2010年4月11日 ( 紅螞蟻 - 1 ) 圓玄學院祭祖日,祭祖過後,我們來到荃灣廣場紅螞蟻午餐,我選吃了焗海鮮飯及海底椰雪梨茶。焗海鮮飯味道好味,海底椰雪梨茶味道不錯好飲。
2010-04-11
街景
午餐
海底椰雪梨茶
海底椰雪梨茶
2010-04-21 15 浏览
同男友第一次食依間餐廳叫左個二人套餐,有2個主菜,一款甜品,小食同2杯飲品我叫左咖啡(好飲)好似係即磨"主菜一款天使面同千層面推介千層面,,,出面少有"而且依間正既千層面好好食但係有D海鮮殼(美中不足)小食(豬軟骨)OK,另叫左雞翼味道都OK,,甜品係蜜桃蒸蛋熱食...有D怪
同男友第一次食依間餐廳
叫左個二人套餐,有2個主菜,一款甜品,小食同2杯飲品
我叫左咖啡(好飲)好似係即磨"

主菜一款天使面同千層面
推介千層面,,,

小食(豬軟骨)OK,另叫左雞翼味道都OK,,
甜品係蜜桃蒸蛋熱食...有D怪
  • 菠菜蟹肉千層面
上星期四即平安夜同男朋友仔出左荃灣搵食, 係荃灣廣場裡兜兜轉轉諗來諗去都唔知食咩好, 最後行到紅螞蟻餐廳門前睇睇餐牌, 最後決定食佢這間餐廳提供節日套餐價錢ok, 睇落去食物款式吸引, 可能因為咁, 所以都吸引唔少客人光顧, 不過唔知係咪太多人光顧關係, 所以佢地出品的食物味道都一般, 但又未至於唔好味, 整個套餐中比較味道ok的有餐湯, 沙律, 甜品, 主菜就麻麻地呢但最估唔到就係個甜品-->濃情朱古力餅有驚喜, 好濃的朱古力味, 朱古力餅中有nuts增加口感, 味道好正呢

火雞肉批鮮菠蘿田園沙律
火雞肉批鮮菠蘿田園沙律
雜菜清湯現蒜蓉包
濃情朱古力餅
2009-12-27 16 浏览
紅螞蟻, 在尖沙咀的, 銅鑼灣的都幫襯過無數次, 荃灣的是第一次, 對於餐廳的水準從來不覺得需要置疑.這樣想卻原來是錯的...荃灣區, 一個三十幾四十的午餐其實算是貴, 不過一直在尖沙咀和金鐘工作的我倒可以接受.照燒雞配煙肉金菇卷, 配搭新鮮, 而且煙肉金菇卷更讓我覺得可以在家裡做一下!還有日本人用來送飯的"佐料", 紫菜絲木魚絲還有芝麻, 雖然賣相一般但味道很不錯!!!不過我這一篇卻不會給她們一個笑臉, 相反要給的是一個喊臉...只因這個飯, 出了一個我不能接受的錯, 每一啖美味伴隨着的是一啖啖生米飯!生米飯!!!!!! 我真的不能接受!!!!!!就算平常在家裡煮飯, 煮得生米都不能接受, 何況是一家餐廳?

這樣想卻原來是錯的...

生米飯!!!!!! 我真的不能接受!!!!!!

美味的生米飯....?
2009-12-04
2009-09-06 4 浏览
半年有多沒有光顧, 星期六的晚上, 處處是人, 也換點新意, 不光顧茶餐廳, 今晚選了環境好點的紅螞蟻!今晚沒有太大胃口, 於是叫了幾款輕食小食:麻醬茄子, $32, 茄子好夠凍, 簡簡單單, 加點麻醬, 味道可以, 但卻有點昂貴! 雲腿上湯浸娃娃菜, $32, 娃娃菜不夠腍, 但也聞到雲腿香!火龍特飲, $2x, 上層是士多啤梨帶沙冰, 下層是火龍果, 清新也清甜! 三文魚凍蔥油酥餅, $62, 三文魚凍可以放耐一點, 讓內裡的冰可熔化多一點就更好! 蔥油酥餅烘得很脆很熱, 不會過油, 它與三文魚中間搽了一點沙律醬, 整體配搭有不同層次, 有凍有熱, 有甜有酸, 唯一缺點是三文魚凍..凍了一點, 硬了一點!開業至今, 服務完善了, 今天坐在靠內的位置又是另一番感覺, 心情舒緩了不少!

