2019-04-22 604 浏览
朋友從外國回來,早前就約定到尖沙咀shopping,餐廳是朋友負責預定的,說要請我吃一噸豐富的🤭🤭感恩感恩主角:馳名烤鴨🦆 廚師在客人面前專業的切開烤鴨,刀功非常厲害,純熟👍還沒開始吃,香噴噴的味道撲鼻而來服務員會細心地介紹鴨子不同部位有不同的吃法,配料也有不同的種類,洋蔥,大蒜,山楂,還有爆炸糖🍬.....搭配爆炸糖我還是第一次嘗試😜😜好特別😋不同的配搭,絕對可以滿足不同口味的客人,多樣化👏烤鴨的皮香脆可口,入口即融,烤鴨的肉嫩滑,完全演繹了 皮脆肉滑 ~我個人最喜歡夾著山楂一起吃,酸溜溜的跟烤鴨搭配,感覺很好👍- 粟米魚肚羹🌽玉米的清香配上魚肚的鮮味兒,濃度剛剛好😋- 青梅一字骨那醬汁酸酸甜甜,最讚的是肉質很好,每一塊肉的份量剛剛好,我吃了3塊😜- 牛油芝士焗大蝦芝士控必吃這個,賣相相當吸引,芝士好juicy,大蝦的肉質鮮美,沾滿了芝士醬,完全不會膩- 和牛粒乾煸口菇賣相好像一個繡花球😂😂我個人覺得這道菜味道有點辣,可能我自己吃不了辣吧😔那個菇,厚度足夠,吸滿了和牛的汁,一口一粒菇😂😂乾淨利落- 上湯牛油蝦球伊麵蝦,又是大蝦🍤😂這個蝦不用自己動手去掉蝦殼,好激動,好彈牙的肉🤭🤭為什

主角:馳名烤鴨🦆

我個人最喜歡夾著山楂一起吃,酸溜溜的跟烤鴨搭配,感覺很好👍

- 粟米魚肚羹🌽
玉米的清香配上魚肚的鮮味兒,濃度剛剛好😋
粟米魚肚羹

- 青梅一字骨

- 牛油芝士焗大蝦
牛油芝士焗大蝦

- 和牛粒乾煸口菇

- 上湯牛油蝦球伊麵
蝦,又是大蝦🍤😂這個蝦不用自己動手去掉蝦殼,好激動,好彈牙的肉🤭🤭為什麼我覺得伊麵更加好吃,可能是上湯的功勞吧😋👍

- 梅菜干煸四季豆 & 金沙鮮魷魚

四季豆好嫩綠,甜甜的味道,吃了太多肉的情況下,突然覺得蔬菜也很好吃😂😂
實在太飽,完全吃不下,所以我就沒有嘗試那個金沙鮮魷魚了,看樣子不錯,下次有機會再嘗試一下.

好豐盛的晚餐,餐廳侍應的服務態度很好,餐廳的景色一流,眼裡看著美麗的夜景,嘴裡吃著香噴噴的食物,滿足👍
粟米魚肚羹
牛油芝士焗大蝦
2019-04-22 113 浏览
呢日同屋企人係尖沙咀行街街,到咗食dinner時間就決定係harbour city搵一間食。行行下就發現呢間有烤鴨食,好耐無食過,所以就決定試下佢!入到去,裝飾幾雅緻,又有夜景睇下,佢仲有outdoor area可以係出面食。呢日都幾旺場,餐廳幾full下。Menu 有好多選擇,前菜主食都有好多款。磯煮鮑魚佢價錢係以每一隻計算🧮,佢整得好入味,仲會一隻切開幾片以方便食用,幾貼心呢。乾隆白菜🥬呢個白菜值得推介因爲佢味道十分特別,好有層次。食落口有麻醬芝麻既味道,後面就會有少少似梅酒既味,好有趣。到主角黎啦,我地人少少叫咗半隻烤鴨。佢既烤鴨有三個唔同部分,而上枱既時候餐廳職員都好貼心咁講解一下每個部位應該點樣食法。個人最喜歡鴨皮,佢烤到啲脂肪好香脆,再點上藍莓醬加爆炸糖,減低油利感覺,好食!鴨腿肉就用傳統方法食,加自己鍾意既材料,包上卷餅食!孜然羊架個人好鍾意食羊,呢個羊架佢本身肉質軟好夠羊味,加上孜然香料都好好味!蛋白杏仁露佢啲杏仁露好濃郁,加上蛋白增加口感同蛋香。薑汁紅棗小桃膠呢個十分養生,仲要好足料!

