2017-04-20 383 浏览
星期三晚,諗起好耐無同好友食炸雞,就相約去食。 好友好好咁 book咗枱,去到唔多人,但夜d 就滿座咁濟,好嘈,好難傾到計。 兩個女仔,食得唔多,淨係叫咗一份芝士飛魚子卷蛋同一份無骨檸檬蜜糖炸雞。 炸雞淨係得6件,酸酸甜甜,薯條就有好多,但要$138,麻麻地抵食。 d 雞炸粉唔多,要趁熱食,啖啖肉 yummy,如果有多幾件雞,少d 薯條就好喇。 menu default 咗有骨雞配芝士味薯條,無骨雞就配蒜味薯條。 芝士飛魚子卷蛋就好大份,食落好漏。 呢個要趁熱食,凍咗會結到一舊舊。 另外仲嗌咗1枝手工啤酒同菠蘿梳打,好友覺得枝啤酒好難飲菠蘿梳打就普普通通啦。
另外仲嗌咗1枝手工啤酒同菠蘿梳打,好友覺得枝啤酒好難飲
菠蘿梳打就普普通通啦。
2017-04-19
2017-04-07 470 浏览
Went with a group of colleagues!Order half and half chicken, soy chicken, honey butter chicken, kimchi pancake and pumpkin salad. Each of us had a special drink too.Portion is not as huge as HOF, but the quality is good! And we came during happy hour (3pm-6.30pm) so we save 33% off!A very good deal if you come during happy hour!
2017-04-07
  • 半半炸雞
  • 香甜金瓜沙律
2017 月 04 月01 日 (六)愚人節 下午茶踩完3個鐘單車,又係時候醫下肚啦 做完運動一定要食炸雞,補充能量大滿足呀ma韓式炸雞,紅雞Red Chicken,So far 係最好食!位於金巴利道斜路一隅,紅磚嘅裝飾,非常悅目。溫馨提示:Happy Hour 時間為1530-1800。 仲有30%off添架!記住6點前結帳先enjoy到去左3、4次,都係下午茶時段,都係見好幾枱外國客。有兩部screen播kpop mv,氣氛唔錯!無骨韓式蜂蜜檸檬炸雞 ($133) (必食!)即刻飛咁快翻開menu 就要食呢樣>< 即叫即整,配埋薯條,非常香香酸酸嘅檸檬汁,仲要一大paste 淺淺甜甜嘅蜜糖醬。事關實在太肚餓,前菜三小碟掛住食冇留到倩影一張。講返籃雞,有6件,外脆香口,食落冇渣。脆身皮稍稍黏住雞肉,炸嘅過程工夫做得好。雞肉嫩滑,係咁食食食。兩人平分3件,最尾好食得濟,另一半胃食專員割愛,最終我食到多一件啦~yeah!!!配埋厚切薯條。卡邦尼炒年糕 ($118)另一碟每次黎red chicken都會點嘅~燈燈燈燈~就係呢個卡邦尼炒年糕啦 煙肉、年糕、魚片(?)(左手面個塊)、蛋⋯重點
2017 月 04 月01 日 (六)愚人節 下午茶

踩完3個鐘單車,又係時候醫下肚啦
 做完運動一定要食炸雞,補充能量大滿足呀ma

位於金巴利道斜路一隅,紅磚嘅裝飾,非常悅目。

無骨韓式蜂蜜檸檬炸雞 ($133) (必食!)
無骨韓式蜂蜜檸檬炸雞

卡邦尼炒年糕 ($118)
卡邦尼炒年糕
 煙肉、年糕、魚片(?)(左手面個塊)、蛋⋯重點,係個又白又香滑嘅卡邦尼汁!好雪白,一試難忘。

香脆黃金盤(芝士條、薯條、魷魚圈)($148)
香脆黃金盤

由於炸物太出色,今次就叫左黃金盤。多左成籃薯條@@ 配custard 同tomato sauce。
芝士條
芝士條,香炸皮薄。濃濃芝士柱拉拉拉拉,可以最少拉到一個手掌位架。
 涼左都係好軟。質感好,又好玩好食。
而個魷魚圈,魷魚非常軟林林,好驚喜!!通常食到都係un un 地,呢個要讚!

