2021-09-18 789 浏览
外賣半隻片皮鴨外賣盒得三個一盒片皮鴨(點睇都唔係半隻,1/4隻都唔知有冇)一盒皮一盒京蔥青瓜勁失望,十分失望點解會咁?正常?我問題?係咁?咁做生意?仲有下次?唔食都要留左評先,好過份外賣半隻片皮鴨外賣盒得三個一盒片皮鴨(點睇都唔係半隻,1/4隻都唔知有冇)一盒皮一盒京蔥青瓜勁失望,十分失望點解會咁?正常?我問題?係咁?咁做生意?仲有下次?唔食都要留左評先,好過份凸^-^凸(。 ˇ‸ˇ 。)o(︶︿︶)o
外賣半隻片皮鴨
外賣盒得三個
一盒片皮鴨(點睇都唔係半隻,1/4隻都唔知有冇)
一盒皮

仲有下次?
唔食都要留左評先,好過份

外賣半隻片皮鴨
外賣盒得三個
一盒片皮鴨(點睇都唔係半隻,1/4隻都唔知有冇)
一盒皮

係咁?
咁做生意?
仲有下次?
唔食都要留左評先,好過份

凸^-^凸(。 ˇ‸ˇ 。)o(︶︿︶)o
2021-09-18
外卖自取
2021-09-18 449 浏览
第一次食午餐食到一肚氣,今日幾個同事去到座低自己寫紙仔點餐後,同事們嘅餐陸續送到,唯獨我嘅等咗好耐,等咗4個幾字都未到,咁唯有問問職員幫我跟跟個餐,佢應咗一下之後又等咗一個字,經理先一次過派單據,一望先知原來無落我個餐,即係我前前後後等咗差不多半個鐘,真係不知所謂!
2021-09-17 600 浏览
網上食評有讚有彈,因為鐘意食羊,最後也決定一試;來之前已有心理準備,服務質素應該在水平以下。果然,沒有期望便沒有失望。🤭餐廳使用手機落單,對一些不太懂智能電話或有老花的人士,真是想食餐飯也有難度;千萬不要期望店員會主動幫你落單。如果不想食了一肚氣,最好選另一間。還有別以為他們用手機落單就是高端食肆,結帳只收現金💸,人多進餐前最好先確保有充夠現鈔。格局是大排檔式,一壺溫茶水收每位四元茶錢。通道雖然闊,但坐位有點迫。如果剛行完商場,買了一袋二袋,人多時段,應該要全程放在大腿上進餐。由於在網上見到一些食評批評北京填鴨涼了,小炒多味精,雲吞雞不夠淋。所以只專攻即叫即煮和涼菜。羊肉外層脆脆,肉質口感算嫩,皮下脂肪不算多。當然和另一間京川滬集團的京燒羊腩比有一點距離,但這個價錢有此級數已是物有所值。煎得不算油膩,食落有羊肉羶味。餡料食不出有京葱味,調味料落得也不算多。與荃昌另一排隊餃子店相比,那兒的煎餃子太多油但肉汁多味濃,這兒的肉汁就少了一點,全隻純羊肉口感。評分應該有3.5星,可惜開飯平台不容許半星評價😏。上碟第一個感覺是大大碟,青瓜新鮮無苦澀味,蒜蓉也多,如果醋味再濃一點更好。這兒的海蜇頭和

