2009-06-30 26 浏览
有好幾年沒有來這家餐廳了,上次一大班人來,餐廳剛開張,感覺很不錯。今次中午剛在附近,便順道試試這里的午餐。餐廳布置整潔舒適,燈光光線適中,跟以前分別不大。周六下午二時許,餐廳還有大半的顧客。是日set lunch 有三款,我點了 三文魚二重奏配菠菜寬條麵 + 沙律,朋友點了 香煎豬扒雜菌森林汁 + 忌廉湯。沙律的雜菜很新鮮,醬汁很好味,所以遺憾地少了點,想encore。朋友的忌廉湯里有青口和蜆肉碎,很creamy,味道剛好,加上香脆法包配以白汁肉碎醬,前菜看來十分不賴。接下來的主菜就無以為繼,三文魚二重奏配菠菜寬條麵被放置在一個不稱身的碟子上,吃是要十分小心,否則面條很容易走到桌子上,最失敗的是”碎濕濕“的面條,很有茶餐廳feel,煙三文魚應該很難做得不好,煎的就略厭皮不夠香脆,味道就很好。朋友的豬扒雜菌森林汁則普普通通,跟來的白飯味道就有點怪。一向很怕茶餐廳的咖啡,見樓面有即磨咖啡機,心想餐飲也可試試,order時得知奶是預落時已心知不妙,雖然侍應說奶可以分開上,但上來的果然是茶餐廳咖啡,唉,連鎖快餐廳都有即磨咖啡啦!不知是否是lunch的緣故,感覺食物水準下降了。不過這里的侍應服務

,最失敗的是”碎濕濕“的面條,很有茶餐廳feel,

不知是否是lunch的緣故,感覺食物水準下降了。不過這里的侍應服務不錯,值得一讚。

2009-06-27
  • 沙律, 忌廉湯
拍左拖兩年,想搵一間有浪漫氣氛既餐廳原本應該係男友諗,但佢又冇主意最後都拋左個波比我,就上openrice睇下見呢度咁多笑臉加上睇左OpenRise既食評,就決定去食了我地大約夜晚9點去到,冇book位,都要等左20分鐘左右個位置唔算好難搵,對面馬路望到廟街係等既期間已經係出面餐牌睇定入去食d乜!叫左個都幾抵食既2人餐!首先有4舊三文魚刺身係西餐廳點wasabi食刺身既感覺都幾新奇味道都幾新鮮,好味!三文魚醬配法包,唔係幾食到三文魚味,沙律味好重搽落d包度食都ok醒胃呀我地一人叫左個凱撒沙律,另一人就試湯凱撒沙律,滿滿一碟,估唔到咁多前菜黎講2個人食都好夠,因為食太飽會食唔到之後個d嘛d菜都幾新鮮,冇爛葉,配d包粒食幾好味湯就係忌廉素翅湯,比較奇怪左d(因為西餐嘛)入面有少少火腿同肉咁,味道淡左少少我都跟其他食評揀左燒豬仔脾 size係類似雞脾咁大的用手拎住黎食,haha,都幾多肉呀食落甜甜地,d肉好多汁,啖啖肉好好味呀我勁鐘意食呢個!!到招牌煙三文魚意粉,唔知係咪之前已經食到飽飽地食落好似比較遜色,個汁好杰同埋咸左d同埋嘛嘛地鐘意煙三文魚d味,可能我揀錯了份量都幾大碟的,隻意粉係扁扁
拍左拖兩年,想搵一間有浪漫氣氛既餐廳
原本應該係男友諗,但佢又冇主意
最後都拋左個波比我,就上openrice睇下
見呢度咁多笑臉加上睇左OpenRise既食評,就決定去食了

我地大約夜晚9點去到,冇book位,都要等左20分鐘左右
個位置唔算好難搵,對面馬路望到廟街
係等既期間已經係出面餐牌睇定入去食d乜!

叫左個都幾抵食既2人餐!

首先有4舊三文魚刺身
係西餐廳點wasabi食刺身既感覺都幾新奇

味道都幾新鮮,好味!

三文魚醬配法包,唔係幾食到三文魚味,沙律味好重
搽落d包度食都ok醒胃呀

我地一人叫左個凱撒沙律,另一人就試湯
凱撒沙律,滿滿一碟,估唔到咁多
前菜黎講2個人食都好夠,因為食太飽會食唔到之後個d嘛
d菜都幾新鮮,冇爛葉,配d包粒食幾好味

湯就係忌廉素翅湯,比較奇怪左d(因為西餐嘛)
入面有少少火腿同肉咁,味道淡左少少

我都跟其他食評揀左燒豬仔脾

size係類似雞脾咁大的
用手拎住黎食,haha,都幾多肉呀
食落甜甜地,d肉好多汁,啖啖肉好好味呀
我勁鐘意食呢個!!

