2017-07-04 207 浏览
星期2公司有要事要外出,可以離開公司可以話係一大樂事,出去抖下氣人都精神好多今次仲可以自己一個人,唔駛同阿姐外出,自由好多去見客之前,首先緊係食個飯先,個客人係北角,我都係去北角食左飯先穩陣D去左羅勒印度餐廳,近近地唔駛太麻煩呢間印度餐廳已經拎左幾年米芝蓮.平日午餐有好多款選擇.可配飯或薄餅.價錢都唔算太貴架!茄汁咖哩雞配飯 $60細細兜但咖哩都幾多.香料味重同只是微辣.蕃茄味夠酸所以送飯好夾.雞有4大舊好夠曬送飯.同埋都幾滑身.如果配薄餅有4-5大塊都會好飽肚架!印度脆餅好脆身,咬一咬已經碎,口感好正,好脆滑印度咖哩角味道好特別,入面材料好豐富,入口好多味道食完已經好飽肚,又要開始工作啦

今次仲可以自己一個人,唔駛同阿姐外出,自由好多

去左羅勒印度餐廳,近近地唔駛太麻煩

茄汁咖哩雞配飯 $60

印度脆餅好脆身,咬一咬已經碎,口感好正,好脆滑

印度咖哩角味道好特別,入面材料好豐富,入口好多味道

食完已經好飽肚,又要開始工作啦
2017-06-30 189 浏览
星期三難得約了朋友,便放半天假陪她吃飯和走走,很久沒有在平日放假啦我地打算食個LUNCH再去銅鑼灣行街,於是就係我公司附近餐廳一齊食LUNCH最後去左羅勒印度餐廳,依度食午餐價錢區內算平,野食又唔會太差下午開始多人,好在我地早左黎,先有位首先飲左杯青檸梳打,幾解喝,無乜落冰所以唔會淡食左個印式煎餅,煎餅煎得好脆,仲有小小香料味,食落好香口點埋印式醬汁會更加惹味而且真係幾大塊,又唔會油膩,好抵食咖哩雞唔算太辣,不過辣辣地先好食,配埋印求薄餅會仲好食雞肉好香滑,幾好咬口,感覺唔錯

下午開始多人,好在我地早左黎,先有位

首先飲左杯青檸梳打,幾解喝,無乜落冰所以唔會淡
食左個印式煎餅,煎餅煎得好脆,仲有小小香料味,食落好香口
點埋印式醬汁會更加惹味

而且真係幾大塊,又唔會油膩,好抵食

咖哩雞唔算太辣,不過辣辣地先好食,配埋印求薄餅會仲好食
雞肉好香滑,幾好咬口,感覺唔錯

2017-06-26 248 浏览
今天放工同老公去北角探望住在老人院的叔婆,叔婆身體不適,都是因為年紀大了,行動有些不便,希望她早日康復!探完叔婆已經晚上九點,我們還未食晚飯,就在附近睇下食乜?剛剛經過一食店好熱鬧,客人來來往往,原來是一間食印度菜的羅勒印度餐廳,我們都很好喜歡食印度咖哩,所以就入座食晚餐了!餐廳佈置雅潔。餐牌都有好多款式食品,但我們比較喜歡食套餐,乜都有吾洗煩,因為我們喜歡一人套餐的食物,所以我們要了2個一人套餐。套餐包括飲品,但老公喜歡啤酒,所以另外叫給他!咖哩角:餡料是薯仔和碎肉,咖哩味道不是很濃。香燒雞:雞肉入味,燒得香,味帶辣!香草咖哩羊肉:羊肉好林又入味,沒有羶味,很香的咖喱帶香草味,味道帶點辣。配印式烤餅和印度白飯,十分美味!瑪沙拉雞:雞肉入味又嫩滑,印度式的烹調,多種香料煑成,濃味十足,配印式烤餅和印度白飯,十分惹味!

