一進門,就能感受到濃濃的日本氛圍。餐牌上的選擇多樣,每一道菜都讓人垂涎三尺。刺身5點盛是一道不容錯過的開胃菜,包括三文魚、吞拿魚、甘蝦、帶子和魚子,每一種刺身都切割得恰到好處,新鮮鮮美。接著的滑蛋豬扒飯,豬扒煎得外脆內嫩,搭配上滑蛋和飯,口感豐富,令人滿足。而牛肉薯餅則是一道創意十足的菜品,將牛肉和薯餅完美結合,味道濃郁,令人回味無窮。最後,芒果焦糖窩夫是一道甜品,窩夫外脆內軟,搭配上芒果和焦糖,甜而不膩,是餐後的最佳選擇。至於飲品,柚子果茶是一款清爽的飲品,柚子的香氣和茶的味道完美融合,是整頓餐的最佳搭配。
一進門,就能感受到濃濃的日本氛圍。

餐牌上的選擇多樣,每一道菜都讓人垂涎三尺。

2023-08-19
  • 刺身5點盛
  • 滑蛋豬扒飯
  • 牛肉薯餅
  • 芒果焦糖窩夫
2023-08-25 41 浏览
豪華原條鰻魚茶漬飯$198好貼心呢款茶漬飯有兩種湯底因為我對蝦敏感,所以揀咗鰹魚昆布湯淡淡的魚香味成個感覺好清新鰻魚真係好大條一個人都食唔晒刺身5點盛$138突然之間想食刺身,呢度有平靚正嘅選擇有吞拿魚三文魚蝦三文魚子同埋帶子嘅組合一定滿足到你鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇茶屋梗係要食抹茶甜品同埋抹茶飲品呢個抹茶風味嘅tiramisu 真係夠晒特別用上木盒裝住味道唔會太甜,成個食晒都唔會好滯忌廉抹茶拿鐵超大嚿忌廉加埋少少甘苦味嘅抹茶latte 配搭得啱啱好,唔會太甜,唔會太苦Size仲超大杯,有驚喜
豪華原條鰻魚茶漬飯
好貼心呢款茶漬飯有兩種湯底
因為我對蝦敏感,所以揀咗鰹魚昆布湯
淡淡的魚香味
成個感覺好清新
鰻魚真係好大條
一個人都食唔晒

刺身5點盛
突然之間想食刺身,呢度有平靚正嘅選擇
有吞拿魚三文魚蝦三文魚子同埋帶子嘅組合
一定滿足到你

鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇
茶屋梗係要食抹茶甜品同埋抹茶飲品
呢個抹茶風味嘅tiramisu 真係夠晒特別
用上木盒裝住
味道唔會太甜,成個食晒都唔會好滯

忌廉抹茶拿鐵
超大嚿忌廉加埋少少甘苦味嘅抹茶latte
配搭得啱啱好,唔會太甜,唔會太苦
Size仲超大杯,有驚喜

2023-08-24 33 浏览
呢次我有幸試咗一間日式餐廳嘅豪華版和牛肉壽喜燒定食同其他幾款好吸引嘅日式甜品,真係留低好深刻嘅印象。☺️☺️首先講下豪華版和牛肉壽喜燒定食,真係令人驚艷。佢上嚟嘅時候,整個擺盤已經好吸引。😝😝舖喺熱辣辣嘅壽喜燒鍋上面嘅和牛肉片,散發出好誘人嘅香氣。肉質鮮嫩多汁,每一口都可以嚟到好濃郁嘅牛肉味道。配埋新鮮嘅時蔬同烤得香嫩嘅玉子豆腐,增添咗好多層次同口感。😏😏加埋香滑嘅日式白飯同清爽嘅味噌湯,完美平衡咗整道菜嘅味道。😍😍然後,我試咗三文魚茶漬飯。呢個菜係以鮮美多汁嘅三文魚刺身為主角,配埋鬆軟嘅白米飯同啲蔬菜。🤓🤓每一口都可以感受到三文魚嘅鮮味同滑嫩口感。而茶漬醬汁嘅酸甜味道同魚肉嘅鮮味好夾好,真係令人回味無窮。😝😝轉嚟講下甜品,我試咗日式蕨餅抹茶雪糕同日式抹茶白玉。蕨餅抹茶雪糕帶嚟一種獨特嘅口感,蕨餅嘅Q彈同抹茶雪糕嘅濃郁香甜好夾好,真係好享受。🥰🥰至於抹茶白玉,佢地好軟糯同富有抹茶嘅香氣。每一口都充滿咗抹茶嘅味道,真係令人陶醉。😎😎最後,我試咗一杯熱柚子茶。呢杯熱柚子茶帶嚟一種溫暖同舒緩嘅感覺。柚子嘅酸甜味同熱茶嘅香氣完美結合,令人覺得放鬆同愉悅。👍🏻👍🏻

