2020-12-20 236 浏览
今日下午去完屯門行山後,朋友揸車來到荃灣晚飯,介紹我們來這間特色素食店,7:15pm來到,由於沒有book位,店員說8:15pm walk in才有位,所以去附近逛了一圈再回來。這裡的環境在外看像是一間很悠閒、很文青的咖啡店,完全想像不到是吃素食的呢。食物方面:1.不可能漢堡包 $128(評分:9/10)漢堡包份量很大,”牛肉”很厚,吃起來很juicy,很有肉味,味道有點像豬肉,如果不說這是素肉,味道與一般漢堡包沒分別,餡料有火箭菜加意大利黑醋,令漢堡包吃起不會太漏。蕃薯條也炸得很香很脆,甜甜地幾好味~2.日式咖喱豬扒意大利飯 $108(評分:7.5/10)吉列”豬扒”味道有點像午餐肉,肉質有點鬆散,意大利飯軟硬適中,飯很大粒應該用了珍珠米,飯中有點露筍幾爽口,有很多咖哩汁,咖喱味少少辣幾好味,但汁有點過多。3.紫薯芋頭片伴葡式意粉 $88(評分:7/10)雖然說是葡式,但味道像咖喱味,有很重咖喱粉味,咪道有點辣,與想像不同。紫薯芋頭片很簿很脆,但好像與意粉不太配搭。4.魚香茄子意粉 $88 (評分:6/10)魚香茄子內的免治”豬肉”不是肉碎,肉有點大塊,味道很重Tabasco辣椒仔味

食物方面:
1.不可能漢堡包 $128(評分:9/10)
不可能漢堡包

2.日式咖喱豬扒意大利飯 $108(評分:7.5/10)
日式咖喱豬扒意大利飯

3.紫薯芋頭片伴葡式意粉 $88(評分:7/10)
紫薯芋頭片伴葡式意粉

4.魚香茄子意粉 $88 (評分:6/10)
魚香茄子意粉

魚香茄子內的免治”豬肉”不是肉碎,肉有點大塊,味道很重Tabasco辣椒仔味,有點過辣,味道麻麻。

凍伯爵茶

跟餐有凍伯爵茶,很大杯很濃茶味,不過夜晚喝之後會睡不著呢~

整體體驗不錯,第一次來到這麽美的素食店,很適合打卡~ 味道也算幾好味~
2020-12-05
日式咖喱豬扒意大利飯
凍伯爵茶
2020-12-15 83 浏览
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於荃灣 !📜”素年 (荃灣)📌 地址:荃灣三陂坊20號地舖 🕐營業時間: 1230-2200🍽分店地區: 荃灣 深水埗📝評價💬📢 1️⃣黑松露蘑菇漢堡 $982️⃣墨西哥脆片配秘製辣莎莎醬 $68呢間Cafe一直想試好耐🤪全靠朋友book到位可以食🥰🥰 但係就有限時好快就俾人提醒要離座🤣🤣不過都好合理 多人排隊係正常😜😜全白色嘅Cafe外觀已經好吸引 入到去成個格局都令人好舒服😆😆漢堡黑松露嘅味道唔係好出 反而蘑菇比我嘅感覺比較好👍🏻漢堡入面仲會包埋番薯條😋😋真係好新鮮好正💛💛墨西哥脆片係一個好好嘅小食😚好夾同漢堡👏🏻👏🏻而且莎莎醬嘅味道有少少辣如果食唔到泰勒嘅朋友仔可能會覺得太刺激😂但係對於我來講呢個配合係真係好味道👍🏻👍🏻👍🏻KS評分 5分最高🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於荃灣 !
📜”素年 (荃灣)