餐廳佈置雅潔。

套餐包括飲品,但老公喜歡啤酒,所以另外叫給他!
咖哩角:餡料是薯仔和碎肉,咖哩味道不是很濃。
香燒雞:雞肉入味,燒得香,味帶辣!
2017-06-23
  • Happy  Meal
2017-06-24 84053 浏览
幾年前仲讀緊大學嘅時候,經常來呢度附近補習,次次放咗工之後,都經過呢間餐廳覺得好香,但係就冇機會食到。直至上星期,我朋友為咗慶祝佢返新工,就叫咗我去佢附近食一餐飯。相約嘅地點,原來就係幾年前我一直想吃嘅呢一間印度餐廳。呢一間餐廳,淨係睇佢門面,就知道佢嘅價格比一般餐廳貴。裏面每一張枱,都鋪左枱布,格調適合一班朋友輕鬆傾計。雖然係印度餐廳,但係我哋就冇特別叫印度咖喱。反而叫左個2人餐,食佢比較吸引嘅烤羊同薄餅。另外再叫走左個雜錦印度燒烤,食埋烤豬、烤雞同烤魚。先來就係個特飲,有個芒果乳酪同埋印度啤酒,芒果乳酪比較傑身同埋甜,而印度啤酒,容易入口,酒精濃度不是太高而且唔係太有麥味。首先嚟嘅係咖喱角同埋香燒雞,咖喱角比較軟身,但裏面有超多材料,一咬落去啲材料就會跌晒落隻碟度,好漲卜卜。至於香烤雞用上好多香料,味道濃烈,食完要飲冰水先可以中和,不過非常開胃。個馬沙拉羊好好食,基本上唔會有羊嘅騷味,加上獨特嘅印度漿料,令我一試難忘!配上原味嘅印度薄餅,頓時令口內的味蕾得到舒緩。而且印度薄餅大大塊又好飽肚,偶然食一兩塊好有新鮮感。個印度炒飯係我第一次係香港食到!印度人炒飯嘅功力真係唔可以睇小,佢哋

2009 浏览

個印度炒飯係我第一次係香港食到!印度人炒飯嘅功力真係唔可以睇小,佢哋用嘅米,應該係印度米,外型同香港食嘅泰國米有啲唔同。米身比較長,而且比較幼小,炒出來的飯,唔會變成一團團,而係一粒粒,乾爽俐落,無聊嘅時候我諗我真係會喺度數到自己食咗幾多粒米。
2017-06-08
米芝蓮推介印度餐,一定要黎試下喇,仲要必點咖哩同炸餅,坐下坐下都FULL哂,平日都幾多人食。原來大埔都開左,環境應該都幾靚下次要再去試埋。成間餐廳既佈置都好有印度既感覺,掛左好多好靚既裝飾同埋勁正既吊燈。座位都幾寬敞唔會坐得好迫,侍應生都係印度人,一入去就極有印度風味。小食叫左雜菜薯仔餅($38)入面夾雜左好多雜菜,成塊幾厚身食落有少少辣辣地同埋真係好多薯仔,仲有醬可以點,甜甜地點埋薯餅更加香口。黎到印度點可以唔叫咖哩呀!一定要叫既香草咖喱羊肉($96),羊肉已經煮到勁淋身,咖喱唔算好辣但勁香,有少少蓋過左羊既羶味。瑪沙拉牛肉($88),瑪沙拉係用左勁多香料整成,所以食落已經勁多香料煮成既味道超惹味,牛肉都係勁淋勁入味,最緊要可以拎黎點烤點食一流。點會少得蒜蓉烤餅($26),煙煙靭靭加上勁多蒜蓉超好味,拎埋黎點咖哩同瑪沙拉真係超惹味。餐飲有好多酒類可以揀,當然要點特別既香料奶茶($30),先有一壺裝住俾你再自己倒落杯,有香草既味道,茶味唔係太濃,記得呢度樽裝水係要收$10架。Kulfi($40)印度都有雪糕食,煉奶味幾重再點啲藏紅花汁更好食。店名: 羅勒印度餐廳地址: 北角七姊妹道7號