今晚沒有太大胃口, 於是叫了幾款輕食小食:

2009-09-01 2 浏览
龍嫂歐洲渡蜜月回港,立即相約小甜魔出來品嚐法國小食,真有心。而有幸被邀請參與此局,實是小弟的榮幸。大家都是新界人,在荃灣這中間點飯聚最合適不過。原先只計劃在查理布朗飲杯咖啡,可惜時間太遲,店方正準備打烊,大家被拒諸門外,唯有另覓地方。後來去了旁邊的紅螞蟻。仍未吃晚餐,先叫個焗帶子露筍意粉自己食,另有兩款甜品大家分享。或許太肚餓,意粉上檯時,真的覺得很香。馬上吃兩口,沾上了醬汁的意粉,味道亦可;帶子是雪藏貨色,沒甚鮮味,還好質感尚算爽口;最差的竟是露筍苗,雖細細枝,卻一點也不嫩口,更是有渣,令人失望。甜魔聚會,又豈能沒有心太軟呢? 是次也點了一個。可是水準一般,首先是切開時不流心,這已經印象分大打折扣。加之,朱古力漿未及濃郁,亦欠暖心效果。同埋沒有雪糕伴著吃,又是扣分的地方。士多啤梨拿破倫是龍哥指定要的,不過酥皮又係唔得鬆化,而且忌廉份量是異常的多,完全不合比例。幸好,鮮士多啤梨又是特多,且是鮮甜不酸,彌補了拿破倫酥的不足。要了杯乳酪飲品,荔枝乳酪,或者我個人喜歡yogurt的關係,這個反而覺得不錯。荔枝味清新,乳酪酸酸甜甜,醒胃可口。食物水準一般,但醉翁之意不在酒,能在舒適的環境下與龍

食物水準一般,但醉翁之意不在酒,能在舒適的環境下與龍哥伉儷及食友分享美點,才是真正目的。
焗帶子露筍意粉
士多啤梨拿破倫
心太軟
荔枝乳酪
  • 荔枝乳酪
2009-08-31 18 浏览
回港後,水土不服加上時差,與老公同時昏昏沈沈了好一段日子。還好迷糊之中,仍未忘部分手信要趁新鮮派,故回港翌晚即約太公同FL相聚。 來過兩次了,這間紅螞蟻食物水準普通得緊,不過想去的查理布朗已關門,為求舒服一坐也照來可也。席間多有已吃晚餐的,除了FL點了聽講OK的意粉,其餘專攻甜品飲料;而甜品選擇雖多,好吃的實在有限,只要了: 士多啤梨拿破侖-拿破侖酥餅不香不脆也就算了,還要用上奶油味重的舊式忌廉,飽滯得很,還好有鮮甜紅潤的士多啤梨充撐場面,才不致負分。 朱古力軟心布甸-沒有雪糕的心太軟,一早知不可能好吃到那裡去;而切開,不流心,不香濃,不熱暖,再配上酸咪咪的芒果醬,這回港首個心太軟當然是失望收場。 未食前都對其餘甜品沒期望,食畢更覺不要再浪費金錢同胃納,還是專心飲味道正常,果香頗濃的石榴特飲算了。 同食友相聚時光從來都極愉快,不過當時自己魂魄未齊;現在熱切期待完成回鄉擺酒後,再次相約眾甜魔,共同狂噬甜品!!

