餐厅: 美心皇宮 (德福廣場1期)
资讯:

餐厅: 美心皇宮 (德福廣場1期)
资讯:

2020-06-28 1213 浏览
星期天的例行公事當然要與兩老嘆茶啦。今次他們選擇了美心皇宮,今天的德福商場人流頗多,食肆旺,即使下午2:45的美心皇宮,仍有食客等候入座。我們等了大概15分鐘,終於入座了。滿心期待地看點心紙美食時有點失望,因為食物選擇很少,後來才發覺原來點心紙上的食物只是一部分,位於酒樓的中間位置,放著點心車,食客可自行選擇,不用入紙等食物呈上。點心車的出現,感覺又像回到從前,偶然還有一兩架車穿梭枱與枱之間。食物都算新鮮好味,蝦餃四大粒,蝦肉爽口彈牙。羅漢齋腸粉略嫌淡味,但勝材食材新鮮爽脆 。蘿蔔糕外皮金黃帶脆,帶有臘腸,蝦米等, 大大提升了蘿蔔糕的味道。 牛筋淡嫩不膩, 質地有如海參,很有嚼勁, 醬汁惹味。 有皮鳳爪, 皮骨易離,皮軟滑,骨酥爛, 醬汁香濃。 風沙豆腐,豆腐軟滑,外脆內軟,小脆加酥,熱辣辣, 十分香口。三人用餐,埋單三百多,價錢略高,但環境乾淨 ,衛生好,坐得舒適,兩老食得都開心。

2020-05-18 1708 浏览
在翠園吃了午飯後,我們到 Mega Box 閒了一個下午,晚上又回到美心皇宮吃晚飯。皆因在疫情期間,美心酒樓全線做半價優惠,價錢十分划算,而且粵菜亦是我們的喜愛菜式之一,因此我們到此晚餐。金菇柱炆伊麵配料有冬菇絲、芽菜、韭黃,伊面炒至乾身,入口鑊氣十足,爽滑彈牙,沒有油膩感,冬菇絲味濃鮮美,芽菜新鮮爽口,韭黃甘甜彈牙,配料使伊面更增加口感。當紅炸子雞雞肉炸至色澤呈現深啡,外脆內軟,外皮酥脆香口,內裏鮮嫩軟滑,肉汁飽滿,雞味濃郁,配上醬料,更是惹味可口。肘子菜膽花膠湯肘子菜膽花膠湯用料十足,入口鹹香鮮甜,花膠軟滑爽口,肘子甘香濃厚,令湯底帶出自然鹹香,整個湯鮮而不膩,而且有滋潤養顏的功效。貴妃脆蝦球師傅使用甜酸醬配上少許蛋黃炒香蝦球,蝦球色澤金黃,肥美飽滿,鮮甜彈牙,味道甜酸香口,很是開胃。豊料即日老火湯是日的老火湯是木瓜鰂魚豬展花生湯,配料用上木瓜、豬展、鰂魚、花生,木瓜軟腍清甜,豬展肉味香濃,鰂魚綿軟鮮甜,配合花生作釣味,老火湯入口鮮甜清香。整體而言,環境舒適潔淨,價格經濟實惠,食物製作出色,而且粵菜老少咸宜,是與朋友或家人聚餐的好地方。
金菇柱炆伊麵
當紅炸子雞
肘子菜膽花膠湯
貴妃脆蝦球
豊料即日老火湯

