2025-06-20 286 浏览
成日聽朋友講話有間懷舊西式餐廳好掂,終於約到時間一齊試。入到去滿滿的舊香港情懷,復古燈光配木枱木椅,瞬間穿越返70年代老香港西餐廳,氣氛滿分!款款都想試,最後索性豪啲,一次過叫咗成枱嘢。-🥩 鐵板美國牛封門柳(鮮菇燒汁)$130封門柳夠晒淋身,七安士份量啱啱好,肉味濃得嚟唔會韌。鮮菇燒汁撈埋薯蓉一齊食,-👑 美國安格斯牛肉眼扒(黑松露燒汁)$20010安士超大塊!肉眼扒脂肪分布靚,切開仲係粉紅色,黑松露燒汁超濃郁,每一啖都係奢華享受。呢個價錢好抵食!琺瑯鍋慢煮牛面珠墩肉配紅糙米飯牛面珠燉得夠耐,夾起嚟成舊肉都係入口即溶,汁收得夠靚,仲有隻溫泉蛋撈飯一流。紅糙米飯煙煙韌韌,唔會太硬,配埋個汁一齊食真係好啱。*update 5-course set $40 跟沙律杯、餐湯、餐飲、甜品🥗 凱撒沙律沙律菜新鮮爽脆,芝士味香濃,煙肉煙韌有咬口,加埋提子乾同沙律醬,層次豐富,開胃之選!🧀西班牙巴斯克芝士蛋糕表面焗至焦香,中間少少流心口感。芝士味濃郁但唔會太重,甜度啱啱好,係會想一食再食嗰種。呢間餐廳真係有驚喜,由主菜到小食都好有心機,唔會有啲行貨味。環境舒服,服務人員都好有禮。成晚食得超滿足,之後

🥩 鐵板美國牛封門柳(鮮菇燒汁)$130
👑 美國安格斯牛肉眼扒(黑松露燒汁)$200

琺瑯鍋慢煮牛面珠墩肉配紅糙米飯

*update 5-course set $40
跟沙律杯、餐湯、餐飲、甜品

🥗 凱撒沙律

🧀西班牙巴斯克芝士蛋糕

呢間餐廳真係有驚喜,由主菜到小食都好有心機,唔會有啲行貨味。環境舒服,服務人員都好有禮。成晚食得超滿足,之後一定會再嚟,尤其係個蘑菇湯同巴斯克芝士蛋糕,實要encore‼️😛

紅星餐廳 (北角)
北角英皇道668號健康村2期UG樓UG10號舖
  • 凱撒沙律
  • 西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕
  • 美國安格斯牛肉眼扒
  • 餐湯
近北角圖書館同街市斜對面,都幾多附近街坊幫襯。餐廳係懷舊復古風嘅老牌扒房格局,有質感既高背椅,精緻水晶燈,仲有古典搖擺鐘,舊時香港嘅高級西餐廳,優雅又帶點懷舊feel。近年周街都係所謂新派冰室,呢d算買少見少了。難得加上店員服務貼心,好有親切感。menu都感受到對食客既誠意,餐牌選擇多到爆,鴨、魚、豬手、牛扒、羊扒、海鮮飯、鐵板牛脷、牛尾,感覺有d癲,乜都有!!😆街坊生意,價錢又唔貴。行過附近,呢間真係食得過👍❣️🦆 法式油封鴨腿配煙肉 呢道油封鴨腿係皇牌!鴨髀皮薄脆,咸香撲鼻,入口微焦好香口,內裏鴨肉鮮嫩多汁,唔會乾柴。配上香橙黑加侖子忌廉汁,醬汁酸甜濃郁,橙香突出,杰身得黎好平衡鴨肉嘅油膩,調味啱啱好。🐟 鑊仔燴香煎鱸魚扒配蕃茄肉醬 鱸魚扒煎得外脆內嫩,連魚皮,魚皮無散架!!!魚肉鮮滑唔腥,配上蕃茄肉醬(可揀辣或唔辣),辣既幾惹味。好欣賞呢度既飯用紅糙米添!健康又有咬口,吸晒醬汁。🐂 🍷琺瑯鍋紅酒雜菜炆牛尾 牛尾炆得軟腍入味,肉質鬆化,輕輕一咬就散開,紅酒醬汁濃郁香醇,帶點雜菜嘅清甜,味道層次豐富。琺瑯鍋保溫一流,食到最後都熱辣辣,配飯一流!🍲 紅菜頭忌廉湯 餐湯日日唔同,嗰
近北角圖書館同街市斜對面,
都幾多附近街坊幫襯。

