一直都想食好耐,聽朋友講到個芝士咁神~鍾意食辣既可以叫辣雞煲,我呢d芝士控一定叫芝士雞煲,仲好期待個芝士湯底!老實講,價錢中上,但係堅好食,食物質素有保證!未融曬既芝士,好靚,記得聽侍應講唔好搞或者撈勻佢,因爲怕搞勻痴燶底望可雞肉,唔好望大大舊,肉好嫩,一d都唔老,又沒好肥既雞皮肥膏位,勁!起碼唔會咁快膩食完店內姐姐好有禮貌,好主動咁幫我地加湯,原來係期待已久既芝士湯,好香濃,仲有甜香味唔使多講,齋望我張圖都識分呢碟牛有幾靚,我叫左個細size!d紋路好均勻!超級欣賞呢個手打五寶拼盤,分別係陳皮鯪魚丸,豬耳肉丸,墨魚丸,蝦膠同牛丸(已我食後記得既味道),好鮮甜,完全食得出係鮮制,並唔係街市凍肉賣個款好假既彈,$88蚊呢個抵!好足料既咸檸🍋七喜,解渴消膩6點半坐得好舒服,人潮仲未來,七點開始多人,好快坐滿!總結,都係價錢屬中上,但係食物質素好高,絕對值呢個價錢!

一直都想食好耐,聽朋友講到個芝士咁神~

好足料既咸檸🍋七喜,解渴消膩

6點半坐得好舒服,人潮仲未來,七點開始多人,好快坐滿!

總結,都係價錢屬中上,但係食物質素好高,絕對值呢個價錢!

2018-09-18 833 浏览
今日同朋友嚟到長沙灣嘅米走雞打邊爐,雖然天氣仲係好熱,但無阻我地對打邊爐嘅熱情。米走雞之前好似受到大家嘅吹捧,但近排雞煲熱潮減退唔知仲係咪咁好食。餐廳環境寬敞,坐得幾舒服。餐廳最出名嘅係黃金芝士雞煲同麻辣雞煲。朋友唔係好食得辣所以我地就揀咗芝士雞煲。墊枱紙上有列明雞煲食法,而且仲有推介芝士雞煲嘅配料配搭,不過我地就冇跟足佢叫。極度邪惡嘅芝士雞煲佢有得比你揀芝士嘅份量,我地就揀咗正常份量。由於芝士比較容易燶底,所以要儘量不停攪拌。芝士份量多,每件雞都沾滿芝士,而且雞件大到有啲驚人😂兩個人其實唔係好食得哂。雞件食到七七八八我地就請店員落湯。湯底有清湯同芝士湯揀,不過店員就建議我哋要清湯,因為芝士湯會太heavy. 其實本身覺得芝士湯底有啲奇怪,驚同d配料唔夾,但最後發現原來都唔會唔好食。特級雪花肥牛(小)雖然話係小份但其實份量都好多。個肥牛脂肪分布均勻,脂肪唔會太多,牛肉味香濃,煮出嚟又唔會太硬,好食手打五寶拼盤有牛肉丸、鯪魚球、墨魚丸、蝦丸同豬肉丸。手打丸口感彈牙,其中牛肉丸入面有黑椒粒所以有少少辣,不過幾好食。墨魚丸同蝦丸入面都有d大粒d嘅肉粒。雜菇拼盤同娃娃菜都幾新鮮

極度邪惡嘅芝士雞煲

特級雪花肥牛(小)