2020-04-01 1217 浏览
今天家裏沒有煮晚飯,我便相約居住於九龍灣的兩位夫妻好友一同共聚晚餐,朋友外出吃飯時經常會光顧美心皇宮,皆因他們非常喜愛粵菜,而且與居所距離亦近,所以今天便跟隨他們到此進餐。滑蛋鮮蝦仁滑蛋色澤金黃,加入小量蔥花作點綴一同炒煮,入口不會完全熟透,口感軟嫩滑口,蛋香味濃,蝦仁數量充足,肉質飽滿大只,嫩滑爽口,味道鮮甜。鮮淮山炒小瓜配料有翠玉瓜、鮮淮山以及小木耳,翠玉瓜口感十足,清脆嫩口,味道清甜,鮮淮山細膩堅實,鮮甜清淡,小木耳口感脆爽,軟滑鮮美,整道菜沒有使用太多調味以突出食材原有的鮮味,味道清淡健康。香酥荔芋鴨香酥荔芋鴨共分三層,外層是脆皮,中間是芋蓉,底部是鴨肉,相互黏合,層層分明,夾起時不會輕易碎開,外層炸至色澤金黃,酥脆香口,芋蓉鹹香粉糯,芋味濃郁,鴨肉軟腍嫩滑,整體味道口感層次豐富。總結而言,食材美味可口,新鮮健康,不會過於油膩,環境寬敞舒適,乾淨衛生,是與家人或朋友吃飯的好選擇。
滑蛋鮮蝦仁
鮮淮山炒小瓜
香酥荔芋鴨

2020-01-23 1328 浏览
#小秘書 早幾日喺 #team gathering 中咗個細獎,因為唔想 #獨食,今日一於拎出嚟請大家飲餐開心吓☕️ 原來由公司行到去 #德福美心皇宮 路程都唔近,前前後後花咗25分鐘先到大門口。諗住負先book左位就可以馬上叫嘢食啦,點知去到餐廳門口先知道要跟隊再排過。本來個接待員都唔肯幫我地安排㗎,仲答我 依家大把人仲等緊... 咁話明我book咗枱咋嘛,個魄上面寫明客人遲10分鐘就自動取消booking,咁 #美心 係咪要自己遵守呢?講到啲點心,今日認真唔好彩,面前出現嘅 #點心車 #食物款式 都不似預期,來來去執都係 #包點、}糯米雞 等 #飽肚食物👉🏻👈🏻 不過因為同事趕住返工,只好求其叫啲,填飽個肚🥢 好在最後都比我搵到 #燒賣,大大粒嘅鮮蝦係面頭,配以 #豬肉 做 #餡料,飽肚得嚟又鮮味😛 難怪我每次 #飲茶☕️ 都會嚟幫襯🥳

2020-01-23
2020-01-16 1167 浏览
是晚老爸的壽宴訂在美心皇宮一家人吃飯,5千以上的套餐就可以包一間廳房,地方比想像中的大,美心皇宮後來是最愛去喝茶的地方,愛其還有少見的推車仔文化,點心選擇多也出色,圍餐倒是第一次吃。琵琶金豬,皮脆但略嫌中間的肥肉過厚,吃兩塊就很膩了。松露醬花枝蚌片,沒有很香的松露味,花枝和蚌片爽口但味道偏淡。金鑽貴妃脆蝦球,這個是我最愛的菜式之一,蝦球很大,皮脆肉爽甜,芒果沙拉汁非常惹味開胃,不論大人小朋友都很喜歡。伴碟的炸鮮奶也是皮脆奶香,連沙拉菜都清碟😬原粒瑤柱脯伴花菇,份量大方,我更愛厚實彈牙的香菇和嫩豆苗。花膠螺頭燉土雞,非常的足料,大大塊的花膠,湯頭十分甜,熱辣辣一碗下肚,大滿足。原隻鮑魚扣玉掌,鵝掌炆得非常之Lum及入味。清蒸沙巴花尾斑,略嫌過熟。可能是上個禮拜在翠園吃過有史以來最好吃的蒸魚,越來越挑剔了🙈一品脆皮蒜花雞,皮脆肉嫩還泛黃油。錦繡糯米飯,臘腸非常的香,糯米Yin Yin Un Un,是吃過最好吃的。炆伊麵,沒拍照,麵很Q,很好吃。到最後的蟠桃我已經吃不下了🙈食物總體來說非常不錯,但服務真的有點奇怪。我們這麼多年來吃過不少不同酒樓的圍餐,加上廳房有個侍應姐姐專門服務,正常是吃完

