2009-11-05 196 浏览
見到城市花園酒店有以西葡為主題嘅自助餐,當然把握機會啦!成日聽人講話城市花園酒店裝修過之後,環境好咗好多,而佢嘅自助餐亦好好,所以我同鬆鬆熊特意山長水又遠去大拆一餐。去到時覺得環境都幾新淨,一入到去就已經見到隻風乾火腿喺度喇,一路轉入去就會見到冷盤,包括有蝦、翡翠螺、龍蝦仔、蟹腳等,而另一端就會見到魚生,再行就可以見到cold cut同沙律,接著嚟嘅就有一啲熱燻,麪部,雪糕櫃,生果,甜品,朱古力噴泉及其配料等等。驟眼看,可以選擇嘅食物都唔少,所以即刻開動。首先第一樣攞嘅係西班牙火腿,有少少失望,因為之前睇宣傳介紹時,明明話星期六、日係會有Jamón Ibérico嘅,但係嚟到時就發現其實只不過係Jamón Serrano,都無辦法,惟有照食。可惜嘅係食時無咗好濃兼且係Jamón Ibérico獨有嘅味,只有一般嘅風乾火腿味。再加上唔覺得場內有好多人選擇食佢,所以未到中間部分,所以食落比較硬,又唔夠滑,的確有啲失望。唔緊要啦,試吓其他。凍蝦反而幾好,翡翠螺都好厚肉,龍蝦仔就不過不失啦!魚生方面,最好食嘅係三文魚,夠肥又夠甜,有腩嘅效果。八爪魚都唔錯,但係吞拿魚就好一般,食唔到吞拿魚嗰啲甘
見到城市花園酒店有以西葡為主題嘅自助餐,當然把握機會啦!

唔緊要啦,試吓其他。凍蝦反而幾好,翡翠螺都好厚肉,龍蝦仔就不過不失啦!魚生方面,最好食嘅係三文魚,夠肥又夠甜,有腩嘅效果。八爪魚都唔錯,但係吞拿魚就好一般,食唔到吞拿魚嗰啲甘甘哋嘅味。

Cold Cut同沙律方面,唔算試咗好多,但係覺得佢嘅薄切牛扒幾滑,可以一試。另外比較感到意外嘅係佢哋嘅魚春沙律好好味,因為啲魚春整成一粒粒細細的立方體,同啲沙律一齊食幾特別。

我突登試吓佢哋嘅薯仔絲炒馬介休,味道特別,馬介休脆脆的,好香口。可惜嘅就係烤乳豬好似出過一隻就無再出,所以我無試到。但係鬆鬆熊試過都話幾嫩口,唔錯。

另外,我仲攞咗一塊羊肉嚟食,肉味夠,又唔會太熟,所以唔會太老,唔錯。

同時,成晚有兩個品牌嘅雪糕供應,一個係Dreyers,另一個係Haagen-Dazs。好彩第一輪出Haagen-Dazs時,我同鬆鬆熊都有食到Strawberry味,事關第二輪再出直到完場時,已經變咗Cookies & Cream,再見唔到Strawberry味。我都有攞Cookies & Cream嚟試,但係唔知係咪之前酒店方面處理得唔係幾好,攪到啲雪糕溶溶哋,所以無食到。

甜品方面,試咗西班牙燉蛋同埋葡萄牙嘅木糠布甸,兩樣都整得唔錯。但係鬆鬆熊就稍嫌木糠布甸嘅cream同木糠比例唔係太好,若果cream多啲會好啲!

