餐厅: 美心皇宮 (德福廣場1期)
资讯:

餐厅: 美心皇宮 (德福廣場1期)
资讯:

2019-09-03 607 浏览
星期二中午,約了三位朋友午餐,其中一位在九龍灣上班,就約好去美心飲茶。美心點心,有水準保証。每次必食的有 紫菜卷,鵪鶉蛋燒賣。另外,叉烧包,牛肉球,都是水準之上。今日,人不算很多,中午12点到,就馬上有人位

美心點心,有水準保証

每次必食的有 紫菜卷,鵪鶉蛋燒賣。
另外,叉烧包,牛肉球,都是水準之上

今日,人不算很多,中午12点到,就馬上有人位

2019-09-03
$106.25 (午餐)
2019-08-22 1760 浏览
今日喺德福廣場附近工作的朋友約咗我喺呢間美心皇宮食午餐,兩個人食咗5款點心,飽得好緊要:1. 金錢肚 : 正!不過由於啲汁好濃郁,食完啲點心要留起一隻用來裝剩下的汁,否則就會溝埋其他點心,搞到所有點心一樣味。底部有兩件好味的柚皮!2. 帶子腸粉:啲帶子溝埋有啲蝦,鯹鯹地!啲腸粉皮霉霉地,No Good! 3. 棉花雞:全香港最好食嘅棉花雞入面的魚肚就是美心皇宮了!唔知點解我行勻成個西環啲海味舖都搵唔到呢隻咁靚嘅魚肚,可惜嗰舊雞麻麻哋好味,如果唔係就完美了!4. 蝦子柚皮 - 正!好入味!擺到明係用上湯煨過。5. 鹹水角 - 正!做得好出色!6. 乾蒸牛肉 - 粗糙左啲!味道麻麻!唔夠牛的鮮味!唔知點解喺加拿大多倫多啲唐人餐館食乾蒸牛肉同埋山竹牛肉都特別有鮮味。7. 鮮竹卷 - 好一般,餡料唔夠鮮味,鮮竹唔夠鮮竹味!8. 鯪魚球 - 麻麻,唔夠彈牙,唔夠鯪魚的鮮味。買單一個大點、兩個中點、一個小點及一個腸粉,茶錢每人$14(比觀塘孔夫子餐館貴兩蚊),但係呢度嘅水仙茶真係好好飲,就算好深色同埋好濃都唔會苦澀,鍾意嘆茶嘅朋友千祈唔好唔記得點水仙茶!呢度服務好好!我早幾日打電話來訂枱居然訂到,

4. 蝦子柚皮 - 正!好入味!擺到明係用上湯煨過。

5. 鹹水角 - 正!做得好出色!

7. 鮮竹卷 - 好一般,餡料唔夠鮮味,鮮竹唔夠鮮竹味!

8. 鯪魚球 - 麻麻,唔夠彈牙,唔夠鯪魚的鮮味。

呢度服務好好!我早幾日打電話來訂枱居然訂到,十分之開心!我早左5分鐘到,但係接待處已經迫爆人。

埋單總共$207,每人$104,算係抵!其實還有很多款式的點心,但係得兩個人食唔到咁多。
鮮竹卷
金錢肚
蝦子柚皮
2019-08-22
等候时间
2 分钟 (堂食)
鹹水角
棉花雞
金錢肚
蝦子柚皮
2019-07-14 1047 浏览
其實間唔中星期五晚收工都會係呢度食晚飯,因有時收晏咗,呢度又唔洗點等位。。。最主要都係有味餸都幾鐘意食,加上午飯又唔會食中餐。 但好可惜,裝修完,有啲菜式無咗,連我至愛嘅琵琶豆腐都無咗😫之後就轉陣,叫香芒貴妃脆蝦球。。。但今晚,決了叫兩個完全之前未食過嘅!呢個菜,爭扎咗好多次,今次先叫黎食⋯⋯客家釀豆腐煲! 因為我倆都唔食魚頭🙈 一上枱,賣相唔錯喎!唔好講咁多,飲啖湯先,幾美味😋襯熱飲多兩啖先😋😋 料亦唔少,兩個人食就多咗少少,有成八件釀豆腐之餘,有蜆,有6粒肉丸,又有魚頭!雖然一向都唔食魚頭,但叫咗沒又唔想嘥都食咗少少😝😝跟住乾葱豆豉雞到。。。好香,好夠味!但嫌佢唔夠乾身,同埋都好油,下次都應該唔會叫 lu 😝😝