琵琶金豬,皮脆但略嫌中間的肥肉過厚,吃兩塊就很膩了。
琵琶金豬

松露醬花枝蚌片

金鑽貴妃脆蝦球

原粒瑤柱脯伴花菇,份量大方,我更愛厚實彈牙的香菇和嫩豆苗。
原粒瑤柱脯伴花菇

花膠螺頭燉土雞

原隻鮑魚扣玉掌,鵝掌炆得非常之Lum及入味。
原隻鮑魚扣玉掌

清蒸沙巴花尾斑

一品脆皮蒜花雞,皮脆肉嫩還泛黃油。
一品脆皮蒜花雞

錦繡糯米飯

蟠桃

食物總體來說非常不錯,但服務真的有點奇怪。我們這麼多年來吃過不少不同酒樓的圍餐,加上廳房有個侍應姐姐專門服務,正常是吃完一個菜才再上下一個菜,第二盤的花枝片一上來已經不是很熱,已經第一時間跟侍應姐姐反映,她說會跟廚房說,等了許久還沒再上菜,結果再來是一次上三個菜,我O曬嘴跟她說要一個一個上,不然來不及吃會冷不好吃,炸鮮奶上來的時候已經只是溫的了。結果侍應姐姐說他們不是一個一個上菜的,只靠廚房自己安排,我真的是從來都沒遇過這種安排的。

後來買單的時候估計是經理,我也跟他反映了,結果他支支吾吾也說不出個所以然,還有張意見表給我填,我心想也好,就寫在紙上反映好了,我還沒開始寫,侍應姐姐就來收,我說我還沒寫好,後來寫到一半,我走開去拿包,她連問都沒問我就拿走了🙈我也真的是暈了😂既然有這機制,不是就應該讓顧客如實反映嗎?

希望除了食物之外,也同時做好服務,才是讓顧客不停回來的引力。
2020-01-10
一品脆皮蒜花雞
錦繡糯米飯
蟠桃
2019-10-14 2008 浏览
今時今日到底去邊度先會仲見到推車仔賣點心既茶樓?就係依間美心皇宮依份風情真係keep得唔簡單,仲要整個screen係車頭,即係講明我地唔係舊,係念舊即好正而點心紙上亦都仲有好多選擇,唔一定要去車拎百花釀魚肚賣相相當唔錯,望落魚肚好大塊,入口滑,入味多汁,唔會太咸幾好味蝦滑部分就正正常常啦,都彈牙好味既山竹牛肉,味道不錯,肉質唔會粉酸菜豬肚湯,酸菜味唔濃,無乜特別既一個湯,配返少少胡椒可能味道會突出一啲飲茶梗係要試試茶樓既蝦餃賣相大粒足料,皮唔太薄,亦唔滑,口感彈牙成隻蝦係入面既,大隻既筍味唔係好出,睇下你鍾意邊種蝦餃,佢味道唔算好突出,鍾意大蝦、鮮啲、彈牙口感既佢係做到既鮮蝦菜苗餃,都有大隻蝦係入面既,菜苗都正既,皮比蝦餃薄同滑,不錯最後係北菇棉花雞,個樣好靚好滑咁,雞大舊而滑身好味魚肚都係好厚身好入味個人認為夾埋蒸雞既味道更滑更好味個人好鍾意有啲車仔既感覺,所以食個環境都抵點心整體講唔上好突出除左魚肚,但樣樣都會足料既算係唔錯啦門口排緊成百張枱隔離枱食啲廚點個樣都吸引架得閒飲茶
好正
而點心紙上亦都仲有好多選擇,唔一定要去車拎