到招牌煙三文魚意粉,唔知係咪之前已經食到飽飽地
食落好似比較遜色,個汁好杰同埋咸左d
同埋嘛嘛地鐘意煙三文魚d味,可能我揀錯了

份量都幾大碟的,隻意粉係扁扁地個種,又係嘛嘛

食完都已經好飽了,甜品都唔揀了
要原本既pancake同cheese cake
pancke入面有雪糕~
我覺得cheese cake好味d
個餅底係消化餅,芝士味又夠,送既甜品黎講真係好好好得!

雖然黎個陣已經好夜,但陸續都有人黎食,生意不錯
入面環境暗暗地,枱上有個細蠟燭仔,都幾有浪漫氣氛
d野食上菜速度都好快,食完一樣第二樣已經即刻上枱
服務態度都唔差,臨走時老闆仲送上親切笑容同byebye我地
真係一個難忘的回憶呀!
2009-06-26 3 浏览
晚上約了男朋友來紅粉佳人吃晚飯, , 環境企理,, 是一個很適合情侶們拍拖食飯談心的好地方。菜單上很多食物都很吸引, 我們今次點了香辣汁焗牛柳飯餐 一碟雜菌忌廉意粉, 和三文魚二重奏配白汁菠菜麵餐,首先是西蘭花粟米蟹柳忌廉湯,來到先~法包焗得香脆~距哋自家的三文魚醬很好吃啊, 涂上法包上味道梗一流三文魚的食物我都比較喜歡, 三文魚配白汁菠菜麵亦是不錯的,
首先是西蘭花粟米蟹柳忌廉湯,來到先~
三文魚的食物我都比較喜歡, 三文魚配白汁菠菜麵亦是不錯的,
  • 香辣汁焗牛柳飯餐
2009-06-25 17 浏览
為了請友人食餐好少少的dinner之前都search左唔少openrice的食評覺得Pink Salmon d 野都幾岩我地食由其是我好中2食Salmon出左MTR..間野都好易搵下因為預早book左位...一入到去就俾左張檯我地其實果時7:00左右都冇咩客估唔到佢會俾張4人檯我地兩個人...我們兩個不是很肥吧....何需坐得那麼闊呢...?正當我想點菜果一刻我個fd一句 "你有冇諗過我可能唔中2食三文魚Ga?"好彩最後佢解釋番...佢玩野姐...我地點左2人情侶套餐...家下2個人唔一定係情侶都食得晚飯ga ma?!....何解要強調"情侶"呢扯遠了講番d野食1) 1/4磅 3文魚 <<<可以再肥d...一般2) 蟹子3文魚醬配法包 <<< 包夠香脆, 醬很香, 味道不太濃, 岩岩好, 很開胃3) 凱撒沙律 <<< 合格, 但唔突出, 一一般般啦, 用料唔差, 我之前試過o係某d所謂"西餐廳" 食過d好不堪的...呢度已經好好多了4) 燒豬仔脾 <<< 個汁較得好好,唔太濃 ,d味甜甜地
為了請友人食餐好少少的dinner
之前都search左唔少openrice的食評
覺得Pink Salmon d 野都幾岩我地食
由其是我好中2食Salmon
出左MTR..間野都好易搵下
因為預早book左位...一入到去就俾左張檯我地
其實果時7:00左右都冇咩客
正當我想點菜果一刻
我個fd一句 "你有冇諗過我可能唔中2食三文魚Ga?"

好彩最後佢解釋番...佢玩野姐...

扯遠了
講番d野食
1) 1/4磅 3文魚
<<<可以再肥d...一般
2) 蟹子3文魚醬配法包

3) 凱撒沙律
4) 燒豬仔脾
<<< 個汁較得好好,唔太濃 ,d味甜甜地 ,都係好開胃的菜式,d肉好林,1d都唔un,呢個小菜值得推介

5) 招牌煙三文魚意粉
<<< 我倆都覺得d 煙三文魚太咸了
,但d意粉超級好食,overall黎計...必食的!
(最重要係友人讚不絕口)
6) Iced Lemon Tea
<<< 極難飲...冇味冇道...水吧請好好改善下!

7) 甜品
<<< 合格,但冇驚喜
埋單$260
要沙律就 冇湯跟,呢樣我好不滿,攪到成個dinner set好唔完整!!!