餐廳係懷舊復古風嘅老牌扒房格局,
有質感既高背椅,精緻水晶燈,仲有古典搖擺鐘,
舊時香港嘅高級西餐廳,
優雅又帶點懷舊feel。
近年周街都係所謂新派冰室,
呢d算買少見少了。
難得加上店員服務貼心,好有親切感。

menu都感受到對食客既誠意,
街坊生意,價錢又唔貴。
行過附近,呢間真係食得過👍❣️

🦆 法式油封鴨腿配煙肉
呢道油封鴨腿係皇牌!

🐟 鑊仔燴香煎鱸魚扒配蕃茄肉醬
鱸魚扒煎得外脆內嫩,
連魚皮,魚皮無散架!!!
魚肉鮮滑唔腥,
配上蕃茄肉醬(可揀辣或唔辣),
辣既幾惹味。
好欣賞呢度既飯用紅糙米添!
健康又有咬口,吸晒醬汁。

🐂 🍷琺瑯鍋紅酒雜菜炆牛尾

🍲 紅菜頭忌廉湯
餐湯日日唔同,嗰日咁啱紅菜頭忌廉湯。
本身個人麻麻地紅菜頭,
但有驚喜佢處理得唔錯!
無平時食紅菜頭陣草腥味,
紅菜頭打爛得細滑,
佢應該仲溝左少少粟米,
估唔到咁夾!入口鮮甜清新。
飲飲下我竟然飲晒個紅菜頭湯!😋

🍰 Basque Burnt Cheesecake
餐+$20就有埋個Cheesecake,
真心抵!
平時一塊Basque Burnt Cheesecake閒閒地5,60蚊,
表面微焦香氣濃,
內裏creamy雖然唔算好軟心,
但甜度適中,食完好滿足!

懷舊扒房,街坊價錢,
又咁有人情味既小店,
買少見少!真係要食多d呢類小店🩷👍

餐廳:紅星餐廳地點:鰂魚涌菜式:西餐餐牌:主餐牌主菜15選1,有多款肉類,可以自選配餐項目,包括沙律/餐湯麵包/芝士蛋糕/飲品等。旺市後入座同前離座仲有八折。美國安格斯牛肉眼扒(約八安士)黑松露醬燒汁 $180 另加一美國安格斯牛肉眼扒超大塊,我叫左7成熟,肉質仲嫩帶少少無血水,外皮少少脆,好多肉食。面頭加上充足燒汁同一pat黑松露醬,味道剛好,入口絕對唔會乾。配有新鮮秋葵兩條,車厘茄兩粒同香草滑溜薯蓉。鐵板法式羊扒 腰果芥末醬 迷迭香蒜蓉汁 $130 另加一鐵板法式羊扒一客三件,用錫紙包好方便用手食。熱辣辣用鐵板上枱,服務員仲幫我倒燒汁。羊扒我叫左七成熟,肉質好嫩,連筋。個汁夠鹹香,而羊扒面頭加左迷迭香蒜蓉汁,好夠味。伴有新鮮秋葵兩條,車厘茄兩粒同洋蔥條,仲有少少滑溜薯蓉。琺瑯鍋紅酒雜菜炆牛尾配意大利粉或紅糙米飯 $90 另加一琺瑯鍋紅酒雜菜炆牛尾真係一大個琺瑯鍋上,入面有四大件炆得超淋既牛尾,肉多又嫩又帶厚厚骨膠原。伴有紅蘿蔔同洋蔥,個紅酒汁好味又唔會太濃,撈意粉唔錯。意大利粉另上,擺得精緻而上面加有香草。凱撒沙律 加$30 另加一凱撒沙律好大碟,爽口新鮮羅馬菜加上適量沙律醬
餐廳:紅星餐廳
地點:鰂魚涌
菜式:西餐

