2016-10-06 355 浏览
係柴灣番工, 早餐或者午餐少不免會選擇美心對佢食物既印象一直係質素穩定既, 但最近好似退步左叫常餐, 話明叫多士, 點解就咁一塊麵包都接受? 烘都冇烘過何謂多士??仲要將塊麵包同炒蛋放埋一齊, 濕林林真係唔知點食另外, 如果叫午餐本人多數都會加一碗羅宋湯, 愈黎愈稀, 一碗紅色既水叫人點飲?總括係覺得品質愈黎愈退步既諗, 會開始考慮轉食其他快餐店...p.s. 本人多數係叫外賣..
係柴灣番工, 早餐或者午餐少不免會選擇美心

對佢食物既印象一直係質素穩定既, 但最近好似退步左

仲要將塊麵包同炒蛋放埋一齊, 濕林林真係唔知點食

另外, 如果叫午餐本人多數都會加一碗羅宋湯, 愈黎愈稀,

一碗紅色既水叫人點飲?

p.s. 本人多數係叫外賣..
2016-07-07 429 浏览
最近天氣太酷熱,因為不想去太遠地方用膳, 於是選擇到附近商場食肆,今天我選擇到美心午膳。我點了厚切焗豬扒飯, 看上去份量不是很大,但原來很夠飽,比我想像中飽肚。厚切焗豬扒飯有菠蘿,蕃茄, 芝士,洋蔥等配料,厚切豬扒很厚身,菠蘿和蕃茄酸酸甜甜很開胃,但芝士則有點膩,豬扒的肉質亦較軔,需要花點時間用餐刀切開。飯是炒底的,味道不錯,可惜略嫌乾身,若蕃茄汁可再多點會更好。雖然芝士比較膩,但兩種芝士的配搭卻十分吸引,一種是焗在豬扒面,另一種是摻在蕃茄和豬扒面層的芝士粉,令人感覺好新鮮和很特別。總括而言,中午餐能夠食到經典的蕃茄焗豬扒飯很有滿足感,偶然食得油膩點也是對自己的獎勵。

2016-07-07
2015-09-09 415 浏览
時日午餐精選,必食美心焗飯美心經典焗豬扒飯番茄加菠蘿口感酸酸甜甜的,讓人胃口大增。而且豬扒又大又厚的一塊。食完好有滿足感。重點是這麽美味的豬扒焗飯才$37,認真好抵食~
時日午餐精選,必食美心焗飯
美心經典焗豬扒飯

10 分钟 (外卖自取)
2014-08-06 354 浏览
話說最近去了光顧新翠商場的「美心MX」, 點了一個下午茶餐, 有炸雞全翼, 半件西多士, 飲熱檸水, 外加碗碗仔翅。買完自然就去等拎食物, 碗仔翅我見要等叫號碼, 就事先同入面位姨姨講一聲, 佢話知道, 叫我等一等!轉頭就見佢同隔離位男經理講我個餐仲爭碗碗仔翅。咁我一直等一直等, 眼見自己個餐仲爭碗碗仔翅, 準備想出聲問之時, 就俾個位男經理話我「齊仲唔拎走?」我只好無奈地出聲話好就「仲爭碗碗仔翅!」, 點知即刻俾佢鬧我話「你拎住張飛唔講我點知你爭咩呀? 」我俾佢鬧到無名火起, 唯有大聲應佢「麻煩你返工專心小小, 你隔離位姨姨一早同你講左我個餐仲爭碗碗仔翅!」, 見佢啤一啤隔離位姨姨, 之後嗌咪入廚房話要碗碗仔翅, 之後放係我個盆度就算, 真係令人極度失望的服務態度!食物方面, 炸雞全翼夠味亦都夠脆, 好味!不過個半件西多士入面, 完全食唔到入面有小小花生醬,而碗碗仔翅材料亦略嫌小得有點離譜, 試問又點會好味?總括而言...我淨係受氣都夠哂飽!
2014-07-22
2014-06-01 458 浏览
尋日(31-5-2014 Sat)同男友去柴灣o既羅屋民俗館睇,由於呢晚約o左佢朋友們9:00pm後至食晚飯,雖然唔太餓,但都食啲o野先.咁o岩o黎到係2:30pm左右,有下午茶未呢?去邊o度食好呢?同樣走入呢個商場睇,好似冇茶餐廳,唔….有美心喎.去睇吓.有位,咁就呢o度啦,而且我有幾張coupon,男友先買.佢買o左$27.50o既迷你叉燒飯+三竇,加$6.00要橙七喜特飲,有劵就o係茶餐減$2.00.而我就要$27.50o既鐵板豉汁排骨炒麵配紅豆冰,同樣用劵減$2.00.買齊開餐,原來男友o既三竇係咖哩魚蛋,豬皮同蘿蔔,叉燒係瘦叉燒,顏色好似好好.而我o既鐵板豉汁排骨炒麵份量唔多.食得喇,試吓男友o既咖哩三竇,蘿蔔唔多夠腍,唔入味,不過原來唔入味都幾好,因為啲咖哩汁幾辣;魚蛋同豬皮口感正常冇問題;而瘦叉燒呢,竟然唔差,佢肉質鬆軟,蜜汁味道夠甜,但如果係半肥瘦會重好.至於杯橙七喜特飲咁簡單o既o野,自製都得.而我o既鐵板豉汁排骨炒麵呢,炒麵冇炸過唔脆口,排骨肥o既多,而味道,都算幾鹹,好一般.紅豆冰奶多過豆,成杯唔太甜,紅豆都腍晒,雖然問題唔大,但都係爭少少.