與此同時,我哋都有試佢嘅朱古力噴泉,但係當然啦,呢樣嘢無好唔好食,娛樂吓自己成分居多。我第一次喺食自助餐時食刨冰,但係啲冰可能唔夠冰,keep得唔耐,食到未夠一半就已經溶咗一大半。

最後,成晚比你飲沖檸茶檸水,都算唔話得。

整體上,自助餐嘅食物唔錯,最好嘅係當晚嚟食自助餐嘅人全部都好有秩序,絕對無爭嘢嘅情況出現,就連平時極受歡迎嘅Haagen-Dazs雪糕亦都有相當嘅存貨喺度,所以可以慢慢嘆。唯獨係由book位到現場嘅staff態度/處事方式就認真麻麻,實在有待改進。
Jamón Serrano
魚生
葡式烤乳豬、薯仔絲炒馬介休
朱古力噴泉
西葡及各式甜品
刨冰
無限飲用凍檸茶及Haagen-Dazs雪糕
2009-10-24
$230 (早餐)
西葡及各式甜品
2009-09-30 3 浏览
同朋友慶祝生日, 依度環境吾錯, 我地仲安排左角落頭位.依度勝在吾駛爭野食同多款式, 價錢抵食我試過銅鑼灣利景酒店lunch ,味道好好多, 仲 $100 抵食, 今晚try dinner 冷盤: 有龍蝦仔, 田螺, 沙律吧, 蟹腳(ok)等, 我首先try 煙三文魚, 好" 霉", 似吾新鮮, 其他刺身都係, 食得出吾多新鮮.同沒有生蠔另有d壽司熱盤都好普通: 有羊扒 同羊架(我 fd 話吾錯), 牛扒(好差), 有串燒 (d 蝦好大隻, 但搶搶地), 天婦羅, 帶子串燒(好味), 牛"展", 咕嚕肉, 咖哩牛腩, 比目魚, 乳豬, 葡式炒飯, 炒菜, 小籠包.有冬菇水蟹粥 ((好味), 中西湯, bread.粉面檔 係自己夾完之後拎比廚師, 同出面差吾多有ice-cream, dreyers & nestle,haagen dazs (only coffee),可自己make coffee and tea甜品 有 生果pan cake, but chef technique is very bad, 不是一個圓同散, 有d食客都出聲.有blueburry cheese cake,
同朋友慶祝生日, 依度環境吾錯, 我地仲安排左角落頭位.
依度勝在吾駛爭野食同多款式, 價錢抵食
另有d壽司
有冬菇水蟹粥 ((好味), 中西湯, bread.
粉面檔 係自己夾完之後拎比廚師, 同出面差吾多
可自己make coffee and tea
有blueburry cheese cake, tiramisu, pudding..many choices..
chocolate bar,
總知多野食, 但d waiter, 多次吾問人收人d 野..(都未食完), 仲收埋我 friend d 餐具, 攪笑,

2009-09-29
庆祝纪念
生日
  • 帶子串燒
  • 冬菇水蟹粥
  • blueburry cheese cake
  • 串燒 蝦
2009-07-08 10 浏览
因為屋企人生日,所以打算去好d既餐廳食餐飯。酒店黎講,城市花園酒店價錢都幾合理,而且又近,所以去左食自助餐。餐廳而家有個漁港珍味主題,d相影得幾靚,好似都相當吸引。第一眼望落去款式都幾多,但係睇落好似冇咩驚喜咁。點知海鮮counter真係有好多款海鮮,d蝦仲係游緊水架!仲有有好多款seasoning同dressing可以配黎食,真係估唔到!我揀左沙嗲醬黎整d青口同蜆,海鮮d肉好彈呀,醬又好多好足料!見到d熱盤都好普通,冇咩多海鮮,點知幾好食喎!泡菜牛肉非常juicy!非常稔呀煮得望望隔離,仲有羊脾!食落一d都唔羶喎只係咁既價錢都有羊脾食,仲幾好味!仲想點?最尾到我最愛既甜品喇!甜品黎講都算幾多款,推介燉蛋呀,好滑呀!白酒啫喱都幾有趣,有淡淡既酒香!整體黎講都幾好,合理既價錢,意料之外既好食呀
因為屋企人生日,所以打算去好d既餐廳食餐飯。

餐廳而家有個漁港珍味主題,d相影得幾靚,好似都相當吸引。

第一眼望落去款式都幾多,但係睇落好似冇咩驚喜咁。
點知海鮮counter真係有好多款海鮮,d蝦仲係游緊水架!