美國安格斯牛肉眼扒(約八安士)黑松露醬燒汁
鐵板法式羊扒 腰果芥末醬 迷迭香蒜蓉汁 $130 另加一

琺瑯鍋紅酒雜菜炆牛尾配意大利粉或紅糙米飯 $90 另加一

凱撒沙律 加$30 另加一
凱撒沙律
凱撒沙律好大碟,爽口新鮮羅馬菜加上適量沙律醬,芝士片,甜甜提子乾,煙肉粒同脆脆,口感味道豐富得黎又健康。

餐湯及麵包 加$20 另加一
餐湯及麵包
湯可以揀意大利菜湯或者白湯,我揀左紅湯。個意大利菜湯味道剛好而有豐富蔬菜,包括蕃茄、紅蘿蔔同椰菜。個餐包好大個,暖暖地上枱,好鬆軟,伴有一包牛油。
西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕 加$20 另加一
西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕
西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕擺盤唔錯,一隻長碟加上朱古力粉鋪既星星,代表餐廳個名紅星。主角西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕非常濃厚滑溜,而焦香味適中,呢個價錢一流。
石榴汁
四款果汁有100% 橙汁、100% 蘋果汁、100% 菠蘿汁同石榴汁,加$10就有。
我最鍾意石榴汁,好濃厚,香甜滑溜好好飲。菠蘿汁都好香甜。
今餐食物飲品令人滿意,呢個價錢實在係太實惠。餐廳環境復古懷舊,座位舒適,好有氣氛。唔怪得平日午市超多人。
2025-03-04
美國安格斯牛肉眼扒(約八安士)黑松露醬燒汁
石榴汁
今日本身想隨便食個午餐☀️走咗入呢間港式西餐廳😅 看似平平無奇但裏面感覺好有格調🪩 皮梳化配上水晶燈好有懷舊港式扒房的風格🪭 加上聖誕樹彷彿有種時光倒流嘅感覺🎄更令我驚喜既係菜色配搭好有心思❤️每種食材嘅同醬汁既設計都經過巧思 絕對唔係現成醬汁🥹 看似平民化但係味道好有水準值得一試💕⭐️ 法式油封鴨腿 🦆保留了傳統既法式鴨腿技巧🇫🇷外皮酥脆帶豐富嘅油香🔥但保持了鴨肉嘅嫩滑👍🏻 不得不提香橙黑加侖子忌廉汁🍊酸酸甜甜既口味更開胃🍇提升了鴨肉既鮮度⭐️ 鑊仔燴香煎鮮龍躉扒 🐟用了實在鮮龍躉果然實肉每一口都充滿鮮味🌊 簡單用蕃茄蓉調味🍅配上薯菜有種家庭既感覺但係好高質🥔⭐️ 美國安格斯牛肉眼扒 🥩肉眼火煎得啱啱好唔會太熟🐮保留了肉汁的香濃😋黑松露醬令肉味更有層次但係唔會太搶味點到為止🍄‍🟫⭐️ 凱撒沙律 🥗⭐️ 餐湯 🍲好令我驚喜嘅係配菜一啲都唔馬虎🥹 爽脆既生菜加上芝士提子乾調味充滿鹹香🧀 蔬菜湯同埋紅菜頭忌廉湯都好有質素🥕 用上真材實料嘅紅菜頭帶自然既甜味🩷仲好應節添⭐️ 美式叉燒串 🍖⭐️ 板燒去皮雞髀肉串 🍗⭐️ 香煎兵加腸 🥓⭐️ 煙肉秋葵卷 🫛⭐️ 烤雙重芝士茄蓉醬板燒巨菇 🍄見到有個Happy Hour
法式油封鴨腿
⭐️ 板燒去皮雞髀肉串 🍗
⭐️ 香煎兵加腸 🥓
⭐️ 煙肉秋葵卷 🫛
⭐️ 烤雙重芝士茄蓉醬板燒巨菇 🍄
見到有個Happy Hour優惠就加點了一D小食😛好有美式BBQ既感覺🇺🇸 特別鍾意叉燒串燒烤醬帶甜味肉質好軟嫩🐷 燒巨菇同埋秋葵配上煙肉同芝士好惹味
⭐️ 西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕 🍰
估唔到自家製嘅芝士蛋糕好有驚喜🤩 芝士蛋糕口感唔會太Dense而且有濃郁既焦糖香🍮整體唔會太膩
法式油封鴨腿
鑊仔燴香煎鮮龍躉扒
美國安格斯牛肉眼扒
美式叉燒串
烤雙重芝士茄蓉醬板燒巨菇
6天前 0 浏览
🔹️與朋友仔到北角 “紅星餐廳” 餐廳午餐🍽餐廳以復古扒房裝潢🎶 環境舒適寧靜🎶 食物高質👍 店員有禮、服務稱心👩🏻‍💼👨‍💼 價錢親民💰💫餐湯🍵🔸️雜菜湯🥣以蕃茄、洋蔥、芹菜等食材, 味道香濃美味, 健康高纖👍🔸️紫薯忌廉湯🫐以香甜紫薯炮製, 口感綿密順滑🤤🔸️琺瑯鍋慢煮牛面珠燉肉配紅糙米飯🥩🥘牛面頰經慢煮過程使肉質軟化, 膠質豐富、肉質軟嫩幼滑, 入口即溶☺️香濃牛肉風味, 鮮甜無比,口感軟嫩多汁, 加上營養紅糙米飯🍚 利用琺瑯鍋導熱均勻, 能讓米飯更充分受熱, 煮出來的飯更香更Q彈🥢 🔸️鑊仔白胡椒炆加拿大豬手🐷🥘以去骨豬手上陣, 肉質鮮嫩滑溜, 味道鹹香惹味, 加上雜菜能中和味道, 配爽口意大利粉So Yummy🍝🔸️西班牙海鮮飯🐟🦐🥘海鮮以鮮美青口、嫩滑鱈魚、厚肉彈牙大蝦炮製👩🏻‍🍳 飯完全吸收了海鮮的精華, 令每粒米飯都充滿了層次感。😋😋🔸️西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕🧀🍰以濃郁芝士鹹香味, 並帶有焦糖般的焦香, 甜度適中、口感輕巧軟綿、十分順滑😋🔸️蘋果汁🍎🥃以新鮮蘋果汁, 天然果香、酸甜可口🤗🔸️菠蘿汁🍍🥃👍以新鮮菠蘿汁, 味道清新香甜👍
🔹️與朋友仔到北角 “紅星餐廳” 餐廳午餐🍽