Menu 有好多選擇,前菜主食都有好多款。

磯煮鮑魚

乾隆白菜🥬

到主角黎啦,我地人少少叫咗半隻烤鴨。

鴨腿肉就用傳統方法食,加自己鍾意既材料,包上卷餅食!

蛋白杏仁露
佢啲杏仁露好濃郁,加上蛋白增加口感同蛋香。

薑汁紅棗小桃膠
呢個十分養生,仲要好足料!
2019-04-21 126 浏览
難得有個復活節長假期,一早就book咗枱同屋企人去食羲和雅苑。黃扒魚肚係南瓜同花膠嘅結合,好濃郁好鮮甜,入口好滑!酥皮酸辣湯,酥皮好香好脆,估唔到同酸辣湯又幾夾,酸辣湯配料好足!羲和馳名烤鴨,烤鴨烤到金黃,睇見都流口水,師傅即場表演刀功,一下子就片起左隻烤鴨。八寶盒有齊傳統配料,仲有爆炸糖、藍梅醬同芥末醬,薄餅又點少得!見我地自由配搭,侍應都好好咁教我地烤鴨有3種食法,鴨皮配爆炸糖同藍梅醬一齊食好創新同一啲都唔油膩!鴨胸肉配芥末醬又幾match!鴨腿肉就沾左甜醬、京葱,真心不得了!張氏獅子頭,一啲都唔油膩,配白飯一流!松露豪仔煎蛋,一上菜就已經聞到好香,豪仔都幾飽滿,煎蛋火喉啱啱好。金莎鮮魷魚,咸香咸香好香口,魷魚好新鮮好彈牙。荷香鮑魚雞粒燜飯,一打開就好香荷葉味!啲飯每粒都好入味,鮑魚同雞粒都好足,色香味具全!望住靚海景食飯胃口都大啲,食到好飽好滿足!

黃扒魚肚係南瓜同花膠嘅結合,好濃郁好鮮甜,入口好滑!

張氏獅子頭,一啲都唔油膩,配白飯一流!

金莎鮮魷魚,咸香咸香好香口,魷魚好新鮮好彈牙。

望住靚海景食飯胃口都大啲,食到好飽好滿足!
2019-04-20 118 浏览
個人本身比較鍾意食片皮鴨但係一路都搵唔到一間比較環境好嘅地方適合請朋友食飯多數以前食片皮鴨都係去傳統酒樓最近喺網上面見到呢間幾出名嘅片皮鴨餐廳位於海港城望住個海景食 環境幾特別幾好幾適合請朋友食飯公司聚會等等同埋呢度比較多特色嘅中菜好多平時酒樓中菜館見唔到嘅菜式呢到都有今次嚟到就叫咗幾樣好特別嘅食物試吓芥末沙律蝦球$148呢個可以話係除咗片皮鴨之外個人喺呢度嘅最愛 上面係炸蝦球加沙律醬下面係米通 一咬落去又脆又大大啖蝦肉 嚟咗兩次都有叫呢個跟住就一定要講下佢呢度最出名嘅片皮鴨馳名烤鴨半隻 $328的確片皮鴨來講呢度都算貴 但係呢度嘅服務真係唔錯有專人嚟切俾你 另外試映都會簡介片皮鴨嘅三種食法 個人覺得佢嘅藍莓醬配爆炸糖嘅食法幾得意 喺其他中菜館都未試過呢個食飯跟住就要睇吓佢嘅金沙海王扒白肉 $148呢個食落去其實係鹹蛋黃配豆腐蟹肉等等 食落去蛋黃味好重另外嘅蟹肉味都幾重 個人都幾鍾意食呢個 同一般嘅蟹肉蛋白唔同呢個餸真係有好重嘅蟹味動感豆腐 $48呢個名有啲搞笑 但其實食落去有啲似滷水,嗰啲青梅一字骨 $138如果大家想食返一啲飽肚又抵食嘅可以試吓呢個 138大概有十幾舊 份量都幾足!

