2019-06-06 71 浏览
今曰同朋友第一次食芝士雞煲 環境唔錯 服務員態度好好 芝士份量可以自己簡 好貼心 岩我呢d中意食芝士但又唔可以食得多既客人 而且雞肉好嫰滑 好有水準好好味 下一次會再帶朋友過黎食 唔錯唔錯
今曰同朋友第一次食芝士雞煲
環境唔錯 服務員態度好好 芝士份量可以自己簡 好貼心
岩我呢d中意食芝士但又唔可以食得多既客人
而且雞肉好嫰滑 好有水準
好好味
下一次會再帶朋友過黎食 唔錯唔錯

2019-06-01 128 浏览
其實唔係好明點解咁多人都話好食!其實佢啲雞肉係好鞋!一啲都唔滑嘅!個雞煲比較多汁,乾身啲會好啲!雲吞皮個底比較厚!煮咗好耐都仲係好硬!芝士煲未試過!不過見到隔離枱個女仔食兩啖就唔食啦!
其實唔係好明點解咁多人都話好食!
其實佢啲雞肉係好鞋!一啲都唔滑嘅!
雞煲比較多汁,乾身啲會好啲!

雲吞皮個底比較厚!煮咗好耐都仲係好硬!

芝士煲未試過!不過見到隔離枱個女仔食兩啖就唔食啦!

2019-05-23 371 浏览
一提起雞煲,人人都會諗起麻辣,不過呢間就主打黃金芝士,鍋底係採用多種芝士混合而成,當中包括車打芝士🧀表面仲有拉絲效果,食完雞煲不忘加入清湯打邊爐,配料選擇頗多而且可叫半/全份,點半隻雞後再食其他!😆芝士份量可按個人喜好選擇,建議芝士溶化後先夾起雞件品嚐😋包滿濃厚芝士果然夠香,雞肉大件又唔多骨,肉質好滑👏🏼👏🏼食左幾件都唔覺得好滯,係時候攪拌令芝士更入味咸檸七🍋大大粒鹹柑桔半份包心丸同雜菇拼盤鮮炸響鈴大大件新鮮炸,十級香脆💥未加入高湯前可沾多幾秒就完全包滿芝士汁但中間依然脆,芝士控必食!芋絲+手打五寶拼盤+半份午餐肉芋絲份量多👏🏼手打丸有豬肉,鮮蝦,墨魚,牛肉,鯪魚,粒粒真材實料大大粒,咬落十分彈牙,而鮮蝦味道十足好似食緊蝦餃咁😂手切新鮮牛頸脊🐮牛肉有牛的鮮味,厚薄適中餐廳舒適寬躺,而且抽風設備頗佳,食完唔算太大雞煲味,店員熱切同有效率,不忘更換滿有雞骨的碟

黃金芝士雞煲

咸檸七🍋大大粒鹹柑桔
咸檸七

半份包心丸同雜菇拼盤

鮮炸響鈴

芋絲+手打五寶拼盤+半份午餐肉

手切新鮮牛頸脊🐮
牛肉有牛的鮮味,厚薄適中
手切新鮮牛頸脊

2019-05-14
黃金芝士雞煲
咸檸七
手切新鮮牛頸脊
2019-05-09 294 浏览
之前聽同事講過呢間米走雞,呢間主打雞煲同火鍋,不過就唔係走麻辣路線,主打呢個黃金芝士雞煲!食完雞煲可以加豬骨湯做火鍋,岩哂我呢d芝士控!最正既係仲可以選擇芝士濃度,就算簡激量芝士都唔需要加錢,呢款芝士雞煲有成5種芝士係入面,拉絲個下真係勁滿足!雞肉先烤炸過,所以表皮脆脆,內裡又好嫩滑,加埋滿滿既芝士真係勁正!食完雞煲就食火鍋,我地叫左蝦同肥牛!蝦肉好大隻,鮮甜爽彈!肥牛片牛味十足,唔會乾好juicy !肥度剛剛好呢!大家中意芝士既,真係好推薦大家黎食,價錢又合理,絕對會再黎呢
之前聽同事講過呢間米走雞,呢間主打雞煲火鍋,不過就唔係走麻辣路線,主打呢個黃金芝士雞煲!食完雞煲可以加豬骨湯做火鍋,岩哂我呢d芝士控!