📌 地址:荃灣三陂坊20號地舖

🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩

2020-12-14 3419 浏览
疫情又再肆虐,上班的日子變得越來越少,這個星期只有今天需要上班,下班後去吃好一點,雖然只可以二人共餐,也不阻礙我去吃好一點。今天晚上來到了荃灣三坡坊的這一間素年friends,這一間以粉紅色和白色為主題的文青小店,是一間素食餐廳,不但裝修非常漂亮簡約,帶着文清的氣質。也有一貫的量體溫和酒精搓手液,坐下來我們點了一個泰式香辣不可能肉碎意粉,還有一個芫茜意大利飯,一杯凍伯爵茶和一杯熱情果檸檬梳打。先來的是芫荽意大利飯,份量非常飽滿,頂層有兩條粟米筍和蓮藕作出顏色的點綴,這個芫荽意大利飯鹹味略有不足,帶着淡淡的芫荽味,裏面包含了蘆筍和茄子,小清新的感覺。然後買的是泰式香辣不可能肉碎意粉,裏面有一個叫做不可能肉碎的配料,是一個新產品,素肉碎,還有指天椒,芫荽,金不換,車厘茄,雞髀菇,蘆筍,配料比較多,香味非常濃郁,這個新素肉非常成功,只差了一點點的肉香,配搭非常完美。伯爵茶夠香濃,已熱情果檸檬梳打,有點偏酸,但是非常開胃。現在的素食者很幸福,可以有很多不同的選擇,不同的美食,非常推薦這一間素食餐廳,帶出了一個新的風格。

伯爵茶夠香濃,已熱情果檸檬梳打,有點偏酸,但是非常開胃。
2020-12-07
2020-12-13 118 浏览
素年今年終於喺荃灣進駐左,而我住喺呢一區當然要過嚟試一試啦!而佢選擇嘅地址都幾隱蔽,不過一見到佢嘅門面,相比隔離嗰幾間舖頭就非常突出,佢以全白色嘅門面同簡約嘅設計為主!客人可以選擇坐喺室外或者室內,但外邊嘅位置只有幾個,應該比較適合淨係過嚟飲嘢嘅人。相比起深水埗果兩間分店,荃灣相對性比較少人,對我來講係一件好事!而且座位都算多。而我今次就過嚟試一試佢啲嘢飲同埋一啲小食。首先叫左兩杯凍飲,一杯係凍朱古力,另一杯係焙茶,嘢飲都係主要用燕麥奶!朱古力味都好濃郁,唔會話好甜👍🏻另外,佢嘅焙茶都好好飲,只可惜茶味唔算好濃郁,相對燕麥奶味會比較重。另外,我亦都點左佢哋嘅番薯條,如果你哋有嗌漢堡包嘅話,就應該配埋呢一個薯條。我個人非常之鍾意呢一個番薯條,番薯味好濃郁,而且炸得非常之香脆,另外配合埋佢哋嘅黑松露蛋黃醬,簡直係一絕!!甜品方面,就是試左佢哋豆腐芝士蛋糕,豆腐味都好重,個餅底都係用咗燕麥去整,而佢哋嘅cream亦都唔係用牛奶,都係用咗燕麥奶去整成!完全符合左佢哋餐廳嘅主題,個蛋糕都值得一試!

朱古力味都好濃郁,唔會話好甜👍🏻

黑松露蛋黃醬番薯條

黑松露蛋黃醬番薯條
豆腐芝士蛋糕
It was around 4pm, I walked pass this popular restaurant and there was no queue. So I went in to have an early dinner before my lesson. The place is nice and comfy; and I like the white wall very much. Pork curry: My friend told me to try the pork curry if I ever got to go in. And she was right about that! I was very happy with the presentation, I started with the curry rice first. It had mushroom, tofu and asparagus; it was a nice combination and the rice was not too soggy. The curry flavour re

Pork curry:
My friend told me to try the pork curry if I ever got to go in. And she was right about that! I was very happy with the presentation, I started with the curry rice first. It had mushroom, tofu and asparagus; it was a nice combination and the rice was not too soggy. The curry flavour really stand out. I like the pork cutlet as well, it was crispy and crunchy. There was no way you would know it was not actual meat! It tasted like real meat but really it was impossible meat only. The mango soda was nice and fizzy which was good to have after a long day.
2020-11-21
下午茶
2020-12-11 87 浏览
政府又宣佈開始禁晚市堂食,趁還有機會,便約了朋友出來晚膳。聽聞荃灣三陂坊有一間很有特色的西式素食餐廳,便特別走來試試新口味。餐廳環境整潔明亮,非常切合素食主題,色調給人一種很舒適的感覺。我和朋友各自點了個連軟品的套餐。芫茜意大利飯:材料有芫茜、蘆筍、茄子、蓮藕、粟米芯,當然還有口感特別好的椰汁意大利炒飯。芫茜配上椰汁,散發出獨特的香味,再加上清新的綠色外觀,更加突顯綠色素食的主題。泰式青咖喱意大利飯:材料有草菇、豆腐乾、金不換、紅黃椒等。青咖喱香而少辣,味覺和嗅覺都同時滿足,意大利飯的米粒又非常可口。沒有肉的素菜,竟然烹調得如此美味,令我有點喜出望外。最後,還要提一下餐飲。一杯是冰凍的百爵茶,一杯是熱的玄米茶。兩杯口感都各有不同,但都包括了“清”而“雅”,完全配合了餐廳的主題。