坐得舒服過龍,七點先埋單,冇左discount。不過非常開心帶住個大肚腩走人。

總結: 環境舒服,食物又高質。蜂蜜檸檬炸雞非常出色 encore必選
2017-04-01
無骨韓式蜂蜜檸檬炸雞
香脆黃金盤
芝士條
2017-02-18 468 浏览
今晚呢餐真係勁勁勁邪惡啊😍真係好好好肥喎!我地3位book左星期五730既檯啦 好彩有book到因爲間餐廳都幾full架😳我地去到時已經有人係門口等緊~佢門口位有個好靚既位比人影相同等位既但因為有人等緊我就冇去到影相啦~佢個個應該係比生日既人影即影即有然後貼上去既 都幾warm架☺️我地都好肚餓所以好快就決定左嗌蒜香蜜汁炸雞 檸檬蜜糖炸雞(本身想嗌甜酸醬架但佢竟然冇😭) 芝士蟹籽蛋卷同埋黃金拼盤 因為佢野飲都偏貴所以淨係嗌左菠蘿梳打同提子梳打~佢首先會上一份前菜既有酸蘿蔔 蝦條同埋沙津仔 個酸蘿蔔真係好酸😂不過食落都好爽口既我有食曬但朋友就好少食 蝦條係清得最快既 但我覺得麻麻地有dd腥 沙津就冇試嗌因爲我唔食沙津醬既😛之後就上芝士蟹籽蛋捲($138)個蛋捲一上檯大家都嘩左出聲 因為佢好大舊😂應該夠4-5人食 同埋佢既料好足夠有柴魚超多既蛋籽😍同埋芝士 佢d芝士仲可以拉絲架個蛋捲就甜甜地同鬆軟 我覺得幾好食既👍🏻下一樣就係蒜香蜜汁炸雞($138)因為有d懶既關係我地係揀左冇骨版既炸雞 佢既汁做得幾出色蒜容味啱啱好又唔會太重加埋適量既蜜汁甜甜地幾好食 而佢炸雞既份量得半份係偏少😢得5舊左右
今晚呢餐真係勁勁勁邪惡啊😍真係好好好肥喎!
佢首先會上一份前菜
之後就上芝士蟹籽蛋捲($138)
蟹籽芝士蛋捲
下一樣就係蒜香蜜汁炸雞($138)
蒜香蜜汁炸雞
因為有d懶既關係我地係揀左冇骨版既炸雞 佢既汁做得幾出色蒜容味啱啱好又唔會太重加埋適量既蜜汁甜甜地幾好食 而佢炸雞既份量得半份係偏少😢得5舊左右 個底大多數都係薯條黎...
跟著就係檸檬蜜糖炸雞($133)
檸檬蜜糖炸雞
佢既問題都一樣份量太少只係有好多既薯條搭夠☹️ 呢個味既炸雞我覺得麻麻地因爲佢既檸檬味好假好似係果醬咁同一埋酸左少少😢不過佢有醃過都算係惹味只係個醬一般好食
然後就係黃金拼盤($148)
黃金拼盤
呢個拼盤係我覺得最唔抵食既 雖然佢有魷魚圈 炸芝士同埋薯條 但係又係薯條佔極大部分...不過佢既薯條係唔錯既係好香脆而且好多薯蓉唔會淨得個皮~而魷魚圈都幾彈牙點芥末醬食好正😛而炸芝士就冇乜味雖然可以拉到好長既絲但都幾膩下 份量仲係最少既得6條...
最後就係2杯梳打($33@1)😢
提子同菠蘿梳打
全晚最失望就係杯野飲 因為佢既提子味同菠蘿味勁假 而且極之甜 飲落好唔舒服 同埋個價錢都算貴但係呢種味道就唔係好接受到囉...
最後埋單$686 其實我係覺得唔抵食因爲佢比太多薯條跟本都唔係炸雞 所以下次未必會再食
蟹籽芝士蛋捲
蒜香蜜汁炸雞
眾所周知,尖沙咀有條韓國街,幾年前韓風未吹已經開滿了一整條街的韓國料理店。這間red chicken雖然不是開在韓國街,卻是在不遠處的天文臺道街頭附近。走上斜坡少許,就找到餐廳入口。一進店內,第一個印象係:好多韓國人!韓國人老闆也不斷四處跑,忙於與各位韓國同胞寒暄。韓國料理其中一個特色係前菜,不過與傳統燒肉店不同,這裡放的不是辣泡菜,而是醃蘿蔔、薯條和沙律菜,感覺較清新。味道方面亦不錯,薯條香脆可口。炸雞其實試多了,想吃的慾望較低,但朋友來過一次,說一定要試這裡的韓式魚子芝士蛋捲($138)!聞名不如見面,大大「鑊」的蛋捲非常有氣勢,表面塗滿了醬汁和木魚,還以爲是大阪燒的朋友呢~蛋捲大概有5cm厚度,當中芝士和魚子的部分也佔3分1,絕不偷工減料。味道十分濃郁,醬汁與蛋香、魚子鮮味和芝士的奶味相互輝映~由於是鐵板上菜,溫度可以維持一段時間,確是做到了色香味俱全雖說炸雞吃得多,但每一間店均有其特色。無骨秘製蒜香汁炸雞($138)最特別當然是醬汁!看顏色已經知道蒜味濃,澆上了醬汁後的炸皮仍然香脆!雞肉的部分,也完完全全做到了鮮嫰多汁!薯條的部份,是跟前菜的差不多,都是熱辣辣頗為脆身~~這晚談

