2018-09-06 58 浏览
先前在无名小店点过一杯黑糖撞奶,感觉超级难饮,之后对黑糖撞奶都没好印象。实在是老虎堂最近风头太劲,关系好的朋友都推荐了,就决定还是来铜锣湾一试,没想到味道真的杯身的“虎纹”好靓,奶味黑糖味都足,香滑适口不会太甜,珍珠波霸口感都很好。唔知是不是工作日下午人少的缘故,都没怎么排队,虽然周围围了一大圈但前面只得两三人在排,出单都好快,效率旁边幸福堂好似人多些,以后有机会也要去试试,不过排一两个钟就算啦~
虎虎生风厚鲜奶
2018-09-05
10 分钟 (外卖自取)
虎虎生风厚鲜奶
2018-09-06 65 浏览
這次和朋友排了半小時,結果竟然是預期中的失望!黑糖珍珠奶茶太過甜,亦不能選擇甜度,所以對於一些不太喜愛的人來說不值得一試而且在等的時間與預期中的好飲程度不一,所以不建議試!
而且在等的時間與預期中的好飲程度不一,所以不建議試!
2018-09-06 136 浏览
聽朋友說,自從隔壁台式飲料店營業以後,「老虎堂」人龍減少了一大半。當日平日七點半,只有小貓三四隻在排隊,由排隊落單到取到飲料,花了大概五分鐘不到。掛杯的黑糖花紋確實好看,但黑糖味道不重,搖均以後只有頭幾口能喝到比較重的黑糖味,此外,這只是一杯沒有黑糖/奶味的「甜水」,猶如肥仔水,味道死甜,實在難以下嚥。唯一比較可取的是,這杯「虎虎生風厚鮮奶」加入了大小形狀不一的珍珠,口感頗特別,然而珍珠軟硬不一,亦沒有黑糖味。不知道是期望過高,還是水準真的如此不堪,反正個人感覺喝過其他家的黑糖系列,也沒有「老虎堂」般死甜。幸虧沒有在人潮最多的時候排隊,只能說以後緣盡了

2018-09-04
2018-09-03 129 浏览
近幾個月最hit嘅台式飲品店非老虎堂莫屬。之前每次經過都要大排長龍,今次閒日翻工時間,仲毛毛細雨,比較少人先敢排隊買。隔離有另一間同樣以炒黑糖為賣點嘅台式飲品店。佢會教埋你點搖,搖幾多下,仲叫你記得打卡幫佢宣傳一下。佢個外形由於D黑糖比較黏稠搖動拉出嘅花紋有D似老虎毛皮咁樣,可能因為咁樣所以叫做老虎堂。本身叫咗走冰,但佢無幫我走到冰,有D失望。終於到飲嘅呢一刻,佢係真老虎,定係貓仔狐假虎威嘅紙老虎,一試就知。嗒下佢試下佢嘅虛實。飲落偏甜,但又唔係好單純嘅甜,應該就係炒黑糖味,我幾鐘意。由於無走到冰,夠晒凍。奶味茶味唔算好突出。珍珠嘅外面好軟,中間亦唔會好韌。非常好。平時飲珍珠奶茶會覺得珍珠太多,因為唔好食,呢個老虎堂就唔會,佢個珍珠係少有嘅咁好食。但到咗後面由於溶冰嘅原故所以味度變淡咗,變得唔夠濃味,失色好多。所以建議一定要係冰未溶化太多嘅時候飲,又或者走冰。總括嚟講,味道未溶冰前非常唔錯,值得推薦。但由於有好多因素,例如人多排隊、唔便宜......唔建議專程嚟排好長嘅隊買嚟飲,如果隊唔係太長可以排嚟試下,都幾好飲。
近幾個月最hit嘅台式飲品店非老虎堂莫屬。
隔離有另一間同樣以炒黑糖為賣點嘅台式飲品店。
佢會教埋你點搖,搖幾多下,仲叫你記得打卡幫佢宣傳一下。
本身叫咗走冰,但佢無幫我走到冰,有D失望。

嗒下佢試下佢嘅虛實。
飲落偏甜,但又唔係好單純嘅甜,應該就係炒黑糖味,我幾鐘意。
由於無走到冰,夠晒凍。
奶味茶味唔算好突出。
珍珠嘅外面好軟,中間亦唔會好韌。非常好。