同埋d三文魚刺身比我想像中少左d

服務一流,好細心,好有禮貌
門口十幾人等位,佢地都冇催我地走

非常適合同朋友傾下計食餐有質素的晚飯
由其是佢有d set dinner其實仲平d
好多都係一大班同事/朋友咁黎...女性佔多數
當然情侶都唔少,個環境都好OK 下
又唔會太貴,俾$果個都唔會咁肉赤ma

最後,最緊要係我友人都幾開心,咁我就收曬貨喇!
有機會,一定會再去

燒豬仔脾
招牌煙三文魚意粉
  • 蟹子3文魚醬配法包
2009-06-15 16 浏览
Pink Salmon Cafe 已心儀很久了, 終於找到機會與老公前來一試。上星期三跟老友道別後, 晚上約了老公來紅粉佳人吃晚飯, 出門口前早已訂枱, 7:30 準時抵達入座, 店方很好, 安排了靠牆的二人卡位, 環境企理, 座位舒適, 是一個很適合情侶們拍拖食飯談心的好地方。Menu 上很多食物都很吸引, 我們要商量了好一會才決定吃什麼, 我們今次先揀香辣汁焗牛柳飯餐和三文魚二重奏配白汁菠菜麵餐, 再另外散叫多一碟雜菌忌廉意粉, 其他還想吃的就留待下次有機會再去時再試吧! 先來的是西蘭花粟米蟹柳忌廉湯, 雖然是餐湯, 可味道却有驚喜, 忌廉湯香滑, 材料豐富, 絕不馬虎, 很具誠意。 再來是法包伴三文魚醬, 法包焗得香脆, 本身塗牛油已很不俗, 但她們自家的三文魚醬很好吃啊, 實在驚喜萬分, 我自知自己胃納相當有限, 原本不打算吃任何餐包的我也忍不住獨吞了一整塊塗上厚厚滿滿的三文魚醬的香脆法包, 而且還有意猶未盡的感覺呢。 我覺得她們有關三文魚的食物都做得很好吃, 我點的三文魚二重奏配白汁菠菜麵亦是另一大驚喜, 先看賣相已睇得出很具有心思, 一邊是煙的生文魚弄成花形, 上面再放

我覺得她們有關三文魚的食物都做得很好吃, 我點的三文魚二重奏配白汁菠菜麵亦是另一大驚喜, 先看賣相已睇得出很具有心思, 一邊是煙的生文魚弄成花形, 上面再放上一堆魚子點綴, 另一邊是香煎的三文魚扒, 份量不少, 一碟意粉已有兩種享受, 中間更放上適量新鮮蔬菜和菇菌, 連均衡飲食也能照顧得到, 想必這兒的老闆是個良心商人。

接著兩款不帶有三文魚的主菜相對上顯得平庸, 水準和味道比較像茶餐廳出品, 因為餐牌上鮮雜菌忌廉意粉英文是寫Carbonara, 但出來的成品和味道只是普通的白汁忌廉意粉, 並不是我們所預期的忌廉蛋汁煙肉味, 原來我們給menu 上的英文名稱誤導了, 而且意粉亦不夠彈性, 老公著實有點兒失望, 但個人覺得味道亦算可口, 只是不夠驚喜罷了。

香辣汁焗牛柳飯味道有點像大家樂的焗豬扒飯, 但帶有辣味, 牛柳亦是快餐店貨色, 以此價錢不算好吃, 但我很喜歡她們把鮮番茄份量下很多, 吃多點蔬果才有益嘛, 老公要記著啊。

跟餐甜品我們選擇了冧酒提子雪糕, 不確定是否自家製, 味道是甜了一點, 酒味很重, 但我仍覺得很好吃, 而且賣相亦見精緻, 小小一杯雪糕也花盡心思, 脆餅和脆杏仁片加分不少呢。

最後點了兩杯凍檸茶來消消滯, 這一餐的食物已經很圓滿了, 心太軟留待下次再來嚐試吧。

此店服務方面亦算滿意, 尤其訂位時女店員的態度十分有禮, 比起元朗同類型的New York Cafe & Bar 明顯顯得親和得多, 心裡對此餐廳又再多添一份好感。

唯一感到不滿的是晚膳中途隔離枱有十多個年青人來慶生, 鎂光燈不停的拍照, 又大聲講大聲笑大聲玩, 嘈得要命, 環境所限, 聲音困在室內, 我的耳朵和腦袋差點被她們的嘈音轟炸得快要爆掉了, 雖然這兒並不是高級食府, 但在公共場所會騷擾或影響到他人的行為, 還是要多加點注意, 老公還打趣說下次訂位時要問清楚有沒有大伙人來慶祝生日, 如有就千萬不能來!!! 真給他氣壞了。
這是整頓飯小小美中不足的地方, 其實又或者如店方可安排她們坐廂房, 這種事情還總得能避免吧?!

