2018-04-19 50 浏览
趁呢兩日天氣涼返少少,又係時候打邊爐🤤要趁入夏前最後衝剌至得約左朋友銅鑼灣等,我地揀左係openrice幾高人氣既「米走雞」除左辣雞煲、重有芝士雞煲、6款火鍋湯底地方唔算好大,但坐得都舒服唔會逼夾我地點左個火焰雞煲(細)$168真係有火架雞既份量好足,雞肉口感結實、啖啖肉配大量好入味既洋蔥,非常惹味,隔住個mon睇返都好回味🤤五香鮮牛肉$98醃製過既牛肉,夠味之餘又沒有遮蓋牛肉鮮味雜菇拼盤$44鳳城水餃$88鮮炸響鈴$52呢個必食,雖然口感唔似「食風」果種,但食落一樣鬆化可口,而且比食風實在油麥菜半份$24高質既一餐

除左辣雞煲、重有芝士雞煲、6款火鍋湯底

地方唔算好大,但坐得都舒服唔會逼夾

我地點左個火焰雞煲(細)$168
真係有火架

雞既份量好足,雞肉口感結實、啖啖肉

配大量好入味既洋蔥,非常惹味,隔住個mon睇返都好回味🤤

五香鮮牛肉$98
醃製過既牛肉,夠味之餘又沒有遮蓋牛肉鮮味

雜菇拼盤$44

鳳城水餃$88

鮮炸響鈴$52

油麥菜半份$24

高質既一餐

2018-04-16
2018-04-17 49 浏览
天氣轉涼,突然心血來潮想吃雞煲,來到出名食芝士雞煲的米走雞~還好不用排隊,店員安排了我地坐卡位,好闊落!先點雞煲: 黃金芝士(小) $178適合二至三人分享,但也有十多件雞,份量很多!我們點了激量芝士碎,真的超級多芝士!店員說要蓋住等一會兒,讓芝士溶掉才開始吃。芝士完全覆蓋住每一件雞🤤雞肉好嫩滑,配上濃味的芝士好夾!煲入面還有洋蔥、中芹、芫荽、乾蔥等配料,吃完整煲雞已經有7成飽了😂吃完雞之後,店員會幫你加芝士湯底,可以點火鍋配料打邊爐我們點了:娃娃菜(半份) $24紅薯粉 $16特級雪花肥牛(小) $158包心丸(半份) $24每一樣的份量也很多!肥牛不易散,但又很鬆軟,油脂比例均勻,讓人吃不停口~食物和服務都好滿意,一齊會再光顧😍
還好不用排隊,店員安排了我地坐卡位,好闊落!

先點雞煲: 黃金芝士(小) $178
適合二至三人分享,但也有十多件雞,份量很多!
我們點了激量芝士碎,真的超級多芝士!
店員說要蓋住等一會兒,讓芝士溶掉才開始吃。
黃金芝士
芝士完全覆蓋住每一件雞🤤
雞肉好嫩滑,配上濃味的芝士好夾!

吃完雞之後,店員會幫你加芝士湯底,可以點火鍋配料打邊爐

我們點了:
娃娃菜(半份) $24
紅薯粉 $16
特級雪花肥牛(小) $158
包心丸(半份) $24
每一樣的份量也很多!
肥牛不易散,但又很鬆軟,油脂比例均勻,讓人吃不停口~

食物和服務都好滿意,一齊會再光顧😍
黃金芝士
2018-04-17 42 浏览
第二次食,依然高水準!我地係頭幾枱到達,趁人影下環境,舒適卡位🤗🤗食完枱與枱有足夠距離,食完唔會好大陣味👏😌四個人所以order左兩個鍋😌😌 第一次食芝士雞煲!細份的,超-多-雞😍😍😍😍😍食完有半飽狀態,雞非常多肉,芝士超香仲要左個養顏鍋,打邊爐用😂😂都係鍾意傳統😁兩個鍋都好足料!超大碟肥牛,要了最普通的,好食!賣相幾好!必叫全是我必選菜式,此店行中價路線,但碟碟都大大份,其實好抵食,午餐肉超正招牌!好味但一個人最多食到兩個,新鮮之選!粉絲軟硬度岩岩好!用黎送埋d湯至正💛💛
第二次食,依然高水準!

