「看見紅花會...就想起陳家洛,一套劇集的人物角色😂😂😂😂😂」近排又轉吓口味食吓川菜,有朋友係附近返工,食過話昵到既川菜做得唔錯,而且環境好舒適,咁放假又去行吓街食吓嘢,上到去,環境的確好舒適,地方寛闊,座位既舒適度👍👍👍👍———————-5🌹為滿分環境:🌹🌹🌹🌹🌹地方寬闊..柔和音樂..窗外街景..座位舒適服務:🌹🌹🌹🌹🌹禮貌待人..有問必答..講解清淅..招呼周到食物:🌹🌹🌹🌹🌹高質食材..足料烹調..色香味全..廚師用心衛生:🌹🌹🌹🌹🌹入門口在樓下第一重檢測,上到食肆後入門口再檢測及搓手液,乾淨企理衛生..價錢:🌹🌹🌹🌹🌹通常有沖茶服務既酒樓地方食肆都會收茶芥,呢到有茶飲但不收茶錢費用👍👍————————-🟢紅花🌹海皇酸辣羹:足料的海皇.....花膠絲、海參絲、木耳絲、帶子粒、蝦粒.........等等🥰仲有酸辣湯應該有的材料酸辣適中,咁多料,爽..爽..爽.......👍😋————————-🟤海鮮豆腐羮:又係非常足料..蝦🦐粒、帶子粒、豆腐、草菇...等等材料,清甜..啖啖入口都係海鮮👍————————-🔴茶燻樟茶鴨:嫩嫩的樟茶鴨,濃香的茶燻味道,烤香的味道,溶入口腔內的燻香,

———————-
衛生:🌹🌹🌹🌹🌹
價錢:🌹🌹🌹🌹🌹
🟢紅花🌹海皇酸辣羹:
仲有酸辣湯應該有的材料
酸辣適中,咁多料,爽..爽..爽.......👍😋

🟤海鮮豆腐羮:

🔴茶燻樟茶鴨:
嫩嫩的樟茶鴨,濃香的茶燻味道,烤香的味道,溶入口腔內的燻香,誘惑的吃著那種味道😋😋

————————
🔵乾鍋雞🐔:
味道一流,好惹味的帶點麻辣味道,有點攸然的香氣…又帶著川辣的味道,吃出攸然及川香的那種回味,青紅椒、薑、乾蔥、洋蔥🧅⋯⋯等等的材料,全個鍋做得非常出色,吃完也繼續回味的感覺⋯⋯

———————-
🟡青菜燴麵:
上湯的清甜,嫩嫩的青菜,滑滑的麵條🍝,做成一碗簡單而又不簡單的味道😋

———————
🟣甜品
蜂巢黑糖糕:
又彈牙又有口感的甜點,咬落煙靭又不太甜的黑糖糕,吃出滋味又出色的一個飯後甜品😋

————————
開心🥳⋯⋯簡單

2020-10-11 31 浏览
同男友仔都好喜愛香辣菜式,無論泰式辣,印度嘅辣,當然唔少得我地中國代表嘅辣,更多元化,平時食酸辣米線已經津津有味,更唔少得川菜嘅香麻鮮辣,今次就去左灣仔區嘅一間似會所嘅餐廳,主打川菜的,因為疫情封關多月,懷念著嘅菜式不斷湧現,所以就打聽到這間菜嘅酸菜魚出色喎,就決定訂位食。餐廳位置都唔近地鐵,介乎灣仔同銅鑼灣中間,謝斐道嘅新開嘅凱聯內,外貌十分時髦明亮,地下兩邊也是美容健身店埔,入門口已經有店員安排訂位嘅客人,由於我兩個人就安排大廳卡位,卡位非常寬闊枱與枱距離相對遠,還有好多箱房私隱度。有店內情調燈光柔和,打卡影相效果靚。目的是為一個招牌酸菜魚,當然必叫啦,但見送上比其他客嘅大碗一點也不少,掙扎還想試多樣菜式,揀埋口水雞先,但真係唔知食唔食得晒,不過男友話難得過黎揾食,決定叫晒兩樣。酸菜桂花魚 $428賣相靚份量足,先試口湯,辣度爽勁唔會過火,其實魚有得揀沙巴龍躉或者桂花魚,我地揀左桂花魚,食起口感較嫩滑,而且每樣配菜都有各自嘅唔同辣度有層次,好味香辣湯被薯粉吸收晒,有咬口質地彈性,芽菜,菇片, 萵筍, 藕片,每樣都係爽口香辣,好豐富可口。口水雞 前菜價$108 外賣感覺好辣,食後口感

