2019-07-12
將軍澳開左間老媽拌面,之前同一品牌嘅包裝麵都受過好多人推介,我都食過,都覺得幾好食,今次去門店試下,睇下有咩分別。今日夜晚9點去食,等左大約10分鐘,但原來9點半就last order,我地好好彩都食到。餐牌食物選擇都多,可能佢岩岩開張,現時只有橙色貼紙嘅食物先有得點。小食,我地叫左滷牛腱同燙青菜,牛腱有三件,正正常常,放底嘅椰菜都沾左少少味,新鮮唔錯。青菜重點係啲蒜蓉辣椒,都幾濃味,食哂仲想食埋啲蒜蓉。主食叫左清燉牛肉麵同地獄麻辣牛拌面,面就都叫左刀削麵,牛肉麵原來都係牛腱,大約有5塊,塊塊都有啲唔同,有啲淋啲,有啲入味啲,麵質同包裝麵嘅差唔多。麻辣牛係啲牛碎,啲醬汁係底,撈均後可能啲汁太濃味,蓋過左牛肉味,可能一開始唔好撈均會好啲。飲品叫左荔枝綠茶同仙草茶,仙草茶好特別,並沒有一粒粒嘅仙草,而荔枝綠茶就有一粒荔枝。