所以建議一定要係冰未溶化太多嘅時候飲,又或者走冰。

外卖自取
2018-09-01 71 浏览
幾個月前老虎堂有台灣傳咗嚟香港開分店,好多人都瘋狂去排隊,應我就懶得一開始去等兩個鐘,等到依家少啲人嘅時候先去試飲。今次去見到仲有唔少人排緊隊,但係等左大約半個鐘就有得買,我就叫咗一杯最出名嘅虎虎生風厚鮮奶,我揀咗波霸珍珠同埋細珍珠混合嘅黑糖鮮奶,等咗大概5分鐘就有得拎。飲完之後覺得鮮奶嘅味道非常之濃郁,而且黑糖嘅味道亦都非常之出,同珍珠嘅味道都幾夾。不過就覺得珍珠嘅黑糖味道比較淡,感覺上黑糖鮮奶嘅味道同珍珠嘅味道係分開嘅甜,不過以整體來講我覺得算係咁多間黑糖鮮奶來講比較好飲嘅一間。不過就覺得份量比較細杯,以$30價錢來講就比較貴。相比起台灣$20都唔洗就有少少唔抵

2018-09-01 105 浏览
老虎堂喺銅鑼灣開左一排。。經過3次都因為太熱唔想排成個鐘無奈放棄左。。但今日終於!終於因為超大雨得2,3個人排所以唔駛諗即排呀!買左波霸厚鮮奶。好飲!珍珠有咬口同好香黑糖味呀! 鮮奶超濃厚,好滑,配搭黑糖漿簡直冇得輸!太開心終於飲到!飲完一杯好飽 ~
買左波霸厚鮮奶。
好飲!
  • 黑糖波霸厚鮮奶
2018-09-01 175 浏览
上週末難得好天當然來銅鑼灣行下,順便排下老虎堂和幸福堂。這日排隊的人龍望落頗長,誰知竟然前後不過12分鐘飲品已經到手!鑒於本身唔太喜珍珠,秉承著越少珍珠越好的原則點了《波霸厚鮮奶》(HKD30)。靚靚的老虎紋只維持了幾分鐘就淡了,導致和幸福堂的合照失色不少,果然打卡要快手。上下搖十五下,開飲!都幾有黑糖味,【奶味】較重且香滑,中意飲奶的朋友應該會喜歡。【波霸】比較稔身,黑糖味不算很濃(反正我就食不出....)份量方面,波霸都幾多,啖啖都飲到波霸。所以如果你同我一樣麻麻地太多珍珠,就會有些煩躁,因為有時真的只想飲下奶都做不到,一定會有波霸混入來的【甜度】方面都算適中,如果對比其他同樣冇得揀甜度的台式飲品店。對比隔離幸福堂,【黑糖味】幸福堂稍微重d(但友人認為仍然不算重,純粹是更甜)【甜度】幸福堂甜【奶味】老虎堂重【珍珠份量】幸福堂略略少一點點?反正比較容易做到“避開珍珠只飲奶”【珍珠口感】幸福堂參差不齊,一d好稔一d好有嚼頭,老虎堂普遍稔。二者均食不出明顯黑糖味。作為奶味追求者,對比之下我地兩個就一致中意老虎堂多d不過結論都係照舊,超過二十分鐘就絕對不值得排。
波霸厚鮮奶

上下搖十五下,開飲!

對比隔離幸福堂,

【甜度】幸福堂甜

【奶味】老虎堂重

作為奶味追求者,對比之下我地兩個就一致中意老虎堂多d
不過結論都係照舊,超過二十分鐘就絕對不值得排。
2018-08-31 88 浏览
平日路過都是人頭湧湧,見今日早放就排下,等了約廿分鐘就買到波霸厚鮮奶。一飲就覺得伏,根本就不值一排,黑糖味較淡,唯一可取是珍珠較有啖口。整體我較愛一芳,黑糖香濃多了。
整體我較愛一芳,黑糖香濃多了。

2018-08-31 145 浏览
是日係銅鑼灣行街~醒起最近好hit既老虎堂係銅鑼灣有分店,於是就特登行去朝聖~原本諗住如果排長龍就唔飲,點知去到見到前面唔係好多人,等左2-3個就到我落單~由落單一刻到拎到野飲前後都唔駛10分鐘個刻真係覺得今日係我既lucky day終於試到呢間想試好耐既老虎堂~叫左杯波霸鮮奶~奶味非常之濃郁,d珍珠大大粒好有咬口!我個人就比較鍾意大粒既珍珠,貪佢大大粒,可以慢慢食慢慢飲~呢杯波霸鮮奶甜適中,唔會太甜亦唔會唔夠甜建議大家可以一試~不過如果要排一個鐘我都未必會試
由落單一刻到拎到野飲前後都唔駛10分鐘

