老掌櫃東北菜館📍 元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖屋企人一直想試下呢間成日排長龍嘅東北菜館,於是就揀咗喺我生日正日嘅時候食,溫馨提示大家,埋單先知佢只收現金,所以記得要帶足夠嘅cash去呀! 💰$64東北肉皮凍 🍖其實我對呢啲滑潺潺嘅嘢食無咩興趣,佢似係將啲偏肥嘅肉整成肉凍,再加個醬汁同其他料頭整成一個冷盤。屋企人食完覺得唔錯,我就純粹唔太喜歡肉皮凍嘅口感,所以覺得一般。 💰$70蔥油海蜇 🐙呢盤海蜇份量多,口感爽口彈牙,味道偏淡,清清哋又冰冰涼涼,非常適合做前菜。 💰$48紅油抄手 🥟呢度嘅紅油抄手拍得住鼎泰豐咁好食,甚至比佢多一番辣椒油香味,雲吞好多餡,隻隻飽滿,無論係點控油食,定單食都一樣咁惹味。食晒抄手口,我哋仲留返個汁嚟點其他無咁濃味嘅餸菜,同樣滋味! 💰$48白菜豬肉 (10隻) 🥟呢款蒸水餃睇落好清淡,但餡料好足味,平視我唔太鍾意食白菜豬肉餡嘅餃子,因為我嫌佢哋唔夠重口味。但呢度嘅白菜豬肉餃好出食,皮唔厚有咬口之餘,餡料豐富夠哂鮮味,仲要有肉汁流出嚟,超好食! 💰$76螞蟻上樹 🐜睇相都見到呢碟小菜成個波咁高咁大,雖然係粉絲,但要煮得唔太乾身有咬口都唔容易。我
老掌櫃東北菜館

💰$48
白菜豬肉 (10隻) 🥟

💰$76
螞蟻上樹 🐜
睇相都見到呢碟小菜成個波咁高咁大,雖然係粉絲,但要煮得唔太乾身有咬口都唔容易。我鍾意佢有啲酸酸辣辣,而唔係得死鹹味,炒粉絲嘅配料亦唔馬虎,有好似螞蟻嘅肉碎同蔥花點綴,係一度好考心機同廚師功夫嘅菜式。

💰$148
砂鍋雲吞雞 (半隻) 🐓
食過上面兩款餃都知呢間餐廳嘅餃類做得好出色,半隻雞加雲吞同蔬菜,絕對夠五人以上分食。佢嘅菜以紹菜同小棠菜為主,全部都煮得好淋身,好索湯。雞嘅皮肉易分離,唔會話煮到好韌或好老,雞肉都幾嫩滑。湯飲落唔似落咗好多味精,有食材嘅鮮甜味,冬天食應該好暖胃。

💰$74
乾煸四季豆 🥬
唔好睇佢細細碟,其實佢嘅四季豆多到我哋食唔哂,要打包走。佢嘅口味偏濃,一齊炒嘅肉碎微辣但香口,送白飯一流!四季豆唔會炒到過咗火,香口得嚟唔熱氣,內面嘅口感較軟身,幾好食!

💰$86
糖醋魚片 🐟
呢個糖醋魚片好好食,雖然啲食落知啲魚唔係咩貴價魚,但平時食呢啲魚塊都總會有陣雪肉味或腥味,但呢度嘅魚就無呢個問題。魚肉係一疏疏嘅,外面層粉唔會太薄太厚,醬汁亦唔會太甜太酸,恰到好處。伴碟嘅三色椒同洋蔥炒得好香,同四季豆一樣,好適合配白飯食。

💰$138
京燒羊肉 🐑
如果你同我一樣,係鍾意羊羶味,你一定鍾意食呢碟就燒羊肉。佢唔會炸到啲羊肉乾哂,食落每舊嘅油花好香,外皮亦好脆,加埋個滿滿孜然香味嘅調味,真係令人好易食完一舊又一舊,停唔到口!佢嘅價錢比起我喺另一個食羊肉專門店貴,但味道更勝一籌,大推!

