2017-02-22 1089 浏览
難得星期六放假 訓到晏一晏 起身肚餓食過lunch 凍凍地食飯暖下就最好不過!我地嗌左兩個飯1)照燒雞排飯 $41雞排外脆內嫩 夠味 切既厚度岩岩口 細食女仔可能會食吾哂 多飯! 照燒汁好好味 叫多汁可以lo飯食 正2) 滷水雞翼飯 $40 大大碗 !豆腐同雞翼超入味! 雞翼迷點可以吾試3) 凍檸茶 跟飯加$5 茶底吾似一般普通餐廳茶記 味道 。 好香紅茶味! 加埋🍋吾會苦澀
難得星期六放假
訓到晏一晏 起身肚餓食過lunch

凍凍地食飯暖下就最好不過!

我地嗌左兩個飯
1)照燒雞排飯 $41

雞排外脆內嫩 夠味
切既厚度岩岩口
細食女仔可能會食吾哂
多飯! 照燒汁好好味
叫多汁可以lo飯食 正
2) 滷水雞翼飯 $40
大大碗 !豆腐同雞翼超入味!
雞翼迷點可以吾試
3) 凍檸茶 跟飯加$5
茶底吾似一般普通餐廳茶記
味道 。 好香紅茶味!
加埋🍋吾會苦澀
2017-02-11
  • 照燒雞扒飯
  • 滷水雞翼飯
  • 凍檸茶
2016-09-27 931 浏览
來很多次了,最喜歡點這家店的牛筋腩飯和麻辣鴨腎,辣的味道與眾不同,同時也很勁道,非常好吃。店裡有兩台電視,人不多,坐下來邊吃邊休息很安靜。如果這家店可以使用八達通就更好了,目前都還是收現金。
2016-07-29 821 浏览
紅磡食早餐,$29起標,唯有這一間是$23 起,絕對是返工早餐的首選。沙爹牛肉公仔麵 : 是一丁面,比出面用頂X光麵好食好多,麵質有一定保證,牛肉有筋,味道一般,沙爹味不算濃郁。煎蛋或奄列配牛油方包:這個水準就一般,奄列比較乾身和薄,雖沒有豐富口感,但呢個價錢,又一丁加奄列, Like 晒。咖啡: 是我既首選,因為不是茶記水吧咖啡,是即磨咖啡,入口香濃(我是飲Black Coffee)。M記都食加錢先有即磨,呢杯是咖是最令我留戀地方。

。M記都食加錢先有即磨,呢杯是咖是最令我留戀地方。
2016-07-29
$24 (早餐)
2015-11-06 1223 浏览
新工作地點: 紅磡。第一餐午飯, 同事帶我到她經常光顧的「米飯班主」。這是一家台灣料理店, 但是午餐的四款選擇完全沒下台家料理風味。想食香芧豬扒, 但午餐不能轉米粉, 唯有散叫$38。小妹覺得一間用心經營又尊重客人及食材的食店是應該把豬扒、雞翼等煎炸食物跟湯麵分開上。可是這家「米飯班主」卻沒有這樣做, 結果煎得金黃又香口的香芧豬扒很快被湯頭浸透, 失去原有的味道, 令人失望。米線不太幼細, 入口不夠柔順。旁邊有些炒香了的椰菜, 美味但太多油, 因此浸在湯內已把湯弄得油膩。雖然味道十分一般, 但是午市時段人山人海。餐廳環境侷促, 人又多, 唯有食完快快走人。
2015-11-02
2015-03-10 790 浏览
從前紅磡馬頭圍道近紅磡廣場有一間"再來一碗"的台式餐廳,數年前已經轉手及後結業了。但相信居住在家維邨附近一帶的朋友,都應該記得此店的美食做得很不錯,香辣飯、豬頸肉飯、珍珠奶茶...等等都非常出色,還有肥伯伯的服務真的不錯。好可惜,都已經成為過去了。但昨天晚上,在紅磡火車站行到觀音廟的路途上,發現了這家"米飯班主",感覺上這家店的裝修有點像以前的"再來一碗",再看看餐牌,食物的選擇也跟"再來一碗"很相近,"燒豬頸肉", "炸大腸", "2人套餐"... 心裏在想,是否肥伯伯來的呢? 我和太太點了二人餐: "燒豬頸肉", "炸大腸"... 飯一吃之下,馬上知道是"再來一碗"的大廚來的,只是"米飯班主"現在沒有了台式飲品可以選擇,只有咖啡奶茶可以挑選。我倆都覺得食物質素很好,如果能夠增加台式飲品就完美了。本想在結帳的時候,問一下他們跟"再來一碗"的關係,但最後都是沒有問......或許下一次再問問他們吧~

