2011-06-02 16 浏览
落地大玻璃 地方大夠舒服,RED ANT一貫作風,設計有層次感清湯底好健康豬扒好入味 麻辣湯底ok,可以再辣d,雞扒皮脆肉滑,煙鴨胸ok,双拼份量夠多抵食 環境good,非常抵食
落地大玻璃

地方大夠舒服,RED ANT一貫作風,設計有層次感
清湯底好健康
豬扒好入味
香茅豬扒髮絲麵

黑椒雞扒拼鴨胸髮絲麵

環境good,非常抵食
2011-05-17
香茅豬扒髮絲麵
黑椒雞扒拼鴨胸髮絲麵
2011-05-24 14 浏览
前天老朋友的生日飯局中(詳情請參閱食評-《老朋友生日快樂2011 x 預祝求婚成功》),他談起了求婚計劃,我也說了我和女朋友的時間表,昨天女朋友已經在電郵裡跟我說分手了,晚上我還要去參加親友的婚宴,確實令我不得不想起羅文的《家變》中的經典歌詞:知否世事常變,變幻原是永恒。可愛媽媽朋友(可愛朋友已為人母了)也知道我被甩的消息,也主動相約我今天在荃灣個午飯,不久前和可愛媽媽朋友到過荃灣廣場的Pokka Café,那裡地方寬敞,確實頗為適合有推BB車的人士,心情低落的我也沒什麼意見,問是否再去Pokka,結果可愛朋友提議到對面的Red Ant好了。不久我就到了Red Ant,不久可愛朋友推著BB車也到來了,我們就一起進入Red Ant。侍應安排我們坐到一張方形枱,方便我們擺放BB車。坐定後我們就先點東西吃了,我要了一個香檳芥末汁鮮牛肉焗飯,可愛媽媽朋友則要了煙三文魚軟殼蟹石火飯,另外可爱朋友額外加十元點了一份煎餃子。煎餃子煎餃子一碟三件,是典型的棒餃子,餃子表面煎得金黃而沒焦黑,賣相算是不錯,唯獨是表面油光閃閃,似乎用油多了一點。吃起來,就是一般豬肉棒餃子,味道與預期相乎,沒太大驚喜亦沒什麼

Red Ant
餐牌

煎餃子
香煎軟骨餃子
煎餃子一碟三件,是典型的棒餃子,餃子表面煎得金黃而沒焦黑,賣相算是不錯,唯獨是表面油光閃閃,似乎用油多了一點。吃起來,就是一般豬肉棒餃子,味道與預期相乎,沒太大驚喜亦沒什麼特別。

香檳芥末汁鮮牛肉焗飯
香檳芥末汁焗鮮牛肉飯
我的香檳芥末汁鮮牛肉焗飯先到,賣相有點像太興的芥末汁焗燒肉飯,不過是燒肉換成牛肉,還有醬汁顏色較淡,沒有那麼「青BB」,賣相來說還算吸引的。舀了一口來吃,第一的感覺是偏鹹(雖然我一向酷愛清淡味道,但相信以一般人的角度,仍是偏鹹了的)而最重要是香檳芥末一類醬汁,其實不合太鹹,或應輕輕帶甜,這樣才能更突出芥末汁的味道,而且亦會更好下飯。牛肉確是鮮牛肉無疑,除了表面一些因烘焗而變乾以外,總的來說尚算嫩滑,飯粒不夠乾身,帶點濕潤,相反偏鹹的芥末汁卻又太多,導致飯粒潤上加濕,越吃越爛,鹹上加鹹,這個焗飯確實難言好吃。

挪威煙三文魚軟殼蟹火燜飯
挪威煙三文魚軟殼蟹火燜飯
可愛媽媽朋友的這個火燜飯其實就是石鍋飯,不知怎的要叫火燜?!軟殼蟹有一大块放在飯面,可愛媽媽朋友看了自己的飯隨即問到,我的煙三文魚在那裡,可能她以為是放在飯面的,但其實是切粒了與飯一起來煮,魚肉顏色變成淡橙色,是明顯熟透的顏色,這個石火飯的賣相只能說是一般。可愛媽媽朋友分了一點給我試試,吃起來,味道偏鹹,感覺頗為味精,味道相當一般。