💰$318
北京填鴨 (一隻) 🦆
呢間餐廳最出名應該係片皮鴨,而佢的確無令我哋失望,連我媽咪都話係近年喺香港食過最好食嘅一隻片皮鴨。先講佢嘅餅皮,一疊咁樣上碟,仲要無用蒸籠上,正常應該痴到實一實,到搣開時就一定會裂。但呢度嘅皮雖然都有痴住,但每塊都勁薄同易分,因為皮唔厚,食多幾舊都唔覺油膩,容易一口接一口咁食。有一次睇過一個介紹正宗北京傳統美食嘅飲食節目,入面講食北京填鴨嘅時候,應用塊鴨皮點醬再連同配菜夾入餅皮食。比起卷哂所有食材先點醬,呢個食法就唔會因點得太多醬而喧賓奪主,又唔會因用外皮嚟點醬整到塊皮濕哂,最重要係可以食得好乾淨,唔會滴到周圍都係。

💰$1105
7人家庭去食,正常價位,但食到個個攬住個肚走,啲餸仲要多到可以打包拎走,真係物超所值!鍾意食呢類東北菜嘅人,一定唔可以走寶!
老掌櫃分店越開越多,片皮鴨亦多人討論今次終於到我可以試一試元朗嘅分店附近都好多食肆,競爭都好大。呢個鋪位以前係校長燒肉,依家整咗手來做。星期六早啲去完全唔使等位。餐廳好闊落,但係因為太多射燈令到餐廳熱到唞唔到氣,就算掛牆有好多風扇都未能令餐廳降溫片皮鴨鴨肉唔係特別嫩,亦唔多汁很普通配菜只有兩款都唔新鮮嘅涼拌海蜇海蜇好大舊,而且有青瓜、芝麻令到成個主菜好開胃海蜇嘅口感都好爽,好有咬口乾煸四季豆有肉碎、辣椒、蒜蓉炒非常惹味!味道都適中涼拌土豆絲土豆絲切得好細!刀功了得味道不過不失,下次唔會嗌甜酸桂花魚完條上嚟,打卡不錯的但如果好似其他有起肉的話,食落會方便好多仲嗌左碗擔擔麵味道都係好普通所以冇影相了總結環境太熱令到成餐飯都好唔愉快,企喺條街會涼過喺間鋪!可能就係因為咁得佢特別好食
老掌櫃分店越開越多,片皮鴨亦多人討論