酸菜桂花魚 $428

口水雞 前菜價$108
外賣感覺好辣,食後口感鹹香唔太辣,反而雞肉肉質出奇嫩滑,夠惹味的。

份量列牌 size, 兩個夠晒食。
2020-10-10
2020-10-09 251 浏览
又係ViuTV的禍吧,在節目中看到葉世昌師傅的水煮魚後,就對呢個餐廳好有興趣。以私房菜做主打,菜式都係以川菜為主,我未試過其水準 未夠膽食呢到提供嘅私房菜,咁不如試吓散叫先?當晚去到呢間咁新嘅餐廳都坐得大半滿,仲要喺席間見到廚房不斷進進出出不同好大堆頭菜式運送去樓上私房菜的層數,我想大概應該質素唔會太差。不過首先第一樣野要投訴嘅係餐廳嘅通風系統真係麻麻,我哋坐咗兩個鐘,廚房煮嘅川菜個味道滿佈全間餐廳,令我地個個都係咁咳,呢個問題絕對要正視。唔知其他樓層係點,但當晚三樓就有呢個問題存在。由於第一次食,選菜方面都係隨心,好想食水煮魚,但因為家人唔係太食得辣,還是叫了溫和的老檀酸菜桂花魚,相信同樣試到佢嘅手勢。非常大盤,份量絕對十足,飲一下湯,又唔會太過油,桂花魚滑是自然的事,最重要係那味覺會叫你印象深刻,就像在深圳吃太二嘅感覺一樣。我唯一覺得唔夠好嘅就係寬粉數量太少,但加上那些芽菜配料等等夠多,彌補左個心靈空虛。可惜今天還是吃不了葉世昌師傅的水煮魚。前菜叫了香油萵筍絲,絕對吃到非常高嘅水準,萵筍絲切得好幼細,加上了香油的獨特香味,只想叫多一碟來吃。另外點了另一前菜口水雞,呢個絕對係驚喜之作

唔知其他樓層係點,但當晚三樓就有呢個問題存在。

可惜今天還是吃不了葉世昌師傅的水煮魚。

另外點了另一前菜口水雞,呢個絕對係驚喜之作,非常惹味,平時吃口水雞,個雞夠嫩夠滑就得,點知個醬汁係驚喜,好食到要特登叫碗飯過嚟送。

茶燻樟茶鴨,聽講都係餐廳嘅名作,點了半隻,水準甚高,特別係茶香好濃,此刻如果有威士忌或者紅酒送,成件事完美得多。

最尾又點可以錯過擔擔麵,同平日花生醬味道好強嘅湯底唔同,呢個相對較為辣同惹火,麵條雖然不是非常彈牙,但都算係中上程度嘅水準。

食咗咁多樣菜式全部都有板有眼,下次絕對可以試吓私房菜。

搞局辣聚,有冇人有興趣?