手打五寶拼盤

雜菇拼盤同娃娃菜都幾新鮮
2018-09-12 113 浏览
天氣轉涼,吃火鍋的心癮又起。今天來到長沙灣搵食,最後選了這間專吃雞煲的食店,食店最出名的是芝士雞煲,但由於我不吃芝士,所以點了一個小辣雞煲。雞煲甫到,香氣撲鼻,一試更是美味非常,簡直欲罷不能,一件接一件,停不了口。吃完雞煲後,便加入清湯食火鍋,由於只得兩人,所以我們只點了肥牛、四寶丸和響鈴。火鍋配料新鮮,響鈴蘸上雞煲的濃湯,份外美味。若有多幾個朋友一起來會更理想,可試更多的款式,一間會再encore 的食店。
天氣轉涼,吃火鍋的心癮又起。今天來到長沙灣搵食,最後選了這間專吃雞煲的食店,食店最出名的是芝士雞煲,但由於我不吃芝士,所以點了一個小辣雞煲雞煲甫到,香氣撲鼻,一試更是美味非常,簡直欲罷不能,一件接一件,停不了口。
2018-09-08 109 浏览
同事farewell dinner當然要食好d啦!由於時間比較近,好難Book位而且油尖旺比較吸引既餐廳唔係Full咗就係要限時2小時內交枱,成班同事約出來食飯,趕頭趕命,食得來傾唔到解,同時亦明白飲食業想做多輪客必需有所取捨。所以我哋book咗無咁旺既長沙灣,同時食到美食,而且唔怕被趕,邊傾邊食,無諗過食材新鮮,最特別黃金芝士雞煲,濃到漏既芝士,鍾意芝士朋友一定要來試下,另外火焰麻辣雞煲,辣中帶麻,唔怕辣既朋友一定會上癮。價錢唔貴,而且非常足料,抵食👍
2018-08-31
2018-08-26 99 浏览
舊同學搬左去長沙灣住,邀請我到他家參觀,同學好客氣請我去食晚飯,佢話附近有間食火鍋雞煲的米走雞,都好抵食,味道不錯。食店地方整潔、座位舒適,冷氣又夠凍!食火鍋前先來一煲黃金芝士雞煲。芝士份量有得選擇多或少,我們選了最多的激量,芝士多到可以拉絲,雞是用雞肶,啖啖肉,配埋芝士好惹味。食完雞煲就加湯食火鍋。白鱔片大大片,新鮮爽口。手打鮮蝦丸,除了蝦膠外還加入蝦肉,除了鮮味彈牙。重有爽口的口感。鮮蝦雲吞,這個必食,大大粒雲吞,饀料有豬肉和蝦,肉質夠味,蝦肉爽口。
火鍋前先來一煲黃金芝士雞煲
食完雞煲就加湯食火鍋
白鱔片大大片,新鮮爽口。
2018-08-24 93 浏览
今次特登唔睇任何食評,沒訂位情況下就Walkin入這店,9點左右得幾枱客😨,心魔裏的天使給我說可能沒有做特價關係所以比較靜一些😧。我們點了火焰麻辣雞煲,手打五寶丸拼盤,鮮製四拼餃及蔬菜籃,雞煲很快送上,還跟一碟辣椒油,服務員替雞煲在場加工點火,做到火焰效果然後落辣椒油炒兩下就話食得,全程好Hea下😓,當我一看啲料頭就知中伏,其他嘢可不試,料頭裡的洋蔥還是原個的,一些焦香也沒有,找不到花椒之類嘅香料,接著再看一看雞件,原來全部喺用雪藏雞髀斬件,咬一口瀰漫著濃濃的奄料味,伏上伏😤,同雞煲完全不夾,雞煲只得辣味無麻嘅香味😤五寶丸及四拼餃過鹹😓,同個雞煲鹹鬥鹹,這個Gimmick嘅雞煲喺我食雞煲以來最差嘅一個👎🏻👎🏻👎🏻,我自家用麻辣火鍋湯料加麻辣醬去煮雞煲都好食過佢。
今次特登唔睇任何食評,沒訂位情況下就Walkin入這店,9點左右得幾枱客😨,心魔裏的天使給我說可能沒有做特價關係所以比較靜一些😧。我們點了火焰麻辣雞煲,手打五寶丸拼盤,鮮製四拼餃及蔬菜籃,雞煲很快送上,還跟一碟辣椒油,服務員雞煲在場加工點火,做到火焰效果然後落辣椒油炒兩下就話食得,全程好Hea下😓,當我一看啲料頭就知中伏,其他嘢可不試,料頭裡的洋蔥還是原個的,一些焦香也沒有,找不到花椒之類嘅香料,接著再看一看雞件,原來全部喺用雪藏雞髀斬件,咬一口瀰漫著濃濃的奄料味,伏上伏😤,同雞煲完全不夾,雞煲只得辣味無麻嘅香味😤五寶丸及四拼餃過鹹😓,同個雞煲鹹鬥鹹,這個Gimmick嘅雞煲喺我食雞煲以來最差嘅一個👎🏻👎🏻👎🏻,我自家用麻辣火鍋湯料加麻辣醬去煮雞煲都好食過佢。
火焰麻辣雞煲
2018-08-19
2018-08-03 1497 浏览
好友約食晚飯,天時暑熱之際想找些辣物來過過癮,以提振一下胃口!我在記憶中搜索,很快便想到了米走雞;之後綜合大家最方便的距離,就選定了位於長沙灣的這一家;約定好友七時多在長沙灣地鐵站見面,大家都準時到達,便用了十多分鐘步行至餐廳;餐廳彌漫著濃濃的中國風,貼上了仿青磚的墻紙,小包廂更用上青花瓷式的國畫,配合發出柔光的燈籠,整個氣氛顯得甚是古雅;而餐廳的抽氣系統十分良好,沒甚油煙味與油膩感,只留下撲鼻的香辣味兒!看著餐牌,與好友研商了一會,拿定主義後就立刻落單;細看之下,點菜紙依舊是有著吃雞煲的步驟!打頭陣的小食酸薑皮蛋,以外層爽彈的質感,襯托內裡綿滑的蛋黃,其帶點刺鼻的獨特滋味,再用酸薑作尾韻的平衡,一氣呵成,齒頰留香!吃著小食的同時過了不久,侍應生就端上了我們選了的麻辣雞煲(旁邊配上一小碟中度的麻辣醬汁);登時,一股香料味加上芫茜,混雜著雞肉香味就在空氣中擴散,直撲我們鼻腔!其他配菜食材也輪番上場,包括半份的鮮菌,生菜,山藥,蘿蔔,整份的羊肉與紅薯粉;侍應生之後往雞煲裡倒上料酒,一點火就呈現出藍色火焰,隨之那香味更加誘人!火焰自動熄滅後,倒進麻辣醬汁,蓋上蓋子,開著大火,雞件發出劈劈啪啪