今次嚟到就叫咗幾樣好特別嘅食物試吓

芥末沙律蝦球$148

跟住就一定要講下佢呢度最出名嘅片皮鴨
馳名烤鴨半隻 $328

跟住就要睇吓佢嘅
金沙海王扒白肉 $148

動感豆腐 $48
呢個名有啲搞笑 但其實食落去有啲似滷水,嗰啲

青梅一字骨 $138
如果大家想食返一啲飽肚又抵食嘅可以試吓呢個 138大概有十幾舊 份量都幾足! 都夠四五個人食

蝦乾冰草 $78
如果想食返少少菜嘅可以試吓呢個 個人都係第一次食呢個冰草 食落去酸酸甜甜凍凍地幾開胃 有啲似中式嘅沙律 喺出邊都好少見喺出邊都好少見

桂花蜜山藥 $48

• 青梅一字骨
  • 牛油芝士焗大蝦
  • 馳名烤鴨
  • 蝦湯海皇泡飯
2019-04-20 4713 浏览
朋友介紹話好食,地方又好坐返工攰到死要食返d comfort food前菜叫咗拍青瓜汁嘅味道啱啱好,唔會過濃十分清新再叫咗個蜜汁脆芋絲好好味!!絕對會因爲呢一道菜而回頭芋絲夠幼,夠脆,而且沾滿蜜汁,甜而不膩仲叫咗椒鹽粟米,避風塘味道,夠香口黎到當然要食片皮鴨啦有師傅出黎表演,功架十足羲和雅苑嘅片皮鴨配上呢個八寶盆未等得切大合照已經偷食咗d皮店員姐姐教可以配爆炸糖一齊食亦係呢度嘅特色上:鴨胸皮中:鴨胸肉下:鴨腿肉鴨皮香脆,中間鴨胸肉都唔會un, 配上肥美嘅鴨皮,一流!鴨腿肉滑,配上薄餅加京葱青瓜,一絕呢度嘅餅皮薄身,熱辣辣,唔會食滯主菜叫咗海鮮毛血旺份量好大!佔半張枱!有蠔,帶子,蝦,青口,魷魚,豬皮,牛肚,大腸,鴨血,薯粉海鮮用料認真蠔同帶子都煮得啱啱好,鮮嫰味美蝦就爽甜大隻!另外叫咗水煮魚一黎到已經覺得好香,口水分泌急劇上升魚肉份量多,肉質爽嫩,越食越辣,但又忍唔住一口接一口2碟大菜同呢2碟細碗,勁大對比😂獅子頭配一口飯,好味松茸素湯都好飲,菇味濃郁!但略嫌份量太少雖然佢有寫明一人份大魚大肉之後,叫咗個菜估唔到可以當埋湯飲!非常之清甜!好有驚喜!!最後朋友好想食個籠仔飯,侍應哥哥好好
朋友介紹話好食,地方又好坐
返工攰到死要食返d comfort food
前菜叫咗拍青瓜
汁嘅味道啱啱好,唔會過濃
十分清新
手拍黃瓜

再叫咗個蜜汁脆芋絲
好好味!!絕對會因爲呢一道菜而回頭
芋絲夠幼,夠脆,而且沾滿蜜汁,甜而不膩
蜜汁脆芋絲

仲叫咗椒鹽粟米,避風塘味道,夠香口

黎到當然要食片皮鴨啦
有師傅出黎表演,功架十足

羲和雅苑嘅片皮鴨配上呢個八寶盆
未等得切大合照已經偷食咗d皮
店員姐姐教可以配爆炸糖一齊食
亦係呢度嘅特色

上:鴨胸皮
中:鴨胸肉
下:鴨腿肉
鴨皮香脆,
中間鴨胸肉都唔會un, 配上肥美嘅鴨皮,一流!
鴨腿肉滑,配上薄餅加京葱青瓜,一絕
呢度嘅餅皮薄身,熱辣辣,唔會食滯

主菜叫咗海鮮毛血旺
份量好大!佔半張枱!
有蠔,帶子,蝦,青口,魷魚,豬皮,牛肚,大腸,鴨血,薯粉
海鮮用料認真
蠔同帶子都煮得啱啱好,鮮嫰味美
蝦就爽甜大隻!

另外叫咗水煮魚
一黎到已經覺得好香,口水分泌急劇上升
魚肉份量多,肉質爽嫩,越食越辣,但又忍唔住一口接一口

2碟大菜同呢2碟細碗,勁大對比😂
獅子頭配一口飯,好味
松茸素湯都好飲,菇味濃郁!
但略嫌份量太少
雖然佢有寫明一人份
獅子頭配一啖飯

松茸素佛跳牆

大魚大肉之後,叫咗個菜
估唔到可以當埋湯飲!
非常之清甜!好有驚喜!!
拆骨肉燉白菜

最後朋友好想食個籠仔飯,侍應哥哥好好,幫我哋分埋
料仲多過飯,好難唔好食🤣

之前見d人話服務麻麻
我嗰晚食又覺得ok
侍應姐姐教點食片皮鴨講得好清楚
又keep住有人換碟
又有人幫手分菜分飯
而且環境一流,非常之好坐!
好滿意!