熱奶茶
熱奶茶
熱奶茶是一般港式的奶茶,喝起來茶味還算不俗,入口也夠香滑,水準不俗。

「紅螞蟻」的內在環境不俗,雖然傢俬與環境不太搭調,不過透過玻璃幕牆引入自然光,加上枱與枱之間有很充足的空間,坐起來也是十分舒適的。食物方面,一如以往的讓人感覺失望,坦白說我們兩個焗飯也在水準之下,食味相當平傭。服務方面倒是令人驚喜,我和可愛朋友由一點多坐到四點多,亦沒有人刻意催促我們結帳,這點值得一讚。每人約四十多個大洋的消費,其實頗為合理,但考慮到食物的水準,又似乎有點雞肋的味道,誠為可惜。

不知不覺就和可愛朋友談到四點多,雖然仍然意猶未盡,但也不好意思佔著人家的坐位,於是決定轉戰他地方,再細訴心事。

Berlin
Red Ant
2011-03-29 4 浏览
之前見做甜品任食, 今次想試試. 點知做完lu. 所以有優惠, 真係要好好把握呀! 不過今日仍然選擇呢度食飯.今日揀咗呢個超值歡聚四人餐 ($360)頭盤至尊小食大拼盆 香酥魷魚鬚 - 魷魚鬚唔韌, 爽口, 又無太多嘅粉漿, 唔錯.清酒凍澳茄 - 唔太愛蕃茄嘅我無試到, 但外型都幾靚.蒜香牛仔腸 - 薄切加洋蔥一齊炒, 牛仔腸亦好香蒜味!家鄉煎魚餅 - 賣相似泰式魚餅, 不過都OK.忌廉磨菇湯 - 個湯好creamy, 磨菇濃味, 重夾雜磨菇碎, 好想encore! 如果跟埋餐飽或者多士重好.主菜XO醬美國牛柳粒炒飯 - 牛柳粒腍身, 不過個飯好似陽州炒飯, 好多蔥. 味道唔差.挪威鮮三文魚椰香海鮮湯飯 - 好濃嘅海鮮湯, 帶椰香味, 配什菌同脆肉瓜, 三文魚炸過, 去除腥味好好味!焗葡國腸雞柳蔥油薄餅 - 雖然叫薄餅, 但係就用咗酥餅做底, 芝士溶入個餅度, 香酥味濃, 好味! 彩椒羊仔柳串燒伴鮮茄汁雜菜煮直通粉 - 彩椒味甜, 羊仔柳唔羶, 味道唔差, 但配茄汁個人覺得有啲唔夾, 而且直通粉唔夠腍身.甜品花生榛子雪芭 - 三角形好得意, 帶少許花生碎混埋榛子, 入口溶化, 好味
之前見做甜品任食, 今次想試試. 點知做完lu.

今日揀咗呢個超值歡聚四人餐 ($360)

頭盤
至尊小食大拼盆
清酒凍澳茄 - 唔太愛蕃茄嘅我無試到, 但外型都幾靚.
蒜香牛仔腸 - 薄切加洋蔥一齊炒, 牛仔腸亦好香蒜味!
家鄉煎魚餅 - 賣相似泰式魚餅, 不過都OK.

主菜

甜品
花生榛子雪芭 - 三角形好得意, 帶少許花生碎混埋榛子, 入口溶化, 好味!
綠茶焦糖燉蛋 - 焦糖燉蛋食得多, 綠茶味都係第一次食. 焦糖面脆口, 蛋燉得幾滑, 綠茶味清香, 唔錯.

柑桔蜜 - 普普通通嘅一杯餐飲, 唔太甜, 都OK.

