餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

餐厅: 翡翠拉麵小籠包
资讯:

2020-06-04 599 浏览
今日同女朋友去市中心行街點知又突然想食上海野見到有翡翠就去左拎位一睇要等十幾廿張枱提醒下大家想食可以早d用app拎位唔好好似我地咁傻仔屯市間翡翠最近裝修完感覺大左乾淨左連餐牌都有d新野今次叫左個煎小籠包試下幾得意又似鍋貼但又有小籠包既薄皮肉餡都幾多汁 值得一試另外仲叫左醉雞同蔥油伴麵都保持一貫水準 翡翠既蔥油伴依然係食過咁多間最好食最後女朋友叫左個健康既雜菜煲清湯加菜無乜特別整體來講依餐一般啦唯一係太多人等位喇
今日同女朋友去市中心行街

清湯加菜無乜特別
整體來講依餐一般啦
唯一係太多人等位喇

2020-03-07 880 浏览
又黎翡翠拉麵啦! 已經有一排冇黎啦,但係近排忍唔到啦,好懷念“翡翠拉麵”嘅小籠包、酸辣麵、擔擔麵! 今次黎食咗個擔擔麵,雖然平時唔鐘意食有花生醬嘅野,但係翡翠嘅擔擔麵我完全接受到,而且係覺得好食嘅!
2020-01-21 360 浏览
翡翠拉麵小籠包已經唔止一兩次食,成日見到都會想再入黎食番碗酸辣麵或者擔擔麵以前食開川式嘅酸辣麵,但食過翡翠的酸辣麵之後,愛上了上海的酸辣麵同四川的好大唔同,上海的酸辣麵係「傑」好多的湯底,配料有好多切成絲的木耳等等。辣度較川式輕,但都算是比較辣的。另一樣唔同的是上海菜選用的是拉麵而不是薯粉。翡翠的拉麵還可以選擇剪麵與否,很貼心

以前食開川式嘅酸辣麵,但食過翡翠的酸辣麵之後,愛上了

翡翠的拉麵還可以選擇剪麵與否,很貼心

2020-01-20 604 浏览
店內座位頗多而且寬敞,有足夠嘅枱可以安排比三五知己或是屋企人相聚共度晚餐🙂.價錢合理,選擇又多,都不失一個好選擇!「招牌上海小籠包」熱辣辣的一籠有四隻4️⃣💕每一粒都會充裕嘅湯汁爆出嚟🤤加上皮不算太厚,內裡豬肉餡份量又適中,達到口感上嘅衝擊🤣👍🏻好好食!.「炸春卷」印象最深刻係有裡面有薯仔絲🥔餡嘅內容比較單調🙊質素都叫正常.「蟹膏蟹肉撈蔥油墨魚汁麵」相反呢道麵比較遜色,賣相尚可接受味道方面就稍為有點古怪喇~墨魚汁味不重,麵條入口好淋不彈牙,無咩特別好感,唯獨炸過嘅蔥油就幾好食,而且最最重要嘅一點係完全搵唔到蟹膏嘅😣蟹肉有,但連鮮味都無,好似雪櫃拎出嚟咁🙅🏻‍♀️
價錢合理,選擇又多,都不失一個好選擇!

「招牌上海小籠包」
熱辣辣的一籠有四隻4️⃣💕
每一粒都會充裕嘅湯汁爆出嚟🤤
加上皮不算太厚,內裡豬肉餡份量又適中,
達到口感上嘅衝擊🤣👍🏻好好食!

「炸春卷」
印象最深刻係有裡面有薯仔絲🥔
餡嘅內容比較單調🙊質素都叫正常
「蟹膏蟹肉撈蔥油墨魚汁麵」
相反呢道麵比較遜色,賣相尚可接受
味道方面就稍為有點古怪喇~
墨魚汁味不重,麵條入口好淋不彈牙,
無咩特別好感,唯獨炸過嘅蔥油就幾好食,
而且最最重要嘅一點係完全搵唔到蟹膏嘅😣
蟹肉有,但連鮮味都無,好似雪櫃拎出嚟咁🙅🏻‍♀️

• 上海小籠包
2019-12-28 454 浏览
聖誕節假期一行三大三小朋友一齊去食午餐,仲要午飯時間度度都多人既情況之下,估唔到依度有位,太感動啦唔使等位!好酸既青瓜,薄皮脆口,整體係ok係我怕酸,雞絲粉皮係冇得輸,整到好味過某間店同好足料花生醬唔太多唔太小撈埋一齊食份量剛好上海粗炒上海炒年糕,上海年糕都好正,煙煙韌韌真正上海既年糕,配上肉絲再加香菇打個獻!絕對好味嘅!最搞笑本身依間野唔會有依樣野,又估佢唔到居然出兒童餐,兒童餐有黃色包內有紅豆蓉,白飽應該係曼頭,有條春卷,玉米加烚蛋,一碗實心既上海粗炒加杯豆漿,都係40元左右仲送一塊砌圖,個兒童餐都算健康唔太熱氣!小朋友食得都開心兒童餐預個小朋友碗粗炒食到一半,份量太大要大人幫手食先食得晒呀
好酸既青瓜,薄皮脆口,整體係ok係我怕酸,
上海粗炒
小朋友食得都開心