見到d熱盤都好普通,冇咩多海鮮,點知幾好食喎!
泡菜牛肉非常juicy!非常稔呀煮得

望望隔離,仲有羊脾!食落一d都唔羶喎
只係咁既價錢都有羊脾食,仲幾好味!仲想點?

最尾到我最愛既甜品喇!
甜品黎講都算幾多款,推介燉蛋呀,好滑呀!

白酒啫喱都幾有趣,有淡淡既酒香!

整體黎講都幾好,合理既價錢,意料之外既好食呀
燉蛋
甜品
2009-07-06
庆祝纪念
生日
燉蛋
甜品
  • 自選海鮮,泡菜牛肉,燉蛋
2009-06-30 5 浏览
好耐以前黎呢到食過buffet,質素唔多掂,又無野食。8年後再黎,裝修過,食物款式多左,有好大進步!其實有好多海鮮、刺身,仲有其他熱食如煎鹅肝,不過我太快飽,好多都無食海鮮&刺身聽聞都唔錯架冷盤&熱盤食左:沙律 沙律款式少,只有一盤菜、兩種汁、粟米、橄欖&另外兩樣野,無預先mix左o既沙律。味道唔係特別好,不過好過無ham OK,有點un,味道唔錯西蘭花忌廉湯 唔膩,但忌廉唔夠重麵包 有幾款,我食果個係香草麵包,比較淡,外面硬入面軟,普通啦壽司 幾多選擇,我食左腐皮壽司,腐皮唔太甜,唔錯天婦羅 有番薯、蟹柳等,粉厚左D,不過番薯都OK好味羊 好味! 唔鞋,有少許羊o既蘇味,有水準蒜粒煎牛柳 有點入口即溶的感覺,完全估唔到會咁好食小籠包 凍左,皮比較乾&厚,餡都過得去,不過無乜汁pizza 好脆,味道普通啦(熱D一定會好味D o羅)魚柳 魚肉好鬆,好味! 但係好熱氣,不宜食太多粉面檔 係自己夾完之後拎比廚師整的,都係一般o既野,另外菜有3款,湯都有3款。值得一提的就係肥牛幾好,唔un芝士忌廉焗薯仔 芝士味唔夠濃,薯仔係一片片的,如果淋D會好D甜品&生果食左:豆沙

海鮮&刺身聽聞都唔錯架
冷盤&熱盤食左:
ham OK,有點un,味道唔錯
西蘭花忌廉湯 唔膩,但忌廉唔夠重
壽司 幾多選擇,我食左腐皮壽司,腐皮唔太甜,唔錯
天婦羅 有番薯、蟹柳等,粉厚左D,不過番薯都OK好味
好味! 唔鞋,有少許羊o既蘇味,有水準
蒜粒煎牛柳 有點入口即溶的感覺,完全估唔到會咁好食

小籠包 凍左,皮比較乾&厚,餡都過得去,不過無乜汁

pizza 好脆,味道普通啦(熱D一定會好味D o羅)
魚柳 魚肉好鬆,好味! 但係好熱氣,不宜食太多

甜品&生果食左:
豆沙煎堆仔 豆沙無問題但煎堆皮太厚了
apricot and apple crumble 唔太甜(相比起其他地方),但皮唔夠鬆,硬左D
bread pudding 我鍾意
,幾滑,不過可以熱D就更好
ice cream 有haagen dazs,dreyers & nestle,haagen dazs只有strawberry,dreyers只有peach,nestle有多幾款。我食左dreyers,第一次食呢隻味,酸酸地,幾好
豆腐花 夠滑夠熱,正!