後記: 5個人都食唔晒呢個餐, 如果唔係太大食要留意lu.
忌廉磨菇湯
忌廉磨菇湯
挪威鮮三文魚椰香海鮮湯飯
焗葡國腸雞柳蔥油薄餅
2010-12-25 103 浏览
2010年7月9日 荃灣 ( 紅螞蟻 - 2 )太座在這店嘆下午茶時,無意中看到這裡的(甜蜜約會),她知我喜歡甜品,即時來電約我,今天晚上不煮飯,就用甜品做晚餐如何?哈...哈...我當然是舉腳讚成了。這裡58元任食甜品共22款,並送指定飲品一杯,今天晚上嚐過的如下。飲品是指定的山楂菊花茶,是山楂與菊花的混合品,味帶小甜,飲真的...菊花唔似菊花,山楂亦唔似山楂,個人就不懂得欣賞...這杯茶的味道,太座就話OK喎...。首先來的是軟心朱古力及杏仁脆糖榛子芭菲一碟同上。即焗軟心朱古力,表面灑上朱古力醬,暖暖的蛋糕配上不太流的心,名字是軟心又是沒錯的,內裏的朱古力槳軟滑可口,朱古力濃度雖然不高,口感亦不錯,怎樣說也是OK的。杏仁脆糖榛子芭菲,杏色雪糕球上灑上士多啤梨醬,也增添多一點美感,也許是乳酪雪糕,表面不夠挺,看來有點開始溶的跡象,雖然脆糖感覺不到,但內裏的杏仁及榛子香口好味,雪糕軟滑可口,好味...當然再次Encore了。 綠茶焦糖燉蛋,表面的焦糖仍挺實,焦的味道帶點苦, 綠茶味的燉蛋,色澤帶點綠,蛋有着一般的滑,綠茶味...個人是不太喜歡,甜品如不太差的話,一般都不會浪費的,最後亦
2010年7月9日 荃灣 ( 紅螞蟻 - 2 )
(註:現在價錢已調整到65元)

山楂菊花茶

首先來的是軟心朱古力及杏仁脆糖榛子芭菲一碟同上。
軟心朱古力/杏仁脆糖榛子芭菲

綠茶焦糖燉蛋,表面的焦糖仍挺實,焦的味道帶點苦, 綠茶味的燉蛋,色澤帶點綠,蛋有着一般的滑,綠茶味...個人是不太喜歡,甜品如不太差的話,一般都不會浪費的,最後亦由我清晒了,但唔推介。
綠茶焦糖燉蛋

三款千層酥來了,分別是奇異果、芒果及草莓,外表看來吸引,酥餅分三層,中間夾着兩層鮮果及忌廉醬,酥餅雖不算很酥脆,係OK嘅,三種生果屬鮮美,特別是草莓,出奇地甜,加上香滑的鮮忌廉,其實三種款式,全部都喜愛。
奇異果千層酥

草莓千層酥,香芒千層酥

花生榛子雪芭,三角型的雪糕芭,表面挺實,忌廉奶味吸引,花生榛子味道都幾香,這個甜品,好吃,亦值得推介的。
花生榛子雪芭

凍香芒梳乎厘,睇來睇去,也不甚梳乎,其實外表看似雪糕磚,雪糕有着芒果的顏色,並釀入了芒果肉,擁有硬實的樣子,入口瞬即溶化,感覺又幾梳乎嘅!不太甜,還有點點芒果酸味,這個雪糕產物,又幾吸引嘅...!
凍香芒梳乎厘

荔枝奶酪,純奶白色的奶品,上面擺放一粒藍莓作點綴,奶酪軟滑,奶味足夠,除了奶香外,還有荔枝味,間歇亦吃到細細粒的荔枝肉,都OK好味架...。
荔枝奶酪

脆炸芝麻湯丸伴朱古力汁,一碟有五粒湯丸,上面灑上朱古力醬,外表炸過的麻蓉湯丸,一口咬下,皮薄軟中帶煙韌,內裏芝麻蓉一湧而出,當然香溢滿嘴,做得都幾好呀...。
脆炸芝麻湯丸伴朱古力汁

