店內其他飲品另外個杯同埋膠袋好油 應該係hi左d奶落去 感覺好污糟 扣左d分
由於未試過其他賣黑糖鮮奶既店舖 無辦法作比較
不至於好飲到要飛 但係味道都唔差既
試一次就夠 未必會Encore
除非唔洗排隊 都想試下店內其他飲品

2018-08-07
美味子今日下晏放假,襯呢d平日既時間即刻去左長期大排長龍既台灣人氣過江龍🐉老🐯堂試下佢杯招牌黑糖珍珠奶茶係咪真係咁🐯🐯生威先美味子大概1pm左右嚟到老🐯堂,人🐉比平時小左一大半,唔駛排到轉彎,美味子大概排第十五個左右,排左差唔多半個鐘就到我啦奶茶主打黑糖波霸系列同黑糖珍珠系列,即係大珍珠同普通珍珠既分別;老🐯堂出名在於佢地既黑糖係全手炒既(雖然早前已被揭發為應付大量需求而用左機炒,但老細巳刊登左聲名道歉,我相信美味子飲呢杯係用手炒黑糖gwa 🤔🤔🤔),彈牙波霸珍珠同用鮮奶代替奶精。排咁耐隊,美味子當然唔好嘥叫晒兩款黑糖波霸同黑糖珍珠系列試晒佢啦,美味子仲買多兩杯孝敬喺外國返一返嚟既美味姐同姐夫開心share添!不過要注意⚠️,每人每次最多買10杯咋🥤x10!!!小小既鋪但多🉐️有5⃣️個店員🐉晴🐯猛咁營業,美味子先唔駛等太耐,買完大概10mins左右就有奶茶飲啦等左咁耐終於到手,咁靚既黑糖紋理當然要相機📷食先,然後跟住建議上下搖15下先飲,但美味子覺得可以搖多幾下,最好搖到d黑糖夠勻唔見晒d紋先好飲,如果唔係飲到底就會好甜;隻黑糖確實係暫時喺HK飲過最好飲嗰間;至於啲波霸珍珠確實系好彈牙,一路

;至於啲波霸珍珠確實系好彈牙,一路哨都有浸甜味,似係用黑糖糖水浸過嚟;奶茶既茶味就返而唔係幾夠但鮮奶確實係好飲d,overall都係好味,不過飲晒成杯真係幾飽下🐷,大🈵️足!😋
  • 黑糖波霸珍珠奶茶