而我o既鐵板豉汁排骨炒麵份量唔多.

2014-05-31
$28.50 (下午茶)
用餐优惠
優惠券
  • 叉燒
2012-08-10 96 浏览
這間美心裝修了好幾個月,本來預告在五月可以完成裝修,我們每次想去吃早餐,都失望而回,盼呀盼的盼呀盼的,終於早一兩星期前裝修完了,我於是能和家人在週日享受美味的早餐。  我們確實比較過,在三間連鎖快餐店中,美心的質素算是不錯及穩定的了,加上免費報章不時會有優惠券,可以省下幾塊錢,再來就是美心的環境和整體格局讓我們感覺不錯,因此我們要外面吃早餐的話,都會考慮美心。  裝修後的美心格調較前高雅,以黑色為主調,燈光柔和,播放著悠揚的輕音樂,讓人感覺放鬆。  因為比較早,人不會很多,我們很快便取得食物了。我們一般都愛吃西式早餐,但今天來了個突破,嘗試了別的。  我要的是豉油王炒麵及蒸蘿蔔糕配熱奶茶。豉油夠均勻,且有幾片椰菜鋪在其上,還灑上了白芝麻,口感佳,麵條夠嚼頭,不太爽和稔,主要是較幼,惜略嫌油膩;蘿蔔糕也佳,因為是蒸的,所以質感比較稀薄,水份較強,令人感動的是料足,吃到一條條的蘿蔔絲,果真是真材實料,沒有欺場。奶茶夠熱,質感軟滑,味道香濃,值得推介。  白粥配糯米雞方面,粥軟滑,灑上了蔥花和花生,有錦上添花之感,粥很綿。至於糯米雞,偏向多油,肥膩,但價錢合宜,份量夠多,整體感
白粥配糯米雞
豉油王炒麵配蒸蘿蔔糕配熱奶茶
香滑熱奶茶
司華力腸太陽蛋炒薯仔配多士

白粥配糯米雞方面,粥軟滑,灑上了蔥花和花生,有錦上添花之感,粥很綿。至於糯米雞,偏向多油,肥膩,但價錢合宜,份量夠多,整體感覺不錯。

至於歐陸早餐煎太陽蛋脆皮腸配多士方面,雖然是太陽蛋,但它煎得太熟了,黃雖然沒有熟掉,但它是硬的,幾乎全熟,我其實比較喜歡清澈帶流質的蛋黃,脆皮腸方面,口感太實,多士可能放得太久,不夠熱了。但快餐食品,不能要求太高了。整體感覺還好。

總的來說,能保持水準!

2012-08-05
司華力腸太陽蛋炒薯仔配多士
香滑熱奶茶
豉油王炒麵配蒸蘿蔔糕配熱奶茶
白粥配糯米雞
2011-03-13 66 浏览
  也許因為是快要到清明的緣故吧,十分多人來到柴灣掃墓,大清早柴灣便已塞車。我們想在行山之前吃個好好的早餐,於是便來到這裏了。  因為鄰近地鐵站,顧客比較多。  我一直喜歡魚柳,媽媽也是,我們要了兩客魚柳香腸配多士,媽媽要熱鴛鴦,我則要熱咖啡。  魚柳夠香脆,沒有過焦的感覺,而且夠熱,唯獨就是過鹹了。香腸是灼的,不是煎的,我最欣賞這點,不會太油膩。但是多士就不夠熱了,因此塗了牛油無法自動溶掉。咖啡的感覺不錯。  最要注意的是魚柳不能再這鹹的了。