香蕉班戟,班戟包裹着香蕉及鮮忌廉,打開看香蕉很鮮...沒有變黑,忌廉似乎過少,加多點忌廉會更完美更好吃。
香蕉班戟

老薑糖水芝麻湯圓,老薑...真的分唔出了,一碗四粒麻蓉湯圓浸在薑糖水內,糖水薑度亦夠,芝麻湯圓夠香之餘皮亦靚,是做得不錯的湯圓。
老薑糖水芝麻湯圓

今天胃納有限,未能盡試,雖然甜品一般,但勝在任吃,最遺憾的是一開始已剔了美式芝士餅,剔完再剔,等了又等,望穿秋水,店員亦無通知,再三追問下,先說:唔好意思售罄了!我們亦懷疑到底有沒有芝士餅?
無論如何58元任你食,重想掂,蛋糕燉蛋你還想跟老佛爺比,雪糕又要跟HD的水準,這個世界,那有這樣便宜的事呢?在老佛爺處40元只能吃到一件蛋糕咋!這個甜品餐,我覺得是非常之抵吃。(註:現在價錢已調整到65元)

2010-07-09
(註:現在價錢已調整到65元)
軟心朱古力/杏仁脆糖榛子芭菲
凍香芒梳乎厘
原本,看到廣告很吸引很期待的但看到食評後,已有心理準備,但依然不怕死地想試一下..好食的,因為好食,所以忘了影相難食的,因為太難食,食完仲係完整無缺,所以影低啦可以入口的3,有D似糖不甩,熱食好味8,甜甜的,滑滑的,算幾好12,比想像中的好,不是非常流心,但都叫溶溶,算係咁.22,炸香蕉,又脆又甜,好味普通的6,蛋糕有D硬同鞋,但整體OK的15,千層SO,塊皮好脆的,3樣夾埋都叫幾好食的差的2,炸湯丸,唔脆,腍腍的,仲有D油,難吃10,11,兩個都是熱的,味道好奇怪,好難食20,d士多啤梨醬好甜,好難食..總括而言,係好多款,但有d係sold out會無..而有果d又唔係樣樣都好,得少部分係好...唔好抱住咁大期望去反而會有驚喜
原本,看到廣告很吸引很期待的
但看到食評後,已有心理準備,但依然不怕死地想試一下..
好食的,因為好食,所以忘了影相
難食的,因為太難食,食完仲係完整無缺,所以影低啦

可以入口的
3,有D似糖不甩,熱食好味
8,甜甜的,滑滑的,算幾好
12,比想像中的好,不是非常流心,但都叫溶溶,算係咁.
22,炸香蕉,又脆又甜,好味

2,炸湯丸,唔脆,腍腍的,仲有D油,難吃
差,很難食2
差,很難食1

10,11,兩個都是熱的,味道好奇怪,好難食
20,d士多啤梨醬好甜,好難食..

總括而言,係好多款,但有d係sold out會無..
而有果d又唔係樣樣都好,得少部分係好...
唔好抱住咁大期望去反而會有驚喜
酸酸甜甜都幾好飲
2010-12-05
$70 (宵夜)
2010-11-30 12 浏览
紅螞蟻推出第一個甜品任食既時候已經好想去試, 但結果未去試就完左, 到佢推出第二個甜品任食就決定一定要去試!!佢有22款野食但我只係試左13款, 其實去食之前已經係openrice做足準備功課睇下食家啲食評話邊啲好食邊啲唔好食.好食類 : 玉桂糖炸香蕉(正!), 脆炸芝麻湯圓伴朱古力汁(第一次食炸湯圓, 好食!), 即焗軟心朱古力布甸(即係心太軟, 必食!!)唔錯類 : 濃情朱古力餅(比較實), 花生榛子雪芭, 凍香芒梳乎厘, 杏仁脆糖榛子芭菲(其實呢3款都係雪芭類, 味道唔差)普通類 : 焗香芋西米布甸(好普通, 麻麻地), 法式燉蛋芝士蛋糕(有少少燶味, 因為佢個面燒過), 即焗蘋果金寶布甸(好似食緊蘋果批入面啲野咁)難食類 : 芒果班戟(芒果唔甜, 個皮超厚, 我咬左兩啖就唔食), 香芒千層酥(其實之前上網已經睇過人地話唔好食, 但我姑且一試, 結果真係唔店), 椰子焦糖白朱古力西米布甸(淡某某)其實我覺得咁既價值可以食到甜品任食係好抵了, 只要食3款已經回本, 因為佢啲甜品平時賣廿幾蚊一款, 所以唔好要求咁高, 將貨就價, 而且可以食到幾款好食既甜品已經好好.