💫餐湯🍵
🔸️雜菜湯🥣
以蕃茄、洋蔥、芹菜等食材, 味道香濃美味, 健康高纖👍

🔸️紫薯忌廉湯🫐
以香甜紫薯炮製, 口感綿密順滑🤤

🔸️琺瑯鍋慢煮牛面珠燉肉配紅糙米飯🥩🥘

🔸️鑊仔白胡椒炆加拿大豬手🐷🥘

🔸️西班牙海鮮飯🐟🦐🥘

🔸️西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕🧀🍰

🔸️蘋果汁🍎🥃
以新鮮蘋果汁, 天然果香、酸甜可口🤗

🔸️菠蘿汁🍍🥃👍
以新鮮菠蘿汁, 味道清新香甜👍

餐廳充滿懷舊港式西餐氛圍,裝修懷舊,服務親切。這次試了多款招牌菜,整體表現不錯!鐵板美國牛封門柳配鮮菇燒汁封門柳厚切,肉質緊實卻不失嫩度,咀嚼間肉汁豐盈。鮮菇燒汁濃郁醇厚,蘑菇的香氣與牛肉的鮮美相得益彰,風味十足。 美國安格斯牛肉眼扒配黑松露醬燒汁肉眼扒肉質軟嫩多汁,油脂香氣濃郁,黑松露醬提升層次,襯托出牛肉的甜味 西班牙海鮮飯海鮮料好足,有蝦、青口、鱸魚塊,飯粒吸飽海鮮鮮味同湯汁,粒粒分明,保持al dente口感。 西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕外層微焦,內裡綿密,芝士味濃而不膩,為這頓橫跨鐵板與海鮮的晚餐畫上圓滿句號。餐湯雜菜湯用料十足,番茄酸香為基底,仲有洋蔥、芹菜、紅蘿蔔等蔬菜;紫椰菜忌廉湯淡紫色好夢幻,味道濃郁滑順,好特別有驚喜! 雜菜沙律新鮮爽脆,醬汁輕盈,不錯既開胃前菜。性價比高,懷舊氛圍加分,適合想回味老派西餐既朋友!