2020-12-09 56 浏览
一年來不了荃灣一次、記憶中都是喧鬧的街道擠滿熙來嚷往的人群。走過大街小巷來到三坡坊的籃球場、對面是令人亮眼的全白素食餐廳 — 素年。白色併木系的裝潢簡潔舒服、落地大玻璃窗看著外面下課後奔跑追逐的男孩與餐廳內寧靜的氛圍形成對比。不可能漢堡包漢堡包挺鬆軟的、夾著滿滿的火箭菜、紫洋蔥、餡料新鮮、蘸上黑醋味道不錯。另外薯條以番薯條代替、新鮮炸起有天然甜味、香脆可口、感覺更健康。泰式香辣不可能肉碎意粉以飛天椒、金不換泰式香料入饌、 香辣惹味、跟蘆筍、雞脾菇一起炒口感更豐富、加上Impossible的肉碎仿真度極高、已經忘了其實是素菜!跟餐可選熱玄米茶及凍伯爵茶、跟素食漢堡配搭得宜、適合喜歡輕盈比較茶飲的朋友。

泰式香辣不可能肉碎意粉

2020-12-09 40 浏览
之前都聽表妹講過深水埗有一間新派素食好正,但係因為唔就腳遲遲都冇試過,嗰日行過荃灣竟然俾我發現到素年開咗分店。仲要門口裝修得幾靚,入到去俾人感覺好清新,同出邊雜亂荃灣三坡坊嘅感覺完全唔同晚餐都幾多選擇喎,泰式香辣’不可能‘肉碎意粉,我朋友食到隻眼擘大左叮一聲,佢話完全食唔出係素肉,口感同味道都好好,意粉軟硬適中,少少辣,完全食到欲罷不能,成碟清晒,另外再叫咗一個’不可能‘漢堡,蕃薯條勁好味,鬆化程度可以攞滿分💯口感一流漢堡包超有水準,無論配菜加上醬汁都係誠意之作,而且一啲都唔覺得自己食緊素肉,而且晚餐仲送咗兩杯Ice Tea, 超贊呢間野真係好好食,下次一定要帶亞女過嚟

而且晚餐仲送咗兩杯Ice Tea, 超贊

呢間野真係好好食,下次一定要帶亞女過嚟
  • 不可能漢堡
素食cafe 我都係第一次不可能漢堡包入邊有好多火箭菜、素肉口感無油膩的感覺而且營養成分仲好過真肉薯條大大份,仲要係用靚蕃薯炸出來的好食又健康,咬落啖啖蕃薯肉薯條炸到外脆內軟,蕃薯肉好甜套餐可搭配一杯玄米茶,消脂又解渴豆腐芝士蛋糕豆腐味比芝士味道重不會太甜和太膩 可能是素食的關係,食物整體味道都比較清淡又不油膩,跟朋友竟然全部食得晒抹茶鮮奶抹茶粉和鮮奶的比例都岩岩好不會太甜又不會太濃飲到最底仲見到好多抹茶粉
素食cafe 我都係第一次

不可能漢堡包
入邊有好多火箭菜、素肉口感無油膩的感覺
而且營養成分仲好過真肉
薯條大大份,仲要係用靚蕃薯炸出來的
好食又健康,咬落啖啖蕃薯肉
薯條炸到外脆內軟,蕃薯肉好甜
套餐可搭配一杯玄米茶,消脂又解渴

豆腐味比芝士味道重
不會太甜和太膩

抹茶鮮奶
抹茶粉和鮮奶的比例都岩岩好
不會太甜又不會太濃
飲到最底仲見到好多抹茶粉

2020-12-08 49 浏览
今日去荃灣食素食,見呢陣子都好熱話甘!平日下午去到都幾多人下,入座前先量體溫!平日下午是不用加一,仲有指定飲品包埋。我地選左2個主菜share 食,包括泰式香辣不可能肉碎意粉和日式咖喱豬扒意大利飯,free drink 係熱玄米茶或者凍伯爵茶。泰式香辣肉碎意粉 份量好大碟,肉碎是素肉做的,想不到都好好食,幾可亂真,是素食人士的佳音!辣度少辣,不用擔心太辣!仲有d 小紅茄甘,平衡一下辣度。日式咖喱豬扒意大利飯也很吸引,微辣的咖喱很開胃,份量也很大,advice 比細食的女仔 可以叫少飯。咖喱豬扒是炸好,好熱,加分!新豬肉吉列豬扒也是新豬肉做的,真係好食,感覺很健康! 等閒食下呢d素菜,做下健康飲食先!呢間cafe坐得好comfortable, 又靜靜地,好岩友人想食tea!😇😇
今日去荃灣食素食,見呢陣子都好熱話甘!