2019-05-07 86 浏览
友人為了聲樂考試一直避開吃辣,考完試決定約定大家一齊吃辣。但有人不吃辣有人不吃芝士,所以點了麻辣雞煲,也點了芝士雞煲(比較出名)。因為是電話訂座,所以不用等位。雞煲點了小量芝士碎,已經有滿滿的拉絲效果。麻辣雞煲則點了半隻辣椒辣度,麻辣適中。兩個小鍋,足夠4個女生分享。桌面上先來醬油自選,然後開始落單。落單沒多久,芝士雞煲馬上送到。芝士雞煲不用攪混,一打開就傳來陣陣香味。從鍋面芝士碎開始吃到鍋底,芝士比較膩,很快就有飽腹受。接著的麻辣雞煲也非常惹味,兩個鍋裡的洋蔥煮久一點更好吃。除了雞肉,顧客可以點其他火鍋配菜,新鮮腐竹,蜂巢豆腐唯我至愛。雪花肥牛也不錯。手打鯪魚丸/韭菜餃子不過不失。還點了烏冬,薯粉,娃娃菜,墨魚滑,飲品等。店員主動加水,防止鍋底燒焦,非常貼心。

店員主動加水,防止鍋底燒焦,非常貼心。

芝士雞煲。麻辣雞煲
2019-05-05
芝士雞煲。麻辣雞煲
  • 蜂巢冰豆腐
  • 特級雪花肥牛(小)
  • 娃娃菜
  • 紅薯粉
  • 竹笙
2019-05-01 103 浏览
今日去銅鑼灣行街,晚飯到附近嘅米走雞,食番個麻辣雞煲。食店地方寬敞,長卡位闊落舒適,冷氣足夠是打邊爐嘅重要條件。我們一行三人,點了個細嘅小辣火熖麻辣雞煲,店員加酒加火煮熱雞煲,為雞煲加添酒香,雞肉是肶肉,份量十足,麻辣美味可口。食完雞煲後,店員按我地選擇加入上湯,開始火鍋環節。五寶丸有蝦丸,牛丸,墨丸,豬肉丸和鲮魚丸,乒乓球咁大粒,彈牙可口。薄切牛舌稍煮灼熟,爽脆可口。貢丸大粒兼彈牙,魚皮餃幾美味。生菜新鲜清潔,烚幾下嫩滑脆口,雜菇拚盤鲜甜爽口,是火鍋嘅好配料。
今日去銅鑼灣行街,晚飯到附近嘅米走雞,食番個麻辣雞煲
食店地方寬敞,長卡位闊落舒適,冷氣足夠是打邊爐嘅重要條件。
食完雞煲後,店員按我地選擇加入上湯,開始火鍋環節。
薄切牛舌稍煮灼熟,爽脆可口。
貢丸大粒兼彈牙,魚皮餃幾美味。

2019-05-01 99 浏览
香港人幾鍾意食麻辣鷄煲,今晚專程去食吓,食肆位於銅鑼灣渣甸中心,地方都幾大,卡位甚多,冷氣好足夠,啱晒食鷄煲。我地唔食得太辣,所以叫左小辣。先品嚐麻辣鷄煲,侍應即席加酒再煑,鷄肶肉好入味,份量甚多,肉質嫰滑酒香,食完都飽左一半。食完鷄煲再加清湯食火鍋,點了牛舌,五寶丸,四種餃,貢丸,魚皮餃,水餃,生菜和雜菇。食材都好新鮮,牛舌很爽脆,五寶丸好大粒,以鲮魚球和黑椒牛丸最好味,貢丸大粒爽脆,魚皮餃煙韌可口,水餃都唔錯。生菜新鲜嫩綠,雜菇吸收左上湯特别香滑,正好中和麻辣和肥腻感。

Running Chicken Deluxe specializes in chicken pot hot-pot available in their signature cheesy or spicy style.The tablemat kindly provides the recommended four-step process to best enjoy the chicken pot.Today we opted for the spicy style pot. We felt that the cheesy would be too heavy for us today - but after looking at our neighbors enjoy the delicious looking cheesy style, we are definitely curious to come back and try that also!First we keep the lid on the pot to retain heat and ensure faster

First we keep the lid on the pot to retain heat and ensure faster cooking.
Home-made fresh chili paste provides that satisfying spicy kick.