今次終於到我可以試一試

片皮鴨
鴨肉唔係特別嫩,亦唔多汁
很普通

配菜只有兩款
都唔新鮮嘅

涼拌海蜇

海蜇好大舊,而且有青瓜、芝麻令到成個主菜好開胃
海蜇嘅口感都好爽,好有咬口

乾煸四季豆
有肉碎、辣椒、蒜蓉炒非常惹味!味道都適中

涼拌土豆絲
土豆絲切得好細!刀功了得

味道不過不失,下次唔會嗌

甜酸桂花魚
完條上嚟,打卡不錯的
但如果好似其他有起肉的話,食落會方便好多

仲嗌左碗擔擔麵
味道都係好普通所以冇影相了
2022-09-01 387 浏览
嗰日叫咗個餸加埋個飯,嘩!個飯唔講真係唔知,原來師傅用咗超多水煮到過龍唔講以為回到童年食糊仔!真係幫到我重拾童年感覺!鍾意食生炒蛋都唔好錯過呢間!呢間啲炒蛋連蛋白都仲係唔熟嘅!
鍾意食生炒蛋都唔好錯過呢間!呢間啲炒蛋連蛋白都仲係唔熟嘅!
外卖自取
2022-07-25 697 浏览
酸菜魚偏麻沒有酸辣味不是很好吃不知道午飯用什麼魚很大件應該是冰鮮魚柳其他午飯下次試😂😂😂😂😂😂😂😂😂😓😓😓😔😖😖😖😩😩😩😩
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😓😓😓😔😖😖😖😩😩😩😩
好耐以前特登入大角咀🥰之後元朗終於開咗分店😆😆😆今次帶咗屋企人去食片皮鴨🤓🤓落單好方便QR code自己揀!上菜都好快,話咁快就成枱都係餸😊😊片皮鴨切好晒炸醬麵好大碗,超級抵食水煮牛肉好惹味不過唔食得辣嘅朋友仔就吾好使因為都幾辣下屋企人都好滿意個豬手炆得好入味最後最後要介紹嘅就係高力豆沙落單嗰時可以叫即上或者後上唔怕會凍咗唔好食熱辣辣入面係豆沙,雖然上面啲糖好邪惡不過真係好正每次都必叫即甜品今次係同屋企人慶祝父親節屋企人十分滿意
好耐以前特登入大角咀🥰
之後元朗終於開咗分店😆😆😆

今次帶咗屋企人去食片皮鴨🤓🤓
落單好方便QR code自己揀!
上菜都好快,話咁快就成枱都係餸😊😊

片皮鴨切好晒

炸醬麵好大碗,超級抵食

水煮牛肉好惹味不過唔食得辣嘅朋友仔就吾好使
因為都幾辣下

屋企人都好滿意個豬手
炆得好入味

最後最後要介紹嘅
就係高力豆沙

落單嗰時可以叫即上或者後上
唔怕會凍咗唔好食

熱辣辣入面係豆沙,雖然上面啲糖好邪惡

不過真係好正

每次都必叫即甜品

今次係同屋企人慶祝父親節

屋企人十分滿意
2022-06-19
  • 片皮鴨
  • 高力豆沙
2022-07-08 621 浏览
元朗都食到片皮鴨質素唔錯多肉皮脆 好食叫左9樣先一千埋單 抵食螞蟻上樹🌶🌶口話好辣但不停食唯一美中不足 係訂左位等20分鐘員工情緒有待改善繁忙過後,所有員工都好有禮貌態度熱情邀請我地到另一張乾淨枱切生日蛋糕🎂唔洗叫仲播埋生日歌
元朗都食到片皮鴨

口話好辣但不停食

螞蟻上樹

唯一美中不足 係訂左位等20分鐘

員工情緒有待改善

繁忙過後,所有員工都好有禮貌
態度熱情

邀請我地到另一張乾淨枱切生日蛋糕🎂
唔洗叫仲播埋生日歌

螞蟻上樹
  • 雞絲粉皮
2022-07-07 1931 浏览
[不能錯過的片皮鴨🦆老掌櫃東北菜館]-次次係ig見到片皮鴨都流曬口水🤤跟著朋友(老掌櫃打手😂)係咁推薦呢間東北菜館🫶🏻咁啱元朗又有分店🥹所以今日同大家介紹❤️‍🔥老掌櫃東北菜館❤️‍🔥-餐廳都幾大😝座位幾寬敞可以用Qrcode 落單不過我個次有bug😢落完張單被取消餓住個肚等極都未有嘢食🥺好彩服務員見到咁耐冇上菜及時發現即刻幫手點菜🫶🏻上菜速度都幾快等咗陣就食得🤪-😋北京填鴨🦆(半隻)$168打頭陣嘅梗係我期待已久嘅片皮鴨😍朋友真係冇介紹錯!片皮鴨顏色鮮紅有光澤❤️‍🔥食落皮脆肉嫩🥹鴨肉唔會好厚帶有有油香同肉汁至於個麵皮就薄而韌🫓熱辣辣鬆軟嘅餅皮包住充滿充香嘅鴨😝仲有京蔥同新鮮多汁嘅青瓜🥒再點埋個甜醬汁🤩真係好好味!好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋千層醬豬耳👂🏻 $78豬耳被重物壓平,顯出層層疊疊的紋理😜豬耳唔會煮得太腍🤪食落一層層咁有口感切成薄片嘅千層豬耳入口開始溶化😝辣味很輕帶有花椒嘅麻同少許芫荽味不錯😏👍🏻好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋糖醋魚片 $86魚片炸得香脆😝酸酸甜甜😜好開胃佢仲係用咗新鮮菠蘿粒炒細妹食到舔舔脷😋好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑-😋蝦蛋炒飯 $76好夠鑊氣🔥飯炒得乾身蝦仁彈牙🍤仲好大碟添📀
[不能錯過的片皮鴨🦆老掌櫃東北菜館]

