2019-08-29 100 浏览
荃灣依排好多新餐廳,知道依家潮興拌麵實體店,估唔到荃灣都有得食平日既夜晚,店內都8 9成滿,不過擺位都幾迫,店家可以諗下枱同枱之間可以有番d 距離,因為條走廊其實都好闊,坐入面張枱嗰個,入去要外面既人企喺身讓開同店員擺嘢食時,半個身都會壓到外面張枱個客,對客對店員嚟講,都有d唔太方便😅不過好易解決,擺開小小張枱就可以了值得一讚係,店內裝修幾光猛同幾乾淨,店員有禮,依d都加唔小分講番嘢食,叫左個花枝丸,熱辣辣,加埋個辣辣地既source ,幾好食炸雞扒都新鮮,不過d肉淡左小小。可能我重口味😂😂話明出名拌麵,我地都叫左個嫩雞拌麵,拌麵好香好有葱味,糖心蛋都不錯,又唔係其他人講到咁差🤔雞份量都不小,幾好不過最抵食係個半筋半肉牛肉麵,個湯底偏向葯材味,重口味既,個筋勁淋,好有collagen 既感覺,個牛肉都好入味,加埋個刀銷麵,好食,個人最欣賞係依個牛肉麵,好食嘢飲,冬瓜lemon 都係台灣style 既冬瓜茶味,不過加左個lemon 無咁甜黑糖珍珠奶茶,個黑糖味不錯,珍珠好有咬口,幾好

不過好易解決,擺開小小張枱就可以了

炸雞扒都新鮮,不過d肉淡左小小。可能我重口味😂😂

黑糖珍珠奶茶,個黑糖味不錯,珍珠好有咬口,幾好
2019-08-28 140 浏览
朋友見荃灣最近開咗好多新餐廳,就揀咗老媽拌麵試吓。不過結果大失所望川味紅燒牛肉麵(粗麵-刀削麵)$72只有牛肉好食,夠腍同入味,麵同湯味道偏淡酥炸甜不辣 $32第一次食甜不辣,好薄,炸到無乜味,唔知食緊啲咩台灣香腸 $32勁薄,份量少,口感很乾,無咩味道凍黑糖珍珠鮮奶 $32原本想點熱的珍珠鮮奶,menu有熱/凍揀,但落單個時個店員話無熱的🤨我估係新店設備未完善所致總括,不會再encore。價錢和茶木相約,但味道卻差很遠,份量亦很少。

川味紅燒牛肉麵(粗麵-刀削麵)$72

只有牛肉好食,夠腍同入味,麵同湯味道偏淡

酥炸甜不辣 $32

第一次食甜不辣,好薄,炸到無乜味,唔知食緊啲咩

台灣香腸 $32

勁薄,份量少,口感很乾,無咩味道

凍黑糖珍珠鮮奶 $32

2019-08-23
老媽伴麵在香港開實體店啊,剛開不久,值得捧場。地獄麻辣牛拌麵粗麵(72)辣汁在底,伴勻後隨隨便可,牛肉軟滑,中間實實的粗麵,咬落有口感,辣度只是輕微,餐牌上有兩粒辣椒,但完全感覺不到,可以說香而不辣。川味紅燒半筋半肉牛肉麵(78)湯底濃濃五香牛肉味,牛𦟌的半肉牛筋清晰,牛𦟌好好味,唯牛筋比較硬,再軟身一點就更好。配合粗麵,大口大口地吃,連湯也喝完。炸大雞排(46)雞排用薄脆槳炸,新鮮熱騰騰,皮炸得香脆,正酥炸甜不辣(32)台式魚片點上酸甜辣醬,夠開胃黑糖珍珠鮮奶茶 (33)冬瓜檸檬(24)台灣風味濃,黑糖甜甜地,冬瓜茶清熱解渴。一頓豐盛的午餐,有著台灣風味
老媽伴麵在香港開實體店啊,剛開不久,值得捧場。

地獄麻辣牛拌麵粗麵(72)

川味紅燒半筋半肉牛肉麵(78)