仲要左個養顏鍋,打邊爐用😂😂都係鍾意傳統😁

兩個鍋都好足料!

超大碟肥牛,要了最普通的,好食!賣相幾好!必叫

招牌!好味但一個人最多食到兩個,新鮮之選!

粉絲軟硬度岩岩好!用黎送埋d湯至正💛💛
2018-04-12
2018-04-03 61 浏览
黎左二次感覺都幾好。。。芝士雞煲味道都不錯,今次巧遇想食雜菇拼盤,點知食食下個當中雞脾菇有d酸味😦😦😦,於是同職員講聲,點知職員過都無過黎,遠處就同我講:菇日日到貨無可能,我明,但事實我食落去同嗅到有酸味😱😱😱,同你講聲基本都過一過黎解釋下呀,我都埋左單啦,真心想同你講聲姐!今次真係食到一團氣,無下次😠😠😠

2018-03-31 130 浏览
同朋友行銅鑼灣,週邊開咗好多新型食肆,但最後都選擇了呢間米走雞,可能係閒日,都唔使等位就可以即刻入座,之前朋友食過話如果兩個人食半隻芝士雞都已經好漏啦,不過我係都唔甘心點都要嗌啲配料打吓邊爐先過癮, 不過其實朋友講得啱,因為個芝士雞真係好漏,半隻雞兩個人都食唔曬,勁多芝士拉到絲,同埋洋蔥。不過啲雞都好滑,煮極都唔鞋,可能係急凍雞啩,因為我同朋友發現雞嘅部位主要係雞脾同雞胸,沒有其他部位,好奇怪。牛舌打邊爐就麻麻地,好un。如果鍾意食芝士,剩係食雞ok喇。
芝士雞煲
牛舌
2018-03-14
芝士雞煲
2018-03-18 82 浏览
今天來到位於銅鑼灣的「米走雞」,主打的有黃金芝士雞煲和火焰麻辣雞煲,作為芝士控的我,當然是選黃金芝士,而且還要選激量的!雞煲來之前先弄好調味料萬眾期待的芝士雞煲來了,望見雞件上面滿滿的芝士跟洋蔥,我的口水已經流了來了。水滾開蓋,激量的芝士鋪滿雞件上面,每一件雞都被滿滿的芝士包圍,「芝」味滿分,而且雞肉亦十分嫩滑!食完雞煲,當然就是要加湯打邊爐,湯有分清湯跟芝士湯,由於我們選了激量的芝士,所以加湯的時候就選了清湯。打邊爐的食材我們選了以下幾款手切新鮮牛頸脊,肉味十足,口感一流蟹子鮮蝦滑,除了蝦膠,還有切粒的蝦肉,食落非常彈牙!竹笙,吸盡芝士湯底,而且十分爽口出前一丁,配合芝士湯底,頓時變成芝士麵翡翠苗,非常新鮮嫩口作為芝士控,必定要來試試!

雞煲來之前先弄好調味料

打邊爐的食材我們選了以下幾款

手切新鮮牛頸脊,肉味十足,口感一流

蟹子鮮蝦滑,除了蝦膠,還有切粒的蝦肉,食落非常彈牙!