一進店內,第一個印象係:好多韓國人!
韓國人老闆也不斷四處跑,忙於與各位韓國同胞寒暄。

前菜
韓式魚子芝士蛋捲

由於是鐵板上菜,溫度可以維持一段時間,確是做到了色香味俱全
無骨秘製蒜香汁炸雞
雖說炸雞吃得多,但每一間店均有其特色。

薯條的部份,是跟前菜的差不多,都是熱辣辣頗為脆身~~
這晚談得興高采烈,吃的不多,但卻每人喝了一大杯~
餐廳環境比較熱鬧,也讓人製放心的可以談天說地~~~
由於真的很多韓國人光顧,韓文此起彼落,頓覺廣東話的我們才是小數族裔呢~~也有點去了韓國旅行的錯覺
2016-11-30
庆祝纪念
生日
前菜
韓式魚子芝士蛋捲
無骨秘製蒜香汁炸雞
2017-01-17 6351 浏览
今日收左工就約左fd食晚飯 ,因為都係睇得韓劇多,所以去尖沙咀韓國街行下,見到間炸雞店寫住red chicken好似唔錯 ,所以就揀左呢間食了 。一入到去7點左右,不是很多人,所以就可以俾位我地,仲要係坐近窗口位,環境唔錯。之後就點左原味炸雞、香脆黃金盤(呢個有芝士條, 薯條同埋魷魚圈)同埋蘋果青檸酒。未正式黎野食之前,佢仲有前菜俾我地食,有蘿蔔, 蝦條同埋椰菜絲,食落幾開胃,同埋椰菜絲配上面嘅醬幾好食 。原味脆雞 $118呢個炸雞配左薯條,啲炸雞啲肉幾juicy,皮亦都炸到好脆,薯條上面仲配有芝士粉,整體唔錯 值得一試。香脆黃金盤(芝士條, 薯條同埋魷魚圈)$148呢個就配有芥末醬同茄汁,芝士條食落去時芝士可以拉得好長,啲芝士熱辣辣唔錯,配埋個芥末醬超級好食。至於魷魚圈同薯條炸到金黃色 真係食落好味。蘋果青檸酒 $88炸雞配埋酒真係一流,仲要呢個酒只有4.5%酒精 飲落幾好飲。食過之後 一定會再返撻過,價錢唔太貴,而且野食又好味,仲要7點去都唔洗等位,但我地食完8點幾近9點已經有人要等位嚕,所以建議早啲去到就好喇。
原味脆雞 $118
香脆黃金盤(芝士條, 薯條同埋魷魚圈)$148
蘋果青檸酒 $88

這晚來到了位於尖沙咀的一間人氣炸雞店。 餐廳位於十字路口的角落,牆身用上紅磚,無論燈光還是店門招牌也是用上暗紅色燈光,環境熱鬧昏暗,晚上一大班朋友來吃飯傾計也挺適合。 餐牌除了有炸雞外,也有飯類,韓國年糕,韓式小食等,供應款式也屬多。 先送上前菜,是椰菜絲,蝦條及酸蘿蔔。 我最愛就是酸蘿蔔,酸酸甜甜的,入口多汁,胃納頓開。 烤全隻魷魚沙津$128: 因吃炸雞的關係,特點了一碟較為輕怡的魷魚沙津。 沙津菜面頭圍上切件的魷魚筒,上邊淋上醬汁及芝士粉。 吃下魷魚爽身不韌,沙津菜新鮮,味道清新,整體還不錯吃。 無骨香蔥炸雞$138: 用鐵盆奉桌,一半是炸薯條,一半是甫上大量香蔥絲的無骨炸雞塊。 先試一口炸雞,入口熱辣辣,炸雞件外皮十分香脆,炸漿不會像一些製作差劣的炸雞店般-炸漿皮厚過入面的雞肉。 入面的雞肉依舊纖嫩,肉層柔嫩,一點也不乾柴,當中還留有些肉汁再來,吃下很juicy。另配上奉桌的醬汁及大蔥絲同吃,味道又豐富了。 一份的炸雞件份量不多,因此吃光也不會覺得太大負擔。 再來吃旁邊的炸粗薯條,入口和炸雞一樣具有熱度,入口香脆內有薯肉的綿腍,又是很快給清光的item之一。
這晚來到了位於尖沙咀的一間人氣炸雞店。