祈望下次來可更完美。
西蘭花粟米蟹柳忌廉湯好足料
  • 法包+三文魚醬
  • 忌廉湯
  • 雪糕
2009-06-12 9 浏览
見咁多好評, 本來想去峇里食, 但係行來行去都找唔到! 突然見到這一間好似幾吸引, 一於入去試下:叫了二個餸:1) 紙包三文魚天使麵 -> 我本身唔like天使麵, 但係我覺得ok la2) 澳洲雪花牛排 -> 一見到, 好以好薄咁, 但係食落又真係好好味, 入口溶..而啲配菜都好好食, 都新鮮*佢哋啲餐包好好食架, 有個三文魚醬...最后係甜品 -> 朱古力心太軟 ->啲朱古力有啲橙味, 都幾好食, 係甜左小小啦....覺都這不起眼的餐廳給我不少驚喜
見咁多好評, 本來想去峇里食, 但係行來行去都找唔到!
突然見到這一間好似幾吸引, 一於入去試下:

叫了二個餸:
..而啲配菜都好好食, 都新鮮
*佢哋啲餐包好好食架, 有個三文魚醬...

覺都這不起眼的餐廳給我不少驚喜
2009-06-11
2009-06-11 49 浏览
出國前最後一次的姊妹聚會K之前有來過一次 評價不錯當天訂位也有卡位可坐來到主打三文魚的地方本應試一下三文魚的產物不過三個傻子不知道為什麼看見酥皮焗湯就亮了眼睛明明平常也都會吃到結果就捨棄了三文魚泡沫湯點了酥皮龍蝦和海鮮湯想法太像的我們~真心笑了然後還是很不對勁的三個人點了三個一樣的set五款扒可以選三款的扒盤沒記錯應該是牛, 豬, 羊, 雞, 三文魚柳先上桌的是頭盤法包包身微熱和軟熟 塗上三文魚醬十分不錯酥皮龍蝦湯材料不多好像只有小蝦一兩隻 味道還可以不過酥皮滿好吃的waitress收走了東西後還要再等上一陣子才上主菜口停手就開始動了 東拍西拍自拍什麼的G突然感嘆 以前說港女自拍要45度角現在連拍食物也45度然後主菜上桌 因為是類似的東西所以我放一張照片好了吃過自己的雞扒跟友人的牛扒 正常沒有太大驚喜三文魚柳算是當中最遜色的 我只吃了一半對於主打三文魚的這裡不期然感到少許失望了羊應該是最令人滿意的sauce方面很喜歡什菌汁 有很多菇菇!(握拳)跟餐送的甜品是pancake我和G加錢轉了芝士餅我的tiramisu還可以 不會太甜整頓飯下來 感覺是不錯的畢竟環境有情調 卡位坐的舒服很適合聚
出國前最後一次的姊妹聚會

想法太像的我們~真心笑了

然後還是很不對勁的三個人
點了三個一樣的set
五款扒可以選三款的扒盤
沒記錯應該是牛, 豬, 羊, 雞, 三文魚柳

先上桌的是頭盤法包

吃過自己的雞扒跟友人的牛扒 正常沒有太大驚喜
三文魚柳算是當中最遜色的 我只吃了一半
對於主打三文魚的這裡不期然感到少許失望了
羊應該是最令人滿意的

sauce方面很喜歡什菌汁 有很多菇菇!(握拳)

跟餐送的甜品是pancake

2009-06-09
法包伴三文魚醬
酥皮龍蝦湯
2009-06-02
尋日男友話去一齊食飯,諗起想食pink salmon好耐,就去左嚕~雖然地點唔算方便,不過離地鐵站都唔太遠,行左一陣就到餐廳環境暗暗地,又有個小洋燭係"木台",好岩情侶黎食~我點左個煙三文魚併海鮮天使麵,個麵酸酸甜甜,幾好味架,有青口2隻大蝦2隻帶子1粒,都算足料男友點左個蜜桃豬扒意粉,個豬扒一般啦,不過意粉都幾好味~雖然每個餐要動輒100蚊,但有餐湯+包+主菜+甜品+餐飲,仲要味道唔錯,我覺得物超所價而且d侍應真係會幫你加水,唔似某d食店見你坐成粒鐘杯水飲晒都唔幫你加水~
尋日男友話去一齊食飯,
諗起想食pink salmon好耐,
就去左嚕~
雖然地點唔算方便,
不過離地鐵站都唔太遠,
行左一陣就到