香草咖喱羊肉

2017-06-14
香草咖喱羊肉
香草咖喱羊肉(
2017-06-18 117 浏览
細妹放左學之後約我去北角朋友屋企幫手整電腦,最近無返工,當係小小入息去到都整左3個鐘,有D麻煩好在最後都整到,過到關跟住就食小小野先返屋企,我地去左北角羅勒印度餐廳,去到時候尚早,所以好易搵位去到羅勒卯度餐廳,緊係要食個牛油NANN啦,牛油NANNV好香好脆,口感豐富,味道,一流咖哩類先最精彩,咖哩牛肉好惹味,撈埋NANN一齊食好好食牛油雞好滑,食落好香,肉質都滑辣雞就辣左小小,不過都唔錯我飲左草莓LASSI,好甜好好飲,味道好似乳酪,好開胃
去到都整左3個鐘,有D麻煩

好在最後都整到,過到關

咖哩類先最精彩,咖哩牛肉好惹味,撈埋NANN一齊食好好食
牛油雞好滑,食落好香,肉質都滑
辣雞就辣左小小,不過都唔錯

我飲左草莓LASSI,好甜好好飲,味道好似乳酪,好開胃
2017-06-15 132 浏览
最近返工非常忙碌,都小左寫食評,香港真係生活迫人呀好在今日唔駛返大陸工作,可以係公司安靜咁做野到6點,原來已經好幸福收工後約左朋友去食飯,之後再去睇戲由於時間緊迫,我地去到餐廳食左小小野咋首先飲左杯MANGO LASSI,芒果味好鮮甜,但唔會話好甜,清涼解喝,味道一流我地大家一齊飲左個磨菇湯,磨菇湯好足料,好夠味,熱辣辣好好飲燒菠羅好鮮甜多汁,而且唔會燒得太濃,燒得好入味份量都算幾多,又唔會好濃,幾好食最後食左個雙層烤餅,烤餅好香好脆,又唔會太油食完要去睇戲,時間好急呀
最近返工非常忙碌,都小左寫食評,香港真係生活迫人呀

收工後約左朋友去食飯,之後再去睇戲

由於時間緊迫,我地去到餐廳食左小小野咋

燒菠羅好鮮甜多汁,而且唔會燒得太濃,燒得好入味

份量都算幾多,又唔會好濃,幾好食

最後食左個雙層烤餅,烤餅好香好脆,又唔會太油

食完要去睇戲,時間好急呀
2017-06-15 207 浏览
係openrice搵下邊度有D好好味又抵食嘅印度餐廳,搵到呢間羅勒印度餐廳,睇左其他食評都好吸引,所以帶埋屋企人同埋男朋友一齊去食。咁我地就一早訂左位,因為驚要等位,不過去到都唔係好多人食緊,可能早啦。咁我地就先叫左個四人餐。芒果乳酪好好飲,但比較細杯。四件咖哩角好似唔吸引,但食落好好味,好特別咖哩角配埋兩醬汁串燒雞好香,送黎時仲係熱辣辣傢,送飯超正。咖哩羊、咖哩雞都好食,唔辣,而且腍,同D印式薄餅一齊食一流印度炒飯D飯都幾特別,唔同平時食開嘅白飯,一粒粒好散。炒飯就無咩味但同其他餸一齊食幾好。羊肉通心燒卷好惹味,值得叫最後叫多左個薄餅,好好味總括黎講值得再黎食