好食類
唔錯類
普通類
難食類
好食類
2010-11-24 7 浏览
今天休下午, 就唸住坐西鐵去荃灣行下, 出到西鐵之後有點肚餓, 便看就近既荃灣廣場有咩食..行下行下, 見到紅螞蟻好似環境不錯, 再望下午茶有咩食啦....哈....竟然俾我見到有炸豬大腸麵...入到去, 我一個人坐卡位, 正.....之後我望到個餐牌, 原來可以自選粉麵同湯底, 重可以加10元轉蔬果汁最後呢, 我選左 炸豬大腸米粉, 酸辣湯底 + 奇異果苦瓜汁炸豬大腸, 份量多, 味道好湯好味份量夠雖然奇異果苦瓜汁係苦加怪怪地....不過都大杯....埋單28+10 = 38元...

炸豬大腸, 份量多, 味道好

湯好味

份量夠

雖然奇異果苦瓜汁係苦加怪怪地....不過都大杯....

埋單28+10 = 38元...
2010-11-24
  • 炸豬大腸
2010-10-31 10 浏览
餐牌上排第一項,又有紅嗎蟻標誌,滿懷希望,誰料結果強差人意:1)不計骨頭,祇有幻两成肉可以進食,八戌肥膏;2)八成肥膏雞以用牙咀嚼,最後還是要放棄. 除非你牙力驚人,否則勿叫.

2010-10-16
2010-09-01 22 浏览
為左帶honey試下12.心太軟, 只好又來了, 但也是最後一次。以下是按餐廳甜品任食menu上的No.順序而寫:1OK234好溶又軟滑5OK678上之試過難食, 今次冇要9, too bad, too sweet10上之試過難食, 今次冇要11上之試過難食, 今次冇要12, 改善左, 今次夠熱. 13, 古怪14OK, 指係脆面, 可惜唔係成個做哂脆面。綠茶唔好味15, 名不符實16上之試過難食, 今次冇要17上之試過難食, 今次冇要18, 口感豐富又cool19好like!20至like!21OK22OK今次甜品改善左少少, 但不會吸引我再來了。
以下是按餐廳甜品任食menu上的No.順序而寫:

好溶又軟滑

8上之試過難食, 今次冇要
, too bad, too sweet
10上之試過難食, 今次冇要
11上之試過難食, 今次冇要
, 改善左, 今次夠熱.
, 古怪
OK, 指係脆面, 可惜唔係成個做哂脆面。綠茶唔好味
, 名不符實
16上之試過難食, 今次冇要
17上之試過難食, 今次冇要
, 口感豐富又cool
好like!
至like!
OK