鐵板美國牛封門柳配鮮菇燒汁

西班牙海鮮飯

雜菜沙律
新鮮爽脆,醬汁輕盈,不錯既開胃前菜。

性價比高,懷舊氛圍加分,適合想回味老派西餐既朋友!
紅星餐廳去咗探親戚,喺區內搵間餐廳食飯時見到呢間餐廳好似幾有氣氛咁,決定試下西班牙海鮮飯 $100呢款西班牙海鮮飯材料有大蝦、青口、蘑菇等材料,海鮮飯質地比較硬身,醬汁濃郁,包裹住飯粒,大蝦同埋青口味道唔錯,食落都幾新鮮鑊仔燴香煎鱸魚扒·意大利蕃茄蓉醬配意大利粉或紅糙米飯 $90另一款就叫咗煎鱸魚扒配上意大利番茄醬,可以揀意大利粉或者紅糙米飯,最後揀咗紅糙米飯,鱸魚扒外皮煎得香脆,肉質嫩滑,意大利番茄醬有少少辣食落幾惹味,仲有秋葵同埋蕃茄仔伴碟添另外都叫咗個琺瑯鍋牛面珠燉肉配意大利粉西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕 +$10巴斯克芝士蛋糕外表焦香,內裏香甜,分來食啱啱好橙茶 +$10叫咗橙茶,香橙片另上幾特別
紅星餐廳

西班牙海鮮飯 $100

另外都叫咗個琺瑯鍋牛面珠燉肉配意大利粉

西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕 +$10
巴斯克芝士蛋糕外表焦香,內裏香甜,分來食啱啱好

橙茶 +$10
叫咗橙茶,香橙片另上幾特別
2025-06-28 0 浏览
紅星餐廳位於鰂魚涌站5分鐘路程店內的紅皮椅、黃吊燈,散佈濃濃懷舊氛圍晚間燈光帶點昏暗,有種穿越到舊時的情調❤️🥣紅菜頭忌廉湯帶點紅菜頭顆粒感,味道清新配上忌廉風味🍲雜菜湯用料豐富,雜菜煲得軟淋,湯味甘甜微酸🥗凱撒沙律🧀一片片巴馬臣芝士疊在羅馬生菜之上🥬加上香脆麵包、提子乾、煙肉碎等配料,食出多重口感🥘琺瑯鍋紅酒雜菜炆牛尾 配 紅糙米飯原個琺瑯鍋上菜,持續保暖🔥牛尾經充分炆煮,肉質軟綿入味😋紅酒香氣融入牛尾之中,十分滋味濃郁醬汁配上燉得軟淋的雜菜,值得一試👍可以選配紅糙米飯,食得健康🥩美國安格斯牛肉眼扒 配 🍄黑松露醬燒汁肉眼扒鋪滿碟面,分量十足medium熟成的牛扒,面層封煎,內裡肉質保持鮮嫩黑松露醬燒汁令人驚艷,黑松露的香味提升了牛扒鮮味層次配有薯蓉等配菜🥔🍰西班牙巴斯克焦香起司蛋糕🧀表面烤得香焦,內裡香滑柔軟起司蛋糕入口綿滑,帶有濃濃芝士風味以及啖啖奶香🥛味道甜美,為這餐畫上圓滿句號
紅星餐廳位於鰂魚涌站5分鐘路程
店內的紅皮椅、黃吊燈,散佈濃濃懷舊氛圍
晚間燈光帶點昏暗,有種穿越到舊時的情調❤️
紅菜頭忌廉湯
🥣紅菜頭忌廉湯
帶點紅菜頭顆粒感,味道清新配上忌廉風味
雜菜湯
🍲雜菜湯
用料豐富,雜菜煲得軟淋,湯味甘甜微酸
🥗凱撒沙律
🧀一片片巴馬臣芝士疊在羅馬生菜之上🥬
加上香脆麵包、提子乾、煙肉碎等配料,食出多重口感
琺瑯鍋紅酒雜菜炆牛尾
🥘琺瑯鍋紅酒雜菜炆牛尾 配 紅糙米飯
原個琺瑯鍋上菜,持續保暖🔥
牛尾經充分炆煮,肉質軟綿入味😋
紅酒香氣融入牛尾之中,十分滋味
濃郁醬汁配上燉得軟淋的雜菜,值得一試👍
可以選配紅糙米飯,食得健康
🥩美國安格斯牛肉眼扒 配 🍄黑松露醬燒汁
肉眼扒鋪滿碟面,分量十足
medium熟成的牛扒,面層封煎,內裡肉質保持鮮嫩
黑松露醬燒汁令人驚艷,黑松露的香味提升了牛扒鮮味層次
配有薯蓉等配菜🥔
西班牙巴斯克焦香起司蛋糕