呢間紅葉茶屋位於帝國中心,應該係新開嘅餐廳。 座位都幾闊落,感覺幾舒適。 星期三嘅晚上唔算太多人。我一向比較鍾意食壽喜燒,所以叫咗牛肉壽喜燒定食。牛肉份量都幾多,搭配的壽喜燒醬汁,定食中的仲有吾少配菜,豆腐,冬菇椰菜等等,增添了整體食物的層次感。接下來是芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬, 一上菜就覺得好吸引。見到濃濃的芝士蕃茄忌廉湯底,濃郁而滋味豐富,芝士的加入增添了一絲濃郁的奶酪風味。 配合烏冬都非常之夾。 小食方面叫左,海鮮炸物盛盒。炸蝦和炸蠔外層酥脆金黃,都吾錯。甜品方面,紅葉甘之三味有三款甜品,滿足咩都嘗試下的口慾。我最鍾意紅豆抹茶軟朱古力芭菲。 口感層次分明,多重口感。 又唔會太甜。總體而言,這間日式餐廳提供的菜色值得一試。無論是牛肉壽喜燒定食、芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬還是甜品紅葉甘之三味,都可以試下。

2023-08-22 27 浏览
尖沙咀呢間日式餐廳,由主食到甜品都包攬哂🐖特盛黑麻油濃厚䐁骨湯拉麵 $118-湯頭幾濃甜 黑蒜油增加強烈蒜香味 配料有一隻流心味玉及幾片薄切豚肉叉燒 拉麵麵質微彈🧀芝士雞肉蕃茄忌廉烏冬 $88-將大量蕃茄打成溶再混合成湯底 呢個茄味十跳嘅湯頭濃度好高 芝士經炙燒過 特別香 烏冬掛湯🎃炸南瓜餅 $35-南瓜餅外脆內軟 南瓜蓉甜度高 出色嘅小食🍤自選炸物盛合 $88-蝦+雞全翼+豆腐魚餅-蝦炸粉唔算薄 脆口且彈牙-全翼油炸 香酥有肉汁-豆腐魚餅軟身帶甜🍧紅葉甘之三味 $88-牛奶布甸 提拉米蘇 夕張蜜瓜軟雪糕-牛奶布甸幾順滑 香濃牛奶味 面層有士多啤梨味啫喱-提拉米蘇以小木盒盛裝住 紫薯味道香甜 口感綿綿密密-蜜瓜雪糕軟滑香甜總括嚟講,由主食到甜品,味道都相當之好,而且價錢仲要唔算貴,幾高質
尖沙咀呢間日式餐廳,由主食到甜品都包攬哂