炸大雞排(46)
雞排用薄脆槳炸,新鮮熱騰騰,皮炸得香脆,正

酥炸甜不辣(32)
台式魚片點上酸甜辣醬,夠開胃

黑糖珍珠鮮奶茶 (33)冬瓜檸檬(24)
台灣風味濃,黑糖甜甜地,冬瓜茶清熱解渴。

一頓豐盛的午餐,有著台灣風味

2019-08-22
2019-08-27 90 浏览
一行4人來到試下。環境不錯,位置闊落,地方潔淨,適合談天。 我們點了,兩個麵,一個飯 還有數款小食。 面和飯這類主食的賣相及分量,食物質素也不錯。主打的拌麵面質可以,夠爽又彈牙。 但小食方面確實有點差勁。 台式香腸及甜不辣炸得太乾,分量又少得可憐,但要價三十幾蚊,等於一片香腸甜不辣要三四蚊 性價比極低。其他小食如花之丸,牛筋及鴨舌 中規中矩。 飲品方便叫了一瓶冷泡烏龍茶,茶味有點甘還可以。服務員態度也不錯,斯文有禮有耐性。
甜不辣
2019-08-27 95 浏览
本身都有食開老媽拌麵家用裝,所以一知道佢嚟荃灣開新店,即刻嚟帮襯下。裝修雅緻光猛座位闊落,有少少台灣文青feel, 刀削麵可以揀粗幼, 我揀左半牛半筋刀削麵,湯底夠味又濃郁,牛展好厚又大塊,食得滿足。小食叫左滷水鴨舌,味道濃郁又唔咸,46蚊有4x隻,超抵食。當然唔少得叫鹽酥雞,一貫台式風味,大塊又香脆,雞肉鮮嫰軟滑。想講一講佢地服務好,事緣我隔離座位有食客剛剛做完大手術,飲食要清淡,於是同侍應反映想用清水沖洗,話佢唔可以食太咸,該名侍應好細心咁帮佢換過,又再同佢講有咩都可以同佢講佢地會叫廚房安排,感到佢地服務好週到,會理解客人需要再作出適當安排,小店值得支持。

小食叫左滷水鴨舌,味道濃郁又唔咸,46蚊有4x隻,超抵食。

2019-08-26 32 浏览
台式拌麵又開到嚟荃灣🥳試拌麵之前先試吓湯麵先,湯底帶有少少藥材味,但食到後期就淨係得返辣味🌶而牛肉同牛筋都得好淋👍🏻建議一定要揀粗麵,麵質彈牙加上凹凹凸凸,咁就可以掛上更多湯汁😛川味紅燒半筋半肉牛肉麵 拌麵相對起湯麵就冇咁出色啦☹️比起擔擔麵佢更似只係辣油撈麵,既冇擔擔嘅花生香,又冇乜麻醬味,令人失望😥老成都擔擔麵

川味紅燒半筋半肉牛肉麵

老成都擔擔麵
2019-08-25 111 浏览
荃灣廣場新開「老媽拌麵」,即同朋友來食,新開人流不斷,但唔使等好耐,很快可入座。環境乾淨,座位同枱都夠大,坐得舒服。四川紅燒半筋半肉牛肉麵 $78可選關廟刀削麵/細麵。材料豐富,有兩塊超厚身牛、四件的牛筋、配菜紅蘿蔔及大白菜。牛厚切超大件,入口好有肉感,牛肉味濃,鹵得入味,肉質夠腍。牛筋煮得好腍,筋位膠質重,軟滑微彈,十分好咬,亦都鹵得入味。湯頭十分香,有肉味同肉香,味道夠濃,四川風味帶點辣,但只係小小辣,令整個麵好惹味。刀削麵掛到好多湯汁,口感滑溜煙韌。酥炸甜不辣 $32即炸魚糕,好有油香,炸得酥脆,口感偏薄,反而個醬甜甜地幾好味。蔥油嫩雞拌麵 $62拌麵指定係配關廟細麵,雞肉滿滿,十分嫩滑,蔥油及XO醬,最正係鹵蛋,超入味同埋溏心蛋黃好香濃。店員教要襯熱拌勻個麵,除了蔥油、XO醬,仲有醬油等,拌勻細麵,味道好香,蔥油又潤又香,XO醬有蝦米仔,而且濃香惹味,醬油咸度岩岩好。韭菜豬肉水餃 $42水餃有兩款口味,高麗菜或韭菜,一客七隻都幾大隻,即點即煮。水餃皮厚薄適中,餡料都幾多,豬肉好多汁,沾少少醋汁食更提鮮。老媽黑糖珍珠鮮奶 $33,黑糖花紋美觀吸引,鮮奶味濃,更令黑糖味突出,