竹笙,吸盡芝士湯底,而且十分爽口

出前一丁,配合芝士湯底,頓時變成芝士麵

翡翠苗,非常新鮮嫩口

作為芝士控,必定要來試試!
2018-03-18
2018-03-16 76 浏览
之前聽朋友講米走雞啲芝士雞好正火鍋配料又出色,一直都好想試下,今日行開銅鑼灣醒起就上去睇下有冇位食。一黎坐底就揀左鍋先,有兩種,一種芝士一種麻辣,咁梗係試左芝士先啦,叫左少量芝士,跟手剔埋火鍋料,叫左肥牛、芝心丸、金菇、冰豆腐同烏冬。好彩冇叫太多野,因為個雞煲原來都幾有份量,雞件全部都大大件,唔似出面啲雞煲細細粒雞碎,肉質滑嫩,芝士好香,勁易拉絲,估唔到夾埋啲雞食又幾好幾夾。食完啲雞就加左清湯打邊爐,肥牛大大塊切得薄身,肉脂分明,好有牛味,下次黎要試埋佢啲牛頸脊,應該更正。其他配料都唔錯,金菇都清潔得好好,烏冬仲係急凍果種,唔係一般平價貨,帶湯一流,淡淡都有芝士香。值得讚嘅係服務好好,服務員會好細心咁教點食點煲,好有禮貌。
2018-03-15
2018-03-12 73 浏览
聽過好多次米走雞今日終於去試。傳說中既拉絲雞果然系名不虛傳!!個雞煲好足料,有吾同種類既芝士,可以因應自己中意order多或小啲extra既,我就加左少量,但已經好夠。個度好貼心,個煲一滾就過泥熄左佢搞去保溫,等啲雞吾好甘硬同overcook。啲雞本身既質地都好滑好fresh, 芝士味好濃,一開頭個staff 話吾好撈,一拉啲芝士就起晒!如果食食下覺得太濃下面既湯完全系可中和濃度。食完雞staff就幫手加湯,可以揀清湯或cheese湯,建議清湯,芝士味都冇流走,芝士迷必食!之後仲有個牛頸脊,加埋芝士湯既配撘都吾錯,加埋公仔面就冇得頂!
黃金雞
黃金雞
2018-03-09 98 浏览
呢兩日天氣突然凍返,興起同朋友去食雞煲米走雞有幾間分店今日我地去既係銅鑼灣渣甸中心既deluxe店嚟到樓下有少少雨,要排隊上去米走雞最出名既係黃金芝士雞煲同火焰麻辣雞煲可惜我朋友喉嚨有啲唔舒服,我地就冇揀雞煲我地點左滋潤養顏湯底之後侍應就拎左個醬料架嚟個湯好香好足料,湯底已經有木耳、木瓜等等點菜單只有一張,好簡單易明唔少菜色仲有半份揀,岩哂我地呢啲乜都想試下既人~我地得兩個人,點左特級雪花肥牛(小)同美國桶蠔,同埋一啲蔬菜、粉絲待應好有禮貌,每份餸上枱前都會講係咩嚟,唔洗怕拎錯人地既餸結果嚟到既餸比想像大份得多雪花肥牛好鮮嫩,淥完唔會UN美國桶蠔全部都大大隻好鮮甜鮮炸響鈴好大份香脆又唔太油膩呢到既娃娃菜好貼心切左個底唔係成棵,食得方便啲~啲餸太大份,我同朋友都食唔哂埋單既時間店員問我地洗唔洗拎走未淥既餸珍惜食物連埋加一食左$585,咁足料既火鍋平均一人$300都唔洗,好抵食
呢兩日天氣突然凍返,興起同朋友去食雞煲