手拍黃瓜
獅子頭配一啖飯
拆骨肉燉白菜
  • 片皮鴨
2019-04-20 273 浏览
好朋友聚會,想揀間坐得舒服又安靜既環境,羲和雅苑係不二之選。位於尖沙咀海旁,望出窗可以睇哂成個維港!不過因為窗邊主要係大台,我地只有4個女仔,所以餐廳職員安排我地坐4人卡位,有小包廂既感覺先黎一碟開野小菜,手拍青瓜用左麻油同埋麻辣汁做調味,青瓜雪得夠凍,食完好fresh!蜜汁脆芋絲呢個係驚喜雖然周圍都有得試,想像到佢既味道,不過就係因為咁反而有驚喜。用蜜糖炒切到好幼既芋頭絲,上菜既時便仲係好熱,咬開乾左變脆既糖漿表面,入面既芋絲都非常脆口,好似食薯條一樣,好好味獅子頭一人份淺嘗,獅子頭夠脂肪所以幾滑,個茨唔會太杰,仲配埋一啖飯到呢度最出名既片皮鴨喇,師父會推隻鴨出黎係你面前切,等緊既時候已經聞到好香切緊既同時餐廳職員為我地介紹左唔同部位既食法同埋醬料除左平時成日見到既青瓜同蔥,仲多左藍莓醬,山渣條,爆炸糖,洋蔥同芥末。左邊既係鴨胸附近既脂肪?(其實師父有好努力話比我地知邊度,但好抽象)一層好香既油脂,要配爆炸糖同藍莓醬食,唔洗包住塊皮食,口感幾得意,微酸既藍莓醬中和左油膩感。中間係鴨胸肉,皮好香脆!師傅教我地點芥末食,入口好香鴨肉味,同脆鴨皮夾埋一齊食都幾有層次,因為呢個部位冇咁多油相

先黎一碟開野小菜,手拍青瓜
用左麻油同埋麻辣汁做調味,青瓜雪得夠凍,食完好fresh!
手拍青瓜

呢個係驚喜

獅子頭

切緊既同時餐廳職員為我地介紹左唔同部位既食法同埋醬料

馳名烤鴨

中間係鴨胸肉,皮好香脆!師傅教我地點芥末食,入口好香鴨肉味,同脆鴨皮夾埋一齊食都幾有層次,因為呢個部位冇咁多油相對較瘦,個人鐘意呢個多D

最後係鴨腿肉,會跟番傳統既片皮鴨食法,但皮入面既餡可以換成夾山渣條,藍莓醬同洋蔥,不過有D搶味..鐘意傳統青瓜同蔥多D
鴨腿肉好嫩滑

松茸素佛跳牆一人份,以為只係一盅湯,點知勁多料呢!
食完片皮鴨有D溜,飲完個湯清下個口啦
松茸素佛跳牆

黑椒鹽炸粟米,見到幾得意試下,上面D椒鹽好惹味,粟米炸完唔會乾身而且清甜
黑椒鹽炸粟米

海鮮毛血旺,一黎到已經比個份量嚇親,好大盆!
入面D海鮮好豐富,有大蝦,生蠔,帶子,青口同八爪魚,仲有其他薯粉呀,午餐肉同埋金錢肚鴨血等等。
佢個外表好似部隊鍋
但係其實一D都唔HEA!因為D海鮮既生熟程度係岩岩好,個生蠔入面係勁滑!
睇得出係有用心控制唔同食材落既時間,唔係咩都放哂入去煮熟就上菜,幾值得試。

海鮮毛血旺

食到呢度已經好飽,但眼闊肚窄既我地叫左好多野食,
水煮魚,用左桂花魚整,岩岩上菜個陣仲見到D辣油滾緊,魚肉好嫩滑,不過有少少地方刨唔乾淨D鱗
多數係魚尾同腮既部位,所以我地清哂D魚肉,有鱗既位就浪費左
水煮魚

