2023-09-14 18 浏览
於尖東開業不久,一早約定了同事去試新店!同事點了豪華原條鰻魚茶漬飯,因為是豪華版吧,超長的鰻魚令人震撼,長到有約半條鰻魚垂在碗邊。我點了角切刺身魚生茶漬飯,色彩繽紛的魚生粒,新鮮,其實淨食魚生飯已甚是滿足,但加入鰹魚昆布湯作茶漬飯又有另一番風味,放在茶壺內的魚湯,看似清淡,但其實極清甜!來到茶屋,當然要點日本出名的綠茶,我們都點了抹茶拿鐵,以茶碗作容器,甚有日式感覺,濃濃的抺茶加入牛奶有種中和甘味的作用。最重要的是甜品,這裡的甜品選擇勁多,我們選了抹茶白玉,六粒丸子,方便share食,本身Q彈的丸子無味,但加了有甜味的綠茶糖漿,立即有畫龍點睛的感覺。日式食物一直是香港人至愛,這類茶屋價錢合理,甚受上班一族歡迎!
於尖東開業不久,一早約定了同事去試新店!

2023-09-06
2023-09-13 28 浏览
今日往尖東紅葉茶屋食晚餐,我點了豪華吉列定食配冰忌廉抹茶latte,豪華吉列定食有朱扒和廣島蠔,另有前菜和味噌湯,前菜是牛旁和羅白絲,食落醒胃,味噌湯咸度適中,豪華定食有炸朱扒和炸蠔,前者炸得肉質香脆,食落啖啖肉,後者味道肥美,味道甘甜,白飯軟綿,冰忌廉抹茶latte茶味香濃,忌廉味香滑,味道可口,餐廳用QR code點餐,餐廳座位闊落,食物美味,份量十足,而且如果食定食可以添加白飯,適合三五知己聚會好地方

冰忌廉抹茶latte

豪華吉列定食

食定食可添加白飯

2023-09-10
2023-09-10 39 浏览
今日嚟到呢間日本餐廳食午飯,環境非常舒適,餐牌選擇亦非常多,先有新鮮即炸吉列蝦及蠔以及汁煮黃金螺,前者金黃香脆,蝦肉亦彈牙,而汁煮黃金螺係冷盤,螺肉係份量大隻、加上秘製醬汁,絕對係非試不可。主菜方面有麵豉叉燒拉麵、以及豪華海鮮丼茶漬飯。拉麵湯底非常濃厚、麵條掛湯,而叉燒入口鬆軟;而海鮮丼用上新鮮刺身,三文魚、吞拿魚魚油豐盈,帶子非常厚身、鮮蝦亦肥美,加上有濃蝦湯,可以泡制出地道嘅茶漬飯。最後有甜品抹茶蕨餅新地,牛奶味道嘅新地非常軟滑,紅豆蓉同綠茶雪糕以及蕨餅亦相當匹配。

2023-09-09
2023-09-09 23 浏览
和同事在尖東見客,辦完公事,感覺特別肚餓,見到帝國中心的紅葉茶屋,新淨簡約的和風味濃,隨即入座醫肚。環境優雅明亮,座位寬敞舒適,綠色的梳化,增添幾分寫意。豪華吉列滑蛋丼(豬扒&廣島蠔)$138吉列外層香脆,豬扒鬆化;廣島蠔蠔味濃郁,配濕潤的滑蛋飯,甚為理想。跟餐的冰蜂蜜薑紅茶 $15,薑味甚濃但不辣,味道尚可。特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵 $118麻油味豚骨湯香濃,豚肉叉燒大片,薄身易咬;拉麵軟硬適中,連蛋都非常味美。紫菜在豚骨湯中浸一下,軟腍唔韌,一咬即開!跟套加配冰雜莓&香橙紅茶 $20,打碎的鮮果散發著淡淡的果香,甜度可自行調節。炸牛肉薯餅 $35,一客有兩件外層香脆,內層軟綿,有牛肉味,無欺場!鎌倉紅葉茶屋特製軟雪糕芭菲 $75,是期間限定軟雪糕 - 夕張蜜瓜;夕張蜜瓜軟雪糕,果味香濃,超級好味道 😍😍😍芒果焦糖窩夫(需時15-20分鐘)$68,窩夫香脆,雪糕冰涼甜美,加上焦糖,邪惡的甜品🥰🥰🥰