客家釀豆腐煲

乾葱豆豉雞
2019-07-12
$164.5 (晚餐)
2019-06-07 1237 浏览
這裏環境優雅 是日老火湯:老黃瓜紅蘿蔔豬展湯, 清甜👍清蒸游水筍殼魚 ,魚開邊蒸,鮮甜,肉質細緻嫩滑,配蔥油、豉油提升滋味!燒腩仔, 很喜歡吃這裡的燒腩仔,皮夠脆,也很香, 味道十分好 ,就是肥膩些。沙茶醬炆牛肋骨 ,切開後牛肉腍滑, 配沙茶醬,味帶香甜,骨架比較粗厚,食落牛肉份量不多。鮮淮山炒小瓜, 有翠玉瓜、鮮淮山、 小木耳、這款菜式清淡, 健康之選。👍懷舊千層糕, 層次分明,主要有蛋黃,瓜子仁,奶皇味,鹹甜味,口感十分的豐富!👍海帶綠豆沙, 一向都係我的心頭好, 是傳統味道 。👍生磨腰果露, 幾粒脆腰果襯托,腰果露香滑味濃。美心皇宮,菜式出品、口味、都令人滿意。
這裏環境優雅

是日老火湯:老黃瓜紅蘿蔔豬展湯, 清甜

👍海帶綠豆沙, 一向都係我的心頭好, 是傳統味道 。

👍生磨腰果露, 幾粒脆腰果襯托,腰果露香滑味濃。

美心皇宮,菜式出品、口味、都令人滿意。

2019-06-05
2019-05-15 1105 浏览
母親節,當然要同母親大人👩食個靚飯,媽媽簡左去美心皇宮食,美心皇宮裝修非常宮廷風,俾人一種好高貴既感覺。點菜就交由母親大人發辦,我們這一家一向都食野偏向清淡、健康🤗所以點左以下幾道:鮮准山炒翠肉瓜,呢個配搭簡單已經好好食,准山好爽,加埋有雲耳正👍🏻客家釀豆腐煲,呢個煲好正,入面除左有釀豆腐外,仲有d蜆肉,個湯底有魚的鮮甜味清蒸沙巴龍躉,咁大條魚通常都好易蒸到魚肉過熟有點鞋,但呢次蒸得都剛剛好燒味雙拼,簡左叉燒拼油雞,都不錯這餐晚飯雖簡簡單單,但一家食得開心已很滿足。