即刻幫手點菜🫶🏻上菜速度都幾快
等咗陣就食得🤪

😋北京填鴨🦆(半隻)$168
打頭陣嘅梗係我期待已久嘅片皮鴨😍
朋友真係冇介紹錯!
片皮鴨顏色鮮紅有光澤❤️‍🔥
食落皮脆肉嫩🥹鴨肉唔會好厚帶有有油香同肉汁
至於個麵皮就薄而韌🫓
再點埋個甜醬汁🤩真係好好味!

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

千層醬豬耳

😋千層醬豬耳👂🏻 $78
豬耳被重物壓平,顯出層層疊疊的紋理😜
豬耳唔會煮得太腍🤪食落一層層咁有口感

回鍋肉好濃味同埋偏甜
食唔到川菜風味😢唔係咁正宗
似係椰菜炒肉片🥺

好味指數:🌕🌕🌕🌑🌑

💸人均消費:$140(茶位每位$15)
📍 老掌櫃東北菜館
元朗:元朗西菁街23號富達廣場地下19-24號舖
荃灣:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2006號舖
大角咀:大角咀嘉善街18號利奧坊.凱岸地下G708-G709號舖

千層醬豬耳
北京填鴨半隻
京燒羊肉$138好脆既外皮 中間夾住羊肉既油脂,勁邪惡😈紅油抄手$4810粒 粒粒都好大粒飽滿,加埋蒜粒香味十足,味道唔鹹,仲帶d甜味麻辣青瓜粉皮62辣味好夠,青瓜爽口,粉皮晶瑩剔透吸曬d辣油四川擔擔麵$48花生味超濃,麵吸曬湯底味道,2個人好夠食😈正👍🏻所有嘢食黎得好快
京燒羊肉$138
好脆既外皮 中間夾住羊肉既油脂,勁邪惡😈

紅油抄手$48

麻辣青瓜粉皮62
辣味好夠,青瓜爽口,粉皮晶瑩剔透吸曬d辣油

四川擔擔麵$48
花生味超濃,麵吸曬湯底味道,2個人好夠食😈正

👍🏻所有嘢食黎得好快
2022-06-27 414 浏览
廢話唔多講北京填鴨1.醃料出事 食落好酥2.無風乾無淋油 鴨皮完全唔脆口3.京蔥存放太耐 唔搵水浸住 出黎乾爭爭 總評:愈食愈頹D+ (最低為E-)酥炸小黃魚1.厚厚既炸粉 無重複炸 亦唔脆口2.胡椒粉過多 只剩胡椒粉味 亦唔夾3.明知因成本問題會用冰鮮魚 但海魚不能用純淡水洗 魚鮮味全失 視為失敗4.無控制炸既時間 炸到過哂火候總評:愈食愈反胃D-主角出場 竟然可以難食!清炒萵筍1.蒜都唔落2.鹽糖唔落3.用唔嫩既位4.煮到變黃 但係仲保留到青味 厲害了5.埋芡 唔明得返水 仲埋咩芡?總評:神鬼之作 E- 食後感:影衰中菜之選 點解未摺埋
廢話唔多講

北京填鴨
1.醃料出事 食落好酥
2.無風乾無淋油 鴨皮完全唔脆口
3.京蔥存放太耐 唔搵水浸住 出黎乾爭爭

總評:愈食愈頹D+ (最低為E-)

酥炸小黃魚
1.厚厚既炸粉 無重複炸 亦唔脆口
2.胡椒粉過多 只剩胡椒粉味 亦唔夾
4.無控制炸既時間 炸到過哂火候

總評:愈食愈反胃D-

主角出場 竟然可以難食!