PS好搞笑,本身食完呢餐飯之後,第二日就想訂下星期晚私房菜,點知電話打咗全日都打唔通,問返有朋友識得呢度嘅員工,佢話原來電話壞咗,好奇怪,唔知大家有冇試過打咗全日電話都打唔通,我試左whatsapp,餐廳電話都唔到,可能短期內冇乜緣份食佢個水煮魚吧。

紅花會
灣仔謝斐道303號凱聯2樓
2020-10-03
2020-10-07 47 浏览
同事在亂世中都找到好工辭了職,我請她吃farewell 飯,我出錢,她出「力」,她帶我到這間上樓餐廳。在灣仔午飯的選擇甚多,在這座看來幾新的商業大廈內原來有幾間食肆。電梯門一打開,有種豁然開朗的感覺,除了一般中菜餐廳的圓桌,還有舒服的卡位。最有驚喜的是套餐的價錢,二人餐200多元,初時以為200多元是每位的價錢,問清楚店員,原來是套餐價錢,這麼多的東西,實在是抵食。頭盤的三樣美食:香油萵荀絲、辣汁鮑魚,涼拌豬耳絲,味美,賣相也精美。每人一盅例湯,感覺滋潤。除了指定的主菜:麻婆豆腐、四季豆,魚的食法可二選一:水煮魚或是酸菜魚,也可選擇桂魚或石斑。絕對是正宗的四川菜式,有麻有爛,水煮魚我們選擇了小辣,桂魚很滑,裏面的薯粉和蓮藕、香筍等全部都好好味,絕對推介,分量大,其實超過二人也絕對夠食。因此,還有的炒飯我們只能夠打包作晚飯用,因為實在食不下了!最後還有中式甜品:蜂蜜黑糖糕(忘了拍照),為滿足的一餐劃上句號。

每人一盅例湯,感覺滋潤。

因此,還有的炒飯我們只能夠打包作晚飯用,因為實在食不下了!

2020-10-06
  • 水煮桂魚
  • 香油萵荀絲
2020-10-06 47 浏览
近來肺炎疫情嚴峻,但也需要吃飯的。今天飲食界的資深朋友和幾位酒友來到銅鑼灣和灣仔新開張的川粵菜餐廳吃個晚飯。無他的,因為新開張人流有比較少,而且格局高級,私隱度高,暫只接待貴賓,可以放心來吃過晚飯。餐廳內部環境裝潢簡約高級,充滿喜酒的氣氛。還設了四五間貴賓房。墨魚子龍井薰流心蛋呈現金黃色的流心蛋奪目吸睛,並以晶瑩的墨魚子和細碎的金箔作點綴,感覺華高級。流心蛋煙韌微彈,蛋味濃郁,更泛著一絲絲的龍井幽香,墨魚子一點點細膩鹹香。蒜泥白肉把幼滑香嫩的腩肉包裹着青瓜絲,口感增添一份爽脆清新,同時亦可緩和油膩感,再配上辣椒、辣椒紅油、白芝麻,味道辛香濃郁,惹味可口。水煮牛肉牛肉份量充足大份,入口鬆軟嫩滑,肉味濃郁,使用上大量辣椒製作的水煮牛肉色澤紅通通的,為牛肉注入麻香辛辣的口感。火辣蒜香脆斑塊火辣蒜香脆斑塊色澤金黃,外層粉漿厚薄適中,香酥脆口,內餡斑塊彈牙鮮美,香滑爽口,配搭炸蒜粒和辣椒,味道辛辣香濃。西湖牛肉羹西湖牛肉羹是江南的傳統名菜,其色澤晶凝通透,使用上牛肉、蛋白、蔥花粒等製作而成,口感香醇潤滑,清新鮮嫩。西蘭花炒黑松露帶子整道菜色澤鮮艷繽紛,賣相吸引,把西蘭花、帶子、三色椒炒製而成,入
墨魚子龍井薰流心蛋
蒜泥白肉
火辣蒜香脆斑塊
西湖牛肉羹
西蘭花炒黑松露帶子
整道菜色澤鮮艷繽紛,賣相吸引,把西蘭花、帶子、三色椒炒製而成,入口鑊氣十足,西蘭花碧綠爽脆,三色椒香甜清新,帶子厚實飽滿,鮮甜彈牙,且散發着黑松露濃郁獨特的芬香。
薑汁炒芥蘭
芥蘭色澤翠綠,入口獨特甘香,脆嫩清甜,用上薑絲、糖炒製,味道增添一份香辣口感,同時亦能去除芥蘭的苦澀味,使用較少的調味料製作,更能帶出芥蘭原有的清香。
銀芽肉絲雙面黃
銀芽肉絲雙面黃色澤金黃,頂層使用銀芽、肉絲、韮黃炒制而成,入口嫩滑惹味,爽口鮮美,底部的麵餅煎炸得香酥脆口,配上芡汁,半脆半軟的口感,惹味可口。