燒味雙拼,簡左叉燒拼油雞,都不錯

這餐晚飯雖簡簡單單,但一家食得開心已很滿足。

2019-05-12 789 浏览
母親節要飲茶確實係一件好考耐性的功課。因為呢個日子飲茶的輪候時間比平時需要多很多。我們拎了籌,等了兩個多小時才有位入席。專登來這間美心酒樓飲茶都係因為媽媽好懷念好想去有人推點心車的酒樓,所以我們坐車來飲早茶。裝後的美心比較整齊,坐得好舒服,看得出侍應做得很忙碌。我們好像鄉理出省,拿了很多的點心,根本無想過自己個肚能不能容納,可能大家看到那些點心車,心情都有點興奮吧!點了很多的點心,其中一樣最欣賞的係“灌湯餃”😋,真係好好味,湯濃料多。‘’錦滷雲吞‘’有點“漏”,反而‘’蛋撻‘’好淡的味道。整體上都不錯。
裝後的美心比較整齊,坐得好舒服,看得出侍應做得很忙碌。
2019-05-12
等候时间
140 分钟 (堂食)
$150 (早餐)
庆祝纪念
母亲节
  • 灌湯餃
2019-03-14 961 浏览
一行10人来来到九龍灣的美心皇宫飲早茶。10個人坐一圍,有D擠迫。先到嘅朋友已叫咗齋腸及鳳爪排骨飯,一般般,没咩驚喜。跟住又叫咗紫菜卷,牛肉球,蝦腸,冬菇滑鷄飯等等……同以前吃過的美心有D唔同,真係太普通,連影相都冇興趣。紫菜卷好小小,入邊似係蝦膠。而估唔到嘅係,呢度唔使剔紙仔,而係用舊式嘅推車仔囉。
2019-03-05 732 浏览
總共叫左3個小菜1個炒飯。。。胡椒湯煮桂花蚝,湯底有濃濃嘅胡椒味,配上瓜絲同桂花蚝,好好味!西檸雞半隻,炸得剛剛好,檸檬汁好開胃。炆龍躉腩,魚肉好滑好入味!楊州炒飯,都有好多蝦,菜心粒差燒粒好足料。平日晚上唔算好多人嚟食飯,服務都唔錯。
總共叫左3個小菜1個炒飯。。。

西檸雞半隻,炸得剛剛好,檸檬汁好開胃。

炆龍躉腩,魚肉好滑好入味!

楊州炒飯,都有好多蝦,菜心粒差燒粒好足料。

平日晚上唔算好多人嚟食飯,服務都唔錯。
2019-02-03 748 浏览
今日算係最齊人嘅一日所以我哋成班同事大概20個人揀咗美心飲茶咁多人就要分開兩張枱美心仲係好搞笑地有推車仔嘅點心即係如果啲點心係推車仔就唔會出現喺張點心紙上面我哋唯有努力等待最誇張係我哋等到一架車有六個點心分別有六個同事都想食,所以我哋嗌晒不過全部都係炸🤣🤣好彩最後都食得晒不過炸嘢來講個沙翁係冇得頂👍🏻👍🏻 10分推介不過可能未食鹹嘢之前,食咗呢個,所以咁高分🤣🤣不過重點推介個栗子焗布甸唔係間間酒樓都有得食呢個布甸,連為食同事都必食😋提提大家記得留肚食呢個,你先會覺得好味如果比啲鹹嘢食飽咗之後,再食呢個布甸就可能失色左😁
今日算係最齊人嘅一日
所以我哋成班同事大概20個人揀咗美心飲茶
咁多人就要分開兩張枱
美心仲係好搞笑地有推車仔嘅點心
即係如果啲點心係推車仔
就唔會出現喺張點心紙上面
我哋唯有努力等待
最誇張係我哋等到一架車有六個點心
分別有六個同事都想食,所以我哋嗌晒
不過全部都係炸🤣🤣
好彩最後都食得晒
不過炸嘢來講個沙翁係冇得頂👍🏻👍🏻 10分推介
不過可能未食鹹嘢之前,食咗呢個,所以咁高分🤣🤣
不過重點推介個栗子焗布甸
唔係間間酒樓都有得食
呢個布甸,連為食同事都必食😋
提提大家記得留肚食呢個,你先會覺得好味
如果比啲鹹嘢食飽咗之後,再食呢個布甸就可能失色左😁