咁我地就先叫左個四人餐。

芒果乳酪好好飲,但比較細杯。

四件咖哩角好似唔吸引,但食落好好味,好特別

咖哩角配埋兩醬汁

串燒雞好香,送黎時仲係熱辣辣傢,送飯超正。

咖哩羊、咖哩雞都好食,唔辣,而且腍,同D印式薄餅一齊食一流

羊肉通心燒卷好惹味,值得叫

最後叫多左個薄餅,好好味

總括黎講值得再黎食
2017-06-09 145 浏览
今晚和朋友去北角健威商場購物, 之後大家決定在這區晚飯, 看看 Open Rice 附近特式餐廳,  我們找到  羅勒印度餐廳, 有米芝蓮推介, 一於試試. 在門外, 先看看餐廳環境及 menu.   感覺 OK.   (星期二, 三, 四有優惠 !)佈置典雅, 沒有太誇張的印度裝修, 客人也有中外籍人仕.店員全是印度員工, 招呼有禮, 我們點了經典印度菜。餐桌用白檯布, 好西化.   備有礦泉水, 每枝 $1-, 合理而經濟.Mango Lassi $38- 有芒果香, 調較得好, Carlsberg (Large) $65.   Litchi Soda  $32- 涼快清新.Masala Papadam 2 pcs 香料胡椒餅 $38-夠薄脆又香口, 鋪滿蕃茄, 洋蔥, 青瓜粒, 加點綠色薄荷汁, 紅色甜辣醬, 加開胃.Malai Koftha 白汁芝士薯仔球 $78.   印度咖喱加白汁芝士, 薯仔球稔軟, 比配肉類更特別, 連同烤餅吃, 很好.Vegetable Curry  什菜咖喱 $72-      印度黃咖喱, 配素菜煮法, 用來配烤餅, 好滋味.Beef Masala
佈置典雅,
沒有太誇張的印度裝修, 客人也有中外籍人仕.
店員全是印度員工, 招呼有禮, 我們點了經典印度菜。
Mango Lassi $38- 有芒果香, 調較得好,

Malai Koftha 白汁芝士薯仔球 $78.
Vegetable Curry  什菜咖喱 $72-
印度黃咖喱, 配素菜煮法, 用來配烤餅, 好滋味.
Beef Masala 瑪沙拉牛肉 $88-
牛肉滑滑, 份量不多, 配瑪沙拉醬汁, 配白飯也 OK.
Baked Soft Leavened Bread 特式烤餅 $20,    印度經典小食, 有水準.
Black Truffle Naan 黑松露烤餅 $28-    也是印度經典烤餅, 加入黑松露配料, 增加味覺, 好食.
Indian Rice 印度白飯  $30- 入口感覺像中國的切碎米粉.  真要加點咖喱才好入口.  但比較好吃的, 仍是咖喱配烤餅好 !

Tandoori Lamb Chop 4 pcs  天多羅燒西新蘭羊架 $168-
羊架烤得香而不乾, 肉質稔滑, 配椰菜, 紅蘿蔔絲, 幫助入口減少油膩, 也不錯.

閒來間中吃印度菜, 試其特式, 也是好節目.  此餐廳沒有傳統香料氣味而帶西化, 店員服務態度好, 我們感覺滿意.  可以再來.
2017-03-20 1074 浏览
This is my canteen for Indian food and it is conveniently right next to the MTR exit so I went on a rainy day.As usual had saffron rice with the butter chicken.The butter chicken is consistently good with a delicious sweet taste and brilliant with the saffron rice.Also got the naan because their naans are damn good.Finished with a mango lassi and lime soda.

落雨天又凍凍地,就決定黎呢到試下米芝連推介既印度咖哩😬。係門口望入去都係得兩三枱人,而且好多位,所以唔洗等就入得。環境:食物:1.咖喱角冇記錯38$有3隻,隻隻都好足料,入面會有薯仔,食落堅有咖哩料,唔係得個講字,微辣,可以點返隔離既醬。綠色係薄荷醬、紅色好似係甜酸?2.咖喱雞一碟入面都有幾多雞肉架,食落唔會太辣,但感覺就普通左D。3.薄餅就咁食係冇咩味,沾左咖哩食會好好多,但個人認為個底食落有小小苦苦地╮( ̄▽ ̄"")╭仲嗌左個白飯不過冇咩好影啦😂唯一特別既係唔似我地平時食既飯咁會痴住,佢係一粒粒咁分開,有種炒飯既感覺。服務:尚可,入座既時候要舉手先比餐牌。整體黎講,冇預期中咁好食,都係普通,比較鍾意食之前寫過既另一間鋪頭。但咖哩角可以一試。

環境:
食物:
1.咖喱角
咖哩角
綠色係薄荷醬、紅色好似係甜酸?
2.咖喱雞
一碟入面都有幾多雞肉架,食落唔會太辣,但感覺就普通左D。
3.薄餅

服務:
尚可,入座既時候要舉手先比餐牌。

2017-03-18
午餐
咖哩角
2017-03-11 787 浏览
Don't come here unless you think it's OK to pay $28 for a coca cola can and $32 for a tiny plate of Raitha + 10% service charge.  Spent almost $200 for chicken biryani which had only 2 tiny chicken shreds and had to pay effort to shuffle rice around to see if there was indeed any chicken piece inside. What a rip off!  There are many other quality Indian and Middle Eastern restaurants where one can eat buffee with this price.