吃下魷魚爽身不韌,沙津菜新鮮,味道清新,整體還不錯吃。

魚子芝士蛋卷$138: 一份份量很大,2人也未必能吃光,魚子芝士蛋卷賣相很吸晴。

蛋卷上佈滿魚子,木魚,面和底均包著芝士。

拉岀一件,芝士拉絲度高。

吃下,蛋卷並非所想那種用方盆一層又一層被卷製而成的綿身creamy蛋卷,而是厚身,密度很高,入口有點乾身的那種。

即使面頭和底也有大量芝士及醬汁,也未能為此蛋卷增加濕潤感,只是愈吃愈膩的感覺。整體來說,這蛋卷略感失望。

整體來說,這兒氣氛不錯,店員服務有禮,雖然其蛋卷食味不合心意,但他們的炸雞做得幾岀色,也會推介孩子來試試。

紅雞

尖沙咀金巴利道65-67B號太平洋大廈UG層B舖
2017-01-13 350 浏览
約左朋友食去睇戲 開戲前去想去食少少野醫下肚,不如就食炸雞啦~ 呢間位於天文台圍轉角的二樓餐廳 RED CHICKEN,離遠已望到~ 雖然位處二樓,但其實門口係街的,因為個度係斜路黎~HAHA 整間餐廳以木為主~ 營造出居酒屋特有的溫暖感~ 其實呢間係酒吧又是餐廳,佔地不少 更有臨街的落地大玻璃窗口位,感覺開揚~ 估唔到原來有獎的,期望即刻提高了~ 個名都同你講左,呢度主要食雞~ 這裏的炸雞有超多款,有辣/不辣,有骨/無骨 當然,亦有很多韓式潮流小食同傳統韓食揀~ 以酒吧餐廳黎講,呢度既選擇都算多~ 酒的選擇都唔少,由真露到COCKTAIL 都有~ 最近在做呢款 PROMO ~ HONEY MIX CHICKEN~~ 點菜後,前菜上來了 這個沙律,老實說,沒有太大好感,厚厚地沙律醬 很有罪惡感~ 還好是沙律醬沒有撈勻,可以挑下面比較少醬的食 而且椰菜也算很新鮮爽口,很不賴~ 這個蝦條比平時食開的淡口,但很鬆化~ 另一個是我的至愛,酸蘿蔔,這個做得不錯,味道不會過度, 有酸度之餘亦滲有蘿蔔天然的清甜~ 最重要是,感覺新鮮~ 黎韓食店,叫特飲是指定動作吧~ 又是APPLE
約左朋友食去睇戲

開戲前去想去食少少野醫下肚,不如就食炸雞啦~

雖然位處二樓,但其實門口係街的,因為個度係斜路黎~HAHA

整間餐廳以木為主~ 營造出居酒屋特有的溫暖感~

其實呢間係酒吧又是餐廳,佔地不少

更有臨街的落地大玻璃窗口位,感覺開揚~

估唔到原來有獎的,期望即刻提高了~

個名都同你講左,呢度主要食雞~

這裏的炸雞有超多款,有辣/不辣,有骨/無骨

當然,亦有很多韓式潮流小食同傳統韓食揀~

以酒吧餐廳黎講,呢度既選擇都算多~

酒的選擇都唔少,由真露到COCKTAIL 都有~

最近在做呢款 PROMO ~

HONEY MIX CHICKEN~~

點菜後,前菜上來了

這個沙律,老實說,沒有太大好感,厚厚地沙律醬 很有罪惡感~

還好是沙律醬沒有撈勻,可以挑下面比較少醬的食

而且椰菜也算很新鮮爽口,很不賴~

這個蝦條比平時食開的淡口,但很鬆化~

另一個是我的至愛,酸蘿蔔,這個做得不錯,味道不會過度,

有酸度之餘亦滲有蘿蔔天然的清甜~ 最重要是,感覺新鮮~

黎韓食店,叫特飲是指定動作吧~

又是APPLE CIDER ?