2019-01-29
2019-01-27 2182 浏览
農曆年將至, 近日不時與朋友聚餐。 今次就訂了在九龍灣的美心皇宮。 餐牌上的食物選項算多, 但友人建議説, 因我們剛巧六人, 倒不如點半席「萬家歡愉 全包宴」。 那就不用費心了。半席包括六位茶位費及加一服務費, 橙汁一酌或啤酒大支裝一支。因有朋友駕車, 我們便選了一酌橙汁。 上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底) : 除了鉗外, 龍蝦肉不多, 伊麵沒甚味道, 是少有吃剩的餸菜。 五福燒味拼盤 : 五款燒味拼盤, 賣相一般, 食味普普通通。 翡翠彩鳳蚌片 : 雞肉炒蚌片, 蚌片略少, 味道一般。 花膠雞絲瑤柱羹 : 濃淡適中, 算多料。 碧綠鮑螺片 : 大大片螺片, 不錯呀。 清蒸沙巴花尾斑 : 魚蒸得剛好, 滑。 紅杞瑤柱浸翠苗 : 翠苗新鮮。 ㄧ品脆皮燒雞 : 燒雞放涼了, 皮不夠脆, 雞肉不滑。 香滑棗蓉糕 : 棗味不夠。

因有朋友駕車, 我們便選了一酌橙汁。

上湯焗加拿大龍蝦(伊麵底)

五福燒味拼盤

翡翠彩鳳蚌片 : 雞肉炒蚌片, 蚌片略少, 味道一般。

翡翠彩鳳蚌片

花膠雞絲瑤柱羹 : 濃淡適中, 算多料。

花膠雞絲瑤柱羹

碧綠鮑螺片 : 大大片螺片, 不錯呀。

碧綠鮑螺片

清蒸沙巴花尾斑 : 魚蒸得剛好, 滑。

清蒸沙巴花尾斑

紅杞瑤柱浸翠苗 : 翠苗新鮮。

紅杞瑤柱浸翠苗

ㄧ品脆皮燒雞 : 燒雞放涼了, 皮不夠脆, 雞肉不滑。

ㄧ品脆皮燒雞

香滑棗蓉糕 : 棗味不夠。

香滑棗蓉糕

2019-01-18
花膠雞絲瑤柱羹
碧綠鮑螺片
清蒸沙巴花尾斑
2019-01-16 723 浏览
今天屋企停電,所以同父親母親大人去周圍遊,首先當然去飲個早茶先啦,為方便媽媽晏就起九龍灣上堂,所以去左德福美心皇宮飲茶!呢度有香港已經少有的點心車賣點心,睇啱邊籠要邊籠。比較少見的點心,例如:芋頭糯米卷用薄薄的芋片卷著糯米飯蒸淡淡芋頭香,、炸紫菜卷是用紫菜包著蝦膠炸,香口鮮甜,非常惹味、百花讓茄子大路點心亦好好味叉球飯亦好食,但價錢較貴,不過今天的茶就左少少,唔知是否水不夠熱,好多碎茶葉浮面,水亦冇少少怪味,但服務是很好的,侍應亦有禮。
呢度有香港已經少有的點心車賣點心,睇啱邊籠要邊籠。
大路點心亦好好味叉球飯亦好食,

但價錢較貴,
2019-01-15
$120 (早餐)
2018-12-29 673 浏览
有人請客, 總要去的。雖然地點頗遠, 又不就腳, 但環境是 ok 的, 餐廳自成一角。這晚是一整圍的傳統飲宴菜式。首先上枱的是乳豬全體, 皮脆肉滑, 非常好味!炸蟹拑也是超正, 又爽口彈牙。炒西蘭花蝦球, 蝦球大大隻又鮮甜!原本係紅燒花膠雞絲翅, 後來改左燕窩。干貝豆苗也令人滿意。鮑片大大片, 很豪的感覺。清蒸大海班, 大大條但蒸得剛好, 肉質鮮嫩不鞋。脆皮燒雞也是皮脆肉香, 食到好飽都忍唔住食左兩件。甜品也是足料的, 又有紅豆沙, 又有美點雙輝!

這晚是一整圍的傳統飲宴菜式。
首先上枱的是乳豬全體, 皮脆肉滑, 非常好味!