個刻真係覺得今日係我既lucky day

建議大家可以一試~不過如果要排一個鐘我都未必會試

2018-08-31 224 浏览
[ 虎虎生風厚鮮奶 ]係值得排下隊🤩🤩名不虛傳👍見到咁長條隊但比想像中快咩仁咩茶都要等半個鐘啦佢啲珍珠好重焦糖味咬落去時散發啖啖焦糖香😌😌虎虎生風既係同時有大小珠品嚐係以我飲黑糖珍珠奶茶既經驗無一杯可以比下去有𡁻口得黎唔硬仲要飲哂都唔頂胃👍🏼👍🏼
[ 虎虎生風厚鮮奶 ]

無一杯可以比下去
有𡁻口得黎唔硬
仲要飲哂都唔頂胃👍🏼👍🏼
2018-08-30 81 浏览
行過老虎堂又係非常多人不過又無幸福堂咁多所以就決定再飲上次試過虎虎生風,今次還完基本步要返珍珠黑糖厚奶到我地去拎喇~聰明豆喺店員面前開左支飲管直接插左入去!我見到個店員想阻止都阻止唔到😧👋人地都未搖個黑糖😩最後用了飲管黎搞勻其實應該效果一樣嘅🙃黑糖味不太出但奶非常厚,幸福的感覺😍珍珠軟硬度適中,但我吃不到特別的甜味不過反正就是好飲!價錢係偏貴,但確有佢獨到之處,且看將來有無機會到幸福堂各買一杯,比較比較
行過老虎堂又係非常多人
不過又無幸福堂咁多
所以就決定再飲

上次試過虎虎生風,今次還完基本步要返珍珠黑糖厚奶

到我地去拎喇~
聰明豆喺店員面前開左支飲管直接插左入去!
我見到個店員想阻止都阻止唔到😧👋
人地都未搖個黑糖😩

最後用了飲管黎搞勻
其實應該效果一樣嘅🙃

黑糖味不太出
但奶非常厚,幸福的感覺😍
珍珠軟硬度適中,但我吃不到特別的甜味

不過反正就是好飲!

招牌

2018-08-30
10 分钟 (外卖自取)
  • 珍珠厚鮮奶
2018-08-30 74 浏览
潮流興黑糖珍奶 銅鑼灣開左唔少但每次經過都好多人 咁熱就真係排都唔想排自從佢開左間對手係隔離 條隊先少d 合理d全程都要20分中揀左個招牌波霸鮮奶佢個奶味好重 個黑糖珍珠係好味 夾埋其實都Okay 既 但唔值排咁耐既我覺得 冇話真係好驚為天人既味道
潮流興黑糖珍奶 銅鑼灣開左唔少

佢個奶味好重 個黑糖珍珠係好味 夾埋其實都

Okay 既 但唔值排咁耐既我覺得 冇話真係好

驚為天人既味道
2018-08-29 98 浏览
去開cwb,又一行3人,梗係一次過試曬老虎堂同幸福堂啦,咁樣先比較到架嘛排隊的落單果度好快,我諗可能只係等左5分鐘就到我落單。但係比完錢就差唔多等左30分鐘。如果趕時間就真係大獲,因為落單咁快,以為排得過,但其實出貨時間仲耐過幸福堂。杯野係幾靚既,但就真係好甜囉甜到我第一下真係嘩左出黎,點解可以咁甜。鐘意黑糖既人可能會好鐘意(!?)我就真係唔識欣賞,飲完呢杯我幾日無飲過珍奶etc,真係見到d舖頭都覺得甜。但係珍珠就真係好食既,同埋都幾有黑糖味唔怕甜既可以去挑戰下!