🐖特盛黑麻油濃厚䐁骨湯拉麵 $118

-牛奶布甸幾順滑 香濃牛奶味 面層有士多啤梨味啫喱
-提拉米蘇以小木盒盛裝住 紫薯味道香甜 口感綿綿密密
-蜜瓜雪糕軟滑香甜

2023-08-20 35 浏览
星期日同媽媽去尖沙咀行街,行到咁上下黎到位於帝國中心嘅紅葉茶屋食午餐。餐廳環境充滿日式風格,座位寬敞,坐得非常舒服。食物款式方面,有多款定食、丼飯、小食、刺身、甜品同飲品等等。🍴吉列豬扒定食($118)定食🍱配有漬物、麵豉湯同白飯🍚白飯可以免費添加。吉列豬扒炸到金黃色,外皮香脆,豬扒肉質軟腍👄帶少許脂肪,點埋酸甜嘅醬汁,開胃解膩😋吉列豬扒旁邊擺放左新鮮嘅沙律菜🥗令整個菜式營養更均衡~🍴和牛冷麵($138)同樣有漬物同麵豉湯,和牛份量幾多、牛味出,有油脂香👅冷麵口感煙韌,撈埋溫泉蛋一齊食更滑溜👍🏻另外配有一壺冷麵汁,可按自己喜好加入蔥花、wasabi同紫菜一齊食,味道幾清爽,好啱係炎熱嘅夏天食🙌🏻🍴紅葉甘之三味($88)三味包括有:期間限定夕張蜜瓜軟雪糕、藍莓🫐提拉米蘇同牛奶布甸,夕張蜜瓜雪糕味道幾濃厚🍈充滿蜜瓜嘅甜味。藍莓提拉米蘇口感軟滑👅酸甜不膩。布甸好香牛奶味🥛配埋酸甜嘅果醬,味道幾夾😋🍴紅豆抹茶軟朱古力芭菲($68)芭菲賣相吸引,頂層係牛奶味牛奶味軟雪糕🍦更配有原味銅鑼燒、抹茶軟朱古力🍫紅豆蓉、抹茶忌廉、粟米片同抹茶啫喱,口感同味道豐富,唔會好甜😛🍴冰蜂蜜薑茶(跟餐加$15)薑同

餐廳環境充滿日式風格,座位寬敞,坐得非常舒服。

食物款式方面,有多款定食、丼飯、小食、刺身甜品同飲品等等。

🍴吉列豬扒定食($118)

🍴和牛冷麵($138)

🍴紅葉甘之三味($88)

🍴紅豆抹茶軟朱古力芭菲($68)

🍴冰蜂蜜薑茶(跟餐加$15)
薑同蜂蜜🍯嘅味道好夾,甜度適中,帶微微薑既辣味,飲落幾滋潤💁🏻‍♀️

🍴冰雜莓&香橙紅茶(跟餐加$20)
可以自行落糖水調配適合自己嘅味道,酸酸甜甜有茶香🍹幾醒胃~
來自日本鎌倉嘅紅葉茶屋,抹茶甜品非常出名!旺角T.O.P.商場開第一間時已經開始幫襯,知道尖沙咀開咗分店,而且環境更加日式同寬敞,當然要再去啦!尖沙咀分店有好多窗口位唔使爭,照住日光食住好西望下街景真係好舒服!今次唔單止叫抹茶甜品,正餐其實都好多選擇,價錢又合理!叫左和牛壽喜燒定食,和牛味好香,配菜仲有野菜、冬菇、豆腐、溫泉蛋、兩款前菜,真係勁豐富!試新嘢叫咗火炙刺身三文魚配鰻魚茶漬飯,個飯有三種食法,點刺身豉油又得,變湯飯又得,又幾新鮮喎!嚟到又點可以唔飲抹茶latte?抹茶好香好滑,一貫高水準。我最期待嘅紅豆抹茶軟朱古力芭菲,配料超級豐富,粟米片、紅豆蓉、抹茶朱古力加埋期間限定嘅夕張蜜瓜軟雪糕,真係人生一大享受!