餐廳環境暗暗地,
又有個小洋燭係"木台",
好岩情侶黎食~
我點左個煙三文魚併海鮮天使麵,
個麵酸酸甜甜,幾好味架,
有青口2隻大蝦2隻帶子1粒,
都算足料

男友點左個蜜桃豬扒意粉,
個豬扒一般啦,
不過意粉都幾好味~
雖然每個餐要動輒100蚊,
但有餐湯+包+主菜+甜品+餐飲,
仲要味道唔錯,
我覺得物超所價

而且d侍應真係會幫你加水,
唔似某d食店見你坐成粒鐘杯水飲晒都唔幫你加水~
2009-06-01
2009-05-30 9 浏览
好友生日,想食好D又唔要太貴,就提議來依個一直好想試的Pink Salmon。另一位朋友早兩日打定電話訂位。成日經過見到個條大咀三文魚都想試,今次終於可以踏入佢既大門喇。可能係個名既問題,一直覺得依度好「中式西餐」既感覺,但原來入面都幾暗幾有情調,周圍都係心心既擺設,連個logo條三文魚後面都有個烈焰紅唇,你都唔好話唔難頂(情侶拍拖可能幾適合既,可能只係我依D冇拖拍既人睇唔過眼)。間私人房就仲浮誇,成個牆紙都係玫瑰。不過其實間房個sofa睇落去好舒服,感覺好cozy的,最衰book唔到房。本來訂左7個位,有人甩底,變左5個。加上因為要等人到齊等左一個鐘先叫野,waitress都冇咩野,算係咁啦。5個人,叫左個四人餐($468),加多個set dinner(~$80-90),搞掂。先講四人餐。首先係1/2lb既三文魚生,厚厚的都幾新鮮。跟住就係法包配三文魚醬,法包輕輕烘過不過本身唔係特別好,搽左牛油同三文魚醬後就好食好多,都幾鮮味啦。之後就係湯(or沙律)喇。我加左$20轉左個泡沫三文魚忌廉湯,係用一個咖啡杯裝住,都幾得意。不過飲落冇咩三文魚味,只係一個幾香幾滑既普通忌廉湯! 朋友的羅宋

先講四人餐。首先係1/2lb既三文魚生,厚厚的都幾新鮮
。跟住就係法包配三文魚醬,法包輕輕烘過不過本身唔係特別好,搽左牛油同三文魚醬後就好食好多,都幾鮮味啦。之後就係湯(or沙律)喇。我加左$20轉左個泡沫三文魚忌廉湯,係用一個咖啡杯裝住,都幾得意。不過飲落冇咩三文魚味,只係一個幾香幾滑既普通忌廉湯! 朋友的羅宋湯睇落一般,反而另外一個朋友的沙律好似幾大碟唔錯咁...我的$20呀-_-。

四人餐小食有3個。燒豬仔肶既汁係腸粉D甜醬...幾林幾多肉,但燒得唔特別香唔入味。沙嗲串燒豬好林身,汁都OK,算係唔錯。酥炸軟殼蟹唔係話好脆,不過都OK,正正常常咁啦。最鐘意係佢小食旁邊都有少少沙律(仲擠埋沙律醬架),有少少菜食下。

個餐既主菜有兩個。招牌煙三文魚意粉好味,個汁香得來唔會太濃太漏,雖然我會鐘意鮮三文魚多D,但個煙三文魚都唔錯。另外一個係三文魚丼飯,依個就真係好麻麻喇。成個飯都冇咩味道,三文魚唔係特別鮮,又冇咩汁,叫唔過-_-。

甜品有一個雪糕,一件cheese cake同三個雪糕班戟。班戟我試左少少,個皮都唔錯。而個cheese cake就唔係好得,一D都唔香,仲要得甜味,只係靠上面D blueberry先有少少酸味,好唔得。