京葱羊肉煎餃

老醋海蜇頭

上碟第一個感覺是大大碟,青瓜新鮮無苦澀味,蒜蓉也多,如果醋味再濃一點更好。這兒的海蜇頭和大部份餐廳供應一樣,浸得不夠耐,表層有味,內層就淡淡的🙃。

如果只以食物和價錢而言,整體分數可以比好評;但加上服務和衛生,整體評分便有所遜色。

樓上也算是中高價住宅,有海景有露台;但不知為何商場有不少餐廳也算平民化。這一間一定是平民化表表者;由裝修,服務,價錢也非常貼地,絕對是一間出色的大排檔。😛
2021-09-12
2021-09-14 3939 浏览
今晚又約🤴🏻食飯,貼心❤️嘅🤴🏻先攞位、揀定餸等我!😍😍晚上天氣唔係好熱,坐出露台對住個迷人嘅夜景,幾好Feel🌉~~~蝦🦐蛋炒飯🍚~~~睇落似普通炒飯🍚,入口有好香新鮮菜🥗嘅甜味😊😊,鮮蝦🦐夠新鮮及彈性,都有5-6隻🦐,再配佢嘅辣椒油鮮味更出😋😋~~~小雞🐣燉蘑菇~~~雖然叫‘小雞🐣’但份量一D都唔少,雞件大約有半隻雞,口感正常😄😄,有多種不同蘑類燉得更入味、彈牙!味道幾重口味😃😃,再配有透明嘅麵所以一定飽!😚😚~~~高力豆沙~~~暖暖地,紅豆餡淡淡嘅紅豆味,甜味主要靠表面嘅砂糖!🤴🏻好鍾意食,我就一般🤣🤣最後原來呢間都可以係openrice訂位送$25里數!🥲🥲
今晚又約🤴🏻食飯,貼心❤️嘅🤴🏻先攞位、揀定餸等我!😍😍
晚上天氣唔係好熱,坐出露台對住個迷人嘅夜景,幾好Feel🌉
~~~蝦🦐蛋炒飯🍚~~~