2023-08-16 53 浏览
尖東新開紅葉茶屋, 地理位置並非位於鬧市,但勝在慢慢吃完可以走走海旁, 欣賞維港夜景, 吹下海風。不用在鬧市人擠人。雖然店名叫茶屋,但是菜單選擇多。定食 ,寿喜燒鍋,刺身丼飯,烏冬,拉麵,甜品、茶飲均有。可以滿足到大部分人的口味豪華吉列滑蛋豬扒丼(豬扒、廣島蠔)$138 ➕湯及開胃小菜份量真係好足!一大塊吉列豬扒以及兩大隻廣島蠔,還有大大碗的飯➕滑蛋。吉列豬扒肉質嫩滑,炸粉相對較薄,吃起來亦不回太油膩。整體味道略為偏淡。火炙刺身三文魚茶漬飯$148一個丼飯兩種食法😋。一上台已經聞到好想嘅火炙三文魚香味,火炙火候控制得剛好,三文魚表面焦香,咬開仍有少許三文魚魚油。厚切三文魚刺身都十分新鮮,仲有大大粒的魚子跟餐仲可以優惠價錢加配餐飲及甜品😍極力推薦熱抹茶,熱抹茶比我預計嘅大杯口感濃厚,抹茶味重,仲加配幾粒石頭朱古力😋.期間限定紐紋軟雪糕(蜜瓜➕牛奶)甜度適中,雪糕口感亦不會太軟,帶點微冰微冰的口感。抹茶蕨餅新地賣相吸引🥰除了蕨餅底部還脆脆😋真材實料,蕨餅口感軟濡不黏牙,抹茶味道不會太濃配搭雪糕剛好。

豪華吉列滑蛋豬扒丼(豬扒、廣島蠔)$138 ➕湯及開胃小菜

火炙刺身三文魚茶漬飯$148

跟餐仲可以優惠價錢加配餐飲及甜品😍

期間限定紐紋軟雪糕(蜜瓜➕牛奶)
甜度適中,雪糕口感亦不會太軟,帶點微冰微冰的口感。

抹茶蕨餅新地

2023-08-16 28 浏览
之前喺旺角TOP見到呢間日式餐廳好吸引好想食,可惜上次見到太多人就無等,知道佢喺尖沙咀開左分店今日特登過黎試下,實在唔錯。因為新開既關係,餐廳裝修得好靚好有喺日本既感覺,座位舒適環境,成個感覺就係好舒服,慢慢chill下淨係食甜品又得,正餐都好好味,今晚就太肚餓所以就決定食正餐先。首先就一定要點餐廳推薦既刺身5點盛,價錢唔貴都好抵食,三文魚同我最愛既帆立貝都勁肥美大件,藍鯨吞拿魚好新鮮好好味,甘蝦都好鮮甜,出色。跟住叫左吉列廣島蠔定食,4粒蠔都好大粒,炸得好好,皮好薄又脆,蠔又好肥美啖啖肉,定食其他既配菜份量都多。之後個鰻魚茶漬飯真係好豪華,條鰻魚真係好大條又厚肉,之後又會教你唔同既食法,加埋熱湯一齊食都好好味,真係必試。下次要再黎試埋d甜品先。

今晚就太肚餓所以就決定食正餐先。

2023-08-16 29 浏览
紅葉茶屋又開新分店,今次開左係尖東,餐廳空間感十足,完全唔似香港其他餐廳用盡每一格楷磚去放檯,坐得好舒服炸牛肉薯餅($35)、枝豆($28)先叫左兩款小食,小食價錢公道,值得試試,牛肉薯餅外鬆脆內軟,炸得唔錯和牛肉壽喜燒定食($178)定食有麵鼓湯、前菜、白飯跟上,仲跟左一隻溫泉蛋沾牛肉食,和牛質素唔洗懷疑,加埋甜甜地既壽喜燒醬汁,好好下飯豪華吉列定食($138)有吉列蠔同吉列豬扒,一次過食曬兩樣野,真係小朋友先要做選擇,就算伴碟既沙律都唔hea,有落足dressing架抹茶提拉米蘇($58)呢間餐廳好多甜品選擇,甜品控可以考慮淨係黎呢度食甜品,呢款tiramisu 上面d抹茶粉好香,入面蛋糕部分少少似莎莉蛋糕,係童年回憶呀~

炸牛肉薯餅($35)、枝豆($28)

和牛肉壽喜燒定食($178)