菠蘿 偏酸,不過食左咁多甜野,就當中和下啦

仲有幾款(約5-6款)蛋糕,另外有o者o厘、焦糖燉蛋、布甸。涼粉、西米露、chocolate fountain(玫瑰味),不過唔o岩我,無食到。coffee,茶,仲有一個叫凍蘋果茶o既飲品都係任飲的。

今晚都好旺呀
最係3個人total$810,一個人$270,唔算貴,都唔錯架啦
2009-06-15 3 浏览
有驚喜 !昨日老公想食BUFFET , 由金鐘BOOK 到北角至有位, 因為$168, 冇期望。。但係有驚喜, CHOICE 算 OK ,湯都有3款 ,食物新鮮,SERVICE 幾好, 用任何CREDIT CARD 重有8折.4人,連加一都係$610 ,一定再去
有驚喜 !

2009-06-08 21 浏览
今天第一次與老公去城市花園酒店的綠茵閣吃Tea Buffet,初初擔心小酒店、仲要是Tea Buffet會無野好別,但整體來說不錯,比想像中好!環境:人不算多,很清靜,而且桌與桌之間空間幾寬,很舒服;服務:Waiters 人手很足夠,收碟、加水都不必叫已自動自覺做好,Toilet非常有酒店的質素;食物:不要期望是很貴價的食物(沒有三文魚),但我喜歡食物夠精緻:1. 最喜歡幾款的法式三文治(三文魚、牛肉、火腿片......)好特別、好好味,食左2 round!2. 有碗仔翅,都算不錯!3. 蛋糕、甜品有10多款,朱古力慕思、日式芝士、果凍都幾好!4. 沙律好味、夠凍、夠新鮮;5. 有「麵BAR」,不過太飽,沒有食到......價錢:算係幾抵,宜家仲有信用卡85折!想坐底慢慢吃、傾下偈,是一個好選擇!
初初擔心小酒店、仲要是Tea Buffet會無野好別,
但整體來說不錯,比想像中好!

環境:人不算多,很清靜,而且桌與桌之間空間幾寬,很舒服;

Toilet非常有酒店的質素;

2. 有碗仔翅,都算不錯!
4. 沙律好味、夠凍、夠新鮮;
5. 有「麵BAR」,不過太飽,沒有食到......

冷盤,新鮮、吸引~
小食精緻、好味,但不是貴價貨!
2009-06-07
冷盤,新鮮、吸引~
小食精緻、好味,但不是貴價貨!
2009-04-14 2 浏览
四日假期話噤快就過左,我地一家大細就係假期去左城市花園酒店食自助餐。超抵呀! 而家兩個大人同兩個細路去,其中一個細路仲免費呀!而第二個就有半價。佢地做緊薰衣草自助餐,都有幾多選擇。頭盆好好食呀!我地食左煙鴨胸配薰衣草蜜糖同埋海鮮沙律配柚子薰衣草汁,好特別,之前仲驚會勁藥水味,完前無呀! D味好自然, 唔會好假。D凍蝦幾甜,有蝦味,無話霉霉爛爛;翡翠螺OK爽,其他嘅青口同龍蝦仔都GOOD嘅。到左熱盆la..原來都多野食,有好特別既開心菓薰衣草羊扒,好食呀, 羊扒唔羶, 口感香香脆脆好得意,D 細路都鐘意食呀! 仲有魔鬼魚伴薰衣草檸檬汁, 酸酸甜甜好醒胃!!到左食甜品, D 細路至鍾意啦! 除左有好多唔同味道既cheese cake外,仲有山水豆腐花, D 雜果啫喱都有薰衣草味。其實甜品既種類都有15款左右,差唔多樣樣都好好食。 咖啡茶就自助,不停飲,抵番哂。服務都OK啦!呢個PROMO好似做埋Mother’s day buffet 呀! 噤抵等我下個月同阿媽同埋奶奶來慶祝母親節先!!
壽司好多選擇呀!
好鮮甜!
熱盤有好多海鮮選擇
勁香! 正!
薰衣草cake
薰衣草Chocolate Fountain! 超特別!!
配料for Chocolate Fountain
2009-04-11
壽司好多選擇呀!
好鮮甜!
  • 海鮮沙律配柚子薰衣草汁
  • 開心菓薰衣草羊扒
  • 魔鬼魚伴薰衣草檸檬汁
2009-01-31 10 浏览
同客食開年午餐,第1次黎,open kitchen,奇怪裝修有點似皇家太平洋,原來同一集團:款式比以往食開的海逸多-壽司:款式屬大路,腐皮之類,見到都唔會羅,但百幾蚊,午市預左係咁上下魚生-三文魚/立魚(白身魚),淡味,重有魚骨沙律-一般蕃茄,粟米海鮮-青口同藍貝都好新鮮,凍蝦,重有龍蝦仔湯類-例湯,重有粥,熱盤:炸雞,炸蝦,豬扒,點心之類,一般,但牛鬆炒飯好得,好乾身,油唔多,重有海鮮烏冬麵檔:此處係自己夾好d麵/粉,同餸後一併交去淥麵師傅整,幾好,食幾多自己定,但材料都係一般魚皮餃,魚片,蟹柳,魷魚之類,無特色野甜品-有chocolate fountain,餅仔細細件,朱古力慕思蛋糕幾好,不太甜,幾滑,但由於我唔食cheese cake,好多都無食,重有日式和果子,豆腐花,雪糕係牛奶公司飲品係自助,重可以自製凍檸茶!我覺得同區比較,價錢同環境此處比海逸好!係魚生壽司失色少少!P.S因為有客響度,只係影到2張相!
款式比以往食開的海逸多-