麻辣醬汁
麻辣雞煲
火焰自動熄滅後,倒進麻辣醬汁,蓋上蓋子,開著大火,雞件發出劈劈啪啪的聲響,那香味益發濃郁了!
雞肉
被那香味吸引著,急不及待夾了一件來嚐味;滑嫩的雞肉,麻辣醬汁帶起雞肉本味,香麻酥辣集於一身,有芫茜味道的加持,充分表現著米走雞典型而特有的滋味,那種久別重逢的感覺,令人熟悉而溫暖,不禁沉醉在這美味當中!
辣湯
與好友邊談邊吃享受著這美味時光,慢慢地吃到最後一件雞肉,就叫侍應生加上辣湯,開始了打邊爐之旅;
羊肉片
待湯汁滾起後,夾了羊肉片涮了幾下,已熟了大大半,送入口中即時有多種香料包圍著口腔;咀嚼時,羊肉細嫩的質感,配合本身既酥且香的味道特質,並以湯汁的辣勁去提升,美味而誘人!

山藥
而山藥在湯底中暢泳到半透味狀態,又吸收了辣湯的精華,帶給味蕾滑嫩而刺激的效果,不但滋補有益,兼得極佳滋味!
生菜
生菜與辣湯汁也是妙配,新鮮而爽脆的蔬菜在此時又賦予了味蕾另一番景象;
新鮮菌類
更甚的是那半份新鮮菌類,有4~5種不同菌種,但都異曲同工地將辣湯的香味辣味融合自身特有香味,加上爽滑的質感,味美而醒胃!
紅薯粉
壓軸的紅薯粉,久煮不爛,吸盡湯汁後仍保持著晶瑩的外觀,又有爽彈的口感,實屬滿足味蕾又飽肚之作!
蘿蔔
最後的蘿蔔,從辣湯開始滾起後就放進去,直至吃了紅薯粉後撈出,差不多已是入口即溶,除卻湯汁與香料外,兼收每樣食材的香味,百味集於一身,確是個完美的收結!

每次惠顧米走雞,都是捧著腹,帶著味蕾美好的記憶而離席,高質素的食物就是關鍵!
2018-07-19
生菜
新鮮菌類
紅薯粉
2018-07-25 100 浏览
哩間雞煲之前真係想食都食唔到呀,試過whatsapp預約要我排期一個月後先有位,依家分店開多左,終於都唔使等位啦我地嗌左個黃金芝士雞煲。滿滿既芝士,上面仲有D洋蔥碎,睇落去真係好邪惡呀!我地嗌左個小鍋,但係雞肉都好多件噶,配料都十分多,芝士味好濃郁,每件雞都跟著D芝士一齊上來,雞肉好嫩滑,味道唔會十分濟,食完D雞之後店員仲幫你加芝士湯落去可以打邊爐,好邪惡呀真係特級雪花牛肉,牛肉加入芝士既味道,口感也非常之好!

我地嗌左個黃金芝士雞煲

滿滿既芝士,上面仲有D洋蔥碎,睇落去真係好邪惡呀!