米走雞有幾間分店
今日我地去既係銅鑼灣渣甸中心既deluxe店
嚟到樓下有少少雨,要排隊上去

米走雞最出名既係黃金芝士雞煲同火焰麻辣雞煲
可惜我朋友喉嚨有啲唔舒服,我地就冇揀雞煲
我地點左滋潤養顏湯底

之後侍應就拎左個醬料架嚟

個湯好香好足料,湯底已經有木耳、木瓜等等

點菜單只有一張,好簡單易明
唔少菜色仲有半份揀,岩哂我地呢啲乜都想試下既人~

待應好有禮貌,每份餸上枱前都會講係咩嚟,唔洗怕拎錯人地既餸

結果嚟到既餸比想像大份得多

雪花肥牛好鮮嫩,淥完唔會UN
美國桶蠔全部都大大隻好鮮甜
鮮炸響鈴好大份
香脆又唔太油膩
呢到既娃娃菜好貼心切左個底
唔係成棵,食得方便啲~

啲餸太大份,我同朋友都食唔哂
埋單既時間店員問我地洗唔洗拎走未淥既餸
珍惜食物
2018-03-08
2018-03-09 101 浏览
襯依幾日仲涼涼地,約朋友放工之後去食返個雞煲順便見下面先〜嗰日我地七點零上到去,店入面已經坐滿咗一半有多,但係坐落座位都算闊,坐得都舒服既我地兩個人一心想食雞煲,所以叫咗個火焰麻辣雞煲(小份)既,再加少少火鍋配料一齊食雞煲既麻辣係可以揀既,我地怕辣就叫咗bb辣〜個煲一嚟到店員就先開火加熱幾分鐘之後夠熱就幫我地點火喇!煲入面都幾多雞,每一件都好惹味,又夠嫩滑喎,雖然有啲辣但食完一舊又一舊,好快就食晒可以加湯做火鍋了〜我地叫咗一碟特級雪花肥牛,wasabi鮮墨魚,脆鯇腩同油墨菜雪花肥牛真心好食!就算碌完都好軟好嫩唔un,唔同平時屋企買嗰啲肥牛!份量又多唔會得幾塊!另外wasabi墨丸都幾有特色,之前都未見過出面有食嗰時feel到有wasabi味之餘,仲出奇地同墨魚丸係好夾依一餐食得好滿足,而且店員服務好好,見佢地好熱心向隔離枱班外國遊客推介食物,好有心同埋銅鑼灣咁方便,下次可以再約其他朋友嚟食〜
襯依幾日仲涼涼地,約朋友放工之後去食返個雞煲順便見下面先〜

之後夠熱就幫我地點火喇!

另外wasabi墨丸都幾有特色,之前都未見過出面有

同埋銅鑼灣咁方便,下次可以再約其他朋友嚟食〜
2018-03-05
  • wasabi墨丸
2018-03-06 105 浏览
打邊爐食雞煲始終都係覺得咪走雞相對地好今次就要在門口等一下因為都比較多人而入到去已經充斥着好強烈嘅雞煲味。火焰麻辣細嘅雞煲已經夠兩個人食。今次叫咗兩個辣椒嘅辣度,食食吓真係有少少頂唔順,因為太辣完全拍得住譚仔中辣。不過正正係因為有少少麻所以食得幾過癮。而且天氣凍食辣少少都得。雞件仲維持到幾大件,差唔多全部都係肉骨嘅比例唔算太多所以可以食落每一口都係雞肉加上沾上非常之多嘅汁,十分惹味。而且入面仲有大量嘅洋蔥辣椒芫荽等等令到味道唔只得麻辣咁單調反而多咗好多香料嘅香味識落更加過癮。蟹子墨魚滑嘅份量相當之多。完全可以有15件左右。而且非常之彈牙。墨魚味唔算太重,不過就算個湯底非常之辣但係都食到墨魚嘅鮮甜。加上上枱嗰時成個墨魚滑非常之凍所以可以慢慢食都得唔使怕會變壞。打邊爐一定唔少得響鈴,而度嘅響鈴應該係自家製造,新鮮炸起。因為見佢上枱嗰時仲係熱熱地,同埋非常之香脆。浸三至四秒落個湯底度就要即刻攞返起,一來吸晒湯底嘅汁少少辣辣地,二來仲可以食到響鈴本身嘅除味道非常之夾。而最後一定要落生菜,山菜份量就算半份都已經好多完全夠,兩個人食有一大棵。生菜最後落可以吸收墨魚滑同埋雞煲嘅香味。而且生菜都非常之

而最後一定要落生菜,山菜份量就算半份都已經好多完全夠,兩個人食有一大棵。生菜最後落可以吸收墨魚滑同埋雞煲嘅香味。而且生菜都非常之新鮮唔會見到有爛嘅部份。
而其他火鍋配料味道都正正常常芝士腸都會有少少芝士流出黎都唔錯。芝士腸同蟹子丸叫已經非常之足夠。
最後職員嘅服務態度都唔錯唔使等太耐就有得食所以下次再凍嘅話都可以再食。