今次甜品改善左少少, 但不會吸引我再來了。
20.杏脆榛芭,好好正; 19.芒梳,好正; 6.濃朱,好
4. NY芝士餅, 正滑; 14. 綠茶creme brulie, OK
22. 糖炸香蕉 & 15. 芒千層, 差;
18.花生榛芭, 香口; 7. 荔奶凍, cool
12. 心太軟, 好; 13. 紅綠豆布, 差
3.榛杏芝麻湯圓, OK ; 5. banana pancake, 普通
9. Apple Crumble, 差; 21. 南瓜西米, OK
2.脆炸湯圓, OK; 1. 薑汁芝麻湯圓, 好
2010-08-27
$65 (宵夜)
庆祝纪念
生日
20.杏脆榛芭,好好正; 19.芒梳,好正; 6.濃朱,好
18.花生榛芭, 香口; 7. 荔奶凍, cool
2.脆炸湯圓, OK; 1. 薑汁芝麻湯圓, 好
2010-08-27 14 浏览
為左傾吓計hea~,又聽講紅螞蟻有$58/一位加10%的dessert buffet,雖然聽說一般好食,但我地旨在坐耐d chat吓;好過上次係滿記係桌上好dry,水又冇tissue又冇,只係由waiter放低order既甜品,自己食完走人,好像fast food shop根本唔會好好坐。所以,係CityWalk過來試下紅螞蟻。今次我請,被帶去坐sofa位幾舒服,而它那位自家製drink甜甜酸酸似咳水,我不太喜歡。22款之中淺嚐如下12款:1.薑糖水芝麻湯圓:薑糖水好好味,冬天食會更好,芝麻湯圓OK2.脆炸芝麻湯圓伴朱古力汁:bad,好硬好難食,好dry3.荔枝奶酪:好清好fresh好好味,好啱夏天食4.Choco Mousses with Mint: 好mint,但唔覺Choco Mousses,OK。5.焗香艼西米布丁:bad,本身不好艼頭,西米布丁冇味6.焗芝士蜜桃布丁:bad,唔好食,西米不夠林7.焗軟心朱古力布丁:朱古力唔夠溶,唔夠熱,但朱古力漿夠多,OK,朋友最buy8.綠茶Creme Brulie:bad,失望,只有好少焦糖表面,麻麻9.香芒千層酥:bad,只係兩片餅夾著
,而它那位自家製drink甜甜酸酸似咳水
,我不太喜歡。

22款之中淺嚐如下12款:

糖水芝麻湯圓:薑糖水好好味,冬天食會更好,芝麻湯圓OK
脆炸芝麻湯圓伴朱古力汁:bad,好硬好難食,好dry
荔枝奶酪:好清好fresh好好味,好啱夏天食
焗香艼西米布丁:bad,本身不好艼頭,西米布丁冇味
焗芝士蜜桃布丁:bad,唔好食,西米不夠林
香芒千層酥:bad,只係兩片餅夾著cream & mango,不過mango多又甜
10.
草莓千層酥:bad,只係兩片餅夾著cream &草莓,草莓酸
11.
花生榛子sorbet:都幾得意好多野”照”口感豐富,很香唔差,啱夏天食
12.
凍香芒soufflé:我最buy,encore二次,似雪糕,好清香,非常啱夏天食!!

整體好多野唔好食,但9:20pm-11:00pm傾吓計又有人serve水呀飲品呀,OK啦。Finally,happy b’day to both my friend H & I
!