清炒萵筍
1.蒜都唔落
2.鹽糖唔落
3.用唔嫩既位
4.煮到變黃 但係仲保留到青味 厲害了
5.埋芡 唔明得返水 仲埋咩芡?

總評:神鬼之作 E-

食後感:影衰中菜之選 點解未摺埋
2022-06-26
  • 清炒萵筍
2022-06-25 337 浏览
今日三人行,好似嗌多左🫣-砂窩雲吞雞(半隻)$148店員一上菜,我即刻嘩左一聲,咁!大!碗!首先個湯飲得出係冇加味精,清甜得嚟有香濃嘅雞味,雞肉肉質鮮嫩,雲吞啖啖肉,蔬菜亦好爽嫩。-水煮魚配白飯 $52辣度十足,花椒同辣椒乾完美配合,辣得過癮之餘,亦不失麻感,魚嘅鮮味唔會比辣味蓋過,薯粉幼身彈牙,個湯下飯一流。-糖醋魚片配白飯 $52炸粉唔厚,魚塊肉質厚實,作為配菜嘅洋蔥同綠色燈籠椒🫑亦十分香甜爽口。
今日三人行,好似嗌多左🫣

-砂窩雲吞雞(半隻)$148
店員一上菜,我即刻嘩左一聲,咁!大!碗!

-水煮魚配白飯 $52

-糖醋魚片配白飯 $52
Book 左六點三食飯,準時到已見餐廳內坐左8成人,侍應非常忙碌!我地都好快手咁掃QR code 落單,叫左幾樣野,當中包括半隻片皮鴨,四個人食半隻我覺得份量都叫足夠,皮量少😂 食完啲皮都仲有鴨剩😂😂😂味道不過不失,上菜都叫快。媽媽們好愛呢道炸魚,佢地話好香口,連隔離枱都問我地呢碟係咩😂 佢地都叫左碟醉雞份量唔多,但味道不錯,未有太大驚喜但最唔開心嘅係叫左拔絲地瓜,但遲遲未來,一問之下話賣晒,但賣晒唔講-.- 我地叫左另一個甜品,等左成20分鐘先到。知道餐廳多人好忙,但賣晒都可以講聲,app 上面無顯示,事後都有問,話出緊,再問就話賣晒,但過左一陣廚房拎住碟新嘅拔絲出黎,到底係有定無食到心情差!

味道不過不失,上菜都叫快。

醉雞份量唔多,但味道不錯,未有太大驚喜

食到心情差!
2022-05-10 670 浏览
適逢母親節去咗食飯節日預咗一定要訂位訂鴨先有得食訂咗片皮鴨,聽到幾乎所有大枱都訂了有啲人仲等咗好耐都未有而我哋好好彩好快就有片皮鴨:以價錢來講性價比好高因為真係好好食,皮脆而每塊都有肉唔會太肥又唔會太瘦,佢每塊痴喺上面嘅脂肪都做到幾乎有少少入口溶嘅感覺五個人將全隻好好咁消化了京燒羊肉表皮因為炸過,有點硬,但入面啲肉都夠冧,又夠“蘇”味炸小黃魚除了炸嘅外皮外,入面條魚冇乜味,同屋企煮嘅黃魚差唔多味糖醋里脊同咕嚕肉一樣味,食唔太出乜嘢里脊,但味道幾好嘅醬豬肚絲:依個都幾驚喜,比想像中好食,酸酸地咁,令豬肚食落好清爽麻辣冷麵:我以為會做得比較清爽,但佢用上麻醬,所以負擔感好重,好易飽,佢仲加咗青瓜肉絲,所以佢可以成為主食,如果汁料用醬豬肚絲加麻辣醬嘅汁會好啲東北肉皮凍:係一舊咸嘅啫喱,冇乜口感,唔建議叫嚟食東北農家炒飯:一個好普通嘅炒飯,食落似出面嘅揚州炒飯咁,啲料都好濕濕碎碎茴香豬肉餃子:鍾意香料好重嘅人會好鍾意,味道係普通豬肉餃加上濃嘅茴香料味。拔絲地瓜:依個嚟度仲要自己過冷河,好搞笑,第一次搞所以好狼狽,食落有啲夠淋夠甜,有啲舊蕃薯又好似未煮淋咁,但係好得意有得玩嘅體驗。總結,係好抵食
適逢母親節去咗食飯
節日預咗一定要訂位訂鴨先有得食
訂咗片皮鴨,聽到幾乎所有大枱都訂了
有啲人仲等咗好耐都未有
而我哋好好彩好快就有