百花釀魚肚
蝦滑部分就正正常常啦,都彈牙好味既
山竹牛肉,味道不錯,肉質唔會粉

魚肚

山竹牛肉

酸菜豬肚湯

飲茶梗係要試試茶樓既蝦餃
最後係北菇棉花雞,個樣好靚好滑咁,雞大舊而滑身好味
魚肚都係好厚身好入味
個人認為夾埋蒸雞既味道更滑更好味

蝦餃皇

蝦餃

菜苗餃

北菇棉花雞

滑雞

個人好鍾意有啲車仔既感覺,所以食個環境都抵
點心整體講唔上好突出除左魚肚,但樣樣都會足料既
算係唔錯啦

門口排緊成百張枱
隔離枱食啲廚點個樣都吸引架
得閒飲茶

魚肚
北菇棉花雞
2019-10-05 981 浏览
到十月的天氣仲係咁熱, 想搵一間商場裏面嘅酒樓同媽咪飲茶, 選擇到德福廣場的美心皇宮。 而家酒樓多數都係用點心紙落點心的, 這類除咗點心紙之外, 還有推車仔賣點心, 感覺非常懷舊。 我們三個人一共點了炸芋角,牛孖筋,乾蒸牛肉球,蟹籽鮮蝦燒賣,棉花雞, 蛋撻仔和乾炒牛河。炸芋角~ 入口鬆化。牛孖筋~ 黏口感豐富, 炆得好入味。乾蒸牛肉球~ 而家好少酒樓有乾蒸牛肉, 入口啖啖肉,點埋喼汁,正!蟹籽鮮蝦燒賣~ 點心阿姨極力推介, 新鮮出爐, 燒賣熱辣辣加上鮮蝦爽口。棉花雞~ 份量非常多, 棉花質感厚身, 雞肉肉質滑溜。蛋撻仔~ 雖然細細粒,蛋味依然濃郁。乾炒牛河~ 河粉比較少, 牛肉偏乾。整體上酒樓的食物質素中上,點心即叫即蒸,地方寬敞座位舒適,各方面都幾平均。

炸芋角~ 入口鬆化。

牛孖筋~ 黏口感豐富, 炆得好入味。

棉花雞~ 份量非常多, 棉花質感厚身, 雞肉肉質滑溜。

蛋撻仔~ 雖然細細粒,蛋味依然濃郁。

乾炒牛河~ 河粉比較少, 牛肉偏乾。

炸芋角

蟹子鮮蝦燒賣
蛋撻仔
乾炒牛河
2019-09-22 680 浏览
實在太耐無去過飲茶嘆返一盅兩件,今日立即lunch就走去拎位,等咗成兩個鐘先有位今次嚟係新裝修,外觀立即高級哂我地兩人嗌咗5款點心,兩款甜品1) 豉汁蒸鳳爪(佢落咗柚皮落去蒸,味道好似無咁咸)2) 春卷(好香脆呀)3) 蛋撻仔(細細個,我最鍾意食酒樓嘅蛋撻)4) 棉花雞 (佢嘅魚肚好好味,但雞肉好似有d霉,所以麻麻地)5) 蝦肉韮菜蝦(皮好薄,好似粉果嗰d皮咁透明嘅,呢個點心好好味)6) 擂盆花生糊 (質感太 "傑" 身,但味道好香)7) 梳乎厘燉蛋 (味道太淡,唔夠蛋香味)

今次嚟係新裝修,外觀立即高級哂

我地兩人嗌咗5款點心,兩款甜品

1) 豉汁蒸鳳爪(佢落咗柚皮落去蒸,味道好似無咁咸)

2) 春卷(好香脆呀

3) 蛋撻仔(細細個,我最鍾意食酒樓嘅蛋撻)

6) 擂盆花生糊 (質感太 "傑" 身,但味道好香)

7) 梳乎厘燉蛋 (味道太淡,唔夠蛋香味)

蝦肉韮菜餃
蝦肉韮菜餃
2019-09-03 661 浏览
星期二中午,約了三位朋友午餐,其中一位在九龍灣上班,就約好去美心飲茶。美心點心,有水準保証。每次必食的有 紫菜卷,鵪鶉蛋燒賣。另外,叉烧包,牛肉球,都是水準之上。今日,人不算很多,中午12点到,就馬上有人位