籠仔櫻花蝦海味蒸飯,好彩份量唔多,不過又幾好食啵
雖然係蒸飯,但D飯粒粒分明夠乾身似炒飯,好香蝦味,4個人每人分到一碗仔。

最後係拆骨肉燉白菜,食到呢度真係好飽,飽到唔記得影相
不過呢個個湯飲落係會舒服同消下滯既
畢竟我地前面食D野都幾重口味,D菜滾到淋哂入哂味,飲完清湯作結

如果想食中菜又想搵個環境好可以傾下計,野食又高質既,大家不妨黎試下羲和雅苑!
2019-04-11
手拍青瓜
獅子頭
2019-04-19 94 浏览
放假前holiday mood 想食好啲慰勞下自己🤩但又唔想食西餐 經朋友介紹特登一早book定呢間食片皮鴨!😍呢間餐廳坐岀面其實望到海 不過呢日落雨我地就坐左入面卡位呢到裝修好有氣派 好別緻主菜黎了!有師傅即場切鴨顯示刀功一路食有店員一略介紹食法第一道係鴨皮 同藍䓯醬同爆炸糖一齊食🤪傳統元素配合新元素 鴨皮入口即溶 好有驚喜 大讚🥳第二道係配芥末醬 油脂分部平均 又開胃 食到停唔到口🥰最後係傳統食法 配薄餅皮總結片皮鴨真係做得好出色!好想encore!!😝其他菜其實都好出色!冰菜蝦乾酸甜開胃金磚豆腐外脆內軟 又唔會散開一舊舊干炸丸子惹味一口骨香甜開胃櫻花蝦籠蒸飯足料啲飯又香又乾身好正好滿足🤩最後想講呢個金箔紫薯燕窩燉蛋白😝好正好足料 蛋白好香滑 配紫薯出奇地match🤩食完即刻覺得自己靚左🥰
放假前holiday mood 想食好啲慰勞下自己🤩

傳統元素配合新元素 鴨皮入口即溶 好有驚喜 大讚🥳

第二道係配芥末醬 油脂分部平均 又開胃 食到停唔到口🥰

最後係傳統食法 配薄餅皮
總結片皮鴨真係做得好出色!好想encore!!😝

其他菜其實都好出色!

冰菜蝦乾酸甜開胃

最後想講呢個金箔紫薯燕窩燉蛋白😝
好正好足料 蛋白好香滑 配紫薯出奇地match🤩
食完即刻覺得自己靚左🥰
2019-04-14 143 浏览
今天晚上到了羲和雅苑吃晚餐,我非常滿意這家餐廳。 食物方面:先是北京填鴨拼盤(我認為是10人份量),有多種吃法,爆炸糖配藍苺汁、黃芥末醬、海鮮醬(正宗吃法)或山楂條配紫洋蔥加藍苺醬。北京填鴨皮脆肉嫩,鮮甜多汁。🦆 還有獅子頭(豬肉)配白飯,豬肉很鬆軟,不太硬。我認為獅子頭和白飯是「絕配」。白飯不太乾。好吃! 再來個炸蝦配鍋巴,蝦多肉、彈牙。鍋巴不乾,配些黃芥末醬,好吃! 最後來個櫻花蝦炒飯,材料豐富,味道不錯!但是貴了些。 環境方面:環境非常好,很寛敞。看著「無敵大海景,非常棒!
今天晚上到了羲和雅苑吃晚餐,我非常滿意這家餐廳。

食物方面:先是北京填鴨拼盤(我認為是10人份量
🦆

北京填鴨拼盤

獅子頭配白飯

炸蝦配鍋巴

最後來個櫻花蝦炒飯,材料豐富,味道不錯!但是貴了些。

環境方面:環境非常好,很寛敞。看著「無敵大海景,非常棒!