石榴特飲算了。

2009-08-20
2009-08-29
榮升「龍嫂」的yan剛由歐洲渡完蜜月回港,甜到爆燈不特止,還很慷慨地與我們共享喜悅,帶了點甜蜜手信回港,與爾等小小甜魔分享。為著要新鮮享用這手信,就快快來個小局,由早來的FL和龍哥伉儷發板,地點就選在紅螞蟻。因為在公司時實在太餓,先行自隊了一個杯麵,九點九抵埗時,胃部只有吃甜食的空間,所以就和大家share兩個甜點算了:心太軟 - 不流心, 朱古力味也不夠香濃,太一般了;而且沒有雪糕同吃感覺始終差了一截;幸好只吃了四份一件,未有浪費我太多quota。士多啤梨拿破倫 - 酥皮香味薄弱,而忌廉也太多,感覺太漏而食味太一般,也是幸好脂肪大家份!(有福同享,有脂同分!)雖然甜品質素實在一般,不過一得不讚的是:店家很大方,我們吃龍嫂贈送的手信,亦即自攜食物,完全沒有出言阻止。這落落大方的服務態度,加上舒適的環境,就算食物質素未見出色,他朝想與朋友吃個便飯吹吹水的話,此處仍是區內值得考慮的地方。走筆至此,龍哥龍嫂當晚的甜蜜樣子再一次在我腦海浮現;再次祝福龍哥龍嫂在未來的日子裏,每天都甜蜜安康兼快樂!

心太軟
唔流
士多啤梨拿破倫
今日星期5,, HAPPY FRIDAY,,,我要離開窮日一族一日,,,,,,,,,,,,,,,去左紅螞蟻,,,,食"之"士白汁焗蜆肉意大利粉,,,,,,,,天呀,,,,,,,,我唔會再黎羅,,,,,,,,,,,,,,,,,"之"士白汁無味架羅,,,,,,,,我要自行另加"之"士粉羅,,,,,,,,,,,,,,蜆肉!!香口膠咁羅!!!又無味!!有無攪錯呀!!!最過份既係你地睇下圖四!!有殼羅仲!!!有無攪錯呀!!意大利粉,,,,,,,,,,,,,,,,,咪同尋日食扒王既一樣。。。唯一可欣賞既係。。唔駛加錢有西瓜汁羅,,,,,,,,,,,(其實咪又係計咪落個$44度,,,,,,,,唉,,,,,,,,)有既,,,,,有贊既,,,,,,,,唔駛加一羅,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
今日星期5,, HAPPY FRIDAY,,,

我要離開窮日一族一日,,,,,,,,,,,,,,,

蜆肉!!香口膠咁羅!!!又無味!!有無攪錯呀!!!
最過份既係你地睇下圖四!!有殼羅仲!!!有無攪錯呀!!

唯一可欣賞既係。。唔駛加錢有西瓜汁羅,,,,,,,,,,,
2009-07-10
(非会员)
2009-05-21 10 浏览
本人因為有一晚約了朋友,但因為他有要事因此要我等多佢30分鐘,咁我行左成晚街諗住搵間餐廳坐低食D野啦,咁就去左呢間紅螞蟻,我好記得我看過他們營業時間才入去的,因為知道還要等朋友,當時大約22:15 我仲問果位樓面哥哥收工未,點知我叫個焗飯,等左我十分鐘才跟我說賣晒,算數 打算叫其他野食啦 點知個樓面同我講無晒野食 當時我真的很不滿 我一早點的飯賣晒又唔早點通知我沒有 到我想轉又話無野食 當前大約10:30 我咪叫佢搵他們的經理過來囉 點知果個什麼自稱女經理的人士 我向佢投訴期間用一些好唔耐煩的態度不斷看她的手錶 咁無野食我點杯曲奇冰算 之後佢又過左5分鐘又跟我野又無 喂 呢間咩來的 叫野食無野食 叫飲品又無 就連那位什麼經理都用咁態度對客人 我現在唔係無錢俾 我發誓以後不會再光顧這間什麼紅螞蟻
$50 (宵夜)
(非会员)
2009-05-04
本人於晚上六時左右,去到這間餐廳環境不錯,入去無人招呼,眼見只有一個侍應呆企,都唔緊要,坐下來等朋友既時候,我叫左一杯涼粉咖啡,杯野甜到嘔,又無咖啡味,,差得很丫,檢討下o的出品啦.
2009-04-19 3 浏览
如題~呢間分店環境一流,好舒服!但食物同服務質素就差好多,what a shame!e.g. 最鍾意食既三文魚椰香海鮮湯飯,飯好硬,又一舊舊,三文魚煮到過晒籠,失望!希望會有所改善啦,如果唔係真係浪費左o甘靚o甘舒服o既環境...
如題~
呢間分店環境一流,好舒服!
但食物同服務質素就差好多,what a shame!