差, 綠茶Creme Brulie
差, 香芒及草莓千層酥
OK, 心太軟
荔枝奶酪正!芝士蜜桃布甸差。花生榛子sorbet正! 香芒souffle VERY GOOD!
差, 炸芝麻湯圓
OK, Choco Mousses with Mint
正, 再encore香芒souffle!
2010-08-21
宵夜
庆祝纪念
生日
正, 再encore香芒souffle!
2010-08-21 8 浏览
昨天下午經過荃灣廣場紅螞蟻,看見門口廣告牌推廣 : 逢星期五及六晚上9:00至11:00 “甜品任食” ,並列出甜品餐牌,我和太太及兒子一家三口均被吸引,因我們都很喜歡食甜品,於是立即訂了三位,開心的想著食那款甜品,最吸引我的就是芝士餅,但我們卻經歷了一段很不開心的睌上,由於我要返工,所以去到時剛好10:00,太太及兒子比我早到,但太太告訴我說芝士餅及香蕉班戟已沒有,侍應說還有部份甜品已沒有了,(嘩!只過了一半時間!) 過了5分鐘我向一位高級些的侍應落單並表達不滿時,得到一個很行貨的回覆 : “今天比較多人點芝士餅,所以很快沒有了。” 叫我如何接受呢!他還說要落單就快些,因為其他甜品已陸續沒有了。最後點了一個 “即焗蘋果金寶” ,還特別問他這個有沒有?他回答說這個還有,於是又等了10多分鐘至大約10:35,有侍應來說 last order,(嘩!還有25分鐘喎!) 我說還有一個甜品未來,他查單後說最後一個剛剛給別的客人點了,什麼?我10多分鐘前點卻沒有?侍應也很無耐!再來說說這些甜品 : 濃情朱古力餅、軟心朱古力布甸、香芒千層酥、奇異果千層酥、花生榛子雪芭及凍香芒梳乎厘都不錯,湯圓的皮
再來說說這些甜品 : 濃情朱古力餅、軟心朱古力布甸、香芒千層酥、奇異果千層酥、花生榛子雪芭及凍香芒梳乎厘都不錯,湯圓的皮很厚,兒子咬不到只吃了半粒,荔枝鮮奶酪有少許荔枝味但味道有點怪,薄荷碎朱古力慕絲英文寫Chocolate Mousses with Mint 照字面看是朱古力慕絲加薄荷碎,不知有冇看錯?但出來的是薄荷慕絲加朱古力碎,而且是少許朱古力碎,可能是我理解錯吧!
最後來個總結 : “甜品任食” 給我們的感覺只是把賣剩的東西來個速銷罷了!
2010-08-20
$64 (其他)
2010-08-21
網上見到佢做$58任食幾抵wor.就同媽咪試下前2日電話book左.去到好似仲有位安排左出面位.怕嘈想轉入面佢話要等就算啦送左杯似紅莓味既凍飲同熱茶佢有22款比你選我地就order左1. 老薑糖水芝麻湯圓; 真係有大大舊薑比你.唔算甜薑味唔夠.湯圓硬硬地(呢個係last叫既. 希望冇咁失望走.結果一樣)4. 紐約芝士餅; 應該係普通size一分二.芝士味唔夠重.個餅又唔夠凍/_\8. 薄荷朱古力慕絲; 中途叫左呢個.食左薄荷味醒哂.味道唔錯11. 焗芝士蜜桃布甸(熱); 罐頭蜜桃食左一舊.面既芝士好溜不過好濃味.試下都ok12. 即焗軟心朱古力布甸; 最先上.甜度ok.朱古力味唔夠.食左幾啖已經食唔落比左媽咪14. 綠茶焦糖燉蛋; 冇綠茶味15. 香芒千層酥; 罐頭芒果酸. 千層酥唔脆18. 花生榛子雪芭; 幾好食.不過唔覺榛子19. 凍香芒梳乎厘; 算係咁多款中最好食.不過唔知係唔係梳乎厘.雪糕(?)21. 南瓜西米露; 稀既仲酸酸地.似變壞左.食左幾啖冇食btw.香蕉班戟同朱古力餅開始左半個鍾多d就冇
網上見到佢做$58任食幾抵wor.就同媽咪試下
前2日電話book左.去到好似仲有位
安排左出面位.怕嘈想轉入面佢話要等就算啦
送左杯似紅莓味既凍飲同熱茶

佢有22款比你選
我地就order左
希望冇咁失望走.結果一樣)
14. 綠茶焦糖燉蛋; 冇綠茶味

格黎枱有個女人帶個仔.應該佢老公遲黎
侍應問佢係唔係仲有個人.話不如叫住甜品比佢先怕晏d冇
跟住10點個女人個老公黎左
話奶酪未黎.加單要cheese cake.點知冇哂
佢話:呢度唔係9-11點既咩?10點就冇哂?!
下文忘記左啦.侍應態度依舊好
過左陣佢拎左奶酪黎.提議話不如依家加單.因為好多款好快冇哂
我覺得呢度既服務真係好好.雖然唔好食=="

*not recommended*
甜度ok.但唔夠朱古力味
2010-08-20
$63.8
2010-08-14 9 浏览
逢星期五 9:00pm-11:00pm有甜品放提 我又由美國返返黎 甘就去左同朋友食 甜品我最愛有28款甜品任你叫 (好似28)但最吾得系cheese cake 同飲品cheese cake鬼甘細 飲品甜到死
甜品我最愛
有28款甜品任你叫 (好似28)