我和太太點了二人餐: "燒豬頸肉", "炸大腸"... 飯

2015-03-06
  • 泰式燒豬頸肉
  • 炸大腸
2014-09-27 403 浏览
今日tutor拖堂到7点,上课内容又无聊,肚子又饿,心情又差。被同学带来米饭班主,刚端上来真的觉得应该一般。勺了一勺米饭加肉燥真的被治愈!!另外值得一题的是,虽然是香辣米饭但应该是照顾hk口味并不很辣,所以没有盖住肉的香味,边上的辣酱很有老干妈豆豉的味道,豆豉偏咸,辣油味道比较正! 一个好盆友已经把hk米饭所有的好评都放到它身上了!
2014-09-27
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
早餐
  • 香辣米饭
2014-01-15 418 浏览
和太太二人在紅磡找地方晚飯經過呢間台灣食店, 見裝修到價錢都OK就入內一試我地叫了二人餐有前菜, 兩個餸, 飯/米線, 和飲品, $120前菜點了手拍青瓜, 雖然有少少辣, 但好好味. 我平時唔多食青瓜都KO 左成碟另外叫左糖醋魚塊和香茅豬扒, 兩個都好好味餐飲竟然有即磨咖啡價錢, 食物質素, 環境同服務都好OK如果係要說的話, 就唯有話個肉燥飯不是用珍珠米$120真係幾抵
和太太二人在紅磡找地方晚飯
經過呢間台灣食店, 見裝修到價錢都OK就入內一試
我地叫了二人餐
有前菜, 兩個餸, 飯/米線, 和飲品, $120
另外叫左糖醋魚塊和香茅豬扒, 兩個都好好味
餐飲竟然有即磨咖啡
價錢, 食物質素, 環境同服務都好OK
如果係要說的話, 就唯有話個肉燥飯不是用珍珠米
$120真係幾抵

2014-01-14
2013-02-05 323 浏览
菜肉餃米線 - 只有落地窗邊有位, 太晒了. 未食前仍能忍, 吃過熱東西, 便受不了. 那時才發現有竹簾可拉下...拉下後溫度便好多了, 也不用晒半邊面. 米線的質地不夠好, 不夠滑和軟. 餃子饀夠多可是好處呢! 周末店裡差不多滿座, 不過單人仍可找到位. 我剛好不用搭枱. 檸茶普通, 有點太酸, 當然我又不想要少片檸檬, 所以之後再自製檸水喝. 茶味和色澤比一般略好.
米線的質地不夠好, 不夠滑和軟. 餃子饀夠多可是好處呢!