食物其實唔係話想像中同人地講到咁好,但依個價錢食咁既野同份量,係非常之抵食! 本來想影相,但係太過暗影唔到
2009-05-29
  • 招牌煙三文魚意粉
2009-05-11 6 浏览
9 May 2009每隔一排就自自然會心思思想去Pink Salmon食晚餐,唔知點解!今次就簡簡單單食龍脷柳同埋雞扒,其中一個甜品改左要blueberry cheese cake!雞扒同龍脷都唔係第一次食,不過個sauce每次都唔同,所以食過再食都唔會悶架!blueberry cheese cake上次食完今次再encoure,咁嘅質素只係加$15確實係抵呢!Pink Salmon嘅水準keep得好好,而且穩定,或者就係我喜歡佢嘅原因之一?
9 May 2009

蜜桃雞扒
菠菜汁龍脷柳
blueberry cheese cake
2009-05-02 3 浏览
想在open rice搵心水餐廳.....今次搵到Pink Salmon Cafe 真的不錯吧!小小餐廳在油麻地, 外觀不太起眼的, 但入內雖然迫左小小, 但勝在很乾淨很舒服的, 仲有服務員很有禮貌, 我早到了等我朋友, 都坐了一陣子, 他們很禮貌地放下menu同水就讓我靜靜坐著, 好讓我淨心揀選我既食物!喜歡餐牌內有很多選擇, 還可以隨意加點錢轉自己喜愛食物, 這才令客人有種吃得自在感覺, 吃都吃得開心d我們order了2人情侶套餐:先來個厚厚三文魚 (一點也不小家架, 很大件的)吞拿魚沙律醬+法飽 (很好味, 法飽很新鮮)離菜沙律小吃: 我們點了豬串燒 主菜:海鮮蕃茄炒天使面即磨咖啡+甜品 (回味無窮)
想在open rice搵心水餐廳.....
今次搵到Pink Salmon Cafe
真的不錯吧!

我們order了2人情侶套餐:

先來個厚厚三文魚 (一點也不小家架, 很大件的)

吞拿魚沙律醬+法飽 (很好味, 法飽很新鮮)

離菜沙律

小吃: 我們點了豬串燒

主菜:海鮮蕃茄炒天使面

即磨咖啡+甜品 (回味無窮)

2009-04-27
2009-04-30 53 浏览
很開心很滿足也很滿意的一個晚餐!今晚跟了我一個好朋友食我的生日飯, 正當我在尋找心水餐廳時, 有位朋友見到這間的評語不錯, 便鼓勵我去試試!( 先做白老鼠)由於我是怕等的人, 所以我比喜歡電話訂座, 很不容易才接通, 但是幸運地有位!在電話訂座中, 服務員態度親切, 還有當我問及有沒有生日折扣優惠時, 她們也很有禮貌的說"沒有", 沒有令人有hard feeling 的感覺!當我們到達後, 很快便可以安排入座! 服務員很有親切的為我們送上餐牌!餐廳內的設計也很簡單, 暗暗的, 有卡位和數枱併埋的大枱,牆上有些關於魚的圖畫, 餐桌的擺設也很可愛, 是小花一串!餐牌內主要都是文字, 沒有太多的圖片! 由於我在到訪前曾做了資料搜集, 所以知道什麼必吃的~ 很快我跟朋友便決定了叫一set 情侶套餐! (簡稱二人餐)二人餐內容如下:1/4三文魚刺身 (很鮮,很厚, 加上檸檬汁, 更覺鮮味!)4塊硬多士配三文魚醬 ( 味道甜甜地, 有點像千島醬配三文魚肉味, 必食推介)凱撒沙律 ( 菜很新鮮, 很乾淨, 很欣賞菜是濕濕地, 不會像一般的乾旱和變黃或有枯萎的)一個羅宋湯 ( 普普通通)小食方面: 有
很開心很滿足也很滿意的一個晚餐!
二人餐內容如下:
一個羅宋湯 ( 普普通通)
小食方面: 有大約八款任選其一 , 我們選擇了蜜味香草燒豬仔肶(2隻), 味道不錯, 醬汁是甜甜的, 很入味, 而且啖啖肉, 口感很豐富, 由於我們2個小姐的刀叉功不夠熟練, 所以最後還是用手食吧! 其他還有很多款菜我們都很想試, 但始終都怕眼闊肚窄~

主菜方面: 大約八至十款的菜色, 但不太記得內容了, 我們點了這兒的招牌煙三文魚蟹籽意粉,
味道方面: 很香濃白汁味, 蟹籽是生的, 很爽, 汁的調較非常好, 不會太稀, 每一條意粉都可以有汁包著! 煙三文魚令我有了新的體會, 本人一向都覺得不討好, 因為很咸和味道像吃火柴的, 但今次這煙三文魚令我對這樣食物有了很的觀感, 很出色的一個意粉!