美心點心,有水準保証

每次必食的有 紫菜卷,鵪鶉蛋燒賣。
另外,叉烧包,牛肉球,都是水準之上

今日,人不算很多,中午12点到,就馬上有人位

2019-09-03
$106.25 (午餐)
2019-08-22 1791 浏览
今日喺德福廣場附近工作的朋友約咗我喺呢間美心皇宮食午餐,兩個人食咗5款點心,飽得好緊要:1. 金錢肚 : 正!不過由於啲汁好濃郁,食完啲點心要留起一隻用來裝剩下的汁,否則就會溝埋其他點心,搞到所有點心一樣味。底部有兩件好味的柚皮!2. 帶子腸粉:啲帶子溝埋有啲蝦,鯹鯹地!啲腸粉皮霉霉地,No Good! 3. 棉花雞:全香港最好食嘅棉花雞入面的魚肚就是美心皇宮了!唔知點解我行勻成個西環啲海味舖都搵唔到呢隻咁靚嘅魚肚,可惜嗰舊雞麻麻哋好味,如果唔係就完美了!4. 蝦子柚皮 - 正!好入味!擺到明係用上湯煨過。5. 鹹水角 - 正!做得好出色!6. 乾蒸牛肉 - 粗糙左啲!味道麻麻!唔夠牛的鮮味!唔知點解喺加拿大多倫多啲唐人餐館食乾蒸牛肉同埋山竹牛肉都特別有鮮味。7. 鮮竹卷 - 好一般,餡料唔夠鮮味,鮮竹唔夠鮮竹味!8. 鯪魚球 - 麻麻,唔夠彈牙,唔夠鯪魚的鮮味。買單一個大點、兩個中點、一個小點及一個腸粉,茶錢每人$14(比觀塘孔夫子餐館貴兩蚊),但係呢度嘅水仙茶真係好好飲,就算好深色同埋好濃都唔會苦澀,鍾意嘆茶嘅朋友千祈唔好唔記得點水仙茶!呢度服務好好!我早幾日打電話來訂枱居然訂到,

4. 蝦子柚皮 - 正!好入味!擺到明係用上湯煨過。

5. 鹹水角 - 正!做得好出色!

7. 鮮竹卷 - 好一般,餡料唔夠鮮味,鮮竹唔夠鮮竹味!

8. 鯪魚球 - 麻麻,唔夠彈牙,唔夠鯪魚的鮮味。

呢度服務好好!我早幾日打電話來訂枱居然訂到,十分之開心!我早左5分鐘到,但係接待處已經迫爆人。

埋單總共$207,每人$104,算係抵!其實還有很多款式的點心,但係得兩個人食唔到咁多。
鮮竹卷
鹹水角
金錢肚
蝦子柚皮
2019-07-14 1084 浏览
其實間唔中星期五晚收工都會係呢度食晚飯,因有時收晏咗,呢度又唔洗點等位。。。最主要都係有味餸都幾鐘意食,加上午飯又唔會食中餐。 但好可惜,裝修完,有啲菜式無咗,連我至愛嘅琵琶豆腐都無咗😫之後就轉陣,叫香芒貴妃脆蝦球。。。但今晚,決了叫兩個完全之前未食過嘅!呢個菜,爭扎咗好多次,今次先叫黎食⋯⋯客家釀豆腐煲! 因為我倆都唔食魚頭🙈 一上枱,賣相唔錯喎!唔好講咁多,飲啖湯先,幾美味😋襯熱飲多兩啖先😋😋 料亦唔少,兩個人食就多咗少少,有成八件釀豆腐之餘,有蜆,有6粒肉丸,又有魚頭!雖然一向都唔食魚頭,但叫咗沒又唔想嘥都食咗少少😝😝跟住乾葱豆豉雞到。。。好香,好夠味!但嫌佢唔夠乾身,同埋都好油,下次都應該唔會叫 lu 😝😝