總結而言,餐廳以紅色綠色為主元素,整體裝潢富有中國風,環境寬闊舒適,食材製作出色,味道創新正宗,是吃粵菜川菜的好選擇。
2020-10-06 25 浏览
早幾日放左工之後因為太攰唔想煮飯 同老公去左食四川菜 搭lift上2樓 一岀lift就係間餐廳 -因為我唔係好食得辣 所以我地就冇叫到個水煮魚 叫左個酸菜魚都 雖然呢個酸菜魚都要400幾蚊 但個人認為都值嘅 因為都睇得岀佢用料新鮮同豐富 有魚骨淆味 仲有寬粉 兩個人食一定飽 -我地叫埋半隻茶燻樟茶鴨 淡淡茶燻味 鴨肉鮮嫩 食得四川菜就緊係要叫埋個香油萵筍絲 炒得好爽推薦 老公比較大食 所以就叫多碗鮮雞燴麵 麵條軟稔 如果可以多少少湯就更好啦
2020-10-06 13 浏览
唔講唔知原來灣仔樓上有間係食四川菜 個日就同左朋友去試下 餐廳個名叫得紅花會 就連枱嘅顏色都係紅色😹***黎得食四川菜就緊係要叫個水煮魚or酸菜魚嫁啦 我地叫左個老檀酸菜沙巴魚 一上枱我地都嚇親 因為都好大碗 見到除左係成條魚起左骨之外仲有芽菜寬粉同木耳等等材料 非常足料 味道又唔會過辣 個人接受到***之後我地仲叫左個乾煸四季豆 同辣肉碎一齊炒 非常惹味 同埋個酸菜魚一齊食 配埋碗白飯 真係唔錯***總括黎講 野食都算okay 坐梳化都幾大
總括黎講 野食都算okay 坐梳化都幾大
2020-10-06 159 浏览
四川菜以辣聞名,無論是麻辣或酸辣同樣出色。川菜調味多變,口味獨特,菜式從「酸、香、麻、辣」的獨有味道變化出風味濃郁、層次分明的菜餚。位於銅鑼灣的「紅花會」是一間川菜舘,餐廳以紅綠色為主調,偌大的玻璃滲透著自然光線,座位的間距十分充足,整體感覺舒適整潔。我們中午來到,午市提供多款商務套餐,其二人套餐只需$248,包括三款前菜、明火例湯、三款主菜、一個主食和一個甜品。商務二人午市套餐(HK$248)椒汁鮑魚👍👍👍👍👍鮮鮑魚起肉切成薄片,以小炒的方式加入香芹、辣椒、新鮮胡椒等香料同爆炒,令鮑魚片口感鮮嫩並帶有椒香。香油萵筍絲👍👍👍👍爽脆青綠的萵筍絲,簡簡單單配以麻油,已是一個討人喜愛的前菜。麻辣豬耳絲👍👍👍👍👍最後一款前菜是麻辣豬耳絲,豬耳切成幼絲,柔靱又帶爽脆,麻辣的醬料十分醒胃。明火例湯👍👍👍👍👍這款中式老火湯是五指毛桃煲老雞,味道濃郁並帶有絲絲藥材的味道,感覺滋潤又滋補。老壇酸菜魚👍👍👍👍👍酸菜魚可以選擇海沙巴或桂花魚,我們選擇了桂花魚,魚片的肉質結實細膩,滑嫩的口感搭酸酸菜湯底,令人欲罷不能。鍋內還有大量配菜,有酸菜、大豆芽、蓮藕、萵筍、雲耳和水晶粉,十分豐富。麻婆豆腐👍👍👍👍👍鮮香