🍰西班牙巴斯克焦香起司蛋糕🧀
表面烤得香焦,內裡香滑柔軟
起司蛋糕入口綿滑,帶有濃濃芝士風味以及啖啖奶香🥛
味道甜美,為這餐畫上圓滿句號
2025-06-25
琺瑯鍋紅酒雜菜炆牛尾
西班牙巴斯克焦香起司蛋糕
2025-06-28 0 浏览
週末行完油街,又係揾野醫肚時間。健康村這家分店的裝修比起筲箕灣的更舒服,座位更加寬躺,而且燈光柔和,好有懷舊感覺!红酒炆牛尾雜菜配紅糙米飯未打開琺瑯鍋已經比個紅色鍋吸引住我,呢個琺瑯鍋真係靚到不得了,一打開個蓋就已經聞到淡淡紅酒味,之後就發現每一舊牛尾都好大舊,一共有三大舊牛尾,而且炆得好淋,骨膠原勁多,入面仲有紅蘿蔔同洋蔥等,再另上心形嘅紅糙米飯,相當有心思!鐵板亦相當出色,鐵板鷄扒配迷迭香蒜蓉汁配意粉好香好味!鲜橙茶滿有橙香,喚醒味蕾!
週末行完油街,又係揾野醫肚時間。
鐵板亦相當出色,鐵板鷄扒配迷迭香蒜蓉汁配意粉好香好味!
鲜橙茶滿有橙香,喚醒味蕾!

2025-06-28 0 浏览
位於北角的紅星餐廳是一家西式扒房,午市經常座無虛席,顯示出其受歡迎的程度。餐廳環境舒適,適合朋友聚餐或商務午餐。 **凱撒沙律** - 新鮮的羅馬生菜搭配自製的凱撒醬,口感清新。麵包丁的酥脆增添了層次感 **雜菜湯配餐包** - 湯品濃郁,蔬菜新鮮,十分適合作為開胃菜。餐包熱騰騰,外脆內軟**珐瑯鍋慢煮牛面珠墩肉配意大利粉** - 牛肉經過慢煮,肉質軟嫩,入味十足。意大利粉的口感Q彈,與牛肉的醬汁相得益彰**鐵板美國牛封門柳配鮮菇燒汁** - 牛肉煎至外焦內嫩,鮮菇燒汁濃郁,為牛肉增添了豐富的風味。**炸薯角** - 薯角外脆內軟,恰到好處的調味讓人一口接一口,非常適合作為小食或配菜。**西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕**芝士的濃郁與焦香的外皮形成完美對比,口感滑順。 **100%菠蘿汁** - 新鮮的菠蘿汁清爽可口,完美解膩,為整體餐點增添了一份清新感。