魚生-三文魚/立魚(白身魚),淡味,重有魚骨

沙律-一般蕃茄,粟米
海鮮-青口同藍貝都好新鮮,凍蝦,重有龍蝦仔
湯類-例湯,重有粥,
飲品係自助,重可以自製凍檸茶!
P.S因為有客響度,只係影到2張相!
正!
正-chocolate mousse cake
正!
正-chocolate mousse cake
2009-01-14 15 浏览
第一次到綠茵閣食自助餐,地方尚算闊落,環境一般啦。食物選擇不算多,不過以百多元的價錢來說,都可以接受。沙律吧:有雜菜、雜果沙律,亦有其他配料如栗米、蕃茄仔等以供選擇。食材新鮮,ok冷盤:有多款火腿、凍蝦、青口、龍蝦仔等。火腿等肉類是入口貨,和別店無大分別。海鮮類肉質結實新鮮,不過size偏細,質素亦只屬一般,ok啦壽司魚生:壽司類都是一般下價款色,魚生手握壽司欠奉,因無食過,唔知味道如何。魚生只有三文魚及魚兩款,唔算肥美,味道普通餐湯餐包:中西湯各一款,味道普通熱盤:大概有十五六款,菜式普通,無乜突出之作。此處有燒牛肉供應,不過質素麻麻,又overcook咗,好韌,唔好食車仔麵檔:一般車仔麵餸都有,因太飽關係,都無食到甜品:非常失望,令整餐扣了不少分。款式雖有十數款,但大部份都唔好食!蛋撻是凍的,皮唔鬆化,蛋少;芝士蛋糕一係無乜味,有味個款味道亦只屬一般,唔似酒店出品;其他蛋糕賣相味道都很普通;慕絲布甸類好少少,但亦唔算好食;雪糕不是H記,只係雀記,亦有D失望。總之甜品這part係唔合格嘅!生果:有菠蘿、蜜瓜及西瓜,一般啦

餐湯餐包:中西湯各一款,味道普通
車仔麵檔:一般車仔麵餸都有,因太飽關係,都無食到
生果:有菠蘿、蜜瓜及西瓜,一般啦

[14/1/2009, Wed]