起初還担心會不夠飽, 還打算去試附近的糖水時, 她們為我們送上甜品---cheese cake配雪糕pancake! cheese cake 有點檸檬的香味, 不會有種吃不消的感覺! 而雪糕pancake 配上朱古力醬, 很享受同滿足~

這間餐廳比較適合情侶, 親子餐廳, 由於昨晚坐我們附近有大夥人gathering, 所以令整個場都很嘈同吵耳( 他們還要坐在場中間呢!)

不過怎樣都不會影響到我品嚐的心情, 這一個晚餐真的很捧! 我一定會再來的~

蜜味香草燒豬仔肶
啖啖肉
cheese cake配雪糕pancake
  • 三文魚醬
2009-04-24 8 浏览
晚上約了朋友和他的同事吃飯,可惜他同事最後沒有來到他帶了我們去 "粉紅佳人" 吃飯,之前他和女友都來過,覺得很好吃的 ^-^其實之前很多次經過這餐廳,卻不敢入去總覺得它陰陰沉沉的感覺.... 原來....店裡面很靚的 ^-^職員安排了我們在房間,那裡只有2張2人枱和1張4人枱真好,可以靜靜地聊天我們點了 set dinner ($75-98)裡面包括了餐湯/沙律 + 主菜 + 甜品 + 飲品朋友和主人都選了相同的 set,除了飲品不同外,其他完全一樣,哈哈 羅宋湯味道不錯,份量很多不過最有趣是它是用一隻大湯杯來盛裝的凱撒沙律我沒有點餐湯,選擇了吃沙律想不到有一大碟沙律,份量真不少而且很好吃,那些麵包粒很香脆,好味~!法式麵包 + 三文魚醬/牛油超級好吃,法包外脆內軟三文魚醬很好吃,有丁丁的三文魚碎好吃到令人停不了口~!! 招牌煙三文魚蟹籽伴香檳忌廉汁炒扁意粉 (Fried Linguine with Pink Salmon & Crab Roe in Champagne Cream Sauce) $88三文魚是這裡的招牌食品,在門外見到那三文魚也猜到喇~!我沒有試過那意粉,但主人說好吃
晚上約了朋友和他的同事吃飯,可惜他同事最後沒有來到
其實之前很多次經過這餐廳,卻不敢入去
總覺得它陰陰沉沉的感覺....
原來....店裡面很靚的 ^-^

職員安排了我們在房間,那裡只有2張2人枱和1張4人枱
真好,可以靜靜地聊天

我們點了 set dinner ($75-98)
裡面包括了餐湯/沙律 + 主菜 + 甜品 + 飲品

羅宋湯

味道不錯,份量很多
不過最有趣是它是用一隻大湯杯來盛裝的

凱撒沙律

我沒有點餐湯,選擇了吃沙律
想不到有一大碟沙律,份量真不少
而且很好吃,那些麵包粒很香脆,好味~!

法式麵包 + 三文魚醬/牛油

超級好吃,法包外脆內軟
三文魚醬很好吃,有丁丁的三文魚碎
好吃到令人停不了口~!!

三文魚是這裡的招牌食品,在門外見到那三文魚也猜到喇~!
我沒有試過那意粉,但主人說好吃,還給它 70分
煙三文魚蟹籽真不錯,份量一點也不少

香煎石班柳伴海蝦配香辣龍蝦汁 (Pan Fired Garoup Fillet, served with Grilled Prawns & Spicy Lobster Sauce) $82

我選了跟薯菜,很特別...
它不是用薯條和雜菜,而是用薯蓉和燒蔬菜 (加分)
海蝦沒有什麼味道,沒有雪味,卻吃不到蝦味
石班吃不到鮮味,可能是雪藏的
但它的香辣龍蝦汁很好味,令原本近乎無味的石班都變得好吃

咖啡慕絲

細細杯的慕絲卻有香濃的咖啡香
慕絲又軟滑,上面的黑色粒粒是黑朱古力,很好吃

紅豆雪糕

那威化餅很脆,雪糕上還有杏仁脆和朱古力彩粉
雪糕很軟滑,很美味
而且,很精美,可愛到不捨得吃的樣子

凍朱古力

普普通通喇~!
但吃完甜品再飲,變成無味,無奈

總括而言,這是一間很有情調的西餐廳
以三文魚做主角,用多種不同的手法來煮
亦以三文魚菜式最為出色
雖然石班也OK,但亦不及三文魚好

服務方面,因為我們在小房間裡,有點僻靜的感覺
但服務生亦不時會在門外看看我們有沒有什麼需要
而且上菜的速度剛剛好 (因為她們常 "偷看" 我們嘛~! ^-^)
當我們用完餐湯和沙律不久,主菜就會送上
用完主菜就會替我們點餐飲和甜品
服務真的很貼心 ^-^