~~~小雞🐣燉蘑菇~~~

~~~高力豆沙~~~

最後原來呢間都可以係openrice訂位送$25里數!🥲🥲
2021-09-08
2021-09-05 681 浏览
呢間餐廳上年父親節食過覺得佢抵食夾大件而且味道都唔錯今年趁住屋企人就嚟去外國之前再食今次醒左一早上網book定位7點半左右準時交枱加上10點後無堂食 所以無時限片皮鴨半隻秋葵京燒羊肉紅油炒手犇麵 肉絲拌麵仲追加左酒釀丸子片皮鴨上到黎份量係足既但肉既比例好多食起上嚟好快飽肚皮仲要無上次咁脆京燒羊肉最失望明明上次炸得好好食羊味充足之餘又唔算好「蘇」又鬆脆今次變咗皮肉肥膏分離秋葵好食爽口之餘仲有濃濃嘅蒜香黏液感亦都唔算好重都算係普遍人可以接受既味道紅油抄手不過不失都算皮薄個人認為調味都做得幾好少少辣都非常送飯犇麵就不過不失吧牛肉份量幾足湯底有牛味但略甜覺得無咁重手既會好食d肉絲拌麵又係超!級!甜!強烈懷疑佢轉咗個廚房成個面好似糖漿撈麵咁本身都諗住就咁算數但有始有終呀嘛又叫咗個酒釀丸子結果⋯⋯ 當然又係得甜味仲要又係超甜上年食過覺得真係抵食夾大件早一個月去大角咀分店都覺得好好食唔知做咩事今次食海之戀分店就非常之失望希望之後質素可以改善啦
呢間餐廳上年父親節食過

犇麵就不過不失吧
牛肉份量幾足
湯底有牛味但略甜
覺得無咁重手既會好食d

肉絲拌麵又係超!級!甜!
強烈懷疑佢轉咗個廚房

上年食過覺得真係抵食夾大件
早一個月去大角咀分店都覺得好好食
唔知做咩事今次食海之戀分店就非常之失望
希望之後質素可以改善啦
片皮鴨 不膩 皮看有肉 外面的太肥膩 這間我吃了八件 新記錄 168半隻有十五六件 冇得頂醉雞 酒香入味 肉有質感 唔會太冧 必吃 我認為哈哈千層豬耳 驚喜 骨不硬的 剛剛好 手工菜 唔食就笨了麻辣海蜇 不吃辣的朋友可以試試 看而不辛 但我要辣d小插曲由於下雨 戶外用餐不開放 但朋友堅持 最後服務他們安排了一張有大雨傘的餐枱給我們 非常貼心六點半已滿坐 太跨張了 但見每個服務員仍盡力送餐安排 這個我加很多分的 在爆滿的情況仍能服務周到 難能可貴!

醉雞 酒香入味 肉有質感 唔會太冧 必吃 我認為哈哈

千層豬耳 驚喜 骨不硬的 剛剛好 手工菜 唔食就笨了

麻辣海蜇 不吃辣的朋友可以試試 看而不辛 但我要辣d

小插曲

2021-08-31
2021-09-01 593 浏览
當天跟朋友想食辣我們定了位置在室外。 可惜那天有點微雨但是我們都冇所謂. 訂了枱六點.我們六點鐘準時到服務員都很殷勤招呼我們. 雖然位置有點難找但是在坐在户外望到海景。真是美麗。 我們留了半隻片皮鴨. 等了不久便上枱份量真的很大和味道都不錯。 半隻正常夠三至四人吃. 我跟我的朋友只得兩人。所以點了半隻片皮鴨在加兩份涼菜便饱了。 我們點了醉雞和麻辣海蜇.醉雞入味和麻辣都很ok.那天晚上可惜已沒有quota吃甜品了。下次會再來试试他們其他菜和甜品
  • 醉雞
2021-08-31 632 浏览
兩點去到食午餐。其實佢哋嘅午市套餐去到下晝五點都有。40幾蚊一個餐,但係基本上,午市套餐咩都有得叫。諗住40幾蚊個套餐會好細,點知都幾大份。有得同地盤附近啲飯堂有得比。好似特登比啲消耗好多勞力嘅人而設。我地三個人叫咗三個套餐。咕嚕肉,水煮牛肉同水餃配酸辣湯麵。最後加咗半隻片皮鴨。半隻片皮鴨$168。好抵食!不過以這個價錢嘅片皮鴨唔可以要求太高。鴨肉比例多。切功唔靚。皮都算脆。我當無骨燒鴨咁食。我平時都鍾意食燒鴨但唔鍾意有骨。所以這個片皮鴨我當燒鴨咁食就啱啱好。每個套餐嘅味道都好好。唔會太辣。味道同份量完全對得起$4x 嘅價錢。如果要有Michelin 嘅服務同味道可以唔洗來。但作為普通偏上嘅話就一流啦。
咕嚕肉套餐
  • 水煮牛肉
  • 酸辣湯麵
  • 咕嚕肉
2021-08-26 678 浏览