After the pot is heated through, the waiter kindly removes the lid and LIGHTS THE FOOD ON FIRE 🔥🔥🔥! A really unique spectacle and adds an extra dimension of flavor. They also help us combine the chicken, onion, and cilantro mixure with the special hot sauce, and afterwards we are ready to enjoy our meal. 😋😋😋
The chicken chunks are HUGE! Marinated to provide a greater depth of flavor, this bone-in chicken is tender and juicy. Paired with the fragrant onions and cilantro to provide a really satisfying taste and texture. Nice!
After we finished the chicken and vegetables, the broth is added for us to enjoy the hot pot part of the meal.
Today we went with a lighter selection of shitake mushrooms and handmade shrimp balls. Our condiments gently absorb the complex flavors of the spicy chicken base. The shitake mushrooms are fresh and bouncy, a great lighter pairing with the chicken. These shrimp balls are also FANTASTIC! Freshly handmade daily and full of large chunks of shrimp meat, highly recommended! 💯💯💯
Overall a very nice and satifying meal, For $200 per person not a bad value for a dinner in Causeway Bay. Do check it out if you get the chance! 👍👍👍
2019-04-28
2019-04-23 111 浏览
2019年4月11日 星期四今日放工,同女朋友去銅鑼灣行街,順便揾下野食,我們兩個都喜歡食火鍋,上網見附近有間米走雞芝士雞煲,就決定去呢間食。餐廳環境寬敞,店員有禮貌地安排我地坐二人枱,仲遞上點菜單同調味盤,自己調較醬汁口味。芝士雞煲係呢間店既招牌菜,當然要點,但我地兩個只係要少量芝士,怕太肥🤭,我地仲點左雞脾菇,粟米同埋哈哈蝦中寶。雞煲份量好多,又足料,雖然點少量芝士,但芝士醬掛係雞件上,都吃得到芝士既香濃味,而且雞件十分嫩滑😋吃過芝士雞煲後,店員即刻為我們清理骨碟,又加清湯,十分貼心😄哈哈蝦中寶係用蝦膠做既,蝦肉彈牙爽口,意想不到咁好吃👍🏻雞脾菇好新鮮,切埋薄片,夠晒鲜甜,再吃埋粟米,我地兩個已經飽到差d吃唔落喇😅
2019年4月11日 星期四

哈哈蝦中寶係用蝦膠做既,蝦肉彈牙爽口,意想不到咁好吃👍🏻

2019-04-11
2019-04-19 75 浏览
今晚約咗好久不見嘅朋友聚下舊,铜鑼湾最方便,朋友提議話有間米走雞唔錯,又座得幾舒服,就約定到該店聚舊。餐廳裝修雅緻,我們四人步入餐廳,侍應便立刻為我們安排四人卡位,卡位很宽敞,比其他火鍋店的座位宽闊很多。芝士雞煲必然之選,雞件大大件的,份量十足,濃香芝士酱包住雞件,意想不到的嫩滑好吃,吃了雞煲,侍應添加了清湯底,再吃其他的,但各人已飽了七成。手打五寶拼盤有五種手打肉丸,有鮮蝦丸、墨丸、豬肉丸、牛丸和鯪魚丸,肉丸十分有質量,粒粒乒乓球般大,最喜歡鲮魚丸,魚肉丸添加陳皮,好吃脆肉脘片新鮮,灼一灼便熟,魚片脆口鮮甜冇骨廣島蠔非常大隻,色澤光亮,一看便知夠新鮮,入口即溶秘制牛坑腩夠冧有口,肉味濃厚翡翠苗、生根和芋絲,用芝士湯底的配搭吸收芝士湯的精華,效果奇佳侍應其間主動為我們添加了兩次清湯,又拿走吃完的盛菜碟子,抵讚👍🏻我們已约定下次再來食雞煲,再食其他款式。