片皮鴨:
以價錢來講性價比好高
因為真係好好食,皮脆而每塊都有肉
五個人將全隻好好咁消化了

京燒羊肉
表皮因為炸過,有點硬,但入面啲肉都夠冧,又夠“蘇”味

炸小黃魚
除了炸嘅外皮外,入面條魚冇乜味,同屋企煮嘅黃魚差唔多味

糖醋里脊
同咕嚕肉一樣味,食唔太出乜嘢里脊,但味道幾好嘅

醬豬肚絲:
依個都幾驚喜,比想像中好食,酸酸地咁,令豬肚食落好清爽

麻辣冷麵:

東北肉皮凍:
係一舊咸嘅啫喱,冇乜口感,唔建議叫嚟食

東北農家炒飯:
一個好普通嘅炒飯,食落似出面嘅揚州炒飯咁,啲料都好濕濕碎碎

茴香豬肉餃子:

拔絲地瓜:

總結,係好抵食嘅,五人食了996蚊,1000唔使食到片皮鴨,仲要係好食嘅鴨,就依點已好值得回頭再食。其他食物質素可以,唔差。

東北農家炒飯
東北農家炒飯
茴香餃子
醬豬肚絲
2022-05-08 511 浏览
✅價格算平,份量足夠✅平日座位尚算充裕✅味道良好,製作認真📱星期一晚經OpenRice app訂位,過程輕鬆,18:00-21:00時段任揀。🕰星期三晚7:00同朋友準時到達,座位已經七成滿。全部都係長方形枱,大部分係4人枱,亦有幾張10人長枱,因政府防疫要求,於長枱上放到透明透板。而餐具就收了在枱下的抽屜。📝晚市,只有主餐牌,沒有套餐,之後經QRcode自助落單。今日我哋3個朋友小聚,沒有叫飯麵,一開始都擔心夠唔夠飽,後來發現全部都大大碟,好夠飽😌😌🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢<雞絲粉皮 $58>大碟,不欺場,粉皮份量好足夠,而雞絲份量合理,最後青瓜的點綴剛好,加入爽脆口感。花生芝麻醬好濃,一個人吃光可能會好膩。<酸辣土豆絲 $62>我的東北菜最愛,酸酸辣辣十分開胃,洗走了澱粉質、爽口的土豆絲,三種味道混合為一,醋酸味、花椒麻、辣椒辣,😜炒在一起,代替白飯完全無問題。<乾煸四季豆 $68>四季豆走過油,沒有qik qik聲。而肉碎肥瘦適中,更有少少欖菜,令咸香又多個層次。<松鼠魚(龍脷柳)$88>就是咕嚕魚😂鮮炸、香脆、酸甜、無骨、
✅價格算平,份量足夠
✅平日座位尚算充裕
✅味道良好,製作認真
📱
星期一晚經OpenRice app訂位,
過程輕鬆,18:00-21:00時段任揀。
🕰
星期三晚7:00同朋友準時到達,
座位已經七成滿。
全部都係長方形枱,
大部分係4人枱,
亦有幾張10人長枱,
因政府防疫要求,於長枱上放到透明透板。
而餐具就收了在枱下的抽屜。
📝
晚市,只有主餐牌,沒有套餐,
之後經QRcode自助落單。
今日我哋3個朋友小聚,
沒有叫飯麵,一開始都擔心夠唔夠飽,
後來發現全部都大大碟,
好夠飽😌😌
🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢🥢
<雞絲粉皮 $58>
大碟,不欺場,
粉皮份量好足夠,
而雞絲份量合理,
最後青瓜的點綴剛好,加入爽脆口感。
花生芝麻醬好濃,
一個人吃光可能會好膩。
雞絲粉皮