杯野係幾靚既,但就真係好甜囉
甜到我第一下真係嘩左出黎,點解可以咁甜。
鐘意黑糖既人可能會好鐘意(!?)
但係珍珠就真係好食既,同埋都幾有黑糖味
唔怕甜既可以去挑戰下!
2018-08-22
$30 (其他)
2018-08-29 7716 浏览
自從近年香港引入了台灣「黑糖珍珠奶」飲品之後,台式「黑糖珍珠奶」外賣店開始產生了一個熱潮,不止相關飲品店遍地開花,為了購買「黑糖珍珠奶」而蜂擁排隊形成的人龍,亦在不知不覺間出現。時至今日,的而且確還有一些台灣「黑糖珍珠奶」飲品店,例如尖沙咀「北京道」的飲品店「鹿X巷」,仍然擁有大量,為了幫襯「鹿X巷」而日以繼夜長時間排隊苦等的人龍。如果勉強要數,除了「鹿X巷」以外,其他因為售賣「黑糖珍珠奶」飲品,因而間接成為了大受食客歡迎的「人龍店」,就例如今次我要介紹的飲品店「老虎堂」。「老虎堂」飲品店的位置,開設放香港島「銅鑼灣區」其中一條,受遊客注意的熱門街道「怡和街」裡面。「怡和街」最近有一幢商業大廈,剛剛新建築落成啟用,地舖立即被各大食店看中,準備進入開舖。台灣飲品店「老虎堂」,跟另一檔售價菲律賓「Shake Shake」薯條的食店「Potato CoXXer」,就剛剛進入這一幢新大樓地舖裡面,紛紛開始營業,不過「Potato CoXXer」人龍就沒有「老虎堂」那麼厲害了。我剛投入「老虎堂」的排隊購買「黑糖珍珠奶」人龍裡面,經過我的一輪目測之後,計算後發現「老虎堂」排隊的人龍,至少都有超過五

我剛投入「老虎堂」的排隊購買「黑糖珍珠奶」人龍裡面,經過我的一輪目測之後,計算後發現「老虎堂」排隊的人龍,至少都有超過五十人,人龍數目應該不會嚴重遜色於「鹿X巷」。

雖然「老虎堂」現場排隊的人龍長度,絕非善男信女級數,但是「老虎堂」店舖裡面的廚房,相對於「鹿X巷」而言,「老虎堂」廚房的開放程度反而比較高,就連即場拍照都更方便。

至於跟「老虎堂」有關的飲品方面,「老虎堂」主打的飲品主角分為了兩類,包括有較多黑糖波霸的「波霸厚鮮奶」飲品,以及黑糖珍珠版本的「虎虎生風厚鮮奶」飲品。

結果我今次在參考過與「老虎堂」的相關食評,以及留意過部分食家評價之後,最後在主觀角度之下,選擇了奶味為主「波霸厚鮮奶」。

其實「老虎堂」「波霸厚鮮奶」跟「虎虎生風厚鮮奶」兩款飲品,飲品價錢看似一模一樣,但是兩款飲品的味道,其實還是有顯著的差別。

例如我今次選擇的飲品「波霸厚鮮奶」,「波霸厚鮮奶」的黑糖甜味,主要來自於飲品的鮮奶裡面,反而裡面的配料珍珠,珍珠味道相對會比較淡薄得多。

所以我大膽估計,「老虎堂」「虎虎生風厚鮮奶」的甜味出處,可能會跟「波霸厚鮮奶」剛剛好完全相反,「虎虎生風厚鮮奶」的甜味可能會放在珍珠裡面居多。

另一方面,「老虎堂」為它們製造的飲品「波霸鮮奶」,以及「虎虎生風鮮奶」兩款飲品,另外分別推出了含「奶霜」成分的「波霸厚鮮奶」,以及「虎虎生風厚鮮奶」,估計「奶霜」跟飲品的甜度有關。

「奶霜」可能即是等於,「老虎堂」鮮奶的甜度,例如食客在購買飲品的時候,可以選擇要求「老虎堂」店員,為「波霸厚鮮奶」飲品另外「減甜」至到「少甜」甜度,一般的「波霸鮮奶」可能就是「少甜」版本。

所以我最後只是選擇了,「老虎堂」一般甜度版本的黑糖波霸鮮奶飲品,我一向都不需要刻意飲「少甜」版本飲品,所以「波霸厚鮮奶」暫時也不用減甜。

我在「老虎堂」等候領取飲品的時候,由於我一時不小心,不慎忘記跟店員說想保留原有收據,結果單據不幸被銷毀了,我最後只能收回一張,比較殘舊的飲品出餐紙充當單據了事。

幸好我在領取「老虎堂」「波霸厚鮮奶」飲品之前,已經率先拿着手提電話,為「老虎堂」印出的收據拍下照片,所以我的「損失」沒有預期那麼嚴重。

可能是因為「老虎堂」為了討好顧客的歡心吧,所以「老虎堂」還刻意在店舖的櫃檯面前,印製跟豎立了一個,教食客享用「老虎堂」飲品的最佳方法,重點在於「手機食先」,跟「反覆搖勻」才飲為主。