芝士雞煲必然之選,雞件大大件的,份量十足,濃香芝士酱包住雞件,意想不到的嫩滑好吃,吃了雞煲侍應添加了清湯底,再吃其他的,但各人已飽了七成。

脆肉脘片新鮮,灼一灼便熟,魚片脆口鮮甜冇骨

廣島蠔非常大隻,色澤光亮,一看便知夠新鮮,入口即溶

秘制牛坑腩夠冧有口,肉味濃厚

我們已约定下次再來食雞煲,再食其他款式。
2019-04-11
  • 黃金芝士雞煲
Best Friend生日, 係銅鑼灣搵食. 上openrice搵, 見到渣甸大廈都有米走雞. (因為之前係觀塘食過, 都唔錯. 而且都係入選餐廳。所以就揀咗米走雞喇。book咗7:30去到唔洗等位。黃金芝士雞煲(小) $178有芝士雞煲及麻辣雞煲。由於我呢兩個朋友都未食過芝士雞煲。就叫嚟比佢地試吓先。職員問我地要唔要加多d芝士。但又怕漏。但職員推介要加。博吓啦!雞煲滾起後好香,有洋蔥芫茜雞件大大件,芝士香濃。食落又真係唔太漏。雞肉都好滑。食完雞煲就加清湯打邊爐, 我地好似痴咗線咁, 叫咗好鬼多嘢. 最後食唔晒要攞返屋企.豬皮/花膠/西班牙黑豚肉/五香駝鳥肉/黑松露蟹籽魚面/手打五寶丸/鮮蝦雲吞/娃娃菜/翡翠苗/油麥菜/鮮炸響鈴/雜菇/竹笙/山藥 ….總共叫咗14款, 而且米走雞嘅食物. 碟碟都好有分量. 再加雞煲. 只係3個人食. 你地話…我地係咪痴咗線…. 大家睇吓張相花膠,一碟有大概4-5塊,塊塊都好大。口感唔錯。竹笙爽。雲吞大大粒, 漲卜卜。黑松露蟹籽魚面, 好香黑松露味道. 而且麵質夠彈牙五寶丸成個乒乓球咁大(蝦丸/黑椒牛丸/鯪魚丸/豬肉丸/雞肉丸. 除咗牛丸之外. 款款都好

黃金芝士雞煲(小) $178

花膠,一碟有大概4-5塊,塊塊都好大。口感唔錯。
竹笙爽。雲吞大大粒, 漲卜卜。
黑松露蟹籽魚面, 好香黑松露味道. 而且麵質夠彈牙
五寶丸成個乒乓球咁大(蝦丸/黑椒牛丸/鯪魚丸/豬肉丸/雞肉丸. 除咗牛丸之外. 款款都好彈牙.
要特別一提, 就係西班牙黑豚肉, 肉質軟滑, 好有豬味. 肥瘦分明. 值得食.

我地仲要叫一渣竹蔗茅根. 唔太甜, 唔錯.