四川紅燒半筋半肉牛肉麵

四川紅燒半筋半肉牛肉麵 $78

酥炸甜不辣

酥炸甜不辣 $32
蔥油嫩雞拌麵

蔥油嫩雞拌麵 $62

韭菜豬肉水餃

韭菜豬肉水餃 $42
水餃有兩款口味,高麗菜或韭菜,一客七隻都幾大隻,即點即煮。

老媽黑糖珍珠鮮奶/奶茶

老媽黑糖珍珠鮮奶 $33,黑糖花紋美觀吸引,鮮奶味濃,更令黑糖味突出,珍珠很有咬口很Q,份量大杯又夠凍,味道好好。
老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $33,多份茶甘香,甜度無咁高。

2019-08-21
四川紅燒半筋半肉牛肉麵
酥炸甜不辣
蔥油嫩雞拌麵
韭菜豬肉水餃
老媽黑糖珍珠鮮奶/奶茶
2019-08-25 53 浏览
老媽拌麵地獄麻辣牛肉拌麵好期待佢新開張點知。。。坐底水都吾比杯 要問先有 仲要細杯到吾捨得比人飲咁🤔可能新開張好多野都未有🤷🏻‍♀️ 叫左個地獄麻辣牛肉拌麵 但來到好細碗😖 我揀左刀削麵所比較粗身 亦都因為咁我冇我朋友咁覺得咁鹹🤭 粗麵系有適當的韌度 吾會淥得太耐 但太多好油導致成碗野得個麻字🤢 其次我個碗既麵冇隔乾水 撈起上來好似湯咁😐 塊牛肉份量正常 但佢真系好乾好鞋 成塊柴皮咁🥵 個半隻糖心蛋我相信系我系台灣食開7-11個隻即食糖心蛋切開 所以冇特別🙃 總括來講我會食返佢一包包自己煮的算啦 大家想試的就遲下先啦 希望佢質素會穩定返🤨
老媽拌麵
地獄麻辣牛肉拌麵

2019-06-24
2019-08-25 50 浏览
#老媽拌麵-台式料理係香港好味又抵食!呢間餐廳好出名,仲要有天生歌姬 A Lin 既加持,點都要試下-今次叫左個養生湯麵 湯底係雞湯,有小小藥材湯既味道味道清淡,似係煲左好耐既老火湯而面條既口感彈牙,雞亦夠嫩滑-另外亦試左紅燒牛肉麵,超大碗,感覺上係二人份量 湯底微辣,面底用刀削麵,面條比較寬容易掛到湯汁牛腩牛筋都好大塊,勁足料‼️-小食則叫了台灣腸和老水雞翼台灣腸切成細細塊,易入口而且炸得好脆,雞翼滷得入味評分: 7.8 / 10
#老媽拌麵
台式料理係香港好味又抵食!
今次叫左個養生湯麵
湯底係雞湯,有小小藥材湯既味道
味道清淡,似係煲左好耐既老火湯
而面條既口感彈牙,雞亦夠嫩滑
另外亦試左紅燒牛肉麵,超大碗,感覺上係二人份量
湯底微辣,面底用刀削麵,面條比較寬容易掛到湯汁
牛腩牛筋都好大塊,勁足料‼️
小食則叫了台灣腸和老水雞翼
台灣腸切成細細塊,易入口而且炸得好脆,雞翼滷得入味

評分: 7.8 / 10
2019-08-24 48 浏览
之前媽咪買過老媽拌麵返屋企煮已經覺得好好食響荃灣開左店 一定要試!!門面幾靚裝潢的確好有台灣麵店感覺餐牌都有唔少選擇 再多d更好今次試左湯麵先 下次再試其他正呀 最期待野飲先黎個甜不辣 台灣夜市最愛 呢度整得好有水準 新鮮整 外層脆內裡軟軟 好食台灣香腸 一向係我至愛 好香口 份量多點更好美人雞湯麵 湯底清 有大量菇 雞肉厚身 麵揀左刀削麵呢個清燉牛肉麵 都係清淡 牛肉好有咬口 高山冷泡茶 好清新 甘甘地 茶濃珍珠黑糖奶茶 唔太甜 珍珠好QQ好飲2小食 2麵食 2飲品 289蚊價格適中下次試埋拌麵
之前媽咪買過老媽拌麵返屋企煮
已經覺得好好食
響荃灣開左店 一定要試!!