星期日嘅中午全家出來吃午飯,知道海之戀商場最近有新開張食店,馬上過來試一下。食店就在Donki出口附近,很好找。假日午餐時間人特別多,取了票大約等了20分鐘左右就入座,中午午餐選擇有很多類型,客飯、燉菜餐、湯麵餐和餃子餐,我們選了四款午餐和一碗雲吞酸辣湯:水煮牛 $49盛載水煮牛的是用一個較深的大碗盆,上枱已看見份量非常充足,牛肉醃得很嫩滑,配菜有粗粉絲、牙菜和少許大白菜,辣味適中,全部都很入味。水煮魚 $49基本與水煮牛一樣,只是用魚代替了牛,魚是用了一些冰鮮魚柳,但是如果正價餐食水煮魚就會用桂花魚,會更加好味。回鍋肉 $47回鍋肉午餐的份量大大碟好抵食,一個人吃不完,剩下半碟還打包帶回家,可作明天午餐盒帶回公司吃。排骨擔擔麵 $44擔擔麵上面有花生碎、肉碎和一些葱花,麵的粗幼均匀(似中太麵),食落唔會好淋也不硬,硬度剛剛好,湯底也算濃及有鮮味,好飲。還配一碟酥炸排骨,本來一碗四川擔擔麵賣$38,現在多付$6有一碟酥炸排骨,可以一家享用,為何不加?雲吞酸辣湯還另加了一碗雲吞酸辣湯,但我忘了拍照。酸辣湯的味道ok但酸味較重,雲吞方面大家都覺得比民豐的好吃,因民豐的雲吞皮較厚。整體上老掌

水煮牛 $49

排骨擔擔麵 $44

排骨擔擔麵
排骨擔擔麵

雲吞酸辣湯

整體上老掌櫃這個午餐的性價比很高,食唔食辣都有選擇,而且味道不錯,食材用料份量也不吝嗇,有跟白飯/菜飯,如果碗飯大些會更perfect,還會再來吃的。

這裡還有室外座位,秋凉會選擇在室外用餐的。
2021-08-22
午餐
有日突然被燒到好想食片皮鴨,因為平時都唔會有機會食到,咁就約埋朋友們一齊試啦,多d人試多d款嘛😉最衰就冇卜到時間,要等枱半個鐘倒先入得去🥲🥲最好卜時間同時都講埋會食片皮鴨啦,咁餐廳就可以預留埋鴨😉片皮鴨🐧睇落去已經靚立立,每一塊都有好多肉痴住塊皮,完全唔係個d薄戚戚得塊皮😗配埋佢地既餅皮(拎上手一d都唔油,雖然就難少少分開皮),葱,青瓜,一淡咬落去完全唔油膩,葱同青瓜配合地帶出爽脆既口感!拔絲蘋果🍎一定要盡快食,趁蘋果仲熱既時候可以溶化下糖漿,如果唔係就分唔開㗎啦🙈

片皮鴨🐧

拔絲蘋果🍎
2021-08-24 315 浏览
🍽 老掌櫃東北菜館 荃灣海之戀商場2樓2006號舖🐽 一直聽聞老掌櫃嘅菜式分量多價錢平,特別係佢嘅片皮鴨,水準唔差又抵食,但係今次去完荃灣分店之後,感到十分失望......😥酸菜魚(龍利柳)$98 (🧡🧡🤍)​ 其實呢道酸菜魚調味唔差,魚片都幾滑,但出事嘅位係佢實在太多酸菜,而且啲酸菜非常咸又大嚿,一開始食都幾惹味,食到最後真係咸到口苦。北京填鴨(半隻) $168(🧡🧡🧡)老掌櫃嘅北京填鴨半隻的份量,的確係比坊間多,但係鴨肉比較乾身,外皮亦都唔係好脆,好似已經放咗好耐咁。而佢嘅薄餅皮亦都係比較乾身以及煙韌。(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​環境 :🧡🧡🧡價錢:🧡🧡🧡味道:🧡🧡🤍抵食指數:🧡🧡🤍
🍽 老掌櫃東北菜館
荃灣海之戀商場2樓2006號舖

酸菜魚(龍利柳)$98 (🧡🧡🤍)​

北京填鴨(半隻) $168(🧡🧡🧡)

(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​
環境 :🧡🧡🧡
價錢:🧡🧡🧡
味道:🧡🧡🤍
抵食指數:🧡🧡🤍
2021-08-24 340 浏览
Book 左位去食飯,前一日打電話嚟確認訂位,重問要唔要預留片皮鴨?~於是訂咗半隻。去到食飯個日,訂咗6:30位,已經見到唔少人。一坐低個阿姐叫人要食咩,自己用QR code叫(講嘢速度快到,真係要留心聆聽。如果唔係,真係唔知講咩😿)隔咗一陣,半隻片皮鴨送到。點知一食,系凍嘅,片皮鴨同麵皮都系凍既🙄🙄真係無言了。早一日打電話📲問人訂都係凍,甘點解要叫人訂😰之後叫2個餸菜,一個肉絲蔥油拌麵,重有2個高力豆沙。點知蔥油拌麵都係凍嘅😓,得其餘幾樣系熱嘅。全餐飯都唔好食,然後毫無服務可言😵。真係好差,唔會再去。但係唔知點解星期一去食飯,都有唔少人幫襯🤷🏻‍♀️(ps 第一次食飯難食到要寫食評)