商務二人午市套餐(HK$248)

麻婆豆腐

鮮香軟嫩的麻婆豆腐是四川名菜,豆腐十分幼滑,肉碎滲著蒜末和豆瓣醬的香氣,香香辣辣的麻婆豆腐和白飯最配。

乾煸四季豆

四季豆在香辣的肉碎乾煸更能突顯豆的甜味。

XO醬海皇炒絲苗

炒飯夠乾身,每粿飯粒都包著蛋汁,加入XO醬和海鮮粒就更添鹹香味。

金絲棗蜂蜜黑糖糕

吃完一頓香辣的午餐,最後吃一件甜絲絲的金絲棗蜂蜜黑糖糕,頓時中和了火辣辣的川味印記。

茗茶 (@ HK$10)

室內

餐牌

2020-10-05
2020-10-05 24 浏览
今日去了灣仔!朋友帶我去了食一間中菜餐廳!叫"紅花會"一入餐廳好似私房菜的格局!有好多一間間的房間!我們坐在二樓大廳!好有中式風格的裝修!一開始來一壼香片青青茶香,是一個好的開始!我們點了茶燻樟茶鴨我是第一次食茶燻樟茶鴨,出面比較小有餐廳做!味道好似燻提!不過比壎提香脆!鴨肉一點都不乾!有好濃香的鴨味!👍🏻👍🏻😋😋魚香蝦球魚生醬有點甜甜辣辣!蝦球炸得脆脆!汁醬好好配飯!😋👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻雞肉燴麵有雞肉,蘑菇,麵質彈牙爽口!
有好多一間間的房間!
我們坐在二樓大廳!
好有中式風格的裝修!
一開始來一壼香片
青青茶香,是一個好的開始!
我們點了
茶燻樟茶鴨
鴨肉一點都不乾!有好濃香的鴨味!👍🏻👍🏻😋😋

魚香蝦球

雞肉燴麵
有雞肉,蘑菇,麵質彈牙爽口!

一向甚少食四川菜,當然是因為怕辣,不過朋友話我知灣仔的新開菜館「紅花會」除了提供四川菜外,還有京滬菜供應,於是訂定位放工後同男朋友去試新店,其實支持食店才是重點。電梯門打開,大廳已盡現眼前。中西合璧 Modern 裝潢,空間感超乎想像,我哋坐嘅卡位,足夠六人坐。打開紅色餐牌,每個菜式都有 mention 辣與不辣,亦可以要求小辣。打頭陣有「乾煸四季豆」 $148見到咁多乾辣椒就知吾少野,四季豆炒得超乾身爽口,伴以肉鬆、蝦米、味道先辣後麻,咸味突出,送飯良伴。茶燻樟茶鴨(半隻) $168茶葉燻鴨非新鮮事,是四川菜。中其中一款名菜。工序繁複先將鴨以多種醃料醃製,再熏蒸。鴨經過煙燻之後會縮水,鴨皮金黃、其底下肉色紅潤,肉質沒有乾柴,入口有嚼嚼勁;煙熏氣味將鴨的酥味緩和,香氣瀰漫口腔。先同店員講左麻煩「老乾媽牛崧炒絲苗 」$148 走辣一看已經知道炒飯好靚,上色亮麗,色澤金黃,粒粒分明,牛肉崧炒至於鬆開,吃落相當香,原來加上了豆豉、調味到位,不死咸。