因為鄰近地鐵站,顧客比較多。

最要注意的是魚柳不能再這鹹的了。
2011-03-13
   好一段時間沒有來這裏吃早餐了。今天因為是星期日早上,而我們又很早來到這裏,因此人不是很多,比較容易找到座位。   我們要的是兩客深海魚柳香腸配多士和咖啡。媽媽買完票後十分多牢騷,說那個收銀員說話口齒不清,說話有方言口音,她買的時候問要的是甚麼腸,而收銀員又沒說明有哪些香腸可以選擇,餐牌上所展示的深海魚柳配的只能是香腸,在不曉得是否需要加錢另配別的香腸的情況下,媽媽決定只要普通香腸。   我倒是沒所謂。要是有其他香腸可以選擇,我還是只喜歡白灼香腸,美心與其他快餐店對香腸的處理是不同的,其他快餐店會煎香腸,所以香腸會附上了一層油,是不太健康的。而美心所採用的香腸味道不是太鹹。   而魚柳方面,感覺非常新鮮,沒有炸得焦黑,夠熱,感覺不錯。可惜沙律醬不太夠。   即磨咖啡也是勝在夠熱。   整體感覺不錯。

即磨咖啡也是勝在夠熱。

整體感覺不錯。

2011-02-13
2010-12-18 55 浏览
十一月上旬‧陰天做節,要煮飯,去街市買東西之前,來吃個下午茶餐。有不少的選擇都好「碳」,如有一個是叉燒飯再加碗仔翅的,下午茶時間吃叉燒飯,真的犀利!我只能吃個蜜汁燒雞翼,再加個碗仔翅。蜜汁雞翼是紅色的,看來除了蜜汁,還用上了製叉燒的方法去燒。皮不脆,肉韌,純粹填肚。碗仔翅說是「經典」,其實就是加入大量的粉絲去扮魚翅,如果大家也可以吃粉絲當魚翅,大自然真的得益不少。加入了不少的冬菇及肉絲,味道不過不失。連一杯熱咖啡,就只是17元半。便宜,就是真的。
十一月上旬‧陰天

做節,要煮飯,去街市買東西之前,來吃個下午茶餐。

連一杯熱咖啡,就只是17元半。便宜,就是真的。
粉絲當魚翅,正道。
$17.5 (下午茶)
粉絲當魚翅,正道。
因事要到柴灣,難得來到這區,趁著時間未到,當然先去吃個早餐。自己本來想去在openrice中甚多人讚好的「豆咖漿啡」,但因沒有記下地址而找不到,結果去了很久沒有幫襯過的「美心MX」吃早餐。嘩!想不到這間「美心MX」這麼旺場,裡面人頭湧湧,可稱得上生意滔滔,相信附近有不少街坊都有來幫襯呢!叫了個「濃湯叉燒湯意粉早餐」。這早餐除了有細碗的濃湯叉燒湯意外,還有火腿、炒蛋和厚切牛油方包,加埋熱飲都只是$21,都算價格相宜、抵食。叉燒湯意的叉燒不少,但質素只是一般,稱不上靚。濃湯不夠濃,意粉也偏腍了點,整體來說水準只是平平而已。厚切牛油方包牛油頗多,方包也夠大件和軟身,不會流於乾硬,不過稍嫌肥膩了點。至於火腿和炒蛋,兩件薄片火腿烤得還算不錯,帶有少許燶邊,較為香口,炒蛋亦算嫩滑。飲品方面,熱奶茶甚為普通,只是一般的快餐店水準而已,沒甚好提。埋單只是$21,以快餐店水平來說,都算收貨啦!
,結果去了很久沒有幫襯過的「美心MX」吃早餐。

$21 (早餐)
2010-07-12 16 浏览
今日食東南亞粉麵系列, 叫左個炸春卷瀨粉($22)午市好多人, 位係有位, 但係排隊買飛同埋排隊拎野食要等好耐!炸春卷瀨粉: 有4 件炸春卷, 但係d 春卷無咩味, 同埋好油! d 瀨粉就唔錯, 鐘意佢地加左好多芽菜! 個湯因為加左好多芫茜蔥既關係, 食落好香! 不過食完覺得好口渴!
今日食東南亞粉麵系列, 叫左個炸春卷瀨粉($22)

2010-07-12
2010-07-01 19 浏览
    難得放假,打算和媽媽吃早餐,然後去行山,適逢早前在免費報章上剪下了很多優惠券,於是便來了美心。    我一直愛吃魚柳,見到有歐陸早餐,其中一款是魚聊香腸配煙肉炒薯仔,便要了。媽媽則要粥配炒麵。    我領取食物的時候,便己感到極度失望了。把食物吃進口裏後,失望指數便提升了。先是煙肉只是碎碎的一兩條,多士冷掉了,而魚柳好像是煎得太焦太乾了,香腸也只是兩截短短的,真的很我很失望。    媽媽吃的粥,卻是鹹得太過分,並且太多內了,幾乎整碗都是肉,炒麵也是太鹹,並且冷得太過分,像是在吃冷麵。    讓人極度失望,不考慮再光顧了。