門面幾靚

2小食 2麵食 2飲品 289蚊
價格適中
下次試埋拌麵
2019-08-23 19 浏览
<老媽拌麵>👂就👂得多。食真係第一次居然喺荃灣廣場發現到佢嘅實體店。香港人嘗試放低電話。同一起吃飯嘅他她他享受美食黑糖珍珠鮮奶茶~茶味唔係濃嗰隻。黑糖飲品居然唔算甜。驚喜地獄麻辣牛肉拌麵🔥個麻辣sauce喺麵底下。店員建議馬上撈拌好。撈完趁熱食掛住食無影撈拌後個樣Tim 麻麻辣辣好滋味。川味紅🔥半筋半肉牛肉麵~牛肉淋身易入口。個湯幾入味。忍唔住飲牙飲😋麵底可以揀**刀削麺/細麵**高麗菜🐷肉水餃🥟一客有7粒。🥟脹卜卜。個皮有丁丁厚。尙可接受。炸大🐔扒~一咬🐔扒。心𥚃泛起台灣夜市嘅味道。夜市必食
<老媽拌麵>👂就👂得多。食真係第一次
居然喺荃灣廣場發現到佢嘅實體店。
香港人嘗試放低電話。同一起吃飯嘅他她他享受美食
黑糖珍珠鮮奶茶~
茶味唔係濃嗰隻。黑糖飲品居然唔算甜。驚喜
地獄麻辣牛肉拌麵🔥
個麻辣sauce喺麵底下。店員建議馬上撈拌好。撈完趁熱食
掛住食無影撈拌後個樣Tim
麻麻辣辣好滋味。
川味紅🔥半筋半肉牛肉麵~
牛肉淋身易入口。個湯幾入味。忍唔住飲牙飲😋
麵底可以揀**刀削麺/細麵**
高麗菜🐷肉水餃🥟
一客有7粒。🥟脹卜卜。個皮有丁丁厚。尙可接受。
炸大🐔扒~
一咬🐔扒。心𥚃泛起台灣夜市嘅味道。夜市必食
  • 地獄麻辣牛肉拌麵
  • 炸大雞扒
2019-08-23 1013 浏览
朋友話無食過老媽拌麵,話超市買唔平喎。帶佢食實體店啦,見識下。見comment好壞各半,大膽一試啦,唔得就以後返屋企煮啦。澎湖花枝丸 $32第一粒爆汁,新鮮炸勁香口彈牙!半打脹脹帶金橙色。內裡白色帶咬勁位,照片中看見。點唔點汁都好食,唔點就原汁原味重。一定熱食,快快口,唔好凍左!韮菜豬肉水餃 $42外表似用左韮菜汁做餃子皮,帶綠色,小心思喔。入面豬多韮菜多,美味既。餃子皮微厚帶咬口,咁都唔錯,料都唔會咸,配麵食一流。川味紅燒牛肉麵 $72少少辣啫,唔厲害既,應該大眾化都得。牛展勁厚,有菜有紅蘿蔔。牛展吸下湯,會入面d。食落好飽,太滿口肉,哈哈。川味紅燒半筋半肉牛肉麵 $78半筋半肉比較豐富,乜都有。牛展牛筋各半。牛筋幾大舊,大部分都軟咬得到軟骨咁。最欣賞都係佢既粗麵,平日20:30都仲滿滿地場,一定有原因既。鋸齒型麵,中間厚旁邊透透地薄面,彈簧咁,台灣地道關廟麵。冬瓜檸檬 $26好有台灣風味,冬瓜甜蜜、檸檬中和,凍飲岩趕收工既我!凍老媽黑糖珍珠鮮奶 $33鮮奶有鮮奶比較好,夜晚食飯想食珍珠,但又怕奶茶訓唔到,就可以叫鮮奶啦!香滑不太過既黑糖甜,但依到麵好食d哈!

澎湖花枝丸 $32
第一粒爆汁,新鮮炸勁香口彈牙!半打脹脹帶金橙色。

韮菜豬肉水餃 $42

川味紅燒牛肉麵 $72
少少辣啫,唔厲害既,應該大眾化都得。

川味紅燒半筋半肉牛肉麵 $78

鋸齒型麵,中間厚旁邊透透地薄面,彈簧咁,台灣地道關廟麵。

冬瓜檸檬 $26
好有台灣風味,冬瓜甜蜜、檸檬中和,凍飲岩趕收工既我!