櫻花蝦炒飯
  • 羲和馳名烤鴨
  • 張氏獅子頭
  • 櫻花蝦海皇炒飯
2019-04-13 159 浏览
公司加左人工😁應承左請阿哥食飯。 佢揀食依間羲和雅苑。 之前每次行開海港城LCX, 見餐廳門面同內裡裝修都好有中國宮殿色彩,一直都好想黎試下。 而且餐廳食物選擇十分多樣化! -座位寬敞又舒適! 職員安排了座位後,奉上餐牌及我們點的普洱茶。 亦悉心地介紹了一些餐廳特色食物。-🌟動感豆腐 軟綿綿的豆腐,配上隨風擺動的咸香木魚碎,十分可愛-🌟麻辣海蜇頭 海蜇頭粒粒爽口,一口吃下辣意緩緩滲出來,同時又帶著酸酸甜甜口味,吃得過癮-🌟黑椒鹽炸粟米 還是第一次品嚐炸粟米,看似簡單卻扣人心弦的一款美食。咸香惹味椒鹽與粟米的鮮甜,兩種口味對比鮮明卻又十分配合。-🌟羲和馳名烤鴨接著很快來到是晚最期待的主角職員把肥美的烤鴨推出來;相機食先後,職員幫我們片鴨,邊看邊涶涎🤤片好的鴨會分成三碟,分別是:鴨皮、鴨胸肉及鴨腿肉。 放在蒸氣盤上免放涼。豐富的八寶盒則有:藍莓醬、芥末醬、甜麵醬、洋蔥條、青瓜條、京蔥絲、爆炸糖等。蒸籠內的餅皮夠薄又滑,包著嫩滑脂香的鴨肉,再配上不同的醬汁。最喜歡秘製黃芥末醬,酸中帶甜,加埋清新青瓜條及京蔥絲,減了份油膩感。-🌟金銀蛋浸萵筍 萵筍係春季養生健康食品。萵筍切絲嫩綠清脆爽甜,配

🌟動感豆腐

軟綿綿的豆腐,配上隨風擺動的咸香木魚碎,十分可愛
🌟麻辣海蜇頭

🌟黑椒鹽炸粟米

🌟羲和馳名烤鴨

接著很快來到是晚最期待的主角

🌟金銀蛋浸萵筍

萵筍係春季養生健康食品。萵筍切絲嫩綠清脆爽甜,配上咸蛋皮蛋尤為香口。湯底清甜,哥哥把它喝清光。
2019-04-12 118 浏览
四月係一個好開心既月份! 我生日嘛🎂所以好有口福,今晚同朋友黎依間中菜餐廳食生日飯🥰。 餐廳裝潢古色古香,例如屏風的雕花、紅燈籠掛飾等,每個細節位滲著濃厚中國色彩,加上環境闊落,空間感強,優雅中見氣派,用餐感覺舒適自在。-餐廳菜式品種齊全,由涼菜湯羹、海鮮肉類、鮑參翅肚、炒粉麵飯、菜蔬甜品等等都一應俱全-朋友話生日要食好d, 先叫左半隻「羲和馳名烤鴨」。最特別之處係有三款食法。職員會在食客面前用熟練的刀法分解鴨肉鴨皮。 然後分為三盤;分別是鴨皮、鴨胸肉及鴨腿肉。而職員亦會細心地講解每個部位的食法。 最鍾意鴨皮的油脂香,點上爆炸糖及藍莓醬,在舌上「咋咋」跳動甚為過癮,被稱為「跳動的鴨皮」,名字貼切。鴨胸及鴨腿肉亦很嫩滑,確實是餐廳的招牌菜。-接著點了一款冷盤:麻辣海蜇頭海蜇頭比切成條狀的海蜇皮為肉厚,這款涼拌菜式口感更爽脆可口,以麻辣及醋為主的調味醬汁十分醒胃滋味。-再來一份湯品及兩款主菜🌟黃扒魚肚 這款湯品有我最愛的兩款材料:南瓜與魚肚。 南瓜湯濃郁香甜,魚肚厚身光澤明亮冇瑕,質感鮮美彈牙,令人滿足。-🌟巴蜀口水雞 口水雞是四川傳統特色菜餚,集麻辣鮮香嫩爽於一身。然而,口水雞的醬汁調
四月係一個好開心既月份! 我生日嘛🎂
朋友話生日要食好d, 先叫左半隻「羲和馳名烤鴨」。