但最吾得系cheese cake 同飲品

cheese cake鬼甘細

飲品甜到死
所謂既心太軟 =_=
所謂既cheese cake -_-
2010-07-23
$58 (其他)
2010-07-05 7 浏览
星期五去完意粉屋之後, 行過紅螞蟻, 被它的poster吸引了, 所以相約了honey來個甜蜜約會.每位$58 (另加一), 包了一杯指定飲品:山楂菊花茶有二十幾款甜品任食. 當然要每款都嘗試一下. 由圖的左上方開始說吧1) 凍芒果疏乎里- 6/10- 有少許芒果香油味, 所以有點假, 個心雪到硬左, 好似冰咁. 麻麻地啦啦(2) 焗金寶蘋果 - 3/10 - 撈了提子乾在蘋果粒內, 由於我不吃提子乾的, 吃了一口就支持不住了, 所以低分左, 不好意思. 我honey食既時候話OK的. (3) 花生榛子雪芭 - 6/10 - 有花生香的. 榛子就唔太覺, 得太少. cream味很重. (4) 香芒千層酥 - 8/10 - 有很大舊的芒果, 有點點酸, 不過我也不太介意, 因其他甜品已太甜了, 但酥皮唔太得, 因一點也不千層. (5) 草莓千層酥 - 8/10 - 和上面的酥皮一樣問題, 但當食下水果都幾好. (6) 荔枝奶酪 - 5/10 - 低分, 因為荔枝味比 (1) 更假. 好香精味. 又冇奶味. 唔喜歡呀. (7)左: New York Cheese Cake - 9/10-對
每位$58 (另加一), 包了一杯指定飲品:山楂菊花茶

有二十幾款甜品任食. 當然要每款都嘗試一下. 由圖的左上方開始說吧:
(1) 凍芒果疏乎里- 6/10- 有少許芒果香油味, 所以有點假, 個心雪到硬左, 好似冰咁. 麻麻地啦啦
(7)左: New York Cheese Cake - 9/10-對味. 終於有一樣較正常了
右: 濃情朱古力餅 -9/10- 上層是朱古力, 中間有層合桃蛋白, 下層是朱古力蛋糕, 咁多樣之中, 算是較好味的了.
(8) 綠茶焦糖燉蛋 - 7/10 - 綠茶是多餘的, 一D都唔夾, 我寧願要原味的焦糖燉蛋
(9) 熱焗芝士蜜桃布甸 - 1/10 - 勁怪味, 食左一啖唔想食了
(10) 炸芝麻湯丸伴朱古力汁- 5/10 第一粒熱熱地時還OK的, 凍左就食到一口都係油.
(11) 心太軟- 5/10 - 不流心, 死甜味. 不合格呀
(12) 山楂菊花茶 - 個人口味, 不太喜歡 6/10
(13) 炸香蕉- 7/10 - 我覺得OK, 不過太淋, 但外層有少許脆, 但我honey就話唔好食.

食左咁多款, 其實叫做每樣試下, 冇話邊樣真係好回味. 試一次, 下次都係食番正餐得喇. 甜品都係餅店好味D.
甜品放題
2010-07-03
$63 (宵夜)
  • 濃情朱古力餅
  • New York Cheese Cake
2010-06-14 13 浏览
荃灣廣場越來越多餐廳, 選擇都多了下午茶想平平地, 食個簡單的, 都會考慮到呢間今次食雙拼河粉, 感覺大碗好飽肚, 湯底亦不錯.老公就食三文治, 三文魚尚算新鮮, 麵包都烘得剛剛好, 幾好食
荃灣廣場越來越多餐廳, 選擇都多了

下午茶想平平地, 食個簡單的, 都會考慮到呢間

今次食雙拼河粉, 感覺大碗好飽肚, 湯底亦不錯.

2010-05-09
  • 三文魚三文治