凍老媽黑糖珍珠鮮奶 $33
  • 川味紅燒牛肉麵
  • 澎湖花枝丸
2019-08-23 105 浏览
聽講老媽伴麵係荃灣開左實體店既分店 當然荃灣店對我黎講更方便 食台灣餐廳飲珍珠奶茶係常識吧😎 無理由唔飲既 今次同朋友各點左一杯黑糖鮮奶茶同黑糖鮮奶老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $33 (左)老媽黑糖珍珠鮮奶 $33 (右)(好味指數: 😋😋😋😋😋)飲品真係超過我地既期望 本身諗住黑糖系列通常都standard左甜度會怕好甜 點知又岩岩好 連平時會嗌開無糖既我地都唔會覺得話太甜 黑糖同奶茶 / 鮮奶既比例岩岩好話明店名都叫得老媽拌麵 甘黎度既招牌菜當然一定係拌麵啦 甘無理由唔試下既😝蔥香嫩雞拌麵 $62(好味指數: 😋😋😋😋)先講個雞好香花雕味 而黎款麵底只有幼麵選擇 麵身比較稔 蔥香醬好香 如果食得辣既朋友點辣既拌麵 相信會更好食川味紅燒牛肉麵 $72(好味指數: 😋😋😋😋)另一款我地揀左湯麵 刀削麵底 個湯底要讚👍🏻 好香牛肉清湯味牛味 真係真材實料澎湖花枝丸 $32(好味指數: 😋😋😋😋😋)花枝丸當然要熱辣辣最好味 再配埋個甜不辣醬 炸大雞排 $46雞排又係超出期望既 出面街邊食開既x大大雞排通常都好乾好'鞋' 但黎度既雞排炸得岩岩好 雞肉仲好嫩 肉汁都仲係晒度 十分推薦(5分為最高)整

老媽黑糖珍珠鮮奶茶 $33 (左)
老媽黑糖珍珠鮮奶 $33 (右)
(好味指數: 😋😋😋😋😋)

蔥香嫩雞拌麵 $62
(好味指數: 😋😋😋😋)

川味紅燒牛肉麵 $72
(好味指數: 😋😋😋😋)

澎湖花枝丸 $32
(好味指數: 😋😋😋😋😋)
花枝丸當然要熱辣辣最好味 再配埋個甜不辣醬

• 老媽黑糖珍珠鮮奶茶
  • 老媽黑糖珍珠奶茶
  • 炸大雞排
2019-08-22 85 浏览
一直都好鐘意食台灣食物,今次黎到台灣過江龍 -老媽拌麵一嚐佢既拿手菜式,餐廳有台色嘅裝修同播住音樂,冷氣亦都足夠。之後點左川味紅燒半筋半肉牛肉粗麵,同埋清燉牛肉麵。川味同平時食開係一樣咁有味,而清湯就冇味精之餘又夠咸。牛筋同埋牛肉片都得夠冧同入味。再配上唔同唔少配菜和蔥花,整體味道係唔錯既。另外,兩款小食分別系鴨舌同炸雞排,鴨舌味道OK,而且質地鬆軟,而雞排雞皮就炸得脆又夠咸,份量十足,夠兩人分享食用,而兩杯台式飲品都OK,個人黎講滿意呢一餐。
2019-08-20 103 浏览
荃灣-老媽拌麵:老成都擔擔面($52)、地獄麻辣牛肉拌麵($72)+10%-老媽拌麵,榮獲泡麵達人評選 2018全球10大泡麵第一名,係泡麵界鉅子,仲開埋餐廳添,繼落戶將軍澳後,新店登陸荃灣廣場。環境都幾台式文青feel,淺色木系顏色,感覺柔和。-呢度有拌麵、湯麵、飯和小食,麵底可以選擇刀削麵或關廟細面,而呢度作為關廟麵專門店,以古法日曬為賣點,個名叫拌麵,我就梗係揀左關廟拌麵。-店員細心提醒,個麵要襯熱撈勻,但撈勻後個人認為兩款麵都偏鹹,肉質細碎。如果以一般台灣牛肉麵標準去食,可能會失望,但提醒番自己,呢度係食緊老媽拌麵包即食麵,咁就變得好合理🤣,呢度勝在碗麵有埋肉、蛋同菜,老媽拌麵的fans可以來朝聖。-小食方面,單價唔貴,百頁豆腐($30)有微彈性,唔會一夾就散。酥炸甜不辣($32)則甜甜地,食下食下就食哂。飲品方面,提供唔少台式飲品,包括老媽黑糖珍珠鮮奶($33),另阿里山高山冷泡茶($22)用膠樽上,飲唔哂仲可以好方便咁拎住走。不過我覺得呢度飲品唔突出,可能因為這裡始終唔係茶飲專門店。-PS. 上菜極快!

環境都幾台式文青feel,淺色木系顏色,感覺柔和。

酥炸甜不辣($32)則甜甜地,食下食下就食哂。

PS. 上菜極快!