2013-02-02
2012-08-12 201 浏览
今日同班朋友去游水,游完水好肚餓就去搵野食,行行下見到呢間野裝修幾好,又唔洗等位,就入左去食野,入到去坐低就有人問我地食咩,我就點左個西多士+珍寶腸+凍檸茶,首先,食物份量算中等,唔會少,西多士入面D花生醬同西多士好配合,唔會太甜又唔會太燶,我見到都流左口水,珍寶腸得半條,味道唔錯,檸茶好大杯,又少冰(唔會好似其他餐廳半杯冰) 但甜左DD總結:值得一試唔洗等位 服務幾好 衛生情況好
總結:值得一試唔洗等位 服務幾好 衛生情況好
流左口水
  • 肉燥飯
  • 西多珍寶腸
2012-01-13 170 浏览
在IC Training,中午的break一行人終於要突破校園食堂的魔咒,出來找飯吃啦走了好一會路來到這裡,因為有人想吃時新漢堡,又說這附近很多好吃的,就都來到啦。另外同學發現了這家店,就想試試。比較漢堡和飯,我還是選回了飯啦。所以大部隊進駐此店。地方不大,裝修乾淨整齊,不用等位,但是有點擠。直接叫了午市套餐,35文配熱飲(可以換罐裝飲料)。6個人AABBCC選的好平均。我要的是B餐雞扒飯。A香辣飯 裏面有個煎蛋。點的倆同學都贊好。B雞扒飯 雞扒+生菜+飯生菜好有味,應該是加了什麽香料,比學校的水煮菜那是好吃多啦(同樣是生菜怎麼就這麼不一樣呢)。雞扒分量(對女生)很足,不過不失。C魚什麽來著忘記了 吃的同學也都比較低調淡定……總的來說班主的分量是可以讓我吃的很撐很滿足的。~飯上的速度還行。熱飲的杯子和<中國冰室>一樣,而且喝完每個人杯裡的圖案都不一樣,很彩蛋。走的時候外面已經一群人在等位了,我們運氣真好~