豪華吉列定食($138)
抹茶提拉米蘇($58)
2023-08-11
2023-08-14 49 浏览
紅葉茶屋以其獨特的風格而聞名。我有幸品嚐了他們的招牌菜,包括豪華海鮮丼茶漬飯、抺茶蕨餅新地和芒果焦糖窩夫,以下是我的評論:首先,我要談談豪華海鮮丼茶漬飯。這道料理令人驚艷,展現了紅葉茶屋對於新鮮海鮮的極致追求。丼飯上擺滿了各種豪華的海鮮,包括新鮮的刺身、蝦和帶子。每一口都帶來濃郁的海洋風味,並與茶漬飯的香氣完美融合。海鮮的質量和新鮮度無可挑剔,令人垂涎欲滴。這道豪華海鮮丼茶漬飯絕對是海鮮愛好者的夢幻享受。接著是抺茶蕨餅新地,這是一道獨特的選擇。蕨餅新地是一種傳統的日式點心,而紅葉茶屋將其與抺茶的風味結合在一起,創造出令人驚艷的口感。蕨餅的質地柔軟而有彈性,而抺茶的苦甜風味為整道菜帶來了平衡。這道菜不僅美味,而且呈現了紅葉茶屋對於創新和獨特體驗的追求。最後是芒果焦糖窩夫,這是一道絕對令人垂涎欲滴的甜點。窩夫本身鬆軟而濕潤,搭配上香甜的芒果和濃郁的焦糖醬,創造出完美的口味平衡。每一口都帶來芒果的豐富果香和焦糖的甘甜,給予人們甜蜜的享受。這道芒果焦糖窩夫是結束一餐的絕佳選擇,讓人感到滿足和幸福。總結來說,紅葉茶屋絕對是值得一試的地方。他們的獨特菜品和出色味道將帶給你一場無與倫比的美食饗宴。

2023-08-13 31 浏览
真係好美味嘅一餐-日本定食之旅😋餐廳環境非常空曠舒服💁🏻‍♀️啱晒一家大細老友相聚👨‍👩‍👧‍👦坐耐啲傾一個下午都唔怕☺️一齊享受豐富嘅午餐🍴首先介紹一下兩款定食😍第一款係牛肉壽喜燒定食🐮牛肉新鮮又高質,無任何脂肪🤤冬菇鮮甜豆腐嫩滑🍲湯底非常濃郁!第二款係豪華吉列滑蛋丼🥚有廣島蠔同豬扒,炸得剛剛好👍豬扒嫩滑,廣島蠔亦都唔會生,即叫即炸非常新鮮🤤兩款定食都冇得彈! 再追加左一個吉列帶子串🍢飲品真係唔錯,值得一讚,誠意推介抹茶拿鐵🍵宇治抹茶非常濃郁!真係比起其他Cafe都好飲😍值得一試!甜品方面,點左一個抹茶白肉紅豆窩夫🧇窩夫有別於一般脆口,有點似熱香餅,白玉煙韌好食🍡抹茶雪糕甘甜🍵食完喇甜品真係滿足晒✌🏻環境食物職員嘅服務都唔錯👅值得再encor💯
真係好美味嘅一餐-日本定食之旅😋

2023-08-13
連鎖的日式茶屋係尖沙嘴新開左 環境好舒服 有沙發卡位坐~ 天氣咁熱食完和食後直接嘆埋芭菲雪糕好開心🍦咩都想試下既我就直接同朋友自選特製芭菲 $75 雪糕原來包左雪糕球同軟雪糕兩款 前者我地揀雲尼拿口味 後者就有扭紋經典牛奶味道配期間限定的哈密瓜🥛🍈 配料方面本身已經包左脆脆、銅鑼燒等等 額外再自選三款,推介大家一定要試自家製白玉、藍莓芝士忌簾同雜莓醬 酸酸甜甜🍓而鹹點主食方面 選擇困難症既我揀左火炙刺身三文魚拼鰻魚茶漬飯 $168 一個大套餐滿足食晒火炙三文魚同鰻魚,每樣有三件 份量都唔算少~ 配既茶漬可自選要蝦湯底或者魚湯底 揀左前者 蝦味好突出夠香濃 鮮味十足🦐 朋友就話唔想食丼飯茶漬飯系列 所以試左特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵 $118 叉燒有四大塊 紫菜都有三塊 湯底都算濃郁 唯一嫌湯底同拉麵都唔算好熱辣辣 令到整體味道打左少少折扣🍜刺身五點盛 $138 叫多左個小食share 唔想嗌炸物可以叫刺身 一份有齊三文魚、吞拿魚、帶子、甜蝦同三文魚籽~ 整體都夠新鮮肥美🍣