環境優雅明亮,座位寬敞舒適,綠色的梳化,增添幾分寫意。

豪華吉列滑蛋丼(豬扒&廣島蠔)$138

跟餐的冰蜂蜜薑紅茶 $15,薑味甚濃但不辣,味道尚可。

特盛黑麻油濃厚豚骨湯拉麵 $118

炸牛肉薯餅 $35,一客有兩件

外層香脆,內層軟綿,有牛肉味,無欺場!

2023-09-08 619 浏览
朋友喺尖東返工,話有間日本過江龍喺佢公司附近,見佢成日話正,今日放工就過去搵佢一齊食。餐廳採半開放式,同商場連成一體,幾特別。食物選擇多,有個電子QR code係for落單用既,好特別。雪糕抺茶拿鐵 $25跟定食餐可以加$25就有得飲,必點之選,vanilla ice cream好creamy,而佢既抺茶係勁濃既,濃到有粉狀既感覺,作為抺茶控當然開心。生薑燒豚肉定食 $118定食會跟埋2款前菜,同埋一碗湯,白飯用上日本米夠黏口,仲要係無限添加既,正! 燒豚肉旁邊有沙律菜,有d fusion既感覺,豚肉食落比較腍身帶甜味,餸飯一流。牛肉壽喜燒定食 $138牛肉壽喜燒佢有3款,而我就揀佐最實惠既一款,佢唔係用火鍋既形式邊煮邊食既,而係煮好佐直接present ,可能係比較安全既關係吧,牛肉既份量好多,個汁底亦都浸入哂肉裡面,好味。炸牛肉薯餅 $35即叫即炸,薯仔同牛肉既比例岩岩好,食既時候即係令我諗起喺神戶outlet 食過既牛肉餅,正。豆腐魚餅 $35同樣是即叫即炸,其實食落個口感同牛肉薯餅好接近,而豆腐魚餅就帶來更軟綿綿既口感。抺茶Tiramisu $58用上木方盒盛載,十分特別,抺茶

餐廳採半開放式,同商場連成一體,幾特別。

雪糕抺茶拿鐵 $25

生薑燒豚肉定食 $118

牛肉壽喜燒定食 $138

炸牛肉薯餅 $35

豆腐魚餅 $35

抺茶Tiramisu $58

用上木方盒盛載,十分特別,抺茶味同樣濃郁,裡面既蛋糕好香,為人帶來幸福感。

抺茶雲石紋芝士蛋糕 $55

芝士味極濃,旁邊配上香脆粟米片,加添口感。

2023-09-04
2023-09-08 54 浏览
踏入九月,準備告別夏天,雪糕當然有得食好食,今次就食左多款唔同既雪糕,找緊雪糕的尾巴。分店位於尖東,環境闊落, 舒適好坐。大量和食,款式多元化,定食又可加配小食甜品。抹茶蕨餅新地 $35跟餐加配,價錢親民。大大個新地,加入黑糖醬,配上蕨餅,紅豆,然後雪糕底下有忌廉,最底層是香脆餅底,非常豐富,值得加配。紅葉甘之三味(藍莓提拉米蘇)$88提拉米蘇、牛奶布甸、夕張蜜瓜軟雪糕三重奏最正一定係夕張蜜瓜軟雪糕,非死甜,軟滑好食。紫色提拉米蘇賣相吸引,入口融合藍莓味,幾特別。牛奶布甸軟綿綿,上面仲有粉紅色的士多啤梨味啫喱。蒲燒鰻魚茶漬飯 $138鰻魚飯就食得多,鰻魚茶漬飯都係第一次試。平時食鰻魚飯最鍾意就係澎湃嘅鰻魚汁,茶漬飯反而做到少啲鰻魚汁,享受湯的味道。可以揀鰹魚昆布湯或者香濃蝦湯,揀咗鮮甜嘅鰹魚昆布湯,加上鰻魚又夠香,原來配合起來都有火花。芝士雞肉蕃茄忌廉鳥冬 $88如果平時有食開芝士忌廉鳥冬,呢個真係唔好錯過。濃香的芝士忌廉味夠晒吸引,烏冬掛滿湯,入口就是軟滑的感覺。雪糕抹茶拿鐵 $25抹茶拿鐵濃而不澀,好入口。牛乳雪糕香甜軟滑。如果食完咁多野都唔夠,可以食埋香口既小食:和風炸雞盛合 (