特級雪花牛肉,牛肉加入芝士既味道,口感也非常之好!

2018-07-22 81 浏览
長沙灣店的感覺有點不一樣,較細小,也較溫馨一點 所以服務也較周到的🤔😁今次試一下不食雞煲,轉戰其他non chicken bo湯底!主試海鮮唔記得order辣度🙀 對本人而言,有點過辣🙌🏻🙌🏻🙌🏻廣島蠔性價比高,新鮮!必食之選!!蝦🦐滑好大碗呀!好多蝦,而且食落彈牙,非常足料👍🏻👍🏻整到好多粒鱔片! 甜甜的!好味快熟唔洗食牛!同場order了菜同午餐肉,可惜我們的湯太辣了,不能完成菜但係新鮮既!總結:還是雞煲好
長沙灣店的感覺有點不一樣,較細小,也較溫馨一點
所以服務也較周到的🤔😁

唔記得order辣度🙀 對本人而言,有點過辣🙌🏻🙌🏻🙌🏻

廣島蠔
性價比高,新鮮!必食之選!!

蝦🦐滑
好大碗呀!好多蝦,而且食落彈牙,非常足料👍🏻👍🏻

整到好多粒

鱔片! 甜甜的!好味快熟
唔洗食牛!

同場order了菜同午餐肉,可惜我們的湯太辣了,不能完成菜
但係新鮮既!

總結:還是雞煲

2018-07-11
2018-07-22 60 浏览
上個禮拜,又係小學同學既聚會,佢哋話想去食雞煲,所以就去左長沙灣食雞煲。身為芝士狂,所以緊係叫芝士雞煲,仲要叫超多芝士既睇個煲,就知幾多芝士喇真係好香,雖然係叫左細煲,但係雞肉都唔少,芝士味好濃,雞肉好嫩,仲啖啖肉添食完雞煲,就打邊爐lu我哋就叫咗啲粟米放落去呢個係手打蝦丸,呢度啲蝦丸好大粒,差唔多有一粒乒乓波咁大,而且仲好足料好結實,蝦膠入邊仲有一隻隻嘅蝦肉,爽口彈牙呢個就係芝士加出前一丁,本身個煲已經係芝士湯,再加多兩片芝士同埋公仔麵,吸收晒芝士嘅精華

身為芝士狂,所以緊係叫芝士雞煲,仲要叫超多芝士既
睇個煲,就知幾多芝士喇

食完雞煲,就打邊爐lu
我哋就叫咗啲粟米放落去

• 黃金芝士雞煲(小)
  • 出前一丁
2018-07-12 80 浏览
呢間米走雞已經食過幾次,質素一直都好穩定又好靠得住真係春夏秋冬都米走雞😂其實夏天又如何,30幾度又如何😎冷氣夠一樣可以食很好爽除左麻辣,重有芝士同其他湯底,不過始終麻辣最深得我❤️份量超多,重有大量洋蔥,超級惹味啖啖肉肉質非常結實嫩滑手打五寶丸$88黑椒牛、鯪魚、豬、蝦丸、墨魚丸,一碟試齊5款一粒蝦丸有成2、3隻蝦,新鮮又爽口黑椒牛丸,口感好結實彈牙,牛味濃,配埋黑椒係絕配蜂巢冰豆腐$24吸曬湯底🤤🤤什菇$44
呢間米走雞已經食過幾次,質素一直都好穩定又好靠得住

除左麻辣,重有芝士同其他湯底,不過始終麻辣最深得我❤️

份量超多,重有大量洋蔥,超級惹味

啖啖肉
肉質非常結實嫩滑

手打五寶丸$88
黑椒牛、鯪魚、豬、蝦丸、墨魚丸,一碟試齊5款

一粒蝦丸有成2、3隻蝦,新鮮又爽口

黑椒牛丸,口感好結實彈牙,牛味濃,配埋黑椒係絕配

蜂巢冰豆腐$24

吸曬湯底🤤🤤

什菇$44

2018-07-11
2018-07-11 57 浏览
昨天我和家人一起外出去吃晚飯,商量之下發現我們很久沒有吃雞煲了,而且媽媽特別很想食芝士雞煲,所以我們決定一齊去米走雞我們當然是叫黃金芝士雞煲,我們擔心吃不完所以就叫了一個小的,想不到小的雞煲也有很多雞肉,而且我們叫了最多的芝士,所以整個雞煲就像擁有芝士熔岩般的,香氣四溢,而且雞肉也很滑吃雞煲及打邊爐十分熱氣的,所以我們就叫了一瓶竹蔗水,裏面還有粟米及甘筍等,味道清甜。吃完雞煲後我們便可以打邊爐,店員替我們加了芝士湯,便可以打邊爐。我們叫了烏冬,烏冬吸收了雞煲及芝士汁的精華,所以烏冬十分入味。我們也叫了花膠,份量也是挺多的,花膠吸收了芝士的味道,十分煙韌嫩滑