客家釀豆腐煲

乾葱豆豉雞
2019-07-12
$164.5 (晚餐)
2019-06-07 1255 浏览
這裏環境優雅 是日老火湯:老黃瓜紅蘿蔔豬展湯, 清甜👍清蒸游水筍殼魚 ,魚開邊蒸,鮮甜,肉質細緻嫩滑,配蔥油、豉油提升滋味!燒腩仔, 很喜歡吃這裡的燒腩仔,皮夠脆,也很香, 味道十分好 ,就是肥膩些。沙茶醬炆牛肋骨 ,切開後牛肉腍滑, 配沙茶醬,味帶香甜,骨架比較粗厚,食落牛肉份量不多。鮮淮山炒小瓜, 有翠玉瓜、鮮淮山、 小木耳、這款菜式清淡, 健康之選。👍懷舊千層糕, 層次分明,主要有蛋黃,瓜子仁,奶皇味,鹹甜味,口感十分的豐富!👍海帶綠豆沙, 一向都係我的心頭好, 是傳統味道 。👍生磨腰果露, 幾粒脆腰果襯托,腰果露香滑味濃。美心皇宮,菜式出品、口味、都令人滿意。
這裏環境優雅

是日老火湯:老黃瓜紅蘿蔔豬展湯, 清甜

👍海帶綠豆沙, 一向都係我的心頭好, 是傳統味道 。

👍生磨腰果露, 幾粒脆腰果襯托,腰果露香滑味濃。

美心皇宮,菜式出品、口味、都令人滿意。

2019-06-05
2019-05-15 1116 浏览
母親節,當然要同母親大人👩食個靚飯,媽媽簡左去美心皇宮食,美心皇宮裝修非常宮廷風,俾人一種好高貴既感覺。點菜就交由母親大人發辦,我們這一家一向都食野偏向清淡、健康🤗所以點左以下幾道:鮮准山炒翠肉瓜,呢個配搭簡單已經好好食,准山好爽,加埋有雲耳正👍🏻客家釀豆腐煲,呢個煲好正,入面除左有釀豆腐外,仲有d蜆肉,個湯底有魚的鮮甜味清蒸沙巴龍躉,咁大條魚通常都好易蒸到魚肉過熟有點鞋,但呢次蒸得都剛剛好燒味雙拼,簡左叉燒拼油雞,都不錯這餐晚飯雖簡簡單單,但一家食得開心已很滿足。

燒味雙拼,簡左叉燒拼油雞,都不錯

這餐晚飯雖簡簡單單,但一家食得開心已很滿足。

2019-05-12 826 浏览
母親節要飲茶確實係一件好考耐性的功課。因為呢個日子飲茶的輪候時間比平時需要多很多。我們拎了籌,等了兩個多小時才有位入席。專登來這間美心酒樓飲茶都係因為媽媽好懷念好想去有人推點心車的酒樓,所以我們坐車來飲早茶。裝後的美心比較整齊,坐得好舒服,看得出侍應做得很忙碌。我們好像鄉理出省,拿了很多的點心,根本無想過自己個肚能不能容納,可能大家看到那些點心車,心情都有點興奮吧!點了很多的點心,其中一樣最欣賞的係“灌湯餃”😋,真係好好味,湯濃料多。‘’錦滷雲吞‘’有點“漏”,反而‘’蛋撻‘’好淡的味道。整體上都不錯。
裝後的美心比較整齊,坐得好舒服,看得出侍應做得很忙碌。
2019-05-12
$150 (早餐)
庆祝纪念
母亲节
  • 灌湯餃
2019-03-14 965 浏览
一行10人来来到九龍灣的美心皇宫飲早茶。10個人坐一圍,有D擠迫。先到嘅朋友已叫咗齋腸及鳳爪排骨飯,一般般,没咩驚喜。跟住又叫咗紫菜卷,牛肉球,蝦腸,冬菇滑鷄飯等等……同以前吃過的美心有D唔同,真係太普通,連影相都冇興趣。紫菜卷好小小,入邊似係蝦膠。而估唔到嘅係,呢度唔使剔紙仔,而係用舊式嘅推車仔囉。