2019-10-30 398 浏览
平時想食個時無位 次次都排長龍今日下午去無咩人即刻去食 其實之前都食過 但隔左太耐拉下午茶個餐牌吾太岩食 得河粉個d緊係叫返d上海野2個人叫左3樣野仲叫左個上海粗炒小籠包入面如果汁多d 會仲正
平時想食個時無位 次次都排長龍

小籠包入面如果汁多d 會仲正
2019-10-30
雞絲粉皮
2019-10-06 472 浏览
放假的星期日訓到自然醒就去搵食係商場行左好耐唔知食咩好見到呢間竟然唔洗等位就入左去醫肚原來呢度有潮州蠔餅食🤩我地叫左「潮州蠔餅」我覺得蠔太少唔係煎得好香味道一般「小籠包(四件)」唔錯熱辣辣食一流入面仲有湯汁一定要飲哂湯汁先咬🤣「上海粗炒」每次食上海菜必叫的佢都唔算好油Ok啦多椰菜中和返幾好「擔擔麵」唔算太辣湯底都算濃郁今次整體黎講係OK既👏🏻5⭐️為最高味道:⭐️⭐️⭐️推薦:⭐️⭐️⭐️回頭:⭐️⭐️⭐️
放假的星期日

「潮州蠔餅」

我覺得蠔太少
唔係煎得好香
味道一般

「小籠包(四件)」

唔錯

味道:⭐️⭐️⭐️
推薦:⭐️⭐️⭐️
回頭:⭐️⭐️⭐️
2019-10-05 324 浏览
芝士鮮肉小籠包 HKD 48上菜時熱騰騰的,咬一小口,把裏面的湯汁倒在勺子上,先喝湯,然後蘸醋,整個小籠包放進嘴裏,很滿足。芝士與鮮肉攪拌均勻,只是稍微有點貴!蓮藕炆豬軟骨 HKD 62蓮藕和豬軟骨的份量大概各佔一半,這裏的豬軟骨是「真」軟骨,看上去是半透明,吃下去是軟軟黏黏的,很不錯韭黃炒鱔糊 HKD 98鱔的份量和去骨技術依舊不改,可是醬汁偏鹹及略油,有點失望嫩雞煨麵 HKD 68當天喉嚨不適,沒有點擔擔麵。非常後悔,這只碗比起普通粉麵店小,白白的麵太軟了,完全沒有口感,嫩雞粒廖廖可數,湯底淡而無味,湯邊卻油光泛泛,整體質素比大型連鎖店下午茶額外加的粉麵更差,但索價陸拾捌元!!!以上的先後順序是根據當天上菜的次序,所以落差有如天上人間,甚至是地獄了

芝士鮮肉小籠包 HKD 48

蓮藕炆豬軟骨 HKD 62

韭黃炒鱔糊 HKD 98

鱔的份量和去骨技術依舊不改,可是醬汁偏鹹及略油,有點失望

嫩雞煨麵 HKD 68

2019-09-08
2019-09-28 178 浏览
今日假期揾左個朋友出去屯門市中心行下食下野,relax一下,好耐都無食無小籠包啦!諗住試下小南國,個朋友話小南國貴啲野食無翡翠小籠包性價比高。所以都係揀返食翡翠拉麵。叫左一碗酸辣湯拉麵,一籠小籠包,仲有一碟蜆介鯪魚球。小籠包皮薄多汁好味,食完一籠又叫多一籠。酸辣湯拉麵酸辣適中,蜆介鯪魚球都係我愛吃的,平時食開其他地方會連埋魚骨搞碎,呢間無所以放心食,而且用了陳皮調味,都唔錯。最後都無後悔揀返翡翠拉麵,每人都係120蚊左右,都抵食。

叫左一碗酸辣湯拉麵,一籠小籠包,仲有一碟蜆介鯪魚球。

最後都無後悔揀返翡翠拉麵,每人都係120蚊左右,都抵食。
2019-09-20 171 浏览
好耐冇食翡翠拉面小籠包.之前屯門果間裝修依家新開返了,梗係要去試下!🤗🤗,一陣一入到去坐低.發覺啲位置舒服左同埋多左好多位,哩度翡翠小籠包梗係一定嗌小籠包啦,😍😍小籠包熱辣辣,一啖一個皮簿料好靚同好新鮮而且一咬開有濃濃的湯溜出來,而且小籠包嘅皮唔會痴住蒸籠,每次激起都是完整的!👍👍👍之後第一個上海獅子頭,獅子頭好正宗,肉碎唔會好散,而且咬落去肉汁好鮮嫩,訊息都有好多唔同嘅香料味!好吃!最後叫左個回鍋肉,回鍋肉好夠火候,味道唔會太鹹,而且份量亦唔會太多太少,剛剛好😍😍總結,味道同水準維持以前一樣😘😘