2018-07-10
  • 黃金芝士雞煲(小)
6-7點嗰陣嘅人流唔係好多,但我有試過打電話落嚟預約,佢嗰陣話full Booking ,我都選擇walk in入嚟,真係估唔到book枱無位,walk in有位。利害利害!大家下次都可以試吓咁做,唔係嘅話到八九點就真系爆場。黃金芝士雞煲 放入很多芝士碎 ,煲一陣,芝士好快溶化了 ,芝士黏在雞肉上, 一陣陣香噴噴的芝士味, 使人為之醒神,加入洋蔥烹調雞煲特別開胃 , 好味道。終於等到雞煲滾起了,芝士味道很香濃。雞煲內有雞、洋蔥、芫荽、乾蔥,還有大量的芝士。雞肉香滑軟熟,味道夾雜着芝士嘅香味,非常惹味。 食完雞煲還可以加入清湯來打邊爐, 我們叫了花膠及粟米,花膠可以吸收湯底的精華,十分好吃,味道煙韌又滋補養顏!粟米吸收了湯底 ,令到粟米原本更加鮮甜多汁,又夠爽口。吃完雞煲後,侍應生幫我們加入芝士火鍋湯底, 使食物勁惹味,好食。手切特級霜降和牛厚切肉嫩, 肉質新鮮只滾幾分 鐘就可以食得, 非常正。新鮮竹蔗水材料,豐富有竹蔗紅蘿蔔粟米,清熱解渴,是打邊爐的良伴。 這裏環境地方不錯,有足夠的舒適空間,而且打邊爐最重要的是冷氣充足,這裏也很好。

食完雞煲還可以加入清湯來打邊爐,

2018-06-17 79 浏览
今日放工同幾個同事約咗Happy hour, 飲完一個round 竟然有d餓,所以提議一齊打邊邊。來到呢間位於長沙灣及荔枝角交界嘅米走雞,唔知係唔係落雨同太早嘅關係,竟然唔使等位,仲有卡位。大家都好有默契,乜嘢食都未嗌,又叫多兩支青島!cheers !真係人生一大享受!至強的佐酒小食組合,酥炸魚皮及辣味海蜇木耳,送啤酒一流 。冰凍蜂巢豆腐最啱吸晒火鍋湯底嘅味道!仲有佢個雪花牛頸脊都係信心保證之選,一睇佢啲雪花紋好平均,脂肪比例適中,食落夠軟滑又夠牛味,而且大大碟分量十足,確係正!呢班食肉獸仲好like午餐肉打邊爐!呢到既餃子拼盤好好食,餡料十足,款款唔同新鮮感!
真係人生一大享受!

• 雪花牛頸脊
2018-06-16 56 浏览
夏日炎炎,仲要天氣唔多好,打風又未打得成,唯有約老友飯局。呢班友10次有11次都係打邊爐。真係冇走雞,所以今次約咗喺長沙灣嘅米走雞!冇黎一排好似裝修左,原來係之前隔離嘅細舖冇咗,呢個舖顯得闊落啲舒服d!仲要裝修幾唔錯!幾有書卷氣息!食物方面仍然保持水準,以前食開芝士雞煲或麻辣雞煲,但今次老友話女士少吃雞為妙,要多吃番茄蔬菜等健康食品!於是叫了番茄粟米煱,估佢唔到又幾好味,香濃番茄湯底!我愛辣嘢,叫了一份麻辣木耳,點知有咁多海哲,正!其他火鍋料好新鮮,特別係碟牛肩脊非常鮮味,牛肉味香濃!食到飽飽,每人都係二百多,仲要可以坐成晚,冇人吹趕還枱!

我愛辣嘢,叫了一份麻辣木耳,點知有咁多海哲,正!
其他火鍋料好新鮮,特別係碟牛肩脊非常鮮味,牛肉味香濃!
食到飽飽,每人都係二百多,仲要可以坐成晚,冇人吹趕還枱!
  • 牛頸脊
  • 鮮製四拼餃