一向甚少食四川菜,當然是因為怕辣,
不過朋友話我知灣仔的新開菜館

電梯門打開,大廳已盡現眼前。

打頭陣有「乾煸四季豆」 $148

茶燻樟茶鴨(半隻) $168

先同店員講左麻煩「老乾媽牛崧炒絲苗 」$148 走辣

吃落相當香,原來加上了豆豉、調味到位,不死咸。
2020-10-05 32 浏览
想在灣仔找個地方舒舒服服吃川菜,紅花會可能會是你的選擇。室內舒服寬敞,枱與枱距離甚遠,餐具乾淨衛生。紅花椒香脆辣雞賣相吸引,香氣飄逸,乍看一下感覺像是炸子雞,雞皮香脆,雞肉嫩滑,沾上惹味的秘製麻辣醬汁,變得又香脆又麻辣。蔥油麵麵條很彈牙,口感像是讚岐烏冬,麵上面的醃漬物味道很香濃,淋上溫熱的豉油,非常惹味。擔擔麵湯底很香很辣,吃完後出了一身汗,擔擔麵麵質爽彈,掛湯力一流。青椒土豆絲土豆絲清甜可口,不會太油膩,加上用了青椒及紅椒一拼炒,口感層次感提昇了不少。
想在灣仔找個地方舒舒服服吃川菜,紅花會可能會是你的選擇。
室內舒服寬敞,枱與枱距離甚遠,餐具乾淨衛生。

紅花椒香脆辣雞

蔥油麵

擔擔麵

青椒土豆絲
2020-10-05 28 浏览
中秋前最適合同舊朋友聚首,朋友圈當中Adrian 出名要食得有型有格,咁就揀間新既川菜試啦。 《紅花會》位於灣仔 KONNECT 既新式商廈,年青活力俱備。紅綠色系既主題,年青風格又不失中國風, Adrian 初步滿意 😁 首先,食個麻辣豬耳傾下計先,一個看似簡單既小食,除左見識到夠傳統夠切成非常幼絲既刀功,不會係一味“死咸”或“死辣” 而蓋過食材的味道 👍🏻。跟住,係蛋黃豆腐海鮮煲。咸蛋黃既拿捏,可以讓一個菜好膩定係好精采。 紅花會可以令呢個菜,咸香得黎,係有清清地既感覺,毫不膩同滯,足料既帶子都應記一功!最後,主菜水煮牛肉來了,Adrian就蔡瀾上身咁,講起食過幾多不同味道、是否油膩、用上哪種牛等等的經歷,所以他說 當水煮牛一想檯觀察和那陣香氣,已大致知道呢個師傅手勢係咪得。佢食過就大讚,夠入味但唔太油膩,而且牛肉仍然很嫩滑,蓮藕更是有畫龍點睛既效果。佢滿意就好了,我地總共4人就輕輕鬆鬆,過左呢個愉快既晚上。

佢滿意就好了,我地總共4人就輕輕鬆鬆,過左呢個愉快既晚上。

麻辣豬耳
蛋黃豆腐海鮮煲
麻辣豬耳
蛋黃豆腐海鮮煲
2020-10-05 38 浏览
今日經朋友推介來到灣仔的這家新開川菜餐廳吃晚餐,位於私人會所凱聯上面,環境高貴悠雅,隱私度較高,座位十分寬落舒適。酸菜桂花魚即叫即點,賣相吸引,一端上檯十分大碟。碟上面鋪满花椒,酸菜和辣椒等配料,惹味香辣,香氣撲鼻。桂花魚肉質鮮甜嫩滑,帶有微微的辣度,吸收湯底的精華,是做法正宗的酸菜魚。配料還有香蔥和寬粉等,寬粉晶瑩剔透,彈牙爽滑。魚香茄子用熱鍋裝上,熱騰騰,煮得軟稔滑溜,惹味可口,帶微辣。茄子鮮甜多肉,煮得入口,濃郁香甜。蔥油麵用炸過的蔥絲和蝦米一起撈,味道層次豐富,蔥油很惹味濃郁,滲入麵當中。麵質較寬身,彈牙有口感,煙韌而滑溜。鮮雞煨麵味道較清甜,有草菇,瓜粒,雞肉等一起煮,味道入味,湯底鮮甜可口,麵質軟滑爽口。