2009-04-18
2009-03-02 2 浏览
自從"好好"佔據了我們的頭號飯堂後....近半年也沒有來, 還記得舊年食下午茶餐時....近落地玻璃卡位總有四, 五枱客, 今晚接近六點仍可叫下午茶餐, 但全餐廳就只有我們包了整個場!下午茶餐 - 蕃茄吞拿魚燴長通粉 + 奶茶, $30, 意粉品質沒有變, 是醬汁少了點, 另叫了個焗粟米魚柳炒飯底 + 奶茶, $46, 焗飯熱辣辣, 魚柳一般, 經炸過既魚都係食唔出魚味, 炒飯底乾身, 都是那句...這價錢能有這個清靜舒適既環境是超值的!

焗飯
燴長通粉
2009-02-28 8 浏览
情人節晚餐,原本諗住去佢對面間pokka cafe,但係見呢間又幾多人食,又未食過,而且款式亦較多,所以最後就choose0左佢la....6:00幾去到等0左半個鐘...差唔多7:00入到去....叫了兩個飯,一個小食,兩個甜品.焗海鮮飯同焗咸魚銀雪魚飯....飯份量ok多呀...唔錯...焗海鮮飯好多料,連d紅蘿蔔仔我平時唔食0既都食晒...焗咸魚銀雪魚飯就好香,但因為冇汁,有 d dry!~~小食係焗螺肉薯蓉,有ok多份量0既螺肉,味道幾好...甜品,炸芝麻湯圓伴chocolate 汁...賣相好好,但味道麻麻.芝麻mix chocolate汁唔係太夾....外層炸完唔脆,可能亦因為我0地放0左一陣0既先食.....另外芒果汁朱古力軟pudding,即是心太軟,但心不太軟,芒果汁唔係時候好酸,但個吉士汁好味..,ok la...環境好好...一個dinner 好地方,張椅好大張好靚呀,服務亦幾好....唔錯的一個情人節晚餐...食0左$200幾元....^^
情人節晚餐,原本諗住去佢對面間pokka cafe,
但係見呢間又幾多人食,又未食過,
而且款式亦較多,所以最後就choose0左佢la....
叫了兩個飯,一個小食,兩個甜品.
焗海鮮飯同焗咸魚銀雪魚飯....
飯份量ok多呀...唔錯...
焗海鮮飯好多料,連d紅蘿蔔仔我平時唔食0既都食晒...
焗咸魚銀雪魚飯就好香,但因為冇汁,有 d dry!~~
小食係焗螺肉薯蓉,有ok多份量0既螺肉,味道幾好...
甜品,炸芝麻湯圓伴chocolate 汁...
外層炸完唔脆,可能亦因為我0地放0左一陣0既先食.....
唔錯的一個情人節晚餐...食0左$200幾元....^^
焗咸魚銀雪魚飯
靚碟!~炸芝麻湯圓chocolate 汁!~
芒果汁朱古力軟pudding
焗咸魚銀雪魚飯
  • 海鮮飯
2009-01-05 21 浏览
同朋友仔黎荃灣shoppingo係我地行到又累又餓既時候,見到【紅螞蟻】既出現大家都二話不說衝左入去環境質素因為時間尚早(當時大概六點多d),顧客唔多唔駛等位兼且有得坐窗邊既卡位呢間分店既環境與別不同頭頂既吊燈好靚,比人感覺好華麗而呢度係用藤椅,後面就有咕o臣,坐得幾舒服旁邊一排卡位既側邊係一塊塊落地玻璃,樓底高,加上沒門的設計,感覺好開洋另一好處係聲音擴散得快,唔會好嘈雜大家都非常鐘意呢間分店既設計食物質素仲記得好耐之前試過【泰式豬頸肉飯】,超好味到依然記得小妹鐘情於焗類菜式,所以選了推介的【金牌雜錦焗飯】$63材料有雞肉、甘荀、冬茹、蜜糖豆…同埋全碟飯最貴的帶子 帶子雖然唔係好多,但勝在大大粒汁似係白汁,但怪怪地,唔可以話好好食,但都足以令我吃光整碟飯!【千島汁牛油果鳳尾蝦焗飯】$68材料有青椒、紅椒、牛油果、蝦…配千島汁一上檯,超香超靚,賣相已經好吸引焗得岩岩好,面頭有少少燶,但又唔會食到燶味始終千島汁有保證,如果不怕牛油果陣味既你,真係值得推介【煙三文魚軟殼蟹火燜飯】$68有一隻軟殼蟹仔同煙三文魚粒,以呢個價錢黎講,幾抵食燜飯做得好好,粒粒飯都咁均勻同入味可惜既係軟殼蟹唔係幾新
同朋友仔黎荃灣shopping
o係我地行到又累又餓既時候,見到【紅螞蟻】既出現
大家都二話不說衝左入去