2009-01-11 19 浏览
聽聞呢間酒店既自助餐都唔錯,價錢又便宜,所以特別去試下,一去到雖然地方唔算大,但係環境都好舒適,食物種類都算多(以呢個價錢)。一去到當然係食魚生先啦,二話不說已經將一片又一片既魚生放入口,不過其中一片,竟然有條細魚骨喺裏面,照計三文魚啲骨都好大條AR,同埋三文魚刺身更加唔應該有骨,好彩我慢慢食,咪實會成為今日報紙頭版,成為世界上第一個食三文魚刺身而骾親既人。去到食熱盤喇,果度既然有天婦羅食,不過最奇怪既係佢既炸蝦天婦羅係用麵包槺炸成,有別於一般正常用炸粉炸成既天婦羅,不過原來用麵包槺炸成既蝦天婦羅仲好食仲脆,當其它天婦羅凍左既時候一啲都唔脆,但佢仲係好脆,咁當然啦,佢咁搶手,唔駛一分鐘已經俾人攞哂,所以一定要手快腳快先可以攞到黎食。果度仲有一個叫番茄汁羊肉都唔錯,我同女朋友都食左唔少,味道真係唔錯,尤其係佢個汁真係好好味。食自助餐當然一定會有既燒牛肉啦,呢度仲有埋燒火腿,味道都幾特別。不得不提既係,炸蝦片同印度薄餅都係必食之選,雖然食完之後真係幾熱氣,但係再熱氣都要食,因為真係好好味。甜品都有唔小既選擇,有好多唔同味道既cheese cake,木槺布甸,焦糖?蛋,奶黃水晶角,仲有可以自

甜品都有唔小既選擇,有好多唔同味道既cheese cake,木槺布甸,焦糖?蛋,奶黃水晶角,仲有可以自己沖凍/熱奶茶同檸檬茶,熱咖啡,同埋山水豆腐花,其實甜品既種類都有15款左右,差唔多樣樣都好好食,所以當係甜品buffet都得。

呢個價錢,食到咁多野真係幾抵,雖然唔係樣樣都好好食,但八成以上既食物都可以達到80分以上,所以下次都一定會再去。

扮天嬥羅,但其實用麵包槺炸既炸蝦
好好味既蝦片同印度薄餅
一杯唔知咩黎野,同埋一杯類似雜果賓治既野。
好難食既Lemon Duck,味道十分怪
$150.1 (午餐)
2008-11-18 10 浏览
慶祝太太考試成功,擦番一大餐啦!成日見綠茵閣嘅食評都話唔錯,就一於揀佢,北角區兼閒日夜晚,都有九乘滿,都有D信心。我係前排幫襯,佢哋做緊「法式情懷」,但係睇落所謂法式嘢唔多,似用D噱頭引客之嫌,不過,整體食物都係幾好!有D咩食唔詳細講,都係一般做所謂國際美食嘅自助餐咁,樣樣都有D,個人就比較欣賞有幾樣嘢:1. 餐湯 - 中湯係椰子煲雞,西湯就南瓜忌廉,兩個都好得,個雞湯好清潤,好香椰子味,所以試完一碗,臨走都整多一碗;而後者南瓜味勁濃郁,又算做得幾幼滑,不過,忌廉湯感覺易飽肚,只試一試個質素,只飲咗小半碗!2. 海鮮冷盤 – 凍蝦幾鮮甜,有蝦味,無話霉霉爛爛;翡翠螺幾爽,其他嘅青口同龍蝦仔都OK嘅!3. 熱盤 – 有幾款熱盤好正,個人心水有牛油焗帶子,雖然帶子唔大隻,但出嚟嘅效果好香牛油味,食落又唔會覺得好油,好肥!鐵板煎大蝦,又係另一個必食目標,每只蝦差不多有手掌咁大,蝦味未算好濃,肉也未算好彈牙,但大啖大啖蝦肉咁食,食得好爽快,雖然無限量供應,但煎蝦需時,要稍等;串燒帶子亦好食,隔住京蔥哩燒,幾夾;燒羊脾,唔太羶,易入口,肉夠晒嫩,所以亦有添食;白酒煮清口,味道唔會因為用白酒煮就好
1. 餐湯