抹茶蕨餅新地 $35

紅葉甘之三味(藍莓提拉米蘇)$88
提拉米蘇、牛奶布甸、夕張蜜瓜軟雪糕三重奏
最正一定係夕張蜜瓜軟雪糕,非死甜,軟滑好食。
紫色提拉米蘇賣相吸引,入口融合藍莓味,幾特別。
牛奶布甸軟綿綿,上面仲有粉紅色的士多啤梨味啫喱。

蒲燒鰻魚茶漬飯 $138

芝士雞肉蕃茄忌廉鳥冬 $88

雪糕抹茶拿鐵 $25
抹茶拿鐵濃而不澀,好入口。牛乳雪糕香甜軟滑。

如果食完咁多野都唔夠,可以食埋香口既小食:和風炸雞盛合 (雞件/雞全翼) 同埋炸牛肉薯餅。
2023-09-04
2023-09-06 35 浏览
好姊妹呢日約左我上嚟食飯呢度既環境開揚寬敞,氣氛舒適食物種類多樣化,我地要左一份定食,另外加左刺身、小食同甜品一齊share先黎一份五點刺身同炸餃子刺身整體都幾新鮮,帆立貝最為鮮甜炸餃子一客四件,炸得金黃香脆炸雞定食配有前菜漬物同味噌湯炸雞有5大顆,配以帶有微酸既他他醬,送飯一流跟餐加配既抹茶蕨餅新地份量不少薄脆既窩夫杯中有齊抹茶蕨餅、紅豆、牛奶軟雪糕、抹茶雪糕同穀物脆脆,食落口感豐富另外要左一份期間限定嘅甜品三重奏可以一次過食到藍莓tiramisu 、蜜瓜軟雪糕同牛奶布甸抹茶雪糕拿鐵飲落濃厚回甘,都值得一試!!
好姊妹呢日約左我上嚟食飯

呢度既環境開揚寬敞,氣氛舒適

先黎一份五點刺身同炸餃子

刺身整體都幾新鮮,帆立貝最為鮮甜

炸餃子一客四件,炸得金黃香脆

炸雞定食配有前菜漬物同味噌湯

炸雞有5大顆,配以帶有微酸既他他醬,送飯一流

跟餐加配既抹茶蕨餅新地份量不少

另外要左一份期間限定嘅甜品三重奏

可以一次過食到藍莓tiramisu 、蜜瓜軟雪糕同牛奶布甸

抹茶雪糕拿鐵飲落濃厚回甘,都值得一試!!
2023-09-03 35 浏览
EAST 東 ⇨ feature: Momiji Chaya HK 🍁 Pan liked this resto since visiting its MK branch. This new branch in East TST is much more spacious & have a good variety of lunch sets. Green & brown tones giving us all zen vibes🧘🏻‍♀Price: <HK$200pp / Value for Money: 💸💸💸💸 (out of 5)🍣4 kinds sashimi rice bowl + Ochazuke - this 2-way of enjoying your don is such a thing rn. Option to choose between seaweed or prawn soup, prefer 🦐 bcos if it’s more rich & compliments the sashimi more. Lunch set offers oth

🍣4 kinds sashimi rice bowl + Ochazuke - this 2-way of enjoying your don is such a thing rn. Option to choose between seaweed or prawn soup, prefer 🦐 bcos if it’s more rich & compliments the sashimi more. Lunch set offers other variations of Don+ochazuke 茶漬飯

🥩Beef sukiyaki set meal - quite generous with the amount, beef is lean and hv a solid beefy taste. Onsen egg on the side pairs well when you mix with beef & rice.