環境質素
因為時間尚早(當時大概六點多d),顧客唔多
唔駛等位兼且有得坐窗邊既卡位
呢間分店既環境與別不同
頭頂既吊燈好靚,比人感覺好華麗
而呢度係用藤椅,後面就有咕o臣,坐得幾舒服
另一好處係聲音擴散得快,唔會好嘈雜
大家都非常鐘意呢間分店既設計

食物質素
仲記得好耐之前試過【泰式豬頸肉飯】,超好味到依然記得

小妹鐘情於焗類菜式,所以選了推介的【金牌雜錦焗飯】
材料有雞肉、甘荀、冬茹、蜜糖豆…同埋全碟飯最貴的帶子
帶子雖然唔係好多,但勝在大大粒

【千島汁牛油果鳳尾蝦焗飯】
材料有青椒、紅椒、牛油果、蝦…配千島汁
一上檯,超香超靚,賣相已經好吸引

焗得岩岩好,面頭有少少燶,但又唔會食到燶味
始終千島汁有保證,如果不怕牛油果陣味既你,真係值得推介

【煙三文魚軟殼蟹火燜飯】
有一隻軟殼蟹仔同煙三文魚粒,以呢個價錢黎講,幾抵食
燜飯做得好好,粒粒飯都咁均勻同入味
可惜既係軟殼蟹唔係幾新鮮
用瓦煲仔上碟,感覺岩岩燜好咁,好熱好正

【山東手撕羊肉寬條麵】
專登試下呢個咁特別既中西fusion菜
材料唔算豐富,有羊肉、洋蔥、冬菇、香草…
而個汁就似甜甜地既豉油
羊肉夠多,足料,厚度切得適中,唔會好羶
本身個麵無咩味,一定要點佢個汁黎食,咁樣食又幾好味喎
值得一試呀!

服務質素
人唔算多,侍應帶位加水埋單等等都好快
菜名普遍都有十個字咁長,真係睇到眼花花
侍應覆述order都一字不漏,真係好熟d菜名,勁!

埋單,將近$300,平均每人$75
無餐湯 / 餐飲,有點貴吧

聽講呢度既甜品整得幾好,不過我地太飽了
下次一定要試下!
開洋,樓底高,感覺良好
上: Menu 下: 山東手撕羊肉寬條麵
上: 煙三文魚軟殼蟹火燜飯 下: 千島汁牛油果鳳尾蝦焗飯
金牌雜錦焗飯,隻帶子都唔細呀
開洋,樓底高,感覺良好
上: Menu 下: 山東手撕羊肉寬條麵