2018-02-02
  • 鮮炸響鈴
米走雞以芝士火鍋打響旗號作主打,先後於多個地區開設分店,而位於銅鑼灣的這一間分店更是DELUXE升級版,食物款式略有不同之外,重點是餐廳環境都比較高級及舒適客人於等待食物之時,可先行預備一共6款的調味配料,為芝士雞煲之後的火鍋作準備這個就是芝士雞煲 !! 只是賣相就已經夠吸引又有驚喜 !! 上面完完全全鋪滿了芝士粒,這種芝士極濃厚但不膩,不會很容易就食到很濟的感覺 ; 除了上面的芝士粒之外,當中的雞件亦已經沾滿了芝士,所以整鍋都是芝士 !!鍋上枱後需要再加熱大約2-3分鐘以將芝士再煮溶,其後將大大件的雞件夾起,可見芝士那份狂野的感覺 ! 加上雞肉鮮嫩不韌,整體口感絕對一流 !當食完雞煲之後,就可以加湯加入配料繼續食火鍋 ; 這個是雜菇拼盤,當中包括冬菇,秀珍菇,雞卑菇及金菇,所以喜愛食菇的朋友,點這個就不用麻煩了** 不過先建議大家可以食完雞煲的雞後,視乎飽肚量再點選火鍋的配料,可以更好安排分量之外,亦不用將火鍋配料放到全枱都是 鮮炸響鈴夠大條夠新鮮,輕輕浸一浸湯後食用,口感更佳,更富有香濃的芝士味 !半份的豆腐,足夠2-3人食用了豬肚,非常新鮮沒有異味,原來用來食火鍋都真的不錯 ~半

半份的豆腐,足夠2-3人食用了

豬肚,非常新鮮沒有異味,原來用來食火鍋都真的不錯 ~

半份的生菜,份量都同樣地多,真的幸好只點了半份以給我與友人分享 !

鮮製韭菜餃,一共有8大粒,每粒都非常漲滿,而且都是鮮製的

煮熟後咬開可見,當中的韭菜數量非常多,鮮製而言確是皮薄餡靚,是出色的 ~

最後,除了整體食物質素真的很不錯之外,食火鍋及芝士雞煲又怎能缺少啤酒呢 !! $29一支的它,不如就一起爽一下吧 !!
作為一個港島人,在銅鑼灣食晚飯乃常事,不過渣甸街就比較少去,今日就去一試已經廣被介紹的「米走雞」。銅鑼灣分店標示為「Deluxe」,因此可能食物和服務都更加優勝門口有醒目路牌內裡裝潢光鮮,座位寬敞,比較像高級西餐廳。職員年輕有禮態度寬容,很快就帶我們入座,看菜單食物選擇都頗豐富,我特別喜歡蔬菜類可以點「半份」的安排,人數少的組合可以因此而嚐到更多食物(事實上半份蔬菜,份量都不欺場,足夠2人品嚐)在等待雞煲的期間,點了一個小食止餓,以青瓜來說,價錢略高,起初都害怕中伏,吃過後卻出乎意料地惹味,青瓜質感似日本品種,非常爽脆清新,仍然充滿大量水份,配上辣汁,開胃一流雖然未開始火鍋環節,不過店員已一早準備醬料讓我們先行調配火焰麻辣雞煲也隨之奉上,店員會在旁點火燃燒,一邊耐心炒弄,一邊等待玫瑰露燃燒殆盡,非常貼心雞煲雖然選了(小),但雞件份量仍然多得驚人而且大大件、啖啖肉,但又非常入味,玫瑰香甜味全數逼入雞肉之中,整體味道偏甜多於偏咸,而值得留意的是,這些雞件都沒有尖銳的碎骨,骨頭突出處都比較平整不知道是店家細心,還是曾經被骨刺傷的我、今次運氣好呢!除了雞件,洋蔥也相當甘甜入味,並不腥辣雞煲非常