2. 海鮮冷盤
3. 熱盤
– 有幾款熱盤好正,個人心水有牛油焗帶子,雖然帶子唔大隻,但出嚟嘅效果好香牛油味,食落又唔會覺得好油,好肥!鐵板煎大蝦,又係另一個必食目標,每只蝦差不多有手掌咁大,蝦味未算好濃,肉也未算好彈牙,但大啖大啖蝦肉咁食,食得好爽快,雖然無限量供應,但煎蝦需時,要稍等;串燒帶子亦好食,隔住京蔥哩燒,幾夾;燒羊脾,唔太羶,易入口,肉夠晒嫩,所以亦有添食;白酒煮清口,味道唔會因為用白酒煮就好酒味,相反食落感覺好清新,青口亦煮得啱啱好,唔會好韌好似咬擦膠咁;野鴨胸配車厘子汁,鴨胸質素OK,係鍾意佢個汁,車厘子汁,甜甜哋幾得意;仲有羊架都值得一試!唯一失望嘅係無蒸魚食

4. 甜品
– 睇落好似好多款,但今晚嘅甜品唔係好得,以我哩D甜品狂人真係感到有D失落,好彩無意有個開心大發現,就係佢哋有個糖水「竹蔗馬蹄」,好滋潤又唔太甜,仲有少少懷舊感,因為依家都好少見D老式糖水,再配埋幾粒煎堆仔,正!當然,佢哋亦有雪糕供應,係HD加雀巢,前者有咖啡、士多啤梨同曲奇忌廉,後者就有芝麻、朱古力同雲喱拿。一口氣一個人食晒三款HD口味,滿足晒咯!

其他食物,如沙律、魚生、生果、粉麵檔唔見得有咩特別,夠食力就不妨樣樣試勻,否則,都係重點出擊,咖啡茶就自助,服務都OK有禮貌,所以,同太太食得都幾開心,佢哋長期都有折扣,所以為起二百幾一個人,仲要係自助晚餐喎,抵食架!
凍蝦及翡翠螺唔錯,青口同龍蝦仔就OK啦
牛油焗帶子好食,鐵板煎蝦啖啖肉
白酒煮清口同羊架都值得一試
一西一中:HD同竹蔗馬蹄
2008-09-28 22 浏览
今次黎就係因為買左本雜誌介紹 Garden Cafe有法式自助餐 寫明有鵝肝同青口等 又平 有coupon 75折左加一都係230左1位 1行6人去食 換黎失望 早已經知道冇生蠔 魚生亦只有2款 青口唔生鮮 龍蝦仔又咸 螺又冇咩味 唉熱葷都係一殷 有羊扒 牛肉 鰻魚炒飯 湯粉麵等 水蟹粥冇咩興趣 有1款燉湯 阿媽話幾好飲 係紅棗雞腳甜品唔係太多選擇 最開心就係見到 Häagen-Dazs到最後 真係唔係知自己食左d咩 唔係好值得食囉
熱葷都係一殷 有羊扒 牛肉 鰻魚炒飯 湯粉麵等
ok啦
正 Häagen-Dazs
  • Häagen-Dazs
  • 鰻魚炒飯
用餐時間:10/6/2008 晚上已沒有提供(非常失望):風乾火煺(parma ham)、水牛芝士番茄、沙林文腸 (Salami)、泰式木瓜碌柚沙律、藍莓干層批及花旗心燉雪梨。食物:長腳蟹唔錯(食完冇得添)。生牛肉切得較厚,味道一般。青口冇味。賴尿蝦淡而無味(衰過街市)。大頭龍蝦仔幾好味。普通凍蝦同埋翡翠螺仔唔吸引冇食。天婦羅粉好厚又凍,只食南瓜不食唔脆脆漿,南瓜幾甜。羊肋好鞋,難吃。蒸比目魚一般啦。焗薯仔片好味但有啲太燶,有苦味。沙津冇Dill草醬,失望。Pizza 好un。炒蟹仔冇肉食又唔香。牛肉清湯唔掂。海鮮栗米羮麻麻、龍蝦麵湯好鹹又唔夠蝦味、肉骨茶太淡唔夠藥材,冇個湯得。甜品:整體唔錯,焦糖燉蛋好味,芝士餅唔錯,Brownie同朱古力慕士都好重朱古力味好濃好香,味道好又唔會好甜,木瓜雪耳糖水(幾好),蜜糖雪梨ok,麵包布甸冇跟custard就失策啲。栗子蛋糕冇栗子味,唔掂。服務ok:收碟收得快,有禮貌。價錢:正價唔抵,有星展卡有85折及長者咭優惠就Okay la,但下次唔再幫襯,冇乜特色。
用餐時間:10/6/2008 晚上
食物:長腳蟹唔錯(食完冇得添)。
生牛肉切得較厚,味道一般。
青口冇味。
賴尿蝦淡而無味(衰過街市)。
大頭龍蝦仔幾好味。
普通凍蝦同埋翡翠螺仔唔吸引冇食。
天婦羅粉好厚又凍,只食南瓜不食唔脆脆漿,南瓜幾甜。
羊肋好鞋,難吃。
蒸比目魚一般啦。
焗薯仔片好味但有啲太燶,有苦味。
沙津冇Dill草醬,失望。
Pizza 好un。
炒蟹仔冇肉食又唔香。
牛肉清湯唔掂。
服務ok:收碟收得快,有禮貌。