(ps 第一次食飯難食到要寫食評)
2021-08-20 429 浏览
一心想食片皮鴨,所以餐飯就係衝住佢而黎!舖頭係donki熟食區隔離,都算易搵,因為係食晏就所以就唔望海啦!食完可能會同隻鴨一樣烤過咁🤣我地兩個人點左皮片鴨半隻,京蔥羊肉餃同涼瓜炒蛋配菜飯,另外有一個雞絲粉皮小食。雞絲粉皮個醬唔錯,但粉皮口感一般,唔係彈牙爽口,反而係有啲似刀削皮嘅口感。京蔥羊肉餃唔一定每個人都鐘意,但鐘意食羊嘅人絕對會好享受。因為羊肉嘅‘蘇’味好重,我就一般,男朋友就好鐘意。唯一缺點係皮太厚!再黎就係涼菜炒蛋配菜飯~炒蛋份量好大,食落好綿好滑嘅,但食完個底好多油,涼瓜爽口唔會好淋,想清一清熱氣食佢都唔錯!最後就係主角片皮鴨啦!本來餐牌上面寫住半隻鴨係配十二件皮,但食落其實唔只,因為食到最後我地都食唔哂。每份配有青瓜京蔥同醬汁,皮係即蒸,上到黎都仲係熱嘅,但配料份量略少,食幾舊就冇哂,醬汁還可以,可能我地一開始沾得太多醬,就變左食唔到鴨嘅香味,之後有試過就咁食件鴨,油香味就好重,而且個皮仲好脆,成件事就唔同哂啦!食物就算不過不失,可以滿足到食片皮鴨嘅慾望,但係舖人手不足,我地坐低左之後面對住一堆人地食完嘅野大約5分鐘都有人執走,呢點令人失望!

片皮鴨(半隻)

片皮鴨(半隻)
2021-08-15 495 浏览
生日之星揀嘅餐廳。-假日夜晚人多,有訂位等5分鐘入座,位於海之戀商場,荃灣西站上蓋,Donki隔離。餐廳長方形開放式設計,光線充足,店員服務正常。-欖菜肉鬆炒飯 $68極少肉碎,太多三色豆,改叫三色豆炒飯好啲,唔香,冇鑊氣,差。-北京填鴨(全隻,一吃)$298預訂菜式,分開兩碟上菜,另有醬汁、京蔥、青瓜,24塊餑餑皮,皮肉比例每塊不一,肉質偏乾,味道正常。-清炒萵筍 $68味道正常。-紅燜豬蹄 $78醬汁多,豬手軟腍,味道正常。-白菜豬肉餃子10隻 $42 冇湯,附有辣椒醬和醋,菜肉比例平均,餡好重醃料,冇豬肉香,有湯汁,冇口感,唔好食。-千層醬豬耳 $68豬耳係一片片,有啲酸,後有辣勁,勁濃蒜味。-雞絲粉皮 $58有青瓜,粉皮薄,醬汁比例合理,有麻醬香,味道帶酸。-整體而言,手機下單,上菜速度快,每碟份量多,價錢相宜,免加一,性價比高,味道正常。
生日之星揀嘅餐廳。
欖菜肉鬆炒飯 $68
北京填鴨(全隻,一吃)$298
清炒萵筍 $68
味道正常。
紅燜豬蹄 $78
醬汁多,豬手軟腍,味道正常。
白菜豬肉餃子10隻 $42
千層醬豬耳 $68
豬耳係一片片,有啲酸,後有辣勁,勁濃蒜味。
雞絲粉皮 $58
有青瓜,粉皮薄,醬汁比例合理,有麻醬香,味道帶酸。
2021-08-15
2021-08-15 924 浏览
明知想星期日family dinner想去老掌櫃,星期三就急急腳咁上OpenRice訂位!訂果陣,星期日都只係可以訂到6點晚飯,好在我同屋企人都鍾意早食晚飯咋!星期六晚十點幾,收到店員打電話嚟確認訂檯,仲好細心問我要唔要留定北京填鴨。我同屋企人準時去到,完全唔駛等就入座,讃!今次各人都希望食多啲唔同款式,所以除咗encore北京填鴨同蔥油海蜇之外,仲叫咗凍皮、松花魚、炒香烏筍、醉雞同埋豆沙窩餅。大家掛住襯熱食,有好幾碟餸冇影到相,最後碟碟都清曬,大家都話下次可以再嚟!心水推介👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼:北京填鴨、蔥油海蜇皮、炒香烏筍小意見同餐廳反映:可唔可以盡量上咗前菜俾客人食咗先至上北京填鴨? 第一碟餸就上北京填鴨真係好怪😅
我同屋企人準時去到,完全唔駛等就入座,讃!

心水推介👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼:
北京填鴨、蔥油海蜇皮、炒香烏筍

小意見同餐廳反映:
北京填鴨