其實米走雞價錢唔算貴的. 以我地今日所叫嘅食物, 其實足夠6人食的. 但我地只係3個人食...所以感覺上好似貴咗d. 但如果將$1479.5除開6人計. 每人都係246蚊. 係抵食的.
  • 西班牙黑豚肉
  • 黑松露蟹籽魚面
2019-03-29 93 浏览
一大班人最開心就係圍住一齊食雞煲烚吓烚吓個感覺😂超級鍾意食雞煲既我今次就嚟試一試!🤪 第一次嚟食呢間雞煲真係嘩!一聲!超級好食😍😍😍仲有佢嘅芝士雞!簡直一流👍🏻 鍾意芝士嘅人一定要試!厚厚嘅芝士拉線包住件雞,熱辣辣真係超幸福!雞煲有四種辣度非常嘢味!食得辣嘅朋友不妨試吓三至四隻辣椒冬天食辣暖粒粒🔥雞件滑得來又鮮甜真係雞煲嘅殿堂級🤤 價錢比起平時普通雞煲店會略貴,不過食物質素絕對值得!👍🏻👍🏻👍🏻 已經好想快啲再嚟食過🥰
2019-03-28 127 浏览
見佢點解雞煲都有分deluxe,就黎試下,感覺好似真係高尚d咁,環境不錯,服務一流。食材好多選擇,我地叫左火焰麻辣雞煲,辣度揀左中辣。佢有個小貼士係教你用最好既方法去食雞煲的,幾窩心🤗🤗🤗一坐低店員會拎呢盤調味料俾你自行調味,好乾淨唔會污糟垃蹋。酸梅湯好抵,一榨咁大壺都只係68蚊,已經夠2個人飲幾轉了👍🏻👍🏻👍🏻雞煲到之後見佢蓋住鍋蓋,因為可能雞要多少少時間整熟,不過已經好香好吸引,好想快d食了🤤🤤🤤🤤到差不多時間,店員會過黎點火,火焰雞煲就係咁喇,店員會一路炒一路炒,直到d火焰消失為止。👍🏻👍🏻👍🏻食得喇,d雞大大件啖啖肉,唔多骨,佢似雞脾肉咁嫩口,2人份量亦好多。之後叫左d打邊爐送,d手打墨魚滑好多好多,2個人食唔哂,幾彈牙好足料👍🏻🤤🤤

食材好多選擇,我地叫左火焰麻辣雞煲,辣度揀左中辣。

佢有個小貼士係教你用最好既方法去食雞煲的,幾窩心🤗🤗🤗

一坐低店員會拎呢盤調味料俾你自行調味,好乾淨唔會污糟垃蹋。

2019-03-13
2019-03-28 90 浏览
見很多朋友都光顧過此餐廳,評價亦很好👍所以今晚和我的他一試😘見食評大多是「叫雞」,但我的他不太喜歡食雞,所以我倆打邊爐就好了😘選擇了我倆都喜愛的沙嗲湯底$78。湯底味道不太辣,但味道濃郁,湯底內有很多豬皮,非常好👍火鍋料陸續來到,大份特級雪花肥牛$218😍牛味非常香濃,有咬口,油花很均勻,而且真是非常大份量😚鮮炸響鈴$52。貢丸(半份)$22。他和我都覺得很好味,因貢丸非常爽口彈牙,沒有多餘雜質(有時候有些貢丸會有碎骨)👍蜂巢冰豆腐(半份)$24。打邊爐最適合點的食物,很吸湯,非常入味😝芝心丸(半份)$24、包心丸(半份)$24、魚皮鮫(半份)$22。我倆都覺得魚皮鮫很出色,魚皮非常彈牙😚蟹粉丸(半份)$24。翡翠苗(半份)$24。豬粉腸$43。我倆都喜歡食內臟,所以每次打邊爐都總會點1至2款,這裡豬粉腸非常新鮮,滾至質感腍腍的很好味👍是次其實點得太多了,感覺我倆像吃邊爐放題一般太飽了,下次絕對不可以啊!還有,我下次會說服他一起試試芝士雞煲🤤🤤🤤

鮮炸響鈴$52。

蟹粉丸(半份)$24。

翡翠苗(半份)$24。

2019-03-04
  • 特級雪花肥牛
2019-03-12 86 浏览
今日黎左銅鑼灣接閨蜜放工,我同閨蜜都好鐘意食雞煲,聽聞米走雞既黃金芝士雞煲好好食,作為食貓既我哋即刻去試下。黎到餐廳,都好有特式,地方都好大,環境好舒適。望下落單紙,都有好多選擇,我哋得兩個人,就點左招牌(黃金芝士)半隻雞,張餐墊都有介紹食芝士方法,食完雞就食出前一丁。等左一陣,雞煲黎左喇,打開蓋陣陣芝士香,雞肉好嫩滑,芝士味濃,雖然得半隻雞,但份量都好多,好抵食。食完雞就即刻試下用芝士撈出前一丁,入口濃郁芝士味,讚。

黎到餐廳,都好有特式,地方都好大,環境好舒適。

食完雞就即刻試下用芝士撈出前一丁,入口濃郁芝士味,讚。