NO NO NO. 今次加入了天然的蜂蜜,是一舊舊連蜂膠那種~
BAGA HONEY BEER

加入這種蜂蜜的好處是溶得較慢,甜度是慢慢滲出的~

不會將APPLE CIDER 變成糖水~

朋友叫的另一款

GRAPEFRUIT Icing

看著粉紅色的漂亮樽身和粉紅的沙冰,一看就是女孩恩物~
(但我朋友是男仔~AHAHAHAHHA)

味道呀,是酸酸甜甜的西柚味,比APPLE CIDER 更甜更水果味~

主菜黎了~

無骨雪花蜜糖牛油炸雞 $138

炸雞是小小的一件,沒有骨

炸漿不是硬硬的韓式炸粉~ 而是平時的像西檸軟雞那種炸粉~

整個炸物金黃金黃的,很吸睛~

雞肉是炸得很嫩滑,而且亦沒有油賺的感覺

一件細細的,沒有骨,用叉食就可以,唔使落手食,好方便呀~

但就因為雞肉軟軟的,皮要脆脆的才對呀~

但這層炸皮竟是軟軟的~

全都係軟淋淋的口感,有點兒暧昧~

食了幾件後,發現個盤底原來有汁的~

其實是溶左既牛油,混有蜂蜜~ 很香甜~

用黎沾薯條和雞同食都很美味~

薯條炸得剛剛好,沒有炸乾和炸燶~

上面灑了些美味的芝士粉扮雪花,很滋味的~

不過雪花好似比照片中少呀

這裏的炸物炸得不錯,而且炸雞的選擇很多

有機會,要再黎嚐嚐其他味道的韓國炸雞呀~
2017-01-05
2017-01-11 1588 浏览
韓國食物百吃不厭,單單在這兩星期內,已經吃了好幾次,每次經過金巴利道都看見這家炸雞店,今日一於要試試看。這家店除了是炸雞店外,其實更是一間韓式pub,營業時間是從下午三點開始,營業到零晨一點。一進門口便看到門口位置貼上了明星到訪過的照片,原來不少明星也曾光顧過。有點相逢恨晚的感覺⋯⋯炸雞是一道很好的下酒菜,韓國人除了喜歡用來配啤酒外,當然還不少得燒酒,所以這裡的酒精飲料當然也不泛選擇,如果兼燒酒太dry,喝cocktail 也是很不錯的選擇。不過最讓小編覺得新奇的就是這款用新鮮蜂蜜制成的啤酒,帶甜的啤酒一定非常順喉和香甜。可是小編今天並沒有興緻,下次再嚐吧。七時許到達,還沒有很多人,可以安排即時入座,小店愈夜反而愈多人,不知不覺間已經開始坐滿了。店內燈光較暗,木材和磚牆充斥著韓國小店的風格,播放著的都是K-POP歌曲,也是最新最update 的,充滿韓國的氣氛。店內主打炸雞,有多達十款味道可以選擇,這裡的炸雞每一種口味都有自己的特色,食過多間炸雞店,這間店的口味真心多選擇,最特別有咖哩味同卡邦尼味炸雞,仲有檸檬蜜糖味,大部分炸雞都可以㨂有骨或無骨的,特別口味的五款只提供無骨,不過小編今
店內主打炸雞,有多達十款味道可以選擇,這裡的炸雞每一種口味都有自己的特色,食過多間炸雞店,這間店的口味真心多選擇,最特別有咖哩味同卡邦尼味炸雞,仲有檸檬蜜糖味,大部分炸雞都可以㨂有骨或無骨的,特別口味的五款只提供無骨,不過小編今日卻還原基本步,比較想食原味,而且還要是帶骨的,因為肉質會較好吃。
除了炸雞外,熱食也有不少選擇,煎餅,年糕,辣雞,沙律,湯麵,火鍋也一應俱全,趁天氣今天開始轉涼,順勢便吃個曖笠笠的部隊鍋~
下單後,侍者已立即送上小碟和爐。小碟除了有炸雞必備的醃羅白,沙律椰菜絲外,竟然還有炸蝦條。帶酸味的沙律和羅白非常開胃,很適合來當前菜,吃著吃著炸雞已經送到了。
原味炸雞$118