2020-12-06 2039 浏览
荃灣-三陂坊 , 乃品流複雜 , 龍蛇混雜 , 藍店林立 , "白衣人&藍衫人" 盤踞之地也 .... 實在好難相信會有一間素食的 💛 "黃店" 在此立足 ~Friends of Years 素年, 主打新派素菜 , 不論是西式、中式、fusion 的都有 , 更有供應咖啡和特色飲料 , 全都很有水準 ~餐廳的裝修和佈置頗有文青風 , 亦有不少植物 , 氣氛平和 , 打下卡呃下 like 都可以 ~Menu ~Impossible Burger 不可能TM 漢堡包 : 兩個鬆軟的 bun, 夾著的餡料是 "不可能漢堡扒"、火箭菜、車打芝士、洋蔥 , 吃時根本不會意識到正在吃素,"不可能漢堡扒" 竟然可以有外層煎香但內層有粉紅的肉色的現象,真是神奇 ~Iced Americano : 入口有回甘 , 味道偏向 nutty, 飲落頗舒服的一杯啡 ~本篇完 ~

Menu ~

本篇完 ~
2020-12-05 135 浏览
最近愛上了素食, 素食一般俾人感覺都係啲油炸食物; 但自從係深水埗既素年之後,就大大對素食改觀( ´ ▽ ` ), 發現原來素食都可以咁精緻, 知道荃灣開左間素年既分店就去試下; 唔知係咪去到時間只係十二點, 所以唔使排隊就入得雖然深水埗素年係叫Years, 但原來荃灣呢間叫friends本以為分店係同深水埗果間一樣想食定食, 但荃灣呢間既餐牌係有分別香草青醬螺絲粉@88(內有羅勒/ 火箭菜/ 意大利青黃瓜/ 油漬蕃茄/ 松子仁) 螺絲粉不過不失, 青醬既味道唔算濃烈,mix埋火箭菜, 味道都算多冬蔭意大利飯@88(內有金不換/ 車厘茄/ 泰茄子/ 唐芹/ 秀珍菇) 好特別既fusion菜!!(*´∇`*) 相比起味道無咁濃既青醬意螺絲粉, 呢個飯既冬蔭功味好出!! 雖然平時係食開醬都比較多既risotto, 但絕對唔使擔心呢個mix 左兩國口味既fusion菜會唔會怪, 因為係好match! ψ(`∇´)ψ成碟飯唔會好乾, 食落口既飯保番留到冬蔭功味之餘仲係軟身易入口, 配埋唐芹既小菜配得一流~整體泥講, 素年既環境俾左舒適青新既感覺, 素食既fusion菜同樣令人對素食有煥然一身既