A香辣飯 裏面有個煎蛋。點的倆同學都贊好。
B雞扒飯 雞扒+生菜+飯
C魚什麽來著忘記了 吃的同學也都比較低調淡定……

總的來說班主的分量是可以讓我吃的很撐很滿足的。~

走的時候外面已經一群人在等位了,我們運氣真好~
2012-01-06
~~~~ 看食物賣相已心感不妙 乾真真的黃金地瓜飯和普通的肉燥飯 ~~~~ 照燒牛柳 沒甚一點照燒味道,, 肉質味都非常差,, 食了幾件太難食需要放棄了.......... ~~~~ 糖醋魚塊 意想不到竟然是汁和魚分開的,, 魚塊有腥味,, 都是食了幾件放棄!!! ~~~~ 手拍青瓜 只有辣的感覺何來叫手拍青瓜呢 ~~~~ 稍為正常的肉醬時菜
看食物賣相已心感不妙
稍為正常的肉醬時菜
稍為正常的肉醬時菜
其中一餐牌
難食得食唔晒都係埋單走人冇下次 >O"<
题外话/补充资料: 難食都不突止,, 食物還要是冷冰冰,, 好無味道可言!!!!! 用來招呼客人真的是趕客走不會再有下次了............>勁難食<
2011-11-22
$57.50 (晚餐)
其中一餐牌
看到其餐單相較附近食肆稍有不同,既是港式,但又有台式和內地地區食品。點了鹵水雜錦米線,有豬肉、雞翼、雞蛋和豆腐及配菜。豬肉為肥瘦夾層連豬軟骨,肉質鬆軟入味,有特色亦好吃,個人認為高水準之作。雞翼肉厚嫩口,為滿意水平。雞蛋及豆腐吃下軟身,有鹵水香,不錯。配菜比較尚算令人滿意,但米線麵質稍稔。綜合而言,價錢尚可,服務達標,還是午市用膳可取之選。

點了鹵水雜錦米線,有豬肉、雞翼、雞蛋和豆腐及配菜。
雞翼肉厚嫩口,為滿意水平。
雞蛋及豆腐吃下軟身,有鹵水香,不錯。
配菜比較尚算令人滿意,但米線麵質稍稔。

綜合而言,價錢尚可,服務達標,還是午市用膳可取之選。
鹵水雜錦米線
2011-12-28
鹵水雜錦米線
2011-12-31 71 浏览
其實已經係第三次食米飯班主,但係依家先的起心肝打食評次次都唔記得影相-v-第一次食左雞翼酸辣米線,湯底好好味,雞翼味道特別,不過我鍾意就咁"老"水多D,但紅磡太多食酸辣米線既地方,所以黎呢度食其他野好似好d。朋友食左雞翼飯,係大碗飯果d,佢話好好味,最有誠意係d配菜椰菜係炒過,好入味消費3X第二次食左糖醋魚塊飯,本來諗住係同雞翼飯一樣係大碗飯,點知係一碟糖醋魚同一碗飯,糖醋魚好多,糖醋魚底下既青椒都係有炒過的!但附上既汁可以大碟d,最驚喜係碗飯係肉躁飯,好好味。消費3X第三次食左二人套餐,前菜嗌左木耳,口感唔錯但有d酸左d,送嗌左雞排同豬頸肉,兩碟份量都好夠,好好味飯叫左肉躁飯,一貫好水準,不過凍檸水無咩味唔多夠甜消費每人6X
其實已經係第三次食米飯班主,但係依家先的起心肝打食評

次次都唔記得影相-v-

但紅磡太多食酸辣米線既地方,所以黎呢度食其他野好似好d。

消費3X

第二次食左糖醋魚塊飯,本來諗住係同雞翼飯一樣係大碗飯,
但附上既汁可以大碟d,最驚喜係碗飯係肉躁飯,好好味。
消費3X

第三次食左二人套餐,前菜嗌左木耳,口感唔錯但有d酸左d,
送嗌左雞排同豬頸肉,兩碟份量都好夠,好好味

飯叫左肉躁飯,一貫好水準,不過凍檸水無咩味唔多夠甜

消費每人6X
2011-12-28
2011-05-22 69 浏览
係紅墈讀書gum耐, 呢間係其中一間我同d同學會成日去ge"飯堂" ... 我同d同學最中易就係食豬頸肉飯, 雞扒飯, 辣肉燥飯~ 首先kui地d料好多好多, d配菜同飯係好多... 我地d男仔就緊要係食得夠飽呀嘛 ..所以我成日都叫姨姨多飯 ... kui地都好好人會多飯俾我!哈哈~除左d配菜外 ..d主送都好多~~~ d 豬頸肉同 雞扒係多到kam晒d飯 ... 所以每次我地都食得好滿足 .... 我地班同學都係要食汁怪獸 ... 有一次同kui地話要多汁 ... 多到水浸gum ... 之後kui地每次都問我地洗唔洗"缺堤" ... 哈哈 ...gum我地梗係要啦!XD而我最中意食雞扒飯 ... d雞扒係煎到d皮好脆 ... 而入面唔會好乾 .. 有肉汁~~~ 而且我夠膽講係好味過d 日本餐廳!!!! 其實點解我gum中意來呢間 ..除左d份量夠多同d送好味外 ... kui地D飯係我最中意ge ... 因為唔會太多水 搞到一pat pat gum ... 好有咬口 ... 仲要係"一粒粒" XDD 我本身係比較少食辣野 ....但個辣肉燥飯雖然都辣 ..但我都會好想食 ...
我同d同學最中易就係食豬頸肉飯, 雞扒飯, 辣肉燥飯~

我本身係比較少食辣野 ....但個辣肉燥飯雖然都辣 ..但我都會好想食 ....
辣得好香 ....不過油就多左dd ....
其實d野好味外 .. 最緊要係同店入面d員工都會傾下計 .. 感覺好好=]
  • 豬頸肉飯
  • 雞扒飯
  • 辣肉燥飯
2011-03-25 59 浏览
就在宿舍樓下,每每走過看見,因為懶得嘗試新東西都沒有去吃過一次被同學帶去,發現香辣米飯實在是太好吃了,於是每每去必點。其實也就是辣味肉燥飯,外加一個陰陽蛋,看似很普通,但肉燥實在是美味又下飯。
就在宿舍樓下,每每走過看見,因為懶得嘗試新東西都沒有去吃過

2011-03-24
等候时间
2 分钟 (堂食)