總結,味道同水準維持以前一樣😘😘

2019-09-18 1076 浏览
在復活節的燒烤活動中,認識了好幾位新朋友,有男又有女!早前,其中一位他在 Facebook add 我,並且,他攪活動,問我有無興趣 join?!看他的 Facebook 才得知他喜歡什麼類型運動!當時,夏日炎炎的 5月份,正值是掘蜆的大好時機,他在 what's app 跟我分享掘蜆的收獲!嘩! 真是收獲豐富,而且,喜歡貝殼的我發現當中有些貝殼圖案好靚!所以,我叫他留番幾個圖案靚的貝殼給我! 留待日後活動才給我啦!恰巧!我們談到大家在哪區住及返工,才知道他在屯門工作,我住屯門!於是,一星期內,他便約我到屯門市廣場 <翡翠拉麵小籠包> 食飯,也好吧!約出來,讓大家有機會了解對方多點嘛!同時,他很客氣又有誠意,拿出了廿多個大約1公斤的貝殼給我!意想不到!他喜歡睇戲,通常自己一支公睇戲,而我則聲稱,我通常找媽咪睇早場!有見及此!我們便成為睇戲友嘞!當日平日晚上,幸好不用等位便直接入座,這裡的空間比預期大,走廊位好闊落,就算有輪椅推入來也不成問題!餐牌上海小籠包 $38/4隻既然店名講明小籠包,店方的小籠包皮薄多肉汁又鮮味,果然是做出水準的招牌菜!鮮肉鍋貼 $42/4隻煎至外
在復活節的燒烤活動中,認識了好幾位新朋友,有男又有女!

當時,夏日炎炎的 5月份,正值是掘蜆的大好時機,
他在 what's app 跟我分享掘蜆的收獲!嘩!
留待日後活動才給我啦!

同時,他很客氣又有誠意,拿出了廿多個大約1公斤的貝殼給我!

餐牌

上海小籠包 $38/4隻

鮮肉鍋貼 $42/4隻
煎至外層香脆,把肉汁鎖住,食起來有爆汁的效果!

鮮肉鍋貼

雪菜蝦仁炒飯 $88
加入雪菜提升整體口味,變得惹味得多!飯粒亦炒得乾身均勻!

雪菜蝦仁炒飯

糖醋雞球 $78
甜酸開胃!雞球炸得香脆可口!

糖醋雞球糖醋雞球

奶油津白 $62
整餐已經有不少肉類,蔬菜又怎少得呢?
清清淡淡的一道菜!
奶油津白
2019-05-29
$153.2 (晚餐)
雪菜蝦仁炒飯
糖醋雞球糖醋雞球
2019-08-28 640 浏览
晚餐時間店舖前人頭湧湧, 即場等位一等就45分鐘。套餐唔啱大家食, 一致決定散叫。銀絲卷一條蒸,一條炸。 個人覺得蒸嘅比炸嘅好食,蒸嘅有麵粉香,內裡一條條絲,熱辣辣外到內鬆軟可口。上海粗炒上枱賣相一般,就咁夾起食人人負評時,我用餐具撈一撈立即level up, 炒麵嘅汁同蔬菜均勻掛滿配料,即刻有翻味道咸咸地,麵質彈口,粗麵條條完整唔係碎濕濕。( 因為賣相一般所以冇影相)干撈麵配湯,葱油嘅味道就咁撈均都好足,唔洗靠碗湯拎味道。 雖然佢係乾撈,啲麵無撻埋一舊舊,值得一讚。排骨湯麵, 香口嘅嘢額外搶手,仲要排骨酥、肉味重,最緊要炸粉唔厚,大家也忘了這是排骨湯麵呢。總結麵類嘅性價比好高。點少得小籠包,皮薄夾起唔會穿,湯汁多,記得趁熱食。糖醋魚塊, 酸酸甜甜又開胃,魚塊啖啖肉,實屬秒殺嘅餸之一。最後介紹菜類,我會推一推炒四季豆, 我食嘅每一條豆都唔會有根(四季豆兩邊條根),肉碎咸中帶甜我仲用嚟撈麵。 毛豆百頁,帶有口感百頁的確令人歡喜,睇落顏色淡淡,味道亦淡, 不過味味餸都重口味,有一碟清淡嘅都不錯嘅配搭。最後用水晶飽終結晚餐。唔算太甜,水晶皮薄、豆味香、餡蓉滑。
晚餐時間店舖前人頭湧湧, 即場等位一等就45分鐘。