**凱撒沙律**

**雜菜湯配餐包**

**珐瑯鍋慢煮牛面珠墩肉配意大利粉**

**鐵板美國牛封門柳配鮮菇燒汁**

**炸薯角**

**西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕**
芝士的濃郁與焦香的外皮形成完美對比,口感滑順。

**100%菠蘿汁**
2025-06-27 0 浏览
這間充滿英倫風的小店,地方不算太大, 但座位之間隔十分舒適。食物方便 $80有五道菜黑醋沙律杯/紫薯忌廉湯/吉列豬梅扒燒汁配紅糙米飯/芝士蛋糕,橙汁,真的十分抵食,味道亦不欺場。*紫薯忌廉湯,香濃幼滑, 口感豐富。*吉列豬梅扒燒汁配紅糙米飯,分量十足,厚切豬梅扒,啖啖肉, 不是方間的只有炸粉漿。*芝士蛋糕,味道濃郁另朋友不想吃太多就選了主菜加餐湯和飲品。*鐵板法式羊扒迷迭香蒜蓉汁羊扒分量也不少,表面焦香微脆,內裏仍保留粉嫩的肉汁,搭配迷迭香蒜蓉汁,提升了羊肉的口感, 減少了羊騷味,非常可口。
這間充滿英倫風的小店,
地方不算太大, 但座位之間隔十分舒適。
食物方便 $80有五道菜黑醋沙律杯/
*紫薯忌廉湯,
香濃幼滑, 口感豐富。
*芝士蛋糕,味道濃郁
另朋友不想吃太多就選了主菜加餐湯和飲品。
*鐵板法式羊扒迷迭香蒜蓉汁
提升了羊肉的口感, 減少了羊騷味,非常可口。
2025-06-22
  • 鐵板法式羊扒迷迭香蒜蓉汁
2025-06-23 0 浏览
好耐冇去北角啦,行街嘅時候遇到一個裝修睇落唔錯嘅扒房就入咗去試咗一下,又被驚艷到~同埋最緊要嘅係晏晝兩點都有好多人喺度食👍1️⃣美国安格斯牛扒成個份量勁大,女仔好難全部食完。但係成個味道係好好嘅!黑松露醬汁好濃郁,澆在牛扒上風味無窮😋 配菜係薯蓉同埋秋葵2️⃣巴斯克蛋糕跟餐加一個蛋糕只需要20蚊,真嘅係好抵!成個蛋糕嘅出品都好唔錯,芝士味好濃,上邊仲有少少朱古力粉,所以口感層次都好好3️⃣秋葵煙肉串燒原本唔想嗌嘅但係睇圖片好似好正,所以就試咗一下。真嘅都好唔錯!因為個串燒燒得啱啱好,少少smokey加埋肉嘅鹹味同埋秋葵嘅滑,口感好好!

1️⃣美国安格斯牛扒

2️⃣巴斯克蛋糕

3️⃣秋葵煙肉串燒

2025-06-21 0 浏览
今次同朋友去左間紅色懷舊鐵板餐廳, 餐廳燈光浪漫, 每張枱與枱之間有隔距, 有私隱有卡位! 紅色主調加上復古裝飾,感覺溫馨又帶啲神秘。用左可能有懷舊嘅唔同燈飾, 皮椅同木枱打造出懷舊氛圍,氣氛好有七八十年代舊香港feel。鐵板 美國牛封門柳(約7安士)。鮮菇燒汁鐵板餐上枱時「滋滋聲」超吸引,牛扒熟度啱啱好,配上濃郁醬汁,食落肉質鬆軟又多汁。成間餐廳充滿復古情懷,好似穿越時光返到細個嗰陣!凱撒沙律食落爽脆,開胃又唔膩。🥗