<酸辣土豆絲 $62>
我的東北菜最愛,
酸酸辣辣十分開胃,
洗走了澱粉質、爽口的土豆絲,
三種味道混合為一,
醋酸味、花椒麻、辣椒辣,😜
炒在一起,
代替白飯完全無問題。
酸辣土豆絲

<乾煸四季豆 $68>
四季豆走過油,沒有qik qik聲。
而肉碎肥瘦適中,
更有少少欖菜,
令咸香又多個層次。

<松鼠魚(龍脷柳)$88>
就是咕嚕魚😂
鮮炸、香脆、酸甜、無骨、方便食!
龍脷柳更比咕嚕豬肉少了肥豬肉的飽和脂肪😂
無骨的龍脷柳割了條狀,
點上炸粉漿,
炸到外脆內軟。
再淋上咕嚕肉的橙色酸汁,
加埋松子果仁都上面點綴下。
松鼠魚

<拔絲地瓜 $68>
食到差唔多,
叫起即製,製作需時約20分鐘。
蕃薯大大舊,甜度十足,
每舊都平均地包裹著糖漿。
夾起蕃薯,放入一碗凍水,🧊
於凍水內翻一圈,
令蕃薯表面的糖漿瞬間降溫,
變成薄脆糖外層,好似冰糖葫蘆咁。

🥤🥤🥤
我哋3個女仔,
平均$126一人,
食得飽又滿足,
埋單時仲送左幾張$20比我地下次光顧😂,
原本味道已經令我哋想回頭,
送埋coupon就更難拒絕🤣
雞絲粉皮
酸辣土豆絲
松鼠魚
2022-04-11 427 浏览
假期嘅時候去咗呢一間餐廳度食嘢,呢一度嘅水煮魚真係非常之有驚喜呀,呢一度嘅水煮魚肉係用咗龍脷柳去做的,所以魚肉特別指向或,而且呢一度嘅水煮魚份量亦都好多,辣到亦都適中!連埋配料一齊食,用嚟送飯真係一流呀
今日去咗元朗國覓食,已經唔知第幾次嚟食老掌櫃啦,每一次都冇令我失望!唔知點解今日起身就好想食片皮鴨所以就過咗嚟呢度食啦。今次食咗紅油抄手、酸辣湯、當然仲有我最想食嘅嘅片皮鴨。控油抄手,皮薄餡靚,再配埋佢嗰個紅油真係一絕呀,冇令我失望!酸辣湯,正正常常啦。之後就到我最鍾意食嘅片皮鴨啦,每次過嚟呢度都會食佢。佢啲皮真係燒得好脆,每一塊都係多皮再配埋少少嘅鴨肉,再加埋青瓜絲洋蔥絲同埋嗰張包埋一齊食真係好好味呀。食到我唔停口啊,不過記得唔好食太多啦,因為食得太多就會好遛架啦!兩個人最後仲食唔晒要打包走,呢度啲嘢食真係抵食夾大件😝

兩個人最後仲食唔晒要打包走,呢度啲嘢食真係抵食夾大件😝
  • 片皮鴨