💚🤍Special Maccha Shiratama - wanted to have a dessert but not too sweet - this does the trick. Matcha one is better, with matcha flavour dipping through as you bite into the chewiness. Love the combo with 🍵Japanese matcha tea that is quite bitter, which balance out the sweetness. recommended
紅葉茶屋 (帝國中心) (尖沙咀)尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖我就嗌咗個豪華和牛肉壽喜燒定食,真係好滿足!啲和牛肉好嫩滑,加埋壽喜燒嘅醬汁,真係一絕呀!仲有個海鮮四色茶漬飯,啲帶子、三文魚、藍鯨吞拿魚同甘蝦,新鮮得嚟令人口水直流。茶漬飯嘅口感好獨特,令啲海鮮更加鮮美,真係食到嘴都係享受!炸牛肉薯餅都好好味,外脆內軟,個牛肉好多汁。仲有個抹茶蕨餅新地,蕨餅好滑嫩,加埋抹茶味道,真係啱晒我嘅胃口。最後,我試咗個鎌倉紅葉茶屋嘅抹茶提拉米蘇,真係一個完美嘅結束。提拉米蘇嘅層次感好豐富,抹茶嘅香味又好濃郁,真係好滋味。等我食完之後,我嗌咗個杯蜂蜜薑紅茶同抹茶拿鐵,真係一啖一啖都好舒服。薑紅茶嘅辣味同蜂蜜嘅甜味完美融合,抹茶拿鐵又有濃郁嘅抹茶香,兩個都係我心水!
紅葉茶屋 (帝國中心) (尖沙咀)
尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖

今日要同大家傾下我去尖沙咀嘅一間日式餐廳——紅葉茶屋!呢度嘅食物真係又好睇又好食,完全係味覺同視覺同時爆炸!💦💦我今日就嚟試吓佢哋嘅「豪華和牛肉壽喜燒定食」,仲加追加咗個溫泉蛋!哇,話你知啊,佢嘅和牛真係一睇就知係高質料嘅!條條肉都咁細嫩!🤤👅而且啊,佢哋嘅價錢真係對得住食材嘅質素,叫人心甘情願掏錢畀佢!真係食到咁好味嘅和牛,真係有錢都要食到爽啦!💸💸另外仲試咗佢哋嘅「刺身三點盛」,包括三文魚、甜蝦同吞拿魚!鮮味咁濃郁,一口咬落去真係令人嘆為觀止!😍🍣三文魚滑滑嫩嫩,甜蝦鮮甜彈牙,吞拿魚鮮香扎實,每一口都好過癮!真係食到心癢癢,一定要再嚟食多幾次!🔥🔥總括黎講,紅葉茶屋食物唔止好睇,仲好好味到令你停唔到口!嗰種滿足感真係好難形容,你真係要親自試過先至知道!💥💖
今日要同大家傾下我去尖沙咀嘅一間日式餐廳——紅葉茶屋!
呢度嘅食物真係又好睇又好食,完全係味覺同視覺同時爆炸!💦💦