接著點了一款冷盤:麻辣海蜇頭

再來一份湯品及兩款主菜
🌟黃扒魚肚

🌟巴蜀口水雞

口水雞是四川傳統特色菜餚,集麻辣鮮香嫩爽於一身。然而,口水雞的醬汁調製是很關鍵。這份口水雞,雞肉嫩滑,沾上麻油香、花生碎、芝麻等香料,十分滋味。
🌟酸辣油燜大蝦

大蝦肥大飽滿,色澤鮮亮。蝦肉雪白彈牙鮮美,酸辣口感,實屬惹味
除了環境典雅,食物及服務質素都相當高。而且價錢唔貴,抵食又滿足!
2019-04-09 706 浏览
海港城好多嘢食!有晚突然想食中菜 見呢間裝修幾靚算多嘢食就入咗去👅同朋友總共3個人 每人嗌幾樣share師傅會喺你面前即切烤鴨 可以睇埋表演😂😂人少少又想試多啲其他小菜 淨係叫咗半隻試試🤔但上到碟三個人食份量又唔算少鴨肉有三個部位 店員好細心逐一介紹食法👍🏼最左係鴨胸皮 推介點爆炸糖覺得一般 有啲奇怪中間係鴨胸肉 點黃芥末醬最右嘅係鴨腿肉 包住青瓜京蔥同醬喺皮入面食鴨肉味道都唔錯 皮都算脆幾鍾意嘅前菜 山藥甜甜地少少淋帶爽脆 好似食緊桂花馬蹄糕咁😝豆腐味道不過不失 連埋木魚絲食😂個人鍾意比較有咬口硬少少嘅質感 但佢就比較淋🤥份量多 冰菜係醋汁底 酸酸地好開胃🤩每舊都幾多肉 梅醬汁食落唔膩不過啲肉少少韌😟推介♥️有四大舊 份量好夠蝦球好彈牙 下面塊米通又係另一種口感加埋鋪滿成舊蝦球嘅醬好好味🥳不過醬汁太多 食晒成舊有啲膩🤭推介♥️泡飯好足料 湯底煲到橙色 好濃味飯底唔算煲到太淋 都仲有咬口 另外有脆脆放埋喺上面食不過就比較細份鹹蛋黃蟹肉汁配埋滑豆腐🤩幾鍾意呢個 好重鹹蛋黃味 蟹肉就唔係好食到 整體唔錯 無食過呢款小菜 幾新鮮👍🏼正正常常 蛋白幾滑 但唔係太特別🤨好重薑汁味 個人唔鍾意咁薑汁😂
海港城好多嘢食!有晚突然想食中菜
見呢間裝修幾靚算多嘢食就入咗去👅
同朋友總共3個人 每人嗌幾樣share

師傅會喺你面前即切烤鴨 可以睇埋表演😂😂
馳名烤鴨(半隻)

人少少又想試多啲其他小菜 淨係叫咗半隻試試🤔

正正常常 蛋白幾滑 但唔係太特別🤨
薑汁紅棗小桃膠
好重薑汁味 個人唔鍾意咁薑汁😂
不過幾多桃膠同紅棗
馳名烤鴨(半隻)
桂花蜜山藥
蝦乾冰草
芥末沙律蝦球
蝦湯海皇泡飯
金沙海皇扒白玉
紫薯燕窩蒸蛋白
2019-04-08 100 浏览
有朋友約食飯,話想食片皮鴨,所以就提議去海港城呢一間羲和雅苑,話有靚景同埋美食喎😂一去到坐低又真係幾舒服,同埋個海景都抵番啦!我哋就叫咗一隻片皮鴨,口水雞同埋海鮮毛血旺,我估隻片皮鴨係即叫即燒,所以都等左30分鐘左右!口水雞個味道好特別,唔係普通加辣椒油就算,同埋雞肉好滑,麻辣味嘅感覺真係超正!呢度嘅片皮鴨係有三種食法,可以加爆炸糖架真係超特別!而且師傅會係你面前即刻切片皮鴨,所以係好新鮮好脆皮!另外海鮮毛血旺又係超級推介,因為真係好大盆,四個人以下真係唔好叫😂😂不過入邊真係好多海鮮,仲有啲寬粉啱晒麻辣控!

2019-04-08 435 浏览
好多人都以為海景餐廳是西餐的專利,原來中餐廳都一樣做到,甚至可以做得更出色﹗餐廳裝飾豪華高貴,又帶有古北京的韻味。餐牌食物選擇極多,有選擇困難症的人真的頭大了,一次基本上不能試勻餐廳主打特色小菜,所以已預了下次再來,哈哈﹗乾隆白菜這道菜令人眼前一亮,賣相一流,菜爽脆,吃下去竟然是酸酸甜甜,再配些花生醬,有種煥然一新的感覺。宮保大蝦球大蝦球用石盤器皿送上,拿上手超重手。蝦球超大隻,而且很新鮮彈牙。除了蝦球外,還有很多配料,有花生、腰果,花椒八角等,味道有層次,帶點小麻辣的刺激。馳名烤鴨招牌烤鴨提供三種食法,分別是鴨胸皮配藍莓醬及爆炸糖、鴨胸肉配芥末醬及鴨腿肉配饃皮京蔥等配料的傳統醬汁,另一種是配山楂條及紫洋蔥,兩種感覺很不同,但都一致地令人回味無窮。最欣賞饃皮皮薄煙韌,包起上來不會蓋過肉裡餡料味道,亦不會弄穿,而且數量多得可以包起全部鴨肉。金磚豆腐塊炸得金黃的豆腐外脆內軟,而且每塊豆腐都滑溜溜。金沙鮮魷魚鹹蛋黃配什麼都好吃,當然配魷魚心不例外。鹹蛋黃醬香口惹味,魷魚大大條,外邊炸粉不會過厚,內裡魷魚彈牙,想不到炸過後仍吃得出很鮮。孜然羊架羊架配上一款蛋黃醬,其實不點可以吃到更重的孜然粉味