2017-03-11
2017-03-10 649 浏览
同朋友出街食飯,大家都唔係要求好高既人,食D咩都係豐儉由人有時食貴D,有時食平D,都好開心,最緊要係同自己真正既朋友食野今次朋友提議食印度餐,所以就去羅勒印度餐廳食左個烤芝士,芝士好香,味道好特別,又唔會話濃得滯攪到入口怪怪旁邊既雜菜味道都唔錯串燒雞係好新鮮,雞味香濃,而且夠曬熱,所以要上枱即刻食香炸雞角,顧名思義係炸雞角,雞角炸得十分香脆可口不過肚味稍嫌太濃,可能我食唔慣,但D肉好滑開心既一晚,相當盡慶而歸
同朋友出街食飯,大家都唔係要求好高既人,食D咩都係豐儉由人

今次朋友提議食印度餐,所以就去羅勒印度餐廳

旁邊既雜菜味道都唔錯
串燒雞係好新鮮,雞味香濃,而且夠曬熱,所以要上枱即刻食
炸雞角,顧名思義係炸雞角,雞角炸得十分香脆可口

不過肚味稍嫌太濃,可能我食唔慣,但D肉好滑

開心既一晚,相當盡慶而歸
2017-03-04 747 浏览
同朋友星期五黎個happy Friday,佢話想食咖哩最後去左羅勒印度餐廳星期5晚都幾多人,好在早黎唔駛等位首先食左個咖哩牛肉,牛肉好夠味,咖喱好香,印度咖哩唔怪得咁出名自選烤餅蒜蓉,有咖喱當然要叫烤餅啦。自選味道我地揀左揀蒜蓉味!烤餅脹卜卜有口感,蒜蓉味唔太突出同個底就焗得有啲'窿',但點咖喱食真係一流!!印度式炸洋蔥,點多個小食訣就滿足晒!見網上食評冇乜人食過呢個炸洋蔥就試吓啦! 分量幾多但有少許油膩,點咖哩食都唔錯。g依個類似中式煎埋既野,幾香口,咬口香脆,感覺唔錯而且咬完唔會覺得好油膩,唔會滯住滯住咁整體食物質素同服務幾好,今晚大滿足
同朋友星期五黎個happy Friday,佢話想食咖哩

最後去左羅勒印度餐廳

星期5晚都幾多人,好在早黎唔駛等位

g依個類似中式煎埋既野,幾香口,咬口香脆,感覺唔錯

而且咬完唔會覺得好油膩,唔會滯住滯住咁

整體食物質素同服務幾好,今晚大滿足
2017-02-28 553 浏览
今日同朋友去遠啲搵美食,今次食印度餐!一出地鐵站向左行就已經見到呢間餐廳!餐廳裝修好有印度風味。我同朋友好肚餓,叫左好多食物xd香燒雞(半隻) $96香烤雞用鐵板上,送上枱嘅時候有'渣渣'聲睇落好新鮮!香烤雞烤得剛剛好,食落雞肉好滑,但最好趁熱食因為凍左雞肉就乾。雞下仲有雜菜可以中和下罪惡感xd椰菜薯仔$70薯仔唔會好'林',咖喱薯仔同椰菜都好入味。勁辣咖哩羊肉$96食印度菜又點可以唔食羊肉呢。啲staff係我order完之後都提我個咖喱係好辣,但我食得辣都照叫。真係冇令我失望!咖喱用好多香料製成,羊肉好嫩滑,有羊肉味但一啲都唔so!辣得好爽哈哈!
我同朋友好肚餓,叫左好多食物xd
香燒雞(半隻) $96
椰菜薯仔

薯仔唔會好'林',咖喱薯仔同椰菜都好入味。
勁辣咖哩羊肉