真係食到咁好味嘅和牛,真係有錢都要食到爽啦!💸💸

另外仲試咗佢哋嘅「刺身三點盛」,包括三文魚、甜蝦同吞拿魚!
真係食到心癢癢,一定要再嚟食多幾次!🔥🔥

2023-08-16
2023-08-31 48 浏览
一間日本過江龍餐廳,以為會多人,但星期六晚都坐不到一半座位,始終因為有其他分店,如果唔係去紅館,都無必要去尖東依間。今次我品嚐了3款食品和牛茶漬飯、和風炸雞盛合、鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉,以下是對這些美食的食評:和牛茶漬飯,這道菜應該係期間限定,餐牌上見唔到但電話落單的menu上有,和牛薄切片炙燒,配搭上少少甜的醬汁,口感非常好。茶漬飯則帶有微妙的茶香,與牛肉的口感形成了完美的平衡。和風炸雞盛合,這道菜可以單點,但原來都可以跟餐還要份量不減,2件雞翼加2件雞塊,鮮嫩多汁的雞肉炸得酥脆金黃,外層的麵衣薄脆,內裡卻保持著濕潤的口感。炸雞的調味剛剛好,帶有微妙的和風風味,讓人回味無窮。鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉,是的招牌甜點之一。白玉有2款味道,原味及抹茶味各2粒,紅豆蓉則偏甜,與白玉一起吃可中和甜味,抹茶的濃郁香氣及回甘,帶給人一種獨特的苦甜滋味。總括來說,鎌倉紅葉茶屋的食品都很正宗,價錢亦可接受,不知為何會咁少人幫襯,希望唔好咁快結業。

鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉
和風炸雞盛合
和牛茶漬飯
今日到尖東找朋友食午飯,看見紅葉茶屋,記憶中旺角曾有分店,原來搬咗過嚟,地店大了,決定試試⋯⋯走進食店,店員問有否訂座,筆者話沒有,但想靜一點,由於中午時段,店員也安排了近窗邊位置,一讚。綠茶拿鐵(跟餐另加$25)~記憶中,食店標榜是靜崗綠茶,炎炎夏日,決定嚟過冰凍的green tea latte ,就是喜歡那抹茶的甘苦與共系列⋯⋯對於一個綠茶控,這是無法抗拒的味道。香葱柚子蜆肉烏冬$85~筆者最近腸胃不適了一陣子,決定嚟個清淡版本,就是喜歡那京葱配柚子皮的清新感覺。和牛茶漬飯$148~原先版本是期間限定和牛冷麵$138,原來食店相當靈活有彈性,可以由冷麵更改為茶漬飯,而且湯更可分開上,另有一個精緻茶壺配上蝦湯另上,更可另配溫泉蛋(另加$10),每個推加項目,可以自由選擇,很有彈性。枝豆$28~這裡有一些小食,可以令每個定食更豐富。和風炸雞盛合$78~一份當中配上雞件及雞全翼,筆者只吃了雞件,粉炸得鬆軟,淡淡肉,懶人恩物。牛肉壽喜燒定食$138~由於筆者在朋友每件抽水一件,明顯地,和牛定食,燒得比較甘香有肉味,但這個牛肉壽喜燒,雖則並不是爐上,但濕濕地,女士們會喜歡。鎌倉紅葉屋抹茶提拉

綠茶拿鐵(跟餐另加$25)~
對於一個綠茶控,這是無法抗拒的味道。
冰抹茶拿鐵

香葱柚子蜆肉烏冬$85~

香葱柚子蜆肉烏冬

和牛茶漬飯$148~

枝豆$28~
這裡有一些小食,可以令每個定食更豐富。

和風炸雞盛合$78~

牛肉壽喜燒定食$138~

鎌倉紅葉屋抹茶提拉米蘇$58~
此乃食店招牌,怎能不試,食店用上傳統盛酒的”木枡” 盛著,已經很有格調,加上抹茶味香濃,內裡一層一層,吃得出那手造的心機,不算太甜,Creamy 得惹人討好,綠茶控必會愛上。