金磚豆腐塊
炸得金黃的豆腐外脆內軟,而且每塊豆腐都滑溜溜。

孜然羊架
羊架配上一款蛋黃醬,其實不點可以吃到更重的孜然粉味,就看你個人的口味。羊架肉嫰爽口,在手握位包了錫紙,方便大家拿著吃。

籠仔櫻花蝦海味蒸飯
這個飯必點﹗櫻花蝦跟蝦干等海味,在籠裡蒸過後,合部鮮味都落在飯糕裡。雖然是蒸,但味道不會很淡,反而很清新很鮮甜,而且蒸飯更健康。

籠仔櫻花蝦海味蒸飯

餐廳職員很熱心,講解片皮鴨的食法時又很用心,佑道我們吃不完又送上外賣盒。他們總是笑容滿臉,令食客食得舒適,看著海景更加滿足。
2019-02-12
2019-04-06 75 浏览
知道海港城新開左好多靚靚餐廳,今次同朋友兩個人去食羲和雅苑,兩個人book左八點,估唔到平日都爆滿,好多外國人去食,因為景觀一流,好彩既話仲可以book到海景位,一路望住維港一路食飯,感覺一流 我地叫左半隻片皮鴨,個師傅仲會即席喺你面前到整,真係好新鮮!店員都好細心講解三種吃法!首先是先吃鴨皮,店員建議配合藍莓醬或爆炸糖一同食用,甜甜的藍莓醬解去了鴨皮的油膩感,爆炸糖則帶來超級刺激的口感。第二盤係鴨胸肉,肉質軟滑,適合配搭「羲和秘製芥末醬」一同食用,有解油膩感的作用,味道剛剛好!第三盤係鴨腿肉,連皮帶肉吃所以入口特別嫩滑,充滿鴨肉香!可以配合八寶盒同粉皮一齊食,我個人至愛山楂條,酸酸味味好開胃!我地仲叫左幾款前菜,雲耳份量好多,辣椒碎使到整道菜都好香辣!唔食得辣嘅要小心哦!仲有冰菜,口感好爽口,唔係度度都食到,大家一定要點!仲有竽絲,我至愛!熱食好有拉絲感覺,不過如果凍左,會好難夾,因為會結成一舊。張氏獅子頭,豬肉內餡頗鬆軟,豬肉味香濃,仲有一口白飯,好惹味。籠仔櫻花蝦海味蒸飯香噴噴,散發陣陣荷葉清香,入面有魷魚、櫻花蝦蛋海鮮,口感豐富,入口鮮甜,飯粒粒粒分明,口感煙韌!

2019-04-06 80 浏览
本人好中意食片皮鴨,記得以前去北京時周街都有得食。今次呢間係中國有其他分店,但我只試過尖沙咀呢間。環境超好,2個人有類似一間開放式既房仔,好有私人空間。係呢個地方真係可以慢慢歎,又唔驚被人打擾。平時食野比較少去呢類餐廳,去完先知原來食野係真係連環境都食埋。肯比咁多空間比客人既餐廳好難得。佢戶外仲有香港夜景睇,真心正!呢個片皮鴨有幾種食法,我點左跳跳糖食,好新奇!有片皮鴨在口中溶化既錯覺,我又點左HONEY MUSTARD食,最後就包BLUEBERRY SAUCE同山木查條食,係比較西式既食法。當然我都有點傳統既SAUCE食。欣賞佢個八寶盒,一鴨多食。又叫左條魚,甜甜酸酸好開胃,D肉仲好結實添!個磯燒鮑魚味道好唔錯,似日式野,食左咁多中式野,加左日式FUSION有變化。個海參都好名貴好濃味。由於老媽子中意養顏既野,於是點左山藥燕窩同燕窩紫薯蛋白比佢食。老媽子食得好開心。中意食中國野,中意FINE-DINING.呢間1次過滿足我2個願望。D服務都幾好,服務員有笑容。

2019-04-04