炸雞送上來的時候,感覺有點驚喜,原來所有炸雞都會跟薯條一起送上的,兩者同樣熱炸得辣辣,薯條上還灑上了芝士蜜糖粉,吃下去甜甜香香的,增加香味和層次,單單是一個簡單的動作,已經感覺到廚師認真制作的誠意。
原味的炸雞是不辣的,炸粉厚薄適中,香脆可口,雖然口味簡單亦較單一,但勝在多了一份惹味和香口的感覺,更能吃出雞肉的原味。雞肉鬆軟而不乾,也很不錯。

部隊火鍋$238

每家餐廳的部隊鍋基本上也會有自己的特色,材料大多數有泡菜、洋蔥、青蔥、焗豆、煙肉、芝士、年糕和蔬菜等等。不同餐廳也會有不同的搭配,但一般配撘也大同小異,不會有太大差別。
部隊鍋味道的靈魂就在於湯頭,這個湯頭真的很濃郁還帶點濃稠,像韓國吃到的一樣。火鍋的辣度帶些辣味但不至於過辣,吃了很暖胃,而且很好很下飯,加上豐富的鍋底;內裡有脆皮腸、午餐肉、菇類、年糕、泡菜、翠玉瓜等等,吃起來很滿足呢!而且這裡採用了韓式粉絲來代替一般吃到的即食麵,除了更能吸收湯汁之餘,亦更健康。
脆皮腸帶有幽幽的煙熏味,非常香口,而年糕亦非常軟腍,煮久了的午餐肉則變得較軟身,如果喜歡吃廷身點的一定要先吃~
這家店的營業時間到零晨一點,以後想吃宵夜或飯局後想跟朋友聚一聚喝喝酒,現在多了一個好去處呢~
  • 炸雞
2017-01-08 2503 浏览
晚上工作完和朋友約在尖沙咀吃韓國炸雞,選了這家韓國酒吧餐廳,位處金巴利道尾,從地鐵尖沙咀站B出口大概步行10分鐘到,不難找。餐廳外面有大大的red chicken字樣的霓虹燈,裡面還蠻大,和朋友吹水來這種韓式酒吧很適合。餐廳主打韓國炸雞,有多種味道可供選擇,還有一些常見的韓式料理。我們點了香辣汁炸雞($128),每份炸雞旁邊都配有芝士粉薯條。我建議不能吃辣的朋友不要點辣汁,因為很多其他炸雞店的辣汁只是甜辣,這家的是還蠻辣的,而且放了很多辣汁,我們吃了一塊以後就要點汽水讓口裡降降溫(笑)。雞塊全部是雞槌和雞翼,大概有7,8塊雞的樣子。雞肉嫩滑多汁,很入味,吃得辣的朋友應該會覺得不錯。薯條是比較粗的那種,加上芝士粉甜甜的很好吃,如果再脆一點會更好。另外我們還點了涼拌辣汁螺肉麵($178),我不知道我們為什麼那麼高估自己吃辣能力,竟然兩個都點辣(暈)!哈哈這個涼拌麵非常開胃,如果大家覺得本身的兩份麵不夠吃還可以加麵。麵很滑,配辣汁一流,很快就吃完了。螺肉大塊爽口,而且份量很足,我們把麵吃完還剩了很多螺肉!總體來說我覺得這家店價錢偏貴,如果有大群朋友來這邊應該蠻有氣氛,食物味道還可以,可以試試
香辣汁炸雞($128)
另外我們還點了涼拌辣汁螺肉麵($178),我不知道我們為什麼那麼高估自己吃辣能力,竟然兩個都點辣(暈)!哈哈這個涼拌麵非常開胃,如果大家覺得本身的兩份麵不夠吃還可以加麵。麵很滑,配辣汁一流,很快就吃完了。螺肉大塊爽口,而且份量很足,我們把麵吃完還剩了很多螺肉!總體來說我覺得這家店價錢偏貴,如果有大群朋友來這邊應該蠻有氣氛,食物味道還可以,可以試試看喔。
涼拌辣汁螺肉麵($178)
2017-01-04
涼拌辣汁螺肉麵($178)
2017-01-06 333 浏览
一間喺尖沙咀既韓國野 韓國野實在太多 求其簡在一間新開試下 食落幾好味 因為happy hour.只係點左一碟雞同野飲無骨半半炸雞 198 蚊雞可以選有骨同無骨 無骨既半半雞, 即係一半辣一半原味雞肉以一個㰖載住 都幾多舊 幾大碟雞肉無論辣同唔辣都好滑 雞皮十分香脆 唔辣既雞肉大月好香既香草味 外脆內嫩 食落好滋味 而辣既出面點左好濃烈既韓國甜辣醬 甜辣醬 甜辣醬超濃味又夠香 一食落去甜之後帶有濃既辣野 連埋雞肉一齊食好match 而且無骨食落淡淡肉 好正 Peach燒酒 108蚊一jar燒酒 108 蚊一d都唔貴 最好兩三個人飲。 燒酒偏濃味 但加上水蜜桃汁後就好似一個好有桃味既cocktail連埋碎冰一齊飲 十分清甜開胃 同炸雞一齊食十分match !
因為happy hour.只係點左一碟雞同野飲