門口有醒目路牌

高山雲耳青瓜

雖然未開始火鍋環節,不過店員已一早準備醬料讓我們先行調配

火焰麻辣雞煲(小)

雞煲雖然選了(小),但雞件份量仍然多得驚人

竹蔗茅根(壺)

雞煲非常香辣惹味,中辣雖然還可以承受,但越吃越火辣
飲品救火實在少不了,健康地選取了竹蔗茅根,足料飲品,一壺都有11-13小杯,味道不會太甜,溫和舒緩了火燒的嘴巴

吃完雞煲,就開始火鍋環節了

蜂巢冰豆腐(半份)

豆腐煮後水份極多,吸盡湯汁,豆味仍然香濃
日本廣島蠔

廣島蠔非常抵食,而且質素不錯,鮮甜多汁,最重要是沒有腥味

蘿蔔(半份)

蘿蔔清甜,略有小渣,如果切割略為小片會更方便入味,不過價錢只售$18,我認為都是抵食之選

整體而言,雞煲部份極為出色及有風格,並非充斥市面上的「死辣死咸」雞煲火鍋的食材、配料都可見有精心挑選,因此見到當晚全場爆滿,有客人要在店外排隊,實在不感意外
2018-02-22
高山雲耳青瓜
 竹蔗茅根(壺)
蜂巢冰豆腐(半份)
日本廣島蠔
蘿蔔(半份)
  • 蜂巢冰豆腐
2018-02-12 110 浏览
忙左成個月,終於有時間同好姐妹食飯,無辣不歡嘅我,嚟試下個辣雞煲先首先讚下個爐先,好有心思有埋鋪頭名同隻雞,巧打耳中辣雞煲,又香夠辣,鍾意食辣嘅一定要嚟試下,員工現場點火加酒再炒,果陣辣味,正到爆呀!食完雞未加水前,指定動作梗係整舊響鈴落去索啲辣汁嚟食,仲辣過食雞,爽呀!仲有得選擇加辣湯定普通湯,識食一定加辣湯啦,跟著就係竹笙,雞煲絕配手切牛,冇得輸呀!推介黑松露魚麵,估唔到咁好食,真材實料,唔似出面啲麵,淨係食麵粉,一定一定一定要食手打丸同韭菜餃都係自家手作總括嚟講,店家自家手作非常好,真心推介心機手作,而家比較小咁有心嘅店,真係要encore!

首先讚下個爐先,好有心思有埋鋪頭名同隻雞,巧打耳

手切牛,冇得輸呀!

手打丸同韭菜餃都係自家手作

2018-02-11 112 浏览
今曰挑選了銅鑼灣區 米走雞,看看與其他分店有何不同! 我點了傳統芝士雞煲,依照店員提議,在芝士雞煲加熱時,不要打開,免得影響加熱時間喎!不過香味就唔停在煲蓋邊滲出,叫人真的難以忍受,不停地吞口水!😜 終於完成,急不及待馬上夾了一塊雞件,香濃芝士和洋蔥味,混入軟滑雞件,啖啖惹味迷人!😋😋每次必食的牛頸脊,這分店果然保留水準,肥廋配合洽當,充滿牛味,在湯裡面轉兩轉就剛熟,入口溶化。鮮打五寶丸墨魚丸、蝦丸、牛丸、豬肉丸、魚滑鮮味十足,爽口彈牙!男人最愛 五餐肉選料上乘!萬般帶不走,我選擇飲支酒!我覺得這味道是差不多,水準和其他地區沒有太大分别,不過每次必定很滿足離開。
今曰挑選了銅鑼灣區 米走雞,看看與其他分店有何不同!

鮮打五寶丸
墨魚丸、蝦丸、牛丸、豬肉丸、魚滑
鮮味十足,爽口彈牙!

男人最愛 五餐肉
選料上乘!

萬般帶不走,我選擇飲支酒!

2018-02-07