• 焦糖燉蛋好味、Brownie
2008-06-02 17 浏览
昨日2公婆行完山很慮....晚黑近近地去左city garden食buffet啦, 呢次係我地第2次來, 相比上次2月中來食, 覺得佢地野食"慳被"左!!! 價錢又無平到.....原本已經無生蠔, 龍蝦仔出一次得半碟, 仲搵大頭蝦仔頂替龍蝦仔, 再放左一碟普通凍蝦, 同埋翡翠螺仔.... 一開波已經食到無引啦! 我次次buffet, 只係專注冷盤, 熱盤同甜品, 但今次食唔到龍蝦仔啊! 其他蝦又梅梅地.....魚生, 我又唔o岩, 燒牛肉又太生....上次有炸子雞, 今次換左薑蔥炆鵝, 個賣相差, 鵝係燒鵝No.1, 整d炆鵝鬼食咩, 所以放左成晚都無人食囉.......哽, 我唯有食串燒, Pizza, 燉蛋, 粥, 仲"碌"左d青菜囉.....dessert又無咩等別, ice-crean係細杯裝, 但Haagen-dazs好少, 得返好多雀巢, 都費事食! 我地8點唔夠就走人啦......$298一位, 2丁友加一都$656幾, 再有AE 8.5折都覺得唔值啊!!!!!! 我唔會再幫襯!!!

2008-05-27 10 浏览
今日見有coupon﹐決定同媽咪去garden cafe 食dinner buffet 慶祝細佬生日啦。去到門口接待處又冇人﹐行到入去﹐見到D野食一D都唔吸引﹐人又少但係就好嘈。食物﹕唔新鮮﹐又少種類﹐又平﹐買相又唔吸引。D牛肉好生﹐而且我未見過D人切得咁厚架。dinner buffet 冇生蠔﹐得青口。日本赤身就得3款。甜品就比較多﹐好細粒好得意﹐有朱古力噴泉﹑豆腐花﹑'傑‘既芝麻糊等。個奶皇角唔錯﹐唔太甜^^e 間野最好食既都應該係個hagandize 雪糕喇。環境﹕window 外既係樓景。。。裝修麻麻﹐D碟就有D望落去幾污穢下。附近D客人好粗﹐講野好大聲。近門口既冇一個路旁好似有個人彈吉他隔離有個女人棟係度好似想跳舞﹐感覺上好似好hay 錦。服務﹕D waiter 都ok﹐不過負責切肉果度D人﹐唔係唔見左日﹐就係黑口黑面懶得睬你錦。總括黎講﹐我下次一定一定唔會去﹐E個價錢E個時間﹐有好多間buffet 都好過佢。
食物﹕
個奶皇角唔錯﹐唔太甜^^
e 間野最好食既都應該係個hagandize 雪糕喇。
環境﹕

服務﹕
$280左右 (晚餐)