不過....據朋友所說這裡很滿
因為我們7時正攞枱,那時仍不太多人
但就發現不少枱子上都放了 "留座" 牌仔
而且服務生亦要求我們在 8:30 前交枱

如果要來試試就早一點,或先訂枱喇~

2009-04-23
  • 三文魚
昨天晚上約左舊同學食飯,其實呢度我睇openrice好似好吸引,一直都想來,但沒有機會,昨天晚上終於有機會來了,我們四個人,已一早訂定位置,餐廳都幾有情調,燈光悠和,好舒服,都幾多人已在食飯,我們兩個人先到,看了餐牌,朋友說有四人餐,好似都ok,於是就等另外一位朋友就決定叫了一個四人套餐:四個湯,可選粟米蟹柳忌廉湯或羅宋湯-我叫的粟米蟹柳忌廉湯好多料,好好飲,有好多粟米粒,蟹柳粒,火煺絲等,好"結"身,又大碗法包配三文魚醬及牛油-好好味呀!d法包邊脆裏面鬆軟,配三文魚醬一起吃真的一流三文魚刺身半磅-新鮮同埋都好肥美小食可選三款:酥炸軟殼蟹-呢個麻麻地啦,不是太鬆化沙嗲串燒豬-好味呀,不算太辣,豬肉也好淋身燒豬仔脾-呢個不是太入味,不過d肉都好淋,ok可選兩個飯或意粉:焗海鮮飯-呢個好味,但又係較膩,但我覺得d魚有d鯹,其它都好味,蝦好爽口招牌煙三文魚意粉-呢個比較膩,但都好味,有幾片煙三文魚弄成玫瑰花形,賣相都幾靚甜品:new york 芝士蛋糕-好味呀,不會好硬身,餅底也好味,不算太甜,可能我鍾意食芝士蛋糕啦雪糕pancake-呢個都ok,d雪糕都幾大個加錢轉:心太軟-呢個一般,因不

三文魚刺身半磅-新鮮同埋都好肥美
小食可選三款:
酥炸軟殼蟹-呢個麻麻地啦,不是太鬆化
沙嗲串燒豬-好味呀,不算太辣,豬肉也好淋身
燒豬仔脾-呢個不是太入味,不過d肉都好淋,ok
可選兩個飯或意粉:
甜品:
雪糕pancake-呢個都ok,d雪糕都幾大個
加錢轉:
心太軟-呢個一般,因不是太軟及好甜
焗香蕉朱古力脆脆配雪糕-好味呀,不是好甜,但好多香蕉片,加起來食脆脆好和口
飲品-熱檸水

我們四個人不停係度傾計,但服務都好好,仕應不停換碟及加水,還有問他有甚麼飲品的時候都真的把所有一次過說過來,不是求其答你,廁所環境真的一般,要在廚房旁,地面好濕,但廁所裏面就ok,可以接受.價錢不算貴,真的會有下次的餐廳,我們坐到餐廳關門才走.
2009-04-17
(非会员)
2009-04-17 8 浏览
星期五晚飯,七點鐘到又無訂位,服務員好有禮貌話要等。不過其實仲有訂咗但人未嚟嘅‘吉’枱。咁我同老婆又用我哋經常用嘅殺手鐧:“我哋可以30-45分鐘内還枱”。點了:1、三文魚湯(跟三文魚三文治醬麵包吖嘛)2、龍蝦湯3、咸豬手4、心太軟5、跟餐嘅chocolate mousse每樣嘢都好好味道,份量又足,睇得到這餐廳的誠意!要彈下嘅話就只有- 三文魚湯嗰舊魚咸少少(個人口味)- 咸豬手唔係脆皮嘅做法(個人喜好)- 心太軟舊蛋糕好似海綿蛋糕(個人喜歡脆面)As promised, 買單走人都係35分鐘!

點了:
1、三文魚湯(跟三文魚三文治醬麵包吖嘛)
2、龍蝦湯
3、咸豬手
4、心太軟
5、跟餐嘅chocolate mousse

- 三文魚湯嗰舊魚咸少少(個人口味)
- 咸豬手唔係脆皮嘅做法(個人喜好)
- 心太軟舊蛋糕好似海綿蛋糕(個人喜歡脆面)

As promised, 買單走人都係35分鐘!
2009-04-17
  • 三文魚湯