酸菜桂花魚

魚香茄子

蔥油麵

鮮雞煨麵
2020-10-02 35 浏览
偶爾發現灣仔銅鑼灣附近開了間川菜館、就在服務式公寓凱聯二樓。 以會所形式經營的紅花會、裝潢格局糅合傳統與現代元素、空間感十足、座位舒適。椒汁鮑魚 $128 作為前菜、椒麻味道出眾、鮑魚爽口開胃。老檀酸菜桂花魚 $428、可自選海沙巴或者桂花魚。賣相好吸引、桂花魚肉厚身較嫩滑、湯頭鮮甜少辣帶點麻、加上寬粉、酸菜、芽菜、雲耳等配料、味道口感出色。梅肉炒萵筍絲 $168 脆綠的萵筍絲爽口又不失惹味。蒜泥白肉 $118 又是另一精緻之作。五花肉肥瘦適中、被辣椒油、醬油、蒜粒所覆蓋、香氣稪郁、卷著青瓜絲味濃之餘帶清新口感。擔擔麵 $68 麵條滑溜、加入芝麻和清蔥增添香氣、不過味道較辣、適合嗜辣人士啊。整體環境、食物、質素頗有水準、值得再次光臨。

椒汁鮑魚 $128 作為前菜、椒麻味道出眾、鮑魚爽口開胃。

梅肉炒萵筍絲 $168
脆綠的萵筍絲爽口又不失惹味。

整體環境、食物、質素頗有水準、值得再次光臨。
2020-10-01 475 浏览
又陪老公食辣野~試下呢間紅花會,個名好有氣勢以卡位為住,燈光裝修配合感覺舒服蒜泥白肉卷物造型既五花腩肉,視覺上比起坊間既來得有睇頭,幼嫩既青瓜切絲夾隨其中,與上面深竭色炸蒜醬汁形成強烈對比~未動雙筷經已聞到濃郁椒味蒜香,薄切腩肉不單外層晶瑩透亮,入口又唔會有粗糙感。喺碟面既辣椒紅油上面來回沾幾下,夾雜惹味既炸蒜脆粒及大量辣椒籽一起咀嚼有層次之餘,腩肉更添香辣感及滑溜度。蘊含清爽氣息的青瓜襯托之下,辣的主調更加深刻回味,食左兩三卷胃都慢慢暖起上黎。紹菜肉菘炒粉絲前菜過後叫左個醒胃小炒,配料以爽甜既紹菜加入少量香口滋味既芹菜粒,伴入豬肉碎粒連蝦米乾辣椒一起炒香。重點放係幼細粉絲,每根都均勻地吸收濃厚兼咸香肉汁精華,啖啖來得爽彈軟硬度剛好,炒出來金黃有光澤帶點油潤,好味到停唔到口,飽肚感十足。紅花椒香脆辣雞選用圓渾肥美嫩雞,半隻份量夠晒兩人享用。雞皮烘烤出赤紅之色澤而且油亮,單睇横切面就知其皮薄香脆程度。雞肉白哲肉質非常嫩滑,皮下脂不算特別多,一口接一口超邪惡!連皮入口咬嚼,誘人既雞油香氣源源不絕般充斥味覺神經,肉層不會乾柴帶渣感,味道濃厚兼爆汁,滋味值囉滿分
又陪老公食辣野~
試下呢間紅花會,個名好有氣勢
以卡位為住,燈光裝修配合感覺舒服

蒜泥白肉

紹菜肉菘炒粉絲