無骨半半炸雞 198 蚊

雞可以選有骨同無骨 無骨既半半雞, 即係一半辣一半原味

雞肉以一個㰖載住 都幾多舊 幾大碟

Peach燒酒 108蚊

2017-01-05 250 浏览
下午行街街,又餓又攰,見到red chicken就係隔離,炸雞望落去好吸引,所以無多唸就入去叫上幾味啦!呢個就係我叫嘅無骨韓式峰蜜檸檬炸雞,望住就令人好開心啦!so attractive!炸雞好香口,面頭嘅一層炸粉好薄,但足以令到成件雞塊都好脆,食哂成碟都唔覺得膩,檸檬蜜糖嘅味道超級好味,酸酸甜甜令炸雞更加好食,減少左膩嘅感覺,旁邊中有一大份薯條,薯條炸的香香脆脆,都可以點下檸檬蜜糖嘅醬汁,呢個醬汁同薯條都好夾,好好味呀魚子芝士蛋卷賣相好靚,望住就垂涎三尺,味道一流,厚厚嘅蛋卷比濃濃嘅芝士包住,上面鋪上各種醬料,鰹魚節,魚子,少少香草等等,食左一舊厚厚嘅蛋卷,好juicy,蛋卷好似滲出汁咁樣,好水嫩,滑滑嘅口感好加分,芝士可以拉到好長,真係又好玩又好食,再去多次我都會毫不猶豫叫上呢碟魚子芝士蛋卷中有開胃小食tim!店舖嘅服務質都好好,老闆好nice, 好可愛,雖然老闆係韓國人,但廣東話好流利,夾住少少韓文味道嘅廣東話真係好得意,同我地溝通一d問題都無감사합니다 !
魚子芝士蛋卷
中有開胃小食tim!

감사합니다 !

2017-01-01 2417 浏览
之前朋友生日已經來過這裏慶生,但上次沒有吃到店中之寶@蜂蜜炸雞,我呢個韓瘋今次是為了蜂蜜牛油雞翼而來。門口近收銀位置,貼滿老闆與明星藝人和食客的照片,呢間紅雞是由韓國人主理,主打炸雞啤酒,有多款傳統和新式口味,放工後與同事來感受不錯~昏暗的燈光使現場環境滿有氣氛,讓人覺得舒服又輕鬆,而且可容納的食客也挺多,是大夥人聚會的地方。甫坐下,韓籍的侍應生先為我們端上餐牌和前菜。韓國菜式應有盡有,如以炸雞和啤酒為主打的,留意到 呢間韓式Pub 有 Happy hour (3-6:30pm)。炸雞可揀有骨或者無骨,又有多個口味,好吸引!先有三款前菜,有開胃沙律、醃漬蘿蔔和蝦條,與朋友邊傾邊食,真是快樂不知時日過,炸雞就出場。無骨香蔥炸雞 $138 大量蔥絲鋪在炸雞的表面,另有惹味的香蒜汁,炸雞的外層爽脆,一咬開就見到鮮嫩雞肉,吃落有點攻鼻但又好香口,使人胃口大開!在Honey menu 選了無骨蒜香蜜糖炸雞  $138 蒜蓉味惹味又香,啖啖肉的蜜糖雞翼好滑嫩,雞件落鑊炸得金黃色,加上香甜的蜜糖真是一流!不得不提沾滿芝士粉的粗切薯條,粉漿不會厚,炸到好脆,熱騰騰的小食!
之前朋友生日已經來過這裏慶生,