讓人極度失望,不考慮再光顧了。
2010-07-01
2010-06-03 30 浏览
同上次叫同一個餐歐陸腸+炸魚柳+煙肉炒薯仔+厚多士+熱咖啡諗住俾多次機會呢間美心, 果然無令我失望, 今次個餐唔再似"垃圾堆填區", 所以我特登寫返個食評幫佢平反執得靚返, 當堂有食慾好多歐陸腸: 其實唔係咁好味, 試咗兩次, 下次真係唔會再食喇炸魚柳: 今次好食好多, 無咁多油, 又脆, 所以喺快餐店食嘢真係好睇彩數煙肉炒薯仔: 今次多咗, 食落口感覺無咁多油, 不過無上次咁夠鹹厚多士: 包邊脆, 有得自己搽牛油熱咖啡: 唔使講, 我ge精神食糧今次仲俾多咗茄汁焗豆 (應該係隔離個餐先至有), 不過我覺得相對起煙肉炒薯仔, 茄汁焗豆無咁好食, 太普通喇
同上次叫同一個餐

歐陸腸+炸魚柳+煙肉炒薯仔+厚多士+熱咖啡

執得靚返, 當堂有食慾好多

歐陸腸: 其實唔係咁好味, 試咗兩次, 下次真係唔會再食喇

厚多士: 包邊脆, 有得自己搽牛油

熱咖啡: 唔使講, 我ge精神食糧

2010-06-03
$22 (早餐)
2010-05-11 31 浏览
上晝九點鐘左右, 嘩, 真係多人到爆, 排隊買野食好多人, 拎野食好多人, 堂食都好多人.試一試 歐陸腸+炸魚柳+煙肉炒薯仔+厚多士+熱咖啡拎左份早餐之後, 第一個印象係: 乜咁似垃圾堆填區? 尤其係煙肉炒薯仔. 可能太多人, 乜都求求其其... anyway, 用埋優惠券($22-2=$20), 平平地, 算啦.值得一讚ge係成舊牛油俾你自己鍾意搽幾多就幾多 , 有D快餐店會幫你搽埋, 不過我成日都覺得唔夠, 叫佢俾多D牛油, 同埋亦都唔知佢俾咩牛油你...歐陸腸: 原本海報影出黎果條好似大條D, 估唔到事實上係咁細, 縮左一半, 不過味道唔錯, 我唔鍾意食普通腸仔, 用差唔多價錢有得試歐陸腸, 算啦, 幾好, 都煎得熱ge! 炸魚柳: 我呢塊真係好油, 不過條邊都脆ge, 望下隔離枱, 人地塊魚柳好似炸得脆D同望落好似無咁油, 只能怪自己唔好彩, 為左令塊魚好似無咁油, 我狂點奇妙醬, 自欺欺人的方法 煙肉炒薯仔: 煙肉好香好好味, 但係只得幾粒 薯仔仲油過舊魚, 啖啖油, 其實係好夠鹹香, 味道幾好, 但係真係好多油! 再加幾條洋葱, 好味, 但係都係好油 厚多士: 外觀真

試一試 歐陸腸+炸魚柳+煙肉炒薯仔+厚多士+熱咖啡

拎左份早餐之後, 第一個印象係: 乜咁似垃圾堆填區?

值得一讚ge係成舊牛油俾你自己鍾意搽幾多就幾多

煙肉炒薯仔: 煙肉好香好好味, 但係只得幾粒
再加幾條洋葱, 好味, 但係都係好油

厚多士: 外觀真係唔多靚, 好地地一塊包點解會切到咁ge樣, 不過佢條邊係脆ge, 搽左牛油唔好理佢個樣其實都係一塊好食ge多士

熱咖啡: 我不嬲唔會落糖, 咖啡好味

我份早餐太似垃圾堆填區, 只能怪自己唔好彩, 其他人果D都唔係咁垃圾樣...
2010-05-11
$20 (早餐)
2010-02-20 25 浏览
正月上旬‧晴見某傳謀人在頭條以大家樂的叉燒為題,說來說去,除了「好食」,但又唔知點好食,有咩好食等等。等我又在openrice用叉燒為題,但就換來另一間快餐集團,美心。下午茶餐的叉燒紅腸瀨,不要飲品也只是13蚊,價錢便宜,水準如何?多廋少肥,吃起來肉質幾鬆軟。蜜汁上得足,味道幾甜的。搭了一件全廋的部份,十分韌。紅腸薄切,早知叫佢切厚一點,最多只吃兩片。瀨粉稔稔的,以這個價錢,也不能苛求了。在頭條,只看到「好食」;在openrice,至少要寫有幾好食或唔好食,應該明白好多。
正月上旬‧晴

13蚊的叉腸瀨,都幾抵食