香草青醬螺絲粉@88

香草青醬螺絲粉

冬蔭意大利飯@88
(內有金不換/ 車厘茄/ 泰茄子/ 唐芹/ 秀珍菇)
冬蔭意大利飯

整體泥講, 素年既環境俾左舒適青新既感覺, 素食既fusion菜同樣令人對素食有煥然一身既感覺
2020-10-18
香草青醬螺絲粉
冬蔭意大利飯
2020-11-30 63 浏览
Impossible burger $128墨西哥脆片配秘製辣莎莎醬 $68脆脆春卷芒果薄荷醬 $58冬陰功意大利飯 $88泰式香辣不可能肉醬意粉 $88玉桂蘋果pancake $128香蕉火龍果燕麥奶 $48藍莓黑提子燕麥奶 $48南瓜玉桂燕麥奶 $48食齋要食得夠in夠好味嚟素年就啱晒,喺三阪坊嘅雜亂中,白色門面份外清新脫俗😂仲幾啱打卡添🤣一行四人訂位諗住try try impossible,所以就叫咗個impossible burger,burger塊肉真係真係好似一塊肉,好食過好多知名素食店👍🏻個包夠大都可以切到四份,仲配埋番薯條🍠好味,但應該都幾月巴下😂春卷可食可唔食,冇乜特別!意粉同飯我就覺得辣味啱啱好,因為我鍾意食辣,朋友就覺得辣咗啲,如果唔食得辣嘅朋友仔可以問吓可唔可以少辣啦😛黑色嘅墨西哥脆片普通,至於個sauce話袐製,雖然番茄多🍅汁就少同唔夠”杰”,啲蕃茄餐蕃茄,汁還汁,脆片比較難點到嚟食,但整體味道ok ge! 嘢飲就幾好飲,用咗特別燕麥奶,幾好唔錯!最後到蘋果pancake,賣相好吸睛,成果蘋果俾糖醬包圍住,pancake再配上cream唔會覺得太甜,另外又有藍
Impossible burger $128
玉桂蘋果pancake $128
香蕉火龍果燕麥奶 $48
藍莓黑提子燕麥奶 $48
南瓜玉桂燕麥奶 $48

一行四人訂位諗住try try impossible,所以就叫咗個impossible burger,burger塊肉真係真係好似一塊肉,好食過好多知名素食店👍🏻個包夠大都可以切到四份,仲配埋番薯條🍠好味,但應該都幾月巴下😂春卷可食可唔食,冇乜特別!意粉同飯我就覺得辣味啱啱好,因為我鍾意食辣,朋友就覺得辣咗啲,如果唔食得辣嘅朋友仔可以問吓可唔可以少辣啦😛黑色嘅墨西哥脆片普通,至於個sauce話袐製,雖然番茄多🍅汁就少同唔夠”杰”,啲蕃茄餐蕃茄,汁還汁,脆片比較難點到嚟食,但整體味道ok ge! 嘢飲就幾好飲,用咗特別燕麥奶,幾好唔錯!最後到蘋果pancake,賣相好吸睛,成果蘋果俾糖醬包圍住,pancake再配上cream唔會覺得太甜,另外又有藍莓同紅桑莓,一甜一酸中和番晒!呢個嚟度一定要叫👍🏻

2020-11-23
2020-11-29 44 浏览
前幾日去食晚飯,之前因為食得太多肉所以想食啲素食。於是揀咗呢一間素菜店。佢裏面嘅裝修以白色為主,好少餐廳係咁樣, 但一啲都唔會覺得奇怪同吾舒服,同埋感覺似係一間Cafe。首先叫咗個不可能TM肉醬意粉,佢哋用咗一隻係植物中嘅肉叫做不可能肉,如果佢唔講嘅話我真係以為自己食緊肉醬, 同埋本身佢個意粉都整得好好食,個意粉好煙銀,醬汁亦都好好味甜甜地酸酸地少少鹹味,非常好食另外我哋叫咗個墨西哥脆片配秘製辣沙沙醬,個醬汁都好墨西哥,酸酸辣辣再加埋啲蕃茄粒,中和返個沙律醬同埋墨西哥脆片嘅膩感覺,好開胃,睇波飲啤酒食一流。素材就食得多之前,但係呢一間真係比到你好似食緊普通餐嘅感覺, 因為食開嘅蔬菜都係比一般菜式冇咁好食,而呢一間就完全冇呢個問題,相反佢就煮得好好食

• 不可能肉醬意粉
  • 墨西哥脆片
2020-11-27 36 浏览
前排同朋友walk-in去深水埗素年食晚飯,原來好full2間分店都滿座,最近荃灣新開左分店,即刻同朋友去試試。魚香茄子意粉$88荃灣分店限定,唔係唔叫呀嘛~以新豬肉加醬料炒香再加入茄子,面頭有鋪上辣椒絲,味道上非常似魚香茄子,少許辣但非常惹味。份量非常大!黑松露蘑菇漢堡包$98外表非常吸引眼球,用大啡菇取代漢堡扒,咬落去質感不比漢堡扒差,仲有濃香芝士配搭,健康之選。而蕃薯條炸得好好,不油膩仲充滿蕃薯香。跟餐嘅飲品方面有驚喜,玄米茶好香!而伯爵茶也不錯!

魚香茄子意粉$88

黑松露蘑菇漢堡包$98
而蕃薯條炸得好好,不油膩仲充滿蕃薯香。

跟餐嘅飲品方面有驚喜,玄米茶好香!而伯爵茶也不錯!