套餐唔啱大家食, 一致決定散叫。

上海粗炒

總結麵類嘅性價比好高。

點少得小籠包,皮薄夾起唔會穿,湯汁多,記得趁熱食。

糖醋魚塊, 酸酸甜甜又開胃,魚塊啖啖肉,實屬秒殺嘅餸之一。

最後用水晶飽終結晚餐。
唔算太甜,水晶皮薄、豆味香、餡蓉滑。

2019-08-24 281 浏览
今晚約咗朋友去屯門翡翠拉麵小籠包開🍚 店內簡潔舒適, 幾大好坐👍 我哋一行四人, 研究咗一陣餐牌之後,叫咗五樣嘢食🥢🥢 - 小籠包~ 幾好食皮薄,多肉汁😚 熱辣辣香噴噴, 啲湯汁 漏曬出嚟, 爭啲辣親喉嚨鎮江骨~ 酸酸甜甜幾開胃👍, 排骨十分之淋, 一咬離骨- 面油抄手~不會太辣,十分惹味 ,好啱食😋 -瑤柱賽螃蟹~清淡得嚟,幾滑溜👍- 雪菜蝦仁炒飯~ 粒粒分明,幾乾身,唔咸冇油膩感👌 由頭到尾 服務唔錯,食物質素有水平😌

- 小籠包~ 幾好食皮薄,多肉汁😚 熱辣辣香噴噴
, 啲湯汁 漏曬出嚟, 爭啲辣親喉嚨

鎮江骨~ 酸酸甜甜幾開胃👍, 排骨十分之淋, 一咬離骨

- 面油抄手~不會太辣,十分惹味 ,好啱食😋

-瑤柱賽螃蟹~清淡得嚟,幾滑溜👍-

2019-08-20
2019-08-19 171 浏览
去翡翠當然要叫小籠包啦,一啖一隻小籠包,但每次食都要小心唔好俾佢裏面嘅沖燙親,心急嘅我十次有九次都唔會記得,一咬開條脷即係燒熟咗🙈😭😭 由於咁嘅關係我唔記得影相同專登要提一提你地😖😖除咗小籠包,我通常會叫個麵食,今次叫咗牛肉三角麵 剪開上🤤 我覺得三角麵口感比傳統嗰隻口感仲好,有啲立體感,咬落煙韌😁😁 擔擔麵味都唔錯,少少辣,濃郁花生醬味,呢個配傳統麵會好食啲🤩都係嗰講,唔要莞茜提前同職員講,費事大味到食唔落🤪🤪

都係嗰講,唔要莞茜提前同職員講,費事大味到食唔落🤪🤪
2019-05-26 659 浏览
今晚一家人黎食上海菜補祝媽媽節💕6點50分黎到勁多人等位你睇到張相以為係兩間,其實係一齊但又分開拎位😂係咪而家興咁樣開呢🤔而家有迎新禮遇,大家記得咪執輸😙金銀蛋莧菜,無特別驚喜,好食既😊上海炒年糕👍💕仲好食過上海粗炒,正👏又唔會太鹹,味道剛剛好呢個叫雞火炒飯😂都唔錯,飯粒粒分明,唔會太硬又唔會太濕😉蠔仔系列就真係有驚喜😍蠔仔爆多入口唔油膩💋呢個蠔仔粥唔使多講,睇都睇到有幾多蠔😍😍粒粒脹卜卜,鮮甜好味道💖醉雞例牌會叫,媽媽最鍾意食😋鵝片唔會太肥又唔鞋👍整體好評,餸菜感覺唔油膩幾健康,相信佢地真係有行少鹽少油👍按例我都係無叫套餐,鍾意散叫除非套餐全部啱食😁
今晚一家人黎食上海菜補祝媽媽節💕
6點50分黎到勁多人等位
你睇到張相以為係兩間,其實係一齊
但又分開拎位😂係咪而家興咁樣開呢🤔

而家有迎新禮遇,大家記得咪執輸😙

金銀蛋莧菜,無特別驚喜,好食既😊

上海炒年糕👍💕仲好食過上海粗炒,正👏
又唔會太鹹,味道剛剛好

呢個叫雞火炒飯😂都唔錯,飯粒粒分明,唔會太硬又唔會太濕😉

蠔仔系列就真係有驚喜😍蠔仔爆多
入口唔油膩💋

醉雞例牌會叫,媽媽最鍾意食😋

鵝片唔會太肥又唔鞋👍

整體好評,餸菜感覺唔油膩幾健康,相信佢地真係有行少鹽少油👍

按例我都係無叫套餐,鍾意散叫除非套餐全部啱食😁

2019-05-26
庆祝纪念