鐵板 美國牛封門柳(約7安士)。鮮菇燒汁

凱撒沙律食落爽脆,開胃又唔膩。🥗

夜市的水晶燈 營造浪漫二人世界相片最後附有餐牌🐠🐠🐠紅星餐廳 (北角)地址: 北角英皇道668號健康村2期UG樓UG10號舖全新推出「琺瑯鍋」🫕菜式,將菜品香味炆到極致。美國安格斯牛肉眼扒 · 黑松露醬燒汁 ($180)安格斯牛肉眼🥩扒以其鮮嫩多汁的口感著稱,油花分佈均勻,帶來濃郁的牛肉香氣。黑松露🍄的獨特芬芳與燒汁的濃郁鹹香交織,完美提升了牛肉的層次感。肉質熟度掌握得宜,醬汁不過分搶戲,真係好滿足☺️西班牙海鮮飯🥘($100)
米飯吸收了海鮮高湯的精華,粒粒分明且帶有微微的焦香,令人驚艷。蝦🦐、貽貝和鱈魚🐟等海鮮食材新鮮十足,與藏紅花的獨特香氣相得益彰。色香味俱全。凱撒沙律🥗(跟餐+$30)
新鮮的羅曼生菜🥬脆嫩爽口,搭配濃郁的凱撒醬,帶來奶香與微酸的平衡。麵包丁的酥脆為整體增添了豐富的口感,而帕爾馬森乾酪🧀的鹹香則是畫龍點睛之筆。西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕🍰(跟餐+$20)口感介於輕盈與濃稠之間,入口即化,微微的焦苦味與芝士的醇厚完美融合,甜而不膩。南瓜湯/羅宋湯及麵包(+$20)菠蘿汁/橙汁(+$10)

夜市的水晶燈 營造浪漫二人世界
相片最後附有餐牌🐠🐠🐠

紅星餐廳 (北角)
地址: 北角英皇道668號健康村2期UG樓UG10號舖

全新推出「琺瑯鍋」🫕菜式,將菜品香味炆到極致。

美國安格斯牛肉眼扒 · 黑松露醬燒汁 ($180)

肉質熟度掌握得宜,醬汁不過分搶戲,真係好滿足☺️

西班牙海鮮飯🥘($100)

凱撒沙律🥗(跟餐+$30)

西班牙巴斯克焦香芝士蛋糕🍰(跟餐+$20)

南瓜湯/羅宋湯及麵包(+$20)
菠蘿汁/橙汁(+$10)
走過北角,見到「紅星餐廳」個名,仲以為係茶餐廳,但一入去即時被佢嗰種 高貴浪漫氛圍 吸引🚪✨D staff 都super nice ,攣頭髮waitress 真係好好~無微不至,推介食品 又 服侍周到環境打卡位滿分!📸餐廳內嘅水晶燈光影超有feel,枱燈射出嘅花紋仲勁靚~🙌 加上牆上有鐘擺既鐘同80年代嘅復古元素,完全係電影約會場景🎥❤️!食物推介🍴✨餐單抵到爆!5道菜set只需 $80,仲附送 100%純天然果汁🍹,例如 $28嘅菠蘿汁或橙汁,超解渴!1️⃣ 迷你黑醋沙律杯🥗 初榨橄欖油配啱啱好嘅酸度,好清新~💚2️⃣ 餐湯:雜菜湯 / 忌廉青淑湯🍵 雜菜湯好多配料,個人超愛!🤍3️⃣ 鑊仔香煎鱸魚扒配意粉或紅糙米飯🐟🍅 鱸魚皮煎到香脆,魚肉嫩滑到入口即化,配埋意大利番茄蓉醬,好正!🔥4️⃣ 秋葵煙肉卷 & 雙芝士烤茄蓉巨菇🥓🍄 秋葵煙肉夠鹹香,巨菇芝士拉絲效果一流,芝味濃郁!🧀✨5️⃣ 巴斯克焦香芝士蛋糕🍰 表層微焦,芝士味啱啱好,食完有幸福感~💛

環境打卡位滿分!📸

食物推介🍴✨

1️⃣ 迷你黑醋沙律杯🥗
初榨橄欖油配啱啱好嘅酸度,好清新~💚

2️⃣ 餐湯:雜菜湯 / 忌廉青淑湯🍵
雜菜湯好多配料,個人超愛!🤍

3️⃣ 鑊仔香煎鱸魚扒配意粉或紅糙米飯🐟🍅

4️⃣ 秋葵煙肉卷 & 雙芝士烤茄蓉巨菇🥓🍄
秋葵煙肉夠鹹香,巨菇芝士拉絲效果一流,芝味濃郁!🧀✨

5️⃣ 巴斯克焦香芝士蛋糕🍰
表層微焦,芝士味啱啱好,食完有幸福感~💛