• 自選特製芭菲
2023-08-11 37 浏览
紅葉茶屋,之前去過荔枝角同旺角分店,今次嚟到尖沙咀帝國中心,位置相當寬敞,近窗位仲望到海景,非常舒適~我今次叫咗一個壽喜燒,同一個茶漬飯~豪華原條鰻魚茶漬飯,可以選配香濃蝦湯~鰻魚魚質幾好,厚肉無骨,鹹甜醬汁配上濃郁鮮味蝦湯,值得推介~另一個和牛肉壽喜燒定食,加配飲品~配菜豐富,醬油味鹹度剛好,仲有半熟蛋撈飯食,和牛肉份量適中~冰芒果西柚紅茶,甜度可以自己調整~幾冰涼解渴~最後叫埋個必食甜品, tiramisu, 宜家有個期間限定餐牌,紅葉甘之三味,有藍莓tiramisu, 蜜瓜雪糕同牛奶布甸~超滿足,Tiramusu軟綿幼滑,雪糕嘅蜜瓜味香濃~

我今次叫咗一個壽喜燒,同一個茶漬飯~

冰芒果西柚紅茶,甜度可以自己調整~幾冰涼解渴~

尖東呢間紅葉茶屋 日系簡約裝潢🎐環境乾淨簡潔 座位舒適夠晒闊落 Staff好有禮貌 服務好好👍🏻喺呢間餐廳試咗三款甜品 估唔到全部都好好食 甜品控必試😆🐮牛肉壽喜燒定食 $138壽喜燒份量非常豐富 除咗有滿滿嘅牛肉 仲有野菜 冬菇 豆腐另外仲配有🥚溫泉蛋同埋兩款前菜牛肉非常之嫩滑配埋溫泉蛋一流 壽喜燒味道啱啱好唔會太鹹白飯選用咗珍珠米夠晒彈牙野菜新鮮 豆腐夠滑溜 🐷吉列豬扒滑蛋丼 $118豬扒炸到金黃色 食落外脆內嫩唔dry 夠厚肉滑蛋加入咗大量洋蔥好香香滑嘅蛋花配上日式醬汁撈飯 味道好豐富🍨自選特製芭菲 $75呢度嘅芭菲仲可以自選自己想食嘅口味芭菲本身會有四款基本配料分別係忌廉 寒天 玉米片 銅鑼燒另外可以自選一款雪糕球 三款配料同一款軟雪糕🍦今次揀咗雲呢拿味雪糕球 自家製白玉 士多啤梨 🫐藍莓芝士忌廉 另外軟雪糕仲可以揀mix味 咁就可以一次過試晒牛奶味同夕張蜜瓜味🍈軟雪糕勁好食牛奶味同蜜瓜味都非常之香甜搭埋埋多種配料勁滿足🥰🥭芒果焦糖窩夫 $69窩夫都大大份 暖暖哋再配上雲呢拿味雪糕超正芒果好香甜 再配上濃郁嘅焦糖醬 加埋雪糕窩夫一齊食口感層次好豐富😚鎌倉紅葉茶屋抹茶提拉米蘇 +

尖東呢間紅葉茶屋 日系簡約裝潢🎐

呢個Tiramisu都好有驚喜 賣相好吸引
面頭有滿滿嘅抹茶粉 好香抹茶味 不過抹茶味唔會苦澀
Tiramisu口感好軟滑 食到停唔到口🤓

☕熱雜莓香橙紅茶 +20
食咁多甜品就係要嗌杯茶嚟解下膩 飲落酸酸地 入面仲有好多果肉