由於現在我的記性沒有以前那麼好,所以當「老虎堂」的「波霸厚鮮奶」實際製成品製作完成,再送到我手的時候,我已經把「老虎堂」的「溫馨提示」幾乎置諸腦後,結果我搖勻飲品,插入塑膠飲管之後,少許鮮奶不幸漏了出來,倒瀉到街道上。

我就會給有意光顧「老虎堂」,和試飲「波霸厚鮮奶」,跟「虎虎生風厚鮮奶」的朋友一個忠告,這忠告就是食客們,在把塑膠飲管插到杯蓋那一刻,就要直接先喝一口厚鮮奶,然後再拍攝飲品內部也不遲。

當然,如果食客你們,只喜歡拍攝飲品外貌的話,我的所謂忠告,你們大可以當沒有什事發生過就可以了。

我在飲用「老虎堂」「波霸厚鮮奶」之前,曾經有詳細觀察過,觀察「老虎堂」店員製作「波霸厚鮮奶」,以及製作「黑糖珍珠」的過程。結果我看不到「老虎堂」店員,有即場製作「黑糖珍珠」的過程。

就是因為我看不到「老虎堂」店員製作「黑糖珍珠」的過程,所以「波霸厚鮮奶」實際製成品出來的時候,「波霸厚鮮奶」的味道曾經讓我陷入一片疑惑之中。

因為「老虎堂」的招牌飲品「波霸厚鮮奶」,「波霸厚鮮奶」的黑糖甜味只是被集中放到鮮奶飲品裡頭,反而黑糖珍珠本身的味道是比較淡薄無味的。

或許這就是「老虎堂」刻意要區分,設立「波霸厚鮮奶」,以及「虎虎生風厚鮮奶」兩種飲品的真正原因吧。兩款飲品價錢相若,但是我喝完「波霸厚鮮奶」後,反而未能摸透了解「老虎堂」黑糖珍珠奶的真正味道。

因為我當時只有購買過「老虎堂」的「波霸厚鮮奶」,卻忘記了再購買「虎虎生風厚鮮奶」。結果我的一時疏忽,讓我無法在食評裡面,即時分辦比較「老虎堂」兩款招牌飲品,味道分別在於哪裡。

所以我現在只能單獨評論,評論「老虎堂」「波霸厚鮮奶」飲品本身的味道。「老虎堂」「波霸厚鮮奶」的外表,跟傳統的台灣黑糖珍珠奶飲品都差不多,都有以黑糖塗在杯身造成的花紋。
波霸厚鮮奶(奶霜)

但是「老虎堂」實際上的招牌飲品「波霸厚鮮奶」,「波霸厚鮮奶」的黑糖甜味,黑糖甜味只有集中在鮮奶飲品裡面,反而珍珠的味道比較淡而無味。

「老虎堂」「波霸厚鮮奶」的主要味道是,非常單純的黑糖甜味,黑糖的濃厚甜味,把「波霸厚鮮奶」飲品原有牛奶奶味都完全凌駕蓋過了。
波霸厚鮮奶

而且「老虎堂」「波霸厚鮮奶」黑糖甜味雖然也都很濃厚,飲品的甜味依然,純粹評論「老虎堂」「黑糖鮮奶」味道,「波霸厚鮮奶」飲品的甜味本應是不錯。

但是我飲完「老虎堂」「波霸厚鮮奶」濃厚的黑糖甜味鮮奶之後,剩下的珍珠價值就變得一文不值,「波霸厚鮮奶」珍珠味道淡薄猶如「雞肋」,食之無肉,棄之可惜。

雖然「老虎堂」「波霸厚鮮奶」實際製成品味道只是一般,黑糖甜味只能去到厚鮮奶,而去不到珍珠裡面。但是「老虎堂」還有一款「虎虎生風厚鮮奶」還未嘗試,所以我的食評評價雖然只是中等,但是「老虎堂」還值得下次再試一次。
2018-07-07
波霸厚鮮奶
  • 波霸厚鮮奶(奶霜)
2018-08-28 177 浏览
今晚系銅鑼灣食完飯,見時間尚早就行過去老虎堂買野飲,行到過去見唔多人就買杯虎虎生風厚鮮奶,因之前經常都好多人排隊,今晚由買到拎10分鐘就得啦!虎虎生風厚鮮奶黑糖味濃厚,大小珍珠都好有煙韌超好味。
虎虎生風厚鮮奶黑糖味濃厚,大小珍珠都好有煙韌超好味。
2018-08-27