炸蟹拑也是超正, 又爽口彈牙。

炒西蘭花蝦球, 蝦球大大隻又鮮甜!

原本係紅燒花膠雞絲翅, 後來改左燕窩。

干貝豆苗也令人滿意。

鮑片大大片, 很豪的感覺。

清蒸大海班, 大大條但蒸得剛好, 肉質鮮嫩不鞋。
脆皮燒雞也是皮脆肉香, 食到好飽都忍唔住食左兩件。
甜品也是足料的, 又有紅豆沙, 又有美點雙輝!
2018-12-19 471 浏览
臨近聖誕節 食西餐就一定又多人 又要等位 所以今晚約咗兩老嚟美心食飯 食佢地鍾意食嘅中餐🤧 孝敬吓佢地估唔到平日都咁旺場 可能係做冬嘅時節啦🤔今晚叫咗四個小菜 魚香茄子煲 鹹鹹辣辣咁幾惹味 茄子去咗皮 食落唔會好韌 幾貼心👍🏻大良炒鮮奶 呢個幾多料 有啲蝦有啲肉有啲豆 炒得都幾滑🤤菠蘿生炒骨 啲排骨炸到啱啱好 有少少脆 層皮唔會太厚 加埋啲配料 菠蘿 紅青椒咁 幾唔錯😎客家釀豆腐煲 呢個煲份量好足 好多豆腐 仲有肉丸 蜆 同魚頭 魚頭有輕輕走過油 好好食 個湯都好甜 連個湯都想飲埋 不過食得太飽 飲唔晒😿不過侍應嘅數量真係唔夠 好難先搵到個侍應落單 服務認真冇乜 咁嘅價錢都會期待有好少少嘅服務啦 況且美心一向都走高價路線 咁嘅服務質素有待改善呀☹️☹️

估唔到平日都咁旺場 可能係做冬嘅時節啦🤔

大良炒鮮奶 呢個幾多料 有啲蝦有啲肉有啲豆 炒得都幾滑🤤

2018-11-03 874 浏览
爸爸生日揀咗美心食飯慶祝,揀咗個套餐再加飯麵韮王炒花枝片,正常味道,份量算大片皮鴨就份量偏少,同樣係美心集團,北京樓好食好多個鮑魚得一個字形容...咸突然間成個餐上哂咁滯!我地喺度話乜我地去食快餐咩?食緊大家樂呀?我話唔係!係美心MX待應姐姐聽見我地咁串,即嗌walkie入廚房叫停我地嗰枱唔好出嘢住上埋百花釀油炸鬼同龍躉,我地等吓大半個鐘都未等到最後兩個餸同甜點食到最後兩個餸真係覺得美心質素差咗啲糕有啲薑味幾好食嘅壽包$10一個細細個仲無蛋皇就差咗啲囉⋯⋯
爸爸生日揀咗美心食飯慶祝,揀咗個套餐再加飯麵

韮王炒花枝片,正常味道,份量算大

片皮鴨就份量偏少,同樣係美心集團,北京樓好食好多

個鮑魚得一個字形容...咸

食到最後兩個餸真係覺得美心質素差咗

啲糕有啲薑味幾好食嘅

壽包$10一個細細個仲無蛋皇就差咗啲囉⋯⋯

2018-10-20 679 浏览
超級失望,以為大集團出品一定是正常,叫咗幾度正,燒賣,腸粉,燒賣,再加多一道百花釀茄子,質素十分差,燒賣入口有一陣雪味!百花釀㗎啦茄子味入口即溶,用筷子夾唔到,想食都難;排骨完全唔冇肉味,唔怪得知呢度啲人淨係坐低飲茶啦!點心完全接受唔到,呢個師父好明顯要吵,呢度得炸嘢可以,炸嘢師傅炸出嚟啲嘢好食!

百花釀茄子
百花釀茄子
燒賣
炸魷魚
排骨
2018-10-20
等候时间
30 分钟 (堂食)