但上次沒有吃到店中之寶@蜂蜜炸雞

我呢個韓瘋今次是為了蜂蜜牛油雞翼而來。
門口近收銀位置,貼滿老闆與明星藝人和食客的照片,

呢間紅雞是由韓國人主理,主打炸雞啤酒,

有多款傳統和新式口味,放工後與同事來感受不錯~
昏暗的燈光使現場環境滿有氣氛,讓人覺得舒服又輕鬆,

而且可容納的食客也挺多,是大夥人聚會的地方。
甫坐下,韓籍的侍應生先為我們端上餐牌和前菜。

韓國菜式應有盡有,如以炸雞和啤酒為主打的,

炸雞可揀有骨或者無骨,又有多個口味,好吸引!
先有三款前菜,有開胃沙律、醃漬蘿蔔和蝦條,

與朋友邊傾邊食,真是快樂不知時日過,炸雞就出場。
無骨香蔥炸雞 $138
大量蔥絲鋪在炸雞的表面,另有惹味的香蒜汁,

炸雞的外層爽脆,一咬開就見到鮮嫩雞肉,

吃落有點攻鼻但又好香口,使人胃口大開!
在Honey menu 選了無骨蒜香蜜糖炸雞  $138
蒜蓉味惹味又香,啖啖肉的蜜糖雞翼好滑嫩,

雞件落鑊炸得金黃色,加上香甜的蜜糖真是一流!
不得不提沾滿芝士粉的粗切薯條,

粉漿不會厚,炸到好脆,熱騰騰的小食!
  • 無骨蒜香蜜糖炸雞
2016-12-30 864 浏览
這個朋友的生日,我們3人千辛萬苦才找到一天出來慶祝,年尾大家都太忙了,於是這次餐廳首要考慮條件是地點方便,終於選了尖沙咀的紅雞。 紅雞擺明就是吃雞的餐廳,餐牌除了「雞,全部都係雞」之外,也有不少其他美食。 韓式魚子芝士蛋卷 $138 這碟的份量超驚嚇,大概有10件蛋卷,多朋友來吃的話一定要點。甜甜的蛋卷上鋪滿芝士、魚子和木魚,再配上沙律醬和芥末醬,蛋卷口感軟綿卻充滿蛋香。記得要趁熱吃,否則變硬影響口感。 無骨蒜香蜜糖炸雞 $138 無骨是非常貼心的安排,外層的雞皮炸得香脆可口,完全沒有油膩感,而內層的肉質仍然嫩滑,加上甜甜的蜜糖更美味。旁邊的粗薯條同樣炸得外脆內軟,3個人吃到這裡就竟然飽了。 炸雞當然配啤酒,檸檬cider,有少少酒精最合適。 最後送上生日蛋糕,祝朋友生日快樂,賺多D。

韓式魚子芝士蛋卷
韓式魚子芝士蛋卷 $138

無骨蒜香蜜糖炸雞 $138

無骨蒜香蜜糖炸雞
炸雞當然配啤酒,檸檬cider,有少少酒精最合適。

最後送上生日蛋糕,祝朋友生日快樂,賺多D。

庆祝纪念
生日
韓式魚子芝士蛋卷
無骨蒜香蜜糖炸雞
2016-12-29 269 浏览
每個星期上堂前念要食咩念到頭痕,得1個鐘,太趕時間又想坐得好少少唔多人之前朋友仔生日黎過,都成3,4年前果時岩岩興起食炸雞舊地重遊,人流卻少左好多不過質素無變,水準依舊前菜簡單但不錯一雞2味,有辣有唔辣,炸雞大大件好厚肉,肉質都嫩身又唔肥唔會炸得乾身,仍保留肉汁一半原味一半香辣汁原味炸雞嘅外皮好薄,外脆內嫩辣味既汁就少少甜, 雞肉滑LULU~辣汁沾滿外皮同沾落雞肉度,好惹味醬汁令雞外表好快變淋,不過唔熱都好食,沙律大份到你唔信好多雞肉,唔鞋口,好多芝士粉,但又唔算咸清清地配炸雞都唔錯
每個星期上堂前念要食咩念到頭痕,
得1個鐘,太趕時間
又想坐得好少少唔多人
之前朋友仔生日黎過,都成3,4年前
果時岩岩興起食炸雞
舊地重遊,人流卻少左好多
不過質素無變,水準依舊
前菜簡單但不錯
一雞2味,有辣有唔辣,
炸雞大大件好厚肉,肉質都嫩身又唔肥
唔會炸得乾身,仍保留肉汁
一半原味一半香辣汁
原味炸雞嘅外皮好薄,外脆內嫩
辣味既汁就少少甜, 雞肉滑LULU~
辣汁沾滿外皮同沾落雞肉度,好惹味
醬汁令雞外表好快變淋,不過唔熱都好食,
沙律大份到你唔信
好多雞肉,唔鞋口,好多芝士粉,但又唔算咸
清清地配炸雞都唔錯