黑蜜抹茶蕨餅$48~
煙煙韌韌的甜品,作為一個完美的收結。

整體來說:
簡簡單單,清新自然的感覺,喜歡綠茶系列的綠茶控,在尖東裏有意外驚喜,靜靜起革命。

2023-08-30
冰抹茶拿鐵
香葱柚子蜆肉烏冬
  • 鎌倉紅葉屋抹茶提拉米蘇
放工同朋友嚟到尖東新開嘅紅葉茶屋食飯,之前喺大角咀食過覺得唔錯,所以尖東開咗分店專登嚟試一試。地方好大,座位好闊落,又睇到少少海景,真心唔錯。 我同朋友分別叫左鰻魚茶漬飯同火炙刺身三文魚茶漬飯(配鰹魚湯),餐點賣相同味道都唔錯,特別值得一提我哋要左隻糖心蛋,因為太好食又encore左一次🤣炸南瓜餅豆腐魚餅鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉白玉口感煙韌,配上又甜又淋嘅紅豆蓉、抹茶同埋楓糖漿,為日式晚餐畫上完美句號😋芒果西柚紅茶

地方好大,座位好闊落,又睇到少少海景,真心唔錯。

炸南瓜餅

豆腐魚餅

鎌倉紅葉茶屋抹茶白玉

芒果西柚紅茶

2023-08-29 31 浏览
最近同老公去咗紅葉茶屋🍁食午餐。紅葉茶屋主打日式料理,有刺身、丼飯、烏冬等等,選擇好多。餐廳環境好闊落,好舒適。可以慢慢坐下,休閒下。⭐️豪華海鮮丼茶漬飯 💲178這道丼飯蓋上鮮美的魚生,包括新鮮的三文魚、三文魚籽、帶子、牡丹蝦等。每一啖都鮮甜。加入鰹魚昆布湯成為茶漬飯,口感非常出色,米飯口感軟糯,完美地與海鮮搭配一起。⭐️吉列豬扒滑蛋丼 $118豬扒滑蛋丼上的豬肉煎得恰到好處,口感嫩滑多汁。滑蛋充滿蛋香。⭐️抹茶蕨餅新地 💲68用窩夫杯裝著新地雪糕,賣相吸引。蕨餅的口感軟綿,搭配抹茶的香氣。底層有忌廉同粟米脆片,口感好豐富。⭐️日本生山葵八爪魚粒 💲32帶有微辣的味道,有嚼口的前菜小食。⭐️抹茶拿鐵 💲38味道濃郁而香甜,抹茶的苦甜與牛奶的濃郁相得益彰。⭐️冰雜莓&香橙紅茶 💲20味道清爽,帶有水果香氣。夏天解渴的好選擇~📍紅葉茶屋 尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖

⭐️豪華海鮮丼茶漬飯 💲178

⭐️吉列豬扒滑蛋丼 $118

⭐️抹茶蕨餅新地 💲68

⭐️日本生山葵八爪魚粒 💲32
帶有微辣的味道,有嚼口的前菜小食。

⭐️抹茶拿鐵 💲38
味道濃郁而香甜,抹茶的苦甜與牛奶的濃郁相得益彰。

⭐️冰雜莓&香橙紅茶 💲20
味道清爽,帶有水果香氣。夏天解渴的好選擇~

📍紅葉茶屋
尖沙咀麼地道68號帝國中心UG樓50-57號舖
2023-08-29 30 浏览
一星期跳幾場funky舞后揾好嘢食係指定動作帝國中心新開紅葉咁梗係要試下和風牛肉飯套餐我覺得合格嘅牛肉嫩滑味濃賣相擺置吸引嘅卡邦尼烏冬我嘅至愛烏冬煙韌彈牙 口感好不過朋友就彈佢汁太多似湯烏冬多啲再講蕃茄濃味海鮮湯麵我就麻麻地 賣相比食味佳然後上甜品🍧三色拼 好得樣樣都好好味又唔死甜 又有唔同口感口味💯分別係奶凍,抹茶tiramisu同 哈密瓜軟雪糕然後仲點咗兩款wafflewaffle係急凍加熱現成版沒有驚喜 不過一份都係68蚊又雪糕 又香蕉 芒果 同靚靚伴碟都賞心悅目嘅
一星期跳幾場funky
舞后揾好嘢食係指定動作